- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Forest_roby
őstag
Hello!
Van egy kis problémám.
A gépemben van 1 SSD és egy HDD. Az SSD -re van telepítve egy windows 10 a HDD -re pedig egy ubuntu. A gép indulásakor a grub betölt és tudok választani megfelelő rendszert.A problémám akkor van, ha eltávolítom a hdd -t, mert akkor nem tölt be egy rendszer sem. A grub elindul, ha jól emlékszem, csak az oprendszer választó menü nem tölt be.
Tudtok erre valami megoldást? Milyen infóra van még szükségetek?
Előre is köszönöm a válaszokat
üdv
F
-
Forest_roby
őstag
csak erdeklodnek!
telepitettem egy gimp -et a gepemre, az utobbi idoben eleg sokat photoshopoztam, gondoltam kiprobalom...
inditottam egy 1000x1500 -as ures kepet es elkeztem egy nagyobb ecsettel ( opacity 20% ) a hatteret szinezgetni. kb olyan volt, hogy huztam egy vonalat es az ecset kb 1-2-3 masodperces kesleltetessel megtette azt az utat amit en elotte az egerrel. mondhatjuk, hogy igy nem elveztem a dolgot.
meg azt se lehet mondani, hogy olyan gyenge lenne a gepem, vga driver telepitve!so, ez igy notmalis, mert ilyen a gimp? ( nagy felbontasnal mar nagyon belassul!! )
vagy a gepemmel lehet vmi gaz?Elore is koszi a valaszokat!
forest
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Eloszor is koszi a valaszt.
No, en speciel a 774 -el probalkoztam, de lehet, hogy a 744 -el kellett volna a problemam akkor is ugyan az. Olvasasi jogot akarok adni a sima usereknek, de ez utan a parancs utan meg csak be se tudok lepni a mappaba. Belepes megtagadva uzenetet kapok...
Ha van olvasasi jogom, akkor miert nem tudok belepni a mappaba?!?!?
A 775 -re vagy a 755-re mar be tudok lepni a mappaba, de szerintem az irasi jogot is ad a usernek, azt pedig nem szeretnem....No, ez az en problemem.....
Mindenesetre nem tudom, hogy mi a baj.... vmi megoldas?
Elore is koszi!
Forest
-
Forest_roby
őstag
hi!
chmod ???
Szoval, milyen szamot kell a chmod utan beirnom, ha vmi olyasmit szeretnek elerni, hogy a root es a 'file tulajdonos' -nak minden joga meglegyen a fileokra es mindenki masnak csak olvasasi joga legyen?
( + a -R kapcsolo jo, hogy az alkonyvtarakra is hasson a parancs? )Elore is koszi!
Forest
-
Forest_roby
őstag
-
Forest_roby
őstag
up!
-
Forest_roby
őstag
HI!
Debian alatt xfce 4 et használok. Megtudnátok mondani, hogy hogyan tudom a képernyőfelbontást és a frekvenciát megváltoztatni/növelni?
Előre is köszi
Forest -
Forest_roby
őstag
Hi!
Lehet vmi grafikus motort ráeröltetni a linuxra, hogy működjön a putty alatt vmi minimális grafika?
Nem akarok semmilyen ablakkezelőt. Csak első körben az jó lenne, hogy ha a links2 -g elindulna.
Ehhez elvileg vmi DirectFB szükséges, de egyeltalán nem ismerem ezt és addig nem szeretnék semmi ilyesmit telepíteni a gépre, amíg nem tudom biztosan, hogy fog működni putty alatt.
Van rá vmi esély?
vagy tudtok vmi terminálos böngészőt, ami normálisan jeleníti meg a weblapokat?
mod:
ill. az /etc/ssh/sshd_config -ban az X11Forvarding No -n van. Gondolom ezt akkor érdemes Yes -re állítani...
Ha tévedek javítsatok ki!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
Hi!
Meg tudnátok mondani, hogy putty-ban miért nem műxik a ctrl + alt + Fx ablakváltás?
Előre is köszi
Forest
ui.: mondjuk hülye a kérdés, inkább ugy lenne a jó, hogy hogyan lehet működésre bírni ezt a funkciót! -
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #2949 üzenetére
hát mostmár nem tudom megnézni, screen shot -ot csinálni és azt belinkelni, de legjobb elékezetem szerint nem.
Vmi olyasmi volt, hogy az 500-as portot csak egy ip felé engedélyzi
pl:
500 port error, this port only use to xxx.xxx.xxx.xxx
de nem ez volt a szöveg!!!
mod:
Igen ez passiv módban volt, mindig abban próbálkozok.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #2947 üzenetére
passivban is kiírta, hogy az 500 -as porttal gáz van.
ha szabálytalanul van lekapcsova a gép, akkor utánna ha rendesen elindítom a gépet, akkor nincs net a gépemen, ezt egy reboot megoldja, lehet más paracs is megoldaná, de mindegy mert így az ssh -se műxik és nem tudok neki parancsokat adni!
Lehet, hogy nem normális, hogy ez így műxik, majd vmikor meg kéne oldani.... de ez nem most lesz -
Forest_roby
őstag
never mind!
a kedves apukám megoldotta a problémámat! Lenyomta otthon a hosszabítót, amin volt a gépem. Ezekután ha elindul legközelebb a gép, szabályos ujrainítás kell neki, hogy újra működjön minden netes cucc és mivel erre otthon senki sem képes rajtam kívül ( aki ugyebár nincs otthon ) így megoldódott minden problémám.....
Vlad:
Máshonnan tudtam aktívban és passívban is kapcsolódni a gépemre, csak a kollégiumból nem, de mostmár mindegy! -
Forest_roby
őstag
Hi!
Nem érem el az otthoni gépemet ftp-n keresztül.
Azt írja ki a total commader, hogy az 500as port-ot nem nyitja meg nekem, csak 1 bizonyos ip-re engedélyezi. Nem igazán értem mert máshova meg tudok kapcsolódni ftp-n.
Az én gépemen is elég szabványosan van megoldva az ftp. 21 -port nyitva és műxik is. Csak itt a koliban szenvedek, de mindegy is.... más lenne a kérdésem.
Egy mappát szeretnék letölteni a gépemről és időnként 1-1 file-t feltölteni.
Ez ssh-n keresztűl, viszonlag egyszerűen, mondjuk mc-vel megoldható? Vagy szenvedjek tovább az ftp beüzemeléséve?
Előre is köszi a válaszokat!
Forest
mod:
Prego :
Bocs, ezek szerint tévedtem! Bár szerintem az nem linux, amiírt füzetni kell, de ez csak egy magánvélemény.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #2846 üzenetére
No, nem tudom, hogy van -e telepítve a gépre arial betűtípus, de az biztos, hogy van olyan oldal, amin megjeleníti az arial-t, amit én csináltam weblapot azon meg nem. Most nem linkelnék, ha nem muszáj,de ha kell akkor csinálok egy próba oldalt arial betűtipussal.
Nem tudjátok, hogy ez mi miatt lehet?
Ja, windows oprendszer alatt - IE és FireFox -szal is tökéletesen működik az arial betűtípus megjelenítése. Csak linux alatt vannak problémáim vele. : (
( so, up! ) -
Forest_roby
őstag
Hi!
Meg tudnátok mondeni, hogyan tudok betűkészleteket telepíteni a gépemre?
Főleg az Arial érdekelne, de jöhet más is.
ops: Debian
Előre is köszi!
Forest -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #2610 üzenetére
Hi!
A kerülő megoldásodat választottam praktikus okokból, de a parancs lefutásakor: tar clf linux.tar * elég sok hibát dobott a terminálba.
pl.:
socket ignored
Cannot open: Hozzáférés megtagadva
file changed as we read it
....
de mecsinalta a linux.tar -t. Most akkor ez jó v, nem?
Előre is köszi a válaszokat!
Forest -
Forest_roby
őstag
Hi!
Egy 8Gb-os lemezen van a linux a gépemen.
Hogy lehet egy particiót így utólag elkülöníteni -úgy hogy a linux sértetlen maradjon és tudjak a gépre telepíteni wgy másik oprendszert?
Szeretnék egy win98se -t telepíteni a gépre - csak és kizárólag a starcraft miatt, a wine alatt ezen a gépen nem műxik jól....
( op: Debian etch )
Előre is köszi!
Forest -
Forest_roby
őstag
válasz
dr_strange #2541 üzenetére
nekem az adblock belasította a firefox-ot, miután leszedtem ujra jó volt a sebesség...
( a gép és a net is elég gyors volt ill elég gyors ) -
Forest_roby
őstag
Hi!
Bár ez lehet inkáb firefox topic, de linux alatt egy kicsit más a dolog - szóval a kérdés: Hogy lehet ezt a köcsög sárga csíkot letiltani a firefoxról ami mindig fel akarja telepíteni a flash playert - tudom, telepitsem fel és akkor eltűnik a sarga csik - nem akarom feltelepiteni??
------
Bizonyos url -eket le akarok tiltani, töbnyire reklamokat és politikai jellegű oldalakat, ezt hogy tehetem ugy meg, hogy a gep teljesitmenye ne essen a felére? -a firefoxba beépűlő ilyen jellegű plugin nem volt tul jo vmi mas megoldas kellene!
Előre is köszi!! -
Forest_roby
őstag
válasz
dr_strange #2489 üzenetére
aha, thx -bár már megtaláltam. érdekes mert rögtön ezzel kezdtem, de nem volt jó -biztos elírtam vmit...
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Hogy tudom lekérdezni a hálókártyám mac ip -jét?
Előre is köszi! -
Forest_roby
őstag
Hi!
Nem tudok linux alatt iso-8859-2 codolásban menteni szöveges filet. Már többször is kérdeztem, de soha nem kaptam kielégítő választ erre a problémára. Engem most már bármilyen megoldás érdekelne, bár a gvim -et preferálom. A gvimmel elvileg lehet: set charset=iso-8859-2 paranccsal, de erre azt mondja, hogy nincs ilyen parancs... : (
Most már kezdek elkeseredett lenni, nem igaz, hogy ilyen béna vagyok és, hogy ez az egyszerű dolog ilyen bonyolult. -
Forest_roby
őstag
Hi!
Tudnátok ajánlani egy jó ébresztő programot? Általában megy egész éjjel a gépem és kipróbálnám, hogy milyen vmi jó zenére felkelni, tudom ott a google meg a synaptic ( ubuntu ), próbálgattam is a progikat, de egyik se volt nyerő.
Előre is köszi! -
Forest_roby
őstag
thx
-
Forest_roby
őstag
Hi!
mi a terminálparancs egy üres file létrehozására és fizikailag a winyóra irására?
szövegszerkesztőt ne indítson el és ha lehet, akkor ne vmi ilyen parancsot írjatok be, hogy:
gvim uj.txt -
Forest_roby
őstag
Az uhu egy magyar f0$, - fejlesztés. Az ubuntu mögött kicsit nagyobb a fejlesztési háttér -szóval, ha hatékony, normális op-rendszert akarsz a gépedre, akkor nem nehéz a válasz: UBUNTU
//az uhu fanok most biztos megdobálnak, de sztem nagyon gáz az a rendszer......
( próbáltam, tudom )
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2151 üzenetére
nem, a suse particionáló progijára gondoltam, ami telepítés közben használsz.
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2147 üzenetére
én mondjuk -> törölni és ujra létrehozni <- módszer híve vagyok, de a formázás is elég, a többit a suse telepítő megoldja!
igen, ennyi az egész. -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2140 üzenetére
Elindítod a suse telepítését és amikor a particionáláshoz érsz, formázod az ubuntus particiót.
aztán tovább -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2137 üzenetére
Pontosan! Erre találták ki ezt a mappát (többek között).
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2135 üzenetére
semmit!
a /home/username/.... meg akármit! a te mappád!
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2133 üzenetére
hát nem!
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2131 üzenetére
nem tom, hogy miért írásvédett! passz.... nem ismerem ezt a 'file system' -et
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2129 üzenetére
még eddig nem kellett ilyen fs.-t mountolnom, lehet, hogy én írtam rosszul...
próbáld így: sudo mount /dev/xxxx /media/xxxx -t reiserfs
elötte: sudo umount /media/xxxx
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2126 üzenetére
sudo mount /dev/xxxx /media/xxxx -t reiserfs -o notail
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2124 üzenetére
menu: Rendszer/Adminisztráció/Lemezek
itt szépen megkeresed azt a particiót amire telepítve van a linux és azt írod be! -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2121 üzenetére
ezesetben:
sudo mkdir /media/hdxx
sudo mount -t ext3 /dev/hdxx /media/hdxx
sudo gedit /media/hdxx/boot/grub/menu.lst -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2119 üzenetére
sudo -ra is kér jelszót?
mindegy, fogalmam sincs mi a 6.06 live cd root jelszava....
keresd meg google-el, vagy igen, tölcsed le a knoppix-et, jól fog az még jönni késöbb is!
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2116 üzenetére
milyen live cd?
Használj knoppix-ot, nem kér semmilyen jelszót!
6.06 live cd root jelszó: root
de nem biztos, nem tom, soha nem próbáltam...
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2115 üzenetére
50szer leírtuk.....
#2017! -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2025 üzenetére
#2017 miért nem jó?
-
Forest_roby
őstag
jó, igen, értem ! adjak köveket?
ballington:
su
mkdir /media/hdxx
mount -t ext3 /dev/hdxx /media/hdxx
mc -e /media/hdxx/boot/grub/menu.lst
/átír én ment! -
Forest_roby
őstag
Jah... közben én is rájöttem, hogy valószínüleg nem szükséges, de mikor először írtam, arra gondoltam, lehet hogy reklamál a gép -milyen jogon akarok én egy ilyen fontos filet megváltoztatni, de végülis mindegy - működik ígyis - úgyis.
mod: Ez a chroot, nem egy NAGYON hacker barát dolog? Nem kell hozzá semmilye jelszó - elindítom azt kész...
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #2004 üzenetére
a chroot lehet, hogy nem is szükséges, de nem írtam le, hogy hogyan kell!
bemountolod a linux particiót:
mkdir /media/hdxx
mount -t ext3 /dev/hdxx /media/hdxx
és utánna:
chroot /media/hdxx
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2003 üzenetére
nemigazán, de ha egy live cd-ről bebootolsz, onnan igen.
mod: terminal-ban:
su
chroot
ha van fent mc-akkor
mc -e /boot/grub/menu.lst
vagy vhogy szövegszerkesztővel megnyitod!
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
derossi #2000 üzenetére
Ha még nem próbáltad, akkor összehasonlítási alap nélkül elég nehezen tudsz véleményt nyilvánítani, bár szemmel láthatóan megteszed: lehet jobban
Elöbb próbáld ki a cedegat aztán írj váleményt...
Én próbáltam és biza voltak hibák. A linuxot nem arra terveszték, hogy wines játékokat futasanak alatta. ez van... -
Forest_roby
őstag
Még egy jó könyv kezdőknek!
Pere László: LINUX Felhasználói ismeretek I.
[link]
mod:
DrGonzo22 : készülj fel rá, hogy nem biztos, hogy minden úgy fog működni mint win alatt.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Grafiqs #1950 üzenetére
udv!
Lehet, hogy most a 6.06 -os ubuntu fanok megdobalnak, de szerintem az a rendszer nem felhasznalobarat es foleg nem kezdobarat. irtam mar, hogy ha azzal a rendszerrel kezdetem volna az ismerkedest ubuntuval, akkor nagyon megutaltam volna. Elhiszem, hogy sokat szenvedtel vele, én is - fogtam es lelkiismeret furdalas nelkul leszedtem a gepemrol. Visszatettem az 5.10 -et es fun. minden muxik, ugy ahogy kell, a sources.list -es repokkal van egy ki gond -megoldhato-, de azt leszamizva fun. Nem akarlak rabeszelni semmire, de azert mert nem jott be a 6.06 ( nekem se ) meg nem kell felhagyni a dologgal!
sok sikert!
csa -
Forest_roby
őstag
-
Forest_roby
őstag
válasz
boszizsu #1907 üzenetére
Ez egy futatható file, nem kell telepíteni!
Terminálban belépsz oda, ahol van ez a file és beírod ezt:
./RealPlayer10GOLD.bin
elvileg el kell indulnia
mod:
ha Permission denied hibakódot kapsz, akkor:
su
sh RealPlayer10GOLD.bin v. sh ./RealPlayer10GOLD.bin
ha ezután is hibaüzenetet kapsz:
chmod +x RealPlayer10GOLD.bin
sh RealPlayer10GOLD.bin vagy ./RealPlayer10GOLD.bin
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
Megen én....
Van pár kérdés, ami felmerült bennem, hát gondoltam most megkérdezem....
Az elöző két kérdésre még várom a válaszokat, a könyvtáras kérdésre, meg annyit, hogy nem a fökönyvtárban lévő mappákra gondoltam, azokat nagyából ismerem, sokkal inkább azok almappáira gondoltam, ugyhogy a megadott link elég kevés.
újabb:
Hallottam, hogy ha vmi ''elszáll'' akkor nem kell ujratelepíteni a linuxot, ugy mint a window$-t (persze a window$-t is le lehet menteni...), hanem le lehet vhogy menteni és abbol visszaálítani. kérdés: Meg lehet, azt csinálni vhogy, hogy egy fullra feltelepített rendszert dvd(k)re kimenteni és ha vmi történi, pl a winyó elszáll, akkor egy új winyóra visszarakni a mentett rendszert -minden beállítással, stb... (a particiós tábla nem feltétlenül egyezik meg a régivel.) ?
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
újabb:
[link]
A jobb felső sarokban lévő proginak mi a neve? -telepíteni szeretném. -
Forest_roby
őstag
Hi!
Írnátok pár sort a fontosabb linux mappákról? Hova kerüknek ezak a dolgok, hova azok? Hol található ez, hol az? stb... Fontosabb mappákra lennék kiváncsi, amiről érdemes tudni!
pl.: /etc/alternativs/.... - itt mik vannak?
Előre is köszi!
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #1882 üzenetére
pont a folytatás volt gázos, ezt nem igazán értem:
'' ha több cuccot is fel akarsz tenni, akkor egy darabig ismételgeted változó csomagnevekkel, > helyett >>-t alkalmazva, hogy hozzáfűzze, a végén
cat dl.txt | sort | uniq > dl2.txt''
odáig értem, hogy >> -el nem írja felül a dl.txt, hanem folytatja, de utánna nem tudom, hogy mire jó az a cat.
----------------------------------------------------------
mindegy. Letöltöm, felmásolom az adott mappába és nyomok egy apt-get install program -ot és kész, ha jól vettem ki.
mod: az nem cut?
mod2: a wget -tel meg lehet etetni ezt a dl.txt valahogy?
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
no, megen net közelben vagyok(, csak nem otthon).
sudo apt-get install kubuntu-desktop --print-uris -qq | cut -d''''' -f2 > dl.txt
parancsra kiírná s dl.txt -be, hogy mit kell letölteni ahhoz, hogy telepíthessem a kubuntu-desktop-ot? ( > ez a jel nyilván a szabvány kimenetet állítja át)
Vegyük, hogy sikerült letöltenem és kiírtam egy cd-rw-re. Mi a köv lépés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Gyúrósok ide!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged