- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Laszlo733 #68739 üzenetére
UEFI, vagy MBR.
megmondom őszitén, hogy fogalmam sincs melyik milyen előnnyel/hátránnyal jár. A Win10-t simán felhúztam egy pendriveról ahogy eddig az elmúlt 15 évben mindig.
A fentiek alapján már az sem mindegy, hogy a Pen -re hogyan írod ki a disztrókat.
Például ezt sem tudtam. Nem is emlékszem pontosan, hogy a LiLi-ben hol lehet ezt álíltani.
Ha az MBR-t választanám, akkor ezt az egész GPT-s hercehurcát ki lehet hagyni?
-
-
Passz, annyit allitottam hogy a win-es ssd-re kerüljön a rendszer betolto.
Viszont ugye 3 particiot hoztam letre a kisebbik, linuxos ssd-n. Egy swap, egy boot es egy ext4-es a maradekbol (root). Lehet az a gond, hogy azt allitottam be hogy a rendszer betolto a nagy win10-es ssd-re kerüljön, de kozben a boot részt meg a linuxos ssd-re raktam?
-
Sziasztok!
Munkahelyi gépemre Mint-et raktam 2 éve és most az otthoni asztali gépre is azt szerettem volna. Van két SSD a gépen, a nagyobbikra felraktam egy eredeti Win10-et, utána leszedtem a legfrisebb Linux Mint-et, LiLi-vel keáltam egy USB-s telepítőt, majd a "Valami más ..." opciót választva felraktam a második, kisebb SSD-re a linuxot. Minden probléma nélkül feltelepedett. Az ssd 3 részre lett osztva, egy logikai swap partíció, 250mb-os boot (talán fizikai, de ebben nem vagyok biztos), a maradék ext4-es hely lett. A rendszerbetöltő a nagyobbik (win10-es) SSD-re került. Mint fentebb írtam, a telepítés probléma nélkül lezajlott.
A problémám az, hogy nincs bootoláskor rendszer választó felület. Ha a boot sorrendben a win10-es ssd van előbb akkor az indul, ha a másik akkor a linux. Fast boot ki van kapcsolva. Secure boot azt hiszem be van, azzal szórakoztam tegnap, de nem sikerült normálisan kikapcsolni, van ott egy csomó kulcs(?), amit ha törlök elhal a win10. Az alaplap egy Asus Strix H270F.
-
Sziasztok! Nagy nehezen felszenvedtem egy lubuntu-t apám céges gépére (pentium 4 2.8ghz, 3gb ram, samu 840ssd). Böngészésre kell a gép, megy is szépen rajta a Chromium. Egyetlen egy dolog nem megy, a leállítás. Ha rányom a menüben a leállításra vagy kézzel kiadom a shutdown parancsot a terminálban akkor úgy csinál mintha le akarna állni aztán egyszercsak elkezd számolni a végtelenségig és irdatlan gyorsan kiirogat valamit, aminek sosincs vége, tehát csak főkapcsolóval lehet kinyomni a gépet. Találkozott már valaki ilyesmivel?
-
válasz
CPT.Pirk #57821 üzenetére
Szupi, akkor hétvégén nekilátok
A Mint-el a céges vason elégedett vagyok, csak néha a Remmina bug-zik be. Arra gondoltam, hogy lehet ki kéne próbálnom másik GUI-val a Mint-et, hátha úgy nem akadna be a Remmina... Olvastam valahol, hogy lehet cserélni, most Cinnamon van fent, mit kell csinálnom hogy mondjuk egy MATE felületet lássak viszont?
-
Köszi! Hétvégén jön haza egy P4-es asztali gép, faternak kéne húzni rá egy linuxot, cégnél weboldal nézegetésre ezt használnák.
-
Újabb kérdéssel jönnek, a wifi stickekhez hogy viszonyulnak úgy általánosságban a Linux verziók? A Mint megeszi vagy kell valami driver?
-
válasz
CPT.Pirk #57795 üzenetére
Ohoho, nagypapám unokahúgára sóztak rá egy olyan gépet, nem akartam elhinni hogy lehet még ilyen gyenge konfigot kapni újonnan. Valami dual core processzor (acer masina) 5400rpm-es hdd-vel, win10-el. Egy újraindítás negyed óra
Boltban azt tanácsolták neki, hogy vigye net közelbe és hagyja 24 órát firssíteni
-
Egy kis seígtséget szeretnék kérni. Amint elindítom a Remmina-n az RDP-t, eltűnik a tálca és a második monitorról átlóg(?) valami az első szélére (link), valszeg vmi render bug
Próbáltam más RDP klienst, de nem találtam normálisat, a Vinagre nem produkálja egyik hibát sem, viszont azzal meg a bill. nyíl gombjai átkonvertálódnak numerikus gombokká
-
Sziasztok! Tegnapi Mint telepítés után rögtön jönnék is pár kérdéssel. Adott egy friss Mint, Cinnamon Ui-al. A Dell lapos felbontása 1366*x, erre a gépre rá szoktam dugni vga-n egy plusz monitort ami fhd felbontású. Remmina-n keresztül win server-re rdp-zek. A problémák a következőek:
1) rdp-nél nem tudja a felbontást fhd-ra állítani, nincs olyan opció
ugye a lapos max 1366x valamit tud, de az az fhd-n kevés, azt meg nem tudom neki mondani, hogy a server felbontását használja
2) rpd után eltűnik a "tálca" -
válasz
ubyegon2 #57754 üzenetére
Megpróbáltam felhúzni a Dell-re a Mint-et, de a telepítő hibával elszállt
Sajnos nem emlékszem a pontos hibaüzenetre, de valamit nem tudott a /target könyvátrba írni, meg a GRUB(?) nem ment fel. Win10 mellé ment volna, telepítésnél azt az opciót választottam, hogy telepítés a meglévő rendszer mellé. Live módban hibátlanul üzemelt. (legfrissebb x64-es cinnamon mint-et próbáltam)
-
válasz
King Unique #57747 üzenetére
Nem túl bika a gép, csili-vili helyett a gyors rendszert preferálnám. speci (hd4400 integrált gpu)
-
válasz
King Unique #57745 üzenetére
Köszönöm szépen mindenkinek! A képregényes leírás hülyebiztos
Már csak az a kérdésem maradt, hogy melyik Mint-et rakjam fel? A doksiban azt írták, hogy ha nem ismerem egyiket se, akkor a MATE-et, szerintetek is azt érdemes kezdő linuxosnak?
-
Sziasztok!
Adott egy céges laptop, ami elég gyengécske, win10, i3 4005u, 4GB ram, sima HDD. Alapvetően nem probléma, mert távoli asztalon fejlesztünk. Viszont néha hazavinném és használnám filmnézésre, esetleg egyéb dolgokra is, ha nem lenne gyötrelmes lassú.
Gondoltam feldobnék rá egy linux-ot.
Amit szeretnék rajta csinálni (zárójelben a jó lenne ha ... de nem feltétlen szükséges dolgok):
- film nézés
- doksi szerkesztés (.doc, ppt stb)
- netezés
- (windows távoli asztal hozzáférés)
- (visual studio használat ha van rá mód)Kérdés milyen disztribuciot ajánlotok nekem? Mindenképp maradnia kell a jelenlegi windows-nak mellette. Ha megoldható utólagos particio leválasztás akkor felőlem mehet hdd-re is, ha nem akkor 32gb-os pendrive-ra telepíteném...
Szóval milyen irányban induljak el?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Gyermek PC játékok
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest