- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Mielőtt kérdeznél, olvasd el az alábbi összefoglalót,
és használd a keresőt is!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Curtain
senior tag
válasz
junior19 #113931 üzenetére
Ezek nem végleges beállítások csak próbáltam szemléltetni hogy mekkora a különbség ha ugyanazt a youtube videót a boxon és a tv-n nézem ugyanazokkal a beállításokkal. Lehetett látni a villogó oszlopokat csak pont úgy sikerült fényképeznem hogy ez a képeken nem látszódik.
-
Curtain
senior tag
-
-
Krissz80
senior tag
válasz
junior19 #112154 üzenetére
Köszönöm a hozzászólásokat.
Az OLED-nél a beégés lehetősége kicsit zavar, az 50 jelenleg kényelmesen befér az 55 már lehet necces, a család szokott TV-t nézni, Foci-t is.
Tovább nézegetve arra jutottam a válaszotok előtt, hogy amennyiben QLED vagy QNED akkor a local dimming-es verzió lenne a jó. A Samsungét dicsérték, csak meg kell barátkoznom az 55"-al, mert az alatt nincsen local dimm-es.Ez pl. most egész jó áron van, csak tavalyi: Samsung QE55QN91AATXXH
Amúgy van 50"esben is de az érdekes mód sokkal drágább. -
Swenk
aktív tag
válasz
junior19 #111926 üzenetére
Most kezdhetek mindent előről...Csak most vettem észre,
hogy hiába állítgatom én a tv nézés közben a beállításokat. A HDR-beállítások csak akkor élnek, ha egy HDR-es videót /pl. primeról/ elindítok és akkor kezdem a beállításokat, elemenként. Fut a film és ilyenkor már azt írja ki a beállításoknál, hogy HDR kép mód, és a többi....Igy kell beállítani a HDR-t.
Most ez így áll nálam, az összes beállítás megnyitásakor:
HDR mód kiválasztása......eredeti
Panel fényereje------100
Kontraszt-------100
Fekete szint----50
Dinamiku tónusáthelyezés-----Be
Gamma ----inaktív
Video tartomány-----inaktív
Szemkímélő --------Ki
Színmélység -----65
Árnyalat---0
Színskála-----Natív
Finomhangolás/Színbeállítás----Ki
Fehéregyensúly---Hideg 20
Tisztaság/Élesség------35, a többi ----Ki
Filmmaker mode automat-----Ki
Kék fény csökkentés----KiEnergiatakarékos-----Ki
Igy most ez az eddigi legjobb. Persze este van.....
-
Swenk
aktív tag
válasz
junior19 #111923 üzenetére
Szia! Az idő kereke /2. évad/ 1. rész/ 2.56-tól. Csak HDR-ben tudom nézni, mert a tv ha HDR a film, átvált HDR-re , automatikusan. Meg is jelenik a képernyő jobb felső sarkában, a HDR felirat, pár másodpercre.
A Színház módot még nem próbáltam. Az " AI"szolgáltatás is ki legyen lőve? -
Swenk
aktív tag
válasz
junior19 #111441 üzenetére
Szia! Akkor ezért van az /IPS panel/, hogy az amazon prime, meg a netflix nézhetetlenül sötét, még sötétben is.5 napja vettem: LG 65NANO763QA. Próbálkoztam: LG ügyfélszolgálat, távbeállítás, semmi. Szervízes kijött ,megnézte, azt mondta a tv jó, ilyenek a filmek, mert a rendező sötétet akart. Na de ennyire? Akkor csak a 2x drágább OLED a megoldás? Itt valami nagyon nem jó.Nálad, nálatok hogy van ez? Köszönöm.
-
-
B-L-A-C-K
titán
-
nOvOp
senior tag
válasz
junior19 #111238 üzenetére
Köszi!
Véleményetek szerint mekkora előrelépés lenne képminőségben a jelenlegi (43UH661V) TV-hez képest a 55NANO763QA?
Élőben megnéztem ezt a 3 TV-t: 55NANO763QA, TCL 55C735, Hisense 55U7HQ.
Az LG igazából nálam a 3. helyen volt képminőségben. Viszont a másik kettő neve, nekem nem sokat mondott, így nem tudom mennyire megbízhatóak. -
-
Dnalorr
tag
válasz
junior19 #111192 üzenetére
Természetesen nem drasztikus változtatásokra kell gondolni, de az IPS paneles TV beállításait tudom prezentálni:
Kép mód: Szakértő (sötét helyiség)
Háttérfény: 75; Kontraszt: 95; Fényerő: 50; Élesség: 15 (4K streamingnél 10); Szín mélység: 50; Árnyalat: 0; Dinamikus kontraszt: Ki; Szuperfelbontás: Ki; Színskála: Auto; Színszűrő: Ki; Gamma: BT.1886; Színhőmérséklet: Meleg1; Zajcsökkentés: Ki; Szemkímélő: Ki; TruMotion: Ki
...És azt hiszem ennyi. Talán ezek nem is sokban térnek el a Szakértő beállítástól. Ehhez próbáltam belőni a két VA paneles tv-t, hogy kb. ilyen szép képet kapjak, kevés sikerrelDe talán félig meg is válaszoltad, hogy ebben az esetben miért lehet szebb képe az IPS panelesnek.
-
Dnalorr
tag
válasz
junior19 #111186 üzenetére
Köszi a választ!
Az egyik VA paneles tévé konkrétan ez [link] a típus, (a másiknak a típusát sajnos most hirtelen nem tudom, de kb. ez az árkategória csak egy generációval régebbi, és középen van a talpa), az IPS paneles tv pedig ez [link].
Nem szeretem a gyárilag túlszaturált, túlélesített, agyon "képjavítózott" beállításokat, ezért mindig próbálom úgy beállítani a TV-t, hogy a lehető legtermészetesebbnek tűnjön számomra, tehát egyiket sem teljesen azonos beállításokon néztem meg, hanem ezt a célt szem előtt tartva. Abból indultam ki, hogy egyszerűen nem tudtam olyan szépen beállítani a két VA paneles TV-t, amilyen szépen beállítottam az IPS-t. Akárhogy nézem, az IPS sokkal szebb képet ad vissza, úgy hogy még a kontraszt is jobbnak tűnik, pedig elvileg fordítva kellene lennie...
De ahogy te is írod, gyanítom, hogy egy jó VA panel tényleg elég jó, csak ezek éppen elég sz*rok... Mondjuk ebből kiindulva nem tudom, hogy hogy vásárolhat az ember nyugodt szívvel TV-t, ha ekkora szórás van a panelok között. -
sityupityu
veterán
válasz
junior19 #110800 üzenetére
Én nem gondolok túl semmit, egyszerűen csak reagálok az itt leírtakra.
Amúgy egyáltalán nem foglalkozom ezzel tévézés közben.
A gyors indítást kikapcsoltam kb egy hét után, miután az újdonság hatása alatt kezdett feltűnni, hogy bekapcsolás után nagyon hamar feláll a rendszer. -
sityupityu
veterán
válasz
junior19 #110541 üzenetére
Értem, köszi.
Amúgy nem tudom, hogy milyen fw lehet a tévémen. Mennyire ajánlatos frissíteni? Vagy ha oké minden, akkor inkább hagyjam a fenébe? Néztem, hogy gyárilag ki van lőve az automatikus frissítés. Hagytam így, mert nem nagyon szeretek indokolatlanul frissíteni semmit sem. -
sityupityu
veterán
válasz
junior19 #110529 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszodat, ilyesmi segítségre volt szükségem.
Ha a grafikonon a műszeres mérés is csak ilyen kis eltéréseket mutatott, akkor szerintem simán bekapcsolhatom, nem hinném, hogy bármit is észrevennék a csökkentett fényerőn kívül."Használd a a Film(vagy Színház), esetleg a TechniColor képmódot a borúsabb, kevesebb környezeti fény körülménye esetén, a két véglet közötti Oledfény értékkel. Ez a két képmód is aránylag olyan pontos, mint a Szakértőiek."
Egyébként gyakorlatilag ha ezeknek a gyári beállításába belenyúlok, akkor bármire szabhatom őket nem? Értem ezalatt, hogy pl a színház módból is tudnék csinálni még egy szakértői sötétet vagy bármit nem? Mert gondoltam én is erre, hogy ha esetleg nem jön be az energiatakarékos mód használata, akkor befogok még egy harmadik gyári képmódot is, amit "befaragok" egy szakértői sötét vagy világosra (tök mindegy) a két véglet közötti fényerő erősséggel kombinálva.
-
sityupityu
veterán
válasz
junior19 #110527 üzenetére
Hali!
Köszi a választ, de szerintem nem értetted meg hogy mi a kérdésem.
Teljesen felesleges lenne leírnom a beállításaimat, ugyanis semmi köze nincs a problémámhoz.
Hiába írtad le hogy szerinted mi lenne a helyes beállítás, én a beállítás részét már elvégeztem olyanra, ami az én igényeimnek a legjobb. Nagyon fényes a nappalink, kétoldalt is vannak ablakok. Simán kell 60-65-ös oled fényerősség hogy jó legyen, az általad használ 40-45 kevés lenne. Sötétben meg 38-as érték van beállítva, alatta én túl sötétnek találtam. Ebből is látszik, hogy ezek a fényerősség értékek nagyon egyéni dolgok. Egyébként így, hogy az energiatakarékos mód ki van lőve jelenleg, a gamma pont úgy van beállítva nálam is mint ahogy leírtad. De ez nem segít az én gondomon, nem az aktuális gamma értékkel van a bajom . Egy 2,2-es gammát sötétben is el tudnék viselni ha sima fényerő pont megfelelő lenne mindig.
Beállítottam két végletet a két beállítási mód alatt. Az egyik az teljesen megfelel akkor ha a nappaliban sok a természetes fény, a másik meg olyanra van állítva amikor teljesen sötét van. De a kettő közötti átmeneti időszakra ez a két beállítás nem megoldás, ezért is kérdeztem az energiatakarékos móddal (az eco alatt erre gondoltam) kapcsolatba azt, hogy jól értelmeztem-e, hogy az oled tévénél másba is belenyúl az oled fényere mellett. Mert ha másba nem nyúl bele, akkor ezt használva megoldaná a problémámat. Ezt kéne tudnom biztosan. Én a korábbi tévéimnél teljesen elégedett voltam az eco mód automatikus fényerő állításával, pont levette olyanra a fényerőt mint amilyenre nagyjából szerettem volna, másba meg nem nyúlt bele. De majd kísérletezgetek vele ha nem kapok erre biztos választ.
De kíváncsi lennék, mindenki ezek szerint úgy csinálja, hogy kézzel váltogat állandóan a nappali és az éjszakai fényerőre belőtt két beállítása között? Vagy nappal egy sima híradót is behúzott sötétítőnél néztek? -
SztiviVander
addikt
válasz
junior19 #110131 üzenetére
A 75UPA ami a tesztben van) és a 753PA között akkor az U az IPS panelt jelentené míg a 3 meg VA-t? Nálunk viszont ilyen UPA modell nem is kapható, ez mintha csak usa-ban létezne.
Nem nagyon lehet ilyenre keresni hogy IPS panel, kinézek valamit ami méretben, tudásban oké, nagy nehezen megtalálom valahol a gyártói specben a kijelző típust és VA...Egyébként még a TCL 55C728-at néztem még ki (igen, láttam hogy az is VA paneles), annak találtam olyan tesztet amin oldalról is mutatják (konkrétan pontosan ezt a típust), nyilván az is torzul valamennyit de az LG ilyen -nem extrém- szögből már a nézhetetlenné fakult kategória, szóval ezért gondoltam arra hogy esetleg csak konkrétan ezzel a példánnyal van valami gond mert oké hogy az IPS 170 fokon is ugynaazt a képet adja, de én nem is 170 fokon akarok normális élvezhető képet hanem csak kb 130-on (vagy a tv sikjára merőlegestől számítva mondjuk 30-40 fok). Azt gondolnám hogy ez azért még a VA-tól is elvárható.
-
kriszkrisz11
csendes újonc
válasz
junior19 #109842 üzenetére
Igen. Emlékszem amikor a gammát állítottam át, az dobott még sokat rajta. Leginkább ezt a villámlás és a hegesztés villódzásának megjelenítésén lehetett észrevenni. Nagyon valósághűnek tűnt. BT.1886-ra volt állítva.
Előző TV - LG 65UM7450PLA
Mostani - LG 75UP81003LR
Ezen a régi TV beállítása sajnos nem jó. Közelében sincs.
Lehet egyszer fogok tőled kérni egy kalibrálást, mert már nem biztos, hogy a mostani beállításához lesz türelmem. Meg persze műszerrel azért csak pontos.nem 3D volt, de valami olyasmi. Csillagos videókban rendesen érezni lehetett melyik van közel-távol és a köztük lévő mélységet űrt.
aztán lehet csak én vagyok becsavarodva, mert mint írtam 8 éve összesen vagy 1000 órát eltölthettem a beállításokkal. De én ezt élveztem.
A mostani TV hiába állítom be a régi értékeket. Egyszerűen nem adja. Egyáltalán nem.
Visszasírom azt a régi TV-t, hiába volt kisebb. -
csacsi77
senior tag
válasz
junior19 #109804 üzenetére
Az eredeti hozzászólásomban ( csacsi77#109792) írtam, hogy csak optikai kimenet van bejelölve és úgy is csak sztereo jel megy az erősítő felé.
Egyébként a Dolby Pro LogicII egész szépen csinál hátsó csatornákat is, de ha már van több csatorna, akkor a valódit hallgatnám, nem a konvertáltat.
(tudom first world problem) -
zsiz
őstag
válasz
junior19 #109706 üzenetére
Köszi, akkor a párosítatlan kártya felejtős. Van egyébként gyakorlati előnye (pl. gyorsabb ki-bekapcsolás, műsorújság betöltése) a CI modulnak, érdemes váltani rá? Mármint azon kívül, hogy megszabadulnék egy plusz eszköztől, amit kb amúgy se használok (max akkor ha épp nincs net valamiért). Az hogy évente egyszer-kétszer lefrissítem manuálisan a csatornalistát ha valamit újat raknak be, az belefér.
-
válasz
junior19 #109093 üzenetére
Az itt is ajánlott szakértői mód van beállítva, fényerő nappali viszonyokhoz maradt az eredeti 100-on. Akkor ez sok? Nem szeretném állítgatni reggeltől estig. És azt hiszem teljesen normálisan kérdeztem valamit nem tudom mi ez a lekezelő stílus egyesektől.
Gondoltam ez is valami csodajó funkció amit kikapcsolhatok mert eszméletlenül idegesítő… Na de akkor lépjünk tovább -
repvez
addikt
-
rainman72
nagyúr
válasz
junior19 #109027 üzenetére
Én eddig ha jó rémlik annyit mondtam csak hogy finoman ujjal megbökni sötét háttérnél,igaz nem tettem hozzá hogy adás közben,mert az is elég hogy eléggé bevillanjon minden irányban fehéren.
Mondjuk nyáron kicsit megfeledkeztem magamról aztán lecsaptam egy legyet VA panelen,nem volt kérdéses milyen panel
Tegyük még hozzá hogy 3 éve én azt se tudtam hogy létezik VA meg IPS szóval,ezért próbáltam leegyszerűsíteni a dolgot. -
janaman01
addikt
válasz
junior19 #108658 üzenetére
Köszönöm az észrevételed! Igazából meg vagyok vele elégedve az os lehetne kicsit gyorsabb, de nem vészes és ha nem lehet dowgradelni akkor szokás kérdése...pár nap és megszokom😀
Mivel kalibrálod be ha megkérdezhetem?
Igen apósomé va paneles meg a samsungom is.
A távirányitó viszont marhára tetszik hogy giroszkópos. -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
junior19 #108072 üzenetére
Ennyire azért alapból tisztában vagyok a dolgokkal, csak számomra az volt technikaliag furcsa, hogy egyszer jó volt, a fehér az fehér volt, nem kékes vagy sárgás fehér, hanem rendes fehér… majd egy frissítés után lett kékesebb az egész kép. A foltosodást el tudom képzelni, hogy bekoszosodott, elvégre panelban van, folyosóval szomszédos falon. De a kékes képernyőre akkor sem találtam épkézláb magyarázatot… a meleg színhőmérsékletre állítás sem oldja meg amúgy , akkor is kicsit kékesebb… A szakértőiben sem 100%-ig oldja meg a színek elállítása. A Nincs jel képnél szinte jók a színek elállátísás után, e a HBO Go appban, a gyári videólejátszóban meg barnás… Többször csináltam már szoftveres visszaállítást, szofver újratöltést pendrive-ról, nem javult meg
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
junior19 #108068 üzenetére
Mi eredeti képmódba használtuk, 75%-os fényerőn, mivel egész nap nagyon világos a szoba, így alacsonyabb fényerőn szinte semmit sem lehetett látni. Sajnos a szobatervező(a feleségem) ablakkal szembe rakatta fel a TV-t, mondtam neki hogy úgy nem lesz jó…
Amúgy nem akarok rákteni egy fillért sem.
Szakértői módban 2 helyen lehet elállítani a színeket, és poén, a nincs jel képek akkor lett jó színű, mikor levettem a kéket és a piros/zöldet maxra a 2 helyen… Csak ugye ez csak azokon a tesztképeken volt jó, máshol nem.
Valami szotveres gondja biztos hogy van, mert csináltam 2-3hete teljes resetet a TV-n, és alapból C20-ra állt be a 0 helyett. De 0-án is túl kékes az egész színkép.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
junior19 #108037 üzenetére
Megnéztem, és arra jutottam, hogy a kijelző piros/zöld színei foltosak(helyenként nagy foltban halványabbak), a kék viszont csak a széleken. Szakértői módban levettem mindenhol a kéket amennyire lehetett, a piros/zöldet meg maximumra tettem, így mondhatni kicsit jobbak lettek a színek, de gyári videólejátszóban meg az élénk(felhasználói) meleg színhőmérséklettel a jó a szakértőivel barnás
. Azért elég gáz, hogy 2.5éves TV-nél, ilyennekkel kell töltenie az embernek az idejét. Az Élénk(Felhasználói)-re csináltam egy visszaállítást és C20-ra állt be(azaz hideg árnyalatra).
Abban is biztos vagyok, hogy szoftveresen valamit nagyon elrontott az LG ezen a szérián, bár nem tudom, hogy a kijelző foltosodás csak 2 színnél mitől van. -
PTomi92
aktív tag
válasz
junior19 #108030 üzenetére
Sajnos nincs ilyen általános hang kimeneti beállítás :\ A PCM és Pass Through lehetőség csak HDMI audio kimenetnél elérhető. Beállítottam egyébként azt, de nem jött meg az 5.1 sajnos. Valaki behatóbban ismeri esetleg az új WebOS beállítási lehetőségeit? Végignyálaztam kb 2x minden egyes menüpontot, de persze lehetséges, hogy csak én vagyok béna és átfutottam valamin
-
PTomi92
aktív tag
-
laskr99
addikt
válasz
junior19 #107923 üzenetére
Miért kéne beállítva lennie? Ezt mondom.. Előző TV koppra detto ugyan ezekkel a dolgokkal ugyan úgy 60hz mellett nagyon szépen működött. De ez most itt cseszteti.
A fent leírt módszerrel HDMI alatt 60hz amit ír. Ezt máshol nem is lehet állítani, HBO GO weboldal nem is engedi, youtube nem engedi. Monitoron is akadnia kellene 60hz-en de mégse akad.
-
laskr99
addikt
válasz
junior19 #107921 üzenetére
Mivel gépre van kötve, már 30hz is baromira szaggat a szememnek mikor az egeret áthúzom. Az előző TV is 60hz kvázi monitorként volt belőve, és régen a 60hz monitoron se szaggatott bármelyik film, még az előző TVn se, csak ez csinálja.
De mindjárt nézem ezt a dolgot. Csatornakeresést hol tudom megnyitni?
-
válasz
junior19 #107586 üzenetére
Senkit sem szeretnék megsérteni, de számomra ez fing hegyezés. Valaki felvetette a kérdést, most meg jól körbe ugráljuk. A végén már azért írtam a gyártó képviseletének, h autentikus forrásból tudjuk meg. Különben az sem érdekel ha gyúródeszka van mögötte. Nem azt mondom, h csont nélküli a kép, de 400eHUF-ért nem is várok többet. Milliókat meg sosem fizetnék erre a kategóriára, gondolom annyival nem jobb egy QNED. Vagy igen?
-
igi
aktív tag
válasz
junior19 #107281 üzenetére
A nagy kanapéról, szemből minden OK, de ha már többen vagyunk, van aki a kiskanapéra szorul, ami közel-oldalt van a tévéhez. Meg heverészve is kényelmes onnan nézni. Valahogy így áll:
És innen nézve Lois Griffin gyönyörű narancs hajkoronája már csak valami halovány fosbarna
2 évet adtam neki, addig remélem lesz már baráti árú OLED. -
Ubulhun
tag
válasz
junior19 #106709 üzenetére
Megmondom őszintén, előző TV-n simán használtam gyári (theatre) módot, család nem panaszkodott. Ezen most filmmaker mode - ha jól emlékszem, így hívják - van beállítva. Viszont annyiszor olvastam fórumon, hogy milyen borzasztó az LG színvisszaadása, hogy kíváncsi lettem, milyen lehet egy jól beállított kép. (Persze aki fikázta LG-t, lehet, hogy konkrétan a kalibrált beállítással volt elégedetlen, ezt nem is tudom már. És az is lehet, nekem sem tetszene kalibrálva. De erős bennem a kíváncsiság. És mondjuk nem akarok rá plusz tízezreket költeni, ezt is bevallom. Mert annyira mégsem vagyok kíváncsi.
)De azt persze józanul gondolkodva még laikusként is be kell látnom, hogy látatlanban még a fényerőt sem tudja megmondani senki, mi lehet jó a mi nappalink fényviszonyaihoz, egyebekről nem is beszélve.
Tehát bocs az eredeti kérésemért. -
otiscsiga
csendes tag
válasz
junior19 #106672 üzenetére
Szia Junior19!
Tökéletes volt a megoldásod. Csak optikaira beállítva DD-ra váltott az erősítő, ha Optikai+belső hangszóró akkor visszavált PCM-re (szerencsére 2 gombnyomásból megvan a váltás a TV-n).
A Ps-en a kimenet Dolby-nál is DD, meg DTS-nél is DD, szóval a DTS nem jön át a TV-n...
Sok tapasztalatom nincs a házimozis dolgokban (ez az első "komolyabb" összeállításom ez a TV, meg egy Yamaha 6.1-es, Ps4Pro, meg egy HiMediaQ10Pro), de úgy gondoltam a TV-n lesz olyan beállítás, hogy Passtrough, aztán amit kap a bemeneti eszközöktől azt továbbadja az optikai kimenetre, a TV belső hangszóróra lekeveri PCM-be és kész, de ezek szerint tévedtem....mondjuk én éreznék ebben is valami "józan paraszti" logikát...
Köszi még egyszer! -
-
vargalex
félisten
válasz
junior19 #105519 üzenetére
Ha elolvasod figyelmesen a hozzászólásomat, akkor láthatod, hogy manuálisan tettem fel (azaz USB-ről) azonnal, amint megjelent, ezért nem tudom, hogy az automatikus frissítésnél már megtalálja-e.
Illetve azt is írtam, hogy resetet csinált a szervizes, mikor itt járt és akkor jónak nyillvánítottuk. Persze, mint később kiderült, azért, mert az alap Eco kép üzemmódban volt. Amint átraktam Szakértő (Sötét szoba) módra, azonnal jött a hiba.
Azóta többször is reseteltem, hogy biztos legyek a dolgomban. Ha egy reset után csak annyit csinálok, hogy a kép módot a felsoroltak bármelyikére állítom, rögtön jön a hiba. -
vargalex
félisten
válasz
junior19 #105515 üzenetére
Egy szóval nem írtam, hogy nem jelentettem újra hibára. Az szervizes mondta, hogy megnézi, van-e a bemutató teremben hasonló készülék és azon ellenőrzi. De én úgy gondoltam, hogy :
1. Azzal is segítek nekik, hogy esetleg egy-két segítőkész topictárs által hamarabb kiderülhet, hogy globális, vagy egyedi problémáról van-e szó
2. Ha globális probléma, akkor nem szeretném, hogy egy alaplap csere miatt megbontásra kerüljön a készülék, ami után esetleg a bevilágítás miatt jelenthetek újabb hibát, illetve az eredeti gond sem lenne megoldva.
3. Ha engem kérne meg egy topictárs, egészen biztosan megnézném, hogy globális hiba esetén én is tudjam jelenteni, hogy lássák, hogy többeket érint, így talán hamarabb elkészül a javítás, vagy megnyugodjak, hogy az enyém nem hibás.De nem vagyunk egyformák.
-
asdf_
veterán
válasz
junior19 #104860 üzenetére
Oké, de itt most nem az IPS vs. VA kontrasztról volt szó, hanem hogy a kolléga úr nanonáci. IPS-en nem jelenleg lesz a fekete fekete, bárki, bármilyen réteget rak elé.
És kicsit jobban végiggondolva és ellentmondva önmagamnak, még az is lehet, hogy a nano rontja a kontrasztarányt, hiszen egy fullpiros képernyő az mar "csak" piros lesz, nem peig piros+szemét. -
Karaya
tag
válasz
junior19 #104659 üzenetére
Megnéztem újra a fekete vágási szintet, azokkal amiket most javasoltál. Fényerő 50 ismét a befutó. (ha egész pontos akarok lenni: a 49 hangyányit kevés, az 50 picit sok, de ez utóbbi van közelebb). A Dark Knight 6:36 is rendben szerintem.
SDR-ben végül is ki tudok hozni elfogadható sötét részletességet, csak gépészkedni kell a fali világítás erejével meg a háttérfény beállításokkal, extrém esetben gamma 1.9-re.
HDR-ben viszont úgy látom bele lehet futni olyan anyagokba, ahol az LG hdr implemetáció ezen a panelen rosszabb eredményt ad mint ugyanaz sdr-ben..A kontrasztot a gyári 80-on használva viszont a világos oszlopok egészen a 252-ig villognak. Ez nem gond? Kontraszt 100-as értéken tűnik el a 235 reference white. Féltreérthettem, mert azt hittem ez a beállítás a cél, holott ez a minimum.
-
Karaya
tag
válasz
junior19 #104647 üzenetére
Bocs, azt kihagytam, hogy a linkelt leírásod alapján mentem már korábban is. (hálás köszönet érte). Szóval a fekete vágási beállítás így alakult: fényerő:51 (51-re csökketve tűnik el a 16 oszlop és alatta ) kontraszt:100
Kontraszt beállítás: fényerő:50 kontraszt:100 (100-ra kellett emelni, hogy a 235 oszlop eltűnjön)
Mindezek szakértői beállítás mellett, minden rásegítés ki, Gamma:2.2.
A fentiek alapján így hagytam a beállításokat: fényerő: 51, kontraszt:100.
A háttérfény 40-70-et úgy értettem, hogy sötét szobában 40 (elég erős a falat világító led, ezért a 30 már kevésnek tűnt, de megnézem majd amit javaoltál a fal világítás erejére). Nappali szórt fényben meg 70.Nos, ezekkel a beállításokkal jött az, hogy a sötétebb sorozatoknál (queens gambit, riverdale) a gammát kellett 1.9-re venni, hogy a plazmát megközelítő árnyék részletet kapjak. (ha jól rémlik, akkor még a fényerő 54-re emelésével lett LG-n azonos árnyék részlet) Mindez ugyanazzal a külső média lejátszóval.
Mit javasolsz, hogyan tovább?És akkor ott van még a probléma a HDR mód sötétségével. A linkelt youtube beállító videókkal a HDR mód nem választható. Gondolom a hdr alatti Cinema módban is úgyanugy fényerő: 51, kontraszt:100 -at kellene használnom..
-
szimszonos
őstag
válasz
junior19 #104630 üzenetére
50 Nano793 tulajdonos vagyok kemény 3 nap óta.Még ismerkedek a tévével,egy 10 éves szintén LG,42LD550 régi lcd-ét még csak nem is ledest váltott.Lenne pár kérdésem..Szakértő módokban,meg a többi választhatü képüzemmódban is kb 80-100 az előre beállított háttérfény.Akkor ez az előre beállított érték nem mérvadó?Azt hittem csak a fényerőt kell beállítani megfelelőre.Vagy akkor a háttérfénnyel is érdemes játszani előre beállított képüzemmódoknál?Kicsit én is furcsállottam hogy alapból 80-100 az előrebeállított érték. A másik hogx az automata HDR kikapcsolható valahol?Ha az ember xbox-on játszik akkor hdr játékoknál,de akár hdr filmeknél is bekapcsol automatikusan.Ez nem mindig jó,mert játékok esetén van amelyiknél ront a képminőségen,hdr nélköl szebb.Ez kikapcsolható valahol?
-
Karaya
tag
válasz
junior19 #104639 üzenetére
Megpróbálok egy konkrét kérdéssel előállni. 1 hete próbálgatok egy 55Nano793-at. Egy öreg pana plazmáról váltottam és nagyon tetszik, hogy mire képes az LG. A HDR demók youtubról meg is haladják az elvárásomat. A nagyobb fényerő, erősebb szinek miatt még kontrasztosabbnak is érzem mint a plazmát (pedig fordítva van). A gondom nekem is néhány film/sorozat sötétésgével van. Olyan mintha a gamma nem lenne jó. A kép árnyékos részei bebuknak feketébe, miközben a világos részek szinte még vakítanak. Expert módokat használom 40-70 backlighttal. (Azt már realizáltam, hogy sötét szobában nem tudok ezzel filmezni, és elég rendes világítást pakoltam a tv mögötti falra.)
Ha a nativ netflix-et használom és HDR tartalmat jelez, akkor legtöbbször gondom is lesz a sötét részekkel. Pl. a Queen's Gambit élvezhetetlen. Ha ugynezt a filmet külső CoreElec lejátszóról nézem hdmi-n, akkor egyrészt nem lesz HDR és emiatt már kevésbé bukik be a sötét, másrészt engedi ilyenkor a gammát változtatni 1.9-re. Az ok, hogy ez egy extém sötét film, de a plazmán nézve ez nem zavart anno. LG-n 1.9-es gamma meg még egy kis brigtness emelés kell, hogy ugyanannyi árnyékos részletet kapjak. (egymás mellé tettem a két tévét. A pana gyári alapbeállításokon megy, sosem éreztem szükségét, hogy piszkáljam)
A kérdésem, hogy miért van ez?Esetleg arra futottam rá, hogy a valós HDR-hez ez a tv kevés és a sötét részeken szívom meg, hogy mégis megpróbálja az lg betuszkolni ebbe a "szerény" panelba?
-
t-joco
tag
válasz
junior19 #104298 üzenetére
Összességében a háttérfény "minél nagyobb csökkentésével" lehet valahogy javítani a DSE jelenségen?! ha jól értelmezem?! Próbáltam 40es háttérfénnyel is,de ott is láttam a "koszt" a kijelzőn... A szemem "hibakereső üzemmódját" nem valószínű,hogy ki tudom kapcsolni..
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el a téma összefoglalót!
• TV/Hifi beárazás
• Házimozi topik
• Hangprojektor/SoundBar
• Használt TV-k javítása
• A webOS kezelése (3.0)
• OLED topik
• LED / LCD TV topic
• Milyen TV-t vegyek?
- iPhone topik
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen TV-t vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- World of Warships
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Synology NAS
- Milyen légkondit a lakásba?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest