- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
na, itt egy ujabb:
X Window System Version 7.0.0
Release Date: 21 December 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.0
Build Operating System:Linux 2.6.12-1-686 i686
Current Operating System: Linux debian 2.6.17-2-486 #1 Wed Sep 13 15:56:30 UTC 2006 i586
(==) ServerLayout ''Default Layout''
(**) |-->Screen ''Default Screen'' (0)
(**) | |-->Monitor ''MAG XJ500T''
(**) | |-->Device ''Tseng Labs Inc ET6000''
(**) |-->Input Device ''Generic Keyboard''
(**) |-->Input Device ''Configured Mouse''
...
(--) TSENG(0): VideoRAM: 0 kByte.
(==) TSENG(0): Min pixel clock is 12 MHz
(--) TSENG(0): Max pixel clock is 75 MHz
(--) TSENG(0): MCLK used is 90 MHz
(II) TSENG(0): MAG XJ500T: Using default hsync range of 28.00-33.00 kHz
(II) TSENG(0): MAG XJ500T: Using default vrefresh range of 43.00-72.00 Hz
(II) TSENG(0): Clock range: 12.00 to 75.00 MHz
(II) TSENG(0): Not using default mode ''640x350'' (insufficient memory for mode)
...
(II) TSENG(0): Not using default mode ''1024x768'' (insufficient memory for mode)
(WW) TSENG(0): Mode pool is empty
(EE) TSENG(0): No valid modes found
(II) UnloadModule: ''tseng''
(II) UnloadModule: ''vgahw''
(II) Unloading /usr/lib/xorg/modules/libvgahw.so
(II) UnloadModule: ''int10''
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
Fatal server error:
no screens found
ha jol sejtem, a kiemelt sor okozza a galibat
kerdes, hogy miert 0kb a video memoria? (valamiert ugy erzem, ettol egesz biztosan tobb memoria van szegeny tseng-en)
probaltam olyat, hogy dpkg-recopnfigure xserver-xorg, es ott a kerdresre, miszerint mennyi vga memoriam van megmontam neki, de ugyanez lett a vege -
VladimirR
nagyúr
adott ket file, egy simple.c es egy makefile, utobbi hivna meg a forditot, meg ilyenek
ez suliban megy is rendesen, ott annyit teszek, hogy ravagok az enterre, mikor mc-ben a makefile-on all a kijeloles, vagy beirom, hogy ./makefile es kesz is, fordul, minden szep
itthon viszont (debian etch) nem akarodzik menni
beirom, hogy ./makefile, az meg elkezdi irn, hogy command not found, blablabla, blablablablabla
a makefile pontos tartalma:
# Makefile for Phigs examples
APPS = simple
OBJ = $(APPS).o
SRC = $(APPS).c
CFLAGS = $(C_OPTS) -I/usr/include
LIBS = -L/usr/X11R6/lib -lX11 -lXi -lXmu -lglut -lGL -lGLU -lm -lpthread
application:$(APPS)
clean:
rm -f $(APPS) *.raw *.o core a.out
realclean: clean
rm -f *~ *.bak *.BAK
.SUFFIXES: c o
.c.o:
$(CC) -c $(CFLAGS) $<
$(APPS): $(OBJ)
$(CC) -o $(APPS) $(CFLAGS) $(OBJ) $(LIBS)
depend:
makedepend -- $(CFLAGS) $(SRC)
a pontos hibauzenet:
: command not found
./Makefile: line 3: APPS: command not found
./Makefile: line 1: APPS: command not found
./Makefile: line 4: OBJ: command not found
./Makefile: line 5: SRC: command not found
./Makefile: line 1: C_OPTS: command not found
./Makefile: line 7: CFLAGS: command not found
./Makefile: line 8: LIBS: command not found
: command not found: application:
: command not found:
: command not found: clean:
./Makefile: line 15: realclean:: command not found
./Makefile: line 18: .SUFFIXES:: command not found
: command not found: .c.o:
./Makefile: line 1: CC: command not found
./Makefile: line 1: CFLAGS: command not found
: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
./Makefile: line 1: OBJ: command not found
./Makefile: line 1: CC: command not found
./Makefile: line 1: OBJ: command not found
./Makefile: line 1: LIBS: command not found
./Makefile: line 23: -o: command not found
: command not found: depend:
./Makefile: line 1: SRC: command not found
''akedepend: warning: cannot open ''
a kerdes tehat az volna, hogy hogyan, mikent kellene meghivon a makefile-t, hogy leforduljon a simple.c?
elore is koszonom -
ngabor2
nagyúr
nem tudom, pontosan hova való lenne a kérdés...
tehát van egy router, mögötte egy linuxos gép (az enyém). ezen fut egy ftp-szerver. mielőtt a router közbejött, ment rendesen az ftp-szerver. most nem megy. hogy tudom kiengedni a portokat? min kell állítani? a routeren nem találtam semmi ilyet, a torrent, web, stb minden megy (kifele), csak ezt az ftp-t nem bírom felkelteni.
mod: köszönet Sianisnak, ez a kérdés hamar megoldódott -
Sianis
addikt
-
pawee
tag
Hello
nagyon nagy a problémám!!! Ha ezen tud vki segítani akkor uhhh...nagyon megleszek lepve
szval telepítettem linuxot és a grub/lilo-ba még felismeri a ps/2es billentyűzetemet, de amikor elkezd betöltődni a rendszer akkor már semmi és amint entert nyomok a lilo/grub-ban abban a pillanatban, meg áll a dolog, nem tom miért van ez így.
a fura az egészben az hogy régebben volt már telepítva linux(debian) és akkor működött, bár akkor megunta magát és újraraktam, nahh azóta se kép se hang a linuxxal kapcsolatban.
a rendszer általában faszán betöltődik, de billentyűzet az nincs, sőt néha egér sem, pedig minden ps/2es (régen usb-set használtam és akkor arra gyanakodtam hogy az usb miatt de nem)
a kipróbált disztribúciók:
ubuntu 5.10
suse 10.1
mandriva
debian
ezeknél nem működött a dolog...lécci segíítsen vki, nagyon szeretnék lint használni!!!! -
Sanyix
őstag
Na nemtud senki ilyen alacsony procihasználatnál a procit pihenő módba kapcsolós programot linuxon? Én letöltöttem egyet, athcool a neve, de úgy néz ki nem csinál semmit... és már nagyon idegesít ez hogy a procihűtő full fordulatszámon pörög.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Speederer #2290 üzenetére
nem illene, hogy gondot okozzon, ha arra teszed a debet. én expert módban telepítettem annak idején, akkor felkínálta a kézi partícionálást. legfeljebb a partíció típusát állítsd át linux native-ra, bár a linuxot a legkevésbé se szokta zavarni, ha nem az a part. típus. azt a partíciót formázd le, a többit ne. telepítettem már néhányszor így, nem volt probléma vele.
amíg nem partícionálsz, addig nem eshet az adataidnak baja. azért amit tudsz, helyezz biztonságba a /home-ról, sose lehet tudni, az ördög nem alszik. -
Speederer
senior tag
Suse 10.1-es linuxom van most fenn, de szeretnék egy debiant is mellé. 4 vinyó van a gépben, de azt szeretném ha csak 1-en lenne oprendszer.
A mostani partíciók így néznek ki a 120-as vinyón, amelyikre a rendszert akarom (ill. most is itt van):
37,3GB NTFS
2GB Linux Swap
20GB Linux native /
52,4GB Linux native /home
Amúgy az az ntfs partíció nemtom hogy került oda, de végülis mind1. De arra gondoltam oda rakom fel a debian-t. Kérdés, hogy ez mennyiben befolyásolja a mostani rendszert. Azt még megbocsájtanám neki, ha a suse-t netán legyalulná, de ha a home könyvtáram tartalma is odaveszne, akkor asszem égnek állna a hajam.
Szóval a debian működne azon a 37,3-as partíción úgy hogy az 52,4-es partíció tartalma megmaradna és netán az is azt a 2gb-os swap partíciót használná? -
Sanyix
őstag
Felraktam az általad említett szenzor dolgokat, hát félig működik, félig nem úgylátom. Mert a procihőmérsékletnél lehet választani proc, és cpu közűl, egyikre mindíg 51, másikra 50 fokot ír. Hűtőventillátor fordulatszámát nem látja, se chipset, se hdd hőmérséklet :\
-
ngabor2
nagyúr
van ilyen lehetőség. de alapból nincs bekapcsolva, kell hozzá pár modul. hogy pontosan mi, azt nem tudom, mert nálam állandó 100%-on (pontosabban 2x100%-on) van a proci, tehát nem szoktam állítgatni. otthon asszem van egy link, de aki notit használ, az biztos mondja fejből a feltelepítendő cuccokat.
-
Sanyix
őstag
Kipróbáltam, és hát durva. 51 fokos a procim. 4%-os használattal. Vindózban ilyenkor 38 fok szokott lenni s2kctl-el, és 100% használatnál 51 fok. Úgytudtam linuxban már alapból van ez a dolog, hogy a proci bizonyos részeit készenléti módba teszi ha nincs használva :\
-
Sanyix
őstag
Kellene még valami program linuxra, ami kiíja a hőmérsékleteket (CPU, HDD, Northbridge), mert linux alatt úgyérzem kicsit hangos a gépem (pörögnek a ventillátorok), pedig nem fut semmi komoly program, és szeretném tudni hogy képzelődök e, vagy tényleg
meg amúgy sem árt ha tudom mi van. Amúgy Ubuntu 6.06-van fenn, esetleg ebben elrejtve valahol valami hasonló funkció?
-
Sanyix
őstag
válasz
dr_strange #2278 üzenetére
usr/local/bin be került, transmissioncli néven, és ha elindítom szépen felsorolja a parancsokat, grafikus felület nuku. configure-nél mondjuk írt egy olyat hogy GTK+ = no, ennek nincs köze hozzá? Amúgy ilyen csomagot hogy GTK+ nem találtam, de GTK 2.0-ás dolgokat már igen, ezek fent is voltak eddig is.
-
Jester01
veterán
válasz
Vagy a /usr/local/bin alá, jólnevelt programok esetén inkább ez a default.
De a ./configure --help megmondja, illetve a make install kimenetében is benne kellene lennie. -
dr_strange
senior tag
válasz
ja, van még egy torrent kliens, ami érdekes lehet, ha a transmission nem jön be: Rufus
-
dr_strange
senior tag
ha sikeresen megvolt a configure & make & make install (ez utóbbi rootként), akkor nagy valószínűséggel a /usr/bin alá tette a futtatható binárist
nyiss egy terminált felhasználóként, írd be, hogy transmission
ha elindul, oké, ha nem, nézd meg filekezelővel, valóban ott van-e a file, illetve próbáld meg teljes elérési úttal indítani (/usr/bin/transmission) -
Sanyix
őstag
Most eljutottam ahhoz, hogy kibontottam a tar.gz-t, nyomtam egy sh configure-t, majd kiírta, hogy ''no working compiler'', így csomagkezelővel rákerestem a c compilerre, és mindenféle c++ meg gcc dolgot felraktam, így már mükszött, végigment a configure, aztán mondta, hogy nyomjak egy make-t vagy gmake-t... hát egyik sem volt, így megint csomagkezelővel rákerestem a make-re, így már már ment, nyomtam egy make install, kiírta, hogy fordít, aztán install valami izé, semmi error, de nemtudom hogy akkor most hova installálta vagy mivan?
-
Batman
őstag
válasz
Renegade(c) #2271 üzenetére
Jó nagy fába vágtad a fejszédet de sok sikert hozzá.
-
Sanyix
őstag
Aha mostmár látom nincs szükség a firestarter futására. De van még egy gondom, kellene egy normális torrentkliens linuxra, ami tudásában hasonlít a vindózos utorrenthez. Azureust próbáltam, bugos, használhatatlan volt, és java-s programot inkább nem használnék ha van más. Rtorrentnek nincs gui-ja, és sehogy se találta a config fájlját bárhova tettem. Qtorrent is elég gyenge, de a 3 közűl ez volt ami működött, és valamennyi tudása is volt. De előbb próbáltam a többinél, és mikor nem tetszett, letöröltem, hogy keressek egy másik klienst. És most ha újra felrakom, nem rakja be magát a menübe, konzolról, meg x akármi errorok kíséretében egy 0 tudású kliens indul el, ugyanúgy qtorrent néven. Mi baja van? Esetleg van valami jobb kliens?
-
Renegade(c)
csendes tag
Sziasztok!! Csináltam egy honlapot, ahol a kezdőknek kívánom összegyűjteni az alap magyar doksikat, ilyen ''minden egy helyen''!
Még béta állapotban van, és várom az észrevételeket, javaslatokat a Vendégkönyvbe, hogy mivel tehetném jobbá, illetve hasznosabbá!
Ha esetleg valakit érdekel: [link] -
ngabor2
nagyúr
[link] a proci sebességét lehet szabályozni, többféleképpen is. a vinyót le lehet állítani, ha szükséges. hogy jobban kihasználja-e, az nem biztos, de hogy ki tudja használni, az igen.
a driverek kernelszinten adottak. a wlan inteles, asszem ez a könnyebb kategória, de a hozzáértők majd mondanak biztosat.
pár résszel lehet, hogy szívni fogsz, de arra van a fórum, hogy segítsen. -
Petro
tag
Hello!
Van nekem egy Toshiba stellite pro u200-132 típusú notebookom, melyre linuxot szeretnék rakni.
Érdekelne, hogy érdemes-e linuxot rakni egy notebookra? Teszem azt vannak-e hozzá fogyasztást szábályozó progik (a Toshiba programjai csak windowos alá vannak, tehát egyik sem lenne használható), jobban kihasználja-e az erőforrásokat, mennyire jó a driver ellátottság...
A válaszokat előre is köszönöm -
rzoli
senior tag
Még nem próbáltam ki, de linux órán a tanár szerint erre a felületre nem lehet ikonokat rakni?!
Z -
ballington
addikt
közben linuxforum-on találtam ilyen topicot olyan egérrel, mint amilyen nekem van. olvastam, h az imwheel-el több féle alkalmazáshoz máshogy lehet konfigolni a gombokat. ez vonatkozik játékra (enemy territory) is?
-
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #2260 üzenetére
köszi, azt értettem, h a 6, 7 a görgető. de mit is írt le? valamilyen szinten értek angolul, de ha ehhez hozzá vesszük, h linux-ról van szó, akkor már más a szitu.
mit csinált Ő tulajdonképpen? neki egy explorerje van, és írta h működik neki a 7 button. oké, de azt nem írta, h hogyan lőtte be. és a drivert sem írta le, hogy mket rakott fel, csak anniyt írt, h a disztro telepítőjén benne van. és ha nincs? -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #2259 üzenetére
[link] tehát az utolsó 2 ''gomb'' lesz a görgető.
hogy a 4-5 gombhoz hol kell hozzárendelni funkciókat, azt még nem találtam meg, de egyszer már megvolt... -
ballington
addikt
Linux alá keresek microsoft intellimouse1.0A egérhez drivert, amivel működnének a 4. és 5. gombok.
-
rzoli
senior tag
Sziasztok!
Két napja feltettem a gépemre az ubuntu-t. Némi fórumos segítséggel megy majd' minden amit szeretnék, Bár az Age of Empires 1. belövése még hátravan.
Nekem úgy tűnik sebességben nagyjából ott van mint az XP, az alkalmazások hol gyorsabbak, hol lassabbak. A kérdésem viszont az lenne, hogy gyengébb gépre (Celeron 500, ill. celeron 900, mindkettőben 128 MB RAM), milyen linuxot ajánlanátok?
Grafikus felület és ikonok az asztalon kellenek, úgyhogy xubuntu (vagy XFCE) kilőve. Játék nem kell, iroda és internet lenne a felhasználás, esetleg netes rádió.
üdv
Z -
Sanyix
őstag
Hát a firestarter által beállított dolgok anélkül is megmaradnak, és műxenek, ha nemmegy a firestarted maga? Amúgy inkább másodperces terhelés van, pont akkor amikor felvillan a firestarter ikonja, hogy támadást védett. De zavaró, mert az egérkurzor meg szokott akadni, és a 3d-s programok is megakadnak ilyenkor, és a videok is.
Ja és egy láma kérdés. Úgytudom, linuxon van olyan mint a windózban ctrl-alt-del és előjön a feladatkezelő, és be lehet zárogatni az esetleg megfagyott programokat. Ha van melyik billentyűkombinációval lehet előhozni? Mert tegnap randán belefagyott egy wine-n futtatott játék a guiba, és elég rossz helyen a menüre, így nem tudtam bezárni se.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Az IPTABLES működik Firestarter nélkül is, ha nem tévedek. Mi van ha kikapcsolod a Firestartert és úgy kapsz támadást a gépedre? Akkor is van terhelés? Vagy te látni akarod az IP-ket és a további adatokat? Amúgy a terhelés növekedése meddig tart? Egy pillanat vagy pár másodperc? Mert szerintem, ha egy pillanat akkor nem kell problémázni a dolgon, ennyi CPU kell neki és kész. Nem mintha a pár másodperces esetben nem így lenne.
Sianis -
-
ngabor2
nagyúr
p2 gép... mennyi memmel, illetve hány MHz? csak mert a linux nagyon meghálálja a sok memet, különösen az újabb disztrók. felhasználóbarát rendszer esetén én az xubuntut javasolnám. abban a graf felület nem túl nagy étvágyú.
amúgy lehet cd-meghajtó nélkül telepíteni... de sokkal macerásabb egy abszolút kezdőnek. -
alitak
senior tag
-
alitak
senior tag
Hell!
Világéletemben windows-t használtam, és már néha megelégelem a hülyeségeit. Van egy régebbi, P2-es gépem, szeretnék rá Linuxot pakolni. Viszont bibi az, hogy még életben soha nem ültem Linuxos gép előtt, szóval semmit sem értek hozzá. Van olyan verziója, amin meg lehetne tanulni 1-2 dolgot? -
escie
őstag
igazából, csak iptables frontendeket fogsz találni, mivel az iptables a linux netfiltere, kernelbe építve.
ezek közül az egyik a firestarter.
gondolom, olyat keresel, mint amit windows alatt megszoktál, de asszem linux alatt egy kicsit szemléletet kell váltanod. jó dolog megtanulni az iptables-t, de nagyon nehéz, mivel ez egy általános célú megoldás. ajánlani a firehol-t tudom, de olyasmi, mint windows alatt szokott lenni, úgy tudom nincs. (trollok, jöhettek.)
(nem értek a dologhoz, de sejtésem szerint nem a firestarter használ sok cpu-t, miközben be akarnak hatolni. vagy nem értem, mit mondasz. a firestarter is csak beállítja az iptables-t, illetve szkriptet generál, ami beállítja azt. )
[Szerkesztve] -
Sanyix
őstag
Hi! Kellene nekem egy tűzfal linuxra, nem árt ha van grafikus felülete, és nem bugos
mert nekem a firestartert ajánlották, de kicsit gáz egy behatolási kísérletnél, ha 25-75% CPU időt foglal (XP 2500+), úgyhogy kellene helyette egy normálisan műxő tűzfal.
-
Forest_roby
őstag
thx
-
Batman
őstag
válasz
Forest_roby #2233 üzenetére
touch ''file name''
Ez egy üres fájlt hoz létre.Remélem ez megfelel.
mod: picit elkéstem, de a szándék a fontos... -
doc
nagyúr
válasz
Forest_roby #2233 üzenetére
touch
-
VladimirR
nagyúr
-
Forest_roby
őstag
Hi!
mi a terminálparancs egy üres file létrehozására és fizikailag a winyóra irására?
szövegszerkesztőt ne indítson el és ha lehet, akkor ne vmi ilyen parancsot írjatok be, hogy:
gvim uj.txt -
Sianis
addikt
Nem tudom, hogy feltünt-e, de ez a Linux - abszolút kezdőknek! topic. Nincs köze a Linuxnak ahhoz, hogy nem lehet telepíteni az Xp-t! Egyáltalán nincs!
Tehát irány a Windows topic, vagy az eladó, hogy miért nem lehet telepíteni! Valahogy az emberek azt hiszik, hogy ha Linux van a gépen, akkor az életre kel és a Microsoft nevű biteket pusztítja ahol éri...
Sianis
[Szerkesztve] -
inkab
aktív tag
Sziasztok. Beírom ide is, mert a suse topikban nem válaszoltak még. Van egy nagy gondom, remélem tud valaki segíteni. Leírom mi a szitu. Szóval vettünk egy notit összekuporgatott pénzünkből (hp nx6310), amire egy előretelepített suse linux volt felrakva (annak ellenére, hogy az eladó azt mondta xp van hozzá ), de mivel nem akrtuk a linuxot használni megpróbáltuk letörölni, amivel teljesen el lett cseszve a linux, mostmár nem megy, és az újratelepítésnél is hibát ír. Szeretnénk felrakni rá egy XP-t, de a telepítő megáll azzal, hogy nincs vinyó a gépben /amig jó volt a linux, addig is ugyanígy megált..../. (1db 60 GB vinyó van benne, flopy meghajtó nincs, dvd meg usb van). Tehát van a laptop flopy nélkül, nem lehet kivenni a vinyót, mert matricázva van, és van 1db win xp cd. (a linux előretelepített volt, bár adtak egy cd-t hozzá, de ha arról akarom telepíteni, mindig valami hibákat ír, nemtom mit, nem értek a linuxhoz sajna)
Legyen szíves írja le valaki nagyon-nagyon szájbarágósan, hogyan lehetne felvarázsolni rá az xp-t pls!!! -
ngabor2
nagyúr
megnéztem manban őket, de nem volt világos,
ennyit még ő is tudott, és ezután fordult hozzánk. lehet, hogy csak amiatt nem értette, mert angol mant olvasott? pedig ezeknek megvan a magyar man-ja is.
TIV:
tar x tomor -rel próbáltam...
tar xf tomor itt is kell az f, hogy lássa, nem a default szalagos egységről kell kitarolni, hanem egy file-ból. -
TIV
tag
köszi, még egy...
tar cf tomor t?.txt
vel betömörítettem 3 txt fájlt, átvettem a tomort egy másik mappába h ott most kitömörítsem, de nem megy...hogy kell? tar x tomor -rel próbáltam... -
cucka
addikt
1. igen
2. -f vagyis --force. mindegyik parancsnál mást jelent.
3. w részletesebb
4. igen, de egyéb információkat is tartalmaz (pl. a nevüket)
5. igen, a ki-bejelentkezéseket tartalmazó logfile-t listázza ki. ez általában k*rva hosszú szokott lenni.
6. nálam sem. használd a ps-t.
egyébként ajánlom figyelmedbe a man oldalak olvasgatását.
[Szerkesztve] -
TIV
tag
Üdv!
Nem igazán tudom mire jók a következő parancsok kapcsolói, megnéztem manban őket, de nem volt világos, kérlet titeket írjátok le!
1. cp -i
ez az -i kapcsoló cp mv rm ln parancsoknál mind azt jelenti, h ha létezik a célfájl akkor megkérdezi felülírjuk-e?
2. cp -f
na ezt nem tudom mi.....és mi a mv rm ln -f ? gondolom hasonló...
3. mi különbség a who és a w között?
4. a finger a bejelentkezett felhasználók listája?
5. last az eddig bejelentkezett felhasználók?
6. terminálba beírom h jobs de semmi nem történik, a ps műxik...mié?
Tenk jú veri máccs máj frend!
pápá -
rene85
aktív tag
-
rene85
aktív tag
Érdekes egy linux ez is
de a grub-ot nem tudom sehogyse az sda-ra felerőlködni. de végigolvasom az ubuntu fórumot mert ott a grubra rákerestem és láttam olyat hogy valakinek ugyanaz volt a hibaüzenete, csak nem volt kedvem újra visszamenni hogy megnézzem a választ is. xorg.conf-hoz nincs valami olyan automatikus konfiguráló cucc mint a suséban a sax2? ami megkeresi a vidkártyákat meg a monitorokat? vagy próbáljak szerkeszteni magamnak egy xorg.conf-ot? már látom hogy azt is le kellett volna másolnom, volt egy olyan ami suse meg mandrake alatt is működött
-
Whaskes
senior tag
sziasztok! felraktam a suse 10.1 es verziót. 64 bites. tudna valaki olyan progit mondani ami hasonló a daemon toolshoz? dvd imaget tudok berakni? köx!
-
rene85
aktív tag
feltettem az ubuntut, seperc alatt, minden gromek, a baj tényleg a rendszerindító, a biosban kellett állítanom a vinyók sorrendjén hogy elinduljon. bár bármelyik vinyóról bootolok, bejön a grub, de csak az egyiknél hajlandóak elindulni az oprendszerek. és most megyek és kikeresem hogy lehetek root
-
ngabor2
nagyúr
a def. gw-t hol kell beállítani? részlet a /etc/network/interfaces-ből:
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.2
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.1
mtu 1492
ha a gateway sor nincs benne, akkor nem ír ki hibát, de nem találja meg a routert. ha benne van, akkor:
root@lizard:/etc/network# /etc/init.d/networking restart
* Reconfiguring network interfaces... SIOCDELRT: No such process
de van net. -
Sianis
addikt
Szia!
Nekem eddig bármikor megtalálta az Ubuntu a Windows-t. Ha meg nem? Akkor megtanítottam neki fél perc alatt, hogy tudja hol van. A bootmanager meg beépül az mbr-be, neked azzal nem kell törődni.
Támogatás: Mindkettőnél pénzbe kerül a hivatalos támogatás. Ubuntut meg talán PH!-n többen használunk, ezért az ingyenes supportból többet kaphatsz.
Sianis -
rene85
aktív tag
Hű ez ám a gyors válasz!
akkor lehet én is inkább menjek a debiannal? hmmm. mert mint kiderült. minden integrált videokártyás gondot meg lehet oldani bios-állítgatás és megszakításos baromkodás nélkül. A suse nekem csak annyiban lenne fontos, hogy ez az egyik legtámogatottabb disztrib (állítólag), vezette a distrowatch-ot is már egy ideje, bár most épp nem... az ubuntu meg volt, lehet még meg is van valahol, le van töltve a fedora is meg a mandriva is. Valamelyik debian is megvan (sztem a legújabb, nemtom mikor jött ki az utolsó stabil verzió de ezt pár hónapja szedtem le), két dvd-s eredetileg, de csak az 1. van meg belőle amin állítólag a ''fontos programok'' vannak. most hogy kezdem érteni a vidkártya dolgot, és így se működik semmi a suséban (majd talán a 10.2...) most végleg elegem lett belőle, úgyhogy jön valamelyik másik.
ja megvan a problémám a debiannal meg az ubuntuval, ami ha jól tudom arra épül. egyszerűen nem találták meg a winxp-t. illetve ha megtalálták, akkor is rossz helyre tették a boot managert. a dev/sda vagy sda1 helyre pedig nem lehetett telepíteni. -
Sianis
addikt
1. Köszönöm válaszod.
2. SUSE-t én is kipróbáltam, de sajnos a notebookom nem elég erős hozzá és a csomagkezeléssel sem jutottam túl sokra. Nem tudom, hogy 64-bittel hogyan állnak. Gentoo alatt például van külön emuláló könyvtár amivel néhány csak 32 bites alkalmazást lehet futtatni 64-bites rendszereken, de mondom Gentoo egy különleges disztribúció, sok mindent kiharcolnak a működésért és szabadságért.
3. Nekem a Debian alapó ( .deb ) csomagkezelés közelebb áll a szívemhez. Egyszerűbb, érthetőbb az egész. Nem mintha a Gentoo Portage rendszere nem lenne könnyen áttekinthető, nem hiszem, hogy sok kezdő próbálkozna vele.
Hogy SUSE kernelfrissítéssel mi lehet a gond azt nem tudom, én is kb 1 napig használtam, de miután a NetworkManager egyszerűen nem volt képes működni ( inkább a kernel ipw2200 támogatására tippelek ) nem nagyon próbálkoztam vele tovább, maradt az Ubuntu a notebookomon, azzal még sosem volt komolyabb bajom.
Sianis -
rene85
aktív tag
Sianis, beleolvastam a blogba. Nagggyon jó ötletnek tartom hogy a saját próbálkozásaidat leírod, főleg hogy sikeresek is
most már én is gazdagodtam 1-2 linuxos élménnyel.
Most az a szitu, hogy a tökéletesen működő 64 bites rendszeremet lecseréltem egy 32 bitesre, mert azon lehet videót nézni, haveromnak olvassa az ntfs-t is, lejátszik róla mindent, és fel tud tenni minden rpm-et amit letölt. Namármost, nekem ebből csak a filmlejátszás stimmel, mert 32 bites suséra fel lehet már tenni a w32codec rpm-et. az ntfs-eket nem látja, de ez még hagyján. letöltöttem pár cuccot, mondom a legegyszerűbbet: pl skype, és a megnyitással aztán pedig az install with yast-tal nem tudja feltenni, mert ''a következő csomag nem található az adathordozón: skype'' kpackage-gel meg warning: skype-1.2.0.18-suse.i586.rpm: Header V3 DSA signature: NOKEY, key ID d66b746e
error: can't create transaction lock on /var/lib/rpm/__db.000''.
de mindemellett a legnagyobb baj az hogy kernel frissítés után nem tudja elindítani a rendszert az új kernellel csak a régivel. hibaüzenetnek azt írja hogy az init parancsot nem tudja végrehajtani, nincs mit initálni. nohiszen. már nem akarom túl sokszor felrakni ezt is, elég unalmas. de legalább már a cd-ről másolást meggyorsítottam, feltettem egy fat32-es partícióra és onnan telepítem. -
Speederer
senior tag
Hogy tudok iso-t bemountolni suse 10.1 alatt?
Vki tudna segíteni? -
ngabor2
nagyúr
[link] alapján megosztottam a netet 2 gép között. elvileg megy is a net, gyakorlatilag viszont nem. a ping megy, az apt-get update elkezdi letölteni a cuccot, de pár kb után megáll. mindkét gépen ubuntu 6.06 van, a megosztón régebbi telepítés, a másikon friss.
most épp a ''merre keressem a hibát'' állapotában vagyok. segítsetek, mert így nem lesz nyerő a cucc, és félő, hogy holnapra win kerül a friss ubuntu helyére. -
rene85
aktív tag
válasz
Jester01 #2200 üzenetére
Hháh. hiába írja az nv driver hogy nem kell újrafordítani a kernelt ha yast-tal teszed fel a 2 csomagot ami a vidkártyához kell, akkor is muszáj, mert már van újabb kernel, mint amihez az nvidia csomagok készültek... és az nvidia readme -ben a leírás se éppen stimmel, mert ha újabb a kernel, és yast-tal tetted fel a meghajtókat, akkor azt se látja, hogy egyszer már raktál fel nvidia drivert... szóval a readme se stimmel, mert csak simán fel kell tenni a drivert aztán az fordít magának kernelt. ez jó hosszú hsz lett
Sianis, mi a blogod címe?mert akkor a mai napra +1et tuti kapsz a látogatottságodhoz
-
Sianis
addikt
Nem reklám, de valaki szokta olvasni a blogomat? Pusztán statisztikai alapon kérdezem, mert nem tudom, hogy a látodgatottság tényleg azoktól jön akik visszajáró ( Linuxos ) embere vagy csak egyszerűen belekattintatnak, majd téma nemtetszéseután továbbállnak. Köszönöm!
Sianis -
Forest_roby
őstag
Az uhu egy magyar f0$, - fejlesztés. Az ubuntu mögött kicsit nagyobb a fejlesztési háttér -szóval, ha hatékony, normális op-rendszert akarsz a gépedre, akkor nem nehéz a válasz: UBUNTU
//az uhu fanok most biztos megdobálnak, de sztem nagyon gáz az a rendszer......
( próbáltam, tudom )
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Projektor topic
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest