- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Mobil flották
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geripapa
aktív tag
válasz
DrojDtroll #48390 üzenetére
Leülhetsz, egyes!
-
Geripapa
aktív tag
Használja valaki a Duplicati nevü biztonsági mentést készitö programot? Vagy hol tudnék segitséget kérni? Esetleg más program is jó nekem amelyik tud a mega tárhelyre menteni titkositva és valaki tud seginteni az elsö lépésekben.
-
donmackó
addikt
válasz
Graphics #48386 üzenetére
Ha grafikus felületű kell, akkor I-Nex-et használj (olyan kinézetre mint a CPU/GPU-Z) ->I-Nex (lengyel oldal), vagy terminálba:
sudo add-apt-repository ppa:i-nex-development-team/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install i-nex -
Halihó, adott egy laptop, procicsere előtt állok.
Linuxot tettem fel, és szeretném megtudni a chipset típusát, mert ez dönti el ,hogy lehet-e upgradelni.
Kéne valami tuti parancs, ami kilistázná, mert amit eddig próbáltam csak Chipset családot ad meg, és 3-4 típuskódot is tartalmaz.
/ HP NX6310-es laptop / Lubuntu van fent
-
Semplar
őstag
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség: (Debian 8.6 "Jessie". vs Creative Sound Blaster X-FI Xtreme Gamer Fatal1ty Pro.)
SB X-FI 7.1 Center/Sub hangerő beállító csúszkája valamiért ragad a főhangerőhöz, a többi megmarad a beállított értéken. Ha beállítom a Center/Sub hangerőt 50% -ra akkor a főhangerőt is feltolja magával 100% -ra,
Ha a főhangerőt leveszem szobahangerőre akkor a Center/Sub már alig hallható a hangszórótesztben.
Régi gond ez már, ugyanez volt ubuntu, mint és debian 5-6-7 alatt is.
Köszi! -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Snowy_owl #48377 üzenetére
A Debian (legalábbis a stable) kicsit öreg a gépedhez. Ha nem akarod manuálisan bütykölni, próbálj meg egy Ubuntu 16.04 variánst (vagy Linux Mint 18-at).
Gyb001: Telepítés után csináltál valamit, hogy működjön a wifi? Van hozzá Debian-os leírás, külön a Broadcom b43-hoz. -
Snowy_owl
őstag
Sziasztok!
Nemrég telepítettem magamnak Debiant a laptopomra. Igen kezdő vagyok, úgyhogy van pár dolog amiben nem jutok dűlőre. A laptopban lévő vgához szerintem nincs telepítve driver, nem smooth a működés, 480ps videó szaggat 1080at el sem tudtam indítani.
A másik problémám a félig működő fn billentyűk. A fényerő ami lényeges lenne nem működik. Találtam egy ilyet showkey. Ezt elindítva látom ahogyan kiír valamit pl.: Fn+hang le: keycode 114 hang fel keycode 115. Tehát ezeknek például látszik a helye, ám ha a fényerő gombokat nyomkodom, nem történik semmi, nem ír ki keycodeot, mintha nem is érzékelné.lspci-t futtatva:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Device 2280 (rev 21)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 22b1 (rev 21)
00:13.0 SATA controller: Intel Corporation Device 22a3 (rev 21)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Device 22b5 (rev 21)
00:1a.0 Encryption controller: Intel Corporation Device 2298 (rev 21)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Device 2284 (rev 21)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Device 22c8 (rev 21)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation Device 22ca (rev 21)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation Device 22cc (rev 21)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation Device 22ce (rev 21)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Device 229c (rev 21)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Device 2292 (rev 21)
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter (rev 01)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
04:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5229 PCI Express Card Reader (rev 01)uname parancsra
Linux 3.16.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.16.36-1+deb8u1 (2016-09-03) -
Gyb001
senior tag
Sziasztok!
A laptopomon valami gond van a Wifi/bt kártya driverrel. Működik de minden induláskor az alábbi hibákat dobja:
dmesg kivonat:[ 5.885565] Support for cores revisions 0x17 and 0x18 disabled by module param allhwsupport=0. Try b43.allhwsupport=1
[ 5.885569] b43: probe of bcma0:1 failed with error -524
[ 5.885591] Broadcom 43xx driver loaded [ Features: PNLS ]
[ 5.892862] brcmsmac bcma0:1: mfg 4bf core 812 rev 24 class 0 irq 17
...
[ 5.885565] Support for cores revisions 0x17 and 0x18 disabled by module param allhwsupport=0. Try b43.allhwsupport=1
[ 5.885569] b43: probe of bcma0:1 failed with error -524
[ 5.885591] Broadcom 43xx driver loaded [ Features: PNLS ]
[ 5.892862] brcmsmac bcma0:1: mfg 4bf core 812 rev 24 class 0 irq 17
...
[ 100.905496] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_bss_info_changed: arp filtering: 1 addresses (implement)
[ 142.662409] brcmsmac bcma0:1: wl0: brcms_c_d11hdrs_mac80211: txop exceeded phylen 153/256 dur 1730/1504És a wpa_supplicant el kezd 1 perc 30 másodperctől visszaszámolni.
Javaslat?
Hol lehet az első sorban javasolt b43.allhwsupport=1 átírni?Debian stable nonfree netinstall cd-ről telepítettem. Majd frissítettem testingre.
Lenovo g580
Broadcom BCM4313Előre is köszönöm.
-
Dave™
nagyúr
Sajnos a gyári NAS-ok valóban ezt csinálják, legalábbis amivel eddig találkoztam (Synology, D-Link) igen. Ha magad építesz, ott lehet olyan NAS OS-t választani, aminél felcsatolható az NTFS meghajtó és használható is megosztásokra. Mondjuk kicsit dolgozni kell ezzel is, szóval lehet jobban jársz ha elfogadod, hogy ezek ilyenek (vagy építesz Windows alapú NAS-t, de szerintem ez a legkevésbé kényelmes megoldás).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez azért van így, mert jellemzően aki nas-t vesz, az csak be akarja vágni a szekrénybe és menjen. Nekik meg pont ez kell, hogy beraknak egy vinyót aztán megcsinálja nekik használhatóra a rendszer.
Ugyanakkor ennél jobban nem ismerem a nas-ok világát, de biztos van köztük olyan, ami az "advanced user" igényeit is kielégíti.
-
spe88
senior tag
válasz
CPT.Pirk #48371 üzenetére
én is így tudtam, de többen írták, hogy csak szűz lemezekre van tervezve, szóval, ha bedobom a kis lemezeimet ő megformázza magának. Nyilván szól előtte stb, de hát így mégis csak be kéen szereznem még egyszer annyi tárhelyet, hogy utána a megformázott lemezre visszatöltsem a több TB-nyi adatot.
Magam sem tudom elhinni, hogy ez így megy 2016-ban.
Vagy legalább lenne valami megoldás rá, kell hogy legyen... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezeket a kérdéseket passzolom. Keress valamilyen ismertebb nas-t és nézd meg mi van rajta, valszeg lesz itt topicja ahol rá tudsz kérdezni ezekre.
Egyébként a nas oprendszere nem egy kis belső flash tárból szokott menni és a berakott vinyó(ka)t csak háttértárnak használja?
-
spe88
senior tag
válasz
CPT.Pirk #48367 üzenetére
Még nem néztem ki a NAS-t éppen ezért, de ahogy a másik topikban írták nem nagyon fog menni egy "bolti" NAS-sal az, hogy bedobom az NTFS vinyókat tele adattal aztán már megy is. Gondolom EXT4-et használnak az új NAS-ok.
Ha tudsz olyat mondani, aminek ez nem okoz gondot azt megköszönném, de állítólag nem létezik, csak, ha magamnak építek egyet.
Ha csak EXT4-gyel menne a NAS az működhet, hogy az egyik winyón csinálok egy partíciót, azt leformázza magának a NAS EXT4-re és oda feltelepül míg a másik partíció NTFS illetve a másik slotban lévő HDD is?
Köszi
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rimuru #48364 üzenetére
[link]
"When using Mutt or other applications that need to know if a file has been read since the last time it was modified, the noatime option should not be used; using the relatime option is acceptable and still provides a performance improvement."SSD-nél meg ugye kell(ene) a noatime funkció.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tud szoft linket a Linux mindenre kiterjedően, jellemzően még parancssor se kell hozzá. Menni szokott a fájlkezelőkben a jobb gombos menüből.
Viszont ennél kicsit több infót kellene megadnod, a nas típusa meg a rajta lévő rendszer fajtája lenne az érdekes. Maga a Linux úgy általában kezeli az NTFS fájlrendszert és ahogy nézem annak a linkjeit is, mert fent szokott lenni az ehhez kellő ntfs-3g csomag, de ha a nas-on olyan speckó Linux van ami EXT4 fájlrendszert akar használni háttértárnak, akkor kénytelen leszel azt használni a vinyón. Ami egyébként egy igen fejlett fájlrendszer, pariban van a konkurens megoldásokkal.
mefistofeles: az az öszvér rendszer okoz meglepetéseket.
Ha jól olvastam a google találatokat, akkor csak egy üzenet ami nem érdekes. Lehet eltűnik, ha a virtualbox csomagot telepíted, mert az behúzza a kernel modult is hozzá azt hiszem.
-
spe88
senior tag
Hello!
Soha nem használtam Linuxot nem is volt tervben. Viszont most szeretnék egy NAS-t, amin elvileg Linux alapú OS fut. A probléma, hogy amint berakom a teli adatokkal és soft linkeket tartalmazó, NTFS-re formázott HDD-t, az le akarja formázni a saját fájlrendszerére és partíciót létrhozni magának az OS-nek.
Tudtommal sehogy nem megoldható, hogy NTFS HDD fusson egy "dobozos" boltban kapható NAS-ban. Ha nem így van jó lenne.
Ha valaki találkozott ilyennel anélkül, hogy formázta volna a HDD-t az hogy oldotta meg? Nyilván más fájlrendszernél esélytelen, hogy ne kellje egy backup HDD-t kreálni.
Ha minden szakad, akkor viszont kénytelen leszek soft linkeket a Linuxos fájlrendszerre kreálni.
Ezt, hogy tehetem meg? (Winben parancssorból automatikusan meg tudtam csinálni több 1000-et) NAS-on lévő Linux OS alatt ez mennyire nehézkes? Már ha egyáltalán kezel soft linket a Linux, de gondolom igen.
Illetve, ha rákötök egy másik HDD-t USB-n vagy UTP-n a NAS-ra, ami NTFS-re van formázva mennyire hasad össze a rendszer, ha összeszinkronizálom a kettőt? Gondolom ez nem gond.
Semmi tapasztalatom nicns ebben.
Köszi szépen
-
Skacok!
Miközben töltődik be a rendszerem (Mint debian Betsy) a jobb felső sarokban megjelenik egy kis ablak (pontosabban kétszer is egymás után) benne a felirat: "VirtualBox kernel service, not running."
Tuti valami frissítéssel került oda mert telepítés után még nem írta ki.
Le lehet ezt valahogy állítani? Nem is értem miért akarna betölteni virtualBoxot? Vagy nem erről van szó? -
törölt tag
dwm
alatt epp olvasom a feedet (newsbeuter
), a leveleimet (mutt
), kozben online baroque zene szol 320 kbit/s (cmus
), valamiert nyitva maradt a fajlkezelo (mc
estop
), bongeszoben felbe hagytam a privoxy user manual-t (lynx
). Gondoltam bezarok valamit, de afree -h
azt mondja, hogy a total 7.7G, a used pedig 199M. Nem kell valakinek RAM? -
God Vazzeg
veterán
válasz
mefistofeles #48329 üzenetére
-
FF23
senior tag
válasz
lev258 #48356 üzenetére
így nézzen ki?:
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=trueAzután:
sudo update-grub (?) -
FF23
senior tag
-
FF23
senior tag
válasz
mefistofeles #48350 üzenetére
Nem tudom, nekem valamiért így esik kézre
Ha win-t akarok, akkor indul simán, ha linuxot, akkor F12-vel belenyúlok, majd entert nyomok a 18 mint cinnamonra. Erre az enterre nem lenne szükségem.
-
Balion
senior tag
válasz
mefistofeles #48350 üzenetére
Nekem pl nincs rá szükségem. Alapvetően a win jön be, ha meg beállítom, hogy linux jöjjön be, akkor rákérdez, hogy mi jöjjön be? Felesleges.
Meg akár titkos is lehet az egyik oprendszer... -
-
FF23
senior tag
válasz
Balion #48348 üzenetére
"...hogy a grub menü megjelenjen"
Ez engem is érdekelne hogy lehetne a választó menüt eltüntetni(legacy bios). Külön meghajtón van a win 7 meg a linux. Alapból a win indul, F12 boot menüből választom a linuxot, ami szintén egyből indulhatna.
Valamint a pepperflash nonfree-ben a flashplayert hogy lehet frissíteni? Még mindig a telepítéskori 22.... verziót adja be és nem frissül az új 23...-ra.
-
Balion
senior tag
válasz
lev258 #48347 üzenetére
Az lesz az
Arra kerestem megoldást, hogy az ubuntu ne kétszer jelenjen meg Biosban, és egyrészt efibootmgr-t használtam az egyik kitörlésére, másrészt ez az upgrade-grub is a folyamat része volt.
Azt nem értem el, hogy csak egy ubuntu legyen, de azt elértem, amit nem akartam, hogy a grub menü megjelenjen. -
Balion
senior tag
2 külön merevlemezen van a win és a Linux. A grub nem is jelentkezett indításnál, hanem biosban döntöttem el, melyiket szeretném használni. Aztán most lefuttattam a sudo grub-update-et, és így indításnál már felajánlja az összes boot lehetőséget (windowst is) Ezzel ugye nem írtam bele a windows dolgaiba? Mert azért telepítettem őket külön lemezre, hogy ne piszkáljon egyik se a máséba bele.
-
válasz
#59070464 #48337 üzenetére
"Ha be akarjatok tenni az osszefoglaloba, akkor vallalok egy bovebb listat, tenylegesen ellenorzott adatokkal."
Be, ha vállalod és kész vagy, szólj és berakom. Ha mindenki csak egy-két hasznos írást talál ez alapján, már megérte!
Plusz még utána bármikor bővíthető a lista, biztosan lesznek még, akik találnak jó Linuxos műveket.
-
törölt tag
-
donmackó
addikt
válasz
mefistofeles #48332 üzenetére
Ja hogy nálad nem is működik. Így tárgytalan.
-
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48332 üzenetére
Ő működő rendszerre gondolt. Rád így nem érvényes.
-
-
törölt tag
Kiadok szerint osszeegyujtottem a topic temajaval foglalkozo, magyar vonatkozasu konyveket. Adott konyvnek ha tobb kiadasa volt, elvileg a legutobbit listaztam. A nagyon dummies es erdektelen konyveket igyekeztem kerulni. Ha valami elkerulte volna figyelmem, vagy erdemes lehet idot szentelni ra, azt az ajanlast szivesen veszem!
1 # KISKAPU
2 A Linux hibaelhárító: Brian Ward (2001)
3 GNU/Linux rendszerek üzemeltetése I.: Pere László (2005)
4 GNU/Linux rendszerek üzemeltetése II.: Pere László (2005)
5 Linux - Felhasználói ismeretek I.: Pere László (2002)
6 Linux - Felhasználói ismeretek II.: Pere László (2002)
7 Linux - Zene és hang: Dave Phillips (2002)
8 Linux asztali gépen - Tippek, trükkök a felhasználói felület beállításához: Jono Bacon, Nicholas Petreley (2006)
9 Linux bevetés közben - Második küldetés - Kapcsolatok, megfigyelés, hibakeresés: Brian K. Jones, Bill Von Hagen (2006)
10 Linux bevetés közben: Rob Flickenger (2003)
11 Linux hálózatok: Fred Butzen, Christopher Hilton (1999)
12 Linux iptables zsebkönyv: Gregor N. Purdy (2006)
13 Linux kiszolgálók teljesítményének fokozása: Badari Pulavart, Gerrit Huizenga, Sandra K. Johnson (2006)
14 Linux rendszerfelügyelet: Marcel Gagné (2002)
15 Nagios a gyakorlatban - Hálózati felügyeleti rendszer építése Nagios segítségével: David Josephsen (2009)
16 UNIX - GNU/Linux - Programozás C nyelven (2003)
17 Unix/Linux héjprogramozás: Büki András (2002)
18 Válts Linuxra! - Búcsú a kékhaláltól: Marcel Gagné (2004)
19
20 # KOSSUTH
21 A Linux alapjai: Molnár Hajnalka (2004)
22 Linux a vezeték nélküli világban: Ed Dumbill, Brian Jepson, Roger Weeks (2005)
23 Linux biztonsági eljárások: Daniel J. Barrett, Richard E. Silverman, Robert G. Byrnes (2004)
24 Linux hálózati adminisztrátorok kézikönyve: Olaf Kirch (1998)
25 Linux: Stefa Elling, Volker Strobel (2000)
26 Linux: Stefan Strobel, Thomas Uhl (1996)
27 Samba - Fájl- és nyomtatószerver heterogén hálózatokra: Collier Eckstein, Kel Brown (2001)
28 Sendmail Linuxra: Richard Blum (2002)
29 Szerverek védelme Linuxszal: Michael D. Bauer (2003)
30
31 # PANEM-MCGRAW-HILL
32 LINUX Referenciakönyv: Richard Petersen (2000)
33 Red Hat Enterprise Linux és Fedora: Richard Petersen, Ibrahim Haddad (2005)
34 Unix - Bevezetés: Hahn Harley, Morgan Rachel, McGilton Henry (1996)
35 Unix - Haladó: Hahn Harley, Morgan Rachel, McGilton Henry (1996)
36
37 # SZAK
38 Linux programozás (Második, átdolgozott kiadás): Asztalos Márk, Bányász Gábor, Levendovszky Tihamér (2012)
39
40 # TYPOTEX
41 Egy korty GIMP: Carey Bunks (2004) -
donmackó
addikt
válasz
mefistofeles #48329 üzenetére
Pedig nem egy egetverő tudás kell a kernel cseréhez. Csupán 3 parancs:
wget http://in4serv.com.br/backup/kernel-4.7.4 -> sudo chmod +x kernel-4.7.4 -> ./kernel-4.7.4
Majd az
unname -r
parancsal megnézed a kernelt hogy feltette-e.Én is 4.7.4-040704-generic kernellel használom a Mint 18-at.
-
válasz
lev258 #48328 üzenetére
Máshol is ezzel a kernel frissítéssel jönnek....
Oké, nyilván ez megoldás de nem egy olyan zöldfülü linuxos esetében mint én és nem akkor mikor a rendszert egyáltalán nem tudom telepíteni. Szóval (ha jól gondolom) az ISO-ban kéne kernelt cserélnem......
De mondom most már "elengedtem" a Mint 18-at, teljesen meg vagyok elégedve azzal ami van. Idővel úgy is megoldják a dolgot aztán akkor (ha még akarom) fel tudom dobni. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48327 üzenetére
Szerintem inkább arról lehet szó, hogy előjött egy bug a fejlesztésben. Ez egyáltalán nem kirívó. Nekem Intel/AMD dual VGA-s laptopom van, és a 16.04-es alap kernelével nem tudtam használatba venni az AMD-s VGA-t, szintén bug okozta. Manuálisan frissebb kernelt pakoltam fel és már minden tökéletes (az is lehet, hogy sima rendszerfrissítéssel is küldtek már javított kernelt, csak nem próbáltam-a Mint meg még azt sem "pártolja".
Igen, a Mate kevesebb erőforrást igényel.
A zárt driverrel történő szakítás nem egyoldalú döntés volt, az AMD is ezt látta jónak (én is).
-
válasz
lev258 #48326 üzenetére
Igen így van.
Gyakorlatilag a Mint Debian Betsy és a Manjaro volt az ami az AMD APU procimmal képet is adott (a legfrissebb telepítők közül). De pl. a 17.3-as Mint is megy de a 18 már nem.
Ez utóbbi elég érdekes számomra.
Egy régebbi verzió támogatja azt amit az újabb nem. Akkor lenne ez tiszta ha egy múzeális hardverről beszélnénk. Tudom, hogy az új verzió szakított a zárt driverekkel de ez csak akkor tűnik jó és követendő megoldásnak ha a nyílt driverek maradéktalanúl tudják pótolni. Nyilván megoldják idővel de nekem ez most kissé gáz.....
Ahogy írtad is vissza tértem a Mint Debian 2 Betsy disztróhoz, annyi változtatással, hogy Cinnamon helyett Mate környezetet használok. minden szépen megy, sőt érzésem szerint a Mate sokkal gyorsabb, pattogósabb mint a Cinamon volt. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48325 üzenetére
Ha jól értettem, neked valami gondod volt a 18-as verzióval. Így aztán azt nem javaslom neked, frissítéssel se.
Ki kell deríteni, melyik kernel jó neked, és az alapján lehet továbbmenni. Vagy maradsz a Mint Debian-nál, ha már úgyis megtetszett neked. -
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48323 üzenetére
Én nem erre gondoltam.
Úgy volt, hogy elvileg lesz ilyen menüpont idővel a Frissítéskezelőben. Manuálisan bármikor megtehető, kivéve, ha lehal a Mint, mint a múltkor nálam. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48321 üzenetére
Lehet rosszul emlékszem, de szerintem még egyik változatnál sincs megoldva. Viszont már dolgoznak rajta. Kérdés, hogy ez valóban az lesz-e, aminek mondják, vagy megint egy felemás megoldás, mint a 17.1->17.2, illetve a többi frissítés.
-
válasz
CPT.Pirk #48320 üzenetére
Nem tudom a részleteket (nem értek hozzá) de azt tudom, hogy alpból ís hegeszteni kellett valamit, hogy a Mint 17.3, 18-ra frissíthető legyen, megjelenékor ez nem volt kivitelezhető. A többi környezetnél már elvileg megoldották (bár a fórum szerint most sem egyszerű) de ott olvastam, hogy a KDE alatt még mindig nem megoldható.......
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48317 üzenetére
Hogyhogy? Az asztali környezet miért befolyásolja a frissítést? Nem működik rajta az apt-get dist-upgrade parancs?
-
Lathronos
őstag
válasz
mefistofeles #48316 üzenetére
Te tudod mit csinálsz, de én a helyedben azért megpróbálkoznék egy frissKubuntu-val is, hátha. Ha már mindenáron a legújabb kell. A mint is ubuntu-ból építkezik, így ~90%-ban megegyezik a két disztribúció
-
-
-
Lathronos
őstag
válasz
mefistofeles #48313 üzenetére
A kernel is bekavarhat, nem csak a driverek. Ugyebár a 17.3-ba még a 3.x.x kernel van, a 18-ban meg már a 4.4.x. Lehet, hogy downgrade-elned kell majd. Azt ne kérdezd hogyan, még sosem csináltam ilyet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48313 üzenetére
Nem lehetetlen. De mint mondtam, érdemes lenne egy bugreportot írni a problémával és a géped részleteivel nekik.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
kenguru99 #48306 üzenetére
Screenlets. Ehhez viszont Ualinux tárolót kell felvenni. Ehhez le kell töltened ezt a deb csomagot, majd telepíteni. Mikor rákattintasz, a szoftverközpont automatikusan futtatni fogja és felajánlja a telepítést. Ezután már tudod telepíteni terminálból:
sudo apt-get install screenlets-pack-all
Telepítés után a Kellékek menüpontban fogod találni az indítóikonját.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48310 üzenetére
Igen frissítik, de mivel nem tudjuk mi okozza a fekete képernyős gondokat, így nem lehet kijelenteni, hogy pusztán a driver verzió váltástól lenne gond.
Nekem pl. attól szokott fekete képernyő lenni a Chakra telepítésekor, ha a zárt - Catalyst - drivert választom bootoláskor, mivel bár Radeon videokártya van a gépemben de az alaplapon is van egy integrált Radeon HD3000 valami ami bár nem aktív, de még is keresztbe tesz a telepítőnek. Ugyanakkor ha a nyílt driverrel telepítem a Chakrát akkor minden jó, és a felrakott rendszeren már át tudok váltani Catalystre gond nélkül, ha akarok.A Mint LTS koncepcióját nem ismerem, de szerintem ha az LTS-ben ilyen jellegű kritikus hibát találnak és ki is javítják, akkor frissítik az iso-t. Csak ehhez jelezni kell nekik a gondokat bugreport vagy fórum formájában.
-
válasz
CPT.Pirk #48309 üzenetére
Most én csak windowsos fejjel gondolkodok de ha frissít, akkor a drivereket is frissíti, ergo bukta.
Egyébként ha ilyen LTS verziókban femlerül valami hiba (pl. APU kezelés) és javítják az gondolom csak frissítés formájában jelenik meg és nem rakják be a telepítőbe igaz? Mert így sosem lesz friss mint rendszerem. (egyébként még nem raktam fel a 17.3-at, továbbra is Mint Debian van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48307 üzenetére
Nehéz megmondani, ki kell próbálni. Csinálhatsz egy partíció mentést a jelenlegi állapotról a 17.3-on, aztán megpróbálhatod a frissítést, max visszarakod a régit. Igaz ez nem oldja meg a problémát, hogy ezzel megragadsz a régebbi verziónál ha gond van.
Meg kellene nézni, hogy mi a különbség a 17.3 és a 18.0 között. Gondolok itt arra, hogy milyen Xorg, Mesa és radeon/ati csomag verziók vannak.
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
SSH beállításban tudtok segíteni? OSMC-rol lenne szó, ez alatt azthiszem debian fut. Szeretném otthonról elérni ssh-n keresztül egy barátom rpi-jet amin osmc fut. Hogyan tudom ezt beállítani? -
Egy érdekes kérdés.
Tökre meg vagyok elégedve a Mint Debian rendszerrel de még mindig izgat a "sima" Mint is.
Na most az a szitu, hogy a 18-as legújabb nem műxik, nincs kép, viszont az előző 17.3 simán kezeli a cuccot. Mi van akkor ha telepítem a 17.3-at aztán frissítem (nem tudom, hogy már lehet e) 18-ra. Újra el fog tűnni a kép a monitoromról?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gyúrósok ide!
- Motoros topic
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen autót vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EAFC 25
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Asustor NAS
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged