- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Netfone
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dehát ezt nem lehet GUI- ból csinálni? Mér' nem? jajjjjjajjajj
bocs, de ezt nem tudtam kihagyni
mzx
Nem voltam gépközelben tavazás miatt, látom nem is akadtál ki eddig!Olvastam az eseményeket, kicsit meglepett, hogy sikerült viszonylag hamar megoldani a grub problémát, azt a Te esetedben különösen helyesnek tartom, hogy igen óvatos vagy és nem használsz olyan programot, ami károkat okozhat. Igaz az is, hogy bármivel károkat tudsz okozni, akár tudtodon kívül sw/hw oldalon egyaránt. Én például a halál stabil MINT 16- ot végeztem ki egy processzor pörgető py valami kiseprésével- sima kernel pánik! Viszont emiat sokat tanultam, míg feltettem a MINT 17, LMDE, Debian triót, bár már egy hónapja csak használom az elsőt, semmi érdeklődés. El is felejtettem mindent, de nyár van, nincs sok gépezés.
próbáltam nem kekec lenni, de majdnem novellisztikussá váltam
MINT 17 KDE a 6. KDE- s próba és itt se találom, hol tudom megadni a netbeállításokat adsl- re, csak wired- et erőlteti.
-
BoB
veterán
Ez egyszerűbbnek tűnik, sztem Ubuntu alapon is működnie kell: (így amit az előbb írtam nem kell megcsinálni)
Hozd létre ezt a fájlt:
/etc/polkit-1/rules.d/10-enable-mount.rulesÉs ez legyen benne:
polkit.addRule(function(action) {
if (action.id == "org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system") {
return polkit.Result.YES;
}
}); -
mzx
senior tag
Ezt mind írjam az fstab-ba?
Egyébként Pirk javaslatára beraktam az rw-t, de reboot után látom ,h ez kevés... amiket sorolsz, mind írjam a defaults után, vesszővel elválasztva? vagy mennyi ezekből ami muszáj? A lényeg nekem, h általános használatra kell a particio, adattárolásra. Jelenleg még mindig nem enged ráirni... -
Fritz Teufel
addikt
Amikor elkezdtem tanulni a számítógép használatot, akkor rávertek a kezemre, ha nyúltam az egér után. Azóta is bennem van, hogy ha lehet, billentyűzetet használok. A bénák szórakoznak a zegérrel. A TotalCommander és a két ablak tökéletes mindenre. Simán lehet billentyűzetről használni, KÉNYELMESEN. Onnan futtatok teszek-veszek. Mindenre jó. Aki Nautliussal és a drag&droppal tököl, az megérdemli. Soha nem értettem azokat, akik az Explorert használják Winfoson. Kétszer körbedolgozom őket, meg sírnak-rínak, hogy mi hol van.
A Kruader meg a Linux TotalCommander-je -
Fritz Teufel
addikt
Nálam van itthon egy SCSI 4,5 GiB-es "emlék".
Annak idején olyan 150.000 Huf körül volt az ára. Ezt használom bemutató darabnak az ismerőseim számára. Éppen mostanában akarok egy bemutató könyvecskét írni a teljes gyártási folyamatról, képekkel, magyarázatokkal, alkatrész bemutatóval, működési magyarázattal. Ma már úgysem számít ipari titoknak... remélem.
Minden gyártó üveglemezeket használ, mint írtam fentebb. Mi voltunk az elsők ebben ;-)
-
mzx
senior tag
Ennyire nem kéne hülyének nézni engem, bob.zxr...
Pirk, akkor mit tegyek? Amúgy Lubuntu 10.04 live cd-ről van szó. Van Ubuntu 10.04 live cd-m is, meg LinuxMint 9 live cd-m. Persze bármilyen, letölthető disztró live cd-t tudnék csinálni 20 percen belül, de múltkor nem kaptam RW cd-t a településen, amin kísérletezhetnék disztrók ráírásával. R-es cd-t erre most nem akarok használni, mert nincs pénzem újra és újra linuxdisztrók kiírására, újabb és újabb CD-R lemezekre.
Pl ha megleszek a hdd teszttel, először debian-t szeretnék kiírni. De ha nem válik be, akkor újraírom a (leendő) RW-s cd-t... ha végre kapok a településen...
-
Ez nagyon jó kis program, ezt használtam először, de csak Win alól megy, nem?
teleahocipöm linuxosat keres, lehet, hogy nincs is fenn Win neki, bár valójában képtelen vagyok követni már egy ideje, mikor melyik disztrót próbálja éppen.
Elég, ha Ő tudja!
Utóbbira se vennék mérget.
-
bazsi83vp
senior tag
1) köszi
2)erről van valahol korrekt összefoglaló, csak mert nem akarnék e-miatt tesztelni? Elég az LMDE vs sima Mind egyelőre.
3) csak net, néha kis táblázatkezelés, képkezelés, de semmi olyan komoly
4) 96 giga az SSD és olyan 16 gigára gondoltam a fentiek tükrében - nem erre fogom az esetleges letöltéseket irányítani, inkább a merevlemezre (fat32, exfat vagy NTFS - majd biztos más is segít). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én úgy tudom hogy működött korábban is az a sor, csak azért nem volt aktív alapból mert nem volt elég stabil vele a driver.
A 3.11 - 12 idején jött az új energia gazdálkodást vezérlő kód az AMD-től, ezt meg már akkor úgy látszik elég stabilnak érezték hozzá, hogy be legyen kapcsolva alapból.Szóval a mostani dpm kvázi a "2.0".
-
Fritz Teufel
addikt
Nem kell megijedni, itt valami más probléma van. A mindörökké stabil Debiant is most kellett hard resetelni. Villant egyet a kijelző, picit fekete kép majd megint villant és visszajött a desktop wallpaper üzemmódban.
Félek, hogy ez nem tesz jót a videokártyának. Itt valami a radeon beállításoknál nem az igazi.
Lövésem nincs, hogy milyen drivert kellene feltennem az ATI Mobility Radeon HD 3650-hez, hogy stabilan működjön.Az érdekesség viszont, hogy az Ubuntu 13.10 egyelten egy alkalommal nem fagyott.
Lehet, hogy ráleltem a megoldásra?!
-
errorcode06
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kövesd végig, ott van az Arch topicban hogy mi volt a gond. Egymásra lapolódó intézkedések nem történtek meg az eltelt idő alatt(vagyis nem frissítettek), utólag meg nem lehetett már meglépni őket. Ez nem statisztika, ez tény.
Rolling, half rolling mindegy, mikor a devek kiírnak valamit, akkor azt követni kell, ezzel jár ez a fajta kiadási modell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tapasztalatból beszélek. Visszahoztak hozzám egy gépet, amin mindössze másfél éves volt a Manjaro telepítés. Csináltam mentést, 4x raktam vissza a backupból és próbáltam meg újra, de nem lehetett lefrissíteni, mindegyik eset bootolhatatlan rendszert eredményezett. Igen is követni kell a devek írásait, mert ezek egymásra épülnek. Ha kihagysz párat, jó eséllyel bukod az egészet.
Nem azt mondtam hogy nehéz ezt megcsinálni, hanem azt, hogy csak akkor használjon valaki Manjaro-t, ha fogja frissíteni rendszeresen és követi is a devek utasításait. Egyszerűen nincs más lehetőség.
-
didros
senior tag
-
-
Itt kell egy kicsit figyelni. A virtuális gép miatt nekem megfelelt a teljes lemez letörlése és a Linux Mint telepítése. Aki pl. valami mellé telepíti, annak bizony fel kell osztania a lemezt előtte.
Így van ez leírva ott.
Egyébként se hiszem én sem, más sem, hogy ezek a segítő blogok pontosan az ő gépére szabott leírást fognak adni. Ezt azért már elvárhatjuk mindenkitől, hogy bizonyos dolgokat át tud majd lépni!
(#26001) Nkboy
Nem baj, eddig se sikerült!hú, ez gonoszos volt
-
Apollyon
Korrektor
Nyelv módosítást még 0.8.8-ban csináltam, ott nem volt elég egy kapcsolót átállítani, asszem többet kellett meg terminálban átírni valamit és újraindítani. A billentyűzettel viszont nem értem mi baj, azt sem bonyolult, bár lehet még a 0.8.0-ban más volt a helyzet.
(#25957) CPT.Pirk: Ott a pont, hogy ha el is indulna a frissítés, lehet valamely ponton telibevágná az egész rendszert és többet el sem indul. Még Debiannal is szopkó tud lenni a több verzióval későbbire frissítés – bárt ott ugye 2 vagy több év is eltelik két verzió között
-
-
mzx
senior tag
Nem sok híján csak holnap olvastalak volna, de sh4d0w cikkei kozott keresgéltem, így kivételesen ébren vagyok még.
Mielőtt reagálok, üzenem sh4d0w -nak, h megnéztem a blogját, a tűzfalast, de nem merek iptables-hez közvetlenul NYÚLni. Mindenesetre köszi a javaslatot.
(És boldog nyulat kívánok neked, ill. mindenkinek, aki szereti - mármint nem megenni, hanem húsvétolni.
) (Én inkább kívánni szeretem, de magát a húsvétot nem igazán. Bár épp az utolsó perceiben vagyunk a "nyúlnak".
)
Sorra reagálva vázlatszeruen:
Oké, elhitetem veled, h nőnemű vagyok, úgyhogy szabad locsolni.
(Evvel meg is úsztam a miskároltatást, mehetunk tovább.
)
"Torrentnek sem árt portot nyitni"
Persze, szoktam, h aktiv modban lehessek. De ezt elég befele. Az én bizonytalanságom meg ugye a kifele portnyitásról szol elsősorban. Még mindig nem tudom, miért nem tudtam ma 20 óra körül weboldalt lehívni: az általadjavasolt tuzfal / kifele set miatt, vagy a torrent kliensem pillanatnyi átállitásom miatt, esetleg más miatt? Meglátásod?
Amúgy nem tudom, ki miért látja így, miért ugy abban, h pl szerinted kifejezetten csak bizonyos portok nyithatók meg adott torrent kliensen, míg mások szerint mindegy, csak kb 20000-nél nagyobb, véletlen szeru sázm legyen...
Manjaro: ezt megjegyzem, köszi.
Ha egyszer lesz elég hdd kapacitásom hozzá, kiprobálom.
Asztali k. vs gui: így már vili, koszi ezt is!
Mindenki segítségét nagyon szépen köszönöm! Segítő és lelkes egy társaság vagytok, őszintén így tűnik.
-
Sonja
nagyúr
Persze. Sajnos csak menű nélkül lehet vele lejátszani.
SMPlayer le se játssza a lemezt, míg a VLC meg nem ad hangot, ha a magyar DTS 5.1-et választom ki.
Szerk: Az alap mplayer br:////dev/sr0 paranccsal az eredeti német hangsávot indítja el, és elég sokáig szarakodtam, mire rájöttem, hogy lehet elindítani a filmet a magyar DTS hangsávval.
-
mzx
senior tag
Persze, persze, benéztem, bocsi... a fordítottja szerepel a nem működő pl-ban, tehát kifele minden engedve, de tiltva a 80, oké.
Persze h úgy nem működik.
A (#25632) mzx másik részére is esetleg kérhetem tapasztalatod?
------------------------------
(#25634) sh4d0w :
Oké, a tapasztalatcsere is megfelelő kifejezés, én egészséges vitaként aposztrofáltam köztetek.
A (#25632) mzx -ban általam írtak esetén hogyan zajlik a passzív mód egy torrent kliens esetén, kifele és befele teljesen záró tűzfalnál? Eszerint vannak alapból nyitott portok, melyeket még egy tűzfal sem bírálhat felül?Köszönöm a kieg-t, igen ,egyébként olvastam javaslatot arra, hogy inkább csak 49151-től magasabb portszámot adjunk meg torrent kliensnek, persze max 65535-ig.
-----------------------------
Új kérdésem:
" IMAP esetén pedig a levelek ideiglenesen a felhasználó gépén tárolódnak, és akár offline is olvashatók maradnak."
[link]Ehhez 3 kérdésem van:
- Az IMAP-ról tehát írja a wiki, hogy ideiglenesen a gépre IS tárolja a lehívott levelet; hol találom meg azt a gépemen; avagy a chache tartalom csakis cache memóriába kerülhet? Esetleg a hdd -ek a swap paríciójára?
- És mikor törlődik onnan automatikusan?
- Hozzá tud férni illetéktelen személy az ilyen módon ideiglenesen letöltött tartalomhoz?
(Most nem arra gondolok, h adott mail fiókot fel lehet törni, ami talán az adott levelező szolgáltatás serverén történhet, bár ezt lehet h rosszul tudom.) -
mzx
senior tag
Miért, nem egészséges vitát folytattok? Akkor hogyan nevezed?
Sztem tök jó, amikor tapasztalatokat, érveket ütköztet két ember egymással, ahogy pl ti is.
(#25627) bob.zxr :
Lehet, h butaságot kérdezek, de amin én eltűnődtem, az esetleg hasonló a te tűnődésedhez? Nevezetesen, hogy nem értem, technikailag hogyan képesek tölteni tőlem p2p hálón olyankor is, ha kifele is, befele is zárok mindent a tűzfalon?
Tudtommal ezt hívják ott passzív módnak. Aki aktívban van, az tud a passzívtól is tölteni; na de hogyan? Nem függ ez össze a portokkal? Miközben az aktív mód
összefügg a befele portnyitással!Egyébként ez miért nem működik: (#25619) bob.zxr ? Kifele minden engedve van. Bár nekem a másik verziód jobban tetszik, mivel azon kifele minden zárt, mégis lehet böngészni közben, a kivételek miatt.
-
-
-
mr_kickass
tag
Arch-on gondolkodtam, sot, olvastam a Wikit is, de ugy lattam, az azert megiscsak eros lenne kezdesnek. Eloszor egy nem kezdoknek valo, de nem is egy scratch-bol felepitendo rendszer szeretnek kiproblani.
Jim-Y: Sem GNOME2-t, sem GNOME3-mat nem probaltam meg, igy szamomra egyik sem lenne "visszalepes" semmihez kepest.
-
Apollyon
Korrektor
Nekünk régen ikervonalunk volt a szomszéddal. Ha hívtak minket, vagy őket, akkor mindkét családnál csörgött a telefon. Ha nem minket kerestek, akkor a falból kilógó két drótot összeérintve jeleztünk le, ami egy készüléket búgó hangon szólaltatott meg és vice versa.
BTW DOS-t még középiskolában is nyomtunk, ami után Turbo Pascalban programoztunk. Linuxszal viszont szinte sehol sem találkoztam, csak amikor magamtól érdeklődtem utána... Pedig ingyen van...
-
-
Giovanny
őstag
Értem,köszönöm,csak azért kérdeztem hogy most telepítsek a 13.10,vagy várjak és tiszta telepítést csináljak a 14.04 sel.
Az SSD kímélésre milyen parancsokat kell futtatni,mint win esetében a beállításokat.
-
csiben1
tag
Mivel nem volt a legkevésbé sem belakva az új rendszer, felraktam most a Mint 13 Maya-t. Ez úgy is tovább támogatott lesz...
Azért köszönöm a gyors segítséget, azt hiszem rengeteg dolgot kell még tanulnom, de így első ránézésre tetszik a Linux. Szerintem még fogunk itt találkozni
-
Mr X
veterán
-
Gyurvagyi
tag
Köszönöm. Én is épp a Manjaro-t nézegetem. Ami a codec részét illeti az igaz a Manjaro-ra? Vagy hegesztgetni kell telepítés után, hogy működjön úgy mint a mint?
Rosszul tudom, hogy a Chakra csak 64 bit-es változatban létezik? Nekem egy kb. 6-7 éves laptopom van az pedig nem "viszi" a 64 bitet.
A mint alatti firefox frissítés hiánya amiatt lehet amit írtam? -
_Dumber_
őstag
Öröm.. bódogság
A legnagyobb Arch-os problémára megoldás ugyan még nem, de a hiba okát megtaláltam.Maradt még egygondom, amit jó lenne megoldani, hogy probléma nélkül áttérhessek Chakra-ra,
(Utánna jönnek az openbox gondjainak megoldása, mert a végső cél az lenne) -
Siriusb
veterán
(#24119) MKLS
Ez disztribúciótól független xfce bug, semmilyen másik DE-n nem tapasztaltam ilyentNem xfce-t használok, mégis előjön a bug, erre reagáltam.
-
_Dumber_
őstag
Na akkor azért 99%-ban jót írtam.
Egyébként nehéz ez a linux választás.. Akárhogyan is az Arch (manjaro) az én kedvencem, és nálam ez is a leggyorsabb azért valahogy mégis Kubuntun dolgozom. Sajnos az arch alap még nem fut zökkenőmentesen.
Kár, hogy egy tiszta openbox -ubuntu nem létezik.. egyenlőre ez lenne nekem az idális. -
-
Azt láttátok már, mikor frissült utoljára az oldal?
#23955 elodman: ha valaki konkrétan meg akarja fújni az adataidat, az ellen a jelenlegi szoftveres védelmek nemigen védenek. Kezdőket megállítanak, komoly támadót nem.
Ha külön partícióra teszed a különlegesen fontos dokumentumaidat, akkor pedig meghívod vacsorára az ördögöt. Ha én lennék a támadó, szinte biztosan felkeltené a figyelmemet egy külön, 1-2 gigás partíció, ami tele van dokumentumokkal.
Az autologinnal meg betetézed az egészet.Tudomásul kell venni: amíg a rendszereket nem tervezik eleve úgy, hogy a biztonság alap, addig kényelmetlenséget fog okozni a használatuk (passphrase, password etc.).
-
A szavakat jórészt értem, a jelentésüket még magyarul sem mindíg!
Ilyen lény a kezdő Linuxos.Amúgy köszi, az angol nyelvű használhatóbb, de már Debian vonalon kezdek kiigazodni, homályosan, de alakul. Egy darabig nem is térek el ettől a vonaltól, mert csak teljesen összezavarna!
A Ti segítségetek nélkül azért nehezebb lenne egy kezdőnek.
(néha a cikizés is belefér)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A KDE-s Manjaro nem tartozott a Manjaro "fő" vonalába, találkoztam is benne hibával a fejlesztők figyelmetlensége miatt. Most éppen nem tudom hogy állnak vele, mert a főoldalon is kint van a KDE-s letöltés, meg a Community editionok között is. Egyébként talán egy kicsit sok ennyi alternatív verziót tartani egy disztróból. Oké szabad választás, de egyben a figyelem megoszlását is jelentheti.
A Chakrának egyébként van saját Wiki oldala is, azt csak kiegészíti az ArchWiki.
ubyegon2: passz. Kezdő koromban pl. tetszett az akkori OpenSuse is, meg Mintet is használtam, volt itthon Ubuntu is. Hogy ma mivel kezdeném, az egy jó kérdés. Mondjuk elég valószínű hogy a Debian testing / unstabil vonalról lenne valami, mert azok a disztrók jönnek be az első helyeken, ha rákeresel a Linuxra a googleben, meg azokat látod a Distrowatch elején.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen program, ami...?
- Béta iOS-t használók topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest