- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #65275 üzenetére
A 2016-ot még nem telepítettem, de videókon láttam, hogy mindenki Win10 dekstop felülettel használja. Lehet választható konzolos felület, a fene tudja, még nem próbáltam ki. 2012-őt viszont alaposabban ismerem, használtam, és ott nem rémlik, hogy lehetett volna konzolosan használni, vagyis tuti nem alapból, csak valami spéci hekkel maximum.
Jó, a Windows kernel akkor ne legyen grafikus, leginkább semmilyenes. De mivel a rendszerelemek, amikhez kapcsolódik, annyira mélyen vannak integrálva a GUI-val, hogy lényegében a Windows egy GUI only OS. Nem arra tervezték, hogy GUI nélkül használd. Nem véletlen, hogy az MS féle terminálos, konzolos megoldások olyan fejletlenek a unix-like rendszerekéhez képest, mivel az MS egyáltalán nem épít konzolos, terminálos felületekre, sose volt erősségük, utoljára a DOS/Win9x/ME korszakban szorultak rá a konzol használatára. Az NT-k mindig is grafikus OS-ek voltak, bár rémlik, hogy NT4-ig a kernel mindenképp konzolos volt, mikor töltött be kék karakteres képernyőn, ott Blue Screen of Life alapon írt ki dolgokat, és csak utána indította a grafikus felületet.
Ha elindítasz egy powershellt, azon is látszik, hogy előjön egy ablak, ami karakteres üzemmódot szimulál, de ha jól megnézed, akkor a betűtípus is más, mert egy teljesen grafikus program, ami nem konzolt, konzolfontokat, stb.-t használ.
Az utolsó Windows Server, aminek alapból még csak konzolos felülete volt az a 2008-as volt, ha jól emlékszem.
-
Frawly
veterán
Az helytelen, mert van Linuxra natív XnView, ami IrfanView-klón és nem kell hozzá Wine. De fotómanipuláláshoz jó a GIMP is, de igazából a Darktable lenne rá való, az is natív linuxos.
De ha csak egyszerű tömeges vágás, vagy néhány egszerűbb filter kell, akkor azt a szintén linuxos imagemagick is megcsinálja.
Wine-s megoldást csak a legvégső esetre szabad hagyni, amikor tényleg nincs valaminek linuxos alternatívája, pl. nálam a Scriptum GIB szótárak. Persze van linuxos Goldendict, használom azt is, de a GIB szótárakat még nem portolták XML-es formátumokká, így a Goldendict, Stardict nem tudja őket elolvasni, mivel zárt, proprietary formátum, szándékosan, hogy csak a saját windowsos programjával lehessen használni.
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #65277 üzenetére
Nem, nem érdekük. A Photoshopot pl. belátható időn belül nem fogják átportolni Linuxra. Akkor sem, ha az userek 90%-a linuxos lenne. Az Adobe egy baromi lusta cég, bőven jó nekik, ha a MS-os platformot kiszolgálják, azon könnyebb nekik a DRM-s zárt rendszerüket bevédeni, és bőven elég pénzt hoznak nekik a windowsos felhasználók is.
Ha ennyi év alatt nem portolták át, nem is fogják. El kell fogadni, hogy Linuxra nincs és nem is lesz Photoshop. Akinek az kell a munkájához (elég kevés ember, főleg mióta a fotósok átálltak Lightroomra meg Darktable-re) az szépen megveszi és felrakja a Windowszal együtt.
-
dni
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 18.04 serverre felcsatoltam egy NTFS fájlrendszerű USB-s meghajtótót a /media/icybox alát a fstab segítségével, amit sambán keresztül megosztok a belső hálózaton, valamint ide töltök le deluge alkalmazással és innen játszom le fájlokat Emby server segítségével TV-men.
A kérdesem az volna, hogy hogy kellene beállítanom a fájl/mappa jogosultságokat, (tulaj, csoport, chmod) hogy minden szükséges felhasználó/csoport tudja írni olvasni (saját user, samba csoport tagjai, deluge user, emby user, kodi user), de nem feltétlenül adnék 777 jogot?Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
csixy
addikt
válasz
herdsman12 #65286 üzenetére
Nekem fényképszerkesztéshez szintén csak az Irfanview a perspektíva ,s ezért még a wine-nal is hajlandó vagyok megküzdeni.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
ontheground #65284 üzenetére
Ez azert inkabb szomoru...
-
Dave™
nagyúr
válasz
ontheground #65283 üzenetére
A PDF tudja mindkettőt, de felesleges raszterizálni előre, bármikor lehet belőle exportálni. A Gimp számomra is gyötrelem, de az Inkscape nagyon jó szoftver, jó pár logót terveztem már benne, meg ismerek olyat aki azzal futott be.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ontheground #65278 üzenetére
Vektoros formátumot legközelebb célszerűbb lenne vektorgrafikus programmal szerkeszteni, pl. Inkscape-pel. Tud PDF-be exportálni. Úgy sokkal gyorsabb
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ontheground #65278 üzenetére
O1G
A Gimpet néha én is használom, de a sima rajzoláshoz is béna vagyok, szóval nem az én világom. Általában megelégszem az irfanview tudásával wine alatt, azzal szépen fel tudom javítani a képeimet meg méretezni, aztán kész. Csak arra reflektáltam, hogy mikor a Win vs Linux vita kerül elő, akkor mindig téma, hogy nem megy rajta a PS, mert ugye az mindenkinek kell. Főleg törtben.
-
ontheground
tag
válasz
CPT.Pirk #65277 üzenetére
Ott a GIMP is, mondjuk eléggényakatekert ugye. Nagy szerencsém, hogy nem vagyok grafikus, nem irigylem, akinek open source környezetben kell ezt a munkát végeznie. Eddig csak annyit találkoztam a programmal, hogy haverom megkért csináljak neki egy A4-es pdf-et telibe óegygé emblémákkal, gondolom matrica céljából. Leszedtem a netről az SVG-t, lett belőle copy-paste-tel vagy 35 réteg egy A4-re, szépen összefűztem őket egy rétegnek, és még pdf-be is lehetett exportálni. Viszont, ahány másolat réteget csináltam a lekicsinyített SVG-ről, egyik se akart egyvonalba igazodni úgy, hogy a koordinátáik közül az egyik megegyezzen, máig nem értem miért. Eltartott vagy fél óráig kezdőként, de megcsináltam valahogy. Ennél jobban nem is akarok elmerülni ebben a progiban.
-
Frawly
veterán
válasz
Plasticbomb #65272 üzenetére
A linuxos közösség ebben rég döntött, soha nem is akart mást: nekik nem érdekük, hogy Windowsról áttérítsenek Linuxra. Persze szoktak lenni térítések, de igazából a linuxosoknak mindegy, hogy rajtuk kívül hányan használnak Linuxot. Ez csak egy lehetőség, ha kíváncsi vagy rá, kipróbálod, felteszed, ha tudod használni, a rajta felmerülő problémákat megoldani, az időd hajlandó vagy beletenni, akkor használhatod ingyen, ha nem, nem, de nem kényszer, meg áttérítés kérdése. Attól senkinek nem lesz jobb, hogy +1 ember át van térítve Linuxra, ez nem MLM pilótajáték, ahol a beszervezésért pénz jár. A Linuxot arra való tekintet nélkül fejlesztik, hogy a windowsos felhasználók áttérnek-e rá vagy nem.
Bár lassan nem csak lehetőség lesz a linuxozás, ha a Windows ilyen mértékben korcsosodik tovább, akkor nem a Linux desktop éve fog eljönni, hanem a Windows desktop évei fognak lejárni végleg.
Én egyébként ajánlani szoktam a Linuxra való áttérést, de azt elismerem, hogy nem való mindenkinek. Egyáltalában a PC használhat sem való mindenkinek. Aki annyira konzumidióta, hogy csak grafikus gombot tud nyomkodni, az vegyen andoridos vagy ios-es tabletet, azzal nem lesz gond, hogy megy-e az opencl, mert nem fog menni, de cserébe nem kell drivert vadászni, újratelepíteni, Store-ból miden egy tapicskolásra feltehető, szépen megy rajta a Facebook, FB Messenger, Whatsapp, YouTube, VLC, valami Maps, sok embernek más nem is kell.
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #65271 üzenetére
Nem igaz, hogy a windows kernel grafikus, és powershellt indítva is eleve grafikus cucc fut le. Telepíts egy Windows Server 2012-t, 2016-ot. Meglátod, hogy járt az elején választható, hogy desktop experiebxe, tehát guis, vagy sima parancssor powershell támogatással. És bizony ott sima gui nincs, de még speckó videó driverek sem. Azért fejlődik a win is, csak lassan. Meg néha visszafele.
-
válasz
Plasticbomb #65273 üzenetére
Pont az ilyenek ki/megbeszélésére is jó az offtopikunk! Nem akarná senki, hogy bárkibe beleszoruljanak a Linuxhoz fűződő gondolatai! 😉
Egyébként néha tényleg jó szórakozás felrakni egy új vagy éppen ismeretlen disztrót! -
Plasticbomb
addikt
válasz
Frawly #65270 üzenetére
Vagyis, visszatertunk egy ponthoz: A linux kozossegnek el kellene donteni: nyomatja, hogy csereljuk le awint desktopon, de akkor tegyen is erte, vagy lecsillapodnak, s aki jon, jon, aki nem, az nem. (Azert is tettem most fel az Ubit, mert nemikepp sokadik yt videoba futottam bele szuk idoszakon belul, ahol megy a linux istenites, s az egyik alatt dumaltunk valakivel, hogy igy meg ugy, ha nem no a tabor, nem valtozik semmi, stb. Felraktam, mert amugy sem hatrany ismernem kicsit jobban, masreszt meg amugy is egyfajta szorakozas ez is. )
-
Frawly
veterán
válasz
gregory91 #65267 üzenetére
A Linux kernel szó szerint konzolos „program”, mikor indul, látod mit írogat ki a konzolba, ha bootkor a quiet parancssal vagy splash screennel nem nyomtad el a kimenetét. Már jóval azelőtt írogat a konzolba, hogy a shell betöltődne. Ezért nem állja meg a kernel.sys vs. command.com hasonlat a helyét. Igazából a DOS kernel is konzolos, még a command.com betöltése előtt is irkál ki a kimenetbe, a shellt legvégül tölti be, ha nem találja, akkor hibaüzenetet ír ki. A shell csak arra kell, hogy parancsokat tudjál hova begépelgetni.
Igazából a Windows kernel sem grafikus, csak a shell, amit betölt, de mégis olyan fokú a rendszerelemek integrációja a GUI-ba, hogy lényegében GUI only OS, ha nyitsz is benne helyreállító konzolt vagy paranccsort, vagy powershellt, az csak egy újabb grafikus program lesz, ami karakteres üzemmódot imitál, mint a linuxos terminál. Ezért van, hogy a Windows Server kiadásoknak is grafikus felületük van.
-
Frawly
veterán
válasz
Plasticbomb #65268 üzenetére
Valóban, a Linux nem mindenkinek van tervezve. Ez nem erősítés kérdése, ez tény. Sőt, még csak nem is desktopra van eredetileg, csak van lehet annak is használni. Eleve nem azért van szánva, hogy legyen a Windowsnak ingyenes alternatívája. Meg tökéletes rendszer nincs, mindennek megvannak a nyűgjei.
A fragmentáció tekinthető Linuxon egyfajta szabadságnak, te legózhatod össze a saját rendszered, cserélgetheted az elemeit. Ez Windows alatt nem adatik meg. Mindkét fajta koncepciónak megvannak az előnyei, hátrányai. Pl. a linuxos fragmentáltságnak előnye, hogy a vírusoknak nem kedvező táptalaj, mivel a kártevő nem fogja tudni, hogy milyen komponensekre építhet a gazdagépen, Windows tudja, hogy lesz explorer.exe, meg svchost.exe, cmd.exe, run32.dll és van biztos pont, ahonnan a támadást, fertőzést meg tudja kezdeni.
Kezdő felhasználó meg mindenért sírni fog, Windowson is. Elvárják, hogy megcsinálj helyettük mindent működőképesre, nekik csak a Start gombra kelljen rákattintani, amit ettől bonyolultabb művelet, az már nem megy.
(#65266) cigam: nem tökéletes, de ötletes párhuzam a DOS-on futó Windows 3.1 esete. A DOS sem GUI-ra volt kitalálva, csak utóbb csináltak hozzá egy grafikus környezetet. Épp így linuxokon, BSD-ken is csak egy plusz kiegészítés a X, meg a WM/DE-k. Egy ilyen megtűrt, másodlagos adalék, amit nem lehet adottnak venni alapból.
Úgy látom, hogy Linuxon a grafikus felület a válságát éli. A klasszik DE-ket visszabutították ilyen flat desingos érintőképernyős tabletfelületté, meg a Xorg-ról és a Xorg-GPU-driverekről elkezdődött egy elmozdulás a Wayland és a kernel-KMS-GPU-driverek irányába, de ez még félkész, és a két szék közé estek egyelőre vele. Ez egy átmeneti időszak lesz, amíg le nem zárul.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65268 üzenetére
"1 Ezzel tulajdonkeppen azt erositi a linuxos kozosseg, hogy nem mindenkinek van tervezve, szanva az os." - Ahogy a Windows10 meg szívatja az advanced usereket a beállítások visszaállítgatásával a féléves frissítéseknél...
De ez már erősen off topic, célszerű lenne a Linuxos offtopicban folytatni.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Frawly #65265 üzenetére
Elso bekezdes, van nemi igazad, de nem vagyok harag/negativ tarto.
1 Ezzel tulajdonkeppen azt erositi a linuxos kozosseg, hogy nem mindenkinek van tervezve, szanva az os.
2 Fragmentacio. Android is szenved ettol. Nem ujdonsag.
3 Ehhez kepest maskor meg a linuxos kozosseg jon azzal, hogy marpedig ha nem hasznalja eleg ebmer, akkor nem fognak valtozni a dolgok. tojas es a tyuk esete.
4 Ismerem, milyen az, amikor elszall a driver. Illetve mostmar ismerem ubuntun is.
5 Ez nezopont kerdese. Annak, aki ismeri a rendszert, annak hatekonyabb, aki most lat eloszor ilyet, az meg el van veszve.
6 Nyuvadjak meg, de mig linuxon a kernelig tudod csupaszitani a rednszert, addig winen a kernelbol semmit nem latsz elv ervenyesul. (pl explorer.exe elszallt, task managerrel csak elinditottad ujra.)(rossz pelda, de ugyanoda akarok kilyukadni vele.)"Illetve továbbra is tartom, hogy aki kezdő felhasználó, az nem fog coinokat bányászni, nem fog GPU drivert lecserélgetni, meg OpenCL-t működésre bírni. Sőt, Windowson sem fog hasonlókat művelni."
Nem, sot, egy kezdo felhasznalo bizony sirni fog a fuledbe, hogy szar az osed, csinald meg neki.
Talan ideje lenne a kozossegnek eldonteni, akarja, hogy desktopon legyen valami komolyabb reszesedese, vagy mehet az egesz linux vissza a szerver vilagba? (Pl ubuntu wiki hardware video acceleration reszleg. van az intel igp tergyalasa, vaapival, vdpaut kicsit targyalja, s megemliti, 5 eve hozza sem nyultak (elavult). Probaltam utana olvasni, hogy oke, megis mennyire kompatibilisek az AMDs UVD VCE megoldasokkal, eredmeny: Note this document covers Intel CPU/GPUs only. S ez nekem miert erdekes? Varom vissza a szervizbol a 4k HDR TVmet. Amit monitorkent is hasznalok. Aztan ugyanerre mit olvasok mashol. A Chrome sem tamogatja a videok hardwares gyorsitasat. LINK Es igen, neked ez lehet trivialis, meg kit erdekel, de mindenkinek masok az igenyei, mast var el/akar hasznalni, mint te. Ohh, es mellesleg windowson mukodik rendesen.)
-
gregory91
senior tag
válasz
Frawly #65265 üzenetére
6.) Kicsit elgondolkodtam bár a Kernelt nem mondanám karakteres felületű programnak,ő a rendszer magja.Ő az aki tevékenykedik és néhol "őrködik"(hibakezelés) a háttérben.
Van hozzá shell/rendszerhéj ami(UI) kommunikál a userrel.
Az X/X11 (startx) az ami lehetővé teszi a GUI-t.Akárcsak a dos-nál: kernel.sys a kernel, a command.com a UI.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Plasticbomb #65264 üzenetére
Értem, hogy nem magadról írtad, de én úgy érzem ki az írásodból, hogy a frusztráció a sajátod is. Ami miatt minden linuxos leírás terminálos parancsokat puffogtat, az azért van, mert
1) nem minden beállítás van GUI-ra kivezetve
2) ahány linuxos grafikus felület, ablakkezelő, asztali környezet és progi, annyiféle GUI, nem tudnak mindegyikhez leírást adni, lenne 1000 oldalnyi screenshot, meg nem biztos, hogy egy adott GUI-s alkalmazás, pl. Dolphin minden disztrón vagy gépen ott lesz, sőt, vannak szerverdisztrók, meg spéci disztrók, amiken semmilyen grafikus felület nincs egyáltalán! A disztrók elég heterogének, nem csak egyféle van belőlük, mint Windowson.
3) a fentiek miatt sokszor könnyebb csak pár egysoros parancsot bekopizni a terminálba, hiszen terminál, konzol, shell, Bash, alap parancsok, rendszerutilityk minden disztrón ott vannak, egyformán működnek, és a hibaüzenetek is látszódni fognak normálisan, ha valami nem megy
4) ha valaki pl. GPU driver problémába fut, akkor esetleg nem lesz kép, nem fogja látni a GUI felületet, de a konzol akkor is elérhető lesz neki, így bombabiztos vészmegoldás (fallback) ezt használni.
5) a terminálos megoldás sokszor hatékonyabb, gyorsabb, nem kell egérrel 5 almenübe meg 6. fülre kattintani, hanem csak a terminálban elég elkezdni gépelni a parancs első 2-3 betűjét, utána a TAB billentyűt nyomkodva a rendszer kiegészíti, ugyanez a fájlok, mappák elérési útjánál, ott is elkezded írni, hogy /map... utána nyomkodod a TAB-ot, és máris egészíti ki, hogy /mappa/nev/stb. Tehát még az sincs, hogy le kell gépelgetni a körmöd, 90%-ban csak a TAB-ot kell nyomogatni. Persze hogy ez gyorsabb legyen, nem árt tudni gépírva gépelni, meg kell egyfajta terminálos rutin.
6) A Linux kernel egy konzolos, karakteres felületű program!!! Míg a Windows alapból egy GUI-s OS. Az ne tévesszen meg, hogy linuxokon is van grafikus felület, az csak opcionális adalék, másodlagos toldozás, nem alap feature. Legtöbbször csak a kezdők vagy bizonyos komfort, kényelem miatt van feltéve kiegészítésként, hogy a windowsról jövő user ne csak parancssori felületet kapjon mindjárt az arcába, azzal csak elvennék a kedvét.Illetve továbbra is tartom, hogy aki kezdő felhasználó, az nem fog coinokat bányászni, nem fog GPU drivert lecserélgetni, meg OpenCL-t működésre bírni. Sőt, Windowson sem fog hasonlókat művelni.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Frawly #65263 üzenetére
MEg mindig nem sikerult atadnom a lenyeget, amit en gondolok: Engem nem fog visszatartani, rajovok, kiismerem, megismerem, megertem. Amikor arrol beszeltem, hogy ez meg nem az, ami kene, akkor nem magamra goondoltam. Ha lenne eleg sata csatlakozom, meg SSDm, akkor macos-win-ubuntu lenne a gepen, de mivel csak 4 sta van a lapon, es kettot elvisznek az adattarolos HDDk... ogy eddig macos es win volt legtobbet fenn, de most ubuntu van, azt hasznalok.
-
Frawly
veterán
válasz
Plasticbomb #65253 üzenetére
Sajnálom, hogy rosszak a tapasztalataid. Pedig hidd el nem elsajátíthatatlan a Linux, vannak ennek is nyűgjei, de ha a kezdeti nehézségeken túl vagy, akkor meg jobb, mint a Win.
Én sem indítok grafikus programot terminálból. Csak mikor hibakereséshez kell, hogy lássam mit ír ki kimenetbe, ez a technika linux alatt általános hibakeresési lépésnek számít, minden disztrón, minden proginál. Mert az adott progi mindig kiírja mi a baja, de szöveges stdout kimenetbe, amit grafikus felületen nem látsz, csak karakteres módban (konzol vagy terminál). El kell fogadni, hogy ez nem Windows, itt mások a hibakeresési lépések, nem elég, ha kattingatsz mindenhova. Az még Windows alatt sem mindig elég, ott is kell csökkentett móddal, meg Parancssorral (cmd.exe) szórakozni, meg a Registry mélyén 60 kulcs mélységben könyékig túrni meg hegeszteni, az sem épp kezdőknek való műfaj.
A friss mesa + kernel érdekében érdemes valami friss rolling disztrót használni, Manjaro vagy valamelyik másik Arch-klón. A Vega GPU egy elég új hardver, mindenből a legfrissebb kell neki, hogy meg tudd hajtani, így alapból a régebbi csomagokkal dolgozó disztrók felejtősek, pedig azokon is be lehet üzemelni, csak nagyobb hozzáértés kell hozzá. Lehet elég a friss csomagos disztrókon az opencl-mesa csomagot feltenni.
A *coin bányászás sem az a téma, ami kezdő felhasználókat érintene, aki bányászik, szépen tanulja meg a hozzá szükséges szakmai részleteket, ha már pénzt akar vele keresni, és jobb teljesítménnyel akarja futtatni, mint ami Windows alatt lehetséges.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #65260 üzenetére
Elindítottam Lesz ami lesz. Ide lőjetek!
-
Ha tizedannyi energiát meg elszántságot fektetsz bele, mint ezekbe a csodainstallokba a gyakorlatban, akkor tuti élvezetes és/vagy tanulságos is lesz! (mindkét irányba persze)
Ne arra törekedj, hogy profin megcsinált blog legyen, hanem a saját stílusodban minél jobban át tudd adni, amit csinálsz, tények, infók, emóciók, minden-így lesz super egy ilyen leírás. (ja és a használt szerszámokat se hagyd ki, flex, samukalapács, etc.)
Én minden írást félbehagyok, pont azért, mert nem ereszthetem el eléggé a rendkívül népszerű saját stílusomat!
(a te stílusodtól nem kapnak arcidegzsábát a népek)
-
válasz
jackal79 #65256 üzenetére
Szia!
Kb 1 hetet adtam magamban erre, bejött, emiatt nem is piszkáltalak, miért váltottál. KDE már nincs 19 óta és igen, a Cinnamon verzió a legjobb! Ha jól bejáratott stabil kell, akkor a 19 Tara verziót szedd le, egyébként már a Cinnamon 4.x verzió is elég megbízható a 19.1-ben, jó pár frissítést kapott már. (lehet, hogy nem nekem kellett volna erre a hsz-re válaszolnom Mint Cinnamon fanként.....)
Egyébként mi nem tetszik a Cinnamonban a KDE-vel szemben? A kinézete? Rakhatsz fel KDE Neon-t vagy Kubuntu-t is, ha ragaszkodsz a KDE felülethez, de akár Manjaro-t is, de azzal megint gondban lennél a más csomagkezelése miatt.
Üdv a Mint táborban újra.
(#65257) csixy
posztolni tudjak egy rövid kis riportot a rendszerről? - ez mikor lesz? Várjuk a blogot!
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Az életem Fedorás szakasza jelenleg befejeződött, nem azért mert rossz lenne a rendszer, szimplán hülye vagyok hozzá.
Visszatérek Mint-re. Jól látom, hogy a KDE asztali környezet a 19,1-nél már nem támogatott? A Cinnamon nem igazán tetszik, de ha a KDE nem elérhető, akkor az lesz.
Régebben valahol olvastam, hogy a Cinnamon a legstabilabb Minten, ez igaz lehet?
Köszi! -
Plasticbomb
addikt
Na, orulok neki, hogy ennyiotoket megmozgattam, de el keseritetek. En nem tudom, vagy ennyire tul nagy bakugrasokkal halad a megfoagalmazasom, s nem tudjatok kovetni amit irtam, vagy ti nem tudjatok a szalakat kulon tenni, de...Tisztelet a kivetelnek!
(#65241) ubyegon2 Persze, nekem se azzal a reszevel volt fennakadasom.
(#65246) gregory91 Majd megnzem azt a sort is, most pont az volt a cel, hogy mukodik. Azert volt furcsa, mert egy masik jatek ment egybol, meg a WoWs csak egy hibat adott, aminek se fule se farka nem volt szamomra, s googlevel sem talaltam semmit, kiveve ket masik alkalmat, amikor egyszer oda jutottak ki a hibauzenet nyoman (mert ott volt ertelmezheto), hogy fontot telepitsen, mig a masiknal szinten ertelmezheto hiba vegett hogy tegye fel a pro drivert, s utana mukodott neki.
(#65247) Shyciii Ugyanott tartunk, neked nem eseted. Nekem viszont PC a jatekkozpont is.
(#65248) Frawly 1 Nem felek a terminaltol (anyamat hoztam fel peldakent, eki fraszt kapna, a hugom is a fejemhez vagna a papucsat, s az ocsem is morogna egy sort, de normal esetben anyamnak csak a extrabb dolgait kene kiveseznem, hugom eseteben a bolthoz kapcsolodo alkalmazasokat, mig ocsem eseteben szinten javareszt jatekok jonnek elo, mint hibaforrasok), de nem annak kene az elso kiindulasi pontnak lenie egy GUI felulet eseteben, s pont a peldad illetve egy reakcio mutatja, hogy nem vagyok hulye, csak masok azok (s nem rad celzok, hanem a program devre). Ha te terminalbol inditasz egy vilageletedben grafikusan hasznalt teszt programot, akkor te ehhez vagy szokva, viszont en magam grafikus feluletes wines megszokasommal duplakattintottam, semmi nem tortent, majd megint, ugyanaz, mar rakerestem, hogy megis hogy kell elinditani, s igy inditottam terminalbol, ahol irta, mi a baja, amit le is nyomoztam, s ment fel a vonatkozo csomag egybol.
Hol irtam, hogy ketszeres teljesitmenyt akarok kisajtolni, azt irtam, hogy felgozzel ment a jatek alatt, s le akartam ellenorizni, hogy nem hardware hiba, s nem driver limitacio. Tul regota finomhangolom a hardwareim mukodeset win alatt ahhoz, hogy feljek a cmd.exetol/terminaltol.
Na vajon, milyen VEGA GPUrol van szo. Legalabb ketszer irtam vonatkozo system specet. Pont emiatt a friss kernel friss mesa utvonal miatt ment a hercehurca nekem.
Hidd el nekem, 2016 aug ota banyasztam winen, eloszor az RX480ammal, majd a VEGA64emmel is, s az egyetlen gond ami volt, a hogyan halkitsam le a ket kartyat, hogy tudjak mellette aludni a szobaban temakor volt. HJa, s az szinten igenyli a cmd hasznalatat.
Nem felek hasznalni, csak nem annak kene az elsodleges megoldasnak lennie egy desktop gui rendszer eseteben. Marpedig jelenleg gyakorlatilag mindenre egybol megoldaskent terminal parancsok pattannak elo, barhova nezek, mikor keresek googlevel.UI. s igen, en vagyok a hulye.
-
csixy
addikt
válasz
Frawly #65251 üzenetére
Őrülök, hogy nekem esett le a tantusz először, hogy hogy ránézzek erre : https://www.slax.org/ systemd-vel : És elindult !! Eddig azt hitte mindenki, hogy csak MBR-rel megy. Ez egy egyszerű egy mappás compact linux. A telepítés nem is tud az EFI partícióról , még fstab sincs benne ! Szóval ilyen szörnyedelem a systemd !
-
Frawly
veterán
Egész pofásra megcsináltad. Ez milyen WM? A font hintinget növelném, esetleg az RGB subpixel renderinget állítgatnám, meg feltenném a DejaVu fontokat, hogy normálisabb betűtípus legyen a böngészőben is. Plusz a kék ablakfejléceket kicserélném sötétzöldre, hogy jobban menjen a háttérhez, esetleg adnék azokhoz is transzparenciát.
-
csixy
addikt
Nekem már megy a Slax linux systemd gummi boottal UEFI-vel , de nem tudom megírni Mateicseknek . A fejlesztő azt hiszi, hogy az nem lehetséges, hogy GPT-n UEFI boottal induljon. Dehát azért Debian ,hogy menjen. Pofonegyszerű. 2019.01.12. 23 óra 25 perc. Írjuk fel ezt a dátumot! Szerintem én vagyok az első elkövető.
Milyen konzolos parancsot futtassak le , hogy posztolni tudjak egy rövid kis riportot a rendszerről?
-
Frawly
veterán
válasz
Plasticbomb #65226 üzenetére
Nem akarom a Linuxot védeni, de nincs igazad ebben, amit leírtál. Az a kezdő felhasználó, aki fél egy termináltól, meg nem tud megoldani egy hiányzó libet, az nem akar majd Vega-jából kétszeres teljesítményt kisajtolni, meg Luxmarkot futtatni. Ezek az igények eleve feltételezik, hogy informatikailag jártasabb userről van szó, aki pl. neten utána tud keresni dolgoknak, értelmezni tud egy terminálos kimenetet, hibaüzenetet.
Egyébként pontosan milyen Vega GPU-ról van szó? Azoknak friss kernel, friss Mesa szokott kelleni, de nagyon, hogy normálisan menjenek. Luxmarknál is pontosan tudni kéne mit ír ki, az akármi.so így nem mond semmit. A csomagkezelő általában utána tud keresni hiányszó fájloknak, Manjaro esetében:
sudo pacman -Fy & sudo pacman -Fs fájlnévDe ha a Luxmark-ot AUR-ból teszed fel, akkor felkerülnek a függőséget is.
Meg ezek az OpenCL-es dolgok Windows alatt sem feltétlenül mennek elsőre, meg a driverrel lehet ott is szívni, ha nem jót vagy nem elég frisset tölt le valaki, vagy valami .NET keretrendszernek valami alverziója hiányzik. Azok sem kezdőknek való kategória, hiába nincs terminál.
-
Shyciii
veterán
válasz
Plasticbomb #65240 üzenetére
Az alap használathoz nem kell amdgpu driver. Mint ahogy én se üzemeltem be a bumblebee-t (intel+nvidia kombó), és mégis megy minden, pedog én ezzel dolgozom is. Játékra én meg továbbra sem használnék linuxot. Tök mindegy, hogy mennyit fejlődött már a wine vagy steam. Mondjuk én már windowst se használnék erre. Ha játék, akkor xbox, vagy ps nagy tv-n, és nem pöcs 23"-os monitoron.
-
gregory91
senior tag
válasz
Plasticbomb #65159 üzenetére
De épp ellenkezőleg,sőt arra is figyelek hogy ilyenkor inkább "figyelmeztető lövést" adok hogy kicsit újra átgondolni az egészet mielőtt nehogy pont mellete menjenek el.
Ha a játékot wine alól próbálod futtatni:Szerintem hiába telepítgeted ezeket a csomagokat(amit ajánlottak) nem fogsz rajta javítani.
Keresni kell windows-os verziót és azt telepítgetni a wine-en belülre.Az a gyanúm hogy inkább a wine-es dolgokokat látja amőgé nemhiszem hogy belátna(vagyis a tapasztalataim ezt súgják). -
válasz
ubyegon2 #65243 üzenetére
Nem fog, mert magamból indulok ki
Amúgy meg csak félig volt kötekedés, mert pl. az LVM-es kirándulásom után tudtam meg, hogy létezik a kezelésére Gnome-os program. Ebből kiindulva lehet NFS-re is van valami okosság.
Feltéve hogy előtte telepítettem az nfs-common(nfs-client) csomagot. Amit (szinte?) egyik disztribúció sem tesz fel alapból.
Na, közben találtam valami hasonlót: NFS GUI
-
-
válasz
Plasticbomb #65240 üzenetére
Facebook-hoz kéne szerinted ez az amdgpu-pro driver? 😁
Nagyon megtetszett ez neked, bár jórészt semmihez nem kell.Konklúziót vonunk, ma már a modern desktop disztrók home user szintű használatához nem kell terminál!
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Shyciii #65237 üzenetére
Nem is kell, borsosan csiposen fogalmazva: nem rolad volt szo.
S nem is rolam. Csak a jelenlegi cel ezek meg hogy jatszhassak amivel szeretnek, hamar van steamplay/proton.
Az anyam pelda pl pont azokrol az emberekrol szol, akiknek egyebkent val nem lenne erdekes, hogy win vagy linux, vagy macos,viszont ha az ilyen problemak megoldasahoz is, mint pl az amdgpu-pro driver telepitese terminal kell, problemas lehet/lesz. Neki, s vegso soron nekem. (cirka 15eve van PC a kornyezetunkben, anyam azt is nehezen viselte, amikor csak win verziok kozott valtottunk, egy elettarsa attol is kiakadt, amikor csak wallpapert valtottunk a gepen (mar megint elallitgatjuk a gepet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezeken olyan szintig fajult a viszony koztem es a figura kozott, hogy a csavo a karomon tort el egy szal tetolecet, annyira felment az agyvize. Meg az en 16 eves agyvizem azon, hogy hogy lehet ennyire hulye, hogy nem erti, hogy az egy hulye kep, amit szabadon lehet valtogatni, attol fuggoen, epp mit nem akarsz bamulni. Regi szep idok. XD). Mondjuk azt hozza kell tenni, azota viszont nagy facebook rajongo lett (marmint az anyam), szal o is fejlodik, de rengeteg olyan dolog akad gep korul, amitol meg mindig kb "megilyed".
De ez viszont mar nagyon off topic. Maradjunk annyiban, megprobalok kevesebbet morogni en is, s ne folytassuk ezt.
-
Nem kell külön VGA, ezt csak arra írtam, hogy ha a 8560w lenne meg, amiben van valami nVidia külön, akkor hamarabb találnék valami kötekednivalót!
(anno azt mondtátok, csak azért rakok fel néha Archklónt, hogy hibákat tudjak itt sorolgatni!)
A Kwin anélkül félkarú óriás.
Ezek szerint a HP 8570p-n ne is nagyon akarjam kipróbálni, mit tud a kompozitor? Pedig pont ezt terveztem......mindenféle compiz-szerű effektet be akarok aktiválni!
Gnome már le is jött, még ezt a Budgie felületet kéne megnézni, többit már ismerem.(#65237) Shyciii
Disks program használatát azért említette a kolléga, mert külön meghajtó csatolása volt a téma.
-
válasz
Plasticbomb #65235 üzenetére
Ezt mondom én is, de aki nem akar játszani, csak net, multimédia használat van, ott nem kell terminal soha.
-
Shyciii
veterán
Nem értem ezt a terminálos dolgot, meg anyám a wint is nehezen kezeli dolgot.
Én a linuxot a Manjaro-val kezdtem. Szó szerint semmit nem kellett csinálni. Azonnal lehet doksikat olvasni, megnyitni, böngészni, videózni. Qtorrentet letöltöttem a beépített Octopival, és az is működött és kész. Gyakorlatilag tök unalmas volt, mert minden működött. Ezt nem értem, hogy aki csak ennyit akar, az hogy tud ilyenekbe belefutni, mint disk program használata, meg terminal, és nem tudja, hogy mit csináljon, hogy jó legyen. -
Nincs amúgy most semmi gond a KDE-vel, csak ez a wifi dolog furdalja az oldalam, egyébként tök ugyanaz a iwlwifi fw/driver van Mint és Manjaron is, hiába 4.15 és 4.20 a kernel bennük. Telepítés után volt sok idő, mire rájöttem, hogy nincs wifi, mert a tálcaikon megtévesztő volt kicsit, aztán meg állandóan visszadobta jelszavazás után a csatlakozást.
Először azt hittem, az Octopi nem működik, mert nem csinált semmit.......mire feltünt, hogy nincs net.
Most már boot után csak kb 10-15 sec keresés van, többi disztróval viszont semmi, azonnal beugrik a wifi.
Szerencsére a KDE kulcstartójával még nem találkoztam, eddig az kergetett őrületbe! Mindegy, 2. napja van a gépen klón, ez már elég jó idő 'buta Ubuntu' használótól
Elsőre megszokhatónak néz ki a KDE, aztán majd kiderül.... valamit csak találok benne előbb-utóbb!
Sajna nincs külön VGA a HP-ben, így a fő hibaforrás már ki is van lőve. A 8560w-t kellett volna megtartanom, abban volt nVidia kártya is! Hogy tudnám már szidni azóta a klónokat..........Meg kéne nézni egy waylandos Manjaro-t is. Akkor jön a másik kedvenced!
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #65232 üzenetére
Csak a KDE-t és a Gnome-ot használtam. Nekem mindkettő jobban bejött mint más rendszereken az adott környezet, főleg a testreszabás és kibővítés miatt. Anno egyébként a Surface-en nekem sem ment a Wifi (Ubuntun igen), átmásoltam a drivert aztán kapásból ment ott is. Szerintem ne futamodj meg, küzdj még a KDE-vel kicsit
-
[ 15.986088] Intel(R) Wireless WiFi driver for Linux
[ 15.986260] iwlwifi 0000:24:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
[ 15.986902] iwlwifi 0000:24:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-6000-6.ucode failed with error -2
[ 15.986939] iwlwifi 0000:24:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-6000-5.ucode failed with error -2
[ 16.075304] iwlwifi 0000:24:00.0: loaded firmware version 9.221.4.1 build 25532 op_mode iwldvmJó poen volt, N 6300 Intel centrino ultimate van a HP-ben.
(öreg HP 8570p-ben minden porcika Linux-barát!)
Egyébként visszakerestem egy régebbi Mint telepítés dmesg kimenetét és a fenti kiírás ugyanaz, mint a Manjaronál, így fene se érti, miért vacakol a wifi felismerésével az egyik és miért nem a másik! Én a KDE-re gyanakszom, nem is a Manjarora, de majd megnézem még.....ez se biztos, mert a Neon, Kubuntu mint ha nem csinálta volna ezt.
Melyik Manjaro kiadást lenne érdemes még megnéznem szerinted? (az új honlapon elég nehezen igazodtam el először.....)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Maga a Luxmark amit le lehet tölteni, problémás. A libet azért hiányolja, mert van mellette egy shell script, neked azt kellene indítani, az betöltené a hiányzó libet. Na most mivel nincs egy nyamvadt readme és a script se tartalmazza a szokásos .sh kiterjesztést, így elsőre zavaros lehet, hogy mi van. Van ilyen, egyszerűen gagyi módon csinálták meg. - és még csak nem is fut, amit csináltak mert valami hibája van a 7000 valahányas sorban... Garbage...
A luxmark egyébként elérhető a phoronix-test-suite részeként, amit viszont könnyű használni. https://linuxconfig.org/how-to-benchmark-your-linux-system
-
Frawly
veterán
válasz
RedHarlow #65144 üzenetére
Ezzel nem kell foglalkozni. A UNIX ma már történelem. Sok OS még hivatkozik arra, hogy ő közvetlen UNIX leszármazott (mintha ez járna valamiféle előnnyel, pedig nem), pl. BSD-k, MacOS, de már nekik is annyi közük van az eredeti UNIX-hoz, mint a piripócsi Mari néninek a kvantumszámítógépekhez vagy az űrkutatáshoz.
A mai OS-eknak már csak olyan szinten van közük az eredeti UNIX-hoz, hogy bizonyos szervezési elveket, parancsokat megtartottak (de itt sem az OS kernele, hanem inkább a shell, és a utilityk próbálnak kompatilibisek maradni), de ez is inkább felszíni hasonlóság csak, már minden ilyen OS unix-like és nem unix. Hiába mondják, hogy pl. a FreeBSD is közvetlen leszármazott, mert még volt eredeti kód a 386BSD-ben meg möhöhő, valóság az, hogy ma már az OS-ek annyira komplexek, annyi biztonsági, fájlrendszer, optimalizációs feature, protokoll van implementálva, hogy lényegében az egész kód újra van írva, ha marad is pár sor valami régi UNIX-variánsból, annak már a sok millió kódsor között teljesen elveszik a relevanciája. Ez a unixlike is már egy elég laza kategória, szinte mindenre rásütik, ami nem DOS/Windows vagy nem ilyen 0 POSIX kompatibilitású házi OS (mint pl. MenuetOS, TempleOS).
Így meg mindegy mit használsz, Linux vagy BSD, egyik sem lesz UNIX-abb a másiknál. A különbség csak a mögöttük lévő fejlesztők számából, fejlesztési filozófiába, ütemtervből adódik. A Linux kernelt fejlesztik a legtöbben, az fejlődik a legnagyobb ütemben, de ez magával hozza a bloatosodás nagyobb ütemét is, de cserébe több hardvert kezel, gyorsabban kerülnek bele biztonsági feature-ök. Míg a BSD-t megmaradtak kisebb rendszernek, kevesebb fejlesztővel, ritkábban jön ki új verzió, de cserébe az egész fejlesztés kisebb maradt, konzisztensebb, nincs rohanás, nincs bloatosodás, nagyobb a konzervativizmusa az egésznek. De ha kezdő vagy, érdemesebb a Linuxra rámenni, elterjedtebb, több hardvert kezel, több hozzá a leírás, fórum, stb., könnyebben találsz hozzá segítséget, több progi érhető el rá, azaz nagyobb a szoftverválaszték.
Persze ha nem túl spéci, nem túl új géped van, akkor feltehetsz BSD-t is, csak azzal többet fogsz szenvedni, mire használható desktop rendszert faragsz belőle, de ennek ellenére az is alternatíva, működőképes.
-
válasz
Te nem átlag home user célokra használod a géped! Évek alatt sokak gépére raktam már desktop Linuxot, azt se tudják mi az a terminál.
Nézd meg Dave Manjaro KDE cikkét, épp az van az elején, hogy a terminált nyugodtan elfelejthetjük! 😉
2 napja épp felraktam egyet és mivel lusta vagyok megkeresni a parancsokat csomagkezeléshez, valóban elvagyok terminál nélkül is. Na jó, a wifis hibakeresést onnan csináltam..... -
Dave™
nagyúr
válasz
Ez sokszor ugyanígy van Windowson is. Ott sincs mindig hibaüzenet, vagy ha van is egyáltalán nem biztos, hogy előrébb vagy vele. Ha már kicsit ismered, és nem csinálsz túl speciális dolgokat, akkor nem kell terminál és megy ahogy kell. Én csak munkához használok, shell scriptek, ssh meg ilyesmi (illetve persze hibakeresés), egyébként "szórakozásból" sosem. Az viszont igaz, hogy ehhez azért kell egy minimális ismerete az adott környezetnek. Ahogyan bármelyik rendszeren.
-
Plasticbomb
addikt
Ez lenne a cel a desktop linux eseteben, jelenleg amit eddig hasznaltam, az javareszt terminal, s akarhonnan nezem, de olyan embereknek, mint az anyam, akinek neha a win is feladja a lecket, a terminal egybol remalom s soha tobbet.
pl most az elobb kileptem a jatekbol, s meg akartam lesni, hogy miert csak felgazon uzemela vega, ra akartam tekerni egy kis opencl alapu luxmarkot. De hogy a fenebe inditom el? (Duplakattra semmi. De: terminal ./luxmark egybol ugrik s fut. Pontosabban visszaugatott, hogy hianyzik egy shared object lib akarmi.so. Duplakattra meg csak lesel, hogy na most mi van.)
(sot, egy kedves baratnomnel a hazban van egy oreg gep, mellette egy nyomtato, nagyon nincs mas dolga neki, csak nyomtatni kell, de kedves baratnom kifejezetten gyuloli, meg a kozelebe is menni. Ubuntu fut rajta. Rola tudni kell, hogy egyebkent sem repes a tech cuccokert, ha rajta mulna meg a mai napig nokia 3310ekkel rohangalnank. XD)
-
-
-
válasz
Plasticbomb #65219 üzenetére
OK, már leesett miért írtad a disks (Lemezek) program nevét. Valóban azzal is lehet intézni a csatolásokat, én még ezzel nem próbáltam....az FSTAB szerkesztés nekem átláthatóbb
-
válasz
Plasticbomb #65219 üzenetére
Igaz, valóban sokan használják Win alatt is, ha többen ismernék, nem sokan használnának uTorrentet, 5 éve láttam utoljára, már akkor is jöttek reklámok rendesen.
-
válasz
Zoli1222 #65213 üzenetére
OK, ezekhez nem kéne Windows és Wine sem, hacsak nem kifejezetten MSoffice dolgokat szerkesztenél.....
Linuxon Wine használatával Windowsos klienssel torrentet letölteni nekem olyan, mint ha lenne egy Audid és azzal húznál egy rakomány cementet, ami IFA-ra van pakolva.
A Qbittorrent úgy néz ki, mint az utorrent, miért nem azt használod? Dokumentumok olvasására, szerkesztésére is van jó pár program, alapból is van fenn az általam ismert disztrókon ilyen. Ha nem akarsz már Wint használni, érdemes lenne a meghajtót is Linuxos fájlrendszerűvé alakítani(ha lehet sakkozni az adatokkal és nem ezt dugod a TV-be)
Külön meghajtókat csatolni kell az erre a célra létrehozott FSTAB fájlban, azt nem tudom Zorinban hogyan kell, ugyanúgy változtak-e abban a dolgok, mint az Ubuntu, Mint-ben....
No de nem kavarok be a hozzáértők tanácsaiba........
-
lev258
veterán
válasz
Zoli1222 #65211 üzenetére
Akkor gyanítom, a snap zavar be a dologba még jobban. Nézz körül, itt találsz-e valamit: /snap/utorrent/common/.wine/drive_c/users/
Csak hozzátenném. Normál esetben ilyen problémával nem találkozol, itt a snap-es Wine miatt van bajod. Normál Wine-nal már minden rendben lenne. Nem is beszélve a Wine nélküli torrent kliensekről. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65214 üzenetére
Pl Clonezilla-val tudsz partícióról komplett mentést csinálni egy tömörített fájlba, később meg visszaállítani azt.
-
-
Plasticbomb
addikt
válasz
lev258 #65202 üzenetére
Synaptickkal megkerestem a csomagot, installaltam, s teljesen ugyanazt csinalta mint a steam_latest.deb.
Viszont miutan felhivtad a figyelmem a padoka ppara, csinaltam megint egy gyalut (hogy ez ne legyen annyira idegesítő, ezért kellett a masodik particio ahova ment a steam könyvtár, meg pl abtext fájl ahova elmentettem pár ppat, illetve a chrome installere (deb). S még az előző szivokorokbol az amdgpu-pro tar is.). Szoval most csinaltam egy gyalut, nem adtam semmi ppat hozza, csak az alap updatek futottak le. Majd amdgpu-pro fel, stema fel, steamlibraryt felcsatoltam, megmutattam a steamnek, bekapcsoltam a protont, 3.16.6 ra állítottam, s elinditottam a WoWst. S most fut. Feltettem a radeon-profilet, szabalyozni a ventit, s jatszok.
Gyakorlatilag erről az állapotról most kéne lőni egy képet, s erre rafrissiteni a kernelt, s az opendriverst, s meglesni, mit szól hozzá.
Ez a kitérő egyébként azért jutott eszembe, mert remlett, hogy errort dobott a pro telepítés build fazisban 4.20 alatt. Ma, munka közben ahogy ezen merengtem, gondoltam egyet, s most kipróbáltam. Szal gyakorlatilag akarhonnan nézzük, még mindig jó ötlet feltenni a pro drivert, hátha az megoldja.
Most viszont... Játszok kicsit végre. Majd jövök még.
Ui:
a chrome nincs fent csomagtárolóban?
Nevermind, megtaláltam. -
Zoli1222
őstag
válasz
lev258 #65205 üzenetére
Annyira minimális dologra szeretném használni a gépet, h nem gondoltam ennyi problémám lesz.
Az ctrl H-val eddig jutottam. A downloads mappáig eljutottam, de a tartalma 0. Ilyenkor mit lehet tenni?
Nézegettem az összefoglalót korábban, de voltak benne számomra kínai részek, így nem erőltettem. Tudom ne várjam, h a sült galamb a számba repüljön... -
Dave™
nagyúr
válasz
Zoli1222 #65204 üzenetére
Mindenki így kezdi, de nagyon sok múlik azon, hogyan állsz hozzá a dologhoz. Ha folyton a Windowsos módszereket, berögződéseket erőlteted, akkor az kudarcra lesz ítélve. Szerintem így érdemes csinálni, ha komolyan gondolod: első rendszernek Ubuntu, szimplán azért mert az a legelterjedtebb és ahhoz találni a legtöbb leírást, segítséget. A Windowsos szoftverek helyett pedig alternatívákat kell keresni, itt: alternativeto.net
-
válasz
lev258 #65207 üzenetére
&sh4d0w
Az OK, hogy Ubuntu alapú és a Gnome-ot teljesen Windows kinézetűre formálták, de mivel senki nem használja, nem tudjuk, mit hagytak ki belőle. Gondolom az ntfs-3g csak nem.
Nem ajánlok én másik rendszert, csak kíváncsi vagyok, hogy az ajánlott, sokak által használt ismert rendszerek miért nem feleltek meg!
(sok esetben a segítés alapja, hogy a segítő megnézi a saját rendszerében a kérdéses dolgot, bár lehet, hogy csak én nem vágom fejből mindig, amire szükség van.....)
Inkább vegyük úgy, hogy nem vauzok bele.Felőlem aztán Ututo-t is használhat bárki, csak akkor totál értelmetlen megkérdezni az elején, mit javasolnak az itteniek..........
-
-
lev258
veterán
válasz
Zoli1222 #65204 üzenetére
Az érthető, hogy próbálsz ismerkedni. De mint látod, elég rossz irányba vitt el a dolog. Ha már az elején kérdezel, vagy csak simán utánaolvasol pár dolognak, elő se jött volna a problémád.
Mindig elmondom, hogy ezt a rendszert is meg kell tanulni. Annak idején a Windows-t is meg kellett, csak ezt hajlamos mindenki elfelejteni. Itt is rá kell szánni az időt és az energiát. Nem pedig úgy tekinteni rá, mint egy ingyenes Windows-ra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65195 üzenetére
Nem jó gyakorlat. Ami elérhető a csomagtárolókból Linuxon, azt onnan kellene telepíteni, különben idővel magaddal fogsz kiszúrni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gyermek PC játékok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest