- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- iPhone topik
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ussseal #67196 üzenetére
Ez azért attól is függ, hogy milyen GPU van a gépben, azt milyen GPU driverrel hajtod, és még attól is függ, hogy milyen játékokkal játszol, azok közül valamelyik natívan fut vagy Wine alatt, utóbbi esetben az is számít, hogy mennyire tolerálják normálisan a Wine emulációt, mekkora emulációs overhead jön ki. Egyes játékok jobban vannak windowsos driverekre optimalizálva.
Emulációnál meg a Mesa OpenGL-nél a Mesa Vulkan jobb fps-számokat adhat, ha a GPU támogatja a Vulkant.
Ez egy nagyon sok tényezős dolog, komplex téma, nem elég olvasni róla, ki kell próbálni, tesztelni kell az egyes lehetőségeket.
-
válasz
ussseal #67196 üzenetére
Értelek most már, az nem jött le imént, hogy ilyen mélységig tanulmányoztad a játék Linuxon témát! 😉
Azt te tudod, milyen hardver összetevők vannak a gépedben (ezeket később se áruld el).....akár ennek ismeretében már többen Manjaro-t is javasolnánk. Így meg mindenki azt javasolja, amit használ/kedvel. -
ussseal
tag
válasz
ubyegon2 #67195 üzenetére
Játék fronton ami engem érint, az mind vagy natív linuxon vagy Proton/Wine+Lutris kombóval elvileg simán kell, hogy menjen leírások alapján, remélhetőleg a gyakorlat is ezt fogja igazolni.
Emulátorok terén meg több helyen azt olvastam, hogy jobb a helyzet bizonyos tekintetben mint Windowson, OpenGL-ben Mesa driverekkel pl. köröket ver a windowsos amd driverekre. -
Attól is függ, mit akar a kolléga tanulni, ha hibaelhárítást, akkor értelmetlen Mint Cinnamonnal kezdenie, az azoknak való, akik csak használni akarnak egy stabil oprendszert.
Az meg, hogy nagy szabadságot ad....nehogy már azt éreztessétek, hogy az csak egy rolling disztró lehet. 😉
Bár játék, mint fő profil...... -
ussseal
tag
Sziasztok!
Egy ideje gondolkozom, hogy átálljak a pingvines oldalra,
első disztróként a Manjarot néztem ki KDE-vel, ez jó választás lehet?
Kubuntu merült még fel alternatívaként.Ilyen "easy to learn, hard to master" disztrót keresek, amitől nem szakadok össze az első pár hétben, de később nagy szabadságot is ad, ha belejönnék, ezért néztem ki az Arch alapú Manjarot.
Data science és játék (leginkább indie címek és emulátorok, kevésbé AAA) lenne a fő profil.
-
En mintre goldotam. Viszont ez ugye nem rolling disztro, hanem felevente kap nagyobb frissitest
Ezek szerint a fentieket félreértettem. Mindig tanul az ember, eddig Mint-tel kapcsolatban sehol nem találkoztam ezzel a fél éves frissítési periódussal, bár 5 év nem nagy idő..........(lehet, hogy a magyar nyelvet sem értem)
-
válasz
anorche1 #67166 üzenetére
Viszont ez ugye nem rolling disztro, hanem felevente kap nagyobb frissitest, ezert elofordulhatnak rajta regebbi csomagok.
Kicsit kevered az Ubuntu féléves kiadásaival, de ennek semmi köze egy telepített LTS rendszer frissítéséhez.
"Az Ubuntu fél évente jelentkezik újabb kiadással, ami azt jelenti, hogy mindig a legfejlettebb technológiákat és a legújabb szolgáltatásokat használhatja."
Én először a Mint Cinnamont próbálnám ki.
Akár automata frissítést is beállíthatsz, ha készítesz rendszer pillanatképet!
-
Frawly
veterán
válasz
growler #67185 üzenetére
De lehet működne, de az megint egy plusz dolog lenne, amit fel kell tennem, és vagy működne vagy nem. Kösz, de inkább nem.
A szétgányolást meg nem csak úgy értem, hogy a rendszer működésképtelen lesz, hanem hogy felkerül egy csomó felesleges csomag. Pont így szoktak túlhízni a rendszereim, próbából felteszek minden szart, később meg nem tudom mi micsoda, nem merem leszedni. A pacman-t is hiába hívom meg, hogy a függőségeket vizsgálva szedjen le felesleges csomagokat, nem járható út, mert van néhány portable progim és játékok, amiknek kézzel tettem fel a függőségét, azokat is leszedné, holott azok kellenek. Erre megoldás lenne, ha a csomagkezelőbe felvennének egy olyan feature-t, hogy telepítéskor megjegyzést lehessen hozzáfűzni a telepített csomagokhoz, hogy mihez kerülnek fel, így eltoválításnál egy listában egyenként végig lehetne menni, hogy mi nem kell.
Egyébként ahogy olvasom, a pkexec működésképtelensége a Wayland sara. Vagyis nézőpont kérdése, a pkexec hibája is, hogy széndékosan csak Xorg-hoz fejlesztik.
Pedig még tényleg egy ilyen sudo -e vagy admin:// szerű megoldás is jó lenne, hiszen magának a proginak tényleg nem kell rendszergazdaként futnia ahhoz, hogy el tudjon érni rendszergazdai fájlokat. Ha meg tudnák ezt oldani, hogy pl. grafikus telepítőkkel és fájlkezelőkkel is menjen ez, akkor szükség sem lenne a pkexec-re.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #67182 üzenetére
Most így utánaolvasva telepítettem a polkit-gnome csomagot és úgy sem megy. Igaz a polkit managert is el kéne indítani, és azt nem tudom.
Az is biztos, hogy nem a hiányzó d-bus a baja. Feltehetném azt is, de nem fogom a telepítésem szétgányolni egy barom pkexec kedvéért.
Amit az Arch Wiki javasol: admin://, de ehhez GVFS-nek fent kell lenni, és az adott proginak is támogatnia kell elvileg.
A másik, amit az Arch Wiki említ, sudoedit, vagy sudo -e. Lényegében ez is megfelel az admin://-os megoldásnak, a progi korlátozott jogokkal fut, de a fájlokat rendszergazdaként éri el. Hátránya, hogy szövegszerkesztőkhöz jó, de fájlkezelőkhöz nem.
-
Frawly
veterán
Kösz az infót. Ezek szerint nem a disztró számít, hanem az adott proginak kell tudnia ezt az admin:// előtagot kezelnie. xed-del nem próbáltam, az nincs fent, és csak a tesztelés kedvéért nem is fogom feltenni. Én GVim-mel próbáltam, az az egyetlen grafikus szövegszerkesztőm most fent, de azzal nem megy. Terminálban indított text editorok meg kiírják, hogy nem találják az admin://-rel kezdődő fájlt.
De pl. nálam Archon a pkexec sem megy:
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gvim
==== AUTHENTICATING FOR org.freedesktop.policykit.exec ====
Authentication is needed to run `/usr/bin/env' as the super user
Authenticating as: felhasználónév
Password: bla-bla
polkit-agent-helper-1: error response to PolicyKit daemon: GDBus.Error: org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: No session for cookie
==== AUTHENTICATION FAILED ====
Error executing command as another user: Not authorizedThis incident has been reported.
Az is igaz, hogy nálam Wayland alatt hátrányból indul ez a koncept, de elvileg az XWaylandnek kielégítően kéne emulálnia minden szükséges Xorg-os hülyeséget.
-
growler
őstag
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #67174 üzenetére
Az fstab-ot már rég nem szerkesztgetem én sem. Legutoljára valami 1 éve volt, amikor tmpfs ramdrive-ot csiholtam bele, de SSD-re sem adok meg spéci paramétereket.
De van, mikor tényleg szükség van ilyenre, hogy rendszerfájlt kell szerkeszteni, és ilyenkor bizony a kezdők GUI-s megoldásokért nyúlnak. Persze pont ezért szoktuk a terminálos megoldásokat erőltetni, 1) minden disztrón egyformán megy, 2) nem gond a sudo (nincs szükség gksu, pkexec, admin://-vergődésre), persze jön is mindjárt a kritika, hogy túl szakmai, meg xaralinukszmerttermináloznikell, bezzegawindows.
Ez sok DE/WM hiányossága is. Pl. ha a grafikus felület kulturáltan be tudja kérni grafikusan a rendszergazdai jelszót frissítéskezelőnél meg systemctl-es huszárkodásnál, akkor ezt a megoldást általánosan elérhetővé kéne tenni, hogy egy kezdőnek ne ezzel kelljen foglalkozni.
(#67177) ubyegon2: most nem tudom miért kell durcizni. Senki nem mondta, hogy valami rosszat írtál volna. Én viszont úgy érzem, hogy valamivel nem értesz egyet, de nem jön le, hogy mivel.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #67174 üzenetére
Ezt most nem értem, szerintem akik a témában megnyilatkoztak, egyikük sem írt szakmaiatlanságot, és még azt sem látom, hogy túl szakmaian fogalmazták volna meg a kérdéskört. Elég érthető, informatív válaszok születtek.
Azt az érvedet sem tudom elfogadni, hogy a gksu-t úgyse ismerik a kezdők. Elég baj, mert a sudo-t meg ismerik, abból meg baj lesz. De még mielőtt megismernének más megoldást, veszik is ki a kezükből az alternatívát. Ja, van helyette pkexec, nagyon felhasználóbarát cucc, lehet DISPLAY és XAUTHORITY környezeti változókkal szopni. Meg van az admin://, ami szimpatikusabb ugyan, de egyrészt megint nincs reklámozva normálisan sehol, meg sanszos, hogy csak Ubuntu/Mint alapokon megy, legalábbis nálam Archon nem működik, így gondolom Manjarón is felejtős, meg Fedora-vonalon is.
Mondom, nekem nem az a bajom, hogy valamit lecserélnek, csak az, hogy 1) feleslegesen cserélik, mikor még nincs elavulva, 2) amire cserélik az egyáltalán nem jobb, sőt még rosszabb is, 3) nincs az egész kellő alapossággal dokumentálva.
De ugyanez a bajom a már említett ifconfig esetében. Minden rendszeren ott volt, elég volt neki beküldeni egy ifconfig vagy egy ifconfig -a parancsot. Mindenki ismerte, ráállt a keze több évtized alatt, mindenki happy volt. Most meg lehet km hosszú parancsokat beírni, ip show bla-bla möhöhőő net link interface kisregény lowfax plusz paraméter hóember.
Aztán jegyezd meg az összes paramétert, nekem is állandóan fel kell csapni hozzá a man-t. Ez pont az a fetrengés, ami semmire nem jó, csak kínjukban változtatni dolgokon, csak azért, hogy valami ne legyen állandó. Ezt nálunk vidéken nem fejlődésnek, hanem sz*rkeverésnek nevezik.
-
válasz
Cirbolya_sen #67172 üzenetére
Ebben a szakmaiatlanságban teljesen egyet tudunk érteni, mivel laikusoknak egy ismeretlen dologról szakmai nyelvezetben csak marhák próbálnak segítséget nyújtani.
(#67173) Frawly
Akkor nem tudom, lehet félreértettétek egymást, mert alapból ugyan nem ment a pkexec, de mindenféle toldozós módszerekkel viszont ment, de mintha ezt írta volna a kolléga is. Én már kezdem ezeket elfelejteni, FSTAB-ot sem szerkesztettem ezer éve, el van mentve a meglévő meghajtókkal kapcsolatos fájl, az elég, SSD optimalizálással se foglalkozom már jó ideje. Jó az úgy, ahogy a rendszer kezeli.
A Xed Mint Cinnamonon még most sem akarja az igazságot:
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #67171 üzenetére
Ilyesmire biztosan nem gondolt, mert ezt a pkexec-es és admin://-os megoldást én is írtam neki. Egyébként el is fogadom, hogy nála nem megy, de akkor ne így legyen aposztrofálva, hanem írja meg, hogy mi a hibaüzenet.
Sőt, azt már előre kétlem, hogy egyik módszerrel sem menne. Vagy pl. mennek a progik valamelyik módszerrel, csak pont a DE default text editorja ne menne. Minimum furcsa.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ubyegon2 #67167 üzenetére
néhány éve olvasgatom a fórumokat, ezt is
filóztam is nagyon, hogy ide vagy a Mintesbe írjam a kérdésemet, nyert ez, mert akkor jobban pörgött. Ez a szakmaiatlanság meg meddő téma, az eredményesség a lényeg, elég nagy bajban lennék én is, pl. ha Mariskanéninek a könyvelésen az ÁNYK frissítést és az importálást pontos szakmaisággal kellene vázolnom
/nem hogy én is hülye vagyok hozzá, de ő meg nem sokat értene belőle, a nav büntetésről meg akkor nem is beszélek./
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem féléves ciklusokban dolgoznak, hanem ahogy éppen kijön (a szabad idejükben dolgoznak rajta). Mesa, Xorg, kernel csomagok kerülnek ritkábban frissítésre, programok és KDE csomagjai kerülnek gyakran frissítésre.
A Manjaro egyébként rolling, csak nem annyira gyorsan mint ahogy az Arch csinálja, kicsit többet tesztelnek.
-
Frawly
veterán
válasz
growler #67159 üzenetére
Mi az, hogy a rendszer részét képező grafikus szövegszerkesztőt nem nyitja meg? Mit ír ki?
Eleve nincs olyan, hogy a rendszer részét képező. Gondolom arra gondolsz, hogy default telepítésben érkezik egy olyan grafikus szövegszerkesztő, ami az asztali környezet része.
(#67161) Cifu: ezt elismerem, hogy kellemetlen. Kulturáltabban is megcsinálhatnák. Ha nem szeretsz gépelni, akkor sudo mc-vel másold. Vagy használd terminálban a Tab-billentyűs kiegészítést, nem kell végigírni az elérési utat, nevet, csak az első 1-2 karaktert, utána Tab-ra kiegészíti.
-
válasz
Ez oke, de mi van pl. az egyszerubb felhasznaloi programokkal? Firefox, chrome, spotify, libre office, ezek is csak felevente frissulnek?
Nem, folyamatosan, alaphelyzetben jobb oldalt alul a tálcán van egy 'pajzs' ikon, pipa ha naprakész a rendszer, felkiáltójel, ha van olyan alkalmazás, program vagy bármi, amit frissíteni kell.
Ilyenkor ráklikkelsz, feljön a frissítéskezelő, és megmutatja, hogy mihez található frissítés, például nálam most többek között a LibreOffice is frissíthető:
Rányomsz a telepítésre, beírod a root jelszót és már mennek is fel az új csomagok...
Ebbol nekem az kovetkezik, hogy a nem rolling disztrokon minden csomag felevente frissul, de ez eleg nagy butasag lenne.
Mint es tarsai eseteben ez hogy van?Nem, szó nincs ilyesmiről, arról van szó, hogy nagyjából fél évente jön egy nagyobb csomag, ami a mélyben lévő alapdolgokat frissíti, mint kernel, driverek, asztalkezelő, stb.
Az alkalmazások frissítése az adott tárolóktól függ, de általában viszonylag gyorsan frissülnek.
-
válasz
Cirbolya_sen #67165 üzenetére
Az Összefoglalóban sokkal jobban le van írva minden, így nincs szükség a kezdők számára amúgy is érthetetlen blogokra. Ezt írták legutolsó blogomnál, mikor kértem, hogy írjanak véleményt kezdő szemmel. Igaz nem kezdők írták, de más visszajelzés nem volt, azért meg nem látom értelmét felrakni publikusba ezeket, hogy aki semmit nem ír, bele tudjon kötni mindig valamibe.
Így jött ki a végén, hogy blogot se írok meg hsz-t se ide, mert szakmaiatlan. Mint topikban azért néha jönnek kérdések....azt legalább ismerem részben.
-
anorche1
őstag
Le szeretnem cserelni anya gepen a win10et. Manjarot nem szeretnek rarakni, bar nekem ritkan van vele gondom, es akkor altalaban en rontom el, de neki szeretnek valami egyszerubb, felhasznalobaratabbat. En mintre goldotam. Viszont ez ugye nem rolling disztro, hanem felevente kap nagyobb frissitest, ezert elofordulhatnak rajta regebbi csomagok. Ez oke, de mi van pl. az egyszerubb felhasznaloi programokkal? Firefox, chrome, spotify, libre office, ezek is csak felevente frissulnek?
Mert a chakra frissitesi modelje ez a half-rolling, azaz a rendszerhez, annak mukodesehez kapcsolod csomagok felevente, de az egyeb csomagok rolling szeruen frissulnek. Ebbol nekem az kovetkezik, hogy a nem rolling disztrokon minden csomag felevente frissul, de ez eleg nagy butasag lenne.
Mint es tarsai eseteben ez hogy van? -
Ha már én kvázi le lettem dorongolva a szakmaiatlan hozzászólásaim miatt, örömmel olvasnám, ha legalább azok szakmaibb hsz-eket írnának, akik megszóltak e témában. pld. Debianon működő módszereket csak úgy kezdő disztrók használóinak nem írunk be, mert az is elég szakmaiatlan.
Frawly koma, egy kezdő mennyire ismerte a grafikus sudo-kat? Kb annyira, amennyire most nem ismeri a
pkexec
vagy a geditadmin:///etc/fstab
megoldásokat. Ilyen alapon semmit ne cseréljenek le soha?Még egy dolog, ne írjátok azt, hogy a Linux Mint-ben így vagy úgy működik valami, mert a kezdők elhiszik! A Linux Mint Cinnamonban működik a jobbgombos módszer Nemo-ban, ha rendszergazdai műveleteket akarunk végezni, de nem biztos, hogy működik ugyanez a módszer Linux Mint XFCE-nél......
(látom már, hogy kár volt a blogokat kilőni az űrbe, mert az FSTAB szerkesztősben épp részletezve volt ez a gksu utáni helyzet)
-
growler
őstag
Igen, a Mint jobb egérgombos menüjében bent van ez az opció.
Az Ubuntuéban viszont nincs - csak miután telepíted a "nautilus-admin"-t.
A nemrég kipróbált Ubuntu 19.04 Maté-ban, (daily build) viszont már
beletették a szövegszerkesztő pkexec-el történő megnyitási lehetőségét.
Az alap Gnome Shell-ben még ez sincs. -
-
válasz
growler #67159 üzenetére
Én most például Kubunturól Linux Mintre való költözéskor anyáztam, mert fájlszerkesztőnél jön elő a probléma. Át kell költözteti a különféle alkalmazások könyvtárait, amíg csak a Home könyvtár alatt vannak ezek, nincs is gond. De amikor pl. az
/etc/Samba
könyvtárat akarom átmásolni, akkor kénytelen vagyok konzolparancshoz fordulni.Itt azzal van a bajom, hogy ez a Double Commander / Gnome Commander / stb. esetében még ha külön jóvá is kellene hagyatni, akkor is mondjuk két kattintás és egy enter lenne. De így meg gépelhetem be, figyelhetek a pontos könyvtárcímre és így tovább. Az egyik megoldás lenne két másodperc, a másik fél perc (ha el nem gépelem / szúrom)...
-
-
growler
őstag
"gksu" helyett a "pkexec" az ajánlott. - A feneség az egészben az,
hogy Ubuntu, Mint alatt a szövegszerkesztőt megnyitja admin jogokkal,
de a rendszer részét képező grafikus szövegszerkesztőt már nem.
Hogy ebben mi a ráció, azt nem tudom ! (Lustaság ?, figyelmetlenség ?)
Meg lehet próbálni: (nem biztos hogy minden kiadásban működik).
A .bashrc fájl szerkesztése. ( végére):
alias pkexec="pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY"Vagy a jó öreg:
sudo nano /.../......
mentés/kilépés:
F3
enter
Crtl+X -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
sh4d0w #67149 üzenetére
köszönöm a segítséget neked, és mindenki másnak is
régóta olvasgatva a fórumot, már a kezdeteknél a fejembe véstem, hogy cli-ben nem futtatok gui-s programot, és mégis sikerült valahogy belefutnom ebbe a hibábaKönnyen lehet, hogy a putty cache-ben lévő jobb klikkes bemásolása hozta be a hibát, mert vegyesen kapcsolódtam, win-ről és linux-ról.
A lényeg a lényeg, megint működik minden
-
-
Frawly
veterán
Most visszaolvastam, és azt javasolta a kolléga, hogy használja a gksu-t, „ha még van ilyen”. Ebből nekem az jön le, hogy tudatában volt annak, hogy egyes disztrókból kiszedték. Persze nem is veled akarok vitatkozni, mert valóban nem létezik már.
Igazából ezt nem szeretem, amikor valamit kivezetnek, mert elfingják magukat, hogy „deprecated”, közben meg nem volt vele semmi baj. Ugyanez volt nem csak a gksu-nál, de az ifconfig-nál, pedig az ráadásul még el is érhető, csak nem települ a net-tools csomag alapból. Pedig ha valaki, akkor én mellette vagyok a fejlődésnek (64 bit, UEFI, Vulkan, stb.) és a frissességnek, örülök, ha valami elavult dolgot kivezetnek, de ezek ilyen mondvacsinált esetek, a kivezetésükkel nem létező problémát oldanak meg, mivel MÉG nem avultak el, és behoznak szájíz alapján egy olyan dolgokat, amelyek semmivel nem jobbak, de legalább újra kell őket tanulni.
-
válasz
Frawly #67152 üzenetére
A lehetőségeket ismerem, én csak arra próbáltam reflektálni, hogy Cirbolyán nem fog segíteni a gksu, mert egyszerűen nincs ilyen csomag a Linux Mintben és csak úgy feltelepíteni sem tudja, mert az Ubuntu tárolókból is kivették. Vagyis az a megoldási javaslat, hogy használd a gksu-t, nem életképes...
-
-
Frawly
veterán
Ha valakinek hiányzik a gksu, verje be terminálba ezt a sort:
alias gksu='pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY'
Ezután használhatja a gksu-t a szokásos módon, semmilyen csomagot nem kell feltenni hozzá.Egy másik módszer, amit újabb linkek javasolnak, pl. gedit-tel egy rendszerfájl szerkesztése:
gedit admin:///etc/fstab
Így az alkalmazás nem rendszergazdaként indul, de a fájlhoz akként fér hozzá. Igaz Ubuntu-ra említik, így valószínű Mint-en is működik, Arch/Fedora-vonalon nem tudom, hogy támogatott-e.Harmadik módszer: nagyobb asztali környezetekben (pl. KDE, Xfce), amelyek támogatják az asztali ikonokat, ott az adott alkalmazásnak csinálni egy új ikont, rá jobb kattintás, tulajdonságok, ott bejelölni valahol, hogy futtatás root-ként. Majd a root-ként indított alkalmazásban megnyitni a kívánt fájlt, vagy elvégezni a műveletet.
Mondjuk nálam ezen a téren megint csak kamatozik, hogy a legtöbb alkalmazásom terminálos (file manager, text editor, package manager, karbantartó scriptek, stb.), amelyik meg nem (qBittorrent, Firefox, stb.), azt meg nem kell soha sudo-val indítani.
De tény, hogy valóban igazságtalan, hogy a gksu-t csak úgy hirtelen kivezették, a felhasználókat meg nem tájékoztatták, hogy mit hogyan használjanak helyette. Így meg azt érték el, hogy nem fognak gksu-t használni, hanem helyette a sokkal rosszabb sudo-t fogják elővenni, vagy rootként jelentkeznek be grafikus felületre (ki lehet hekkelni, alapból nem megengedett a legtöbb login managerben és WM-ben), ami legalább olyan rossz. Ennyi erővel még az is jobb lett volna, ha inkább meghagyják a gksu-t.
-
-
válasz
Cirbolya_sen #67148 üzenetére
Igen, az pont ilyet produkál.
sudo chown cirbi:cirbi .Xauthority
Ezentúl ne futtass sudoval GUI-s programot. Ha erre van szükség, akkor alt+f2 gksu <programnév> - ha még van ilyen.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
growler #67147 üzenetére
ön nyert:
login as: cirbi
cirbi@192.168.1.191's password:
Last login: Tue Apr 16 14:52:10 2019 from 192.168.1.40
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ ls -la-rw------- 1 root root 171 Apr 13 15:41 .Xauthority
-rw------- 2 cirbi cirbi 0 Apr 14 19:45 .Xauthority-c
-rw------- 2 cirbi cirbi 0 Apr 14 19:45 .Xauthority-lmost már csak vissza kell valahogy vennem, gondolom
eléggé kezdő vagyok, mitől fordulhat ilyen elő? sh4d0w által említett sudo su futtatott GUI program?
-
growler
őstag
válasz
Cirbolya_sen #67145 üzenetére
".Xauthority /ennek van mérete, de nem férek hozzá"
Mert, valószínű a root tulajdonába került. Az:
ls -la
parancs kimeneti listájában megnézheted. -
válasz
Cirbolya_sen #67145 üzenetére
Ki a tulaja ezeknek?
-
válasz
Cirbolya_sen #67143 üzenetére
Szerintem az eredeti home-odban lévö .Xauthority file jogosultságait és tulajdonosát nézd meg, adott esetben állítsd vissza.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
sh4d0w #67142 üzenetére
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ cat /etc/passwd | grep -i Cirbolya
cirbi:x:1000:1000:Cirbolya,,,:/home/cirbi:/bin/bash
cirbolya:x:1003:1004:Csaba,1,,:/home/cirbolya:/bin/bash
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$az 1-es azonosítóst most hoztam létre
Nem emlékszem rá, igazából egy NoMachine /remote progi/ GUI-st telepítettem. Minden más az alap rendszer része, vagy webes manager program. Most nem vagyok a gépnél, de leszedem majd ezt a programot, mert leszakad a belépés után néhány percre.
-
válasz
Cirbolya_sen #67141 üzenetére
cat /etc/passwd | grep - i cirbolya
A tünetek gyanúsak, nem indítottál sudoval GUI-s programot?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Közben gyötörtem tovább, ha létrehozok egy új felhasználót, remekül be tudok lépni a grafikus felületre.
A felhasználók között ott van az alap létrehozott felhasználó 'Cirbolya' de ennek nem tudok jelszót változtatni se létrehozni, cli hibaüzenet:
/kicsit összekavarodott szegényez a force parancsot nem adtam ki, végülis egy új felhasználóval be tudok lépni /
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo passwd Cirbolya
passwd: user 'Cirbolya' does not exist
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo adduser Cirbolya
adduser: Please enter a username matching the regular expression configured
via the NAME_REGEX[_SYSTEM] configuration variable. Use the `--force-badname'
option to relax this check or reconfigure NAME_REGEX.
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo adduser Cirbolya
adduser: Please enter a username matching the regular expression configured
via the NAME_REGEX[_SYSTEM] configuration variable. Use the `--force-badname'
option to relax this check or reconfigure NAME_REGEX.
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo passwd Cirbolya
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$: command not found
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ passwd: user 'Cirbolya' does not exist--
Gigabyt mini pc, valószínűleg a rajta futó UBNT managament szoftverek zavarták össze a rendszert
-
válasz
Cirbolya_sen #67139 üzenetére
Milyen hardver esetén?
Induláskor a Grub-ban (bootoláskor
ESC
billentyűt nyomod) nem tudsz kiválasztani egy régebbi kernel verziót? Úgy próbáltad esetleg?Feltehetően driver vagy kernel gond, szerintem.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok
Mint 19.1 Mate desktop bejelentkezésem összezuhant, ha beírom a jelszót, akkor próbálkozik kicsit és vibrál, majd megint a bejelentkezési képernyő jelenik meg. SSH-n elérem a gépet, a grafikus felületbe viszont sehogy nem sikerült bejelentkezni. Ha rossz jelszót írok, akkor jelzi a rendszer, a jó jelszónál, nincs hibaüzenet.
Az alap telepítés automatikus belépés volt, néhány csomagot/programot telepítettem újraindítás nélkül, és most szembesültem a hibával a kikapcs, visszakapcsolás miatt.
a logokban ennyit látok:
login as: cirbi
cirbi@192.168.1.191's password:
Last login: Sat Apr 13 14:19:15 2019 from 192.168.1.102
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ mc
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ mc
/var/log/auth.log 851716/832K 100%
Apr 16 12:21:20 cirbolya-GB-Mint lightdm: pam_succeed_if(lightdm:auth): requirem
ent "user ingroup nopasswdlogin" not met by user "cirbi"
Apr 16 12:21:23 cirbolya-GB-Mint nxexec: pam_unix(nx:session): session closed fo
r user lightdm
Apr 16 12:21:23 cirbolya-GB-Mint systemd-logind[805]: Removed session c41.
Apr 16 12:21:34 cirbolya-GB-Mint nxexec: pam_unix(nx:session): session opened fo
r user lightdm by (uid=125) -
szallasi007
őstag
válasz
Frawly #67136 üzenetére
Szia, köszi a segítséget, sajnos még a jelenlegi és az új tulajjal sem tudtam leülni egyeztetni. Mivel mint kiderült ez egy nem éles környezet így megpróbálom megtudni hogy mit lehet kihozni a dologból hogy mindkét félnek megfeleljen.
Az ideális az lenne amit fent a kolléga is írt hogy elhozni a vasat vagy ha az nem megoldható akkor vmware alá felhúzni az egészet.
Ha lesz döntés és siker írok.
Köszi srácok 🤘 -
Frawly
veterán
válasz
szallasi007 #67133 üzenetére
Windowson sem egyértelmű a klónozás, ha ilyen RAID-del van bonyolítva!
VMware alatt a nested virtualizációnak mennie kéne, ha tud a proci virtuális extensiont. A legtöbb ma már tud, elég kivételes, ha nem. Viszont a nested virtualizáció nem ajánlott, nagyon szuboptimális lehet vele a teljesítmény.
Ha virtuális gépet akarsz klónozni, akkor elég csak a virtuális gép fájlait lementeni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szallasi007 #67133 üzenetére
A partíciók számának egyeznie kell, a méretnek nem, csak a tényleges adatmennyiségnek kell elférnie a partíciókon (minimum).
A szűz rendszert meg úgy csinálod meg ahogy tetszik, a telepítőben létrehozod a kellő partíciókat, vagy csatolod a már meglévőket.
De a többi kérdésed erősen szerveres téma, amiről nekem gőzöm nincs és túl is mutat a kezdő topic témáin.Btw akkor se lenne egyszerűbb, ha hasonlóan bonyolult Windows szervert kellene migrálnod. Jobban jártok, ha valami egyéb megoldást kerestek, az még mindig olcsóbb, mint a kieső szolgáltatás(ok)ból eredő veszteség.
-
szallasi007
őstag
válasz
CPT.Pirk #67132 üzenetére
Köszi, őszintén mondom nekem ez kissé magas.
Windowson a klónozás oké, de ez hát nem annyira.Persze neki kell majd álnom csak az a baj hogy nincs gép amire visszategyem. Ergó így elég nehéz tesztelni.
A másik ami nekem nem tiszta, hogy a cél gép tárhelyének ugyanakkorának és ugyanannyi darabnak kell lennie mint a forrásnak?
Ha felteszek egy szűz rendszert akkor fel kell vegyem a partíciókat előre? A Clonezilla a visszaállítás során megkérdezi mit szeretnék és hova visszaállítani?
Erősen gondolkozom azon is hogy p to v módon magát a fizikai gépet átalakítom és vmware alá teszem. Ezzel ugye az a gond hogy nem tud mi történik majd a fizikai gép hálózati beállításaival? Vmint a nested virtualizáció sem tudom fog e menni? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szallasi007 #67131 üzenetére
Szóval van egy root, egy swap, két tárhely partíció és valamiért külön egy /boot partíció, amit ráadásul UUID-vel adtak meg.
Nekem gyanús, hogy valami speckó okból van külön a /boot egy ext2-es fájlrendszeren, azt ki kellene derítened, hogy hol és miért van. Flash tárolóknál, DOM modulnál, stb. szoktak esetleg ext2-t használni, mert nem naplózó fájlrendszer, így nem terheli úgymond feleslegesen az eszközt.Az eljárás a backupra nagyjából az lenne, hogy mindegyik partíciót egy-egy fájlba backupolod clonezillával, ezt követően az új helyen visszaállítod a 4 partíciót. Aztán fogsz egy live disztrót, az alól az új gépen megszerkeszted az fstab-ot, hogy a /dev/sdX... elérések stimmeljenek. A külön /boot miatt szerintem a clonezilla nem tudja majd helyrerakni a grub-ot, azt kézzel kell megcsinálnod, erre szintén találsz leírást az összefoglalóban.
Kérdés, hogy miért van külön /boot és miért uuid-vel van megadva, ha az egyéb partíciók még a hagyományos módon vannak csatolva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szallasi007 #67128 üzenetére
Saját gépeden tudsz próbálkozni. Felraksz egy disztrót, lemented, letörlöd, majd visszaállítod és helyrehozod a grub-ot chroot alól, ha kellene.
Amúgy arra sincs 100% garancia, hogy az új hardveren el fog indulni, vagy hogy olyan apróságok, mint az esetleg eltérő hálózati interface nevek nem fognak problémát okozni.
Ez egy olyan szitu, ahol lehet érdemesebb lenne megvenni a hardvert vagy a hosting szolgáltatást, mint átmigrálni az egészet új hardverre, vagy a nulláról felépíteni az új hardveren, de már nem 16.04 alatt.
-
szallasi007
őstag
válasz
CPT.Pirk #67127 üzenetére
Szia, köszi ma megnézem mit adnak vissza az általad leírt parancsok. (már ezeket beírtam de nem emlékszem rájuk.) Meg az összefoglalót is átolvasom.
Tudtam hogy ez nem így megy hogy copy paste.
Az mennyire nagy probléma hogy jelenleg nincs gép amire vissza tudnám állítani a forrás gép tartalmát? Mert jelenleg nincs sajnos 😩 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szallasi007 #67125 üzenetére
A 16.04 még valószínűleg alapból /dev/sdx módon csatolta a hdd-t, de ezt le kellene ellenőrizned. Meg úgy egyébként le kellene csekkolni, hogy milyen partíciók vannak a gépben.
Ennek a kettőnek kellene a kimenete, hogy konkrétan tudjunk segíteni:
cat /etc/fstab
sudo fdisk -l
- ill. valszeg sudo nélkül, gondolom megvan a root hozzáférés a szerverhezAddig meg szerintem fusd át a chroot leírást a téma összefoglalóban.
Úgy egyébként a clonezilla egy jó és nem túl komplikált megoldás a mentésre és visszaállításra, csak rá kell dugnod valami hdd-t a szerverre, hogy legyen mire menteni. Képes partíciókat és teljes merevlemezt is átmenteni, ráadásul a köztes fájl tömörítéssel készül így eléggé helytakarékos.
Viszont ezzel is érdemes lenne megismerkedned mielőtt élesben akarod használni.leviske: én megpróbálnék egy grub-install /dev/... -t futtatni, hogy tiszta lappal menjen a dolog. Az jó kérdés, hogy az a sok entry honnan jött.
-
leviske
veterán
válasz
Rimuru #67111 üzenetére
Anyám gépén az a gond, hogy semmilyen kihatással nem vagyok a grub működésére. Hiába módosítom. Ráadásul most vettem észre biosban, hogy tudok választani 3 vagy 4 db KDE neon és egy Ubuntu OS boot opcióból. Létezik, hogy a Discover frissítésenként így elszúrta volna a grubot?
(#67114) CPT.Pirk: Csak azt nem értem, hogy a saját gépemen gond nélkül tudtam 3s-ra módosítani 10s-ról a vűrakozási időt a sudo update-grub módszerrel. Anyám gépén viszont akármit beírhatok értéknek, _semmi_ nem változik. Pedig ugyanott módosítom.
(#67116) Cifu: Köszi, egyelőre ezeket nem próbáltam, de meglesem.
Kubuntun nekem is eddig csak rossz tapasztalataim voltak eddig, viszont anyám gépén olyan stabil volt az elmúlt fél évben, hogy nem számítottam ilyesmire.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szallasi007 #67122 üzenetére
Ez nem egy egyszerű feladat. Ha a hagyományos /dev/sdX módon van csatolva a root fájlrendszer, akkor ugyanazt a struktúrát kell kialakítani az új gépben (hdd-(k) port kiosztása, stb) vagy szerkeszteni az fstab-ot az új struktúrához, ha UUID alapján, akkor meg azt kell hozzáigazítani az új gépben lévőhöz.
Mindkét helyzet olyan, hogy azt egy live disztró alól lehet megoldani, de nem triviális. Nem tudom mennyi tapasztalatod van ilyen téren, és hogy pl. csináltál-e már chroot-os belépést.Cifu: itt nálam a Chakra bootideje érezhetően rövidebb a W10 bootidejénél.
Frawly: érdekes, nekem más találatok jöttek.
-
szallasi007
őstag
Sziasztok, tudtok mondani egy programot amivel le tudok menteni egy komplett gépet? Úgy hogy ezt egy másik gépre ha visszaállítom akkor az elinduljon? Boot és az adatok meglegyenek, a szolgáltatások fussanak.
Egy szerver hoszting helyről kellene elhoznom a szolgáltatást úgy hogy a fizikai gépet magát nem tudom elhozni, 3 db hardwares raid tömb van a fizikai gépben kialakítva de ez ugye jelen esetben nem számít.
Clonezilla és a dd parancs amit eddig találtam de mik a további lehetőségek?
Köszi -
(& Cpt. Pirk)
Tisztában vagyok vele, hogy ez aligha a KDE hibája önmagában. Miután viszont alsó hangon is vagy 20-25 órát töltöttem, hogy rájöjjek, mi lehet az ok, feladtam (annyit értem el, hogy a bootolás nagyjából 1 percre csökkent, de ez zavart a kevésbé). Szóval ez csak a szokásos gond: user error.
Gondolkodtam a Manjaro-n, de most hétvégén volt kb. 3 órám az egész műveletre, és azért jó lett volna, ha holnap akár már távolról is el lehetne érni a gépet. Most egy számomra nem ismerős disztrót így nem mertem bevállalni. A Linux Mintet jól ismerem, a HTPC gépemen is az fut hónapok óta, teljesen meg vagyok vele elégedve.
-
Frawly
veterán
Az 5 perc homokórázás semmiképp nem írható a Spectre és Meltdown elleni patchek számlájára. Azok csak <10% alatti lassulást okozhatnak átlag felhasználásnál. Plusz ezeket a patcheket ki tudod kapcsolni kernelparaméterekkel:
pti=off nopti nokpti noibrs noibpb noretpoline nospectre_v1 spectre_v2_user=off spectre_v2=off l1tf=off nospec_store_bypass_disable no_stf_barrier
Az 5.1-es kerneltől kezdve meg lesz egy általános kapcsoló, ami letiltja az összes ilyen foltot.
Egyébként most Archon én is küzdök lassabb boottal, lassún persze nem az 1-5 perces bootot kell érteni, hanem az UEFI bootmenünél vesztek kb. 2-3 mp-et, a boot többi része lemegy 3 mp. alatt. A systemd-analyze blame azt mutatja, hogy az UEFI firmware-nél telik el az a felesleges idő, de nem tudom mit állítsak, hogy visszanyerjem. Régen ez 0-1 mp. körül volt csak.
A KDE-t, GRUB-ot nem használok, az biztosan nem oka.
-
-
Dave™
nagyúr
Nem hiszem hogy a KDE volt a problémáid forrása, mert Manjaro KDE alatt ebből semmit sem tapasztaltam, pedig évek óta használom. A Kubuntu mindig is kicsit mostohagyerek volt, ha mindenképpen Ubuntu alap kell a Neonnal jobban jártál volna. A lényeg, hogy most elégedett vagy, de azt ne feledd, hogy nem csak DE-t váltottál, hanem disztribúciót is.
-
válasz
leviske #67106 üzenetére
dmesg
illetvesystemd-analyze blame
kiíratással is nézted pontosan mi felelős a lassú bootért?Én pont most költözöm Kubunturól (KDE) Linux Mintre (Cinnamon), mert elegem lett a KDE nyűgjeiből. Az elején pikk-pakk felállt a rendszer, az utóbbi időben simán volt másfél-két perc. Aztán menet közben az egyre lassan reagáló felület is kezdett idegesíteni, amit az elején elintéztem annyival, hogy hát megjött a Meltdown és Spectre bugra a javítás, ami bekorlátozza az i3-as proci sebességét. De a végén mikor már az volt, hogy egy videó elindítása után 5 perc homokóra után eltűnt a tálcáról a VLC ikonja, majd egy perc (!) múlva indult el a videó. Találtam a neten minden félét, hogy a Baloo lassítja be, oké, akkor kapcsoljuk ki. Nem segített. Akkor távolítsuk el. Az sem. Ez így ment egy ideig, minden hétvégén órákat töltöttem azzal, hogy rájöjjek mitől van ez.
A vége a rendszer cseréje lett. Ami abszurd, de hát ez van...
-
Rimuru
veterán
válasz
CPT.Pirk #67114 üzenetére
inkabb aliasnak mondanam, mert egyszeruen meghivja az mkconfog-ot, [link].
Regen grub1-es idokben lehet hogy mast is csinalt, azt nem tudom... sot biztos, mert akkor meg nem volt menu generalas a grubban, szoval ezt a parancsot ilyen oroksegnek gondolom (debian csapattol?). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
leviske #67109 üzenetére
Az update-grub az nem biztos, hogy úgy működik ahogy várod. Az valami makró féleség és nem is minden disztrón van ilyen.
Próbáld meg így, ez lenne a "hivatalos" megoldás:
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
A 30 másodperces playmouth viszont érdekes kérdés. Chakrán annyira gyorsan betölt a KDE desktop, hogy nem is igazán látom a töltőképernyőt.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
leviske #67106 üzenetére
- grub, tobbfele varakozasi ido van, [link]
- splash, kikapcsolhatod, valamennyit nyersz is vele, de ott nem csak a splash viszi az idot. grub configban a cmdline-bol vedd ki a
splash
szot (es ha nem lenne ott akkor ird bele aquiet
-et - bar splash miatt benne lesz)- Firefox policies
meg ennyit segitek, mert gentoo-n ez alapbol benne van a binaris csomagban:
{
"policies": {
"DisableAppUpdate": true
}
} -
Apollyon
Korrektor
-
-
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Akadt két kisebb problémám.
- Anyám gépén nem tudom elérni, hogy a boot ne tartson el több, mint 1 percig.
Ebből a grub kitesz 30s-t a kötelező várakozással, amit nem tudok átállítani (pedig az etc/default/grub módosítás és a sudo update-grub megvolt, meg se érezte). A második >30s időtartam pedig a neon splash screenjén telik. Ez így kb egy lassabb Vista+HDD+2GB RAM+Athlon64 gép sebessége, miközben anyám gépe ugye SSD+4GB RAM+FX83 alapú és korábban nem is volt gond a sebességével.- A saját gépemen pedig a Firefox nem hajlandó sem azt a beállítást megjegyezni, hogy ne ellenőrizze az alapértelmezett böngésző állapotát, sem azt nem hajlandó elfogadni, hogy ő az alapértelmezett. Így minden hideg indításnál előjön a figyelmeztetés.
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #67103 üzenetére
A firmware nem probléma, az van minden disztróhoz, Arch-vonalon a linux-firmware csomagban van benne. De ehhez a kártyához nem elég a firmware, kell külön driver is, mert a kernelben nincs hozzá driver.
Megoldható, de nem kezdős műfaj. Ennek ellenére, ha érdekli, leírom neki lépésenként.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Luskan #67102 üzenetére
Logot akkor csinál, ha az adott játék futtatási opcióihoz beírod ezt: PROTON_LOG=1
És akkor az appID-val kezdődő log fájl létrejön. Mondjuk abból nem egyszerű kibogozni, hogy mi van mert elég hosszú fájlt készít, sok szöveggel.Frawly: ez ennyire problémás? Debianon is csak egy firmware-realtek csomag felrakása...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- PlayStation 4
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nintendo Switch 2
- Autós topik
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest