Hirdetés
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
a pm1 szvsz jobban sikerult masina, mint a pl3. jobb megfogni, a kezeleset meg egesz jol kitalaltak. amugy en is pl2ot valasztottam, mint olcso vaz

vazstabi kell... csak nem olyan, mint ami a plekben van. hosszabb teleknel nemtom mennyit szamit, de konkretan azokat a zaridoket sem tudom megtartani 100mm felett, amiket auto ajanl fel, pedig az elvileg a stab nelkul is jo. egyedul fixnel ad kb 1fe elonyt, amit biztonsagosan lehet hasznalni, igy nemileg alacsonyabb isot lehet allitani. a turaobinal szimplan a reciprok ketszeresevel lovok, annyi szar kepem lett korabbrol (pl 150mm - 1/600s min).
mondjatok meg egy olyan rendszert, ahol a kicsi fenyeros fixek meg vannak tamogatva stabbal
lehet zajmentesebb keped lesz, a rovidebb zarido miatt mint egy ff vaznal. persze ez a felhasznalasi kort behatarolja, de statikus temanal eleg durva, amit az em5 tud, foleg nagyobb fokusztavnal. -
-
nord_
veterán
Hát, nem tudom... az elmúlt évtizedben biztos nekem volt folyamatosan szerencsém filmes és digi vázakkal és azzal a 30-40 obival is. Ahol valóban létjogosultságot érzek, az a teleobjektív (kábé ekv.100 mm fölött), pedig volt stabilizált nagylátóm is.
Jah. Minden Pana zoomban van stabi (kivéve a 7-14). És az ekv. 90mm-es makrójukban is. Valahogy egybevág a tapasztalatommal
-
Peethy
őstag
G2-vel még mindig nem mennek az utángyártott akksik? Vagy van erre valami trükk?
-
.mf
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Azért, az ugyanolyan méretű PL3-ra egy mód-tárcsa és pár extra gomb is került, tehát nem lett volna annyira nehéz.
EP1, -2 ritkább és drágább, csak ezért estek ki. Kinézetük is kicsit kevésbé tetszik, de azt és a kicsivel nagyobb méretet is még meg tudnám emészteni.Nord_: szürkületben, félhomályban, kicsit gyengébb fényviszonyok között is már elkelhet. Valamint tripodot sem lehet mindig és mindenhol használni, sok helyen felállítani se időd, se helyed nincs (város, múzeum, templom, stb). Nekem hatalmas pozitívum volt az előző stabi nélküli gépről a jelenlegi stabisra váltani, ehhez ragaszkodok.
-
nord_
veterán
Flame-et indítok.

A vázstabi tényleg olyan fontos? Éjszakai városképhez mindenképp állvány kell, nincs az a stabi, ami ezt megfogja. Pancake obinál szintén: az ekv. 20-40 mm környéki tartománynál nagyon szűk az a záridő-sáv, ahol már kell a berezdülés ellen, de még elég az állvány-nélküliséghez.
Nem zárnám ki a Pana vázakat. -
.mf
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Az az egy bajom vele, hogy túlságosan megnyírbálták a fizikai kezelőfelületét, elég sok dologért a menübe kell nyúlkálni. Bár jó ár mellett még elgondolkozhatok rajta...
-
madgie
titán
Nem vészes, így sem vettem drágábban, csak érted, ma a gyártótól tudtam volna ugyanennyiért megvenni.
Más: péntek reggel legalja móúnikasós videókon röhögök (mert a munkahelyen max sírni tudok a hasonló embereken), erre a sok hasonló színvonalú videó közé jobb oldalon nem odatette a YT másodiknak Pheke-t és a PH!TV-t? Fákin' ószom

-
.mf
veterán
Feltenném itt is a kérdést, amire az általános ILC-s topicban nem kaptam értékelhető választ.
Párezer kép és a fotózás alapjainak kicsit jobb megismerése után már a jelenleg használt kompaktom minden irányban szorít. Viszont egy teljes DSLR túl nagy lenne (sokat utazok, motorozok), a MILC egy megfelelően kompakt, de elég jó tudású alternatívának tűnik.
Felhasználás: elsősorban tájfotók és éjjel/nappali városképek; időnként makró, ritkábban portré, sport, "social snaps".
Egyéb elvárások: vázba szerelt stabi, ha később pancake-kel használnám, ami sajnos eléggé leszűkíti a lehetőségeket, ha jól látom.
Emiatt most a PEN-ekben gondolkozom: régebbi PL1, PL2 és a kevésbé régi (bár ugyanolyan, koros szenzorú) PL3. Viszont elsősorban alacsony ISO-t használok, abban úgy tűnik, hogy ez a régi szenzor is elég jól teljesített. Az új PL5 sajnos eléggé drága, ennyit nem áldoznék rá elsőre.
Egyelőre 14-42-es kitobi, bár fényerőben kicsit gyenge, de azért remélem egy közép-kompakt után egy jelentős előrelépés, és úgy általánosságban használható kompromisszum lesz.Szóval szerintetek jó irányban keresgélek, vagy érdemes lenne még mást is megnéznem?
Szeretném, ha kitobival 75-90k alatt maradna, lévén a PL3 kitobival újonnan 106k.
Válaszokat, tippeket előre is kösz! -
madgie
titán
Más és abszolút OFF: újfent bebizonyítottam, milyen jól tudok vásárolni! Mára jön meg a megrendelt iPad-em, erre pont ma árazta le a hivatalos oldalán pont ezt a típust az Apple

-
válasz
madgie
üzenetére
igyekszem, bár újabban a sportolás van fókuszban, megprószálok valamikor fotózni is. az biztos, hogy minden magnézium, az egész annyira minőségi, hogy jó megfogni. hasonló a különbség érzésre, mint amikor egy canon 450d-t kézbeveszel, aztán pedig egy e-1-et...
módválasztó tárcsa lockolt. persze, hogy lockolt, hiszen egyébként elállítódhatna. na, ilyen dologból van egy millió. az 50-es obi picit túlméretes, de a 28-assal állat a gép. az af motor szépen visít, mint a pana 20 pankeák. de nagyon pontos, nem áll rá hülyeségre, mint az e-pl1 tette néha.
-
hú, ez a gxr az aps-c modulokkal qrva jóó!
igen, af-ben ma már jobb dolgok vannak, evf-ből is jobbak vannak, aps-c szenzorból is van jobb. de, maga a rendszer valami hihetetlenül átgondolt, iszonyú fotósbarát, minden beállítható, és nem úgy, mint egy oly vázon, hanem logikusan, kényelmesen, a fotózást segítően. az is marha király, hogy az egyes modulokat full külön lehet konfigurálni.
egyelőre tetszik.

-
sphe
senior tag
Apropó az új canon s110ről van hír, hogy mennyit sikerült javítani az előd af hibáin? Nem mintha váltani akarnék, ha váltok is akkor is a dp2merrill/dp2s mellé
fuji cserélhetős vagy x100, csak úgy kiváncsi vagyok mert egész jó a jpeg része. (ú már ki kell gyógyulnom ebből a gadget mániából 
-
madgie
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
FF-ben nincs annyi varia, sima, sárgaszűrő, peros, meg ződ... ja, meg szépia. Nem egy Pana féle Dynamic BW (ami már sajnos nem került a G3-ba)
-
Tulku
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
no félóra alatt zsenim beillesztett egy színes képet...
-
madgie
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Ha ff, akkor előszedem a lightroomot és silver efex pro, az meg nem camera jpg (és itt az volt a lényeg, hogy azzal kísérletezzek kicsit)
-
Tulku
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
-
Marseille199
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
A nénis meg a zebrás ff-ért kiált Mazsiii!
És valóban, ez a gép nem neked való, ellenben nekem igen
Odaadom érte a G3 kitet, no meg egye fene, egy távkioldót is, hogy tudd nézni, milyen is 
Szerk.: Nem megy nekem a helyesírás. Ismét beleestem a szakadékba: FFS kiállításmegnyitó, százhúsz kilós ötdé a nyakban, nekem kell zárnom az Artbázist. Csak a rosé segíthet

Ilyen a MKII 3200-on, szóval nem kell lesajnálni az mft-t

-
madgie
titán
No, kaptok pár camera jpg munkába mászkálós fudzsit. Nem mondom, hogy ezek így voltak alapból, mert általában Standard/Provia beállításon van a gép, ez meg direkt jóval szűkebb dinamikájú Velvia-szerű, aminél még plusz lecsíptem a shadow/highlight használattal. Tehát egyfajta worst case scenario, az X100 dinamikát tekintve (viszont szeretem széthúzni a hisztogramot)

Nem Marseille-féle jó utcafotók, sőt, még az az egy szem mami sem éles (tök véletlenül mászott bele a képbe, autót vártam
)... de már annak is örülök, hogy végre volt pár percem kattintani és még köd is volt hozzá. -
Marseille199
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Hát kérdezz rá általad ismert öreg fotósoknál, vagy valami.
Ez jó kis olcsó cucc, kérdés, hogy a mínuszokban, ha kint leszel sztárkodni, akkor mennyire fog megdermedni. A régi szövet/fémszövet borításúak szerintem jobban tűrik a hideget, mint a műa.
Meg ezekből sphasem elég. Az a perverz gondolatom támadt, hogy egyszer újítani kéne egy sokméteres pumpálósat. hogy miért, azt ne kérdezd
))
-
madgie
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Lerendeltem ezt, de hogy mikor ér ide...

A környéken kéne kukázni egyet, de ha nincs lehet érdemesebb volna megvárni, míg leér... vagy érdemesebb betárazni, mert el fogom én is hagyni?

-
Marseille199
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Nincs, az a baj, hogy volt egy pöpec 40 cm-esem, de elhagytam vhol, ez is kölcsön. De ha gondolod, beugrok Soóshoz és veszek neked, aztán elpostázom.
Ja, hülye vagyok, jön csájnából. Mert Soósnál olyan ezer-ezeröccá' pénz egy közepes hosszúságú

Szerk:
Vagy nincsen és nem akaródzol onnan rendelni? Mert akkor a fent leírt dolgot szívesen elintézem.
-
madgie
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Te, nincs egy felesleges csavaros távkioldód? Kéne az X100-hoz, de míg csájnából ideér...
Mehet a barter is, ha kő valami apróság.
-
Freddy76
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
Amikor én diák voltam, én sem ilyet ittam. Hanem olyat, ami éppen volt. De mindig csak annyit, amennyi éppen volt. Jó dolog ez az éjszakai fotózás, engem mindig zavart, amikor csak úgy, ok nélkül piáltunk...
-
k1csi
senior tag
-
k1csi
senior tag
Nem mindenki streetfotós (sőt, lehet a többség nem az), aki meg az vsz./max. nem ezt fogja használni.
Ez egy opció volt, de nem az egyetlen amit kihagyott.Szemfelnyitásnak tényleg jó volt (számomra is meglepő, hogy ennyire gyorsan lehet vele fókuszálni). De van egy olyan aspektusa is a videónak, hogy ehhez (mármint a minden körülmények között gyors/pontos fókuszhoz) egy M9 kell (gondolom kőgazdagok ezek után rohannak vásárolni mertazM9alegjobb
). Holott az adott körülmények között vsz. mindkét másik vázzal (rendszerrel) kb. ugyanazt ki lehetett volna hozni. -
nord_
veterán
Streetfotónál kifejezetten jól jöhet, ha vörös fénnyel kardozok az utcán.
Vagy ha nincs nálunk vaku, ugorjunk be a sarki boltba egy fényerősebb fixért? 
Ez nem tudományos alapossággal készített laboratóriumi kísérlet, hanem csak egy kis szemfelnyitás humorbonbonba csomagolva.

-
madgie
titán
Jaja ,az igaz, bár belenagyításnál asszem nem erősít rá annyit a keresőképre, mint teljes nézetben. Normál fényviszonyoknál persze bőven jó az is, éjszaka meg csak a magamfajta hülyék fotóznak

szerk, külön Parcinak
és igen, továbbra is a Panát tartom a legjobbnak ebben a tekintetben is 
Szulita: nem tudom, nem hiszem. Hosszúexpónál is ment mindig, pedig náha már kínomban azon agyaltam, hogy hazamegyek vagy két óra hosszára (de a fény odavonzza az embereket). EVF-es gépen át lehet kapcsolni oda, max annyi a megoldás. Ja, erről egy jó sztori: olyan setétekben is fotóztam már anno a temetőben, hogy a G1/GH1 EVF-je lefelé nézett (ugye fönt vannak a csillagok) és csak pislogtam, hogy az aszfaltra halványan vetítette a képet az EVF (láttam, hány másodperc van még a zajszűrésből)
-
k1csi
senior tag
-
Peethy
őstag
Na, lecseréltem a GX1-et egy G2-re
Ahogy eddig néztem, tudásban a GX-hez van közelebb, mint a GF1-hez, árban pedig fordítva (nagyon fordítva! harmadába kerül a GX+LVF2-nek). Igazából letettem arról, hogy cseréljek, nem is hirdettem tovább, de akkor valaki jelentkezett, hogy alku nélkül elviszi.Egy kérdés: német Saturnba van még rá 3,5év garancia, ezt vajon itthon lehet érvényesíteni? Gondolom nem.
-
k1csi
senior tag
Kai szokás szerint vicces volt, de hanyagolt néhány lehetőséget.
Pl.
- Amikor kevés fény van a tükrösre fel szokás tenni a vakut és még ha nem is villant vele az ember az AF segédfény miatt pont olyan gyors lesz mint normál fényviszonyoknál (saját tapasztalat 580EXII-vel)
- A m43 cuccnál is lehet MF-et használni ahol belenagyításnál absz. pontosan állítható a fókusz (és próbálhatott volna egy Pana vázat is nem mellékesen; ugyenez néhány Canon váz+Magiclantern-el is elérhető a tesztelt 5DmkII pont egy ilyen váz).Azaz biztos nagyon jó az M9 (sosem volt a kezemben még), de egy alapos (ámbár lehet kevésbé vicces, viszont sokkal tényszerűbb) teszt ezeket is figyelembe kellett volna vegye.
-
arn
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
fogasra, a kezeloszervek
a belseje franko. -
t72killer
titán
Szerintetek EZ firmware-csel (kiradírozzák a csúnyaságot a képről), vagy az epl5 szenzor/akna fényvisszaverésén csiszoltak kicsit?
-
t72killer
titán
válasz
Messer22
üzenetére
Van még ilyen? Egy ideje nem gyártják már, pedig masszív kis gép volt, 3 évet dolgozott a kezem alatt.
#20431: tudom, nem tökéletes darab - de mivel nem szoktam forma1-et fotózni, illetve a nagytelét is manuális obival/távcsővel fogom megoldani, nem fog zavarni. A szenzora viszont kell, a d7000 is határeset volt iso4000 körül, nagyon megörültem, hogy hasonlót látok mft-körítésben.A PM2-n is gondolkodtam, viszont ahhoz kevésbbé valószínű, hogy csinálnak vízalatti házikót (pl5-höz már van, és a komolyabb házgyártók az összes eddigi PL-re csináltak házat - 10bar, nauticam). Pedig ellennék hajtogatós LCD nélkül is.
-
válasz
Marseille199
üzenetére
azt az állítást nem is vitatná senki, hogy bizonyos helyzetekben a távmérő jobban használható. azt pláne nem, hogy számodra jobban használható. csak nem ezt mondtad, hanem azt, hogy 90 mm-ig jobb, pont.

-
t72killer
titán
válasz
8nemesis8
üzenetére
Érdemes élőben megfogdosni a gépeket, a jó fogás uis súly+méretkompromisszummal jár, neked kell kiválasztani a megfelelőt. A d3100-ra itt azt mondanák, hűdejó fogás van rajta (pl epl1-5-höz, GF1-5-höz képest), miközben a nikon topicban lehurrogják/juk, mert a D300-at, D7000-et kézbevenni mérföldekkel más érzés. Végeredményben viszont a kész kép számít - ehhez szükség van egy bizonyos alap stabilitásra, ami szubjektív. Markolászni meg lehet jobb dolgokat is
.#20427: a jó fixek sajna minden rendszeren drágák, néhány példány extrém árú (pl canikon 1.4/24-35-ös obik). Érdemes használtat keresni, ebayen vadászni. Illetve kérdés, mennyire kell az autofókusz? uis töredék áron kapni szuper manuál obikat, pl Samyang 8-14-35-85 sor.
mft-nél az olcsó obik: pana 14, 20, oly 45. Ezeket kb 200/330/330USD +ÁFA körül kapod meg, ez egyáltalán nem számít drágának.#20426-7: megint lassú voltam...

-
8nemesis8
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Látom, hogy a jó fényerőért és jó fix objektívekért itt is elég szépen elkérik az árát.
Kezdek teljesen összekuszálódni, de estére benézek MM-be és megfogdosok 1-2 ilyen gépet, hogy milyen fogásra elsődlegesen, hátha 1-2 darab már itt kiesik a rostán.@jmakk: Pont így akarok tenni. Köszi neked is.

-
jmakk
őstag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Mind a Canon/Nikon tükrös, mind a m4/3 rendszerek nagyon jók.
Így inkább olyan rendszer mellett tenném le a voksot, amit szeretek használni. Ez sok mindentől függhet.
Van akinek design a fontos, van akinek az ergonómia, van akinek a hordozhatóság és így tovább. Talán azt kellene magadban megfogalmazni, hogy neked mi a legfontosabb. Ha már ez alapján el tudod dönteni, akkor egyrészt szerencsés vagy
,másrészt nem is kell tovább gondolkodnod. Ha nem sikerül, akkor venni kell a másodiknak rangsorolt szempontot. Ez miatt érdemes elmenni egy olyan boltba is, ahol ténylegesen kézbe is veheted, esetleg ki is próbálhatod őket.
Előbb-utóbb meglesz a nyertes.
-
Marseille199
senior tag
Jó, én nem ragaszkodom hozzá. Meg nem is szeretnék vitatkozni.
De valóban, nem is tudom ki írta már, hogy nem a gyorsaságról volt szó, hanem mondjuk arról, hogy 20 obiból x százalék bizony front/back, bizony a tükör is lazulhat az évek során minimálisan, és valóban más egy pöpec távmérő, mert ha tényleg jó és tudja az ember, hogy kell használni, akkor aztán lehet helyezgetni az élességet bárhova, iszonyat pontosan, ezt hozhatja egy tükrös is, de ott pl az af mező miatt sem biztos sokszor, hogy tényleg ott lesz, ahol én akarom. Nekem a 45-össel is rendszeresen szempillára élesít, én bírálom felül belenagyítva a szemgolyóra. Pedig ez aztán gyors, meg pontos.

Tehát nagy fényerejű obikkal használva jöhet ki, amit írtam. De mondjuk Roboterrel tényleg nem vitázok, jobban ért hozzá, mint én, ez biztos

Szóval keresek valami képet.
-
FEDman
addikt
Ez az örök távmérős MF kontra AF-es SLR vita engem kicsit emlékeztet a mirrorless kontra DSLR vitákra. Mindkét tábor szeret nagyokat mondani, kategorikusan kijelenteni hogy egyik jobb mint a másik. Pedig mint szinte mindig itt se minden fekete vagy fehér. Sőt, mindkét esetben annyira eltér a két koncepció, hogy szerintem még összehasonlítani sincs értelme őket. De ha mindenképp meg akarjuk tenni, akkor is csak azt tudom mondani, hogy mind a két megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Kérdés inkább csak az, hogy adott embernek a fotózási szokásaihoz, vérmérsékletéhez melyik passzol jobban. Ez persze akár adott fotóson belül is változhat, hogy témától függően épp melyik rendszer felé nyúl szívesebben.
Bevallom őszintén egyébként én is azon kevesek közé tartozom akik a mai napig látnak értelmet az eleve MF-re épített gépekben. A nyilvánvaló hátrányok mellett sok okot fel tudnék sorolni az MF mellett, de most nincs kedvem kisregényt írni.
Ehelyett inkább csak egy olyan területre térnék ki amiről ritkán esik szó, mégpedig az emberi tényező. Egy DSLR-re is igaz hogy az AF rendszerét meg kell tanulni használni. Ellenben miután ez megvan az emberi tényező viszonylag minimálisra csökken és a nagyobb szerep a gépnek jut, ami stabilan hozni fogja azt amire képes.
Egy MF gépre fokozottan igaz, hogy meg kell tanulni használni. Sok gyakorlással elég magas szintre el lehet jutni. De ha ez megvan akkor is az előző példával ellentétben a hatékonyság nagyobb része ezek után is a fotóson fog múlni. Még akkor is ha egy tökéletesen beállított távmérőst használunk.
Már az nem mindegy kinek a kezébe van az a gép. De tovább megyek, egy profi gyakorlott MF júzer hatékonyságát is erősen befolyásolja az hogy épp milyen hangulatban van, mennyire kipihent, nem e folyik össze a tekintete a fáradságtól. Ha nem tévedek Roboter is pont erre célzott az első kommentjében.
Persze erre lehet mondani, hogy ez a fotóson múlik és nem a gépen, csak hát az előbbi gondolatmenetet folytatva kérdés lehet e ezt a kettőt ilyen élesen elválasztani egy olyan rendszer esetében ahol az emberi tényező ilyen nagy szerepet játszik?
Nyilván nem és éppen ezért nem is volt szerencsés csak úgy általánosságban kijelenteni, hogy pontosabb.De hogy végül csavarjak még egyet a történeten, az hogy az MF esetében ennyire meghatározó az emberi tényező az a rendszernek egyszerre előnye és hátránya is egyben. Mint a legtöbb dolog az életben ez is csak attól függ, ki honnan közelíti meg ugyanazt.
Ezért aztán az ilyen kategorikus kijelentéseket épp úgy érdemes kerülni, mint ahogy azt is hogy mások helyett találjuk ki, hogy neki épp mi a jó.
-
válasz
Marseille199
üzenetére
attól még hülyeség, és nem kéne ragaszkodni hozzá. inkább képeket tegyél be, abban több izgalom van, mint a cseppet sem elfogulatlan és érdemi indoklás nélküli, légből kapott állításokban.
azt csak zárójelben mondom, hogy amikor látod, hogy milyen vitát generált az eredetileg bedobott marhaság, és a vita épp talán lecsillapodott, akkor egy újabb ilyen idehányt félmondat tulajdonképpen trollkodás.
már egyszer írtam: más fórumban bármi lehet, itt és most én is itt vagyok, és azt szeretném, hogy ha emberek akkor tennének isteni kinyilatkoztatásokat, ha azt rendesen alá is tudják támasztani. fedmannél szoktam azt látni, hogy nem a levegőbe beszél. roboter mára türelmetlen lett, és nem fejti ki, de van egy komplett site-ja, amit ennek dedikált, illetve tudom róla, hogy tudja, hogy mit beszél. szóval vagy megindoklod ezt az állítást, vagy ne erőltesd.
-
t72killer
titán
válasz
Freddy76
üzenetére
Neee, én fehéret akarok
az amcsiknál legalább nincs ez a kamerarasszizmus - és persze odaát más árak röpködnek
. -
Freddy76
addikt
Tegnap este otthon fotózgattam, viszonylag kevés fényben, ISO3200-5000 között, de nem is ez a lényeg. Cserélgettem a pana 20-ast, és az oly 45-öst (ez utóbbit mostanság kicsit hanyagoltam), és azért szignifikáns a sebességbeli különbség xar fényviszonyok között az oly javára... A pana 20 sem rossz (legalábbis nincs vele bajom, nincs hiányérzetem, amikor az van a vázon), de a kettő egymás után váltogatva azért mutatja a különbséget.
Kiváncsi leszek az oly 17-re, de sokkal jobbnak kell lennie, hogy megérje a különbséget...
Más: nem akarok reklámozni, de holnap fekete péntek lesz az oly mintaboltban, minden fekete termékre 10 % kedvezmény, ha valakit érdekel. Így talán csak kicsit drágább, mintha máshol vennétek

-
t72killer
titán
válasz
8nemesis8
üzenetére
Képminőségben (zaj, dinamika, jó optikával felbontás) a modern mft vázak (ismét csak feketebárány pm2, pl5...) ugyanott vannak, mint a 600D.
Ha ezt jó obikkal egészíted ki (pana 2.5/14, pana 1.7/20, oly 1.8/45) akkor legalább olyan jó képeket fogsz tudni csinálni, mint a 2x-többx olyan nehéz 600D.Amúgy az a sejtésem, hogy egy jó fix sort olcsóbb mft-re összehozni, mint DSLR-re (főleg, hogy DSLR-re a legtöbb fixet FF formátumra csinálják, olcsóbb APS-c fix alig akad)
#20418: Lassan írok

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
8nemesis8
üzenetére
minőségben elég jót, pl. 12-50 alapzoom kit, időjárásálló, és belső fókusz+zoom állítású. ilyet hol tud más üveg? mondjuk kisebb az obipark, mint más gyártóknál, de cserébe a döntő többsége használható.
- tájképezés: pana 14
- nyaralás: 14-42
- kistele, portré, etc: 45
- telezoomozgatni oly 40-150ha esetleg a kisfilmes érzés kell, pana 20-as adja megközelítőleg, ekv. 40mm
-
-
8nemesis8
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Hát igen, azért az erős lett volna eléggé, bár full-framen, talán ő a belépő!?

Az obicserére számítottam, de természetesen mivel mindent egyben nem tudok megvenni, így ez majd szépen lassan fog kialakulni.
Nyaralás-tájképezés, néha kis telézés, stb: erre az mft jobb, mint az APS-c versenytársak (legyen az milc v DSLR), uis jóval könnyebb az obipark, mint egy 600D-nél (a poénban szereplő D600-at meg ne is említsük...).
Minőségben? Mert az, hogy könnyebb és szerintem olcsóbb is az oké, de minőségben mit tudnak nyújtani?
-
Peethy
őstag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Szerintem 600D-18-55tel es mft-kittel is elfelejtheted a szep háttérmosast. Hasznalt mennyire játszik? En nikonban is gondolkoznek, de ezt az elfogultság is mondatja velem. D3100+18-105+35 f/1.8, vagy használtam ugyanez D90-nel, ha haladó kategóriájú gepet akarsz. Soraidat olvasva milcbol a Pana g3 ugrott be elsore, az illik a leírtakhoz. A fogasa is jobban hasonlít a dslr-ekhez. En a Nikont vennem.
-
Tulku
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Örülj hogy megkaptad

Rengeteg idegtépő óra van mögöttem...elküldjem, ne küldjem...de hát oda a becsületem...na jó, most az egyszer....
(komolyabb idegzetűeknek kéretik nem komolyan venni!!!)
Még az akkut is...persze, örültem hogy az orromig láttam a zsúr-hp párosítás után...oszt még csomagoljak...ennek eredménye lett a bohó csomag...
-
t72killer
titán
válasz
8nemesis8
üzenetére
Elsőre félre+részletekben olvastam és azt raktam össze 600D helyett, hogy D600 és "kezdő" gép
.Mindjárt jönnek a nálam tapasztaltabb mft-s kollégák és ha eddig volt konkrét elképzelés, ezután tuti nem lesz

Gépváz tekintetben nem nyilatkozok, rövid ideig volt egy GX1 vázam - jó+könnyű darab volt, de keveselltem a dinamikáját, év végére/jövő tavaszra lesz egy (az ebben a fórumban a kicsit nehézkes kezelhetősége és kétes felmenői miatt fekete bárány) E-PL5 vagy használt OMD.
Írod, hogy a háttérmosás fontos: ehhez nagy fizikai lencseátmérő kell, amit mft-n csak fényerős fix-obik formájában kapsz meg (az egyetlen +jó drága f/2.8-as alapzoom határeset). Ergo a kompakthoz képest fel kell készülnöd az obicserékre.
Nyaralás-tájképezés, néha kis telézés, stb: erre az mft jobb, mint az APS-c versenytársak (legyen az milc v DSLR), uis jóval könnyebb az obipark, mint egy 600D-nél (a poénban szereplő D600-at meg ne is említsük...).
#20409: Vakumegoldás minden mft (és nex) vázra van, a pana GF3-5-re nem lehet külső vakut csatlakoztatni, ill. az Oly pl3-5 ill pm1-2 vázakban meg nincs beépített, adnak hozzájuk egy pici külső vakut. SzVSz érdemes egy erősebb külső vakut beszerezni, mert ezek a default megoldások elég soványkák.
-
madgie
titán
-
8nemesis8
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Vaku egyenlőre nem elsődleges, mert inkább szabadban szeretek fényképezni. Bár tuti, hogy nem árt ha van, bár gondolom itt inkább típusban térnek el nem pedig meglétben!?
Keresőt mindenképpen preferálnék. AF pedig nem baj, ha halk és relatíve gyors.
Egyébként amiknek a minősége vetekedik egy DSLR géppel azok árban hol kezdődnek?
Esetleg best buy gép létezik a kategóriában? Szívesen elolvasnék 1-2 tesztet... -
Mr.Csizmás
titán
-
8nemesis8
veterán
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy DSLR gépet. 600D-t néztem ki, egyenlőre alap obival (18-55 IS II). Ha mást hasonló értékben(170-180 e. HUF) tudnátok, akkor szívesen hallgatom.
Eddig kompakt géppel fényképeztem, de szeretnék jobb minőséget, több beállítási/finomhangolási lehetőséget.
Elsősorban családi fotók, nyaralásokon lenne felhasználva.
Nagyon érdekel a háttér tudás és el is kezdtem magamba szívni, mediába próbálgattam is a rekesz, wb, záridő, stb beállításokat és sokkal jobb képeket tudtam lőni vele, mint egy kompakttal, ami nem is meglepő.
Szerintetek "kezdő" gépnek megfelel?
Anyagilag ez a plafon, mert túlságosan nem vagyok eleresztve anyagilag, de úgy gondolom, hogy egy hosszú távú befektetés és sokkal jobb minőség bőven megér nekem ennyit.Ezzel a hsz-al mentem be egy topicba és felvetődött a téma, hogy nézzek utána a MILC-eknek.
Hasonló funkcionalitást szeretnék, nagy felbontású kijelző, kereső is legyen. Fontos a jó minőség és az alapos testre állítási lehetőség, rekesz, iso, wb, záridő(már, ha van). Sajnos nem ismerem a MILC-ek világát szinte semennyire, ezek alapján nem tudom mit tudnátok ajánlani.
Biztosan nem fedtem kellő leírással, de ha van kérdés gyorsan válaszolok, ha tudtok segíteni.Előre is köszönöm!
-
-
t72killer
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Szép darab (külsőre), de nem tetszik a fókusztávja. Ha a 20-as pana rövid (márpedig vagy ő, vagy vmelyik 17-17.5-ös konkurrens alapfelszerelésnek számít), akkor ez nem oszt-nem-szoroz. Inkább egy drágább, AF-el megáldott 1.8/45.
#20404: tény, kb 2x annyi, mint ez a kicsike (300+$), de én inkább ebbe invesztálnék. MFT-n még kb zéró tapasztalatom van, csak utánaszámoltam, hogy ez kb olyan, mint amikor APS-c-n 1.4/50-es nikkorral rohangáltam = nem sok értelme volt, a sok lábzoom miatt tényleg rohangálás lett a vége
(ill szűk portréhoz meg érdemes kicsit hosszabb lencsét levadászni) Bokeh-ra amúgy jó darab a 45-ös. -
Mr.Csizmás
titán
nagy morgás közben csak halkan szeretném megkérdezni, hogy ez az izé megérné a pénzét? [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Tanuljunk angolul!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gumi és felni topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4089
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3851
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

.