- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Google Pixel topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ragazzo
őstag
válasz
ErosenZold #10391 üzenetére
PCLinuxOS
-
ragazzo
őstag
Sziasztok!
Van egy Panasonic kamerám amin a fájlok .mod kiterjesztésben vannak. Szeretném kiírni lemezre .avi-ban. Tud erre valaki megoldást? Gondolom valami jó kis konvertáló progi kellene. Gugli nekem nem segített. Thx!
-
ragazzo
őstag
Sziasztok!
Lenne egy láma kérdésem. Akármilyen disztribúció alatt kde ablakkezelővel hogyan tudom életre kelteni az usb-s eszközöket? Pl. bedugom a digitális fényképezőt gnome alatt és szépen felugrik az ablak hogy mi az és mit szeretnék csinálni vele. A menüben is ott figyel hogy Canon X típusú gép. Kde alatt kell valamilyen varázsigét elmormolni hogy ez így menjen? De lehetne ez nyomtató is vagy bármi. Köszi!
-
ragazzo
őstag
Aki még nem találkozott vele annak írom: elindítottam két linuxszal foglalkozó blogomat az ubuntus mellett. Ezekben sem én írom a cikkeket csak fordításokat végzek. Természetesen kezdőknek szólnak a blogok. Elérheted [link] és [link]. Akinek van egy kis írói vénája, az nyugodtan küldhet el nekem saját leírásokat vagy hogyanokat a blog témájához kapcsolódóan.
-
ragazzo
őstag
válasz
atis917 #2666 üzenetére
Elég érdekes dolgaid vannak.Konkrétan az egeres témára gondolok.Én is ezt használom, és nálam soha nem csinált még ilyet.Igazándiból megoldást sem tudok rá.A winpartícióhoz egy kicsit írogatni kell, és van is hozzá egy jó kis oldal ami most nem jut eszembe.Talán holnap.Mondjuk Sianis fejből tudja.
-
ragazzo
őstag
válasz
Cyber_Bird #1793 üzenetére
-
ragazzo
őstag
Hát kezdőknek egyáltalán nem javasolják a Red Hat-ot.A mandriva meg elég furi.Inkább próbáld ki az ubuntut, mert az csak egy cd-ről megy, a többit meg leszedi a nertről.Rengeteg csomag van hozzá, és a fórumozók közül is sokan használnák. Az oldala www.ubuntu.hu Természetesen van benne magyar nyelv.
-
ragazzo
őstag
Itt már sokan késremenő vitákat folytattak a gnome és a kde felület közötti különbségek ecsetelésében.Természetesen a kde sokban különbözik a gnome-tól, de mindkét ablakkezelő elég jó.A kde sokkal színesebb és csili-vilibb, míg a gnome letisztultabb.Itt [link] találsz hozzá cuccot a szépítgetéshez.
[Szerkesztve] -
ragazzo
őstag
Mégsem mennek annyira jól a dolgok.Kipróbáltam az aMule-t is,de az sem megy.Mármint elindul a progi,de aztán nem tudom mit kezdjek vele.Na mindegy.
-
ragazzo
őstag
Volna valakinek használható leírása valknuthoz?Nekem elég bonyolultnak tűnik a sok füllel meg egyebekkel.Jó lesz saját szavakkal is.
-
ragazzo
őstag
Lehet hogy a többségnek UHU-val kellene kezdenie, mert ott szinte semmihez nem kell nyúlni.Aztán meg szép lassan áttérni ubuntura.
-
ragazzo
őstag
Az lenne a kérdésem, hogy van valami jobb tűzfal mint a firestarter?Vagy nem jobb,csak másik.
-
ragazzo
őstag
Már kérdeztem, de elfelejtettem.Ha van egy akármi.deb file-om, akkor milyen parancssal telepítem fel?
-
ragazzo
őstag
válasz
T. Almeida #1232 üzenetére
Én is sokat rágódtam a suse-n,mert sokan dícsérték, meg könyv is van róla.Aztán valahogy itt ragadtam az ubuntunál, és nem bántam meg.Az biztos, hogy nagyon szép lehet, meg csak kattingatni kell,de akkor elvész a felfedezés öröme, ami a többinél megvan.
-
ragazzo
őstag
Hát a debian és a red hat nem éppen kezdőknek való.Inkább használj ubuntut (ezt a mondatot már vagy ezerszer leírtam..).Ennek több oka van.
1. Nagyon jó dolog az apt-get csomagkezelés
2. Itt a fórumon sokan értenek hozzá (nem magamra gondoltam), és segítenek ha elakadsz
3. Mindössze egy cd-ből feltelepíthető a disztró, és alapban is rengeteg csomag van
4. Félévente új kiadás, éppen egy hónap múlva a következő
Ennyi.Remélem meggyőztelek. -
ragazzo
őstag
Ha a guruk a gnome-ot szeretik jobban, akkor már nekem is el kell gondolkodnom a dolgon...
-
ragazzo
őstag
válasz
dr_strange #1169 üzenetére
Próbálok majd jobban barátkozni a gnommal is,de eddig szebbnek találtam a KDE felületét.De ez megint olyan hogy kinek a pap....
-
ragazzo
őstag
Kérdezgetek én annyit tőled.Nem elég?
Na viccet félretéve,felraktam valami karamba nevű progit, ami állítólag jó a desktop csinosítgatáshoz.Ha beírom ALT+F2 után, akkor aztán nem akar előgyünni, hiába hívom.Olyan ez mint aZ Indul a bakterház: Buga Jóska mondom,Gyűjjön ki!....
-
ragazzo
őstag
válasz
qwertly #1152 üzenetére
Sajnos a windows nem annyira okos mint sokan gondolják.Korlátlan hatalmat ad a kezedbe, amivel vissza lehet élni.Ilyenkor jön a program szétcseszése,stb.Tudod, régebben én is csak a windows ''mindenhatóságában'' hittem.Aztán jött az érdekes állatfaj a linux.Kezdtem UHU-val, de volt mandrake is (ami nem jött be), most az ubuntut nyúzom.Kell vele szenvedni,de megéri.És ha megszelidíted, akkor sokkal nagyobb szabadságot ad a kezedbe mint gondolnád.Annyi biztos, ha elakadsz valahol, akkor Sianisra, és ngaborra számíthatsz.Ez nem az a hely, ahol rögtön letorkollnak, mert nem tudsz valamit.És nem rögtön a google használatára sarkallnak.Felrakod a kérdést, és megkapod az adekvát választ.
-
ragazzo
őstag
válasz
qwertly #1147 üzenetére
Én is kezdő vagyok, de egy-két dologban talán tudok segíteni.Először is fel kellene raknod egy ubuntut,mert abban sokan profik, és tudnak segíteni.[link] Innen letöltheted.Aztán szép lassan elkezdeni megoldani a felmerülő problémákat.Nekem is ez van, és internet kapásból volt. Hang nem volt,de beírtam a konzolba hogy sudo apt-get install vlc, és ez is megoldódott.Sokkal gyorsabb mint a SUSE, és minden magyarítható.Nem volt benne kde felület. apt-get install kubuntu-desktop és lőn.Aztán magyarítani kellett(ez most nem jut eszembe.) Összességében a debian közeli disztribekkel sokkal jobban boldogulsz majd,mert Mo-n az emberek legalább 70%-a ezt használja.A bootolást meg megoldja a GRUB,amit a végén felrak.Ott kiválaszthatod hogy mi bootoljon be.Egyelőre ennyi.
-
ragazzo
őstag
Köszi!Nem akarok váltani, csak kíváncsi voltam tapasztaltabbak véleményére.Most már jó az Ubuntu, főleg mert tudok rajta mp-at hallgatni.Talán megy a video is,de azt nem próbáltam. Hasznos dolog az automatix (mintha az Asterix és Obelix-ből származna a név
)Persze most bootnál kiírja a gép, hogy local files mount failed,de működik a rendszer.
-
ragazzo
őstag
Van valakinek tapasztalata a Gentooval?Az érdekelne, hogy milyen az Ubuntuhoz képest, könyebb vagy nehezebb?
-
ragazzo
őstag
Sokan mondták már, hogy a Debian nem való kezdőknek, de azt már nem írta meg senki hogy miért.Konkrétumok kellenének.Vagy össze lehet hasonlítani az ubuntuval.
-
ragazzo
őstag
Csak egy üres winyóra.
-
ragazzo
őstag
Tudja valaki, hogy a Fedora telepítéséhez kell mind a négy lemez?Vagy elég az első, és a többi csomagot meg leszedi az ember a netről.
-
ragazzo
őstag
Ha megakarok nyitni egy file-t,akkor nekem kellene kiválasztani a megfelelő helyről a '' ''opoff.exe-t'' (értsd jól).Terminalban nem próbáltam.Amúgy lenne még egy kérdésem (lassan olyan leszek mint Columbo, mindig csak egy kérédés), szóval beírtam az /etc/apt/sources.list-be néhány ubk-s uhu helyet.Na most ha megnyitom a kpackaget-ot, akkor miért nem jönnek elő ezek a nem hivatalos csomagok?Vagy inkább synapticban kellene próbálkoznom?Amúgy köszi a türelmet.
-
ragazzo
őstag
Egy kérédésem lenne.Feltelepítettem UHU alá a legújabb openoffice-t,és leszedtem a régi verziókat, amik alapból rajta voltak.Most viszont nem nyit meg semmilyen dokumentumot.Azt nem értem, ha egyszer felraktam, akkor miért nem indul el automatikusan?
-
ragazzo
őstag
válasz
T. Almeida #859 üzenetére
Hát nem nagyon akar.De hamár kérdezgetek, akkor itt egy újabb.Felraktam az XEarth nevű progit, ami talán egy jópofa Földtérkép lenne.Azt sem tudom előbiggyeszteni.Van aki használja ezt?
-
ragazzo
őstag
Ez a víruskergető előhozása engem is érdekelne.Asszem a clamavról beszélhet.Ha beírom ALT+F2 után a clamav-ot,nem igazán történik semmi sem.Amennyiben bemászok az /USR/BIN könyvtárba, és megkeresem , rákattintva totál semmi.Egyébként nekem is csak levelek szűrésére kellene, mert nem félek a vírusoktól.Ugye ha valami nincs, akkor attól nem fél az ember.
-
ragazzo
őstag
Már kérdeztem máshol, de nem nagyon bagóztak rám.A kérdés egyszerű:van egy UHU 1.2-őm, amiben OpOffice 1.1 van.Azt hogyan tudnám 2.0-ra frissíteni, vagy rátenni az újabb verziót?Addig eljutottam, hogy letöltöttem a honlapról, kitömörítettem, és tele van deb kiterjesztésű fileokkal.Na ezután mit csináljak?Ezek szerint a honlap azt hiszi hogy Debiant használok?Vagy keresnem kellene forrást, és abból átfordítani?
[Szerkesztve] -
ragazzo
őstag
Büszke vagyok magamra. Sikerült leszednem a mandriva-t, és felraknom az UHU-t. Mindezt úgy, hogy működik a Grub, és bejön a win is a másik winyón. Egy lámától szép teljesítmény.Nagyon féltem, hogy elrontok valamit, de csak sikerült.
Azért azt nem tudom, hogy miként tudnék létrehozni parancsikont. Ha a telepített könyvtárból kimásolom a parancsfilet, akkor nem csinál semmit. Megkérdezi hogy futtassa vagy mást csináljon. A futtatásra katt, és semmi. Ha áthúzom a parancsfilet, akkor setörténik semmi. -
ragazzo
őstag
Ha lehúzom a windowsos winyót, az a legbiztosabb. Összességében akkor nem lehet semmi nehézség a telepítés során, mert az UHU is felismer minden hardvert automatice, és nem kell mindig mountolni a cd és dvd meghajtókat. Mert nekem most így van beállítva. Amennyiben eljutok a LILO-ig, akkor érdemes visszadugni a másik winyót, hogy tudjon választani a szerencsétlen,ugye?Van egy chellom, az is menni fog külön macera nélkül?
-
ragazzo
őstag
Jó, akkor tételezzük fel hogy eljutottam az UHU telepítéséig.Onnan hogy rakom fel a LILO-t?Egyáltalán hol találom meg a neten?
A mandrake-val az a gondom, hogy nem igazán hagyja magát még frissíteni sem. Kijelölöm hogy mit kellene, aztán keresgél valamit a neten, majd kiírja hogy még x dolgot fel kellene telepíteni. Rendbent nyomok, aztán meg kiírja hogy nem megfelelő a program azonosítója vagy aláírása (mittudom én mi). A végén csak hibaüzenettel zárul az egész. Már többen írták, hogy próbálkozzak inkább UHU-val, mert ott mégis egyszerűbb az egész, és mégiscsak magyar. -
ragazzo
őstag
Üdv. Jelenleg a gépemben két winyó van, az egyiken windows, a másikon pedig mandrake 10.1. Az egész LILO-val indul, itt választom ki, hogy melyiket töltse be. Arra gondoltam, hogy a mandrake-t lecserélem egy UHU-ra, mert nem igazán jött be, és nem jutok vele egyről a kettőre. Itt több kérdés is megfogalmazódott bennem.
1. Magamban mennyire fogok boldogulni, a linux telepítéssel, mert eddig csak xp-t raktam fel, de ott ''csak'' kattingatni kellett.
2. Honnan fogom tudni, hogy a ''jó'' winyóra teszi fel a linuxot, mert nem akarom elbaltázni a windowst.
3. Mivel gondolom reinstallnál törlődik minden, így nem lesz LILO-m, hogyan választom ki, hogy mi bootoljon be bekapcsolásnál?
4. Ha esetleg elrontom a telepítést, attól még fog menni a windowsom?
5. Megoldható-e, és hogyan, ha linuxot akarok futtatni, akkor azt egy telepítő lemezről tegye me (CD vagy kislemez)?
Egyelőre ennyi, előre is köszi a válaszokat a (nektek láma) kérdésekre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen videókártyát?
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Google Pixel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- BestBuy ruhás topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest