- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman
őstag
válasz
Szkeptikus #4353 üzenetére
ezen a téren még szerintem van mit fejlődni az rtorrent-nek amugy én azt használok.
-
Batman
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #4352 üzenetére
Gondolom Kde-s témákra gondolsz, ahova letöltötted a fájlt ott lesz.
pl néha napján egy kis játékra adtam a fejem ahoz nem ártott a hardveres gyorsítás.Egyáltalán nem kell félni, nyugodtan rakhatod a meglévő rendszered mellé nem okoz benne gondot.
.run igen futtatható de csak akkor ha van futtatási joga az adott felhasználónak rá.mod: Annyit még elfelejtettem ,hogy ha ubuntu-t raksz fel, ahoz szerintem több segítséget fogsz itt kapni , mivel úgy vettem észre az a topic sokkal aktívabb és van pár igazán szekértő kolléga.
-
Batman
őstag
válasz
Szkeptikus #4344 üzenetére
Ha találtál egy ilyet akkor szólj nekem is!
-
Batman
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #4340 üzenetére
Hello Alvin!
No akkor én is válaszolnék pár kérdésere:
1; Természetesen van OpenOffice-nak hívják.
2; Igen öbb lehetőséges i van attol függ Gnome, vagy Kde ablakkezelőt fogsz használni, Kopete és pidgin , és még számos alternatíva van , elvetemebbeknek karakteres msn-amit ahsználtam éln személy szerint si
3; Tapasztalati válasz a kérdéedre, aminek szerintem örülni fogsz. [link]
4; Igen van. K3b
5; Hát ilyet még nem igazán találtam, de nincs is nagyon szükség rá, mivel bármit amit esetleg mountoltal eddig Windows alatt azt lehet most nem fogod, pl dvd filmeket mplayer iso-bol viszi nem kell felmountolni. Ha mégis szükség lenne valamire konsolon keresztül a mount parancsal menni fog. Na egy kis google segített, meg nem használtam de ha kell ki lehet próbálni. [link]
6; Én is leggyakrabban MC-t használok, de vannak más alternatívák pédául krusader, szinte teljes mértékben olyan mint a TC.
7; Hát az ismerősöd akkor személj szerint még nem használt ati kártyát linux alatt (Nvidia ezen a téren nagyon alazza az Ati-t ), évek óta szívok vele és kezdetekben nem volt egyszerü feladat 3D-s gyorsítást előbányászni, de hogy jót is mondjak az Ati bele húzott és nagy mértékben fejlesztette a drivereti az újak pár bug-tól leszámítva egész jók és egyszerűen Ati honlapjarol letölthetők és leírás alapján telepíthetők. [link]
8; Személy szerint az rtorrent klienst használom webes interfaccel ( kivancsi vagyok megismered e ki fejleszti ezt a felületet ) így távoról is mindig tudom irányítania gépem, és hihetetlen minimal az erőforrás igénye míg pl azureus azért szeret memoriat enni.
9; mplayer elméletileg alapból lejátsza az említett fájlokat.
10; Gondolom zene lejátszóra gondolsz, én az amarok-ot ajállanám. Kis izelítő miközben játsza a zenét wiki oldalról automatikusan letölti az előadó önéletrajzát és a játszott szám szövegét, és még rengeteg plugin van hozzá.
11; Ez Kde ablakkezelő.Valószínüleg alapból így indul, de nagyon változatos és sok féle kinézetre lehet szabni, az én asztalomról is egy avatatlan nem igazan ismerné fel milyen ablakkazalőt használok. Itt sok midnent találhatsz ,hogy is lehet csinosítgatni.
12; Na hogy suse alap telepítése olvassa, szerintem igen de ez nem 100%. Az viszont igen ,hogy nem cska olvashatók már hanem írhatók is az ntfs particiók.Remélem azért tudtam valamennyit segíteni.
üdv -
Batman
őstag
válasz
Szkeptikus #4332 üzenetére
Hello!
A lenti feladatokhoz szerintem nincs is szükség grafikus felületre, szóval ezt mind meg lehet oldani kozolon keresztül ssh-val így én az ubuntu-nak a szerver kiadását vagy debiánt ajállanék, vagy ha érzed magadban az erőt és az elszántságot, akkor
gentoo-t. -
Batman
őstag
válasz
Neil Watts #4230 üzenetére
4gb -ram akkor szinte felesleges is a swap!
Igen van beryl ubuntu-ban. -
Batman
őstag
válasz
Neil Watts #4227 üzenetére
1; Kezdőknek személy szerint én Ubuntut ajállok, hogy miért sok leírás van hozzá neten és itt a forumon is rengeteg segítséget lehet hozzá kapni.
2; Mindegyik megoldható.
3; Igen mehet egymás mellet vista és ubuntu.
swap-nak az 5gb sok, felesleges, nem tudom mennyi memóriád van ahoz kell viszonyítni.
/home-t hat én nem raknam 250gb-osra , inkabb addnék annak pár gigát, és egy külön "adat" particiót csinálnék. Plusz még lehet ügyeskedni ,hogy a /root-ot is több részre bontsd , de kezdésnek tjó lesz így is.4; Ablakkezelők, az teljesen izlések és pofonok, próbáld ki mind a kettőt amelyik neked jobban tetszik. Én személy szerint Kde párti vagyok. De ezen kívűl meg vagy 100 másik féle is van.
5; A /dev-ben jelennek meg a hardvereszközök, ezek most egy HDD lenne elvileg.
Config file szerkesztés? minek?
Hat mert vannak olyan beállítások amit sokkal egyszerübb config fájlban átírni mint grafikusan bűvészkedni.6; Ha a routeren nincs semmi korlátozás beállítva és dhcp osztja az ip-t akkor bedugod és menni is fog.
üdv
-
Batman
őstag
-
Batman
őstag
válasz
ballington #2975 üzenetére
Nem teljesen értem, mit szeretnél.
Ha van egy hdd-d amin linusox fájlrendszer van azt win alól is le tudod formázni nem kell hozzá semmi más.Jobb egér a sajátgépre, majd ott manage , utána ''disk managment'' , ott megjelenik a linuxos hdd, itt már tudod formázni.
Remélem tudtam segíteni.
üdv -
Batman
őstag
Mivel érdemes kezdeni, bele kell csapni a lecsoba , mint én is szinte mindenki így kezdte.
Sok kudarc fog érni, nem ugy fognak menni a dolgok ahogy szeretnéd de minel többet használod és olvasol utána annál könyebb lesz.
Mivel meg nem használtál tul sok disztrot érdemes lenn kiprobálni párat, az én kezeim közt is megfordult több.
Az ubuntut azért ajállom mert tényleg jol dokumentált és rengeteg magyar segítséget is tudsz kapni itt a ph!-n és az ubuntu magyar foruman egyaránt.És egy egész jol átgondolto rendszert fogsz kapni ha feltelepíted.
Majd ha érzed magadban az erőt akkor áttérhetsz az igazi férfiak disztibuciójára, a Gentoo-ra. ( senkit nem akarok megbántani csak piszkálódok)
-
Batman
őstag
válasz
ngabor2 #2735 üzenetére
A legtöbb disztor debian alapokra épül, rég nm használtam már olyat , valszeg azóta sokat változott de akkor azért váltottam mert nem tetszett az alap felépítése a csomagkezelése, de épp itt az ideje kipróbálni újra.
Keresgéltem neten de tényleg nem találtam olyan disztrot amit kifejezetten szervereknek szánnak és alapból feltelepülnek az általában szükséges csomagok. ( vag csak a kereső tudásomba bugok vannak)
mod:lehet kicsit rosszul fogalmaztam tudom suse-nak is van servere de azért az más tészta , még par honapja probaltam ubuntu servert is , nem igazan nyerte el akkor a tetszésem, vag lehet csak én vagyok tul valogatós. -
Batman
őstag
válasz
ngabor2 #2732 üzenetére
Én is hasonlo ''gondokkal'' küzdök mint az elöttem szolo , egy szervert szeretnék összehozni.
[link]
Milyen disztot ajállanál nekem?Persze mindegyikkel meg lehet valósítani de hátha van ilyen irányba fejlesztett is.Nekem lényegtelen a csili vili graf felület , de kompakt és stabil legyen.
Gentooval az a nagy gondom szervernek lehet nem ideális mivel a frissítése időigényes.
előre is köszi. -
Batman
őstag
-
Batman
őstag
Szia!
Használtál már valaha linuxot?
Első neki futásra mindenképpen egy userbarátabb disztrot ajállanék ,ami manapság nagyon divatos az a ubuntu, vagy suse.Ezek jol dokumentáltak és egy kezdő is eltudja sajátítani , odafigyeléssel és sok olvasással.
Könyvet nem igazan tudok ajállani de itt ez a honlap kiindulásnak nem rossz:[link]
üdv
mod:milyen gépre szánod mert a felsoroltakat, egy pár megás llinux disztro is tudja de annak nincs grafikus felülete, de minimalis a gépiénye. -
Batman
őstag
Elméletileg lehet felhasználókat létrehozni, felhasznalonevvel és jelszoval , és külön tudod állítani a jogaikat, így valaki csak olvasni tudja más írni is.(Ezeket azona gépen kell beállítani ahol megosztottad a mappákat)
ui:ahogy nézem nem csak felahasználókat de csoportokat is lehet definiálni így több felhasználó esetén mégkönyebb. -
Batman
őstag
válasz
hektor24 #2492 üzenetére
Hello!
Gondolom tar vagy tar.gz vagy valami hasonlo volt a tömörített fájl kitejesztése.
Miután kitömörítetted valahova, érdemes elolvasni a readme vagy az install, vagy valami hasonló nevü okosságot, mivel ezekben szinte minden esetben le van írva , hogy kell telepíteni.
./configure
make
make install
Ez a szokványos telepítési eljárás.
De mint minden linuxban , uhuban is van csomagkezelő, pontosan nem tudom milyen menupont alatt de valahol a vezérlőpultban lesz.
Ha oda beírod mit szeretnél telepíteni, akkor ő feldobja azokat a csomagokat amelyek elérhetők uhu-ra és két kattintás után már fel is telepítette.
Nvidia-ban sajna nem tudok segíteni. -
Batman
őstag
válasz
Renegade(c) #2271 üzenetére
Jó nagy fába vágtad a fejszédet de sok sikert hozzá.
-
Batman
őstag
válasz
Forest_roby #2233 üzenetére
touch ''file name''
Ez egy üres fájlt hoz létre.Remélem ez megfelel.
mod: picit elkéstem, de a szándék a fontos... -
Batman
őstag
válasz
Forest_roby #1870 üzenetére
Igen lehet, mint a gdm-ben mint a kdm-ben.
-
Batman
őstag
válasz
ballington #1859 üzenetére
egyébként mennyire más kinézetre a kde és a gnome?
Erre szokták mondani hogy ég és föld. -
Batman
őstag
válasz
ballington #1850 üzenetére
Nekem ő túl ''integrált'' a fejlesztők szépen felépítettek eg cd-ről telepíthető rendszert ami működik rendesen, de amint valami mást is kezdeni szerettem volna nem igazán tudtam megoldani vagy csak nehezen.
-
Batman
őstag
válasz
ballington #1848 üzenetére
6Gb helyett én min 10-et adnék, a hat kevéske a linuxnak.
Attol függ miylen disztrot raksz fel de értelmesen le lesz írvi hogy mi mekkor és akkor ahoz tudsz viszonyítani , amugy MB-ben szokták kérni.
Én uhu-t és mandrivat nem ajállom , gentoo-t kezdőnek nem ajállok, mert ez csak elveszi a kedvét a linuxtol, ubuntu egyszerü gyorsan felmegy, debian ismét csak kissé több tudást igényel, fedorat meg nem használtam. -
Batman
őstag
válasz
ballington #1835 üzenetére
Elvielg igen le tudja formázni.
-
Batman
őstag
válasz
ballington #1833 üzenetére
Ha új partícióra teszek linuxot akkor én azt formázatlan területként hagyom , had formázza saját magának meg a linuxom, így a tuti.
Még nem minden disztroból van 64bites de amiből van az menni fog. -
Batman
őstag
válasz
ngabor2 #1830 üzenetére
....a többi pedig a rendszer. otthoni használat esetén nem sok értelmét látom különszedni a /boot-ot, a /home-ot, a /-t és hasonlókat....
Én ezzel a kijeletéssel azért kötekednék egy kicsit!
Nekem minden külön van még az /etc/portage is stb...és othoni felhasználó vagyok -
Batman
őstag
válasz
ballington #1828 üzenetére
fat32 - linux és windows is egyaránt tudja írni és olvasni.
ntfs - csak win tudja írni és olvasni , linux gond nélkül olvassa (vannak rá modszerek , hogy írja is de azok nem a legtökéletesebbek)
Te döntöd el , hogy a win-es rendszered mire rakod, de azt ugysem fogod irogatni szal mehet ntfs-re.
Vannak megoldások , hogy win alól lássuk és írjuk a linuxos partíciókat amik többé kevésbé egész jók.
Amugy a rendszered vagy ext3-ra vagy reiserfs-re rakd fel, amugy lehet érdemes kipróbálni reiser4-et is én még nem használtam nincs tapasztalatom róla de állítólag gyorsabb mint a többi.
A kívánt partíciók száma attól is függ milyen disztrót akarsz használni, mindegyiknél más kiosztás célszerű. -
Batman
őstag
válasz
ballington #1826 üzenetére
Igen nyugodtan hazsnálhatod az ''e'' meghajtódat, és igen ajállatos több partícióra szedni de ez ízlés dolga, ki hogy szereti.
-
Batman
őstag
Felrakod Windowst!
Majd csinlász egy üres particot , legyen mondjuk 10Gb így bőségesen felfér rá a Suse-d és még lessz helyed is.
Majd berak a Suse teleptő elindít, értelemszerűen válaszolsz a kérdésekre nem nehéz.
A megadod neki a particot ahova akarod rakni, ez lessz a ''/'', majd 250-512 vagy akármennyi swap-ot , 512Mb bőven elég.
Mikor rákérdez ,hogy az MBR-t hova írja megadod neki azt a hdd-t ami a biosban be van állítva, amiről bootol a gép.
Ennyi.
üdv
Batman -
Batman
őstag
válasz
MikySoft #675 üzenetére
Meg lehet.
A win és a Linux megfér egymás melelt csak a linuxnak csinál egy külön particiot!
Én a linuxdcpp-t ajállom dc++ kliensnek.
A webcamot nem azért nem lehet megcsinalni mert nem kezeli hanem mert , az msn valami saját wines szabványon megy a videoconf és ugye a microsoftnak nem érdeke hogy ezt a linuxos userek tudják használni.De ha mákod van menni fog. -
Batman
őstag
válasz
MikySoft #672 üzenetére
Én a legujabb Suse-t ajállanám , telepítés full egyszerű és egyből grafikus felületet kapsz mindennel beállítva.
-Internet (Vezeték Nélküli hálózat) (Mozilla)---> megy rajt a Mozilla? Mennyire tudja kezelni a Wireless hálózatot? - Ez menni fog.
-Zion++---->ez megy rajt? - Ez enm tudom mi
-word/excel/power ponit - Ez is menni fog.
-X-HUB--->ez megy rajt? - Igen.
-My IP Kliens - Igen.
-MSN - Igen.
-Webkamera - Ezzel lessz egy kis macera. -
Batman
őstag
Szia!
Ez uhu 1.2?
Mikor én ezt használtam nekem is az volt a problémám ,hogy nem tudtam megosztani fájlokat a hálón.Láttni látták a gépet de mappákba nem tudtak belépni.Az volt a baj ,hogy az uhu automatikusan a mediaba csatolja fel a vinyókat, ezek nem ''igazi'' mappák, és nem tudod őket megosztani.Fstab-ban beállítottam hogy az mnt-be csatolja fel őket és utána a megosztás tökéletesen ment.
Lehet nálad is ez a baj. -
Batman
őstag
Nem gáz, de fat32 nem tud 4 gb-nal nagyobb fájlokat kezelni, szal a dvd isok felejtősek. De ha ez egy külön gép akkor egyszerübb lenne ha beállítanád a sambat(hálózatot) mert akkor mind1 ,milyen fájlrendszer van a hdd, írni és olvasni is fogod tudni mint windows-al mint linuxal.
-
Batman
őstag
Szia!
Nem kell 1gb swap felesleges annyi, 512 bőven elég de még az is sok.
Ha csak azért akarsz linux-ot hogy kiprobáld , nem akakrsz nagyon adatokat tárolni rajta , akkor 5-6 gb elég a rendszernek, ha jól tudom a suse inkább az ext3-at vagy reisefs-t komálja.
A linux-ok látják az ntfs-t és tudják is olvasni, de írni nem , viszont a fat32-t írni és olvasni is tudják, de mint ismeretes a fat32-nel egy fájl max 4gb-t lehet.
üdv
Batman -
Batman
őstag
... mert amire nekem kell a gép azt nem tudje teljesíteni a linux...
Ha te igy állsz hozzá akkor nem értem minek mondod itt a magadét?
Szinte bármely játékot el lehet inditani linux alatt is ,csak egy kis ugyesség kell hozzá.
Mondj egy olyan dolgot amit nem tudsz megcsinálni linux alatt?
Ja van egy nem tudsz kék halált produkálni. (mégis linuxon emulált win ugynugy letud fagyni)
Na jo részemről ennyi volt az off, ez a topic nem erre való, használjuk amire eredetileg indították. -
Batman
őstag
válasz
vjannus2 #394 üzenetére
az az 5 min kb 5 kattintás.
A tanáraid neked még sose mondtak semmi hülyeséget , nem volt olyan óra mikor valamit is elrontottak volna?Mindenki tévedhet .Rengeteg minden van amit nem tudok meg a linuxrol de ezt nem szégyellem és bevallom, én is mondtam már olyan hülyeségeket hogy csak na. -
Batman
őstag
Élvezettel olvasom a kettőtök vitáját de steveetm-nek van igaza.
vjannus2 lehet hogy 1 eve tanulsz linux-ot de írtál itt egy-két meredek dolgot , én egyáltalán nem tartom magam nagy linux gurunka meg sokat kell tanulnom, de pár dolgon azért nekem is fent akadt a szemem.
Szeintem , érdemes mások vélemyényét is elolvasni és elgondolkodni rajta majd ha tényleg igaza van emelt fővel beláttni hogy te tévedtél. -
Batman
őstag
Ha te full alaprol akarod felépíteni a linuxodat , akkor a gentoo-t ajállom.
Bővebben: link
A docs fül alatt rengeteg leírást találhatsz. -
Batman
őstag
Hali.
Win-es gépről akarod olvasni a linuxos particiodat?
Ez megoldhato.
ext2-3:
reiserfs:
Ezek elvileg mukodnek, és ezekkel windows alol tudod olvasni a linuxos particiokat.
üdv
Batman -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Honor X7 fekete 128GB 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN I3 NEO A-Data 750W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest