- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
válasz
gregory91 #86147 üzenetére
Őszintén szólva nem tudom, hogy mit csinálsz. Én ebben az évben a munkámból kifolyólag vagy 23-szor telepítettem Debian minimal verziót, és a büdös életben nem kért tőlem egyszer sem cdrom-ot. makacs öszvérnek így végképp nem nevezném, főleg hogy minden ment flottul.
-
Shyciii
veterán
No akkor én megragadnám az alkalmat, hogy elköszönjek. Többet már se nem nézek be ide, se nem követem az eseményeket. K.rvára unalmas ez az arch nem arch ubuntu mint, az arch szar instabil, plusz a személyeskedések. Érdekes módon nekem semmi bajom nincs az Arch-al, sőt szívásaim sincsenek, pedig én aztán akár mindennap frissítem, és már olyanokat is beállítottam, hogy gombnyomással 0.1-es lépésekben állítgatva legyenek átlászóak az ablakok, szal minden csak nem átlagos Arch rendszerem van, de nyilván én vagyok a béna, hogy nekem nem omlik össze, mint hogy anno a Manjaro is stabil volt, de sebaj.
Úgyhogy nekem elegem lett ezekből a baromságokból, és hogy a topic nem arról szól amiről kellene, úgy hogy részemről ennyi. Elég volt.Dave, colomb2, Frawly, BoB nektek külön köszönöm a segítséget mikor tavaly elkezdtem Linuxra átállni, és ha kérdésem volt, akkor mindig itt voltatok.
Bye
-
Shyciii
veterán
válasz
IO.sys #66979 üzenetére
Én archozom most már egy ideje, de nincs vele gondom. Olyan előfordul nagy ritkán, hogy az egyik frissített komponens gunbancot csinál, de:
1. Pár órán belül javítják (vagy méghamarabb. Volt hogy fél órán belül...)
2. Ha nem azonnal sebtiben frissítesz, hanem mondjuk hetente, akkor fel sem tűnik ez. Nem úgy mint pl Ubuntu-nál. Kiadnak egy nagy verzió frissítést, és ha nem tetszik neked, akkor mehetsz vissza eggyel, mert mást nem kapsz. Az van, oszt kész.
Amúgy meg a pure Arch azért 16-dik szerintem, mert mindent kézzel aprólékosan kell beállítani, ami nagyon nem felhasználóbarát. Persze, ha KDE-t raksz rá, akkor már igen, csak akkor még kevésbé tanulod meg a rendszer érdekessebbik részét. Az arch alapú disztrók viszont népszerűek. Nézd meg a listán hol van pl a Manjaro (1.). Arcolinux készítője is pl rengeteg oktatószerű youtube videókat készít, úgyhogy nagy a közössége az arch alapoknak is. Főleg számítógépes múlttal se nehéz egy teljesen üres Archot felépíteni készre, még akkor sem, ha világéletedben windowsoztál -
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #66969 üzenetére
Hát ja. Szar ügy mikor valaki konkrét példákat mondd, hogy nála mik történnek, és arra már nem tudod a megszokott régi mondatokat újra ráküldeni.
Amúgy megértem, hogy tényleg borzalmas, hogy vannak esetek, mikor véletlenül a Windows jól szuperál. És ha még mondanám, hogy a felhős távasztali szervereink mind windows, és van vagy 52db, és maga az oprendszerek 4 év alatt sosem omlottak össze. Biztos nagyon összetörnél
Persze nem azt mondom, hogy viva windows, mert mi sem bízunk benne annyira. Az összes hyperv-s win-t mentjük dpm-el, de attól még tény: faszányosan működnek. Ennyi. -
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #66962 üzenetére
Amúgy csak mellékesen súgom meg, hogy azok a win-es szerverek, amik közel a debian 7-el együtt települtek még mindig futnak, pedig tetves IIS is fut rajtuk 7-8 api-val, de egy frissítés se vágta haza (még), míg a debian kuka. Értem én, hogy a debian atom stabil, csak ne kelljen soha hozzányúlni...
Amúgy mint írtam Debia 7-esen akkor is gond volt, mikor csak php-t szerettünk volna frissíteni, úgyhogy én betudom a debiannak. Bocs.
Jah amúgy a debianra mondod, hogy sokan használják. 1. Beidegződés, 2. Clusterben, pont azért ha befosik ne legyen gond. Ennyit erről 😁 -
Shyciii
veterán
Már a 7-esen önmagában is frissítettünk, és attól is behalt a php, úgyhogy nem foglalkoztunk vele. Egészen a 9-es verzióig, mikor csináltunk egy próbát, hogy arra mit reagál...egy komolyabb szerver esetén a debian csak akkor éri meg, ha nem frissít az ember, hanem helyette mindig egy tiszta telepítést hoz létre. Ahogy beszélgettem más nagyobb cégekkel, ők is így csinálják. Mindegyik azt mondta, hogy nincs az az isten, hogy upgrade-eljenek. Docker imageből friss, aztán migrálnak. Macera, de csak így garantált, hogy ha minden egyes elem új, akkor tudják, hogy működőképes lesz-e, ha igen, akkor rögtön migrálás, ha nem, akkor megnézik mi a gond, és attól függően döntik el, hogy mi legyen.
-
Shyciii
veterán
válasz
IO.sys #66954 üzenetére
Ebbe mi is belefutottunk a melóhelyen. Szintúgy 7-esről 9-esre. Nginx, php minden beborult. Egyszerűen kivitelezhetetlen az upgrade. Én ezért gyűlölöm a debian vonalat, és ezért volt szimpatikus az Arch vonal a rolling update-ekkel. A legjobb megoldás ilyenkor az újratelepítés. Ha a szerver nem eshet ki, akkor van ciki, mert mehet egy másik vasra, aztán késő este rsync, mikor pl az ügyfelek nem buzerálják, és persze a dns-t is átírni az új ip-re. Nálunk mivel egyben egy webszerver volt, ez fél napig tartott...szal nálam a debian ebből a szempontból leszerepelt.
-
Shyciii
veterán
Jajaj félreértettél. Nem azt írtam, hogy maga a rendszer lassú, mert semmi ilyen baj nincs vele. AZt írtam, hogy mikor fel akartam installálni a gnome-disks-et, akkor ugye alapból lassabb a pendrive miatt, de pár perc múlva egyik függőségnél úgy belassult, hogy teljesen ki is fagyott a rendszer, így nem tudott felinstallálódni a gnome-disks. De maga az image-t gnome-disks-el írtam ki pendrive-ról az Arch linuxom alól, ahogy írtad. Csak erre utaltam. A rendszerrel semmi gond nem volt. MInden futott ahogy kell, csak számomra lényeges dolog hiányzott, ami nem akart felmenni. A magyar nyelv kiválasztása billből meg nem volt nagy hiány, mert pár másodperc átállítani
-
Shyciii
veterán
No kipróbáltam az image-det
jópofa megoldás, bár nekem elég kevés dolgot tartalmaz ez az apró csomag. Tudom lehet rá installálni rá, és meg is maradna, de ahogy írtad partíciót kellene növelni, mert így olyan lassu, hogy igazából bele is fagyott a gnome-disks-utility felrakásába. Viszont hogy csak windows-os partíciókezelővel lehet megnagyobbítani, így eléggé maceráns, meg első körben nem nagyon látom át, hogy miért járnék jobban vele, mint egy Live rendszerrel azonkívűl, hogy áttekinthetőbb a felülete, és hogy minimalistább ami nekem tetszik
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #66706 üzenetére
Ha csak vágásra, átméretezésre, RGB színek azonosítására kell neked program, akkor az Xnview-t nézd meg. Én Windows alagtt is ezt használtam anno, és linux-os verziója is majdnem annyit tud. Eredendően képnézegetőnek használom, de sok szerkesztő funkciót is tud. Többek között az általad leírtakat is. Én amúgy olyat keresek Gimp helyett, ami automatikus kép korrekciót is tud, amibe beletartozik a fényerő, kontraszt, sharp, unsharped mask stb. Érdekes, hogy mobilon sok progrtam tud ilyet, egyszerűbbek is, itt meg vadászni kell.
-
Shyciii
veterán
válasz
Rimuru #66540 üzenetére
Őőő akárhogy nézem ez csak részben oldaná meg amit leírtam, és nem teljes égészében.
Szép dolog a wikipedia, csak az nem megoldást tükröz, hanem keresési képességet maximum.
Tehát például itt továbbra sincs az a lehetőség, hogy monitoronként hogyan viselekedjen az app (tehát más más monitoron másképp jelenljen meg, másképp dokkoljon stb) és/vagy más alkalmazáshoz alkalmazásonként hogyan dokkoljon vele, plusz azt sem látom itt, hogy monitoronként milyen felosztában ossza szét dokkolva az ablakokat.
Mondom lehet próbálkozni, csak felesleges.
Nem véletlenül az otthoni home userek, vagy átlagos felhasználók használnak KDE, Gnome és társait, és a profi programozók, videó/audió mérnökök stb. meg windows tiling rendszert. Nyilván lehet vitatni, csak nem értem mi értelme lenne, és miért nem lehet elfogadnia itt egyeseknek, hogy szélesebb a világ KDE-n kívűl. -
Shyciii
veterán
válasz
Rimuru #66537 üzenetére
colomb2
Akkor például mutasd meg hogyan lehet megoldani KDE alatt, hogy pl 4 akármilyen adott program ablak mérete, elhelyezkedése, dockolási képessége monitoronként eltérő viselkedését hol lehet beállítani, pluszban mehet hozzá, hogy egyes monitoroknál megniytás esetén csak dokkolt ablakokként nyílhatnak meg megadott formációval.
s1999xx
Látom még mindig képtelen vagy felfogni, hogy munka és munka között óriási különbségek és igények vannak. Azt hiszed, hogy ha te munkára használod, akkor más nem is létezik, és punktum. Halvány lila gőzöd nincsen, hogy egy profi programozó, aki hatékonyan szeretné végezni a munkáját, és egyben átláthatóságot szeretne, annak mi a fontos, és mi nem. Nyilván, hogy te jobban tudod, igaz én itt programozókkal dolgozom, és tudom az igényeiket, vagy az előző munkahelyem programozóinak az igényét, de nyilván ők a hülyék továbbra is, és te tudod, hogy nekik mire van szükségük...
Apollyon
No akkor tudod miről beszélek
Én is KDE-vel kezdtem, csak Manjaro fronton. Arc-ra átállva is KDE-t tettem fel elsőnek, és másik partíción kezdtem el belakni egy Openbox-osat az xml-eleket átírva. Azzal a különbséggel, hogy én s1999-el ellentétben nem kezdtem el fikázni az átmenetes Openboxot és tiling wm-eket, hanem utánanéztem képességeiknek, előnyeiknek, és ennek függvényáben váltottam, és azóta is élvezem azokat az előnyöket, amiket nyújtanak, és amire sosem lesz képes sem a KDE, sem a Gnome, és nem fikázom le azokat, akik nem azt használják, hanem meg tudom érteni, hogy miért használnak mást, ennyi
-
Shyciii
veterán
válasz
s1999xx #66532 üzenetére
Az, hogy te nem látod értelmét, az nem jelenti, hogy nincsen...
Beszélj egy komolyan programozóval, hogy miért vonzó nekik a tiling manager, miért vonzó, hogy részletesen testre tudja szabni programonként, mobitoronként, hogy mi hogyan dockoljon, mekkora méretben, formában, különböző helyzetekben. Én azt látom, hogy a saját otthoni burkodból nem látsz ki, viszont aki azon kívül esik és dolgozik, az mind értelmetlen hülye. -
Shyciii
veterán
válasz
s1999xx #66526 üzenetére
Miért kell testreszabni? Mert ha neked valami nem tetszik benne, hm? Nem csak, hogy milyen gombra, hanem hogy puxel pintosan hol legyen az a gomb, akár programonként megszabva, vagy monitoronként...Kb ezt nem értik az iOS-esek sem. Miközben Android akár nincs olyan, hogy ne lehessen megcsinálni. Amikor mesélem nekik, hogy miért művelek telefonnal, akkor meg el vannak hűlve, hogy ilyet lehet.
-
Shyciii
veterán
-
-
Shyciii
veterán
válasz
s1999xx #66486 üzenetére
fstab-ba raktam bele:
/home/Data ext4 defaults,discard,noatimeUgye a defaults ezeket tartalmazza: "rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async"
Ebben a Data csatolási pontban van a komplett partícióm amin a cuccaim vannak. És ez alatt van egy mentesek mappa:
drwxrwxrwx 2 shyciii users 4096 Mar 6 10:39
-
Shyciii
veterán
válasz
growler #66483 üzenetére
live diskről bootolva a rendszert az abban futó gnome-disk progi valamiért nem tud írni a felmountolt volume-ra. Furcsa benne az, hogy arra a mentés mappára 777-es jog van. Gondoltam hogy ne kelljen minden egyes image létrehozásakor a liveuser-t tulajként tenni arra a mappára, simán sudo-znám a progit, de akkor marad a liveuser tulajdonosba vétele arra a mappára. Nem tragédia, csak rövidíteni akartam a mentési időn.
-
Shyciii
veterán
gksu és gksudo még használatos grafikus progik sudo joggal való futtatásához, vagy már azok is kerülendők?
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #66473 üzenetére
A Freedos-os megoldás csak akkor működik, ha azaz exe nem windows-os programot futtat. Megnéztem és egy az egyben WIndows-os program indul el. Közben melóhelyen találtam egy SSD-t, úgyhogy gyorsan beraktam a notiba, WIn 10 fel rá, és felfrissítettem. Egy az egyben egy saját Windows-os progi indult el, és kifejezetten uefi-s megoldással frissítette. Mikor végzett visszaraktam az én SSD-met és kész. Így megvoltam 20 perc alatt, úgyhogy még ez jobb megoldás is, mintha csinálnák egy mentést a linuxról, majd törlés és Win rá, majd visszaállítás. Így még a grub-ot se tettem tönkre. Utána meg mehetet is rá az 5-ös kernel
-
Shyciii
veterán
No felhagytam egyelőre a BIOS frissítéssel, mert kiderült, hogy csak UEFI-s Windows-ról hajlandó a BIOS frissíteni, nekem viszont MBR partíciós sémám van, vagyis a teljes 400GB-os SSD-t törölnöm kellene, úgyhogy egyelőre bekaphatja. Makd rakok bele egy winyót, és arra megy a Win és BIOS frissít, aztán kész, akkor vissza az Arch-os SSD. Nehogy már kibaxom velem a kis mocsok.
-
Shyciii
veterán
válasz
lev258 #66467 üzenetére
Igen ezt néztem, de sajnos nem álltak még be a sorba. Igazából a system performance improve, és kifejezetten linuxra kihegyezett dolgok érdekelnek. És még meg sem néztem hogy az előző frissítésekbe mi volt, még ott is lehet érdekes dolog. No mindegy. Iimage kész, már települ fel ez a rohadalmány. Gyorsan lefrissítem, aztán visszamegy az image. Szerencsére SSD, úgyhogy a gyorsaságnak csak az időm szab határt, mert közben meg melóznom is kell.
-
Shyciii
veterán
válasz
CPT.Pirk #66464 üzenetére
CPT.Pirk
Nem, ez szimpla exe, amit Windows-ból kell futtatni. Még a könyvtár is Windows nevű amibe rakták.
Nincs már az a megoldás, mint régen, hogy pendrive-ról bebootolva telepítette fel.
Kénytelen kelletlen most az egész partíciómról csinálok egy image-et a Gnome-Disk progival, aztán felnyomok rá egy Windowst, felfrissítem, majd restore image arra a partícióra. Istenem, mintha visszafele fejlődne a világ...s1999xx
BIOS-ból nem lehet közvetlenül. Ezt a metódust már rég láttam. Mostanában a munkahelyi Dell gépeken sincs már ez a lehetőség.
-
Shyciii
veterán
Notebookomhoz jött ki 5db BIOS frissítés amióta megvettem. Az eltelt frissítésekben többek között 4 fontos is van:
- improve system performance
- microcode update
- update MX130 Nvidia vbios
- és a slusz poén: Change touch pad mode from basic to advance for linuxNa de a BIOS frissítés csak Windows alól rakható fel, de linux-osoknak is van benne plusz dolog. Király ez az Acer
-
Shyciii
veterán
Akkor telepíts egy pure arch-ot, és nézd meg mennyi csomag van fent, és nézd meg antergosnál. Lehet meglepődni. És akkor nem említettem, hogy ugyanolyan desktoppal sokkal gyorsabb a pure arch, érezhetően. Még a lemezműveletek is. Nem véletlenül hagytam el a distrokat, és inkább kicsit tanultam, hogy pure archom legyen. Abból is a lightosabb mégis használhatóbb Openbox-al.
-
Shyciii
veterán
csixy
Scriptem nincs. Én csak innen-onnan összeírtam a lépéseket. Így használtam egy ideig KDE-vel, aztán pechemre pont az Openbox WM feüleltének beüzemelése nem ment pedig Windows Tilingre akartam váltani, mert ahány leírást találtam annyi féleképpen írták. Az archwikin levő meg sehogysem működött, ezért a Zen installer-t használtam. Amúgy nem az install nehéz, hanem utána a sok apró beállítás ami neked kell. Persze, ha KDE vagy Gnome felületet raksz rá, akkor ezeknek a settings programjaival simán megvan, de ha olyat akarsz mint én, mint pl Openbox, vagy i3wm, akkor viszont nagyon melós
Frawly
Már 3 hét után nem hiányzott a windows, miután minden programom alternatívája meg lett, és használtam rendesen a Manjaro-t. Viszont majdnem mindennap windowst is használok, mert a munkámhoz az kell, úgyhogy szoktam szentségelni, hogy milyen csökött a win. Bár azt linux nélkül is szídtam
-
Shyciii
veterán
Olvasom már jóideje, hogy miket bűvészkedsz a bootolásokkal, és minden tiszteletem a tied. Én is sok melót, tanulást beleöltem a Linuxba, főleg mert 2 hónap alatt eljutottam oda, hogy nekem pure Arch kell, noha Manjaro-val semmi bajom nem volt, de még reszponzívabb, még gyorsabb rendszer kellett, még testreszabhatóbb, de maga, hogy hogyan bootol be a rendszer az nem különösebben izgatott, max ha meghal a grub, akkor hogyan lehet életet lehelni bele. Nálam már ez is nagy szó, mert én vagy 23 éve WIndows-os vagyok, és itt nem a játékokra gondolok, meg office-ra. Microsoftnak dolgoztam hosszú időn keresztül, anno szereztem vagy 4 mcp vizsgát is fiatalabb koromban, de tavaly jött a gondolat, hogy Linux-ot meg kellene tanulni, de Ubuntu, Debian és társai nem fogtak meg. Aztánb jött Dave leírása a Manjaro-ról, és azt elolvasva derült ki számomra hogy van rolling release Linux-ból, és máris tudtam, hogy ha windowst kukába dobom, akkor csak ilyen rendszer jöhet szóba
szóval csak így tovább az eszement lelkesedésed!
-
Shyciii
veterán
válasz
ricsi99 #66069 üzenetére
DAP az a Digital Audio Player rövidítése. Lényege, hogy a komolyabbak nem csak mp3-at és társait tudják lejátszani, hanem nagyfelbontású zenei fileokat is: flac, dsf, iso.
Ezek nálam 24bit/88.1kHz, 24bit/96kHz, 24bit/192kHz (flac formátum), és dsf, iso: DSD64(1bit/2,8224 MHz), és DSD128 (1bit/5,6448Mhz). Amint látod ezek messze nagyobb felbontásúak, mint egy CD, nem is túl gyakoriak, csak bizonyos körökben, zenéknél. Épp ezért még én is meglepődtem, hogy ehhez sem fog kellene Windows -
Shyciii
veterán
Sokszor mondják, hogy Linux alatt ezt meg azt nem lehet csinálni és ezért Windows a jó, amit most már tavasz vége óta azért cáfolni tudtam párszor most hogy 100%-ban linuxozom otthon (melóhelyen csak a saját notimon), de azért még én is meglepődtem most.
Adva vagyon nekem sok nagyfelbontású flac, és DSD file. Ehhez van saját DAP-om, de most szereztem pár SACD ripppelt iso filet. Viszont egyikből muszáj lett volna szétbontanom DSD-kre, és lőn linux alatt is van ilyen program. Igaz nagyon régóta nincs fejlesztve, de működik faszán. Jah és Arch AUR-ból elérhető, tehát mókolni sem kell. Azért erre már én is bólogatok, hogy ejha... -
Shyciii
veterán
Azért a majdnem tiszta Archtól messze van. Inkább Manjaro-hoz hasonlít. Archlabs viszont már tényleg közel van a pure Arch-hoz. Antergos nekem azért volt szimpatikus, mert egyedül ő volt képes a telepítőben megvalósítani a Bumblebee telepítését úgy, hogy működött is. Többiek képtelenek rá, de amúgy nem éreztem jobbnak vagy rosszabbnak a Manjaro-hoz képest, úgyhogy nekem nem az volt a következő lépcső az Arch felé.
-
Shyciii
veterán
No, ki is javították a LightDM-et.
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #65945 üzenetére
Mi az az OB? Országos Bajnokság? Én ott nem indulok ilyen kis Linux tudással. Én csak icike picike linuxoska vagyok. Ezért is használok Arch-ot
Amúgy nézőpont kérdése, hogy mennyivel drágább. Vannak bazi drága desktop SD-k is. Gyorsan megnéztem, és mi most Intel S4500/S4510 SSD-ket rakattunk, 960GB-osakat. Ezek nekünk beváltak. Nem úgy, mint a Samsung 850 Pro-k...Furán hangzik, de attól be tudott komolyan lassulni a rendszer.
Szoktál tényeket is mondani?
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #65943 üzenetére
Most nézem, hogy az Arco Linux megalkotója a youtube csatornájára is felrakott egy rövid videót, hogy az Arco Linuxosok, hogy tudják a mostani lightdm hibát javítani, ha frissítettek (nekik egyszerűnn mint neked, mert ő csinált egy downgrade parancsot). Gyorsan terjed
Ha már így kötekszel már megint az Arch miatt, akkor én is. Nincs olyan, hogy SSDM, csak SDDM
Azt pedig pláne nem rakom fel, mert az a KDE-hez "való". Aki nem qt-s cuccokat akarnak, azok jól kibaszcsiznak magukkal ennek telepítésekor, mert annyi függőséget rak fel, hogy a szép pure Arch-ból egy dagadt disznót csinálnak
Pont ez az. Szerverbe normális Intel SSD-t rakattunk, és nem mondjuk Samsung 850 Pro-t, és látod, mégis érzékelhető az SSD-kre jellemző általános gond. Oké, azok jobban meg vannak terhelve, mint egy desktop gép (MySQL + Nginx), de akkor is. Létező gond. Amúgy meg nem vészed. 12GB-ot hagytam ki a partícionálásból így az SSD-nek, hogy ne érezze rosszul magát. Azért az nem tragikusan sok, hogy gond legyen
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #65941 üzenetére
Nekem eddig nem volt vele bajom. GDM-et tuti nem rakok fel egy openboxos light Arch-ra. Telebassza minden szeméttel. LXDM-et megnézem majd. Viszont most nézem, hogy az Arch bug trackernél már fel is vitték ezt a hibát. DBUS path lett elbaxva. Gyorsan már 4db szavazat van is a leadásra, úgyhogy ez gyorsan javítva lesz.
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #65937 üzenetére
Semmilyen karaktert nem lehetett beütni. Viszont közben megoldottam miután vettem egy nagy levegőt:
CTRL+SHIFT+F2-vel ugye váltottam konzolt, és bejelentkeztem grafikus felület nélkül.
No mondom akkor downgrade mehet. pacman -U /var/cache/pacman/pkg/lightdm... előző verzió, és kész. No de csak a legfrisebb változat volt ebben a mappában, holott nekem az van beállítva, hogy 3db verziót tartson meg. No mondom faxa. Joh, akkor az archive.archlinux.org -ról letöltöm az eggyel régebbit. Céges Windows gépen megnéztem a pontos linket (még pont bent vagyok melóhelyen szerencsére). Kinéztem, majd a notimon kiadom a wget webcímet. Erre kiírja, hogy nincs wget parancsomnah mondom bakker ez nem része a pure Arch-nak. Jó akkor dögölj meg legyen curl. Ott viszont meg kell adni a filenevet hogy mibe mentsem, tehát a -o nem jó, mert akkor duplán gépelhetek. Akkor kiguglizom, hogy a -O kell, és akkor használja az eredeti nevet (grrr). No ezután mehetett a pacman -U előző verzió, és most reboot után újra működik.
Most azon gondolkodom, hogy a pacman.conf -ban levő ignore részhez hozzáaadjam ezt a csomagot, vagy ezt a bakit gyorsan javítják, és majd legközelebb megpróbálkozzam-e vele. -
Shyciii
veterán
Óóóó hogy a rohadás essen bele...
Jött ki frissítés a LightDM-re Arch linux alatt, felraktam, és most nem bootol be a gép, pedig este dolgoznom kellene...Persze backupot nem készítettem az előző állapotról, mert siettem
Most áll az egész failed to start Light Display Manager hibaüzenettel.Live usb-ől valahogy vissza tudom állítani az előző Light DM verziót?
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #65934 üzenetére
Mindent észreveszek. El sem érem a 95%-ot, és már érezni fogom a lassulást. Szervernél már 80%-nál éreztük, hogy az SSD belassult. És nem Windows alatt, hanem Ubuntu-nál
(meg freebsd-nél is. Ott combosabb mysql ment). UV400-at miért nincs éretelme óvni? Annyira jó híre van? Mert mikor én vettem az volt a legolcsóbb 480GB-os SSD
Azt nem tom, hogy melyik distro használja a Default-ot, mert Arch alapokról nem kalandoztam el, de Manjaro-nál nekem is alapból default opció bekerült. Pure arch esetén viszont nem
-
Shyciii
veterán
válasz
Rimuru #65925 üzenetére
colomb2, CPT.Pirk
És itt a kulcssz az, hogy a LEGTÖBB gyártó. Tehát senki nem lehjet biztos abban, hogy az a gyártó akitől vett és pont az a típus esetén alkalmazva van-e. Nekem a 100% a biztos, ezért oldom meg így
ubyegon2
Kingston SUV400S37480G
Neve alapján és eredendően is 480GB-os, úgyhogy nem az van, hogy 400GB-os, és 80GB szabadon van elérhetetlenül számomra
Mivel anno nem találtam bizonyítékot arra, hogy tuti rakott el gyártó szabad helyet, így én magam oldottam meg azzal, hogy nem partícionáltam be teljesen -
Shyciii
veterán
Amúgy ssd esetén érdemes a méretének a 10%-át meghagyni, hogy ne lassuljon be mikor kezd telítődni. Én ezt úgy oldottam meg, hogy eleve ennyivel kisebb partíciót hoztam létre, így nem felejtődik el 🙂
-
Shyciii
veterán
válasz
lev258 #65885 üzenetére
Bár nekem van ssd-m, de azért eléggé furcsállom, hogy régen még win is eléggé gyors volt hdd-n, most meg már a Linux is tud csiga lenni hdd-n. Nem mintha összeesküvés-elméleteket szőnék, de azért így érzem, hogy tök mindegy, hogy win vagy linux, de a kód optimalizálása egyre inkább huszadrangú lesz.
-
Shyciii
veterán
Konzolosat én sem szeretem, pedig Archozom, és sok mindent konzolban csinálok. Viszont se mc, se az említett Vifm nem képes arra, hogy egy már működő FTP szerverhez hozzácsatlakozzon, és lehessen másolni. Igen tudom, Dolphin erre képes, csak hibásan működik. 4 hónapig képtelenek voltak kijavítani (gondolom azóta se), hogy ha androidos telón indítok ftp szervert, akkor arra rácsatlakozva mindkét irányba hibaüzenet nélkül tudjak másolni. Pedig hibajegybe lejelentettem nekik, de basztak rá, pedig minden új kiadásnál beleírtam, hogy azzal a verzióval sem jó. Ez (is) Double Commanderrel tökéletesen működik.
-
Shyciii
veterán
válasz
lev258 #65500 üzenetére
Azért érdekes amit írsz, mert ha rákeresek, hogy mi a linux, akkor pl kiad linux portált is a találatba, amin azt írják, hogy a Linux az egy operációs rendszer. Az ubuntura meg azt hogy egy linux disztribúció.
De igazából nekem tök mindegy. Én még régi iskola szerint tanultam, ahol az operációs rendszer kiszolgálja a felhasználót, ahol mindenféle hétköznapi dolgokat tudunk csinálni. Ezt egy kernellel nem lehet, de elfogadom, ha már ez lett mostan a "divat".
-
Shyciii
veterán
válasz
CPT.Pirk #65489 üzenetére
Értem én, hogy a kerneltől ettől valakinek már Linux, de ha valami alapból nem fut így, akkor nem az.
Ez kvázi olyan, hogy a maserati is ferrari, hisz van olyan motorja, amibe a ferrari mérnökök segítettek tudással, átdolgozott alkatrésszel. De ettől még nem ferrari. Részemről ennyi, pont. -
Shyciii
veterán
válasz
sh4d0w #65484 üzenetére
Okostv-m philips, saját rendszere. Ismerőseimé androidosok.
Routerem nem tom milyen oprendszeren alapul, de azt tudom, hogy a gyárit le lehetne cserélni egy openwrt-sre, ami ugye linux. De az előző routeremnél nem lehetett. Gyerekkori haveromnál szintén nuku openwrths cucc. Amúgy bankautomaták? Hirdetős tv-k összefűzve? Mind hulladék windows. Minap egy erste bankos automatába futottam, és windows 2000 futott rajta 😁 -
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #65482 üzenetére
Az android inkább egy unix-szerű valami. Java-s programozásáról meg külön haragszom a google-re. Ha ezt képesek linuxnak számolni a statisztikákban, akkor az egyszerre vicces és szánalmas számomra
Egyébként a macos is unix alapokon van, szal azt is bele kellene számolniuk
-
Shyciii
veterán
válasz
Rimuru #65476 üzenetére
Van egy A oprendszer 500db sebezhetőséggel, és van B oprendszer 3000db sebezhetőséggel.
A oprendszert használják a legtöbben, B-t meg alig-alig.
Nos amit írtam az alapján látható, hogy tök mindegy a háttérben mennyi az annyi, mikor Az A-ban megtalálják mind az 500-at, a másikban meg 40-et, mert érdektelen a nagyközönség számára.
Ezért szokás mondani a gyakorlatban, hogy az sebezhetőbb, népszerű, amit gyakorta használnak.
Így már szerintem érted, hogy mire gondoltam. -
Shyciii
veterán
Mindig az a legsebezhetőbb, ami a figyelem középontjában van, a legnépszerűbb, leggyakoribb rendszer.
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #65413 üzenetére
Az a fura, hogy az ősöreg tartalék asus notim bár nyilván jóval lassabban bootol be winyóról, mint ssd-ről, de ennek ellenére egyáltalán nem mondanám lassúnak. Főleg windowshoz hasonlítva. Ezért nem értem, hogy winyó ide vagy oda, miért lehet neki kifejezetten lassú.
-
Shyciii
veterán
Másnál is telepíthetetlen az mc (midnight commander) miután leszedte Arch vagy klónjai alól?
Ilyen frankó hibát ad:
error: mc: key "Alad Wenter <alad@archlinux.org>" is disabled
:: File /var/cache/pacman/pkg/mc-4.8.22-1-x86_64.pkg.tar.xz is corrupted (invalid or corrupted package (PGP signature)).
Do you want to delete it? [Y/n]
error: failed to commit transaction (invalid or corrupted package (PGP signature))
Errors occurred, no packages were upgraded.pacman-key -t refrsheltem, de mindhiába.
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #65314 üzenetére
Nem voltál béna, csak valszeg nem vetted észre. Azért win-en van létjogosultsága a gui-nak, mert ott a cmd könnyű, de fapados, a powershell sokat tud, de nagyon el van bonyolítva. Linux bash, vagy zsh-ja érthetőbb. Legalábbis számomra. Mi is úgy csináljuk amúgy, hogy win szerverek guisak, a freebsd és ubuntu szerverek simán konzolosak.
Xnviewt amúgy azért használok, mert egyben megkapom azt ami kell. Nem kell külön képnéző, meg külön képmanipulátor. Bár én hirhedten minimalista vagyok csomagok terén
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #65271 üzenetére
Nem igaz, hogy a windows kernel grafikus, és powershellt indítva is eleve grafikus cucc fut le. Telepíts egy Windows Server 2012-t, 2016-ot. Meglátod, hogy járt az elején választható, hogy desktop experiebxe, tehát guis, vagy sima parancssor powershell támogatással. És bizony ott sima gui nincs, de még speckó videó driverek sem. Azért fejlődik a win is, csak lassan. Meg néha visszafele.
-
Shyciii
veterán
válasz
Plasticbomb #65240 üzenetére
Az alap használathoz nem kell amdgpu driver. Mint ahogy én se üzemeltem be a bumblebee-t (intel+nvidia kombó), és mégis megy minden, pedog én ezzel dolgozom is. Játékra én meg továbbra sem használnék linuxot. Tök mindegy, hogy mennyit fejlődött már a wine vagy steam. Mondjuk én már windowst se használnék erre. Ha játék, akkor xbox, vagy ps nagy tv-n, és nem pöcs 23"-os monitoron.
-
Shyciii
veterán
Nem értem ezt a terminálos dolgot, meg anyám a wint is nehezen kezeli dolgot.
Én a linuxot a Manjaro-val kezdtem. Szó szerint semmit nem kellett csinálni. Azonnal lehet doksikat olvasni, megnyitni, böngészni, videózni. Qtorrentet letöltöttem a beépített Octopival, és az is működött és kész. Gyakorlatilag tök unalmas volt, mert minden működött. Ezt nem értem, hogy aki csak ennyit akar, az hogy tud ilyenekbe belefutni, mint disk program használata, meg terminal, és nem tudja, hogy mit csináljon, hogy jó legyen. -
Shyciii
veterán
válasz
CPT.Pirk #65139 üzenetére
Másfél éves? Uhh. Azt nem is figyeltem anno. Csak felraktam, aztán rögtön csomagok frissítése. Most hogy pure Arch alatt is megoldottam az androidos telók fastboot-os írását, így szerintem a teszt notira visszarakok egy linyxot, és akkor az új Chakrát rakom rá. Ha nem lennék így belebuzulva az Arch-ba, akkor nekem jó alternatíva lenne ez a Chakra. Tetszett, mint a Manjaro
-
Shyciii
veterán
válasz
I02S3F #65035 üzenetére
Én használok Openboxot, igaz pure Arch-al. Olyan mértékben gyors az egész rendszer, hogy az valami bődületes. Természetesen kézzel kell mindent bekonfigolni, de ha megcsinálod, akkor utána igen hatékonyan és gyorsan tudsz dolgozni. Én már semmi pénzért nem térnék vissza az eddig használt DE-kre (KDE, Gnome, XFCE)
-
Shyciii
veterán
Én minimalista Openboxot használok. Van fent egy panel. Ezen középen van egy óra, és jobb oldalt az akksi töltöttsége, és hangerő ikonja, kész. Semmi launcher, megnyitott programok ablaka, semmi. Többit bill kombókkal nyitom. Gyorssbb, mint egérrel vezérelnem. És persze az egész rendszer hipergyors
-
Shyciii
veterán
válasz
herdsman12 #64681 üzenetére
Aki ért hozzá, az megértette, és válaszolt.
-
Shyciii
veterán
Lenne egy olyan kérdésem, hogy mitől függ, hogy ha létrehozok pl egy udev szabályt, akkor a nevében milyen szám legyen?
Példa. Arch + Openbox. Androidos eszközt programoztam volna fel, és bár fent van az android tools, de a fastboot parancsra nem reagált a telefont (adb parancsra válaszolt).
Erre ugye a megoldás, hogy létre kell hozni egy udev szabályt a megfelelő tartalommal. Viszont az udev szabály file neve ahány cikk, annyiféle.
Pl 99-android.rules, 11-android.rules stbMitől függ, hogy milyen számot kell megadni? Vagy mindegy, és csak személyes preferencia, hogy kinek mi tetszik?
-
Shyciii
veterán
Amúgy miért izélgetitek ezt a linux mind-os csókát? Jópár videóját megnéztem mikor linuxra váltottam. Persze, hogy amatőr szinten adja elő, de ezzel ő is tisztában van. Sosem akart ő vérprofi lenni. Legalábbis nekem ez jött le.
-
Shyciii
veterán
Azért nem olyan szívás az Arch, mint ahogy annak beállítják. Aki windowdon már egész profi, annak azért nem lesz nehéz. Én arch alapokon nyugvó manjaron kezdtem, majd onnan rögton pure Arch-ra váltottam, és nem volt szívás. Probléma megoldások igen, de itt is, meg google keresve is minden meglett. Pedig nálam speckó helyzet van, mert notebookon nyomom, és kellettek az ehhez kapcsolódó kényelmi funkciók, mint pl fedél lecsukásakor zárolás, gombokkal fényerő növelése stb. Jah és Openbox-al. Ha KDE-t raktam volna rá, akkor ezek alapból vannak konfigurálhatóak, csak én minimál konfigot akartam, no meg tanulni.
-
Shyciii
veterán
Mint max annyiban jelent jót a wineseknek, hogy pont ugyanúgy képes kinézni. Nah ettől viszont én ódzkodom. Nem azért jöttem el a wintől, hogy ugyanazt lássam, ugyanúgy használjam
Cryin
Én meg pont azért jöttem el a Manjaro-ról, mert semmi baja nem volt, így gyakorlatilag semmit nem tanultam a linuxból.
-
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
válasz
ontheground #64375 üzenetére
Nem akarok kötekedni, de csöppet hülyeségeket beszélsz. Valahogy az én androidos telóim, vagy asszonyé nem akadozik. Biztos bennünk van a hiba (vagy csak tudatosan veszem). A Win10-et akármeddig hackelheted, sosem lesz olyan amilyennek kell lennie. Főleg, hogy olyan mélyen bele sem tudsz nyúlni, mint mondjuk egy android esetében...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen routert?
- Bittorrent topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- Samsung Galaxy A5 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest