- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flowtation
őstag
-
válasz
CPT.Pirk #54791 üzenetére
Kössz a tippet, este megnézem.
Annyi volt, hogy feltettem a Cinnamont, kilogoltam Gnome-ból, át Cinnamon-ba, terminálból uninstall gnome-shell, majd eközben kivágott a karakteres felületre.
Startx-re elkezdte betölteni a grafikus felületet, majd kirakott megint, mondván, hogy az X-szel elvesztette a kapcsolatot.
Ezután install gnome-shell, és ezután már indul a gnome, de csak belogolás után. Vagyis valami a login képernyö körül nem kerek. -
válasz
CPT.Pirk #54780 üzenetére
Kössz!
colomb2:Ezt kifejtenéd bővebben? Érdekelne.
Ahogy én értem:- új winyón létrehozom az öszes szüksége spartíciót
- felmountolom valami random helyre
- átmásolok mindent az új helyére
- fstab / bootloader-ben átírok mindent az újraHa ez a teendő, akkor az utolsó pontot el tudod részletesebben magyarázni?
Pontosabban azt, hogy ezeket hol találom és mi alapján kell átírni.Kössz!
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #54742 üzenetére
Napi szinten használom a pent, és másik rendszeren jó, azért nem értem mi lehet a baj, de akkor nyomok rá egy formázást. Ja egyébként a másolási sebesség az jó, kizárólag a törlésnél vettem észre ezt a hibát.
Torrenthez: Anno win alatt működött, de akkor gondolom ez a "feature" nincs benne ebben a verzióban. Egyébként nem olyan nagy dolog, inkább kényelmi funkció, egy kis áthelyezésbe meg nem halok bele.
-
agy73p
senior tag
válasz
CPT.Pirk #54669 üzenetére
Ezt a tesztet szoktam használni, ha vmi bizonytalanságot érzek
KDE, azaz Plasmával simán megy minden, nincs tearingelés. -
válasz
CPT.Pirk #54425 üzenetére
Némi regedit hekkel nagyanyám is elugrálja a Pillangókisasszonyt, hogy még sem teszi, annak viszont már valóban hardveres oka van.
(#54426) BoB Amiról beszéltem, az nem ez a Windowsos írás, azt nem lelem, de abban a gyártókról volt szó, nem a MS-ről!
Procikról olvasok 2 napja cikkeket, nem Winről!
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #54425 üzenetére
Már látom mi okozza a fennakadást.
"Winx-re vannak optimalizálva kizárólag," helyett ezt kellett volna írni:
A régi windows-okat már nem optikalizálják az új processzorokhoz.A végeredmény ugyanaz ugyan de nem mindegy miért. Ti most a miért-en pörögtök de a lényegen nem változtat.
CPT.Pirk: egyébként meg nem célszerű hanem kénytelen vagy, ha nem azért vettél 16 szálas processzort hogy 1 szálon menjen. Vagyis nem csak elhanyagolható apróságok vannak.
-
válasz
CPT.Pirk #54420 üzenetére
Két napja csak az Intel új X sorozatú procijáról (meg a Ryzenről is picit) olvasgatok, most nem találom a külföldi oldalt hirtelen, ahol erről volt szó, de az ok az itt azért átjön gondolom. (pénzek)
Bob szaki meg Linux oldalról is linkelt, igy te csak ne hitetlenkedj! A gyártók meg vannak véve!
-
válasz
CPT.Pirk #54334 üzenetére
Értelek! A család az megvan, ARUBA vagy Gallium, valamelyik.
Szerintem is megy ez a hardver, amire használom, csak inkább érdeklődés van bennem ezek iránt, meg elég sokan küzdenek VGA gondokkal, bár az AMD-t is szidják, ami marhaság, mert a nyílt driver teljesen jó!
(#54336) BoB
csak akkor ha a kernel a CONFIG_DRM_AMDGPU_SI=Y opcióval lett fordítva.
itt kezdek csodálkozni, ez már kicsit magas!
Southern Island. - erre azt hittem először, hogy egy jó sorozat!
Vesz a halál új gépet! Legfeljebb a darabjait csereberélgetem időnként. A barom tesóm gépe szerinte már elavult, másfél éve vettük kb 360 eft-ért, de neki már gyenge! Nem játékra kell, 3D renderelés, ha jól mondom.
-
válasz
CPT.Pirk #54332 üzenetére
Én meg közben félrebeszéltem
Nem tűnt volna fel senkinek! :-) Bár ez a zárt megjegyzés nekem fura volt, de ennyi kb.....
Ezt a GCN verziót a szokásos terminal parancsokkal meg lehet nézni vagy azinxi-vel?Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA (DRM 2.46.0 / 4.8.0-53-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7Ezt a DRI3-at próbálgatom most, de nem aktív nekem:
ubyegon@ubymint18 ~ $ cat /var/log/Xorg.0.log | egrep DRI3
[ 6.209] (==) RADEON(0): DRI3 disabledEzt a DRIx valamiket se felejtsd ki a cikkből!
-
válasz
CPT.Pirk #54330 üzenetére
Köszi, de igazából gépeken nem nézek filmeket, arra a TV-t kéne már összelőni valahogy plex-szel vagy fene tudja, maga a TV is tud valami dlna-t meg smartbox is van rákapcsolva, persze én továbbra is pendrive-on tolom rá a filmeket. Mielőtt hülyének néznétek, volt már haszna a kinai smartboxnak, mert az már viszi a H265 HAVC kódolást is. Amúgy okostv-t tvokositóval használni valóban.....köszi, ha nem irjátok le!
(a megvásárolt filmek ellenőrzésére meg tök elég a Mint saját Xplayer-e)
Egyre jobban érdekel ez az írás, meg az AMDGPU, már látom PRO is van belőle.
Mindenképpen térj ki majd a terminalos parancsokra, amikkel lehet ezeket tesztelgetni.
Ez a sötét folt van még Linuxos tudásomban, ami zavar nagyon, amit eddig tudtam, azokat meg felejtem szépen....
-
válasz
CPT.Pirk #54327 üzenetére
Ha szépen kéred.
Naná, hogy szépen kérem! Nagyon kéne már az összes kezdő topikba! Szerintem aranyba is foglalhatjuk valamelyik részed, ha igényled!
Ezen a Toshibán nem volt vdpau és az i915mesa vagy mit is most raktam fel vagy valami vaapi-t még. Nem teszteltem még, de akkor megvárom azt a szuper irást!
Jó is, hogy nem írtad meg 4 éve, amikor nagyon emlegetted, mert már úgysem érne sokat!
Az új zárt AMD drivert még nem volt alkalmam használni, ott nem tudom mi van.
Ha ez az, amire gondolok, akkor az csak elég új kártyákkal megy. AMDGPU, megvan! A desktopon van ilyen, de az A10-es APU szerintem nem használja.
Szoktál emlegetni valami vulkán-apit is.....hú de zavaros ez nekem. No, majd a cikkből kiokosodom!
Köszi előre is a dolgozó nép nevében!
Ideiglenesen visszavonom, amit időnként a gurukról írok, mégis csak hasznos a guru a háznál!
Bár mostanában valaki mint ha hiányozna.....ja, spammer elég régen volt már!
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #54157 üzenetére
Parom edesanyja fogja hasznalni. Nem hinnem, hogy a kozeljovoben kodot forditana vagy videot vagna
En arra gondoltam, hogy kihagynam a swap-ot es egyben hagynam a rendszert. Vagy mondjuk a / kapjon 20gb-ot, a maradek pedig legyen /home?
Igy szepen bekonfigolnam, hogy a torrent mondjuk a ~/torrent konyvtarba pakoljon mindent es igazabol a /home lenne hasznalva, mert telepiteni nelkulem tuti nem fog ra semmit, nem ismeri a linux-ot. -
Skullwipe
senior tag
válasz
CPT.Pirk #54141 üzenetére
Gondolom a nagy öreg alap rendszerek ilyenek. A disztrók gondolom azért nagy részt már tudják. Hiszen egy bizonyos részük így reklámozza magát, és kár lenne tagadni, nem rossz dolog. Még az xp korszakban volt ilyenre lehetőség winben. Amúgy most vettem észre hogy van valami linux támogatás win10-en, ez micsoda, megy?
-
0xmilan
addikt
válasz
CPT.Pirk #53907 üzenetére
A grepet pl. "kozmetikázza".
Ha azt írod, hogy "grep prohardver", akkor így fut le: "grep --color=auto prohardver", hogy egyből színezze a találatokat.
// ez nyilván csak egy alias kérdése a .bashrc-ben, de szerintem hasznos és sok kezdő nem valószínű, hogy valaha is beállítaná magától
A dmesg is színezve van, bár ez lehet hogy nem mint specialitás.
-
válasz
CPT.Pirk #53878 üzenetére
Woow....ez egész tetszetős boot kép!
Örülök, hogy találtál benne használhatót, én is csak véletlenül futottam bele ebbe a továbbélesztett Puppyba, ami ráadásul magyar, bár mint tudjuk, csak egyetlen magyar disztró van, a blackPhanther, most már ez az Uni karnis is belép mellé. amúgy ritka a szivárványt hányó ló -
válasz
CPT.Pirk #53710 üzenetére
Értelek, arról lemaradtam, hogy a Chakra még használta a Catalyst-et!
Így viszont már érthető, elég sokan nyekeregtek Ubi vonalon a Catalyst kikerülése miatt.
(#53711) colomb2
Nekem meg normális APU-m van, nem sok gond van itt a mesa-val, de attól még használhatom a legfrissebbet, ha ahhoz van kedvem!
Debianon is ugyanúgy megy a megjelenítés, pedig azon nincs padoka PPA friss mesa. A normális GPU-dnak meg örüljön az Elmü! -
válasz
CPT.Pirk #53708 üzenetére
A Unity meg az idő szavának.
- pedig állítólag most már frankón működött. (tudom, legalább öten állították a topikokban is)
Majdnem mondtam egy analógiát, de megvádolnak, hogy politizálok....
Ez a mesa dolog kissé ellentmond akkor a Ubuntu vonalról váltás előnyeinek, de végül is ott sem oldották meg. Nem értem, hogy ez a padoka nevű PPA meg már jó ideje hozza a jó mesa verziókat.
Mondjuk nekem az APU az működik normál használatban mindennel, játékot meg nem próbáltam vele. De, egyszer, de akkor az a game megette mind a 8 GB memóriámat. Tulajdonképpen ki akartam próbálni már egy játékot Linuxon, de majd valamikor. -
-
Misiviktor
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #53692 üzenetére
Nem maradt ki az update. Meg updatelt is meg upgradelt is.
Most kapott rebootot és a csomagkezelő a reboot utan jelzett pár szürke frissitendő csomagot a mesara. azokat kézzel frissitettem. és most ez van.
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Curacao XT [Radeon R7 370 / R9 270X/370 OEM]
bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 1002:6810
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD PITCAIRN (DRM 2.43.0 / 4.4.0-53-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.1.2 - padoka PPA Direct Rendering: Yes -
Misiviktor
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #53686 üzenetére
Redszer friss és Biosban eddig is a vga volt használva.
Annyi lenne hogy a csomagkezelőben kiváncsiságból rákerestem h van e benne amd driver és 1:7.7.0-1 van fent ami :
Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Curacao XT [Radeon R7 370 / R9 270X/370 OEM]
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD PITCAIRN (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: YesIlletve intel-microcode hibát jelzett az illesztőprogram-kezelőben... szedtem le a csomagkezelőből intel-microcode csomagot (mivel ugye intel procim van) és a hibáról átrakta a státuszát ismeretlenre. ez mennyire baj? Találtam Mint forumon egy hasonlót es ott volt par instrukciót de előtte itt kérdezném meg hogy mennyire voltam hatökör hogy megtettem illetve kell e vele foglalkoznom? (persze hogy utána néztem forumot miután megtettema csomagtelepitést
)
-
-
Misiviktor
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #53670 üzenetére
Ne haragudj rosszul irtam ...
Ubuntu 14.04-hez szedtem le a drivert a driver pedig letöltött nevén :
radeon-crimson-15.12-15.302-151217a-297685eAzért szedtem le mert akartam feltenni pár olyan programot amihez kellene a grafikus tuning mert az intel core i5 7600k ába beépitett szerintem gyenge.
De akkor újra teszem. Linux Mint van most de gondoltam ha még 1x újrakell akkor Debian lenne bár még erősen gondolkozom rajta mert jó hogy atöbbi az mindent ad ...
-
Misiviktor
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #53666 üzenetére
System: Kernel: 4.4.0-53-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.1) dm: mdm Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine: System: Gigabyte product: H270-HD3 v: Default string
Mobo: Gigabyte model: H270-HD3-CF v: x.x Bios: American Megatrends v: F1 date: 11/22/2016
Chassis: Default string type: 3 v: Default string
CPU: Quad core Intel Core i5-7600K (-MCP-) cache: 6144 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 30336
clock speeds: min/max: 800/3801 MHz 1: 2100 MHz 2: 1200 MHz 3: 800 MHz 4: 1400 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Curacao XT [Radeon R9 270X]
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD PITCAIRN (DRM 2.43.0 / 4.4.0-53-generic, LLVM 5.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.0-devel - padoka PPA Direct Rendering: Yes -
FLATRONW
őstag
válasz
CPT.Pirk #53438 üzenetére
Kösz.
Újrateszem, úgyis elbarmoltam az előző telepítést.
Kis méretű particióra tettem a rendszert és swap particiót sem készítettem. Eddig ezeknek nem volt hátránya, de így legalább van egy okom, hogy mindent rendsesen megcsináljak.(#53439) growler:
Eddig 18.1 Mint Ciannamont használok, de rendben van a sebesség. A memóriahasználat sem magas, a 64 bites verzó nagyobb memóriahasználatát még simán elbírná.
-
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #53428 üzenetére
Ha nem is frissít, oldrelease módon még használható a rendszer.
-
válasz
CPT.Pirk #52816 üzenetére
Pár kiegészítővel, ami természetesen nem része az alap telepítésnek, ahogy korábban sem volt...
Ez soha nem fért a fejemben, egy évek óta kiforrott DE volt és telepítés után egyből tweak-programot kellett feltenni, ha valamit be akartál állítani rajta. Igaz, a Gnome is ugyanez pepitában.
Ez a tegyük a gombokatbaloldalra is mekkora marhaság volt, kényszeresen ment ez a nehogyhasonlítsunkawindowshoz marhaság. Pedig hát a Windowsnak nem a kinézete volt a hibája! Azzal bárki ellenne.
Ja, beugrott, az elérhetetlen OSX imádat!
Megnézem ezt a 20 perces filmet akkor, remélem jó csajok is vannak benne.
A torról is van előadás, na ez érdekes, meg az Ubuntu és tor kapcsolata is.
Az már tetszik, hogy lefilmezték nektek, hogyan kell bemenni az előadásra.
(ami itt majd 2 órásnak mutatkozik, nem 20 percesnek)
-
válasz
CPT.Pirk #52802 üzenetére
Pénteken voltam Ubuntu hour előadáson
Te milyen helyekre jársz!? Biztos ott volt az itteni 4 fős fangroup is.
Érdekes volt amúgy? Gondolom itthon nincs ilyen Chakrás előadás, bár magadnak csinálhatnál éppen...
miért pont a Gnome3 tetszett meg a cégnek
Na miért? Pár kiegészítővel tök hasonlóvá változtatod a Unityhez.
A grakikás cikk meg valóban fejlesztésre szorul. Összedobom a nagyját, csak kellene valaki aki vágja az nVidiás drivereket, mert én már csak ilyen megrögzött AMD-s vagyok.
Ez jó hír, remélem valaki lesz, aki az Nvidiás részt megírja, szerintem lev258 szaki pont Nvidiás! Én is ezer éve AMD-t használok, nem mint ha értenék hozzá, csak úgy említettem.
BoB szaki is tehetne már valami hasznosat a köz érdekében, már lassan csak piszkálódik, többet, mint én!
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #52792 üzenetére
Szerintem te is keversz valamit mert mindkettő API (va-api, vdpau), csak egyiket Intel készítette (eredetileg), a másikat az nvidia.
És egyébként pl az Intel GPU-k nem is támogatják a vdpau-t, az csak OpenGL/VAAPI backend-el működik egyáltalán velük (szerintem te itt keversz valamit). Nvidia-hoz meg jobb a vdpau.
-
válasz
CPT.Pirk #52797 üzenetére
Játékhoz neked friss mesa és friss xorg kell.
Szerencsére eddig nem hiányzott, de ezek a lehető legfrissebbek amúgy. Sosem játszom, csak elméletben érdekelt a dolog, meg egyébként is érdekel az a megjelenítéssel kapcsolatos infóhalmaz. Hiányzik az Összefoglalóból is, erről jut eszembe, ha van pár perced, átfuthatnás a régi írásodat, nincs-e benne valami nagyon elavult téma/szöveg, amit kiszedhetnénk! Előre is köszi!
az a KDE saját screenshot progija
Akkor az nem is kell! Majd, ha újratelepítem a Chakra-t, sajna az is áldozatul esett a Unitynak.
-
válasz
Ezzel az a baj, hogy a Mint most lvm-en van es a grafikus telepitorol megfeszulsz, mire csak kicsereled az alaprendszert es nem nyulsz a tobbihez.
ubyegon2: en is nagyon varom mar a 9-est, megy a Mint helyere.
metaxx: akkor gondolom sosem probaltal meg Slackware-t. Iszonyu gyors (gyorsabb, mint a Debian), iszonyu stabil (stabilabb, mint a Debian), de mindent magadnak kell csinalnod: grafikus felulet alapbol nincs, csomagfuggosegeket neked kell kezelned, gyakorlatilag semmilyen automatizmus nincs benne.
-
válasz
Ott vannak a nonfree live iso-k a neked tetsző DE-vel
Ezeket használtam eddig, de ha tényleg bitang lassú a netinstall, akkor maradok annál.
Keversz valamit. a vdpau kell ahhoz, hogy
Naná, hogy keverem a dolgokat, de még most is! Nem böngészős játékokra gondoltam amúgy, hanem normál játékokra. Ezek szerint nekem APU-val elég a nyílt driver is. Remélem tisztán látod, mennyire kavarodik a kezdőkben ez a megjelenítési katyvasz.
Ráadásul van, aki még nálam is kevesebbet tud ezekről!
-
válasz
CPT.Pirk #52781 üzenetére
Aha, értem. Most már tényleg összezavartál. Akkor enélkül nekem szoftveresen menne a videógyorsítás, azt mondod? Vagy az APU-nál ez ilyen furmányosan működik? Mindenesetre nyílt driverrel tökéletesen megy minden. Ha felraknék valami natív játékot, azt nem tudnám futtatni vdpau nélkül?
-
válasz
CPT.Pirk #52775 üzenetére
Egy férfit nem kell minden 4 évben emlékeztetni az ígéreteire!
Ezek a nőknél se szoktak bejönni, próbálkoztam már én is pedig.
Különben akkor találtam egy hsz-t, amiben ez az igéreted szerepelt, amikor meg akartuk reformálni a kezdő topikokat.
Nálam a vdpau inkább akadozott a Toshiba Satellite-en, bár most nem is használok semmit, csak ahogy települt a rendszer, gondolom nem használok csak 2D-t, így nincs gondom a megjelenítésékkel. Jól emlékszem, hogy a 3D-hez kéne a vdpau?
-
válasz
CPT.Pirk #52768 üzenetére
Nincs kizárva, de ezek nekem már igen erősen zavarosak!
Anno is említettem, hogy megírhatnád azt a 2013-ban ígérd VGA driverek használata c. írásodat!
va-api, vdpau, fglrx, mi kell az amd-hez, mi kell az nvidiához, intelhez
ezek még a rutinos, de nem képzett Linux felhasználóknak is teljesen kínaian hangzanak!
Úgy emlékszem egyébként, hogy amikor cserélgettem ezeket, akkor a vlc-ben és az smplayer-ben is néztem a codec-beállításokat, hogy mikor melyiket használja. Ha minden fut rendesen, nincs gond, de ha valami akadozik, akkor meg vagyok lőve, csak vakon kísérletezgetek, de egy totál kezdőnek ezt így képtelen lennék elmagyarázni!
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #52703 üzenetére
Hali!
Disk /dev/sda: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xc3d5a8d3[/M]
[M]Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 63 976768064 976768002 465,8G 7 HPFS/NTFS/exFAT[/M]
[M]Partition 1 does not start on physical sector boundary.[/M]
[M]Disk /dev/sdb: 238,5 GiB, 256060514304 bytes, 500118192 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: C5080D35-DD6A-41F5-9B1A-5B8A7CA76BEC[/M]
[M]Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/sdb1 2048 923647 921600 450M Windows recovery environment
/dev/sdb2 923648 1128447 204800 100M EFI System
/dev/sdb3 1128448 1161215 32768 16M Microsoft reserved
/dev/sdb4 1161216 377237503 376076288 179,3G Microsoft basic data
/dev/sdb5 377237504 379334655 2097152 1G Linux filesystem
/dev/sdb6 379334656 391624703 12290048 5,9G Linux lapozó
/dev/sdb7 391624704 464521215 72896512 34,8G Linux filesystem
/dev/sdb8 464521216 500115455 35594240 17G Linux filesystem -
törölt tag
-
Keeperv85
nagyúr
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52591 üzenetére
Innen van a backports:
Ez a gyári Intel PRO 4965-ös WiFi...
KDE még nem futott, de megnézem majd nemsoká. Nem szeretném viszont ezt kukázni ilyen gond miatt, inkább futtatom manuálisan a scriptet, ha nem lesz megoldása. Mivel ez egy nagyon régi alap, durván sok beállítással...
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52585 üzenetére
Ubuntu 14.04.5 LTS, frissül rendszeresen. T61-en viszont backport van, mivel nem megy másképp a beépített WiFi kártya. Kicserélni csak bios csere után lehet, az meg... az már nem....
Soha sem ment ezen a kétujjas görgetés és sajnos a korábbi megoldások már rég döglöttek...
-
hódmaci
senior tag
válasz
CPT.Pirk #52495 üzenetére
Úgy tűnik igen megoldódott köszönöm.Nincs ott a "csík"
Viszont sajnos ha filmet nézek még kicsit ugrálna,szakadozna a lejátszás.
Mintha nagyon gyorsan néha lejátszás közben megnyomkodnám a pause gombot.Ezt ugyanannál a filmnél win alatt nem tapasztaltam. Bár ez meg már lehet valami codec gond lesz -
válasz
CPT.Pirk #52488 üzenetére
Teljesen jól működik ez a PPA és szerintem sokkal egyszerűbb ezt felrakva frissíteni egy kezdőnek, mint a /etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf-ot szerkeszteni!
Én már csak tudom, mivel kezdő vagyok. Amúgy minden Ubuntu alapnál használom ezt a PPA-t, nem mint ha kéne, de kíváncsi a kezdő Linuxos állandóan! Valamit nagyon megkutyultam nemrég a Mint-en és rángatózott a vlc lejátszás, talán a vaapi-t próbáltam ki, utána azt leszedtem, felraktam ezt a friss MESA-t és minden szuper!
Gyakorlatilag ennyit kell beírni a terminalba és már telepíti is:
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa && sudo apt update && sudo apt upgrade
Ha okozna gondot, nem hiszem, hogy benne lenne az Ubuntu Összefoglalóban, lev258 szaki szakértelmében bízom ennyire.
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #52452 üzenetére
Meg kell követnem magam. Valóban régiek a csomagok. Valamint a debian alatt is előjött pár apró, de azért bosszantó hiba. Pl. duplakatt-egy katt különbsége, aminek a nyitjára nem jöttem rá, viszont egy mappába is alig tudtam belépni, ellenben egy iso-t állandóan megnyitott. Szóval na. Nem beszélve a vlc-s os gyilkolásról.
Kíváncsiságból felraktam egy kubit, ennél nem volt gond a videókártya csomag, egyből működött minden. Annyi volt csupán, hogy ogl 1-3 al egy idő után megbolondult az ablakkezelés, de átraktam xrender-re ezzel - koppkopp - eddig jó. De hogy itt sem legyen konzolig tejfel az élet, ebben van ugye a software center (felfedezés??), ami ha jól tudom az új csomagok grafikus telepítője, na itt egy db programot se tudok telepíteni, mert egyszerűen nincs benne semmi, sehol.
Terminálból megy. Nem lenne tükör beállítva? De a frissítés meg lement simán.
-
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52460 üzenetére
Persze, teljesen mindegy mit nyomtatok. Beragad a nyomtatási sor és ez a c3pldrv, amitől nem lehet nyomtatni másodszor, csak újraindítás után. A fentebb linkelt PCLinuxOS topikban egész szépen kivesézik, de egyelőre nem találtak megoldást a problémára.
Lehet, hogy működik WiFi-n keresztül, de az az LBP 6030w, ami a WiFi-s. Nekem csak a sima LBP 6030 van, WiFi nélkül.
Ui.: Nincs valami "Generic" driver Linux alatt lézerekhez, amivel tudnék nyomtatni? Az is megtenné.
-
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52455 üzenetére
Már rengeteget olvastam, és nem csak én szenvedek ezzel. A franc egye meg.
A legfrissebb UFR II LT Printer Driver-t tettem fel, ami az általad is linkelt 1.31. A lényeg, hogy nálam is ez a probléma, mint az itteni egyik hozzászálónál:
"I have a cannon 6030 printer and I also need to power down. I downloaded Linux_UFRIILT_PrinterDriver_V130_uk_EN and I ran the script. My page size is always letter (i am a4). If I print one page.. ok. Reprint.. need to power down."
Tehát egy nyomtatás után újra kell indítanom vagy a gépet, vagy a nyomtatót.
A másik, hogy a c3pldrv 100%-on pörgeti az egyik CPU magot. Erre is van épp elég találat google-val, de megoldás nincs.
Egyszerűen ezt nem hiszem el.
Ubuntu Studio 14.04.5 LTS-t használok, de még régebbi kernellel (3.13.0-116-lowlatency).
Driver csak Win/Mac van mellékelve a DVD-n.
-
Flowtation
őstag
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #52430 üzenetére
Feltettem a mesa-utils és -extra csomagot, de ezt kapom:
No protocol specified
Error: unable to open display :0Ez most azért van amit az előző hozzászólásomban csináltam vagymás miatt?
A beállítás eddig xrender-en volt, ha átraktam bármelyik opengl-re akkor kaptam a képen látható hibaüzenetet. Most viszont megy az opengl 3.1
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Trollok komolyan
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- One mobilszolgáltatások
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest