Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 17 - alap
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Yettel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
Új hozzászólás Aktív témák
-
robi-k
őstag
válasz
Freddy76
üzenetére
A Pana 20/f1,7 obinál az exif adatok adatok alapján 1.53125 fényértéket jelent a valóságban, hiába van ráírva az 1.7

Én is gondolkodtam a PanaLeica 25/f1.4 obin, de nekem fontosabb a kicsit szélesebb látószög (20 mm vs 25 mm) és még-inkább a kompakt méret, de a teszteket olvasva a többség a 25 által készített képeket jobban dicséri/szereti a 20-hoz képest, a sebesség terén is jóval gyorsabb a 25-ös AF-e. -
Freddy76
addikt
Urak, van valakinek tapasztalata a 25/1.4 panáról? Rabi Miklós egy ilyet is árul, és ahogy nézem, elég jó áron. Kérdés, hogy ez az obi mivel tud többet a pana 20-nál - egyáltalán, a fényerőt leszámítva van-e bármi gyakorlati előnye?
Tudom, hülye kérdés, meg olvassak teszteket, meg miegymás. Engem az foglalkoztat, hogy a 20/1.7 vs. 25/1.4 egy átlag felhasználónál milyen érdemi különbséget jelenthet. Itt még ugye azt sem mondhatjuk, amivel Nikonnál magyarázzák az 50/1.4-et, miszerint az 1.4 kell ahhoz, hogy 1.8-on jól karcoljon, hiszen a pana 1.7-en is fasza.
-
ROBOTER
addikt
válasz
robi-k
üzenetére
Így van, méghozzá triplán így van.
Nem csak az AF motornak és elektronikának kell elférnie, de teljesen más elv alapján kell felépíteni az objektívet, mert nem is mozgathat nagy súlyú és méretű lencséket a motor, ez nem jellemző az AF objektívekre. Ehhez jön, hogy az elérhető optikai nagyítás, mintegy 25%-kal nagyobb.(+ nem érdemes minden határon túl csökkenteni a keresztmetszetet, mert nem tudod kényelmesen megfogni a gyűrűt)
-
nord_
veterán
Robi-k, jmakk
Ne feledjük, ha dof-ekvivalens obikat vetnénk össze, egyből nőne a különbség:
Pana 25mm F1.4: 63x55mm
Leica 50mm F2.5: 52x33mm
Ennyi hely elegendő az af-motornak, ugye?
-
robi-k
őstag
Az összehasonlítás kicsit sántít: a Pana Leica DG 25/f1.4 autófókuszos obi a mai időkorból, míg a Leica Summilux-R 50mm f/1.4 a 70-es évekből való, teljesen manuális (tehát nem kell a házába belepréselni az autófókusz mechanizmust, aminek szintén van helyigénye) és még a régi filmes gépekhez készült.
És az árban is van jókora eltérés: egy Leica Summilux-R 50mm f/1.4 árából legalább 2 db Pana Leica DG 25/f1.4 obit lehet venni. -
t72killer
titán
DOF-ekvivalensnél nincs sok esélyed a szenzormérettel súlyt csökkenteni, uis a DOF az obi fizikai átmérőjétől függ - ami meghatározza az obi súlyát.
#19983: Meglássuk. Van még potenciál a szenzor+elektronikafejlesztésben, gondolom következő lépésként bevetik a BSI-t. Bár 1" elég pindurka, a diffrakcióval nemigen lehet mit kezdeni (=egy v2-höz illik majd f/4-nél erősebb lencséket használni)
-
nord_
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
A méretkülönbség addig igaz, amíg a gyártók rá nem fekszenek úgy istenigazából a tükörnélküli, méretesebb érzékelőméretű gépekre...
Csak úgy kíváncsiságból megnéztem a Leica honlapját. Dof-ekvivalens párokat állítottam össze... leesett az állam, amikor az obik méretéhez értem... -
Tulku
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
A nikonnal vigyázz...tavaly még ekéztem (volt mit) de a v2 egy jó irány...szerintem
Nem a végleges verzió az biztos, de nagyságrenddel jobb mint az előzménye...Ha ilyen dxómárk eredményeket nézünk viszont akkor a 1" szenzorok (sanyié is) biza jelentősen le vannak maradva az mft méretűektől (1 és 2 között nincs előrelépés, míg az mft-nél történt ez idő alatt)...tehát mindig tartom hogy az mft a méret-minőség király jelenleg...
És hogy melyik csinál jobb fenyképet,
Hát a fuji...
-
t72killer
titán
" méret-minőség szempontjából pillanatnyilag
az mft magasan a legjobb
alternatíva..."
+1. Végtére is ez az mft topic, nemigaz?A MILC egyik lényege sztem a kisebb méret - ehhez kell a kicsi szenzor. Fentebb említetted az EOS M+(2.8/?)24-70 kombót - háát, vizualizáltam az egységsugarú fotóst, ahogy ezt használja mindennapi alapobinak
. A másik aspektus viszont, hogy a szenzorméret-csökkentés csak 1 ideig jár előnyökkel, egy nikon CX rendszer már nem sokkal könnyebb az mft-nél.
Ill ott van még a lencsekínálat, ez azért elég szépen kiépült mft-re, jobban, mint máshol.Apropó alternatívák, a samsung NX-ről mi a közvélekedés?
-
Tulku
veterán
Minden váltásnál megbánok egy kicsit valamit

A fuji x100 szerintem a legjobb és legszebb fényképező amit eddig használtam...és a képei tökéletesek számomra...komolyan gondolkodtam, hogy hagyom a videót a p....ba és veszek egy kamerát, ha rámjön a hoppáré...
Mindegy messze még a pont a mondat végén...semmi sem biztos még...
-
Tulku
veterán
válasz
Mhamster
üzenetére
Kattintgattál vele...nézted az AF-jét...te valóban együtt tudnál élni 310-ért egy ilyen lassú micsodával?
Én nem tudtam egy másodperc alá hozni az élességállítás idejét, de rendre inkább 2 körül állt meg (nem makro módban)
Vagy az MM-es géppel van valami ,az is lehet, hogy kiadnak vmi frissítést, (de ehhez nagyságrendekkel kellene javulnia) de pl ott bármelyik kompakt agyonverte...én tudom hogy ez csak egyetlen szempont, de most komolyan hogy sikerült G1x sebesség alá menniük?Egyetlen kibúvó lehet még...hátha maga az obi nem gyors és mondjuk egy 24-70 2,8-cal ehhez képest fénysebes lesz (vagy egyéb gyors fixekkel)
Nem tudom...csak agyaskodás, de felfoghatatlan így beszállni valahová...alatta van egy nikon 7700 és mint az Enterprise olyan gyors mellette...Most bizton ütni fognak páran, de ha méretcsökkentés a céljaink között szerepel, méret-minőség szempontjából pillanatnyilag az mft magasan a legjobb alternatíva...szerintem...
-
t72killer
titán
egyelőre csak ábrábd szintű: zuiko 2.8/40-150. Bár valszleg nehéz cucc lesz (támpont: sigma nem-os 50-150: 750+g), de vmennyire válasz a fényerős tele kérdéskörre.
-
Mhamster
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Vannak előnyei, elsősorban az érintőkijelzőre (és ugye a menüre) gondolok, ami az _egyik_ legjobb most, illetve hogy pikpakk lehet mindenféle obit rácsattintani, meg _Nekem_ fontos hogy jó vakurendszert lehet vele kiépíteni, de amúgy igen, most ez még elég soványka. Nem vagyok nagy Canon fanboy, 4 kategóriából (zsebkompakt, kompakt, milc, dslr) kettőből vennék kanyont, Ixus510 és 5dmkiii/1dx ez utóbbi pénztárcafüggő

-
válasz
Mhamster
üzenetére
szerintem a nikon nem csak papíron jó, hanem a valóságban is. a d600 egy d3x jobb képminőséggel, kisebb és könnyebb vázban, nagyobb tudással, harmadáron. na most, a 6d minden, csak nem egy 1ds m3. én utálom, ahogy a canon mesterségesen lehülyíti a vázait. a nikon nem először hoz ki valamit harmadáron, ami agyonveri a korábbi modellt. itt ráadásul a d800-ra is az emberek zömének jobb alternatíva.
nekem tényleg iszonyúan tetszik a d600. a 6d meg egyáltalán nem érdekel. de én "nikonos" vagyok. amúgy canonból inkább az 5d m3 a d600-zal hasonló tudású váz. hát, nem is annyiba kerül.
-
Mhamster
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Parci: Erre is válasz: 100%os képminőségben veri, igen. Meg persze, katalógusadatokban nagyon ott van. Hogy csak a középső AF keresztszenzoros? Mindig azt használom. Legalább -3EVig jó. De most komolyan, ha nem speciális felhasználásra kell (de oda úgyis inkább középformátum), akkor minek ez a képminőséghajkurászás? 10x15ös nyomatokra meg FB képre tökre mindegy. De még A4 nyomatra is tökéletes, arról nem is beszélve, hogy az utómunkával mennyit módosít az ember általában a képen. Itt meg már teljesen mindegy melyiknek milyen a színhűsége, meg felbontása 100%on meg tudomisén. Az viszont igaz hogy Canonhoz szoktam, de nem zárkózok el semmitől (pl OM-D markolattal! tökjó).
Mr. Csizmás: Össze, igen. Az EOS-M-re meg sok mindent mondtam, de hogy átgondolt tervezés... Az nem

-
válasz
Mhamster
üzenetére
egész pontosan azok a userek szokták fikkantani a nikon ergonómiáját, akik a canonhoz vannak szokva. mindkét rendszer nagyon-nagyon érett, átgondolt, remekül használható. van pár hülyeség itt-ott, de semmi drámai. a d600-on ráadásul van U1 és U2 mód a tárcsán, 100%-os kereső, komoly af stb.
ha valaha dslr-t vennék magamnak, biztos, hogy a nikon d600 lenne az.
-
Kleroo
veterán
(x10000 )És szerintem ez nem Nikon fanboyság....
A Canonban van GPS és WIFI. Juhúúúú..(persze jóaz,de én eléggé parasztvakításnak érzem)Egyébként nekem sem annyira otthonos a D800. De erről megoszlanak a vélemények. Nagyon sokan tartják jobbnak akik eléggé képben vannak.

Na de már önmagában ennyire lefikázni egy ekkora váz fogásást... Ha még a D5200 kap ilyen fricskát,megértem,hogy valaki nem tolerálja az elérhető árú vázakat. Na de ezt?
Nem igazán értetted mit írtam.Inkább adták volna nekem a sok vázat.

-
Mhamster
tag
válasz
Kleroo
üzenetére
Már miért nevetséges? Nikon gépek évek óta ergonómiai hiányosságokban szenvednek. Kályhacsővel persze hogy jó, mit vársz egy FF géptől? Nem a 18-55-el lesz jó egyensúlya... Úgy, hogy nem próbáltad mindkettőt, már megbocsáss, de hogy alkotsz véleményt? Azért kíváncsi lennék, hogy szerinted mitől fail. Én legalább elmondhatom, hogy a ma forgalomban lévő cserélhető obis gépek 80%-át próbáltam legalább 1 napig (kivétel a nex6, Fuji x1pro, új oly-k, GH3 és G5, D5200, A99, D800E, meg egy db pentax sem volt a kezemben), ami ugyan nagyon sok mindenre nem jó, de véleményt alkotni _nekem_ pont elég. Nikonból öszvissz ami tetszik az a 7700 és a V1. D800E még jó lenne, tájképekre állványról, távkioldóval. Még egyszer leírom, ez az én véleményem.
-
válasz
Mhamster
üzenetére
sajnos picit romlott az új nikonok fogása, vastag a váz, de kisebb a markolat. a d700 tökéletes volt, a d800 már nem az... na de, egy nyomorult 6d?? ne hülyéskedj, a 6d kontra d600 újra a régi 300d kontra d70 vita: a canon egy végletekig ostobára hülyített, ciki valamit csinált (nekik kínos, hogy így lehülyítik, tök fölöslegesen), míg a nikon nem félt belerámolni mindent.
-
Kleroo
veterán
válasz
Mhamster
üzenetére
Miféle kezed van neked? Tök korrekt fogása van. D90 D700 között van nekem. Teljesen jó,még kályhacsővel is;és súlya is egész kicsi. Lehet,hogy a Canon jobb(nem fogtam,nem érdekel,egy fail az a gép szvsz), de egy ekkora vázra azt írni,hogy hajítanád is el....kissé nevetséges

-
andersen10
aktív tag
Na beindul a küzdelem végre f2.8 telezoom fronton

-
k1csi
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Köszi, de egyrészt nem tudom mi az az sgs off, másrészt se venni, se váltani, se eladni nem akarok most semmit.
-
Mhamster
tag
válasz
madgie
üzenetére
Amúgy a D600-at én azzal a lendülettel hajítanám el, ahogy a kezembe nyomják. Akkor már inkább venne 6D-t, lehet hogy a számpárbajban jobb a Nikon, de kézbe fogva, ég és föld... (És igen, próbáltam mindkettőt). Volt még itt reagálás az EOS-M-re. A fókusza olyan amilyennek leírta vki, lassú. Nagyon. Mondjuk legalább pontos, és sötétben sem lassabb. Anyagminőség meg összeszerelés szvsz jobb, mint az ilyen alap GF5 meg PM/PL gépek. 310-ért meg ugye olyan kitben van, hogy vaku, plusz EF adapter, ami azért így annyira nem egetrengetően drága, legalábbis ha a konkurensek adapterárait (is) nézzük. Akkor venném ha lenne egy rakat EF obim, de ha nem... Inkább megvárnám az oly P5? öt.
-
Tulku
veterán
Szerintem egészen egyszerűen átlag férfiúi őrület (vannak itt is páran akik átnyergel(né)nek dslr-re (most magamról nem beszélek én klinikai eset vagyok)...megteheti, megteszi...nincs ebben semmi extrém, csak él...
És ha emellé még lő is pár jó képet, akkor minden rendben

-
-
A lényeget meg elfelejtem írni: "mert sokszor legszívesebben földhöz vagdosná az OMD-t". Hmmm, vajh miért?
utólag szerk: igen, olvasok, csak mint mondtam a mondanivalóm lényege maradt le
-
Höhöhöhö, lehet kapkodni a lepattanó cuccokért! Rabi kiárusít... legalább nem sz*rért adja a portékát, bár a 9-18 tényleg olcsó. Mondjuk nélküle is veszettül pezseg ez az m43 piac...
-
|AP|
veterán
Beugrottam az Oly bemutató napra, de nem volt sok időm, így csak gyorsan végignyomogattam a két új PEN-t. Tesztképekre sem volt idő saját kártyára, de hátha más majd hoz

A PL-5 kezelése ugyanolyan nehézkes, mint a PL 3-é, nagyon ki van csúszva oldalra a kis tárcsa és a kilógó kihajtható képernyőbe akad az ember ujja használat közben. Az új cserélhető markolat viszont jópofa és hasznos is. A PM 2 a kevesebb gomb ellenére jobban tetszik. A tárcsa és a gombok mintha jobban ki lennének dolgozva, mint az elődön, de a ház már jól látszóan műanyag (vagy csak annak éreztem - tényleg, az E-PM1 fém?)Szóval külsőleg nem sok a változás, a lényeg az új szenzor.
Viszont egyelőre egyik sem mozgat meg annyira, mint a 9-18, amit felpróbáltam a GF2-re és megerősödött bennem az elhatározás, hogy ez lesz a következő. Ezzel használnám addig a GF2-t amíg el nem kopik a váz
Addig hátha kijön álmaim váza is
(és nem, sajnos nincs most felesleges 110 ezrem Rabimiki obijára
) -
Szulita
tag
válasz
fattyu
üzenetére
Akkor természetesen sztornó.. mFT-re írtam
Mikinek nem olyan rég volt egy mániája, h aki először fizet, az viheti; beérkezési sorrend nem érdekli. Szóval ha kocsiba pattansz, és ma este elmész hozzá 50e-rel, jó eséllyel a tiéd lesz
(hacsak ezt is nem racionalizálta már...na most gonosz vagyok
) -
k1csi
senior tag
válasz
andersen10
üzenetére
Tudom, már csináltam ilyet, de mivel ezek elég jól elmennek, nem mindenki vehető rá.
+9.90 EUR DHL+kb. 20 EUR banki utalás költsége ekkora összegnél (fogadó banki költség) ha nem PayPal (ami vevőként ingyen van, de nem az eladónak). -
válasz
andersen10
üzenetére
az mi az a 215 grammos 100/2,8?
-
k1csi
senior tag
válasz
andersen10
üzenetére
Sajnos a legtöbb obit nem küldik országon kívülre (amit igen, kicsit drágábban megy), amit linkeltél csak átutalással lehetett fizetni (vagy személyesen elmész érte), nem volt meg a számlája stb.
Viszont tény: 600 EUR alatt már lehet válogatni a makulátlan, szinte teljesen új példányok között.
Persze aki nem bízik az e-bay-ben, lehet annak megéri a személyes átvétel biztonsága a kis felárat. -
Szulita
tag
válasz
fattyu
üzenetére
Bocs, h belevau, meg nem Miki üzletét akarom rontani, de szvsz egy 85 f1.8-cal jobban járnál. Én is nagyon rég nézegetem a Voigt-iját, és ok, hogy műszakilag tökéletes, de a 3.5 vs. 1.8 óriási különbség. És manuál f1.8-akat (pl. FD, de még Nikkor AI is) simán kapni 50e körül vagy alatta.
Jupi 85 f2 meg 25e.. (annál mondjuk az adapter necces)
Persze, ha beleszerettél, akkor nem szóltam

-
jmakk
őstag
válasz
andersen10
üzenetére
majdnem bele is ugrottam....
Mi van, csak nem jön a következő gyerek?
-
jmakk
őstag
válasz
andersen10
üzenetére
Nálam bebizonyosodott a kanyonos korszakomban, hogy egy ekv. 85-90 körüli fényerős obi kell, mert ez a legjobb a belterünk méretéhez. Innen m4/3-ban egyenes út volt a 45/1.8.
-
-
Freddy76
addikt
Hát, én pont a gyermek születése előtt vettem dslr-t, merthogy azzal milyen jó képeket fogok készíteni a Törpéről. Most meg kezd olyan lenni ez az egész, mint a gyereknek vásárolt villanyvonat, amivel valójában inkább apuka játszik.
Fattyu: a gyereket is lehet élvezni, hidd el. Az enyém most kezdte el (14 hónaposan), hogy odajön, megölel, és ad egy puszit. Kész. Már most keményítem a szívemet, mert ha megtanul beszélni, és ezt kombinálja azzal, hogy kér valamit, akkor kizárt dolog, hogy tudjak nemet mondani...
Parci: most 20-45 kombót használom, és van egy 12-50. Nekem a 45-nél hosszabb tele nem kell, korábban a 18-105 105-ös végénél sem akartam hosszabbat, inkább nagylátó felé tendáltam (ha már korábban a felhasználói szokásokról volt szó). Most is inkább lefelé mennék, a 12-50-et csak a 12-es vége miatt használnám, ha használnám, de akkor már inkább egy csere 9-18-ra. A 12-50 valamennyiért csak elmegy...
-
Szulita
tag
Fuji X10 remegtetett, de a múltkor, mikor végre kézbe foghattam, gyorsan kijózanodtam. Lehet, túl nagy volt a várakozás, de engem nem győzött meg. Már a felépítése sem tetszik. Ilyen az, amikor az ember fórumokból próbál gépet találni magának
.
Inkább hordom a GF2-t a 20 + 60 macro kombóval
-
-
Freddy76
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Ti okosabbak vagytok, mint én (most nyaltam egy picit, remélem, lejött), hihetek a teszteknek, amelyek ezt a 9-18-at dícsérik?
Az ára is jónak tűnik, ennyiért nem szoktak adni ilyet... 110, vazz, az a legolcsóbb hely nettó ára alatt van jóval...
Már megint mennek a fogaskerekek, a 12-50 helyett jó lenne, azt meg eladnám...
Basszameg, basszameg, basszameg.Bocs, de ez most kijött. Miért nem vettem annak idején csak egy kompaktot, mi a fenének kezdtem el cserélhető objektíves gépeket nézegetni

-
válasz
Szulita
üzenetére
a nagyhoz egyébként én nem fogok ragaszkodni, ha lesz olyan mirrorless, ami fullra kiváltja (nikon 1, de méginkább nikon aps milc lehet ilyen). kicsi viszont kell.
személy szerint nekem egy p7700 kéne, 1"-os szenzorral és azzal az af-fel. simán eladnék a világon minden mást. még egy sb-400-am lenne hozzá, és helló. evf sem érdekel már.
-
Szulita
tag
Alapvetően egyetértek veled, bár ezt így sosem írnám le
Egy ideje már egyre kevésbé értem, mit miért csinál, és bár szívesen olvasom az írásait, sok mindennel már vitatkoznék vele. De az ő dolga, ő pénze, ő hobbija, tiszteletben tartom.Ami téged illet, én is eljutottam már egy ideje oda, hogy kellene vmi nagy, és mellé egy pici. Nos, utóbbi már megvan, előbbihez még kell találnom valami bankot
(erre írtam a múltkor, h E5+12-60 forever...bár lassan képileg körberöhögik a kis szappantartók az Oly-t
, de azért kéne).Ja, a Ricoh baromira érdekelne, meg a Fuji is. Jók ezek a különlegességek, na, főleg, hogy csak "zsíroskenyér" jut .

-
t72killer
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
"ha teheted, rabolj még össze egy kis pénzt egy új szenzoros cuccra, EPL5, vagy EPM2...megéri az új sony szenzor a pízt."
Sajnos az EPL5/PM2 nem mostanában fog beleférni a 120eFt környéki büdzsébe, még a 150-esre se hiszem, hogy tavaly nyár előtt esélyünk van
. Hogy Parci aláírását idézzem: hat hónap... -
madgie
titán
válasz
scarabaeus
üzenetére
Lehet bonyolultabb lesz a dolog, esetleg barterbe megy az is... ha mégsem, feljegyeztem (és elfejeltem és majd eszembe juttatod
)
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- DUNE médialejátszók topicja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Parkside szerszám kibeszélő
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Xiaomi Poco x7 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Még a nagyobb szenzor fölött is szemet hunynék
. A másik aspektus viszont, hogy a szenzorméret-csökkentés csak 1 ideig jár előnyökkel, egy nikon CX rendszer már nem sokkal könnyebb az mft-nél.
Nem igazán értetted mit írtam.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
)
, de azért kéne).