Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- CES 2026: a Lenovónál már akasztják a jövőt
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Megtalálták az akkumulátortechnológiai Szent Grált? - CES
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- OnePlus 15 - van plusz energia
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
válasz
John3:16
üzenetére
Én most fej csere közben gondoltam kipróbálom a 0.6-os szűkítőt de vissza is cseréltem ma már a 0.5-re.
Annyival finomabbra kellett darálni, hogy már nem volt finom.
Visszatettem a 0.5-öst és helyreállt minden.
A 9 Bar kb 9-10 mp között épül fel így (0.6 8-9mp) és sokkal szebb a lefolyás is most. -
John3:16
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Számíthat a tágulási fajtája is a nyomásfelépülés ideje szempontjából, de tapasztalatom szerint a szűkítófúvóka megléte/mérete lényegesebb. A múltkor kivettem érdekességképpen a szűkítőt és kb. 2-3 mp alatt érte el a 9 Bart a szokásos 7-8 mp helyett. Nekem Sioux van a gépben.
-
72lakiluk
tag
Néhány hete téma volt a SJ garatszűkítő. Voltak rajzok, frankó prototípus. Ennek a 3D nyomtató fájlja megvan valakinek? Remélem jól írtam
meg esetleg 58 as dosing ring is, bár az valszeg van a neten. Köszi, egy negyedkilós PY-t megérne
vagy kp. -
horinori2
csendes újonc
Igen az a fajta műanyag. Köszönöm a tippeket, próbálkozom.
-
-
Nibiru
tag
válasz
horinori2
üzenetére
Gondolom afféle opálosan átlátszó, hőre lágyuló polimerről van szó. Én első körben a mosogatógépre bíznám a feladatot, de a napfényen történő szellőztetés is csodát művel, bár ezt a megoldás én csak nyáron alkalmaztam egyszer nagyon régen gyerekjátékoknál, nem tudom, hogy hidegben is működik-e.Továbbá ott vannak még a házi szagtalanító megoldások, mint az ecetes víz, szódabikarbóna, sütőpor, só, őrölt kávé,ami így hirtelen eszembe jut. Hogy ezek közül melyik működhet, fogalmam nincs, a só a legkevésbé valószínű, a többi közül az ecetes viz ami leginkább bejöhet.
-
Nibiru
tag
válasz
hogyaza
üzenetére
Ahelyett, hogy rászánt volna pár ezrest, hogy valaki hozzáértő belerakjon egy PID-et, elcsesz hármat, majd, vesz egy Rocket-et.
Meg az az oroszosan profi megoldás a tetején, hát nem semmi. 
Akkor ezek szerint van egy jó géped, használd egészséggel! Nekem nincs szerencsém ilyen marhákkal találkozni sajnos.
Mennyiért sikerült megcsípni egyébként, ha szabad megkérdezni? -
Kávébár bazárra jön valaki?
-
Keresztapper
senior tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
A jó Caravelemre emlékszel Simi? Az azért megcsiklandozott téged is.

-
freaghill
őstag
Lehet, hogy láma kérdés, de a Graef CM800--t hogyan tudom lockolni?
Sajnos előfordul, hogy rakosgatva van a gép, így könnyen el is állítódik.
-
mdav88
aktív tag
V5e szilviken iktatta mar ki valaki az idozito elektronikat?
Talaltam nehany megoldast ra kulfoldon, kivancsi lennek az itthoni tapasztalatokra. Talan a regi gomb beszerelese tunik a legkezenfrkvobb megoldasnak.Illetve a hoelem hol erzi a legjobban magat, ha nem a vizterbe logatom be?
-
-
hogyaza
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Ha már PIDelés.
Tavaly novemberben került hozzám egy R. Silvia V3. Csaj volt az eladó,mondta hogy hőfok problémája van,meg zárlatos valami,mert már 3 pidet cserélt benne,amiket ide is adott vele.Fémharisnyás vezeték lógott ki,azt gondoltam áthúzott és az nyírta a PIDet.Háde neem.SSR nuku,fűtőszál relékimenetre kötve.
Amúgy nagyon szép állapotú.
Ja, és azt mondta nem szenved ilyen szarokkal,normális kávét szeretne.Vett egy Rocket Giottot. -
CB
senior tag
válasz
yazoo1
üzenetére
Nem légtelenítésről volt szó, hanem a tágulási tartályból elfogy a levegő párna, ezt kell pótolni, hogy a nyomás egyenletesebben épüljön fel.
Ha a tiédbe van ilyen, akkor a levegőt időnként pótolni kell vagy úgy, hogy szétszeded, vagy úgy, hogy a víztartályból elfogyasztod a vizet a szivattyúval, majd ismét feltöltöd.
Mivel nálam mindig csak minimális a vízszint, így nálam utóbbi fordul elő akaratlanul is.
Én csak hétvégén kávézok otthon, és sosem tudom kiszámolni pontosan a víz mennyiséget. -
horinori2
csendes újonc
Szeretnék segítséget, ötletet kérni!
Hogy lehet a kávégép müa. víztartályából kiűzni azt az "új műanyag"szagát, ízét? A gép két hónapos. -
sz.zs.
őstag
A jó múltkorában volt nálam egy gép, amiben FRAGOLA féle tágulási volt, igaz, hogy egy tapasztalat nem tapasztalat, de abban a gépben jóval lassabban épült fel a nyomás, mint a sajátomban, ami Sioux-szal van szerelve. Tehát én azt mondom, hogy aki nem viszintesen vagy a függőlegestől eltérő módon akarja beépíteni, az inkább az övét használja.
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
zoknee
üzenetére
áá tudtam lesz egy mérnök aki letol ezért..

szóval igen, teljesen igazad van, nem szabad így szerelni.
de mentségemre szóljon, ez a művelet kb 2 perc, addig álljon mellette, ne tapogassa. azért nem fejtettem ezt teljesen ki, mert feltételeztem hogy aki már így szétszedi és javítja a gépét, annak meg vannak az alapok, aki meg kuka a témához az le se szedje a burkolatot. sajnos a szerelés már csak ilyen, lehet feszültség alatt is, de csak annak aki tudja mit csinál. -
Tomi_Sci
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszönöm a választ

Ki is próbálok egyet
(#80641) Zotmund001: Ezek a Sioux Chief tágulásik az általad említett gumitömítéses megoldást alkalmazzák, ezért is merült fel bennem a kérdés.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
Zotmund001
csendes tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Nem ismerem a Fragola féle folyadékütés csökkentőt, de ha a rendszert feszteleníted, vagy kaphat levegőt (1 irányú szelep), vagy rendelkezik gumiballonnal (mogzó gumitömítéssel) akkor ez a probléma nem jelent veszélyt.
Amit itt leírnak, az a víz levegőelnyelő képességéről szól (nyomás alatt a levegő elegyedik a vízzel), ami problémát a fűtési rendszerek tágulási tartályaiban gumiballonokkal akadályozzák meg.
A másik megoldás, hogy a rendszer fesztelenítése esetén (légköri nyomás, a folyadékütés csökkentőben vízoszlop), a vízoszlop alacsony nyomást állít elő, amit egy 1 irányú szelep kiegyenlít.
Nem megyek bele abba, hogy az ilyen jellegű védő- vakcsöveket hol használják, mert az már megint röpdolgozat téma lenne...

-
Tomi_Sci
őstag
A Fragola-féle vízütés csökkentő, ami ugye levegős, hogy nem telik meg vízzel egy idő után? Honnan kerül levegő a rendszerbe ami pótolja a szépen lassan eltűnőt? Vagy csak túl sok Sioux Chief dokumentációt olvastam?

-
Nibiru
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ha egy digitális mérleg folyamatosan terhelés alatt van, akkor egy idő után az alatt a terhelés alatt elveszíti a pontosságát, azaz mindig meg kell terhelni legalább annyi súllyal pluszban.
Az öregedő nyúlásmérők (10-15 év) esetében egyébként szintén előforduló jelenség, hogy ha pontosan akarsz vele mérni, akkor valamennyi plusz terhelést kell neki adni. -
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
És ez eléggé le is szűkíti a lehetőségeket

-
BlacKSouL
addikt
válasz
soldier2
üzenetére
A digitális mérlegnek csak a kijelzője digitális, a mérés elméletileg nyúlásmérő bélyeggel történik, aminek az esetében nem feltétlenül jó, ha a bélyeg folyamatos húzásnak van kitéve, akár egy csésze tömegétől is. Vagyis az is mechanikus mérést, nyúlást alakít át elektromos ellenállássá.
-
troszti
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Rendben, köszi, akkor én is oda fogom. Az hogy milyet választok, leszámítva persze hogy a 0-16 baros méréstartományban benne legyen, az mindegy ugye? Vagy érdemes itt is figyelni valamire?
-
Noroo
tag
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék beépíteni egy nyomásmérőt. Van valakinek ezzel tapasztalata? Hova szoktátok beépíteni? Olvasgattam kicsit a témában, és a lehetségesnek tűnő megoldások a következők:
1: Az OPV elé
2: Az OPV és a bojler közé
3: A gőzcsőbeA Silvia "Mega-Mod"-ban a srác a 3. lehetőséget válaszotta. Szerinte ott a legpontosabb.
Ti mit gondoltok?
-
zoknee
csendes tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Azért ne adjunk ilyen tanácsot, hogy húzza le a földelést, és kapcsolja be, és kiszárítja magát.
Elég egy véletlen, bejön valaki a konyhába, és véletlen hozzáér, előbb mint hogy mondanád, hogy NE! és kész a baj. Inkább kapcsolja ki, és várja meg míg kiszárad, vagy dobja be az egészet a sütőbe 50-70 fokra, vagy hajszárítózza meg, annyi mód van rá ami biztonságosabb.Szóval a Védőföld nem játék. Főleg egy fémházas gépnél.
-
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Századgrammos mérleg sztem tök felesleges kávéméregetésre. Leginkább ékszerészek használják. Vagy veszel pl egy Hariot.
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
SlayerSub
üzenetére
Nekem is produkál ilyen tüneteket. Leginkább a tizedekben nem biztos, azért grammokat nem ugrál. Mondjuk elemcserét nem próbáltam. De ennek okán tervezem beszerezni század pontos mérleget, az ha néhány század a tévedése, a tizedeket talán pontosan tartja. Az egyetlen bajom, hogy a százados mérlegek 99%-a csak 500g-ig mér, én meg az üres GC gyári karral még épp nem, de őrleménnyel együtt már túllépem. Ha valaki tud olyat, aminek a méréshatára legalább 600g, megkérem, privátban küldjön linket! Előre is köszönöm!

-
-
SlayerSub
tag
Karácsonyra kapott avx-es mérleg ha néha összevissza kalkulál, (nem tudja fixen megmondani mennyi az annyi, hanem jobbra balra számol) az lehet amiatt, hogy a hozzáadott elemeket merülnek?
Ill. az káros szerintetek ha kikapcsolt állapotban rajta tárolom a pressos poharakat?
-
prandris
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én a [bejegyzésem] óta ezt használom. Kb ugyanígy néz ki még ma is. Nem hullik.
-
Rush77
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én a danettinél vettem Joe frex ecsetet. Kb 2000 forint. És jól bírja. Az elmúlt kb 3 hónapban max 10 szálat kellet ki szednem.
A 200 forintos az kb másfél hétig bírta nálam.
Ez. (bocs csak mobilról írok)
http://danetti.hu/products/10945/DAR%C3%81L--TISZT%C3%8DT--ECSET--JoeFrex-?return_path=%2Fsearch%2Findex -
sz.zs.
őstag
Tudtok ajánlani garat sepréshez olyan ecsetet, aminek a szőreit nem kell az őrleményből halászgatni?
-
sz.zs.
őstag
Hát ezen a pidelésen besz@rtok!

-
petfoto
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Valóban nem Tőled van.
Köszönöm a tippeket, beszerzés indul.
Az eladó szerint ez a gyári szűrő, pár apró lyuk van a közepén, akkor elvileg ez nyomásfokozós lehet. De veszek inkább IMS duplát.
Ha esetleg valami más ötlet eszedbe jut, írd meg kérlek, erre kérném a többi hozzáértő kávétársat is.
Grammos van, de tizedet nem tud. Hamarosan lesz. 😁
Köszönöm! -
nemethsza
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Én kettőre beneveznék 🙂
-
sz.zs.
őstag
válasz
petfoto
üzenetére
Nem tőlem vetted ugye? Bocsi ha igen, csak nickről nem mindenkit tudok beazonosítani. Bár én mindenkit aki tőlem vásárol ellátok legalább alap ismeretekkel, így ezeket a kérdéseket ebben az esetben nem tennéd fel...

Szóval! Javasolt egy IMS duplaszűrő beszerzése, de enélkül azért meg lehet lenni. Felsőszűrőből viszont nem az IMS a jó, hanem az expolygonos ~500 Ft-os. Később aztán majd vehetsz esetleg nyitott kart, réz vízterítőt, stb...
A nyomásfokozó dugó csak a nyomásfokozós szűrőkkel használandó, aminek csak egy pici luk van az alján. Ilyened van?
Igen, a Graeffel minél kisebb a fokozat, annál finomabb az őrlemény és ezzel egyenesen arányosan nő a lefolyási idő.
Van pl. tized grammos mérleged?
Szerk.: közben megnéztem, nem tőlem vetted
-
72lakiluk
tag
-
petfoto
tag
Sziasztok!
Egy hete vettem sz.zs. fórumtárs (ezúton is köszönöm a segítségét
) tanácsára egy: "Felújított Gaggia Classic+Graef CM702" kombinációt.
Kérem további segítségeteket (sok láma kérdés jön, vigyázat):
Mit cseréljek le egy gyári felszereltségű 2013-as gyártású gépen? szűrőtartó kar, szűrő, felső szűrő? Vagy mindezeket együtt?
Ill. a karhoz van egy kis fekete "izé", talán nyomásnövelő, azt érdemes/kell használni?
Eddigi tapasztalatok, javítsatok, ha nem jó gondolom:
Minél apróbb szemcseméretűre darálok, annál lassabban jön le a kávé? Ideális kb. 25-28 mp lenne...ehhez kellene az őrlést állítani?
Néha 20 mp alatt lejön (kicsap oldalra a lefolyónál) a 30-40 ml, van hogy besül, azaz nem jön szinte semmi 30 mp alatt.
Van fél kg Lavazza tesztelésre
Pár jótanácsot szívesen vennék.
Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÚJ HP ProBook 445 G11 - 14" WUXGA - Ryzen 5 7535U - 16GB - 256GB - MAGYAR - 2+ év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060TI 8GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- Apple iPhone 15 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
de ahogy visszapörgettem, látom, hogy weinmaker szaktárs nyomtatta, és az nekem nagyon tetszik. rápróbálok privátban.
Meg az az oroszosan profi megoldás a tetején, hát nem semmi. 
Mennyiért sikerült megcsípni egyébként, ha szabad megkérdezni?