- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
sigmoid
tag
válasz
3psilon #2789 üzenetére
''Szerintem valami egyszerűbb linuxszal próbálkozz (pl. ubuntu), mert mire az összes dolgot beállítod, ki fogsz nyúlni.''
Ebben nem biztos hogy egyetértünk. Én is Debianon tanultam meg hogy mi az a Linux. Most meg Gentoot használok, és melegen ajánlom mindenkinek. DE egy gentoo install azzal kezdődjék, hogy a delikvens végigolvas egy könyvet arról hogy mi is az a Linux, aztán letölti és kinyomtatja a Gentoo kézikönyvet... XD
Az egyszerű distrok könnyen feltelepednek, aztán mikor a Windowsról átnyergelt júzer elkezdi használni, olyan zűrzavarban találja magát, hogy azt se tudja hogy fiú-e vagy lány. -
sigmoid
tag
válasz
soctavia #2798 üzenetére
Én már több hasonlót is láttam. Mini distronak, livedisknek vagy hasonlónak hívják őket.
Nézz körül a www.freshmeat.net-en, keress rá arra hogy linux distribution, biztos találsz majd kedvedre valót.
Ha van usb port a vasban amit hajtani fog, akkor a liveusb kifejezésre is rákereshetsz - mégis megbízhatóbb ha egy USB stickről fut a Linux mintha egy floppy lemezről. XD -
soctavia
tag
Sziasztok!
Egy olyan 1 floppy-s verzióra van szükségem, ami printserverként működne. Legjobb az lenne, ha usb keresztül hajtaná a nyomtatót, de az sem baj, ha párhuzamos porton megy. Az még kellene, hogy úgy lehessen konfigolni, hogy újrainditás után is megtartaná a beállitásokat. Létezik ilyen?
előre is köszi -
-
ngabor2
nagyúr
az ubuntu is linux. én is azt használom...
konzolból file létrehozása a touch parancssal
touch filenév
mysql: az ubuntu topik 1. hsz-a alapján: apt-cache search mysql... aztán apt-get install
ablakkezelő: gnome laatt nem tudom, mi van alapból, talán sawfish. vagy ha a gnome nem tetszik, akkor kde. -
szicsu
őstag
felraktem a gnome környezetet, és a rebootután a kövekező üzenet fogad:
Errors from xkbcomp are not fatal to X server
No core pointer
Fatal server error: failed to initialize core device
mi a manó lehet ez? -
szicsu
őstag
válasz
3psilon #2789 üzenetére
Én úgy döntöttem hogy ha linux, akkor legyen linux.
Nem sokmindenre akarom használni ''csak'' : web- ftp- mail- szervert szeretnék rajta futatni.
a web server már alakul (apache és a php5 fen t van már csak a mysql hiányzik)
mod:
-konzollal hogy tudok fájlt létrehozni?
melyik ablakkezelőt használhatom debian alatt?
a matchbox nem tetszik,
a metacity nem akar elindulni....
[Szerkesztve] -
szicsu
őstag
HI!
Sikerült felküzdenem az otthoni tesztgépemre egy debiantvégrehajtottam a megfelelő frissítéseket,sikerült grafikus környezetet varázsolni (kdm), most az ablakkezelővel köszködöm (matchbox), nem tudom megcsinálni, hogy rendes ablakok jelenjenek meg.Sikerült azért a firefoxot feltelepíteni , most is onnan írok
kérdéseim:
Hogy tudom a felbontást és a képfrisítési frekvenciát beállítani?
Hogy tudom megnézni, hogy mennyi hely van még a merevlemezen?
válaszaitokat előre is köszönöm.... -
ngabor2
nagyúr
Most ezekszerint létre kellene hoznom a /var/spool/cron-ba egy crontabs nevezetû filet, egyedül a fent általad leírt formátumú adatokkal?
igen.
Viszont akkor a crontab nevû program hol kerül szóba (ez egy futtatható, nem script file)?
a crontab maga a táblázat, ami itt crontabs néven lesz.
a crond az a daemon, ami a háttérben kezeli a crontabs-ot, és benne levő időben a cuccot futtatja. hogy mi a konkrét (tapasztalható) különbség a cron és a crond között, azt így vasárnap reggel nem tudom megmondani.
A post-boot-ban jó?
esetedben jó. lehetne szabályoskodni... csak értelme nincs sok, és macerásabb.
Még valami: Múltkor láttam egy egszerû módszert a hálózati forgalom lekérdezésére, de sajnos elfelejtettem... Nem tudod véletlenül?
én grafikusan szoktan mézegetni a gkrellm-el, de neked ez nem jó. az ifconfig asszem 2, vagy 4 GB forgalomig mér, utána túlcsordul. -
VaZso
senior tag
válasz
ngabor2 #2784 üzenetére
Közben megtaláltam a fileokat. (ls -nagy R-rel sikerült
)
A crontab a /usr/bin
a crond a /usr/sbin könyvtárban van.
Most ezekszerint létre kellene hoznom a /var/spool/cron-ba egy crontabs nevezetû filet, egyedül a fent általad leírt formátumú adatokkal?
Viszont akkor a crontab nevû program hol kerül szóba (ez egy futtatható, nem script file)?
Aztán gondolom a crond-t ezután el kell indítanom.
Ezt hol tegyem meg?
A post-boot-ban jó?
---
Még valami: Múltkor láttam egy egszerû módszert a hálózati forgalom lekérdezésére, de sajnos elfelejtettem... Nem tudod véletlenül? -
VaZso
senior tag
Man tényleg nincs...
Ha beírom, hogy crontab, megjelenik. Úgy néz ki, benne van...
BusyBox v1.1.3 (2006.06.29-17:07+0000) multi-call binary
Usage: crontab [-c dir] {file|-}|[-u|-l|-e|-d user]
Ha beírom, hogy crond, akkor:
crond: /var/spool/cron/crontabs: No such file or directory
A var könyvtáron belül nincs spool, de létre tudnám hozni.
Nincs olyan parancs linuxban, ami hasonlóképpen mûködik, mint a ''dir /s''?
Az ls-sel nem sikerült megoldani...
''ls -r''? -
ngabor2
nagyúr
válasz
3psilon #2780 üzenetére
ez egy router, ''butított'' linuxszal. nem tudom, hogy működne-e. ezekből általában ki szokták hagyni a cron-t, hisz időzített műveletekre nincs szükség. nem hinném, hogy a jelenlegi rendszer mellé még odaférne ez is.
másrészt a man oldalak, és az egész dokumentáció az, amit a legelső körben kivesznek az ilyen ''disztribekből''. -
VaZso
senior tag
Hogy tudok filenévre rákeresni?
A /etc-ben nincs benne, viszont valahol tuti van, de nem találom.
Eddig csak 3 etc könyvtárat láttam -
VaZso
senior tag
-
ngabor2
nagyúr
a /etc/crontab a te barátod.
az indítási és leállítási dőt beleírod 2 külön sorba, és az szépen megcsinálja.
m h dom mon dow user command
tehát perc(0-95), óra(0-23), hónap napja (1-31), hét napja (0-7, a 0 és a 7 a vasárnap), felhasználó, akinek a nevében fit, parancs.
az első 5 helyettesíthető *-gal, ekkor ezt mind-nek veszi.
tehát ha minden nap 15:22-kor pistike nevű felhasználó nevében akarod futtatni a /home/pistike/letolt1.sh-t, akkor:
22 15 * * * pistike /home/pistike/letolt1.sh
sort kell beszúrni a /etc/crontab-ba.
mod: nem tudom (nem néztem utána), hogy a busybox-ban van-e cron, illetve crontab... -
VaZso
senior tag
Sziasztok!
Remélem, tudtok segíteni.
Linuxon szeretnék egy script filet minden nap, adott idõben elindítani, egy másik idõpontban pedig leállítani. (Tulajdonképpen azt szeretném elérni, hogy ne kelljen állandóan kézzel paramétereznem.)
A helyzetet kissé bonyolítja, hogy ez egy Asus WL-100G Deluxe router, BusyBox v1.1.3
Sajnos nem értek a Linuxhoz, ezért remélem, hogy ti tudtok rá megoldást.
Elõre is köszi,
Üdv: Zsolt -
ngabor2
nagyúr
ja, usb-s... ezt nem mondtad (vagy átsiklottam felette). akkor egy lsusb kimenete érdekelne.
amúgy az ndiswrapperben nem is fogsz inf-et és sys-t találni (nem exe kell), azt a kütyü xp-s telepítő-cd-jén keresd. azok kellenek. a suse-ban alapból nincs ndiswrapper? elég sok nyűgtől szabadulnál meg, ha lenne (fejlesztőeszközök feltétele, fordítás). -
magic7
tag
ndiswrapper-1.37tar.gz formátumú file-t találtam a neten, de abban nem volt semmi inf, vagy exe file...rosszat találtam?
-
magic7
tag
válasz
ngabor2 #2768 üzenetére
''
de hogy megtudjuk, hogy milyen modul is kell neked, add ki terminálban az lspci parancsot, és a kimenetét másold be ide.''
az lspci paranccsal nem kaptam semmit sem ami utalna az usb-s wifis cuccomra, viszont a Yast adott valamit:
Hardware Class: unknown
Model: ''ZyDAS USB2.0 WLAN''
Hotplug: USB
Vendor: usb 0x0ace ''ZyDAS''
Device: usb 0x1211 ''USB2.0 WLAN''
Revision: ''43.30''
Speed: 480 Mbps
Module Alias: ''usb:v0ACEp1211d4330dcFFdscFFdpFFic*isc*ip*''
Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #60 (Hub)
ezt kaptam... jelent valakinek valamit? -
pawee
tag
válasz
zoltanz #2769 üzenetére
nem tom slackware-t nem használtam még de itt az ideje, hogy kipróbálajm azt is
fedora jó választás, sok segítséget kapsz, sokan használják itt a PH!-n is meg a múltja is nagy, bár csak közvetve(Red Hat)
debian már azért kicsit profibb de az sem vészes, én megszoktam már a debian-t, kicsit más mint a fedora, nekem a csomagkezelése nem tetszett, mivel megszoktam ezt, szval sztem egyik mellett voksolj, bár ha tudod mind a kettőt nem hátrány! ;)
nah jó linuxozástmajd ha vmi para van írsz...
-
zoltanz
nagyúr
Köszi pawee a mindenre kiterjedő részletes választ.
Azt hiszem a Fedora Linux DVD lesz a legjobb és tudtam is hozzá szerezni referencia kézikönyvet magyarúl. Az alpokat ismerem azért de fejből nem vágok minden parancsot, szkriptet, eszköz bállításokat stb. Debian is tetszik elég univerzális és sok lehetőség van benne, valószínűleg azt is felrakom. A Slackware linux -ról azt olvastam hogy elég sok gyakorlatot igényel, pár profit informatikus is ''megfektet''. -
ngabor2
nagyúr
a linux nem windows, itt nem ajánlott csak úgy telepítgetni, különösen úgy, hogy nincs benne tapasztalatod.
a nagyobb disztribek készítői általában gondolnak a lehető legszélesebb pc-tábor kiszolgálására, tehát igen jó eséllyel van a rendszerven a wlan kártyádhoz megfelelő kernelmodul, a wlan-hoz meg megfelelő kezelőprogi.
de hogy megtudjuk, hogy milyen modul is kell neked, add ki terminálban az lspci parancsot, és a kimenetét másold be ide.
másrészt ha mindenképpen a letöltött csomagot fel akarod tenni (ami lehet, hogy felesleges, de így látatlanban nem mondok rá semmit), jó volna tudni, hogy mit is akarsz feltenni. ha egy linket dobsz rá, akkor esetleg lesz olyan hozzáértő, aki megnézi, hogy mi is az. -
magic7
tag
válasz
ngabor2 #2766 üzenetére
''wifi: egy lspci megmondja, hogy milyen chip van azon a kártyán. ha megvan, akkor lehet hozzá drivert lőni.''
Mint írtam, először foglalkozok Linux-al, így a kérdésem továbbra is adott: letöltöttem egy file-t amit ha kibontok linux alatt kapok egy driver és egy program könyvtárt. A driver könyvtárban csillió különféle típusú file van amikről egyelőre nemtom mire valók. Melyiket használom installra és hogyan történik, milyen parancsokkal ? Gondolom a shell-ben rendszergazdaként. Nade milyen parancsokkal? És ha a driver fenn,akkor hogyan élesztem fel a wifi-t? -
magic7
tag
Sziaztok !
Most sikerült feltennem egy suse 10.00-t. Kérdésem az, hogy miképpen tudom felinstallálni az X-micro wifi drivert, illetve ha fenn a driver, hogyan indul el ezek után a wifis netem. Magyarul sehol nem találtam erről leírást, más nyelvet nem ismerek
Eddig azt tapasztaltam, hogy gyors a Linux, bár a hangkezelésével 80%-ban vagyok elégedett, lehet nem a legjobb lejátszót használom. -
Jester01
veterán
Valószínûleg nem a firefox eszi, hanem a rendszer használja gyorsítótárnak (cache) illetve buffernek. A top parancs fejlécében vagy a vmstat parancs kimenetében láthatod ezt.
Amint valami programnak szüksége lesz rá, meg fogja kapni. A bajok ott kezdõdnek, ha intenzív swappelésbe kezd a gép.
Légyszíves a továbbiakban egy kérdést egy topikban tegyél fel. Köszi. -
kalló
aktív tag
nin
cs valakinek tipje hogy lehet a linux memória éhségét visszafogni 1 kicsit mert csak 512 ramom van és egy firefox 10lappal megette az összes memót 3mega maradt
alapból megeszeik vagy 480-490
előre is köszönöm -
pawee
tag
válasz
zoltanz #2755 üzenetére
internet böngésző: egy rakat van pl.: Iceweasel
zene lejátszó AUDIO CD, MP3, filmlejátszó DVD, avi divx,xvid videó leátszó mp3, ac3 -as hangokkal is elboldogúljon, feliratokkal: Totem
irodai alkalmazások word, excel,szövegszerkesztő: Open.Office.org
pdf: LaTeX, Kile
grafikus szerkesztő program: gimp
WI-FI támogatás: van
CD írás: k3b
skype telefon/chat program: Skype esetleg GAim
internet tv/rádió: -
quicktime, real media player: mplayer
dvd író program: k3b
letöltés vezérlő (több száló letöltés, letöltések folytatása),
FTP letöltő: gFTP
opengl: van
torrent: rTorrent(de ez nem grafikus), kTorrent (ez asszem az)
dc: Valknut
videó szerkesztő asszem alapból nincs benne de nem tart sokáig feltenni egyet, de arról később
remélem kielégítő a válasz, még rengeteg a lehetőség, de ha ennyit akarsz ezt az összes tudja amiket írtam. esetleg slackware linux ezt még nem próbáltam, a legbarátságosabb a suse, debian eléggé komoly, fedora is nagyon jól kezelhető abban vannak csicsás extrák is mint pl az xgl, amit az egyik előző hozzásszólásban olvashattál...
szval dönts jól -
Gordiann
őstag
válasz
dr_strange #2750 üzenetére
Köszi
-
pawee
tag
-
zoltanz
nagyúr
Legjobb linux verziót keresem egy lehetőleg gyors DVD -s verzót és mert ezekhez nem kell telepítőket keresgélni a neten kiadás már tartalmazza, free legyen, nem baj ha angol csak legyen magyar billentyűzet beállítás, tehát mit tatalmazzon internet böngésző, zene lejátszó AUDIO CD, MP3, filmlejátszó DVD, avi divx,xvid videó leátszó mp3, ac3 -as hangokkal is elboldogúljon, feliratokkal. Valamilyen torrent kliens program. irodai alkalmazások word, excel, pdf szerkesző programok, szövegszerkesztő, grafikus szerkesztő program, WI-FI támogatás, CD írás.
Opcionális skype telefon/chat program, internet tv/rádió, DC fájlcserőlő, quicktime, real media player. valamilyen változat dvd író program, letöltés vezérlő (több száló letöltés, letöltések folytatása), FTP letöltő (letöltések folytatása), opengl lehetőség, videó szerkesztő. Ami a legtöbbet tartalmazza.
Haználtam már illetve van linuxom vamannyire ismerem. Köszönöm!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Gordiann
őstag
Meg mégegy kérdés: Mivel kell társítani az automata telepítőket, amiknek .run a kiterjesztése? Elvileg meg kellene nyilnia a saját telepítővel, de nem, hanem mindenféléhez társítja....(pl alapesetben player-rel próbálja, ami hót nem az ugye....
Köszi -
Gordiann
őstag
Hali!!!
Szeretném (kezdőként) feltenni a UBUNTU-ra a CDemu progit.
A leirásában a következőt találni, viszont én nem fogom fel sajnos teljesen.
Ki tudná nekem fejteni vki, hogy mit jelentenek a dolgok, és hova mit kellene írnom. (persze terminal-ba, de hogy hogy).
Valahol el kell kezdeni.....
2. extract the archive (release tarball):
$ tar -jxvf cdemu-<VER>.tar.bz2
or checkout the code from svn:
$ svn co https://svn.sourceforge.net/svnroot/cdemu/trunk cdemu
3. cd into that dir
$ cd cdemu-<VER>
or
$ cd cdemu
4. build the module:
$ make
5. install the module and user space utilities:
$ sudo make install
6. now simply load the kernel module:
$ sudo modprobe cdemu
(no message should be displayed after running modprobe)
7. to load a bin/cue image:
$ cdemu 0 image.cue
$ sudo mount /dev/cdemu0 /mnt/cdrom
(some things may be different on your system, YMMV)
8. for more information, please review the help output:
$ cdemu -h''
sztem menni fog nem olyan nagyon vészes, jó kis rendszer ez, szeretni fogjátok egymást.
hallod, kallo, már válaszoltam a kérdésedre de, pls had ne írjam le minden topicba ahová feltetted(legalább 3)...
mod: de ha annyira láma vagy akkor mondjuk a man parancsot tanuld meg elsőnek, meg bánni a google-val, nem árt!!!
[Szerkesztve] -
kalló
aktív tag
helló!
azt szeretném kérdezni hogy valaki meg tudja mondani hogyan took 3dés kocka,elforgós deszktopot varázsolni a opensuse 10.2 x86 linuxomba???ja meg olyan füzetlapszerű váltást(Alt+TAB)???mert sajnos nagyon láma vok a linuxhoz... még -
pawee
tag
sztem ne vegyél könyvet, van csomó a neten, vagy nekem dvd-n
azokat is oda adhatom
a pénzt amit meg a könyvre szántál utald át a debian alapítványnak(vagy nekem
)
nem vok nagy hálózati suckember, a debian-ról sok jót hallottam szerver téren is, szval sztem azt kezd el, és ahhoz is van elég sok manual. ubuntut nem használtma még, de ha debian alapja van akkor miért ne kezdenéd debiannal.
(véleményem szerint viszont a fedora az nem nyerő no nem mint ha szóbakerült vna)
-
thaler2
senior tag
Nagyon szimpatikus a www.ubuntu.hu weboldal kezdő és haladó linuxos felhasználóknak, azt hiszem, valahogy igy kell kinéznie egy linuxal kapcsolatban segítséget nyújtó weboldalnak. Holnap fel is dobom az ubuntut, azt meglátjuk
-
Batman
őstag
Mivel érdemes kezdeni, bele kell csapni a lecsoba , mint én is szinte mindenki így kezdte.
Sok kudarc fog érni, nem ugy fognak menni a dolgok ahogy szeretnéd de minel többet használod és olvasol utána annál könyebb lesz.
Mivel meg nem használtál tul sok disztrot érdemes lenn kiprobálni párat, az én kezeim közt is megfordult több.
Az ubuntut azért ajállom mert tényleg jol dokumentált és rengeteg magyar segítséget is tudsz kapni itt a ph!-n és az ubuntu magyar foruman egyaránt.És egy egész jol átgondolto rendszert fogsz kapni ha feltelepíted.
Majd ha érzed magadban az erőt akkor áttérhetsz az igazi férfiak disztibuciójára, a Gentoo-ra. ( senkit nem akarok megbántani csak piszkálódok)
-
Batman
őstag
válasz
ngabor2 #2735 üzenetére
A legtöbb disztor debian alapokra épül, rég nm használtam már olyat , valszeg azóta sokat változott de akkor azért váltottam mert nem tetszett az alap felépítése a csomagkezelése, de épp itt az ideje kipróbálni újra.
Keresgéltem neten de tényleg nem találtam olyan disztrot amit kifejezetten szervereknek szánnak és alapból feltelepülnek az általában szükséges csomagok. ( vag csak a kereső tudásomba bugok vannak)
mod:lehet kicsit rosszul fogalmaztam tudom suse-nak is van servere de azért az más tészta , még par honapja probaltam ubuntu servert is , nem igazan nyerte el akkor a tetszésem, vag lehet csak én vagyok tul valogatós. -
ngabor2
nagyúr
valszeg a debian lesz a barátod. a frissítés 1 parancs, és gyakorlatilag mindent megcsinál magának. graf felület nélkül is telepíthető, bár ahogy néztem az etch alapból azzal települ (valszeg lebeszélhető róla, nem merültem bele). azért nem ajánlottam korábban, mert én szervert még nem telepítettem rá, de talán cyla tud segíteni.
szicsu: ha a cél a debian, akkor 2 út is van:
- debian, pl. etch. nem nehéz most már azt se telepíteni
- vagy ha egy kicsit felhasználó (vagy kezdő?)barátabb változatra vágysz, akkor ubuntu edgy, vagy feisty. én ez utóbbit ajánlom. -
szicsu
őstag
Hi!
az uhu linuxal már eltöltöttem néhány értékes pillanatott.
De sztem jobban járok hogy az alapoktol indulok teljes mértékig, mert kelleni fognak a stabil alapok
Tehát mivel lenne érdemes kezdeni?Mert a kitűzött cél a debián lehet, de ahhoz még nagyon hosszú út vezet.
Mit tudnál ezek után ajánlani -
Batman
őstag
válasz
ngabor2 #2732 üzenetére
Én is hasonlo ''gondokkal'' küzdök mint az elöttem szolo , egy szervert szeretnék összehozni.
[link]
Milyen disztot ajállanál nekem?Persze mindegyikkel meg lehet valósítani de hátha van ilyen irányba fejlesztett is.Nekem lényegtelen a csili vili graf felület , de kompakt és stabil legyen.
Gentooval az a nagy gondom szervernek lehet nem ideális mivel a frissítése időigényes.
előre is köszi. -
Batman
őstag
-
ngabor2
nagyúr
Utolsó módosítás:
2003.01.22.
régebben én is a szabilinuxot ajánlottam, mostanában emiatt nem teszem. persze a unix alapjai azóta se változtak, de azért jónéhány dolog megváltozott.
szicsu: én az ubuntut ajánlanám, méghozzá a még unstable állapotban leledző 7.04 (Feisty) disztribet. Linux alatt az unstable nem azt jelenti, hogynem stabil, hanem azt, hogy még nincs 100%-ig minden mindenhez tesztelve, még változhatnak benne a dolgok. egyszerű telepíteni, a live cd egyben a telepítő is, felismeri a legtöbb hardvert, a vidkártyák finombeállítása se vészes. a rendszer karbantartása igen egyszerű, de erről majd ha aktuális lesz. -
Batman
őstag
Szia!
Használtál már valaha linuxot?
Első neki futásra mindenképpen egy userbarátabb disztrot ajállanék ,ami manapság nagyon divatos az a ubuntu, vagy suse.Ezek jol dokumentáltak és egy kezdő is eltudja sajátítani , odafigyeléssel és sok olvasással.
Könyvet nem igazan tudok ajállani de itt ez a honlap kiindulásnak nem rossz:[link]
üdv
mod:milyen gépre szánod mert a felsoroltakat, egy pár megás llinux disztro is tudja de annak nincs grafikus felülete, de minimalis a gépiénye. -
szicsu
őstag
Hi!
kérnék egy kis segítséget.El kel kezdenem behatóbban tanulmányozni a linux-ot munkahelyi biztatásra. Először is egy utbaigazítást kérnék, hogy melyik disztribuciot érdemes használni.A felhasználási területek, amik várhatók: webszerver, levelés, fájlszerver. Tehát milyen irányba kezdjem el magam fejleszteni? És ehhez a témához tudnátok könyveket ajánlani?
Segítségeteket előre is köszönöm: -
Batman
őstag
Elméletileg lehet felhasználókat létrehozni, felhasznalonevvel és jelszoval , és külön tudod állítani a jogaikat, így valaki csak olvasni tudja más írni is.(Ezeket azona gépen kell beállítani ahol megosztottad a mappákat)
ui:ahogy nézem nem csak felahasználókat de csoportokat is lehet definiálni így több felhasználó esetén mégkönyebb. -
n0se
tag
Sziasztok!
Kérdés:
SAMBA beállítva userek beállítva működik, de arra lenne szükségem, hogy csak az egyik user tudjon írni és felülírni, módosítani, a másik csak olvasni a sambaval megosztott cuccban, hogy? -
04ahgy
nagyúr
válasz
Jester01 #2723 üzenetére
Köszi szépen.
Nem találtam a leírást, ezért nem is volt egyértelmű, ezért is kérdeztem. De már világos, mert segítettél. Nem is fogok ebben a témában többet kérdezni, mert editorral megnézve látszik, mely fájlt kell sh paranccsal futtatni.
Az elején ott van, h shell script.
Utólag visszatekintve már egyértelmű.
Másik, hogy lásd azért, hogy nem ma előkeveredett láma vagyok: Addig állítgattam a GRUB tulajdonságokat a grafikus felületen, míg a Linuxot nem is volt hajlandó indítani. Manuálisan megszerkesztettem a /boot/grub/device.map és a menu.lst fájlokat. Külön vinyón van a Linuxom, a hivatkozás mégis hd0,0 volt, meg devmapper (valószínűleg a RAID0 miatt), ezt kijavítottam hd1,0-ra, a másikat töröltem, minden frankó...
HGyu -
04ahgy
nagyúr
Hello!
Letöltöttem egy ATI drivert a Linuxomhoz, és sehogy nem jövök rá, hogy kéne feltenni... A rendszer: SuSe 10.2 és a fájl valami ATIxxxxxxx-xxx-verziószám-blablabla.run.
Konzolban beírva semmi nem történik, rákattintva a KDE-ban meg csak a tartalmát látom, mint text. Hogy kellene ennek feltelepülnie? Enélkül az X1900XT csak valami VESA Framebuffer gaphics...
HGyu -
Jester01
veterán
válasz
OptimusPrime #2720 üzenetére
Ha közben igazi egér nincs, akkor én a fifo-s megoldást választanám, az totál egyszerű és biztos működik. Linuxon persze.
-
OptimusPrime
csendes tag
válasz
Jester01 #2719 üzenetére
Tök jó, hogy segítesz! Szóval ...
Kamera fogja megmondani a koordinátákat!
Ezekkel a koordinátákkal akarnám az egeret meghajtani, mert nem akarnék drivert írni! Főleg Xp-n lenne jó, de Linux se baj!
Szóval végülis egy progi kellene, amely az egér driver-t meghajtja, hogy a pointert azzal lehessen mozgatni! -
Jester01
veterán
válasz
OptimusPrime #2718 üzenetére
Konzolra gpm, X-re vnc. Így hirtelen ezek biztos
De ha elárulnád mit akarsz csinálni akkor biztos többet tudnánk segíteni. Mert így nagyon gyanús, hogy nem is ezt akarod.
A windowsos kérdést meg nem értem. -
VladimirR
nagyúr
-
Jester01
veterán
válasz
OptimusPrime #2708 üzenetére
Feladattól függően többféleképpen lehet. Kernel modul leginkább akkor kell, ha ténylegesen ismeretlen hardvered van. Amúgy elég egy sima progi ami vagy direktben hívja a megfelelő egérmozgató függvényeket (konzol vagy X), avagy egy fifo-n ontja valamelyik egér szabványnak megfelelő byte sorozatot (ezt aztán gpm-nek vagy X-nek meg lehet adni forrásnak).
-
ngabor2
nagyúr
a válasz, mint ahogy VladimirR is linkelte: nem. marad a mentés...
(nekem egyszer valami 180GB cuccot kellett átköltöztetni... nem kis meló. igaz, ebből 80gb ''hirtelen'' feleslegessé vált, úgyhogy egy kis válogatás, takarítás, dvd-írás, és meg van oldva mindenesetleg kölcsönvinyó arra az időre.)
-
n0se
tag
fat32-ből tudok ext3ba konvertálni valahogy?
akár linux, akár win alól, teljesen mindegy
thx
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
OptimusPrime #2708 üzenetére
konkrétabban mivel akarod meghajtani? lehet, hogy már van is rá driver.
amúgy valszeg egy kernelmodul lesz a megoldás, ha letöltöd a kernelforrást valamelyik tükörről, akkor megtalálod benne amit keresel. -
OptimusPrime
csendes tag
Egyáltalán nem értek a linuxhoz! De lenne egy kérdésem!
Ha a linuxban az egér pointerét egy nem egér hardware-rel akarom meghajtani, akkor ehhez egy új egér drivert kell írnom, vagy lehet valamilyen egyéb egyszerűbb módon?
Valaki be tudna nekem másolni egy linux-os egér driver programsorait? Vagy ez bonyolultabb ennél? -
dr_strange
senior tag
válasz
.:Richie:. #2701 üzenetére
Ha Knoppix confjában több felbontés is be van állítva, akkor megpróbálhatsz a ctrl-alt-+ ill ctrl-alt-- (mínusz) billentyűkombinációkkal váltani közöttük.
A Knoppix hardverfelismerő rutinjai nagyon intelligensek, a legtöbb hardvert jól ismerik fel és állítják be. -
dr_strange
senior tag
Én, bevallom, nem egészen értem a kérdést. Most azt szeretnéd, hogy legyen egy adatpartíciód ntfs-sel, és mellette legyen külön partíción a linux (ez esetben mit és minek konvertálni), vagy a winchestert úgy, ahogy van le akarod törölni és frissen rátenni a linuxot (ez esetben az ntfs semmiképpen nem maradhat)?
Bárhogy is akarod: mentsd ki af ontos adataidat. Pár üres dvd már nem nagy ár, meg pár óra elfoglaltság. -
ngabor2
nagyúr
nem, teljesen más a felépítése. ntfs-ből fat32-t se tudsz, a legjobb tudomásom szerint.
viszont mint kiderült, az ntfs-t is lehet írni linux alól.
Richie : mivel ez egy live cd, ezért elég necces, és átmeneti megoldás van csak. a /etc/X11/XF86config, vagy xorg.conf file-ban kell a virtuális képernyő méretét a valós felbontásra beállítani. ha tudok pontosabbat, akkor megmondom, valszeg este otthonról.
(az ubuntu live cd-je lehet, hogy jobb ilyenre, bár a knoppix se lehet rossz.) -
.:Richie:.
tag
Hi! Linux Knoppixot ismeri valaki? Kénytelen vagyok most ezzel nyomni, mert meghalt a vinyóm, de igy 2x-ra nem is olyan rossz, már az MSNt (kopete) is megtaláltam.
Van vagy 3-5 net bőngésző alapból, 3ilyen MSN feelingű nemtommi, meg egy csomo minden ami még nem tom mire jó.
Még a végén megtetszik.
De egy problémám lenne, hogy a képernyője két monitornyi helyet foglal el és az egért kell huzogatnom, hogy lássam a képernyő alsó, vagy felső részét is. A másik gépen nem volt ilyen probléma. Vki tud rá megoldást?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged