Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iOS alkalmazások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osynho
addikt
"(kiszedtem a nyomásfokozót ) de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön"
"Az első mondatot nem egészen értem, mivel ugye nincs más szerepe az ilyen szűrőnek és karkialakításnak (röfi) mint hogy felhabosítja a - szinte bármilyen finomságú - őrleményt"
Én ezekre reagáltam elsősorban.
Már hogy ne lenne szerepe a kávénak a tömítést tekintve?
Sose állítottam az ellenkezőjét. Simán lefullad a Dedica, ha jól lenyomkodja valaki a kávét. Az általad linkelt videóban is van erre vonatkozó megjegyzés. Én csak annyit állítottam, hogy a presszó egyik alapja, hogy a kávé maga tömörít, ennek őrlése, előkészítése, tamperelése, a megfelelő hőmérséklet és egyéb tényezők adják a jó végeredményt. Onnatól, hogy nyomásfokozós a kar, nem lesz optimális a kávé kivonatolása. Tehát vagy nyomásfokozós kar és kompromisszum, vagy hagyományos szűrő és pontos őrlés, mérés, előkészítés, tamperelés -> ideális esetben jobb kávé. Nyomásfokozós karban is lehet pepecselni, de mivel nyomásfokozós, nincs rajta akkora hangsúly, mint pl egy naked karnál, ahol összefröcsköli a konyhát és 8 másodperc alatt átzubog a víz, ha rosszul csinálsz valamit. A nyomásfokozós kar olyan, mint egy automata. Mindig tud egy korrekt, iható kávét, de igazán jó sose lesz."A víz útjának láncolatában a bojlertől a csészéig minden szerepet játszik, a pumpától a kávépogácsán és felsőszűrőn át a karba helyezett szűrőig."
Így van. Pl a hőstabilitás, vízterítés is befolyásolja, amiben pedig egy komolyabb gép más szintet fog képviselni. Vagy pl a víz. Tehát minden.

-
#85578752
törölt tag
Az automatáknál a nyomásviszonyok stabilizálhatóak egy nyomásfokozóval, ha megvan a megfelelő lefolyás és főzési idő, csak azt a szemcseméretet kell eltalálni, ahol a legideálisabb a kioldódás az adott őrlővel, a lehető legfinomabb őrlemény, keserű mellékíz nélkül. Utána megint lehet állítgatni a nyomást és ha eltűnik a túl lassú főzés miatti fanyarság, akkor már csak a főzet hosszával kell játszani hogy meglegyen az optimális főzet.
Itt nem annyira játszik szerepet az előkészítés, mert egy rugós dugattyú végzi a tamperelést a főzőhengerben, igazából annyira nem számít ennek a kialakítása, hogy pl. a Jurákban egy ponton támadja a víz a pogácsát, míg karos gépeknél gondosan ügyelnek arra hogy egyenletes eloszlású esőztető rendszerként működjön a felsőszűrő.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Mazda topik
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Tőzsde és gazdaság
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iOS alkalmazások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS PRIME H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Chieftech BD-25B 600W
- Önerő nélkül is elvihető! Részletfizetés. 27 % Áfás számlával Dell Alienware QD-OLED gamer monitor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Sose állítottam az ellenkezőjét. Simán lefullad a Dedica, ha jól lenyomkodja valaki a kávét. Az általad linkelt videóban is van erre vonatkozó megjegyzés. Én csak annyit állítottam, hogy a presszó egyik alapja, hogy a kávé maga tömörít, ennek őrlése, előkészítése, tamperelése, a megfelelő hőmérséklet és egyéb tényezők adják a jó végeredményt. Onnatól, hogy nyomásfokozós a kar, nem lesz optimális a kávé kivonatolása. Tehát vagy nyomásfokozós kar és kompromisszum, vagy hagyományos szűrő és pontos őrlés, mérés, előkészítés, tamperelés -> ideális esetben jobb kávé. Nyomásfokozós karban is lehet pepecselni, de mivel nyomásfokozós, nincs rajta akkora hangsúly, mint pl egy naked karnál, ahol összefröcsköli a konyhát és 8 másodperc alatt átzubog a víz, ha rosszul csinálsz valamit. A nyomásfokozós kar olyan, mint egy automata. Mindig tud egy korrekt, iható kávét, de igazán jó sose lesz.
Mr.Csizmás

