- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
válasz
martonx #7536 üzenetére
Oké, értem, össze is ollóztam valamit, de nem működik
proba.html egészben:
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
<script>
function this_submit() {
var form_id= document.getElementById("id_proba_form");
var submit_id= document.createElement("input");
submit_id.setAttribute("type", "submit");
submit_id.setAttribute("name", "submit_2");
submit_id.setAttribute("value", "Submit_2");
form_id.appendChild(submit_id);
form_id.submit();}
</script>
<form method="post" id="id_proba_form" action="proba.php">
lastname:<br>
<input type="text" name="name_lastname" value="Mouse"><br>
<input type="submit" name="submit_1" value="Submit_1"><br>
<select name="name_select" form="id_proba_form" size="1" onchange="this_submit()">';
<option value="option_value_1" >Option_Value_1</option>
<option value="option_value_2" selected>Option_Value_2</option>
</select>
</form>
</body>
</html>
És a proba.php is, amire ráhív:
<?php
var_dump($_POST);
?>
Ha rányomok a "Submit_1" gombra, kidob egy ilyet:
array (size=3)
'name_lastname' => string 'Mouse' (length=5)
'submit_1' => string 'Submit_1' (length=8)
'name_select' => string 'option_value_2' (length=14)
Ha átváltom a select-et "Option_Value_1"-re, akkor dob egy ilyet:
array (size=2)
'name_select' => string 'option_value_1' (length=14)
Miért nincs ott a "submit_2"-m
Edit:
Ha átállítomsubmit_id.setAttribute("type", "submit");
->submit_id.setAttribute("type", "text");
Akkor berakja:array (size=3)
'name_select' => string 'option_value_1' (length=14)
'submit_2' => string 'Submit_2' (length=8)
Viszont rend a lelke mindennek alapon jó lenne értenem, hogy submit type esetén miért nem?
-
coco2
őstag
válasz
martonx #7534 üzenetére
A lehető legegyszerűbb script szerkezet kellene. Azt reméltem, van valami beépített html támogatás, mint az input mezők esetében, amik a formhoz tartoznak, hogy submit nevet küldhessek.
Ha az nincs, arra van egyszerű mód, hogy a POST paraméterekhez hozzáfűzzek +1 elemet? Beraknám fapadosan a submit nevet.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
martonx #7517 üzenetére
"semmit nem jelent az az információ, hogy ..."
Hát azért jelent valamit, mert egy sok soros programot megírni ugye sok munka, nem számítva az átmásolgatásokat . Pl. a Windows OR kb 300 000 soros (?), amit csak egy IT cég képes megírni . Én régeben írtam egy 5 000 soros programnyelvet, de anyira belekeseredtem-savanyodtam, hogy befőtesuborkának éreztem magam tőle . Most sincs befejezve, felé se nézek, pedig kreatív voltam vele ."hogy ha segítséget kérsz, akkor részletesen, konkrét kódokkal bemutatod a problémádat"
Én tulajdonkpen nem is segítséget kértem, hanem panaszkodtam . Ugye szabad ?"ez az önjelölt megváltó dolog ... ha Jézus most ... javascript programocskákat írt volna"
Én ezt komolyan gondolom . Én egy modern próféta vagyok, aki nem a RETRO vallást műveli, hanem halad a korral . Még azért nem felkapot a művem, mert 1. mindenki a magáét fúja, 2. a minimál díjat sajnálják rá . Privátüzenetben minden kérdéseitekre válaszolok ez ügyben . -
Aureal
őstag
válasz
martonx #7463 üzenetére
" egy weboldalt nem akarom, hogy minden sallangjával képekkel stb. betöltsön a böngi, hanem csak arra lennék kíváncsi hogy a html forráskódot kapjam meg"
"akár egy iframebe vagy tömbbe, nem tudom. Csak próbálkozgatok a w3schoolon dolgokkal és láttam hogy js-el lehet a html sourceben is dolgozni, lekérdezni stb."
Ebben mi nem egyértelmű? Ki akart itt C#-ot emlegetni pl, pláne powershellt amit azt se tudom mi?
-
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
martonx #7455 üzenetére
adott volt eddig is 2 komponens, egy placeholder amiben van placeholder kep, szoveg stb, meg a sima eredeti komponens. problema az volt hogy addig volt a placeholder mutatva amig megjott apibol az adat. ezek utan egybol atvaltott rendes komponensre, de ugye itt meg a linkelt kepek nem toltottek be.
na mindegy kicsit hacky lett mert eddig szepen lefele folyt a data, a state is egyertlemu helyen volt, most viszont a child (eddig buta) komponensnek is felfele kell szolnia, hogy minden kep kesz es csak ezutan allitja a parent is a loadingot falsera.
csak ugye egy kep addig nem tolt amig nem visible, ergo v-ifelve sosem lesz jo, css visibility: hidden kellett neki.
vegeredmeny am: https://booktrckr.firebaseapp.com/search
-
hiperFizikus
senior tag
-
coco2
őstag
válasz
martonx #7298 üzenetére
A cert (kotorászás helyi szerveren), a session id (szintén kotorászás, temp file írás), az új process / thread (cpu költség az is +4 mega vagy több memória per processz) - ezek ott vannak mindegyik logikai framewrok aljában, és ha nem pár 10-el szorzod be, hanem pár 1000-el, élve felfalják a szervert.
A http/2 mire lenne jó nekem jelen esetben?
Egyenlőre úgy tűnik, xmlhttprequest és c# httplistener lesz belőle. Gyártok tesztet, amint beletörődtem a kudarcba, és majd meglátom az eredményeket. Ha kukás, eleresztem.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
martonx #7289 üzenetére
v-modelt használunk komponensek között is. Pl van egy "regisztracio" es egy "belepes" oldalad, mindkét helyen ugyan azt a form komponenst használod. Ezért a form komponenst úgy kell megvalósítani, hogy kap egy value propot, mert ugye ezt adja a v-model, majd a created() lifecycle hookban saját magának cloneDeepeli, hogy ne módosítsa az oldaltól kapottat, csak majd amikor rámentél pl a form submitra.
Form submitnál pedig $emit-tel felfelé szólsz, hogy az oldal v-modelje érzékelje h van input és frissítsen.
Ez az egész arra megy ki, hogy a v-model interfészét tudjuk használni, de hogy ez ilyen 2 szint mélységben már egész nagy fejfájást okoz
Ja és akkor ezt még megspékeled egy watch-al, amikor azt nézi a komponens, hogy felette nem törölték-e/módosították az adatot, mert ha igen akkor neki is frissülnie kellene, de ugye ez a fent említett másolgatás miatt nem történne meg automatikusan/reaktívan.
-
törölt tag
válasz
martonx #7284 üzenetére
Így van.
Saját példa: az utóbbi időben SVG-vel kellett sokat dolgozni, ha olyat alkalmazunk akinek távoli a vektor grafika domainje, az XML->SVG->CSS, akkor izmozhat a C/CPP és általános algo ismereteivel.
A másik terület ahol a trendi-tech kiesik az a platform kompatibilis kód (pl adnetworks), vagy a gyér kliens->rendering engine pl: mail kliensek.
Szvsz, FE nagyon fragmentált lett, még a full js stacken is.
Valószínűleg a Canvas és a WebGL is egyre nagyobb szerepet kap majd, amik külön vákumban is egy egy szörny.
-
Zedz
addikt
válasz
martonx #7281 üzenetére
Mintha a CLI toolok nem scaffoldolnák össze a default appot.
Gondolom a JSX és a CSS-in-JS mindset sokkal kezdőbarátabb mint a szétszeparált és jól ismert .css és html.Már megint sikerült arról a végéről megfognod, hogy development alatt több fájl keletkezik.
"Fájdalmasabb". Vicc.
-
Zedz
addikt
válasz
martonx #7275 üzenetére
Ebből elég nyilvánvaló, hogy nem reactoztál, se nem vuejs-eztél érdemben, de fő hogy teljes erőddel véded az angulart.
Persze, munka helyen még nem. Ettől függetlenül minden Reactban pörgetek. A HoC-ot meg a többi fogalmat nyilván gyors google után dobáltam ide.
Nem az Angulart védem, csak azt a buta kijelentésed támadom, hogy az Angular "szarabb" egy kezdőnek, mint a másik 2. Alaptalan kijelentés. -
Zedz
addikt
válasz
martonx #7271 üzenetére
Honnan veszed, hogy 0 összehasonlítási alapom van?
Meg milyen kezdők magabiztosságáról beszélsz?
Ez a TODO app tulajdonképpen mit bizonyít? Azt, hogy az a legjobb a kezdőnek, amelyik ezt az egy feladatot kevesebb, de minőségben nem jobb kóddal ellátta?A typescriptes témához: nem sokban másabb mint egy modern JS kód. Opcionálisan típusos, és ennyi, ez szerintem minden csak nem hátrány.
-
Jim-Y
veterán
válasz
martonx #7263 üzenetére
En pont egy olyan projekten dolgozom ami "annyira nagy" bar gondolom az is relativ, hogy mi szamit nagynak.. itt FE-en 90K BE-n 110K loc van JS+TS vegyesen (nem szamitva persze a vendor dolgokat). Es igen, angular 1.8. Es en mondom nektek, egyaltalan nem nehez az angular vagy korulmenyes hasznalni, amig nem dolgoztam persze en is martonx-hez hasonlo kommenteken szocializalodtam, de ra kellett jonnom, hogy ha
jolrendeltetes szeruen hasznalod akkor tokre nincs benne semmi nehez.Persze... a learning curve az lehet, hogy mas mint egy React vagy Vue eseteben, es egyertek azzal is, hogy egy Vue-t egyszerubb elkezdeni. Azzal nem ertek egyet, hogy indokolatlanul savazzak az angulart, hogy igy szar meg ugy szar, meg igy bonyolult meg ugy bonyolult. Fenet bonyolult.. nem bonyolultabb mint egy React csak maskepp bonyolult.
-
Zedz
addikt
válasz
martonx #7250 üzenetére
Azzal nincs gond, ha a saját preferenciád szerint a Reactot jobban kedveled. Azzal már inkább, ha szakmailag helytálló érvelés nélkül, szubjektív alapokon helyezed más keretrendszerek / libek fölé. Ez alapvetően engem se zavarna, de egy kezdőt ezzel könnyen meg lehet zavarni.
mobal:
A TypeScript nem csak az Angular kiváltsága. Bármihez használhatod. -
K1nG HuNp
őstag
válasz
martonx #7251 üzenetére
Engem csak az húz még mindig picit a react felé, hogy mégiscsak standardnak tekinthető, a nagy webappok és frontendek túlnyomó része (amelyek mögött cégek és nem startupok álnak) reactban íródtak.
meg ez a two-way binding téma, konkrétan ebből lett elegük annó az fbs arcoknak és ezért hozták létre a reactot és ezt a nézetet/hitvallást, erre mind az angular mint a vue siman raengedi az fejlesztőkre akik a legtöbbször azt sem tudják mivel állnak szemben
-
-
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #7178 üzenetére
Év elején már nekiugrottam ennek, meg kérdezősködtem is (változott az avatarom)
Viszont azt a projektet eldobtam *, csak közben suliban szakmai gyakra kell menni, és ott front enden leszek, ahol angulart használnak, szóval most megint próbálom magam kicsit okosítani, hogy ne piszkáljam az ottani kollégákat minden aprósággal
*Rájöttem, hogy mocsok sok meló egy szép weboldal megcsinálni, és kevésbé kell hozzá 'fejlesztői' gondolkodás, olyan szintű tudás kéne itt a html,css bootstrap stb be, amit értelmes idő alatt nem tudnék magamra szedni szeritem, mert nem front endes a gondolkodásom, ha ezt így lehet mondani, back enden sokkal jobban érzem magam
Persze pl az android layout designer-e tetszik, tök gyorsan lehet összedobni látványos dolgokat
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #7002 üzenetére
Lehet félreérthető voltam, vagy épp én értelek félre
kliens és szerver között mindképp json be megy az adat
Én két komponens között kérdeztem ezt, van egy formos komponens, és az adja át valamilyen formába az adatot ugye egy másik komponensek, aki majd átalakítja json be és küldi tovább a szervernek, és e két komponens között akkor mind1 hogy milyen formátumba csak menjen az adat
-
Jim-Y
veterán
válasz
martonx #6988 üzenetére
Szerintem az Angular nem jart le, csak foleg nagy cegek hasznaljak mint de facto FE solution.
Abban egyetertek, hogy egy startup valoszinuleg nem angular-t fog valasztani a friss (egyetlen) termekhez, es azzal is egyetertek, hogy egy szakdolgozathoz nem biztos, hogy angular a legjobb valasztas.Ettol fuggetlenul nem kell leirni, tobb ceg hasznalja mint gondolnad szerintem, sot meg a legtobb 1.x-et hasznal ebben biztos vagyok.
-
cattus
addikt
válasz
martonx #6984 üzenetére
Tény, hogy a React népszerűbb, de az Angular 2+ bőven nem halott platform. Mind támogatásban, mind feature set-ben szerintem előrébb van, mint a Vue. Tény, hogy komplikáltabb a default felépítése, mint a másik két "nagy" frameworknek, de ha megnő az alkalmazásod, akkor mindegyikben sok kód lesz előbb-utóbb.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #6984 üzenetére
Hát nem tudom, majd ránézek kicsit jobban, találtam valami diagranot, aszerint nem igen használják még a vue-t, inkább a react ami elterjedt jobban
Mindenesetre utánanêzek, nekem igazából kezdőként bejön az angular, 1-2 fura szintaktikán kívül, de az szerintem az én technikai tudásom miatt van
Esetleg tudsz valami angular tutirialhoz hasonlót vue-hoz? Amit találtam az csak az egyes dolgokat mutatja be, azt se olyan jól mint ah angularos
-
amdni
aktív tag
válasz
martonx #6962 üzenetére
https://jsfiddle.net/amdni/xv0q7wra/1/#&togetherjs=jBfuAjbx0j
Az első <opiton> működik, benne vannak az értékek, amit mysql adatbázisból olvas ki.
Azt szeretném, hogy a második <select><option> attól függően hogy milyen érték id van kiválasztva az elsőben, más tábált olvasson majd be az adatbázisba azaz másik php függvény fusson le. Erre gondolom egy if vagy case függvény megfelelne, de nem tudom hogy hogyan vigyem be php-ba azt az értéket, amit kiválasztottam az első <option>-ban, consol-ra ki tudom íratni a kiválasztottat, de a php-be nem tudom átvinni, undifined az érték.Php-ben kell egy beadandót csinálnom, de úgy látom hogy mindenképpen kell javascript hozzá, amihez még nem értek.
-
-
Hujikolp
őstag
válasz
martonx #6886 üzenetére
A weblap intraneten van, sajnos a forrás fájlt nem tudom módosítani. Ha a helyi gépen megtudok szabadulni ettől az értéktől, akkor szerintem sikeresen menne tovább az érték a szerver felé. Ha minden JavaScript-et letiltok, akkor persze meg nem megy semmi (NoScript). Ezért kellene átírni "on-the-fly" a kódot, szerintem.
-
válasz
martonx #6846 üzenetére
A selenium nem tud natív alkalmazást vezérelni.
Vagyis az excelt fel kell elötte tölteni pl. google drive-ra, onnan már elérhető a selenium számára is.
Ebben az lesz a nehéz, hogy nem biztos, hogy a gugli felületén egyértelműen címezhető minden UI elem, így xpath alapján kell majd szenvedni, ami nem mindig hatékony.Én ezt az egészet úgy csinálnám, hogy megfejtem a feltötő API-t és írok rá egy JS scriptet pl. nodejs-sel, ami egy csv-ből vagy akár txt-ből kiszedni az adatokat.
-
Hunmugli
aktív tag
válasz
martonx #6819 üzenetére
Nem igazán válaszoltál a kommentemre sem. Nem trollkodni jöttem, távol áll tőlem. A document.createElementtel volt egy kis félreértésem, nem tudtam eldönteni, hogy az most hogyan is készíti az adott elemet, "tartósra" vagy sem. Ennyi.
Nem olyan, nem állítottam semmit, csak kérdeztem. Az, hogy trollnak titulálsz, nem a feljebb állásod fejezi ki?
Én részemről befejeztem, arra az egyre megkérlek, hogy mondd meg, melyik volt a legutolsó olyan hsz itt, amiért megérte ide benézned. Köszi.
Szerk.: természetesen egy segítő választ várok. Különben nem kérdésként tettem volna fel.
-
Hunmugli
aktív tag
válasz
martonx #6817 üzenetére
Az, hogy hülye valaki, pontosabban: hülye kérdést tesz fel, miért gátol abban, hogy segíts neki? Értem, nagyon fáj látni, de pár mondat / szó is elég lehet. Meg elolvasni így is-úgy is elolvasod, szóval mindenképpen fáj, esetleg segítesz az illetőn.
Esetleg egy-egy ilyen kérdésnél emlékezz vissza arra, hogy te hogyan kezdted, mennyit szívtál, amikor valamit nem értettél és mekkora blődségeket csináltál. Ha ilyen nem volt, akkor tényleg nem értem, mit keresel itt.
Felesleges nagyon sokat vitázni, nem érzem át teljesen a helyzeted, de a mentalitás, és az, hogy már ~10x válaszolhattál volna a kérdésekre, egy kicsit zavar. Szép estét.
-
Hunmugli
aktív tag
válasz
martonx #6814 üzenetére
Én is elgondolkoztam,
var
-ral hozom létre, szóval törlődnie kell, gyakorlatilag mindegy, mit csinál adocument.createElement
. A DOMba úgysem teszi be, vagyis nem látszik, nem foglal utána memóriát.Én benne vagyok egy jó ideje a Facebookos programozós csoportban, ahol szint' ugyanez a probléma felmerült már (ti. a tied), így nyugodtan teszem fel a Schwepps-es kérdést: "Miért, mégis mire számított?" (Tök komolyan: mit vársz ezektől a csoportoktól?)
-
Winner_hun
félisten
válasz
martonx #6780 üzenetére
Passz, nekem ez kínai, nem az én scriptem, de jó lenne egy kicsit tuningolni hogy hatékonyabb legyen a munka. Azt hittem könnyen megoldható, csak beírni valami sablonos dolgot a klikk mellé hogy azzal is működjön aztán hajrá.
Van egy oldalsáv, azon jelenik meg a gomb, gondolom az lenne a sidebar. -
törölt tag
válasz
martonx #6783 üzenetére
Hidd, hogy egyesek tényleg ilyet használnak és nem hajlandóak az IE-t lecserélni. Hiába mondod nekik, hogy van FF/Chrome is. Ami jó volt 15 éve, az most is jó és ez igaz a P3-ra is. Amíg szét nem esik, addig használják...
Illetve az IE még sokáig kap támogatást, mert amíg az MS kiad olyan OS-t, amiben van IE (Win10 ugye), addig azt támogatják is biztonsági frissítésekkel. Szóval még egy darabig velünk marad az őskövület browser.
Amúgy tesztelő vagyok és ugyanúgy tesztelnem kell mindent IE11-en is, szóval nem csak nálunk ez a helyzet. Hiába egyre alacsonyabb a százaléka, ha ez sok felhasználó esetén még igen magas számot jelent és nem lehet lemondani róluk.
-
törölt tag
válasz
martonx #6781 üzenetére
Jártál te már hivatalban, vagy orvosi rendelőben? Ott még IE9-10 is akad.
Illetve van olyan családtagom, akit nem tudok a nem frissített XP-ről ("csak lelassítják a gépet") és az azon futó IE-ről lebeszélni. Neki elmondása szerint működik, de hogy mik lehetnek azon a gépen, azt el sem tudom képzelni. Szerencsére magának telepíti, nem az én dolgom...
-
kw3v865
senior tag
válasz
martonx #6770 üzenetére
Köszi, hogy próbálsz segíteni.
Ezt a Fiddle-t most hagyjuk szerintem, mert összetettebb a probléma, kivülállóként nehéz átlátni. A saját adataimat kellene megosztanom, azt meg nem akarom (port forward-olás meg egyéb dolgok, elég macerás). Végül sikerült egyébként rájönnöm, mi volt a gond.Viszont ismét felmerült egy kérdés: adott ez a függvény, amibe be van ágyazva egy másik (jquery):
var getObject = function (curr_id, prev_id) {
jQuery.ajax(url,
{
dataType: 'json',
success: function (data, textStatus, jqXHR) {
if (curr_id == prev_id){var b};
return b;
},
error: function (jqXHR, textStatus, errorThrown) {
console.log(errorThrown);
}
});
}Hogyan tudom megoldani, hogy ha meghívom a getObject függvényt, akkor visszadja a "b" nevű változó értékét?
-
kw3v865
senior tag
válasz
martonx #6765 üzenetére
Köszi a választ, Ajaxot most látok először, elkezdek alaposan utánanézni, mert még nem értem mi az a promise.
Jelenleg így néz ki (sajnos a CORS miatt nem működik ezzel a demo adattal, tehát a poligon nem jelenik meg itt) JSFiddle-ben:
http://jsfiddle.net/kw3v865/1zo8r5Lp/748/A lényeg az, hogy ez egy poligont kellene, hogy megjelenítsen az alaptérképen.
Nálam localhost-os szerverrel, saját adatokkal működik is. A lényeg az lenne, hogy úgy szeretném megírni, hogy - mivel a szerveren az adatok időnként változnak - egy függvénybe akarom beletenni ezt:vectorSource.addFeatures(formatWFS.readFeatures(response))
Magyarul az ideális működés az lenne, hogy amikor meghívom a függvényt, akkor újra hozzáadja a feature-t (poligont) a térképhez (a régit nem szabad, hogy törölje!).
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
martonx #6741 üzenetére
Szia!
Nem tudom, hogy mi bajod a portálocskámmal: a tanulmányaim vannak benne listázva. lehet hogy egy-két tanulmányom már régi, de összeségében értelmesek. Pl. a szimulált filozófia kifejezetten nektek való magas szinvonalú szakirodalom. Ha arra gondoltál, hogy erre a portálocskámra nem lehet feltenni JS programot, akkor persze igazad is van, de én nem erre a portálocskámra akarom felteni a JS ptogramomat, hanem egy új portált csináltatni neki. Aztán látatlanban egy 8600 soros programocskát csak úgy kapásból nem minősíthetsz le, mert az csak a te megítéléseden rontja.A többieknek: nekem bármi megfelelne, ami színvonalasan és egyszerűen teszi a programocskámat, lehetőleg JS kódban biztonságosan fizetősé. Megjegyzem, hogy eddig is sok jó tanácsot kaptam tőletek.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
martonx #6694 üzenetére
Nem programoztam OO szemleletben mar eleg regota, de ha esetleg JS-t kell heggeszteni inkabb teszem ES6-ban, mint ES5-ben. A jelenkori technologia meg tart mar ott, hogy vagy nem kell JS, vagy kell, de akkor sok. Ezalatt azt ertem, hogy pl. kisebb honlap eseten AMP, ami sokkal ajanlottabb, mint magunk irni valami JS-t, vagy nagyobb projekt eseten valami framework, React, Vue vagy nem tudom.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
martonx #6648 üzenetére
Annyit azert hozzatennek az AWS serverless-hez, hogy hiaba mondja azt, hogy nincs szerverrel valo szarakodas, de helyette bejon AWS-el valo szarakodas. Ugyanis ha lambda fuggvenyeket hasznalsz akkor kell API Gateway, de ha az authentikacio nem AWS Cognito akkor az API Gateway egy remalom, amit lecserelhetsz Kong API Gateway-re, de akkor meg az AWS Lambda lesz nehezkes. Szoval maga az elgondolas jo, mi hasznaljuk is prod-ban, de kin szenvedes foleg ha mar egy meglevo kodbazisnal akarod hasznalni.
-
Zedz
addikt
válasz
martonx #6651 üzenetére
Jaaa én azt hittem a serverless megoldás az az, hogy full 3rd party alkalmazások szolgálják ki a szervered nagy részét. Mondjuk Auth0, Firebase, ha van push noti mondjuk mobilra akkor megint valami, szóval amolyan BaaS-ok együttese.
Amiket leírtál azokkal tisztában vagyok. ( mielőtt még inkompetensnek néztek
)
A fentebb említett dolgokkal pedig eddig én csak megszívtam.Mondjuk sok framework alapból ad már egy logint, mögé csapni egy DB-t sem olyan nagy meló, csak valamiért kezdünk ezekről leszokni.
-
Zedz
addikt
válasz
martonx #6644 üzenetére
Lehet én vagyok az ostoba, de amikor próbáltam ezeket a 3rd party megoldások, mint pl Auth0 vagy egy adatbázis, 1 heti szívás után mindig ott lyukadtam ki, hogy a fene vigye el az egészet, meg amúgy is fizetős lesz X dolog után, inkább megírom magamnak.
Persze mindig kacérkodok a dologgal, aztán marad a jól bevállt vps és a saját váram építése.
-
-
tick
aktív tag
válasz
martonx #6609 üzenetére
Köszönöm mindkettőtök válaszát, eszembe nem jutott valamiért hogy erre így rákeressek.
Végül a validator elnevezésű npm packaget találtam, ennek ötlete mentén megcsináltam a sajátom. Illetve amelyik classnál szükséges ott van egy static validate method, ami lefut a constructor elején is. -
tick
aktív tag
válasz
martonx #6604 üzenetére
Köszönöm szépen. Csak proposalokat láttam az issueban. Van egy-két 3rd party package ami elvileg megoldaná a problémám, de annyira vad vizekre nem akarok evezni.
TypeScripttől függetlenül véleményt szeretnék kérni:
Express query paramétereit szeretném ellenőrizni. (REST) Van egy adag ami kötelező, meg egy másik adag opcionális. A többire pedig nem vagyok kíváncsi.
Ha mindet egyesével ellenőrzöm hogy kapott-e értéket, el lett-e küldve egyáltalán, megfelelő típusú-e, megfelel-e minden paraméternek stb., majd errort dobálok ha nem, akkor egy elég undorítóan hosszú fájlom lesz.
Ezt ti hogyan szoktátok kezelni? Van több ötletem is:
-Hagyni a fenébe, viszont sok ellenőrzés ismételhető lenne máshol is.
-Classokat létrehozni típusonként, majd mindet az előző postom alapján példányosítani, így ellenőrizve lesznek
-Szintén classok, de csak statikus validáló függvénnyel -
tick
aktív tag
válasz
martonx #6602 üzenetére
Értem hogy sima js lesz belőle és a hasznos dolgok nagyrésze el is tűnik. Azt reméltem hogy van valami compiler paraméter amin átsiklottam ami automatikusan hozzátenné a típus ellenőrzéseket.
Lényegében akkor minden egyes class esetén típusellenőrzést ugyanúgy meg kell csinálni minttha vanilla js lenne, illetve ha felhasználom egy másikban, akkor példányosítani kell. Valahogy így mint lent. (tudom hogy rossz példa) Vagy van jobb megoldás?
class Name {
name:string
constructor(str:string) {
if (typeof str !== 'string') {
throw new TypeError()
}
this.name = str
}
}
class Age {
constructor(n:number) {
if (typeof n !== 'number') {
throw new TypeError()
}
this.age = n
}
}
class Person {
name:Name
constructor(i:IPerson) {
this.name = new Name(i.str)
this.age = new Age(i.n)
}
}
interface IPerson {
str: string,
n: number
}
console.log(process.argv[2])
let bar:IPerson = JSON.parse(process.argv[2])
let foo = new Person(bar)
console.log(foo) -
PumpkinSeed
addikt
-
Nojbee
tag
válasz
martonx #6529 üzenetére
Lehet rosszul fogalmaztam.
A gomb alatt <button></button>-t értek, amit ha megnyom valaki, akkor szeretnék összeállítani egy olyan keyboard eventet, amit ha ráerőszakolok a div-re, ctrl-v/beillesztésnként hat.
Viszont lehet rosszul rakom össze, vagy nem is lehet ilyet csinálni.
(Lehetségescsinálni ilyet? Mert pl ha az, akkor bárhova kattintva egy oldalon, megszerezve a vágólap tartalmát simán lenyúlható például egy bankszámlaszám, jelszó stb ha az rajta van a vágólapon..)Tehát nem billenyűlenyomásra akarok valamit csinálni.
-
lorcsi
veterán
válasz
martonx #6475 üzenetére
közben javítottam:
body>
<script>
var szam,db,nega=0 ;
do{
szam=prompt("Kérek egy számot!");
if szam>0 db++;
else szamí<0 nega++;
}while (szam!=0);
document.write("<p>"+db+". próbálkozásra sikerült nullát beírnod.</p>")
document.write("<p>"+nega+". próbálkozásra sikerült nullától kisebb számotbeírnod.</p>")
</script>
<input type="button" class="w3-btn" value="pozitív számok">
<input type="button" class="w3-btn" value="negatív számok">
</body>a gombok megjelennek, de számokat nem kér be
tx a Jsfiddle tippet -nem is ismertem
notepad++ bénázokmod:
kaptam hiba üzit, de nem egészen értem..megoldást nem tudom
No need for the HTML tag, it's already in the output.
No need for the HEAD tag, it's already in the output.
For CSS use the panel on the right. -
Zedz
addikt
válasz
martonx #6400 üzenetére
Én egy kicsit úgy érzem, hogy mostanában kezd normalizálódni a helyzet. Tény és való, hogy nem is oly rég hatalmas káosz volt, legalábbis én így éltem meg a dolgot. Minden nap egy "next-gen" framework, bundler, libek ... stb, az ember csak kapkodta a fejét. Habár ma is gyors ütemben jönnek ezek, azért már könnyebb eligazodni is kiválasztani a megfelelő toolt az adott feladathoz. A babel szerintem már alap dolog lett, és már minden nagyobb csoda ad egy cli-t, amivel megkímélve a fejlesztőket a konfigurálástól, out-of-box ad egy app templatet. React, Vue, Angular, hogy csak a nagyobbakat említsem, már kb. 5 perc alatt felállítható egy környezet.
Eddig azért ment az utánajárás rengeteg mindennek, a React és NG2 sem igazán találta még a helyét, de mintha már látnánk a fényt az alagút végén.
> Azt látom, hogy a fentiekben a js világ (átvéve a szerepet a php-tól) jelenleg világelső.
Szerintem a PHP esete egy kicsit más. A már nem olyan rossz és lassú nyelvből egész szépen kikupálódott. Meg amúgy a PHP világban inkább a sok wannabe kontár a probléma és nem a nyelv hibái . Nyilván nem tökéletes nyelv, de ez a hatalmas PHP hate is túl van tolva.A JS-t viszont most tolják minden platformra, boldog-boldogtalan abban fejleszt, a PHP pedig mindig is a szerveren maradt.
-
SaNyEe
aktív tag
válasz
martonx #6309 üzenetére
Valószínű nem volt jó valami abban a dom-nak, hogy csak belehánytam a resultot a html részébe.
Kicsit módosítottam a betöltést:$.ajax({url: "index.php", method:"post", data: {func:'ajax',module:'register',request:'new_instance'},
success: function(result){
$("#page_modul_container").html("");
$('<div></div>').html(result).appendTo('#page_modul_container');
}});Így működik, igaz most van egy extra divem, de ezzel szerintem tudok élni
Azért írtam a scriptet a kódrészbe, mert "önmagukban teljes" osztályokat írok modulonként.
Írhatnám külön script fájl(ok)ban is és linkelhetném a head részben ez igaz, de ezt a módszert választottam -
válasz
martonx #6284 üzenetére
Debian szerveren nem jött be a regexr chromium alatt, így max jsfiddle-t tudok csatolni. De úgy gondolom, a lényeg ott is látszik. De köszi, elmentettem!
(#6285) sztanozs
Köszi!
Bár ez sem jó, mert a target utáni részt nem szedi ki. Írhatnék .*-ot a target után, de akkor meg csak az első linket adja vissza... :/
Egyébként így néz ki a mostani:
post.replace(/\<a href="(.*?)target/g,"$1");
-
mts2
újonc
válasz
martonx #6224 üzenetére
A type="module" nélkül nem kapom a fenti hibaüzenetet,
de ilyenkor nem történik semmi (és nem is várom, hogy történjen
bármi is, hiszen es6 module-ról van szó).Mielőtt segítséget kértem, megpróbáltam mindenben pontosan a link-ben
leírtak szerint eljárni, igen bejelöltem az "Enable experimental JavaScript features"-t.Köszi.
-
mts2
újonc
válasz
martonx #6221 üzenetére
A fenti kód 3 file-ban van (app.js, index.html, math.js)
a mymodules nevű mappában.A kérdésem teljesen egyértelmű volt: "Próbálta-e valaki...?".
"nézz utána a webfejlesztésnek": Talán elkerülte a figyelmedet,
hogy a Microsoft a világon elsőként tette lehetővé az Edge-ben
az es6 module-k használatát (külön module loading nélkül),
tehát a fenti honlapon kívül nem tudom,
hogy hol nézhetnék még máshol utána.Mégegyszer köszönöm, hogy időt és energiát szántál a kérdésemre.
Jim-Y:
Természetesen mielőtt feltettem a kérdést a fórumon,
ezer féle módon próbáltam
futtatni a fenti kódrészletet, próbáltam szerverről is,
próbáltam mindkét module-t scriptbe beágyazni, sajnos nem működik.Köszi.
-
Jim-Y
veterán
válasz
martonx #6221 üzenetére
Azokkal nincs gond szerintem inkább hogy fut-e alatta webszerver ami kiszolgálja a './app.js'-t vagy ilyesmi lehet a gond. Az index.html-t csak simán megnyitva böngészővel biztosan nem fog működni a dolog, hanem vagy be kell ágyazni a scripteket a html-be vagy el kell indítani egy http szervert.
-
mts2
újonc
válasz
martonx #6219 üzenetére
Köszi, hogy válaszoltál. Nem teljesen világos,
hogy kipróbáltad-e és az alapján írod, hogy
működnie kellene.A kód (majdnem) ugyanaz, ami a leírásban szerepel, de azért
mellékelem.// mymodules/app.js
import { sum } from './math.js';
console.log(sum(1, 2));
// mymodules/index.html
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Nincs</title>
</head>
<body>
<script type="module" src="./app.js"/>
</body>
</html>
// mymodules/math.js
export const sum = (a, b) => a + b;
export const mult = (a, b) => a * b; -
-
válasz
martonx #6086 üzenetére
Hát igen, vannak benne Taskeres részek is. Ezért sem lenne sok értelme jsfiddle-re feltenni, mert úgyse tud lefutni. Szóval inkább feltettem pastebinre, de ha kell felteszem a fiddlere is.
A változók nevében ne keressetek logikát, hajnalban írtam, szóval nem volt fantáziám agyalni a neveken.
Néhány Tasker specifikus rész értelmezése:
readFile - ahogy a neve is mutatja, ki tud olvasni egy fájlt, amit li lehet menteni változóba
global & setGlobal - a Tasker is tud tárolni változókat, ez azért jó, mert a kód lefutása után is megmaradnak. Illetve ezeket tudom használni más Taskeres projektekben is. A global('változó neve') kiovassa a változó neve változót, míg a setGlobal('változó neve', 'érték') pedig berakja a változónak az értéket/másik változót
convert(változó, "htmlToText") - átalakítja a változóban a html formát, szövegre. Tehát a tageket lecsippenti. Sajnos a hangulatjeleket is, ezért kéne előtte feldolgozni a hangulatjeleket szöveggé.
flash(változó) & flashLong('érték') - kiírja egy androidos Toastba az adott értéket/változót. Hasznos pl debuggolásnál.
És a probléma:
A kódnak azt kéne csinálnia, hogy a Tasker/temp/file.html-ben található utolsó hsz-t és szerzőjét vágja ki. Majd a hangulatjeleket alakítsa át szövegesre, végül pedig alakítsa át szöveges formátumba (tehát a html tagek tűnjenek el) és ha van [ Szerkesztve ] a hsz végén, akkor azt is szedje le. Ez mind megy is szépen, ha a hsz tényleg csak hangulatjeleket tartalmaz. Ha van benne más kép is, akkor a hangulatjel és a kép közti részt kivágja. Ez logikus is, de nekem csak a hangulatjel tagjeit kéne kicserélnem. Van erre valami mód, ahelyett, hogy egyenként lereplace-lem az összes létező hangulatjelet, vagy a mostani "megoldás" helyett?
-
válasz
martonx #6062 üzenetére
Így van. Ha iframe-ben lenne az új tartalom, akkor is csak abban az esetben manipulálhatná a külső JS, ha ugyanarról a domainról jön.
vakondka: A te kezedben van a másik oldal? Ha igen, akkor URL-ben átpasszolhatnád az értéket, a céloldal meg kitöltheti onnan az értéket.
-
Zedz
addikt
válasz
martonx #6058 üzenetére
"és szemmel láthatóan az újabb irány kerekedett felül a régin."
Igen, ezzel teljesen egyet tudok érteni, hogy a régóta használt kvázi egyedüli frontendes programozási nyelvből már egy teljesen más irányt vett az egész JS dolog. Bár a backend és nodejs tényleg szépen lassan egyre nagyobb teret nyer, de az új irány szerintem inkább a minél nagyobb, robosztusabb alkalmazások készítese JS alapokon, és ez lehet web frontenden, desktopon, mobilokon (konkrétan vastag kliens készítés JS-ben), és lehet a már említett backend is. Az ehhez tartozó komplexitáshoz szerintem szükség van/lehet olyan dolgokra, amik segíthetik a fejlesztők munkáját. Ez persze nem mindenkinek tetszik, nem mindenki ért egyet ezzel az iránnyal, de egyik programozási nyelv sem mondhatja el magáról, hogy mindig mindenki 100%-ig meg van elégedve vele.
-
fordfairlane
veterán
válasz
martonx #6058 üzenetére
Nem tudom, hogy kliens- vagy szerveoldali-e ez a dolog, de ezt a béna arrow szintaktikát felesleges túlzásnak tartom csupán arra, hogy a this-t másképp kezelje. Az, hogy meg lehet vele takarítani pár karakter begépelését a function() {}-hoz képest, az nekem nem szempont.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- E-roller topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kompakt vízhűtés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- PS5 Slim Disc 1TB 2026.10.08 GARANCIA
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest