- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
van a wine, ami azóta fejlődött, meg van a cedega, ami úgy tűnik, hogy fizetős, viszont mások szerint azzal elég jól mennek a játékok is. mivel nem játszom, ezért nincs benne tapasztalatom.
amúgy nálam x86-os változat fut mind x2-n, mind core duo-n. mindkettő 64-bites legjobb tudomásom szerint... és mindkettőn megy. úgyhogy ez így akkor érdekes dolog lehetett, a lényeg, hogy megoldódott. -
dunc
nagyúr
Windozos játékot tudok-e valamilyen modon futtani linux alatt? mert nekem az un win.emulatoral nem síkerült de ez már évekel ezelött volt (redhat linux-al) azóta nyílván ez kicsit jobban müködik reményeim szerint.
-
dunc
nagyúr
válasz
ngabor2 #2997 üzenetére
Nem volt hibás ,mert másikat is megprobáltam és másik gépre felment (2500+barton 462)
Standard personal computer (x86 architecture, PentiumTM, CeleronTM, AthlonTM, SempronTM) ez nem ment fel csak a régebbi gépere,ez felment hiba nélkül 64bit AMD and Intel computers mindkettö az új Ubuntu 7.04 - Supported to 2008 verzió.
[link] -
dunc
nagyúr
Nem tudtam,hogy linux esetében tulajdonképpen nem az választod ki,hogy 32-ill. 64-bites oprendszert akarsz telepiteni ,hanem azt,hogy neked milyen hardver arhitechturád van ,ezért lepödtem meg,hogy nem tudtam a x386 verziót feltelepiteni,hanem csak a 64-bit verziót,mivel olyan hardverem van,ez azért is lepett meg mert régebben ilyent nem tapasztaltam más linux-nál.
-
dunc
nagyúr
válasz
ngabor2 #2990 üzenetére
Lehet rosszul kerestem de tényleg nem találtam a beírt kulcsszavak segitségével
Valami most se jó mert felraktam a ubuntu-6.06.1-desktop verzió-t ami fel ment gondnélkül de én a ubuntu-7.04-desktop-i386 verzió-t szeretném kiprobálni bebootoltattam a cd-t és megprobáltam futtatni de nem jó ezt írja ki. Ha valaki esteleg találkozott ilyennel az segitsen.
[link]
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
téged nem zavarna, ha az általad látogatott topikok jó részében megtalálnád ugyan azt a kérdést? mert engem kifejezetten. kultúrált levlista-családok az ilyet szankcionálni szokták. vannak a fórumozásnak, és úgy általában a netes megjelenésnek íratlan szabályai, azokat is illik betartani, ha választ szeretnél kapni. az egyik ilyen dolog, hogy nem türelmetlenkedsz.
-
dunc
nagyúr
válasz
ngabor2 #2988 üzenetére
Kösz engem is iritál ez a segitökézség nem értem miért baj ha a gyors válasz érdekébe több tokikba is írok?
Úgy vagytok nagy tudásotokal mintha valami kincs lenne...''s lenne egy határozott tippem'' de nem mondod egyébként már sikerült kitapasztalnom az volt a gond,hogy az általam probált verzió ''alá'' kell a régebbi amikor az megvan akkor szerintem felmegy rá az új most virtuálba probálom ,hogy nem cseszem szét a meghajtóim.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
ezzel VladimirR arra akar finoman utalni, hogy nem szeretjük a cross-postokat, különösen nem 1 percen belül (!) 3 topikban. tedd fel egyben. ha sokáig nem jön válasz, tedd fel egy másikban.
én pl. olyan vagyok, hogy crosspostra akkor se válaszolok, ha tudom a választ. itt is lenne egy határozott tippem, de ez a stílus irritál. -
dunc
nagyúr
Sziasztok ezt a verziot írtam ki ubuntu-7.04-desktop-i386.iso,bebootoltattam és amikor inditani szeretném akkor ezt írta ki
Loading Isolinux:disc error 32AX=4200 drive,9F és egy ablak
I/0 hiba
error reading boot cd
RESTART
xp van fent a gépen 2 partricio ntfs 20 és 60 GB-s -
Amper
tag
válasz
ballington #2982 üzenetére
XP: compmgmt.msc; itt lemezkezelés
Lehetetlen, hogy nem látja -
Sianis
addikt
válasz
ballington #2980 üzenetére
De a partíciót magát azt látja! Ha meg túl bonyolult, akkor betolsz egy Ubuntu Live Cd-t és megcsinálod 5 perc alatt.
Sianis -
Batman
őstag
válasz
ballington #2975 üzenetére
Nem teljesen értem, mit szeretnél.
Ha van egy hdd-d amin linusox fájlrendszer van azt win alól is le tudod formázni nem kell hozzá semmi más.Jobb egér a sajátgépre, majd ott manage , utána ''disk managment'' , ott megjelenik a linuxos hdd, itt már tudod formázni.
Remélem tudtam segíteni.
üdv -
ballington
addikt
hy all!
linux típusú fájlrendszerekkel (pl. ext3 v. reiserfs) leformázott partíciókat hogyan tudom visszaformatálni NTFS-é...csak partition magic-el?
ha csak egy vinyó van kéznél -
VladimirR
nagyúr
tudnatok mondani olyan cputest progit, aminek eredmenye nagyban fugg az l2 cache mennyisegetol/sebessegetol?
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #2968 üzenetére
lynxs rulzik
igaz nem 100%-os, de links2 sem kezel stiluslapokat -
Forest_roby
őstag
Hi!
Lehet vmi grafikus motort ráeröltetni a linuxra, hogy működjön a putty alatt vmi minimális grafika?
Nem akarok semmilyen ablakkezelőt. Csak első körben az jó lenne, hogy ha a links2 -g elindulna.
Ehhez elvileg vmi DirectFB szükséges, de egyeltalán nem ismerem ezt és addig nem szeretnék semmi ilyesmit telepíteni a gépre, amíg nem tudom biztosan, hogy fog működni putty alatt.
Van rá vmi esély?
vagy tudtok vmi terminálos böngészőt, ami normálisan jeleníti meg a weblapokat?
mod:
ill. az /etc/ssh/sshd_config -ban az X11Forvarding No -n van. Gondolom ezt akkor érdemes Yes -re állítani...
Ha tévedek javítsatok ki!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #2964 üzenetére
Azért, mert a putty mit a neve is mutatja egy tty. Szóval nem azt látod ami a gépen folyik, hanem kapsz egy terminált. Amit te akarnál, ahhoz távoli asztal elérés kell.
Sianis -
Prego
senior tag
Feltettem az Ubuntu 7.04 dektop x86 verzsönt.
Ez először úgy működött mint egy Live CD, majd az asztalra kirakott egy telepítés nevezetű ikont. Feltelepítettem, és minden grafikus felületről ment. Már akkor gyanakodtam:
Kért egy felhasználónév/jelszó párost és annyi.
Próbáltam aztán a konzolban a su parancsot, persze a jelszót nem fogadja el.
Már nem emlékszem milyen feladathoz kellett super lúzerként bejelentkeznem, remélem ZH-ban nem kérik majd. -
Forest_roby
őstag
Hi!
Meg tudnátok mondani, hogy putty-ban miért nem műxik a ctrl + alt + Fx ablakváltás?
Előre is köszi
Forest
ui.: mondjuk hülye a kérdés, inkább ugy lenne a jó, hogy hogyan lehet működésre bírni ezt a funkciót! -
czappa
aktív tag
Wifi kártyát használok, amit alapból nem ismert fel a Debian, de ndiswrapperrel működik tökéletesen.
Amikor bejelentkezek feldob egy ablakot a rendszer, hogy adjam meg a kulcstartóhozhoz a jelszót, ha ezt nem adom meg, akkor nem tudok netezni. (így néz ki: [link]).
A kérdésem az lenne, hogy nem lehetne ezt automatikussá tenni, tehát, hogy ne kelljen a kulcstartóhoz jelszó, vagy egyáltalán a kulcstartó.
(mint wxp alatt; ha bejelentkezek csatlakozik az alapértelmezett vezeték nélküli hálozathoz, itt is ilyet szeretnék, ha megoldható.)
megj.1: Azt se nagyon tudom mi ez a kulcstartós dolog vki el tudná magyarázni? (link is jó)
megj.2: Alkalmazások -> Rendszereszközök -> Kulcstartókezelőben tudnám törölni a hálozathoz tartozó kulcsot, de amíg azt se nagyon tudom mi az, addig nem szeretném.
megj.3: Ubuntu alatt automatikusan csatlakozott a hálozathoz, igaz ott a wifi kártyát is alapból felismerte, továbbá nem tudom, hogy ott van-e kulcstartó
megj.4: A wifi hálozat WEP-el védett, nem tudom van-e ehhez köze, csak leírtam hátha.
Segítséget előre is köszönöm.
[Szerkesztve] -
tzs84
tag
szerintem ne fókuszálj mindenből egyre, és legjobbról meg főleg ne beszélj, ez mind ízlés kérdése. kde vagy gnome, mplayer vagy xine stb. felesleges hasonlítgatni, kipróbálod őket és amelyik jobban tetszik.
és amit semmiképp nem hagynék ki az a szabad szoftver, miről szól, miért jó, gpl nagy vonalakban stb -
Prego
senior tag
válasz
ngabor2 #2957 üzenetére
Hááát, azért ez sokmindenről elmondható, a Windows parancssor is tud egyet s mást
Azért egy próbát megér, sztem egyre többen gondolkodnak egy ingyenes rendszeren, mivel egyre nehezebb lopni a Windowst, illetve a hozzá tartozó alkalmazásokat.
Ezért mondom, hogy csak néhány fontosabb témakört ölelnénk fel:
-Felhasználói felület: mennyire kezelhető egyszerűen, hol találhatóak az alapvető utasítások (ki-be kapcsolás, menüszerkezet, programok telepítése)
-Multimédia, Játékok, szórakozás: Médialejátszók kodekek telepítése, TV tuner kezelése, melyiknek szebb a képe-hangja, milyen játékokkal játszhatunk.
-Office alkalmazások: OpenOffice vs. MS Office
Kihagynánk a Shell scriptelést, Hálózat konfigurálását, a moduláris kernel felépítését.
Esetleg végszóban el lehet mondani, hogy mely felhasználóknak ajánljuk (Hard Core Gamereknek egyáltalán nem, kis teljesítményű gépeken és laptopokon inkább el tudom képzelni, rendszergazdáknak kötelező ismerni kívül belül).
Ilyesmikre gondoltam:
Melyik GUI-t a legkönnyebb megszokni, melyik a legjobb médialejátszó, hangszerkesztő, videó szerkesztő, MP3 tömörítő, melyek a népszerű játékok. -
ngabor2
nagyúr
csak egy egész hetet szánnánk a Linuxra,
ha csak azért, hogy ''van ilyen is'', az egy hét sok, elég pár óra. ha azért, hogy minden, vagy a legtöbb dolgot win helyett komolyan megoldd linux alatt, az 1 hét nagyon kevés. lassan 10 éve foglalkozok felhasználói szinten linuxszal. még most is tudnak új dolgokat mondani, sőt, volt már rá példa, hogy nagy linux-guruknak én is tudtam újat mondani. teljesen szerintem senki nem ismeri meg a linuxot, emrt senki nem használ belőle mindent. -
VladimirR
nagyúr
''Arra keresnénk a választ, hogy egy ''dummy'' felhasználó mennyire tudná kezelni (telepíteni, programokat telepíteni) a rendszert.''
azt hiszem ezt a kerdest ugyanebben a post-ban meg is valaszoltad, mikor a WMV lejatszasrol irtal (pedig nem hinnem, hogy a dummy kategoriaba tartozol, ha cikket irsz a temaban)
windoze-on nevelkedett felhasznalo, ha nincs meg benne az (olykor nem keves) utanajarsra valo hajlandosag nem hinnem, hogy tul sok sikerrel fog jarni -
Prego
senior tag
válasz
VladimirR #2945 üzenetére
Nem akarok téríteni, csak egy egész hetet szánnánk a Linuxra, és az említett témaköröket járnánk körbe. Arra keresnénk a választ, hogy egy ''dummy'' felhasználó mennyire tudná kezelni (telepíteni, programokat telepíteni) a rendszert.
Tehát kéne olyan disztribució(k), ami könnyen használható, és lehet hozzá jó progikat szerzni.
Én példáúl most az Ubuntut próbálgatom, és tegnap meghallgattam néhány mp3-at, amelyek tartalmaztak néhány nagyon apró hibát. A Windows Media Playerrel nem hallom ezeket a hibákat (nem is tudtam hogy vannak, valszeg valami visszhang effekt miatt), az Ubuntu 7.04 alap lejátszójában viszont igen.
Viszont, hogy jót is mondjak, egyáltalán nem kellett konfigurálgatnom semmit ahhoz, hogy kitűnő (szubjektív vélemény) hangon szóljon az 5.1-es rendszerem.
A WMV formátum lejátszásához viszont kérnék segitséget, mert nekem nem sikerült kodeket telepítenem hozzá. -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #2950 üzenetére
az 500 az egy hibakod, megpedig az ''illegal port command'' hiba kodja
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #2949 üzenetére
hát mostmár nem tudom megnézni, screen shot -ot csinálni és azt belinkelni, de legjobb elékezetem szerint nem.
Vmi olyasmi volt, hogy az 500-as portot csak egy ip felé engedélyzi
pl:
500 port error, this port only use to xxx.xxx.xxx.xxx
de nem ez volt a szöveg!!!
mod:
Igen ez passiv módban volt, mindig abban próbálkozok.
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #2948 üzenetére
nem inkabb azt irta, hogy 500: port command elbaszva?
mert ekkor passziv modba kek valtani, s minden jo lesz
ah passzivban is irja, akkor passz
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #2947 üzenetére
passivban is kiírta, hogy az 500 -as porttal gáz van.
ha szabálytalanul van lekapcsova a gép, akkor utánna ha rendesen elindítom a gépet, akkor nincs net a gépemen, ezt egy reboot megoldja, lehet más paracs is megoldaná, de mindegy mert így az ssh -se műxik és nem tudok neki parancsokat adni!
Lehet, hogy nem normális, hogy ez így műxik, majd vmikor meg kéne oldani.... de ez nem most lesz -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #2946 üzenetére
passziv kapcsolat pont olyan esetekben kell, mikor nat, vagy tuzfal mogott vagy (a koli tipikusan ilyen hely)
vagy innen passzivban sem ment?
btw ha nem all fel rendesen a rendszer egy reset utan, ott szerintem valami nem 100-as
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
never mind!
a kedves apukám megoldotta a problémámat! Lenyomta otthon a hosszabítót, amin volt a gépem. Ezekután ha elindul legközelebb a gép, szabályos ujrainítás kell neki, hogy újra működjön minden netes cucc és mivel erre otthon senki sem képes rajtam kívül ( aki ugyebár nincs otthon ) így megoldódott minden problémám.....
Vlad:
Máshonnan tudtam aktívban és passívban is kapcsolódni a gépemre, csak a kollégiumból nem, de mostmár mindegy! -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #2942 üzenetére
probald passziv modban, de a passiveportrange legyen beallitva
-
dr_strange
senior tag
válasz
Forest_roby #2942 üzenetére
Emlékeim szerint az ssh-n keresztüli másolás az scp paranccsal/alkalmazással jól megoldható.
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Nem érem el az otthoni gépemet ftp-n keresztül.
Azt írja ki a total commader, hogy az 500as port-ot nem nyitja meg nekem, csak 1 bizonyos ip-re engedélyezi. Nem igazán értem mert máshova meg tudok kapcsolódni ftp-n.
Az én gépemen is elég szabványosan van megoldva az ftp. 21 -port nyitva és műxik is. Csak itt a koliban szenvedek, de mindegy is.... más lenne a kérdésem.
Egy mappát szeretnék letölteni a gépemről és időnként 1-1 file-t feltölteni.
Ez ssh-n keresztűl, viszonlag egyszerűen, mondjuk mc-vel megoldható? Vagy szenvedjek tovább az ftp beüzemeléséve?
Előre is köszi a válaszokat!
Forest
mod:
Prego :
Bocs, ezek szerint tévedtem! Bár szerintem az nem linux, amiírt füzetni kell, de ez csak egy magánvélemény.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
szatocs #2939 üzenetére
A -e kapcsoló arra kéri az echo-t, hogy értelmezze a \x formájú konstansokat. Pl. a \t a tabulátor. Ilyenformán az első parancs az a<tab><szóköz>b<enter> stringet írja a c.txt-be (törli ill. szükség esetén létrehozza, nem kell előtte touch) A második a cd<enter> stringet a végére fűzi (itt a -e kapcsolónak nincs jelentősége).
Szöveges fájlt szövegszerkesztővel tudsz szerkeszteniVan kismillió. Lefordítani a gcc paranccsal lehet, legegyszerűbb formájában gcc -o program program.c, de a -Wall kapcsoló használata ajánlott.
cat a.txt b.txt > c.txt - ez azt jelenti, hogy az a.txt és a b.txt tartalmát a c.txt - be másolja, és ki is írja a stdoutra?
Nem írja ki stdoutra, mivel azt irányítottad bele a c.txt-be. -
Claudius
tag
Köszönöm mindenki segítségét működik a grafikus felület
-
szatocs
őstag
Hi!
Tök amatőr linuxos vagyok, csak azért van hozzá közöm, mert volt vagy 7 órám belőle. Lenne egy pár kérdésem. (még mielőtt valaki megkérdezné, fedora 6 - om van)
Mit jelentenek ezek, ha touch-oltam egy c.txt - t?
echo –e a’\t’ b > c.txt
echo –e cd >> c.txt
A második kérdésem pedig az lenne, hogy hogyan tudok egy szöveges fájlt megírni, legyen az .txt kiterjesztésű, hogyan tudom elmenteni, olvasni, bele visszalépni, esetleg módosítani és újramenteni, valamint C - ként lefordítani?
Segítségeteket előre is köszönöm! És valószínűleg majd még jelentkezem további Nektek nagyon könnyű feladatokkal, esetleg kérdésekkel.
cat a.txt b.txt > c.txt - ez azt jelenti, hogy az a.txt és a b.txt tartalmát a c.txt - be másolja, és ki is írja a stdoutra??
A Fedora topicba is írtam, nem tudom, hogy mennyire mások a különböző linuxok között a parancsok, de ha eltérnek, akkor aki otthon van a fedorában, az oda is írhat. Mégegyszer köszi! -
Prego
senior tag
válasz
Forest_roby #2936 üzenetére
Hát ahogy elnézem, a Novell SUSE nem ingyenes, csak az OpenSUSE (a kettő nem ugyanaz: az Opel és a SAAB sem ugyanaz az autó, pedig mégis
).
Az UHU weboldalát néztem még, de eléggé félreérthető az oldaluk. Most így megtaláltam.
Ez az UHU kissé nagy méretű.
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
válasz
Forest_roby #2936 üzenetére
Van nem ingyenes disztribúció, pl. Xandros
-
Prego
senior tag
Az lenne a kérdésem, hogy melyk ingyenes Linux most a legjobb? Jelenleg egy Ubuntu 7.04-et telepítek, de nemsokára egy cikksorozatot kell írnom a Linuxról, Felhasználói felület, Multimédia-játékok, és Office alkalmazások témakörben.
Szóval ha tudtok olyat, amivel lehet embereket téríteni, akkor szóljatok. -
B1114
csendes tag
Hell
Egy kérdésem lenne
Abból áll hogy bash - ben van két feltöltött tömböm: tomb1, tomb2
Az első tömb minden elemében 1 betü van; a második tömb minden ellemébe egy szám van eltárolva.
Az egész benne van egy for ciklusban és arra lenne szükségem hogy az i legyen mindkét tömbnek a sorszáma; és hogy az első tömben tárolt karakterelés a második tömben tárolt számmal egy új tömböt tudjak létrehozni.Ezt így gondoltam ha v.ki nem értette volna meg a leírás alapján.
PL: ez a két adott tömböm ha a ciklusváltozó 1 tomb1[1]=A tomb2[1]=1
és ebből kéne egy ilyen tömböt létrehoznom: A[1]=ezt pedig én szeretném megadni.
A probléma ott van hogy nem tudom hogy kéne ezt helyesen beírni(Pedig vagy 50 féle képpen próbálkoztam) : $tomb1[$i] [$tomb2[$i]]=
Ha valaki érti mit szeretnék kérdezni és tudja a választ azt kérem írja meg nagyon megköszöném!!! -
Claudius
tag
válasz
ngabor2 #2932 üzenetére
Köszönöm érdeklődésedet a helyzet a következő: startx-re a következőt írja:
Xauth:creating new authority fila /root/.serverauth.3062
Xauth:creating new authority fila /root/.Xauthority
x:warning, process set to priority-1 instead of requested priority 0
Fatal servererror:
Serveris alreadyactive for display 0
If this serveris no longerruning, remove/tmp/.X0-lock and start again
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key giving up
Xinit: unable to connect to X server
Xinit: No such process (errno 3): server error
Egyébként grafikusba ugyan odáig jutok el bejelentkezek és azután már nem jelenik mig a grafikus kép tiszta szürke a monitor a nyillat tudom mozgatni az egérrel, hát egyenlőre ennyi. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Claudius #2931 üzenetére
először is meg kellene tudni, hogy magában a graf felület megy-e. lépj át konzolba, root-ként állítsd le a desktop managert (/etc/init.d/gdm stop, vagy kdm, vagy xdm, attól függően, mi megy), majd próbálkozz egy startx-szel. ha az bejön, akkor félig nyertünk. ha nem, akkor mélyebb a probléma.
-
Claudius
tag
Segítséget szeretnék kérni, telepítettem a debiant, elindítom megjelenik a grafikus felület beírom a felhasználói nevet, jelszót és ezután nem történik semmi nem jelenik meg az asztal. Ha átmegyek karakteres felületre az működik, hogyan lehet életre kelteni a grafikus felületet, ATI Radeon 9600-as videokártyám van 19' Samsung 940 BF LCD monitorom van.
Mit tegyek? -
Nagytalp
senior tag
Megtudnátok mondani hogyan kell egy komplett alkalmazást egy másik képernyőn indítani?
-
morp
aktív tag
hi!
van egy xp-s gépem ami wifivel kapcsolódik egy router-hez, az pedig a netre. és van egy linuxos gép ami kábelen kapcsolódik az én gépemre. megoldható hogy a linuxos gépen is legyen net? -
Claudius
tag
Azt szertném kérdezni, hogy mobil rackban lévő HDD-re debiant szeretnék telepíteni, hogy járjak el. A gépemen van egy fix beépített HDD amin win xp fut. A mobil rackban lévő 40 GB-os és teljesen üres még nem volt rá telepítve semmi. A mobil rackot egyébként nem szoktam kivenni a gépből. Mi a legjobb megoldás, hogy bekapcsoláskor ki tudjam választani melyik rendszert szeretném használni.
Köszönöm -
Tottu
senior tag
válasz
Jester01 #2922 üzenetére
Csak rájöttem... (én voltam a figyelmetlen)
Így csináltam meg:
tartalom=`echo $tartalom | tr -d \000`
Ez egy listás for ciklusban van, ami a beolvasott file-okon megy végig, majd elvégez az akutális file-on pár formázást és felülírja a file tartalmát.
De azé köszönöm a segítséget! -
Jester01
veterán
Értékadáskor nem kell a $ jel. A fájlneveket meg célszerű idézőjelben használni, az esetleg előforduló speciális karakterek miatt. Plusz jelen esetben a cat fölösleges erőforráspazarlás.
file=`tr '0-9' '\n' < ''$file''`
És ez feltehetőleg még mindig nem azt fogja csinálni mint amit szeretnél. -
Tottu
senior tag
Üdv!
Szerintetek mi lehet benne a hiba:
$file=`cat $file | tr '0-9' '\n'`
Ezt a hibaüzenetet írja ki: line 142: file1=gds: parancs nem található
De kipróbáltam így: cat file | tr '0-9' '\n'
Így minden működik... De ha értékül akarom adni egy változónak akkor kiírja a fent említett hibát. -
Kérdés:
Szóval. Lenne egy nagyobb hálózat. Szeretnének rá linuxot.
Kikötések:
- WIN-es programoknak futni kell...
- napi 24 órában stabil, jól működő gép kell, távfelügyelet miatt, valamint riasztásnaplózás miatt.
- Lehetőség szerint könnyebb kezelhetőség, mert szinte mindenki win-hez szokott.
Valami hozzáértő emberkét keresnék, aki válaszolna pár kérdésemre, esetleg kis okításra emailben, vagy msn-en.
PM-t küldjön legyen szíves
Köszönöm előre is:
Tüzi -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2917 üzenetére
Kell. Elõször is az ip_forward-ot kell bekapcsolni: echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward (debian esetén az /etc/network/options fájlba beleírni, hogy rebootkor automatikusan bekapcsolja)
Utána iptables-ben be kell kapcsolni a masquerade támogatást:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2915 üzenetére
tehat pl a router net fele eso halokartyaja 192.168.1.1, a lan fele eso pedig a 192.168.2.1?
ezesetben a gateway gondolom a 192.168.2.1 lesz
viszont ezutan hogyan jut at a keres a masik halozatba?
(elnezest, tudom, lama kerdes - sot, van egy olyan sejtesem, hogy menne ez igy is, csak a csomagok nem jutnak el az egyik kartyatol a masikig - vagy valami ilyesmi
kell ehhez valamit allitani iptables-ben?) -
VladimirR
nagyúr
szeretnem router-kent hasznalni a gepem (azaz whaskes szeretne az ovet, de segitkezem neki)
csakhogy elakadtam
a router gepben van ket halokartya
a 192.168.2.100-as egy switch-be csatlakozik, amire a tobbi gep is kotve van
a 192.168.2.200-as megy a dsl bridge-be
ppp0 van, a router gepen van net
a router gep latja a tobbi gepet
az egyik masik gep ip-je 192.168.2.110
ezen a gepen az atjaro es a dns szerver a 192.168.2.200
ez a gep latja a 192.168.2.200-at es a 192.168.2.100-at is
de nem latja a netet
a nevfeloldas elvileg megy (nslookup kiirja az ip-ket, amiket kell neki)
viszont ping-elni nem tud, bar a nevfeloldas a ping-nel is mukodik
mit kellene meg beallitani, hogy mukodjon a dolog? -
Nagytalp
senior tag
Nem történik semmi ha bent van az fstabban a vinyó de fizikailag nincs jelen. Megpróbálja a rendszer betöltése közben csatolni de miután nem találja egyszerűen tovább lép-esetleg oda vet némi hiba üznetet (invalid media vagy hasonló. Ha KDE-t használsz kwikdisk-el tudod egyszerűen ellenőrizni. Ennek használata azért is előnyös mert ha betolod a vincsit a rackbe csak egy kattintás és csatolja is -feltéve, hogy jól van megadva a csatolandó fájlrendszer tipusa.
Üdvözlettel, Nagytalp. -
-
czappa
aktív tag
Részlet az fstabból:
/dev/hdd1 /mnt/hdd1 ext3 noauto,rw,user 0 0
Kérdésem:
A noauto miatt nem annak kéne történni-e, hogy amikor elindul a rendszer, nem mountolja magától? Csak, mert nálam ez történik.
Bejelentkezek és már mountolva látom.
Ezt a vinyót racknek használom, mindjárt kipróbálom úgy, hogy nincs benn a gépben, valyon mit csinál.
Előre is köszi.
ui.: OS: Debian etch
[Szerkesztve] -
Tottu
senior tag
Köszönöm megint a segítségeket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged