- iPhone topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- LG G8X - kettőn áll a vásár
- LG V40 ThinQ - olajozott gépezet
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Luskan
tag
Sziasztok!
sed-hez szeretnék egy kis segítséget kérni.
Előtörténet:
volt egy sharepoint archívum amit megszüntettek. Egy webszerverre lesznek átköltöztetve a fájlok. Szimpa html fájlokat generáltak ki és adták mellé a dokumentumokat. A doksik fájl nevei viszont teli vannak ékezetekkel. A fájl átnevezésekre már írtam egy szkriptet. A html fájlok tartalmában is el szeretném tüntetni az ékezetes hivatkozásokat.Mutatok egy példát:
<a href="Dokumentumok/2009-10/árvíztűrő_tükörfúrógép.doc">Az árvíztűrő tükörfúrógép leírása</a>A href-et kellene rendbe rakni. A Dokumentumok/2009-10/ útvonal fix, nem változik. Csak a fájlnevek a problémásak.
Nem igazán sikerült a sed utasítást összeraknom hozzá.
Tudnátok egy kicsit segíteni? -
Luskan
tag
Üdv!
Néhány napja frissült a notebookon a VLC, azóta néhány perc film nézés utána 100%-ra ugrik a processzor használata és alig lehet kilőni. Ti találkoztatok már ezzel a problémával?
-
Luskan
tag
Üdv!
Kinéztem egy laptopot, amit szeretnék megvenni, de nem vagyok benne biztos hogy felmenne rá a linux. Az acer webshopon valaki írt egy véleményt, amit nem teljesen értek.
idézem:
Én Windows 10 nélküli verziót rendeltem. Ilynekor a gép Linpus linuxal érkezik, ami ugyebár használhatatlan. Ubuntu-t szerettem volna rá telepíteni, és itt kezdődött a kálvária.
Előre leszögezném, hogy az ACER csak és kizárólag a Windows 10 futtatást támogatja, ezt érdemes lenne kiemelni. Illetve az nem baj ha a Windows 10-et támogatja, de mindent megtesz azért, hogy ne lehessen mást telepíteni rá.
Szóval aki mást szeretne rá telepíteni tisztában kell lennie az alábbi dolgokkal:
- Nem létezik Legacy boot (végülis 2017 van, ez alapvetően nem probléma)
- A gyári jelenlegi firmware verzióval, nem lehet rávenni hogy az ESP partícióról bármilyen más EFI file-t indítson, ami nem a Windows 10-hez tartozik, akkor sem ha ki van kapcsolva a Secure Boot, és akkor sem ha alá vannak írva az EFI fileok. Ez hatalmas hiba, ezt szerintem jelezni kellene a termék oldalán. Hivatalos Acer forumon is kitérő választ kaptam, szóval nem lehet számítani a támogatásra.De a jó hír, hogy meg lehet oldani a laptopon az Ubuntu futtatást, és kiválóan is működik. Itt most nem fogom leírni a telepítés teljes menetét, de akinek szüksége van rá és nem boldogul, kérje el az elérhetőségem az AcerShop-tól, szívesen segítek.
Ha ki van kapcsolva a secure boot, akkor is blokkolni tudják a linux telepítést?
Elsősorban Lubuntut használnék, ha ez nem megy akkor pedig Ubuntut. Dual boot nem érdekel.
A webshopot én is megkérdeztem, de nem tudtak kisegíteni sajnos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest