-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
426os
őstag
Két újabb apró kérdésem van.
Elindítanám automatikusan a rendszerrel együtt a Thunderbird-öt és a Transmissiont. A Startup applications nevű appban fel is tudtm őket venni a listára, el is indulnak bejelentkezés után, viszont mindkettő az előtérben. Megoldható, hogy minimalizált állapotban induljanak?
A másik pedig:
A másodlagos HDD, ami a gépben van automatikusan mountolódik rendszerindításkor , mint külső eszköz. Ezzel nem lenne alapvetően problémám, de ezen tárolom az adatokat, mint pl letöltések, torrent, filmek, stb.
Transmission-ben alapértelmezett letöltési helynek egy, ezen a partíción lévő könyvtár van megadva, de indítás után egyszerűen nem éri el ezt a helyet, csak akkor ha előtte a fájlkezelőben egyszer megnyitom a meghajtót, majd Transmissionben frissítek egyet. Megoldható, hogy ezt ne kelljen mindig eljátszani? Mi a probléma?
A Home könyvátron belül lévő könyvtárakat hogyan tudom a legegyszerűbben "áthelyezni" (nem mindegyiket, tehát nem szeretném a home alá mountolni) erre a hdd-re újraformázás nélkül? -
-
426os
őstag
válasz
ubyegon2 #59419 üzenetére
Jól hangzik ez a TLP, de miben segít a problémámon? Nem találok vele kapcsolatban semmi olyan opciót, hogy kezelné a ventillátor fordulatszámot.
Windowsnál nem kellett semmilyen segédprogram, ott jól működött alapból.
ezt inkább nem hallottam
Pedig így van. Semmi problémám nem volt vele alapvetően. Azért akarok váltani, mert betelt a pohár a win10 letilthatatlan, erőszakos frissítéseivel, ami miatt gyakran használhatatlan lett a gép (hol azért mert frissítés után nem indult el többet, hol azért, mert nem tudtam használni hosszú ideig, amikor önhatalmúan neki állt frissíteni). Régebbi windowsra pedig már nem akarok visszaállni, szeretnék egy kvázi-naprakész rendszert és mivel már a programok nem kötnek egy adott rendszerhez, a Linux megfelelő alternatívának tűnt. Mint-el pedig van is konkrét tapasztalatom régebbről, de akkor asztali gépre tettem fel és ott az általános dolgokkal nem volt probléma (azokkal itt sincs, de hosszútávon az nem játszik, hogy egy hajszárító mellett üljek). -
426os
őstag
válasz
CPT.Pirk #59416 üzenetére
Igen, a konfig is megvolt. Játszom a hőmérsékletekkel, illetve rpm-ekkel is próbálkozom, de semmilyen összefüggést nem látok a beírt adatok és a ventillátor működése között. Amikor módosítok a beállításokon, elmentem a conf filet és újraindítom a szolgáltatást, akkor hallani, hogy egy pillanatra megáll a ventillátor, tehát valami hatása van. Viszont nem szabályoz. Most újraindítottam a gépet, indításkor konstans 2700 rpm körül forgott. Adtam rá egy kis terhelést, felgyorsított 3200-ra és ott maradt a terhelés megszűnése után is. Előbbi az szinte hangtalan, de az utóbbi zavaróan hangos.
A bios a legfrissebb (A21)A konfig módosítással próbálkozom az
/etc/i8kmon.conf
és az/usr/bin/i8kmon
fájlokban is, de egyikél sem látom, hogy bármi változna. -
426os
őstag
válasz
ubyegon2 #59412 üzenetére
A hőmérsékletek teljesen ugyanazok nagyságrendileg, mint Win10-nél voltak. Semmilyen teljesítménybeli problémám nincsen. A gépnek (Latitude e6430: i5-3320m, 850 evo 256gb ssd, 8gb ram) elégnek kell lennie az alapvető felhasználásra Linux alatt is, hiszen eddig is tökéletesen elég volt, amit nyújtott. Azért választottam a Cinnamon-t, mert ez volt a legszimpatikusabb, ha még ebben is kompromisszumot kell kötnöm, akkor megyek vissza Windows-ra.
CPT.Pirk: Ez volt az első, amit próbáltam, fent is van a csomag. Miután nem működött, azután kezdtem el babrálni, pl leszedtem az újabb verziót a fejlesztő honlapjáról. Nem lettem előrébb vele sajnos, fogalmam sincs hol akad el a dolog. Valami a vezérléssel nem okés. A biosban is néztem, sajnos nincs opció a ventillátor működésére vonatkozóan.
-
426os
őstag
válasz
ubyegon2 #59407 üzenetére
Windowsnál nem kellett semmilyen segédprogram, ott jól működött alapból. Idle-ben csak a hdd hallatszott, aztán a terheléssel arányosan növekedett a fordulatszám is (néhány lépcsőben). Ha megszűnt a terhelés, akkor szépen elhalkult a venti is.
Számomra nagyon meglepő, hogy ennyire banális(nak vélt) problémára miért nincs egyszerű megoldás, mintha alig használna valaki laptopon Linuxot.
Az a baj, hogy nem tudom hol a probléma, mert elvileg mindent leírások szerint csinálok (bár nem úgy történik minden, ahogy kellene, meg nem is feltétlenül értem, hogy mit csinálok).
Ezen leírás alapján hozzáadnám a kernelhez a megfelelő részt, de pl amodprobe -v i8k
parancsra semmi látszólagos nem történik.
Rögtön utána, ha az insmod-al telepíteni szeretném az i8k.ko (vagy i8k.o nem tudom melyik a helyes, mert két helyen kétféleképpen hivatkoznak rá) modulokat, akkor két problémába üzközöm:insmod i8k.o
(vagy .ko)
paranccsal "no such file or directory" üzenetet kapok, ami alapján arra következtetek, hogy a pontos elérési útját kellene megadnom ennek a modulnak. Ok, de hol van a modul? Rákeresve a fájlrendszerben, csak egy relevánsnak tűnő fájlt találtam, i8k.h névvel, az usr/include/linux könyvtárban. A fájl fejléce a következő:/*
* i8k.h -- Linux driver for accessing the SMM BIOS on Dell laptops
Ez a alapján akár az is lehetne, amit kerestem, de az insmod paranccsal nem tudom hozzáadni (Invalid module format).
Tanácstalan vagyok, nagyon zavaró a gép süvítése. Bármennyire is megutáltam a Win10 miatt az MS vonalat, az ilyen apróságok nagyon el tudják venni az ember kedvét a Linux használattól.A gép egyébként elég régi (2012-ben jelent meg), a használt Mint disztró pedig a legújabb, 18.3-mas, Cinnamon, így nem hiszem, hogy lenne értelme frissebb kernellel (ha van egyáltalán, még nem néztem). Ez az i8k nevezetű valami sem egy mai darab.
-
426os
őstag
válasz
ubyegon2 #59400 üzenetére
Szia,
köszönöm, rájuk néztem, de egyikük leírásánál sem láttam, hogy kezelné a ventillátor sebességet.
i8k szerintem, amire szükségem van, mert az beavatkozik, csak valahogy nem igazán úgy működik, ahogy kellene. A Fancontrollal semmilyen érezhető hatást nem sikerült elérnem. Azt hiszem a probléma az, hogy nincs hozzáadva a megfelelő modul a kernelhez. Viszont sehogy sem sikerül ezt orvosolnom.
Ez a legfrissebb i8k és egy rövid leírás hozzá. Eléggé katyvasz még számomra ez az egész, zavaró még, hogy kis túlzással a képernyő felbontásán kívül mindent terminálban kell változtatnom.A másodikra meg is van a válasz, csak visszagörgettem kicsit
Van még egy problémám. Eddig az androidos tv boxomat SMB-n keresztül értem el Windows alól, ez tök jól és egyszerűen működött. Mi a legegyszerűbb mód arra, hogy a box-ban lévő sd kártyát az azonos hálózatban lévő Linuxos gépről egy hálózati meghajtóként elérhessem? -
426os
őstag
Sziasztok!
Közel 20 év Windows után át akarok állni Linuxra (már nincs szükségem itthon Windowsra és eléggé felbosszantott, hogy letöröljem a francba).
Mint-re esett a választásom, mert pozitív tapasztalataim vannak vele korábbról. Egy Dell e6430-as laptopon használnám, de gondjaim vannak a ventillátor szabályozással, ugyanis indokolatlanul magas fordulatszámon pörgeti folyamatosan. Próbálkoztam a fancontrol és az i8kutils programokkal, de csak azt sikerült elérnem, hogy rendszertelenül meg-megáll a venti, semmi logikus szabályzást nem tapasztalatok. Van esetleg valakinek bevált receptje Dell laptopokra, hogy hogyan lehet működésre bírni a szabályzást? -
426os
őstag
válasz
Gigi571 #12993 üzenetére
Szia!
Sajnos az rpm csomagot nem tudom feltelepíteni. Az lett a vége, hogy wine alatt felraktam a progit, működik is rendesen, most már csak egy probléma van: csak parancssorból lehet elindítani. Alapból ugye egy batchfile szolgál a program indítására. Ezt a cmd.exe-vel tudom elindítani. Hogy ne kelljen a cmd, lefordítottam exe-re, ami helyileg ugyanott van, mint z eredeti batchfile. Ha így elindítom, akkor gyönyörűen működik, viszont nekem az kellene, hogy a Linus asztalon legyen egy parancsikon, ami elindítja. Viszont ha létrehozok egy indítóikont, ami erre az exe-re mutat, akkor nem fut le a program, nem indul el az abevjava. Próbáltam azt is, hogy az eredeti mappában csinálok egy linket (jobb klikk: link erre: xy.exe) és ezt teszem ki az asztalra, de így sem megy. Szükség lenne az asztali indítóikonra, mivel édesanyám használja a programot. -
426os
őstag
Úgy néz ki, hogy Linux Mint lesz a dologból. Azt még nem tudom, hogy x86, vagy x64 (szerintetek melyiket érdemesebb használni? ). Most 32bites van fent egy ideiglenes hdd-n és azt kell mondjam, nekem nagyon bejön (véglegesen majd csak később rakom fel). Mostanra nagyon beárett már a csomagkezelés, csak kiválasztom, hogy mit akarok és feltelepíti
A HP all-in-one nyomtatót is alapból kezeli, nyomtat, scannel, semmit nem kellett hozzá letölteni! Az apeh-os adóbevalló progit viszont valamiért nem sikerült rendesen feltelepíteni, a honlapjukról, ha a webstart-os változatot töltöm le, akkor a java hibaüzenettel megáll, ha egy korábbi (2009-es) írás alapján terminálból telepítem fel, akkor működik rendesen, viszont nem tudom frissíteni, ami szükséges lenne. Ha erre valakinek van megoldása, az kérem ossza meg velem is. És még valami: A videókártyát nem ismeri fel (Ati x800Gt), de ennek ellenére teljesen jól működik minden, natív felbontáson tudom használni a monitort és a megjelenítéssel sincs semmi gond. Érdemes kutakodnom driver után, vagy nem szükséges, jó így, ahogy van?
-
426os
őstag
Amíg el nem felejtem: Driverek szempontjából van-e különbség a 64 és 32bites Linuxok között? Melyiket érdemesebb felrakni? Arra gondolok, hogy esetleg 32biteshez nagyobb eséllyel találok drivereket, stb.
-
426os
őstag
válasz
ViZion #12961 üzenetére
Köszönöm, mindenképpen megfogom nézni. Lehet, hogy az Ubuntut fogom elsőre kipróbálni, én ezzel találkozok a legtöbbször, ha Linuxról van szó, vagy szóba kerül. Mondom a legfontosabb, hogy a hardvereket tudja kezelni az os, utána, hogy melyik ikonra kell kattintani a "zinternetezéshez" az már lényegtelen
-
426os
őstag
válasz
BigManus #12958 üzenetére
Hát igazából jobban belegondolva szerintem ezek mind joggal elvárhatók egy operációs rendszertől, nem?
Hétvégén nekiállok majd kísérletezni, csak nem akarok több napot rászánni (több disztrót felrakni, próbálgatni, konfigolni, aztán megint újra az egész), meg a net sem olyan csúcssebességű itthon, úgyhogy nem nem szeretnék 1 héten keresztül különféle linuxokat töltögetni.
-
426os
őstag
Sziasztok!
Érlelődik bennem, hogy az itthoni gépre Linux-ot tegyek Windows7 helyett. A gépet édesanyám használja, mint teljesen átlagos, nem hozzáértő felhasználó, így a leendő Linuxnak meg kell felelnie néhány alapvető feltételnek. A gép egyébként a következőket tartalmazza: Intel E2140 proci, Asus alaplap, 2Gb ram, Ati X800Gt vga. Ezen kívül csatlakozik még hozzá egy HP F2480 multifunkciós nyomtató és egy Logitech C210 webkamera.A legfontosabb követelmények a disztróval kapcsolatban:
1.) Minden hardver és periféria rendesen működjön vele, a nyomtató nyomtasson, szkenneljen, a webcamera is működjön Skype-al és hasonló programokkal. Ezeknek gyorsan utánanézve találtam ezt és ezt találtam. Kérdés, hogy tényleg rendesen működnek-e, és a nyomtatót nem sokkal körülményesebb-e használni, mint Windows-al?.2.) Rendesen lehessen netezni a géppel, a java futtatás ne legyen gond (pl. ÁNYK adóbevalló program, ami java alatt fut) és legyen a Windows Live msn-nek is olyan alternatívája, amit könnyen lehet használni, lehessen beszélni, chatelni is vele.
Az alapvető programoknak nyilvánvalóan van alternatívája, ezeket nem is kérdezem végig, de arra kíváncsi vagyok, hogy az OpenOffice Linuxon is lassú, vagy csak windows-on volt ilyen tapasztalatom vele? Igaz már régen volt, azóta az újabbak lehet, hogy gyorsabbak.Továbbá régebbi tapasztalat Linux-al kapcsolatban (nem tudom melyik volt már), hogy ha egy NTFS vagy FAT partícióra írtam vele (pl. átmásoltam egy file-t), akkor tönkrevágta a file rendszert és a Windows nem látta utána. Ezt már kinőtték a Linuxok, vagy még előfordulhat?
A cél egy stabil, átlag felhasználói igényeket teljesen kielégítő rendszer összeállítása lenne figyelembe véve azt is, hogy én sem értek a Linuxhoz annyira, de tudom mi az a konzol és ha van leírás, az alapján megtudok oldani szinte bármit. De azért nem szeretnék hétvégente mindig ezzel szórakozni, jó lenne, ha egyszer felrakom, beállítgatom és onnantól egyszerűen csak működik
Az ötlet onnan jött, hogy elegem lett abból, hogy kb évente újratelepítsem a Windows-t, mert fokozatosan meghülyül (A saját gépemen még ennyit sem bír, de kénytelen vagyok ezt használni). A munkahelyemen néhány gépen CentOS van felrakva és egész megtetszett, de ezidáig nem is hallottam róla, gondolom nem annyira elterjedt, így több kompatibilitási probléma is lehet vele.
Ezek után mit javasoltok nekem, melyik disztrót lenne érdemes felraknom, kipróbálni? Tényleg fontos, hogy a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfeleljen. Köszönöm előre is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Autós topik
- iPhone topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mobil flották
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Motoros topic
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged