- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic V2 - origami
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
eastsider #5798 üzenetére
Igen csak innen tudsz rendelni, arra figyelj, hogy ne kínai küldős változatot rendelj mert hosszú az átfutás és vám+áfa rámegy. Alapesetben amúgy Németo-ból küldenék.
A másik megoldás lehet egy maroktamper, ha jól beállítod akkor azzal is szépen párhuzamosra lehet tömöríteni. -
-
#64905664
törölt tag
válasz
sherlock82 #5793 üzenetére
Még annyit, hogy ezt a sima víz lefőzést tisztítás céljából a Vertuo NEXT-hez írtam le mert nekem olyan van de van másik fajta Vertuo is annál valószínűleg máshogy kell ezt a folyamatot végezni.
-
#64905664
törölt tag
válasz
sherlock82 #5790 üzenetére
Van egy inissia kis kapszulásom, ez 1év 3 hónapos és van egy vertuó amely idén márciusi. A vertuó fél éves korában elkezdte nem lefőzni a kávét, de még pár hétig csak csak elment. Ezt amikor elkezdett nyűglődni habár nem jelezte a gép, hogy rászorult a vízkőtelenítésre kétszer megcsináltam majd ügyfelesek ajánlására többször az üres forró vízzel való "tisztító" főzést, majd ki lett cserélve. Az újnál amely kb 1-2 hónapos, hetente csinálok ilyen tisztító sima víz lefőzés, tehát nagy edény a lefolyó alá, kapszulatartó kiürítés, víztartály teli és amikor bekapcs után folyamatosan világít a led gyorsan háromszor egymás után lenyomom és elkezdi, kb 5 perc alatt kész (a régin ezt nem csináltam). Egyes ügyfélszolgálatos szerint ezt kb 6 kapszula után érdemes lenne.....
Az inissiát csak bő 1 éves korában vízkőtelenítettem mivel a vertuó megijesztett de még nemigen volt rá szükség mivel ezzel kevés kapszulát főzök (napi egyet, ritkán kettőt). Na most az inissiánál egyszerűen elejétől fogva szinte minden kávéfőzés után elindítok egy tiszta vizes átengedést is mert ez egyszerű, azonnal átfolyik és így szerény véleményem szerint -és a frászbukon másokén is- nem tud beszáradni a kávé a kövi napig.
Egyébként azt, hogy napi hány kapszula fogyasztása után érdemes vízkőteleníteni a nespresso.hu oldalán le is van írva minden fajta kapszuláshoz. -
#64905664
törölt tag
válasz
sherlock82 #5784 üzenetére
Én igen.
-
lorcsi
veterán
Van koztunk olyan kave fogyaszto aki dolce gusto oblo- val főzi a kávét ?
Lenne hozza egy kerdesem....
-
válasz
pecsenye88 #5786 üzenetére
Amelyik olcsóbb. Ez beugró szint, nem attól lesz jobb az őrlemény, hogy fémházba rakják ugyanazt a kis hering darálót.
-
sherlock82
senior tag
Van köztetek olyan aki otthon Nesspressó kv főzőt használ?
-
#85578752
törölt tag
válasz
koxkids #5780 üzenetére
Gépfüggő. GC esetében hagynak légrést a pogácsa felszíne és a felsőszűrő között, a pénzérmés módszerrel szokták kitapasztalni mennyi kávé kell hozzá, tamperelés után ráhelyezel egy pénzérmét, felrakod és leveszed, ha széttolja akkor sok, ha nem nyomja meg kevés, ha látszik valamennyire akkor pont jó.
Nálam Catlerrel updosinggal működik jól, vagyis amikor főzés közben eléri a felsőszűrőt a pogácsa, nálam szétnyomná az érme az átlagos töltetet. Világos (new england) pörkölésből mintha több férne bele a kosárba amúgy, szóval ez a grammos irány sem fix.
-
eastsider
nagyúr
Lehet akkora elteres kavek kozott, hogy azonos orlemeny mellett befullad a GC, ahol masik, sotetebb porinel siman jo a flow?
OPV @ 9.5 bar, ims 12/18gr, bottomless. a kave mennyisege ugyan az (18gr). pori vilagosabb, frissebb joval a kavemas: jo cikk a kosarakrol: [link]
-
#85578752
törölt tag
válasz
pecsenye88 #5775 üzenetére
Van benne valami fémlemez is a sztatikus feltöltődés ellen, amitől több a pangó őrlemény.
-
looser
addikt
válasz
pecsenye88 #5775 üzenetére
A CM800-on több fokozat van, finomabban lehet állítani.
-
pecsenye88
csendes tag
Van érdemi különbség a Greaf cm702 és cm800 között? Látok eladót cm800-ból, de redetileg egy új cm702 volt kinézve. Van különbség a külső borítás és anyaghasználaton kívül? Vagy mindegy melyiket veszem?
-
inf3rno
nagyúr
A Dedica EC 685-nél mi van akkor, ha sárgán villog a gőzölés gomb?
-
K1nG HuNp
őstag
Nagyon bevált az aeropress+aergrind+nanofoamer kombó. 18g casino mocca light roast kávé a medium-fine között (aergrind 2:0 beállítás), 90g vízzel egy erős alapra megy rá a habosított tej és jobb mint a kávézóban + egy rakat sikerélmény
-
Osynho
addikt
válasz
pecsenye88 #5751 üzenetére
Haver ilyet vett, ez pont jó hozzá.
-
#85578752
törölt tag
Szerintem igen. Ez egy Dedica termoblokk:
A Silvercrestet meg itt látom szétszedve, de ez tényleg alu kazánnak tűnik.
https://www.youtube.com/watch?v=OnJdUQnItTA
https://www.youtube.com/watch?v=dRj8YVf2P70 -
Saját
csendes tag
válasz
#85578752 #5758 üzenetére
Értem - közben utána is néztem, a típusa SilverCrest SEM 1100 B3. Sajnos nem találtam róla infót, hogy mivel van szerelve.
A Dedica az thermoblokkos, viszont azt nem tudtam, hogy acél csőben fut a víz, és nem érintkezik közvetlen az aluval - ez 100%?
Előre is köszönöm.
-
Sziasztok!
Hosszabb ideje használom a Dedica gép mellé a Graef CM702 örlőt. Néha néha kipróbálom a naked karral is a presszót, de valahogy sosem jó. Keserű, ihatatlan lé jön ki .. Gyorsan átzubog a kávé főzéskor.
Így inkább többször a gyári, nyomásfokozós szűrőt használjuk a frissen őrölt kávéval.
Csatolok pár képet milyen szűrőim vannak (dupla és szimpla)
Dupla magassága 25mm, míg a szimpla szűrőé 17mm
Tamper sem megy bele teljesen a szűrőbe, nem tudom ez mennyire okozhat csatornásodást, mert az is megesik
[kép] [kép] [kép] [kép]Duplába 15g körül szoktam tenni. Szimpla inkább csak pihen, mert ahogy itt is írtátok hogy azzal még nehezebb főzni.
Minden ötletet, tippet fogadok hogy lehetne még jobb a kávé nyomásfokozó nélkül. Próbáltam finomabbra állítania örlőt, két alátét is benne van már, de valahogy nem jó.. -
-
#85578752
törölt tag
Le fogom tesztelni megint.
Rágebben Sage-nél azt vettem észre, hogy ha presszó finomságú az őrlemény, nyomásfokozó kosárral egy darabig jó a lefolyás, lassabb mint durva őrleménnyel, de mivel ponttól pontig folyik a víz, szétmossa a jól tömörített pogácsát.
Updosinggal, amikor főzés közben a kávé felduzzad a felsőszűrő szintjéig, (látszik főzés után a felsőszűrő mintája a zaccpogácsán és egy darabban lehet kiütni), nem tudja szétmosni a víz a kávét, belassul a lefolyás, de egyenletes, nem fullad be.
Ha jól van tömörítve. Ha nincs, megreped, keveredik, részleges lesz a kioldódás, egyszerre keserű és savanyú a kávé. Gondolom ez ugyanolyan nyomásfokozóssal is. Nem kizárt hogy tökéletesen jó nyomásfokozóssal is a presszó, csak nem praktikus. És mivel a maradék víz nem folyik ki alul, ázottabb a zaccpogácsa, nem is lehet egyben kiütni. -
looser
addikt
válasz
#85578752 #5753 üzenetére
Ezzel kapcsolatban maradt bennem kétely az előző beszélgetésből; az első Delonghi-n volt egy "beépített", lényegében a készülékházból kiálló műanyag tamper, amivel tömöríthető volt az alapból nyomásfokozós karral árult és feltehetőleg arra is tervezett filléres otthoni gép. Ezek szerint tényleg nincs jelentősége a tamperelésnek? Ezért álltam ki az előző hozzászólás-váltásban is a tamperelés mellett, holott tudom, az alacsony nyomású (vízt gőzzé forraló és a kávépogin átpréselő megoldások (Szarvasik, kotyogósok)) esetében sem tömörítünk. Nem tilos persze, a gőz utat tör a legkönnyebb úton, ami ugye lyukat képez és a kávépogi nagy része kioldatlan marad. Évekig ittam ezt és tapasztaltam a Szarvasinál. Tehát a kérdésem az, hogy az otthoni pumpás kisgépek (15-19 bar között) esetén nyomásfokozós szűrővel nem szükséges (ajánlott) tamperelni?
-
#85578752
törölt tag
válasz
pecsenye88 #5751 üzenetére
Nem katasztrófa ha nem precíz, de csak kosárhoz tudod kiválasztani a megfelelő tampert, a kosár meg úgyse a gyári lesz ha nyomásfokozó nélkül akarod használni. Nyomásfokozónál meg nincs jelentősége.
-
Saját
csendes tag
Sziasztok!
Kávéfőző választással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
A DeLonghi Dedica alapvetően megfelelő lenne, ugyanakkor én acél bojlerrel szerelt kávéfőzőt keresek, lehetőleg minél kevesebb műanyag alkatrésszel.
- Őrölt kávéval etetném, ugyanakkor a kávépárnát is szeretném kipróbálni.Semmi hardcore dolog, csupán a jelenlegi Aldis, alumínium bojleres szörnyeteget szeretnénk lecserélni.
Előre is köszönöm!
Üdv!
-
pecsenye88
csendes tag
Na, ezt se tudtam. Azt hittem 51-es, amit írnak, akkor 51-es kiegészítők és kész. Holnap rendeltem volna be mindent, de akkor elképzelhető, hogy előbb a kávéfőzőt viszem haza és tolómérőzés lesz... Esetleg, ha valakinek konkrétan Dedica-ja van, vagy volt és tudja a pontos méretet, az nagyon jó lenne! Köszönöm az infót, ez számomra tényleg új (és fura). :)
Bocsánat, konzumpro-nak akartam válaszolni, de utólag nem találom, hogy be lehet-e jelölni.
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Belefogtam egy GC felújításába. Amire gondoltam, hogy mindenképpen kicserélem azok a: tömítések, szűrők, vízpumpa, gőzkar. Később egy PID és egy nyomásmérő beépítése kerül sorra. A expolygon webshopjában több vízpumpa is van melyik lenne jó a GC-hez?
-
Osynho
addikt
"(kiszedtem a nyomásfokozót ) de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön"
"Az első mondatot nem egészen értem, mivel ugye nincs más szerepe az ilyen szűrőnek és karkialakításnak (röfi) mint hogy felhabosítja a - szinte bármilyen finomságú - őrleményt"
Én ezekre reagáltam elsősorban.
Már hogy ne lenne szerepe a kávénak a tömítést tekintve?
Sose állítottam az ellenkezőjét. Simán lefullad a Dedica, ha jól lenyomkodja valaki a kávét. Az általad linkelt videóban is van erre vonatkozó megjegyzés. Én csak annyit állítottam, hogy a presszó egyik alapja, hogy a kávé maga tömörít, ennek őrlése, előkészítése, tamperelése, a megfelelő hőmérséklet és egyéb tényezők adják a jó végeredményt. Onnatól, hogy nyomásfokozós a kar, nem lesz optimális a kávé kivonatolása. Tehát vagy nyomásfokozós kar és kompromisszum, vagy hagyományos szűrő és pontos őrlés, mérés, előkészítés, tamperelés -> ideális esetben jobb kávé. Nyomásfokozós karban is lehet pepecselni, de mivel nyomásfokozós, nincs rajta akkora hangsúly, mint pl egy naked karnál, ahol összefröcsköli a konyhát és 8 másodperc alatt átzubog a víz, ha rosszul csinálsz valamit. A nyomásfokozós kar olyan, mint egy automata. Mindig tud egy korrekt, iható kávét, de igazán jó sose lesz.
"A víz útjának láncolatában a bojlertől a csészéig minden szerepet játszik, a pumpától a kávépogácsán és felsőszűrőn át a karba helyezett szűrőig."
Így van. Pl a hőstabilitás, vízterítés is befolyásolja, amiben pedig egy komolyabb gép más szintet fog képviselni. Vagy pl a víz. Tehát minden.
-
#85578752
törölt tag
Az automatáknál a nyomásviszonyok stabilizálhatóak egy nyomásfokozóval, ha megvan a megfelelő lefolyás és főzési idő, csak azt a szemcseméretet kell eltalálni, ahol a legideálisabb a kioldódás az adott őrlővel, a lehető legfinomabb őrlemény, keserű mellékíz nélkül. Utána megint lehet állítgatni a nyomást és ha eltűnik a túl lassú főzés miatti fanyarság, akkor már csak a főzet hosszával kell játszani hogy meglegyen az optimális főzet.
Itt nem annyira játszik szerepet az előkészítés, mert egy rugós dugattyú végzi a tamperelést a főzőhengerben, igazából annyira nem számít ennek a kialakítása, hogy pl. a Jurákban egy ponton támadja a víz a pogácsát, míg karos gépeknél gondosan ügyelnek arra hogy egyenletes eloszlású esőztető rendszerként működjön a felsőszűrő. -
#85578752
törölt tag
válasz
pecsenye88 #5741 üzenetére
Nem bergyú a kérdés, kosárfüggő, nálam 58,5 ami már működőképes a gyárival szemben, ami 58-as és lötyög, emiatt peremet présel a kávépogácsára, amitől csatornásodásra lesz hajlamos. 58,7 lenne a tökéletes, de az nem férne bele az IMS Single kosárba, amit tervezek beszerezni.
Szóval az a biztos, ha megméred a kosarat tolómérővel, hogy mekkora fér bele. -
looser
addikt
Szerintem ugyanarra gondolunk, csak más megközelítésben. Nem mondom, hogy a nyomásfokozós szűrőnek csak a crema előállítása lenne az egyetlen feladata, valóban ellenállást fejt ki a töredéke mennyiságű lyukkal egy normál szűrő ellenében. Így a bármilyen őrlemény (propelleres, előre darált) is valamennyire elfogadható eredményt adhat, de hogy a kávépoginak ne legyen szerepe az ellenállásban (ha jól értem, ezt állítod) azt egyszerűen nem tudom elfogadni. A víz útjának láncolatában a bojlertől a csészéig minden szerepet játszik, a pumpától a kávépogácsán és felsőszűrőn át a karba helyezett szűrőig. Tehát az álláspontom az, hogy akár nyomásfokozós, akár normál szűrőt használ, az őrlemény finomsága alapvetően meghatározza az elkészült italt. Persze, befulladhat ugyanannál az őrlőbeállításnál a két szűrő, de egyszerűen az őrlőt kell hozzáállítani a nyomásfokozóshoz a jobb kihozatalhoz. Még ha a végén csak azon a pár lyukon is megy keresztül a kávé a többszázhoz képest, a víz előtte megtett útja a kávépogin át esszenciális.
-
válasz
pecsenye88 #5739 üzenetére
Tadamm 51,5-es disztribútor [link]
-
pecsenye88
csendes tag
Köszönöm a válaszokat, nem is valaki hozzászólására reagálnék, hanem úgy általában. Nos, mint írtam én az abszolút kezdő kategória vagyok. A disztribútort azért gondoltam megvásárolni, hogy segítsen főleg az elején. Na meg, ha már szerzek némi gyakorlatot, akkor mindenképp ki szeretném majd próbálni a bottomless portafiltert is és ahogy láttam, oda különösen szükség van gyakorlatra. Lehet, hogy néhány hónap után el tudom hagyni, de az elején például egy dosing cup-ot is vásárolnék. Persze az itteni gyakorlottabb kollégáknak felesleges. :) Igen, ahogy látom ez az 51mm problémás, valószínűleg külföldi rendelés lesz belőle. Az, hogy azokon belül kire kell figyelni, azt végképp nem tudom. Tehát például, hogy milyen legyen a distributor. Mindent olvasok, mert nagyon sok infót kezdtem el begyűjteni a témáról, szóval nekem minden hasznos, amit írtok. Igen, első körben csak egy Dedica azért, mert őszintén szólva a kezdetekhez, kipróbáláshoz nem költenék mindenre egy vagyont. Ha majd megy és tetszik a dolog, akkor nincs akadálya. Ahogy külföldi videókban láttam azért a Dedica nem annyira borzasztóan rossz, ár-érték arányban pedig ajánlottnak láttam. De aztán ennyit is tudok róla.
-
Osynho
addikt
A nyomásfokozós kialakításnak elsősorban a nyomás fokozása a feladata, bármilyen (akár előre őlrölt) kávé használatakor.
Tehát kényszermegoldás, kompromisszum. Igen, a kávé is habosabb lesz, mivel a kis lukon nagy nyomással átvergődik szegény kávé, de ez ugye nem a hagyományos értelemben vett crema. A habot valóban a minél frissebb kávé garantálja (nyilván a kezdeti pihentetést érdemes betartani), de ezen kívül a presszó elkészítéséhez lényeges, hogy maga a kávé tömörítsen, a kávé ideális őrlése adja meg a lefolyás hosszát, ezzel szabályozva a kivonatolást. Persze, hogy más lesz egy nyomásfokozós karral elkészített kávé íze, ha különböző beállításokkal őrli az ember, de a nyomásfokozó állítja elő nyomást, nem pedig a kávé. Pont ezt mutatja be a linkelt videó is.
-
looser
addikt
"A nyomásfokozó használatával hogy tudod belőni az adott kávéhoz az őrlés finomságát? Mivel nem a kávé tömítésével áll fel a nyomás, nem hiszem, hogy lehetséges az ideális pogácsa létrehozása, így a kivonatolás megfelelősége is kérdéses. Illetve tamperelve le is fullad szegény gép."
Az első mondatot nem egészen értem, mivel ugye nincs más szerepe az ilyen szűrőnek és karkialakításnak (röfi) mint hogy felhabosítja a - szinte bármilyen finomságú - őrleményt. Ez ugyanaz a gyorsan múló hab, mint a Brikka esetén. A habot a minél frissebb kávé garantálja megfelelő főzés esetén, ami persze típusonként és pörkölési szinttől, de még a kimenő víz hőmérsékletétől függően is változhat. A szemcseméret variálásával ugyanúgy változtatható a kivonatolás, épp ezért ajánljuk a köves őrlőket még ezekhez az egyszerű 15 baros gépekhez is. Szerintem egy nyitott kar, disztribútor (de akár a tűpárna), megfelelő tamper nem nagy beruházás egy eleve 50e Ft körüli géphez.
Közben kerestem egy videót, ezen a user épp egy Dedica-n demonstrálja a két megoldás közti különbséget. Ránézésre elég meggyőző, talán a kérdező hölgyet is meggyőzi egy nyitott szűrőkar hasznosságáról :-)
-
waxos
csendes tag
válasz
pecsenye88 #5726 üzenetére
Nálam is volt egy ideig disztribútor, de nem éreztem, hogy megváltaná a világot. Sem a GC-nél, sem a QM-nél. Nem tudom milyen kiegészítőket vettél már, de egy jó kávéhoz közel sem kell belőlük annyi, mint a gyártók vagy kereskedők hirdetik. Én is sok mindent vettem az évek alatt, de jó részük már rég a fiókban pihen.
-
-
w.miki
veterán
Nem értünk a kávéhoz.
Szüleim ilyen retro kávéfőzőben főztek kávét, de elkezdte ereszteni a vizet.
Lecserélték egy kotyogós kávéfőzőre. De azt mondják, ebben nem olyan finom a kávé.
Szerintetek, ha lecserélném másik kotyogósra, azzal finomabb kávét kapnának?
És melyikre? 2, vagy 4 személyes legyen?
2-en szoktak reggel kávézni általában, de néha jön vendég, akkor kap ő is.
Én a Bialetti Venus kotyogós kávéfőző-t néztem ki.
De a Bialetti Moka Express-ről is jók a vélemények.
Mit tegyek? -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #5730 üzenetére
nálam egy dundi pezsgős dugó, meg 3-4 fogpiszkáló.
-
válasz
pecsenye88 #5726 üzenetére
#Felejcsedela disztri izét (mondom úgy hogy nekem van egy elég drága tadamm). Drágább a leves, mint a hús. Csinálsz wdt-t dugó+tű és az meglehetősen jól kiváltja, a dedicán mindenképp.
-
Osynho
addikt
Ez okés, csak a "mindent kihozni" a Dedicából többe kerül, mint a kávéfőző, illetve annyért kapsz már pl egy GC-t használtan. A disztribútor nélkül is lehet szép lefolyást prezentálni, még naked karral is, nem gondolom, hogy elengedhetetlen kelléke egy Dedicának.
. A wdt pedig egy parafadugó és pár tű.
"de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön, az őrlemény minél megfelelőbb kivonatolása viszont alapvető"
A nyomásfokozó használatával hogy tudod belőni az adott kávéhoz az őrlés finomságát? Mivel nem a kávé tömítésével áll fel a nyomás, nem hiszem, hogy lehetséges az ideális pogácsa létrehozása, így a kivonatolás megfelelősége is kérdéses. Illetve tamperelve le is fullad szegény gép.
-
looser
addikt
Szerintem pedig érdemes az aktuális vasból a legtöbbet kihozni. Értem az álláspontodat, magam sem mentem el messzire a kis Delonghival (kiszedtem a nyomásfokozót
) de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön, az őrlemény minél megfelelőbb kivonatolása viszont alapvető. Épp ezért - továbbra is csak szerintem - még a wdt is ajánlott bármilyen egyszerű főzőhöz, hogy közelítsünk a jobb felé. Szvsz (csak mert 20 éve nem láttam leírva
)
Szerk.: Elhoztam nemrég maross topictárstól az El Salvador Las Mercedes SL28-at, rohadt kíváncsi vagyok, majd beszámolok, de ma sörözés lesz :-))
-
Osynho
addikt
válasz
pecsenye88 #5726 üzenetére
Tök jól el lehet lenni disztribútór nélkül is, főleg nyomásfokozós karhoz felesleges.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5721 üzenetére
Ebayen meg az NSA-nek, szóval kb. tökmindegy.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
pecsenye88 #5718 üzenetére
Én aliról rendeltem ilyet: [link] Talán januárra megjön, kíváncsi vagyok. Amúgy érdekes, hogy mindenhol máshol kell pin kód és sms kód a kártyás fizetéshez kivéve náluk.
-
válasz
pecsenye88 #5718 üzenetére
-
pecsenye88
csendes tag
Még annyi kérdésem lenne, hogy honnan érdemes a kiegészítőket beszerezni? Dedica kávéfőzőhöz, ha jól látom 51mm-es tamper kell és minden egyéb. Ebay és társain látok is, itthon kevésbé. Van jól bevált itthoni áruház, vagy marad a külföld? Köszönöm szépen!
-
válasz
hyperspace #5714 üzenetére
igen, full, nyomásszabályozós, pid-es, rézcsöves.
eddig a kóstolgatás miatt tartottam fontosnak a változatosabb készletet, hogy kb be tudjam határolni mi ízlik. De arra már rájöttem, hogy 500g-nál kevesebbet nem érdemes venni, kell legalább 150-250g hogy beállítsam (nyilván iható mindegyik, max az első 1-2 nem), de utána jönnek a finomságok -
A Graef már a postán van, vagy még nem rendelted meg? Lehet megvárnám amíg odaér, a propelleres darálóval nehéz lesz..
tegnap megvettem a jófogásos Mazzer SJ-t, ezzel szerintem kiiratkoztam a kezdő topikból - nem azért, mert annyira értek hozzá, de ezekkel a gépekkel már csak én lehetek amatőr
de érdemes volt végigjárni az utat (belépő DeLonghi, Graef, Gaggia Classic, Mazzer ebben a sorrendben); ha elsőre megveszem a full szettet valószínűleg kevésbé értettem volna meg a témát.
plusz úgy döntöttem, hogy jövőre egyszerre max 1-2 féle speciality és 1 féle klasszik kávé lesz, lehet megtartom a graef-et a classicramost mindig 3-4-5 féle speciality kávét tartok, a folyamatos váltogatás-kóstolgatás csomó pazarlással jár, amit szeretnék elkerülni (és igen, ebben már a SJ singleDose jellege is segíteni fog, de a sok állítgatást is szeretném elkerülni).
-
Innentől fontos az előkészítés. Nem mindegy az őrlés szemcsemérete (próbálgatás indul), jöhet a rögtelenítés és tamperelés művészete (gyakorlás sok) :)
Célunk ugye az első csepptől számított 25-35mp-en belül lefolyt ital (klasszik presszó esetén inkább a rövidebb), 1->2 arányban. Mindez spriccelésmentesen és egyenletesen terülve, hamár pucér kar. ☝️ -
flash-
veterán
sziasztok
meglett a nyomásfokozó nélküli szűrő,és a nyitott portafilter a Dedica EC 685-höz, daráló még csak ez a legolcsóbb bosch van, addig is amig nem jon a Graef, addig milyen tippjeitek vannak? mit kell másképp csinálni ezzel a szűrővel-portafilterrel? hogy kell elindulni ?
-
#85578752
törölt tag
válasz
pecsenye88 #5709 üzenetére
A Catler CG8011 is jó, fémházas, Graef CM80-nak felel meg, amit már nem gyártanak. Pár ezerrel drágább mint a CM702. Nekem bevált, fél éve használom.
-
pecsenye88
csendes tag
Köszönöm szépen a válaszokat, ezek szerint SAGE BCG600-at nem használtok, de itt is írtátok és velem is szembejött a Graef CM702. Még olcsóbb is, tehát nekem megfelelne, de őszintén szólva a rengeteg teszt videóból nem jöttem rá, hogy mi a különbség az ilyen kategóriás őrlők között, hiszen mindegyik a finomtól a durváig őröl és a kávéfőzőhöz "lövöd" be az adott kávét. Persze, anyaghasználatban nyilván a műanyag dominál az olcsóbbaknál, de ez engem nem zavarna így a kezdeti próbálkozásoknál. De ha azt mondjátok, hogy valamiért a Graef CM702 a jobb, vagy a jó, akkor én elhiszem, annyiért igazából teljesen megfelelő, amennyiért látom újonnan.
-
maross
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5707 üzenetére
neha nyersz, neha tanulsz
-
-
maross
nagyúr
Én is így látom, pedig már nem a legalja automatám van, érezhetően jobb kávét készít mint a philipsem, de a méregdrága El Salvador Las Mercedes -ből büntető kategória közeli citromlevet főz. Ha van valaki Bp18-ban, szívesen elbarterelem a negyedkilós csomag megmaradt 2/3-át bármilyen tesco finest+ kategóriára amit szívesen ad érte
. Szep26-os pörkölés, kapuczinere zacsiban, nem volt fagyasztva, de nyitogatva se volt sokat. Ha nem kerül gazdája, teszek egy próbát vele após darálós-filteres gépében.
-
vape1
csendes tag
Tudtok tippet adni, hogy a karácsonyra páromnak vett [Krups EA8110 Arabica ] kávéfőző mellé milyen kávét vegyek első próbához? Én sajnos nem értek a kávékhoz, és megköszönném, ha ajánlanátok valami nem elszállt árú, de mégsem "TESCO finest" kategóriájút.
-
inf3rno
nagyúr
Kipróbáltam közben egy kis vanília őrleménnyel, és úgy tűnik valamit lágyít a kávén, ha keserű, vagy inkább új ízt visz be a dologba.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
pecsenye88 #5698 üzenetére
Én Graef CM702 és DeLonghi Dedica 685-öt vettem, elégedett vagyok vele. Nekem a kettő együtt 100 körül volt. Rendeltem hozzá közben naked kart meg szűrőket aliról, kíváncsi vagyok, hogy azzal tényleg jobb e, mint nyomásfokozóval, az volt 10. Plusz a kávé 3x4. Nagyjából ennyi ment el rá eddig. A pörkölőn még agyalok.
-
bigmasterg
addikt
válasz
pecsenye88 #5698 üzenetére
Gaggia sokkal jobb, mint a Dedica.
De olcsóbb kategóriában lehet ránéznék az AVX TB1-re is, árulják örlővel szettben is.Ha kifejezetten espresso a cél és nem érdekes a gőzölés és esetleg szimpatizálsz a manuális karos gépekkel, akkor a legjobb eredményt egy Cafelat robottal vagy Flair-el lehet elérni.
A fenti keretből én vennék egy Robotot kézi örlővel, vagy használt mazzerrel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest