- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mennyi idő alatt szeretnéd ezt összehozni? Hosszú távú szerveres használatra pl. a Debian a javasolt Linux, csak meg kell ismerni. De van hozzá viszonylag jó wiki.
Kezdésnek szerintem az asztali gépeden csinálj egy virtualbox-os telepítést, próbálgasd, nézz utána a dolgok telepítésének, beállítgatásának, stb. Azért javaslom ezt, mert amit szeretnél az nem a kezdő szint.
-
trapi007
tag
válasz
trapi007 #49221 üzenetére
Sziasztok. Sikerült beüzemelni a szervert. Kisérleti stádiumban van de már működik.
Debian Jessi, ts3 server, deluge, ssh, samba. Grafikus felület nélkül.Két HDD-t raknék bele. Egy 40GB és egy 2TB, ezzel a felosztással jó lenne:
sda 1 4GB SWAP
sda 2 16GB /
sdb 5 2TB /var
sda 6 20GB /homeHa máshogy kellene, akkor kérlek azt is írjátok meg, hogy miért.
Köszi... -
ooszi
senior tag
Sziasztok
Vásároltam egy HP Gen8 Microservert, valaki tudna egy Linuxot ajánlani hozzá, kezdő vagyok.
Amire használnám: letöltés, smb, plex, 24/7 be? adat tárolás, mentés.
Monitor nem lesz rá kötve, ezért windows alól el lehessen érni? -
Nowhereman
őstag
válasz
ubyegon2 #49590 üzenetére
Itt nem a disztrókról van szó, hanem a D.E.-kől. Még a Mint Mate+Cinnamonos telepítésnél is meg lehet csinálni, hogy a Cinnamon alatt letolt hangerőtől képtelenség egy Mate-s menetben hangerőt csiholni. Ez leginkább annak a következménye, hogy minden DE-hez külön programcsomag van, amelyek gyakran csak a feliratban különböznek, aminek hála még nagyobb káoszt sikerült teremteni. No hiába, a Linux világhoz képest a magyar politikai baloldal is egy megbonthatatlan egység.
Különben meg éppen a gyors újrahúzás miatt nem szabadna lebeszélned a kezdőket. Elqrnak valamit, de teljesen, oszt azt se tudják, hogy mi a baj, nem egy igazi Dzsóker, ha egy pendrájvos újrahúzást negyed óra alatt "mintha mi se történt volna" állapot lehet visszahozni. A Linux varázsa, főleg, hogy a Window$ esetén ennyi idő alatt még a drájvereket se vakarja össze a szájbergyerek...
Különben meg szerintem a Mate már használhatóbb mint a Cinnamon - szolgáltatás majd azon a szintem, miközben az erőforrás-igény az Xfce-LXDE környékén van.
-
Figyelem!
Akit érdekel, az off topikban pár napja diskurzus folyik a mostani Linuxos topikok átalakításáról, nézzetek be, szavazni is lehet a változásról, de semmiképpen ne ebben a topikban szóljatok a témához!
-
válasz
Nowhereman #49589 üzenetére
A /home-ot több disztrohoz is lehet használni,
Igen, de elég korlátozottan, én például a Cinnamonos /home alkalmazását nem ajánlanám más DE-s disztróhoz. Ugyanazon disztró frissítés utáni újrahúzásához viszont nagyszerű.
Azért nem javaslom nagyon kezdőknek, mert az első napokban én is bedőltem ennek, hogy lehet használni több disztróhoz is!
-
Vidual001
tag
Tiszteletem a Hölgyeknek \ Uraknak!
Kellene egy kis segîtség, Kubuntu 12.04 alatt hogyan tudok HDD-t formàzni, illetve a Hdd nevét hogyan tudom megnézni? Elôre is köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
growler #49578 üzenetére
Csak a legelső partíciónak oszt ki betűjelet, erről nemrég egy másik topikban volt szó. Ebben az esetben pedig ok lesz a FAT32-es.
(#49583) CPT.Pirk:
Vagy hármat, mert más Linux ISO-knál jellemzően ilyen elrendezés szokott lenni. Ilyenkor adiskpart
, de külső programok (pl. Rufus) is megoldják a helyreállítást. Amúgy nemrég megjelent a Fedora 25 és szóba került az FMW tool. Az elérhető Windowsra is, DD módban írja ki az ISO-kat + a helyreállítást is megoldja. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valszeg nem a DD módban csináltál eddig pendriveot. Chakra iso-t pl. csak úgy tudsz kiírni bootlható módon, ha a win32diskimagerrel csinálod, vagy a Rufusban a felkínált DD móddal. Mindkettő ugyanazt csinálja, létrehoz két partíciót a penen amit aztán nem annyira egyszerű visszacsinálni Windows alól.
-
válasz
CPT.Pirk #49581 üzenetére
Na ilyet még nem szívtam
Simán leformáztam és megvolt eddig mindig.@growler : Nem sok esélyed van rá, hogy belefuss. Ha az eszköz partíciós táblája összeborul, az simán menthető, nem hibásodik meg tőle a pendrive.
Sokszor keresne ilyennel, hogy jaj elromlott a memóriakártya winyó pendrive kiskutyafüle, nem látja a gép... És a valódi hardverhibák mellett sok ilyen volt, hogy csak a partíciót kellett rá újrarakni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #49578 üzenetére
Ilyenkor az egyik partíciót szokta látni, ami gyakran egy fat vagy fat32-es pici partíció a bootloader számára. Egy teljes formázás szokott kelleni a pennek és van az úgy, hogy kétszer kell formázni, közben egyszer kihúzni és visszadugni a gépbe, mire visszakapod az eredeti állapotot. Ez ilyen szopás Windows alatt.
-
-
growler
őstag
Ha még marad jócskán hely a pen.-en, megcsinálhatod azt hogy ezen a
kihasználatlan lemezterületen (egy külső rendszerrel) létrehozol egy új
partíciót (Átméretezés/Mozgatás) pl. fat32-re formázva (hogy a Win.
is tudja kezelni.) - bármit amit ide letöltesz v. másolsz, az is megmarad.
Valahogy így.: [link] -
Bass
addikt
Köszönöm mindenkinek ,most próbàlgatom. Pár óra és kiderül sikerült e 😃
-
growler
őstag
Szia !
Annál a segédprogramnál, amellyel kiírod az ISO-t a pen.-re - annál kell megadni
annak a lemezterületnek a nagyságát, amely megjegyzi a beállításokat (is).
Pl.: Indítólemez készítő vagy Unetbootin [link]
A képen láthatóan 500MB-ot adtam (volna))
Ha van rá lehetőség, USB3-as eszközt, aljzatot használj, mert USB2-esen
nagyon lelassítja a rendszert. -
Bass
addikt
Sziasztok,sajnos tonkrement szuleim asztali gepeben a hdd es olyan linuxot keresnek ami ha pendriverol futtatom akkor elmenti a beallitasokat,tehat a gariztatas idejere arrol futna a gep.Ubuntut,mintet probaltam de nem ajanlja fel inditaskor hogy a hasznalatot mentené.
-
Pár napja telepítettem a 18.1-et 32 bitest véletlenül, az majd 7 GB-ot foglal. Szerintem min. 20 GB-ot érdemes adni a Mint-nek, de felesleges /home, elég csak a / . Csinálj inkább egy Data v. Letöltés v. Torrentek partíciót és minden ide megy bele, amit leszedsz/felteszel. Ezeket fstab-ban csatolhatod bármelyik később telepítendő Linuxhoz, míg a /home-ot igazán úgysem fogod tudni használni csak ehhez a disztróhoz.
-
válasz
ubyegon2 #49560 üzenetére
Innen töltöttem le:[link]
A rufus-al kiírtam pendriv-ra és onnan bootoltam.
De így ha a start linux mint-et választom akkor nem telepíti fel hanem a Live-ot kapom.
Most töröltem win7 alatt létrehozott 3 partíciót, egyesítettem, formáztam ext4-re, de így sem engedi telepíteni, sőt már a win7-et sem tudom elíndítani.
Most is Live alól írok. -
-
-
válasz
CPT.Pirk #49552 üzenetére
Nahát! Küldözgetjük az embereket másik topikba? Főleg így, hogy lassan egyesítésre kerülnek a kezdő Ubi alapú topikok és a Mint TG-je válaszolgat már a kérdezőnek?
Még rám mondják, hogy küldözgetem az embereket ide-oda....
Valami Mint specifikus gebasz lehet
Fura lenne, évek óta láttam már pár Mint telepítést, de ilyent még én sem láttam!
(#49550) odrif
Most már tényleg árulj el pár dolgot, mert az, hogy dobsz ide ilyen fura jelenségekről képeket, de azt sem árulod el, milyen disztró pontosan, amit telepítettél, milyen módszerrel telepítetted, miket csináltál, amikor ez az anomália jelentkezett......így képtelenség lesz megfejteni a hiba okát!
-
Grub bejegyzések eltávolítása.
Nem lesz felül a Win.
A laptop fényerő állításával kapcsolatos ismereteim igen halványak, asztali gépem van, de elég sokat foglalkoztak ezzel már a Linuxos topikokban, rákereshetsz, de ez esetben is fontos lenne, milyen Mintet raktál fel.
Chromiummal nem tudom mi van, szerintem mindenképpen telepítsd újra terminalból:
sudo apt-get remove chromium-browser chromium-browser-l10n
sudo apt-get install chromium-browser chromium-browser-l10nparancsokkal.
-
Felraktam a win7 mellé a Linux Mint-et.
-Nem szeretném a gurb menüben látni a memtestet, ezt el lehet valahogy távolítani?
-Felül legyen a win7, alatta a Linux mint indítási lehetőség
-a laptopon az fn + fel, le billentyű kombinációval a képernyő fényerejét lehet(ne) állítani, a linux érzékeli is mert megjelenik az ikon, de a fényerő ennek ellenére nem változik
-a chromiumban nem tudok bejelentkezni és nem is tudom magyar nyelvre átállítaniKöszönöm a segítséget!
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #49538 üzenetére
Ja igen, az off-ban jelölt, általad beidézett rész nekem tökéletesen lényegtelen a probléma szempontjából, mivel van hálózati kapcsolat (amíg nem oldom meg a wifi sticket, addig bizony LAN-ra dugtam a Pi-t, anélkül csomagokat sem tudnék keresni, telepíteni).
Másrészt nem Pi Zero-ra szeretném telepíteni, az idézett rész pedig már arra vonatkozik a leírásban. Nekem viszont csak a leírás eleje lenne a lényeg.
"Building the mt7610u driver
Follow instructions from mt7610u_wifi_sta_v3002_dpo_20130916:
lixz789/mt7610u_wifi_sta_v3002_dpo_20130916git clone https://github.com/lixz789/mt7610u_wifi_sta_v3002_dpo_20130916
make
sudo make install
sudo cp RT2870STA.dat /etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat
sudo rebootFails on “make” with an error about a missing directory:
/lib/modules/4.4.17-v17/build
To get the “build” directory:
sudo apt-get install raspberrypi-kernel-headers
but this installed /lib/modules/4.4.21-v7+ headers. Updated the OS with:
sudo apt-get upgrade
(Az én rendszerem nem Debianon alapul - RuneAudio, Arch alapon -, így annyit feltételeztem, hogy az apt-get helyett a megfelelő pacman paranccsal működnie kellene a leírásnak.)
De ez már tényleg nagyon off, csak utólag olvastam, mit emeltél ki és gondoltam, tisztázom, hogy nem arról a részről van szó.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #49542 üzenetére
Az ilyen vitak se biztos hogy elorebb viszik a topicokat, mivel mindig csak ugyan az megy. Ez kb lin/win szintet kezti utni.
Valaki bejon, ezt latja aztan megy is tovabb mondtan ezek a hulyek egymassal se tudnak mit kezdeni.Szerintem amugy kevessebb is lett a kezdo kerdes, vagy csak en olvasom kevesebbet a forumot
az ilyenek miatt is? -
Kicsit elhirtelenkedtük a dolgot, tényleg sorry!
Mentségemre annyi szolgál, hogy próbálok felnőni a Haladó topik TG-jéhez, de erre csak a könnyed megfogalmazás terén van némi esélyem!Szerinte és sokak szerint amúgy is ebben merül ki a tudásom, hogy küldözgetem az embereket mindenfelé türhe stílusban.....
Lehet, hogy igazatok van és el kéne húznom a balfenébe, mit a vadlibák....hadd kínlódjon csak a Vladi szaki! -
Tim82
félisten
Átmentem vele a haladó topikba.
ha nem írtál volna egy nyilvánvaló marhaságot az indokaid közé, nevezetesen azt, hogy hiányzik belőlem a minimális segítőkészség.
Én azért nem igazán éreztem velem szemben most az alábbi hozzászólás alapján, de akkor tekintsük úgy, hogy elcsúszott kissé a dolog.
Félreértés ne essék, semmi bajom nincs azzal önmagában, ha rávilágítanak arra, hogy nem idevaló a kérdésem és rosszul mértem fel, hogy hol is kellene feltenni.
Ha ezen az odapottyantós megfogalmazásomon megilletődtél, azt sajnálom, nem hiszem, hogy ez igazán sértő lett volna, de ha megsértettelek vele, elnézésedet kérem, mert nem ez volt a szándékom.
Én is túlreagáltam, elnézésedet kérem érte.
spammer: alapvetően nem vettem annak.
-
A haladó sajnos elég kihalt. Inkább oda kérdez az ember, ahol van élet.
Illetve, amikor mondom valakinek, hogy a PH-n kérdezzen, az esetek 99%-ában vagy "jaj nem mert hülyének néznek" "áh nem" "oké majd" -> sosem fog kérdezni.
Általában el sem jutnak addig, hogy beleolvassanak. (Persze nagy része azt várja, hogy oldja meg helyette valaki, meg se kelljen mozdulni, pláne regisztrálni.) -
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #49538 üzenetére
Én már elvégeztem a melómat.
Egyébként jah. Ha elolvassa a kezdő a forgatós cikkem, akkor már érti 90%-át.
Amúgy én előbb tudtam fstabot szerkeszteni, meg grubot beállítani, mint hogy futó linuxom lett volna. Mert akkoriban még ilyeneket kellett tudni, meg érdekelt, meg utána olvastam.
1 hónapnyi csak linux (fedora core 6) használat után már forrásból raktam fel programot. például.
Úgyhogy jah, ez kb kezdő szint.mod: egyébként már (#49536) CPT.Pirk -is szólt jogosan, hogy ez nem debian based.
(#49540) hcl:
fedora/centos topikból sose űztünk el kezdőt.
Ha ráérsz olvass vissza ott, pl: nukewar miket garázdálkodott. -
Amikor a külsőségekkel vagyunk elfoglalva a segítés helyett....
Ez nem külsőség, komolyan kérdezem, találsz abban az említett linkben akár egyetlen lényegi mondatot is, ami kezdőknek jelent valamit?
Most már legalább van dolgod a haladóban is.
Jó munkát!
Installing kernel headers without network connectivity
But the first step presents a problem on the Zero: how to install the kernel headers package without a network connection? One option is to use a virtual Ethernet interface through USB OTG to another computer, see RASPBERRY PI ZERO — PROGRAMMING OVER USB! (PART 2), but another is to download the .deb file, copy to a USB disk, and install manually:
dpkg -i raspberrypi-kernel-headers_1.20160921–1_armhf.deb
also copied the mt7610u git repository to the USB stick, then build:
make
Initially attempted to build on a Raspberry Pi 3, then copied over the built output to the Raspbery Pi Zero, but it failed to load with “symbols disagree” (differing kernel versions?). Compiled on the Zero instead, wait a while.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #49535 üzenetére
"Valami oknál fogva topikokra van osztva a fórum."
Ezt én értem, de nem opensuse topkban kérdezett asus alaplapokról.
Erről a hercehurcáról mindig a veszélyes kölykök utolsó jelenetei jutnak eszembe. Amikor a külsőségekkel vagyunk elfoglalva a segítés helyett...."Persze, ha mindenkit idecsalsz, hogy amott ne legyen semmi dolgod! "
Na látod, ott sose mernek rendetlenkedni.Az off az az itteniek csevegőklubja eszvéesz.
-
Egyébként baromi unalmas, hogy mindig ide lyukadunk ki.
Ez így van.
Szerintem meg a fórum arra van, hogy segítsünk a másiknak.
Ez is így van. Valami oknál fogva topikokra van osztva a fórum és mégis megvalósul a segítés, ha a többség hajlandó foglalkozni a topik témájával is.
legpörgősebb nem szakosított linux topik
Persze, ha mindenkit idecsalsz, hogy amott ne legyen semmi dolgod!
Ez egyébként meg már a harmadik általános Linuxos topik témája, az off topikra gondolok.
-
Vladi
nagyúr
Egyébként ez maradt ki neked:
sudo apt-get install raspberrypi-kernel-headers
Ezután már le kell fordulnia. Utána szúrj neki egy modprobe-ot majd egy insmodot.(#49532) ubyegon2:
Köszi szépen.
Egyébként baromi unalmas, hogy mindig ide lyukadunk ki. Akkor zárassátok be a haladót és lesz 1 linuxos összefoglaló topik.
Szerintem meg a fórum arra van, hogy segítsünk a másiknak. Nem volt annyira vészes, hogy itt kérdezi.
amúgy meg ez a legpörgősebb nem szakosított linux topik, én is itt kérdezném az ilyet. -
spammer
veterán
No offense, nem kötekedésnek szántam, csak többször is volt már téma ez a "melyik topikba mi való", és személy szerint én is többször megkaptam már, hogy pl. pár soros shell scriptnek vagy hasonlóknak sincs itt helye, mert ez az abszolút kezdő topik. Aki már túl van a linuxos alapismeretekkel kapcsolatos problémákon, annak inkább a haladó topik való, főleg, ha a kérdés hálózatokkal, routerekkel, forrásból való fordítással, mókolással és hasonlókkal kapcsolatos.
(#49524) CPT.Pirk: ezt én is mondtam már pl. rövidebb shell scriptekkel, cron-nal, wm-ekkel kapcsolatban is, azonban mégsem férnek bele az abszolút kezdő kategóriába, a jelenlegi álláspont szerint.
-
Nem kötöttem beléd. Közöltem, hogy ez a felvetett téma nem az abszolút kezdő topikba való. Nem voltam eléggé szofisztikált, de ahogy látom enélkül is lehet TG valaki. Ezúton is gratulálok Vladi TG ft kollégának a ritka választékos megfogalmazáshoz.
Abban persze igazad van, hogy ebben a topikban is megválaszolják a haladó tudású kollégák. Nekik tök mindegy....nekem nem. Ez van.
-
Én nem vitatkoznék veled azon, hogy ez egy egyszerű leírás volt-e, amit linkeltél, mindenki eldöntheti saját maga, aki beleolvas.
Ha ezen az odapottyantós megfogalmazásomon megilletődtél, azt sajnálom, nem hiszem, hogy ez igazán sértő lett volna, de ha megsértettelek vele, elnézésedet kérem, mert nem ez volt a szándékom.
Arra azért elég kíváncsi vagyok, ki gondolja még rajtad kívül erről az általad felvetett thread-ről meg a linkelt leírásról, hogy kezdő topikba való.....
Elgondolkodtam volna, hogy lemondok a TG működésemről, ha nem írtál volna egy nyilvánvaló marhaságot az indokaid közé, nevezetesen azt, hogy hiányzik belőlem a minimális segítőkészség. A te problémád esetén nem tudok segíteni, mert egy halvány gondolatot sem értettem abból a linkből, amit beraktál, de azért a kezdőknek időnként próbálok segíteni időnként.
-
Vladi
nagyúr
Ehhez a dsiztróhoz van valami csomagkezelő? kernel modul csomagok nincsennek hozzá véletlenül?
Tudod, mint az elrepo.Elvileg ilyen drivert forgatni deskopon nem vészes, ilyen kis kihegyezett disztrón vészes. Mert például fordító nem biztos, hogy csak úgy mellékelve van.
(#49520) Tim82:
Megint adott disztró, csomagkezelő stb. valami kernel-devel vagy kernel-headers vagy ilyesmi csomi szok lenni. De a verizószáma stimmeljen!!
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #49525 üzenetére
A kérdésem lényege annyi volt, hogy olvastam a linkelt, eléggé egyszerűnek is tűnő leírást, ami alapján próbáltam megoldani egy olyan, azért talán nem igazán agysebészeti előképzettséget igénylő feladványt, hogy beüzemeljek egy wifi sticket egy Arch-alapú disztrón és nem tudtam, mit rontok el. Gondolkodtam azon, hogy melyik topikba érdemes feltenni, azért döntöttem emellett, mert 1. Linuxos kérdés, nem igazán Pi-specifikus, 2. azt feltételeztem, hogy valami triviális, nem is disztró-specifikus dolgot hagyok ki, amire a kezdő topikban is rá tudnak nekem mutatni nálam tapasztaltabb kollégák. Azt az apróságot már meg sem említem, hogy továbbra is kezdő vagyok Linuxos téren.
Ha ez számodra a "pottyantás" kategória, akkor valóban komolyan elgondolkodhatnál azon, hogy mennyire van értelme topikgazdának lenned, hiszen a részedről tapasztalható verbális inzultusok alkalmazása és a minimális segítőkészség - sőt, a másik fél minimális megtisztelésének - hiánya esetleg elképzelhető, hogy több embert elriasztana a topiktól, mint az én problémám olvasása, amit amúgy simán át tudnak görgetni. Nyilván lehet normálisan is közölni, hogy szerinted nem ide való a kérdésem, de ezt a talán elvárható szintet nem sikerült megugornod.
*
lev258-nak és CPT.Pirk-nek köszönöm a segítséget és a segítőkészségüket, nem szeretném tovább elrettenteni holmi idepottyantott problémákkal a topikot. -
válasz
spammer #49522 üzenetére
Na ugye?
Úgy kellett visszafognom magam, mikor olvastam ezeket a noob kérdéseket...
Most, hogy több hsz is született, kezd az az érzésem lenni, hogy képzett fórumtársainknál nem az információhiány, hanem a lesz*rom tabletta hatása érvényesült, ahogy azt anno neked is kifejtettem.
Kedves fórumtársak, akik nem veszik a fáradtságot, hogy párat görgessenek az egéren, megtalálandó a Haladó topik, gondolkodjanak el azon, hogy bizonyos thread-ek mennyivel jobban mutatnának ott, ahová valók, netán később is kereshetővé válnak. Nehéz így bárkit is rászorítani arra, hogy a keresőt használja, ha a régi motorosok oda pottyantanak, ahová éppen kedvük támad!
Ha valaki most akarna Linuxot próbálgatni és beleolvas a topikba, úgy elhúz innen, mint a vadliba, mert megijed attól, amit olvas, hiszen ha ilyenek vannak itt kitárgyalva, akkor mégiscsak igaz az, hogy ez a Linux egy teljesen megérthetetlen valami egy Windowsos home usernek!
(#49523) Tim82
Értelek, tehát azt mondod, hogy ez a leírás, ami alapján telepítetted azt a valamit, az kezdő szintű!?
Esküszöm, ha erről valaki meg tudsz győzni bárkit is, azonnal lemondok a TG-s ténykedésemről, már a 3-ból úgyis csak egyetlen topikban rontom eképpen a levegőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Értem mi a problémád, és valszeg ez kell hozzá, ezek egyike: [link]
Aztán már valszeg lehet majd használni. Mint írtam, a Rune alatt emlékeim szerint a sztandard Arch Linux tárolók elérhetőek (mivel gy.k. Arch Linux egy webszerverrel meg pár extrával), így a közösségi AUR is. Max be kell tenni, ha nem lenne ott a pacman tárolói között. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem van egy ilyen kiépítésem Rune-al, csak olyan wifi sticket fogtam hozzá, ami alapból működik. Nem egy nagy pénz egy ilyen stick, lehet egyszerűbb olyat venned.
Annak hiányában a Rune-ra kell felraknod egy rakás dolgot ami kell a fordításhoz, és ott fordítani a cuccost. Esetleg még az Arch AUR tárolójában nézd meg nincs-e firmware a cucchoz, azt hiszem az is elérhető a Rune-ban.
Amúgy egy ideje nem használtam, de nekem még az interfaces fájlban kellett felparaméterezni a wifit, beleértve a hotspot jelszót is, meg mindent.
-
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Gyors segítséget szeretnék kérni. Egy Raspberry Pi 2 Model B-re, RuneAudio-hoz (ez egy Pi-re és egyéb ARM-alapú kütyükre írt, zenelejátszás-célú, Arch-on alapuló disztró) szeretnék beüzemelni egy TP-Link Archer T2U wifi adaptert.
Alapból a RuneAudio nem látja a saját felületén a wifi adaptert. PuTTY-al belépve terminálba az lsusb parancs alapján viszont érzékeli, hogy be van dugva:
Bus 001 Device 004: ID 148f:761a Ralink Technology, Corp.
(Ott van egy kicsi kavar, hogy ez most Ralink vagy Mediatek chipsetes adapter, de az ID alapján biztos, hogy érzékeli az adaptert a rendszer.)
Ezen leírás alapján próbálom feltenni az adapter Linuxos driverét, viszont a make parancsnál már elhasal: [pastebin]
Mit csinálok rosszul?
Köszönöm előre is.
-
Sonja
nagyúr
Lehet valahol követni, hogy a főverziós kernelek új, javított kiadásai milyen változásokat tartalmaznak?
Tehát én most a 3.13.0-105 verziót használom, előtte volt 3.13.0-104, 3.13.0-103, stb. Tehát ezeket a változásokat szeretném követni.
Remélem érthető.
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #49508 üzenetére
Talán ez segít: [link]
-
lev258
veterán
válasz
Normi™ #49505 üzenetére
Az rkhunter nemcsak a kártevőket figyeli, hanem azt is, hogy egy korábbi állapothoz képest változtak-e a fontosabb fájlok adatai (méretei, jogosultságok, ...). Utóbbit egy mezei frissítés is előidézheti. A te listádban ilyenek szerepelnek.
Persze az se jó, ha csak legyintünk rá, de 99,9 %-ban ez van mögötte. Persze lehet frissíteni az rkhunter által tárolt állapotot is.
Egy szerveren mondjuk több értelme van, mert valószínűleg csak akkor történik frissítés (és változik meg a helyzet), amikor a rendszergazda karbantartást végez. Így aztán sokatmondó, ha két karbantartás között valami megváltozik.
Nálad meg naponta/hetente megtörténhet. -
Normi™
őstag
válasz
Normi™ #49503 üzenetére
Mivel a legtöbb modern biztonsági program,hívjuk víruskeresőnek tartalmaz rootkit elleni védelmet,abban a hitben voltam,hogy a virustotal-on lefut egy fájl ellenőrzésénél rootkit ellenőrzés is ahogy a főcímben felsorolt sok más típusú kártevő keresése is.
Szerk: Ok,ránézek!
Sajnos ez nekem mond sokat,csak annyit,hogy megváltozott a fájl,de semmi több.
-
-
Normi™
őstag
Egy láma kérdés.Rkhunter-t használok és a találatokat a virustotal-ra töltöm fel.Most agyalok,hogy vajon van-e egyáltalán Linux-os kártevő adatbázis vagy csak windows-os mintákat keres.MI a véleményetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest