- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Rég várt frissítést kap az Android tárcsázója
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Apple Watch
- Nagy bemutatóra készül az Oppo
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-02-25 10:20 Téma összefoglaló
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
Nézd, nem csak a program, de a programozó is lehet vírusos !
Őőő értem én, hogy biztonságos szex, de szerintem az inkább anyagi probléma, semmint reális veszély. A hétköznapi lányok Európában abszolút jó egészségi állapotban vannak.
-
coco2
őstag
Ez azért több tekintetben is félre érthető

Nem mellesleg: ugyan nem kint lakok, de Szlovákiában dolgozom. A munkatársaim 100%-ban szlovákok, noha a nagyfőnök magyar, de ő kint él. Sem én, sem a főnök nem beszélünk szlovákul. A munkatársaink ~65%-a beszél magyarul, a többiekkel angolul kommunikálnunk. Sosem volt ebből probléma, mindenki mindenkivel meg tudja értetni magát.Jó azt értem, de aki mégis veszi a fáradságot a helyi nyelvet megtanulni, azokat miért kellene lehúzni? Lehet vannak ott cukorka lányok, és miattuk megéri

-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
A szlovákiai Rimaszombatban .
Az a város egy fél Budapestnyi lakosság, ott bőven meg kell lennie mindennek, ami a kényelemhez kell. Hogy még a magyarok is szlovákul szólnak hozzád, azért Szlovákiában nem marasztalhatod el őket. Az ottani lányok általános mentalitását ugyan nem ismerem, de a felsoroltaknak még nem kellene ellehetetlenítenie, hogy becsajozz. Talán csak nem kínálsz nekik elég sokat.
-
coco2
őstag
Barátnőt ? - csak ha ténylegesen Magyarországra költözhetnék .
Miért, melyik országban élsz jelenleg?
-
coco2
őstag
Vagy programozok, vagy megesz az unalom .
Ha majd rendesebben készen lesz, akkor fogyaszthatóbb lesz .
Gondoltam már arra, hogy csapat munkával programozzuk le, de akkor csak vitatkoznánk felette, meg nem nagyon lehet e leprogramozás emberi tevékenységét párhuzamosítani és e párhuzamokat több embernek kiosztani .
Egyedül élek, ezért jelenleg csak ez tölti ki az életemet . Tulajdonképben csak rengeteget kell ingyen gépelni hozzá .
szerezz egy domina barátnőt, majd ő meggyötörve tart
-
coco2
őstag
Aki még a régi programozói érában szocializálódott, az emléxik azokra a heves vitákra, hogy, mikor, melyik fordító állít elő hatékonyabb kódot, ami egy kicsivel is gyorsabban futott, mint a másik.
Webes környezetben természetesen ez értelmezhetetlen.
Egyrészt a HTML oldalt mondjuk egy ASP.NET felől érkező szerver generálja le, aholis már az ASP.NET is egy közteskódból generált byte kódot fordít le futtatás előtt, és egy szöveget (html) ad át a böngészőnek, ahol pedig a böngésző ebből próbálja meg kisilabizálni, hogy minek is kell történnie. Utoljára én Commodore BASIC-ben használtam olyan programnyelvet, amit futás közben értelmezett a számítógép
Persze, a mai processzorokkal, és memória mennyiséggel ez gyorsan megtörténik, de pl. egy tableten, telefonon megnyitva az oldalt, sokszor várni kell 10-15mp-et, mire az összes js, kép, lófütty betöltődik, le rendereli magát, és a helyére kerül. És az marhára tud engem bosszantani, hogy 1mp alatt megnézném, ami engem érdekel, de az előbbi leírtak miatt ez szinte lehetetlen.Ó ne aggódj, az újabb tabletek eladásából is egész jó pénz tud lenni.
-
coco2
őstag
Egy összeesküvés elmélet szerint, amit kizárólag a saját magunk szórakoztatására gyártunk, és semmi valós köze nincs esetlegesen létező valódi összeesküvéshez, a típusmentes élet olyasmi, mint a https. Főleg arra jó, hogy cpu-t pocsékoljon. Szóval rá lett rákényszerítve a világra. Nyugodtan beletörődhetsz. Ha a típusos világ a kedvenced, a mikrovezérlős fejlesztések még egy ideig őrizni fogják. De már csak egy ideig. Meg a legacy c/c++ környezetek.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Nem, nem kérdezek semmit
csak egy kis érdekesség, ami nem tudom, hogy fejlesztői hiba-e, vagy régóta fennálló probléma, minden esetre érdekes, de megkerülhető.
Történt ugyanis, hogy egy adott beviteli mezőnek használni akartam az értékét JS-ből.<input type="number" id="szam" value="13">
Az ehhez tartozó lekérdezés a legsztenderdebb valaha:let szam = document.getElementById("szam").value;
Namost sokat csináltam régebben is ilyet, de mint kiderült, egyetlen dolgot nem akartam vele: Összeadási műveletet végrehajtani.Ugyanis nem éppen együttműködő
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kivonni, szorozni, osztani, gyököt vonni, stb simán lehet probléma nélkül. De amint hozzáadnál valamit:szam = szam + 600; // result: 13600. Szóval string lesz belőle, noha egy számbeviteli változóról van szó... Miután ezt felfedeztem, elkezdtem kísérletezni vele. Számértékké konvertálásra azonnal hibát dobott a console. String-é alakítani és utána vissza num-ra lehet és utána minden működik, még az összeadás is... Csak lássuk be, nem a legszebb megoldás
Így maradt a jó öreg mottó: Ha valamit nem tudsz megoldani, kerüld meg! Így lett végül a megoldásszam = (szam / 1) + 600 // result: 613. Szebb is, működik is, de egyébként felesleges lenne, ha néha nem kattanna meg a böngészők motorja![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Chrome alatt tesztelve
parseInt() - legrosszabb esetben ez az atombiztos, ami után nyugodtan alhatsz
-
coco2
őstag
Nem azt írtam, hogy a ts-nek semmi előnye, csak hátránya, hanem azt írtam, hogy a nyakló nélküli használata kontraproduktív is tud lenni (hangsúlyozom, kisebb projekteken), azaz van olyan eset, ahol az előnyei már nem tudják ellensúlyozni a hátrányait.
És igen, nyilván van csomó eset, ahol az előnyei vannak túlsúlyban.A ts-nek nyilván megvan az az előnye, hogy egy elcseszett oop kezdeményezés. Például ha objektumot akarok gyártani js-ben, gyártok egy listát, és hozzáfűzöm a változókat / függvényeket. Kész "az objektum". De az ugye áttekinthető lenne annyira, hogy még egy egészen szőke titkárnő is programozónak állna végül. Noszak tegyünk keresztbe a szösziknek! Mert nehogy már bárki bármit megérthessen! Ts környezetben sokkal könnyebb hibázni, nehezebb lesz kódot mozgatni, karbantartani, akinek nincsen hozzászokva a szeme, tuti benézi, hogy akkor most mi megy hova. Egy 120 ezer soros dokumentálatlan project olyan gyönyörűen lesz tele kitakaríthatatlan hibákkal, hogy a világ összes zsenije sem fog elboldogulni egy low-cost alkalmazásfejlesztéssel sem. Ezek mind-mind a ts előnyei. Hurrá ts!
Pisilnem kell..
-
coco2
őstag
Sőt nem 1-2 olyan kisebb frontend projektet láttam, ahol totál kontraproduktív a ts erőltetése.
Végy egy kis frontend projektet szórd meg react + readux + rxjs + typescripttel (hm, így nézve már hirtelen nem is kicsi a projekt), máris hónapokig 4-5-en fognak dolgozni rajta, és a végeredmény is röhej szar lesz, végül mindenki elmenekül a karbantarthatatlan foskupacról, amibe belement 1-2 fejlesztői év, de amúgy 2 fejlesztő max 1 hónap alatt röhej lazán (és a legfontosabb, hog jól, karbantarthatóan), össze tudta volna rakni.Én láttam már olyan "csapatmunkát", ahol egyebet sem csináltak, mint keresték a felelőst, rugdosták egymást kifelé a cégből, meg pocsékolták a project-re szánt pénzt teljes sebességgel. Ha most filozol a magyar állami szféra hasonlóságain, lehet, nem tévedtél el nagyon. Olyan helyre a typescript tökéletes

Félre ne értsd, nem azt az ördögtől való véleményt kívánom védeni, amit @sztanozs leírt, mert azért legszívesebben fényes nappal kötözném cölöphöz az ürgét, és raknék alá gyújtóst élő egyenes YouTube közvetítésben példamutatóan mindenki okulására - burn b1tch burn !
- viszont van a tolvajok igazsága is, és annak fényében vannak éppen "szélesebb-látókörű" előnyök. -
coco2
őstag
Már miért ne a programnyelv hibája legyen?
Python, go, typescript, bőven van rühellnivaló sza* amire ráfér a negatív marketing 
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
A redirect egy header mező a visszaküldött html-ben. Ha csak get kéréssel kellene elboldogulni, okés lenne minden. A payload a problémám. Túl nagy. 1k-tól 100k-ig sajna bármi lehet. B terv gyanánt írok rá alkalmazás szinten protokolt. Meglőve éppen nem vagy. Viszont könnyebbé tenné az életemet, ha valamit kezdeni tudnék vele.
Biztonsági problémákat egyébként pont a get kérés vet fel. Ha get kérésbe gyömöszölöm bele a payload-ot, nyavajás böngésző feljegyezheti az adatot, amit elküldtem. Azért nem akarom kicsibe darabolva get-be gyömöszölni.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Azon gondolkodok, mennyire tudnak okosak lenni a böngészőkbe épített javascript funkciók? Nevezetesen az xmlhttprequest, vagy újabb leszármazottja a fetch.
A szerver felé post kérést küldenék, payload gyanánt lenne egy string. Ha számít bármit, egy json string az. A szerverről nem kiszolgálás érkezne, hanem redirect. Mit tesz ilyenkor a kliens oldal? Letölti nekem a redirect-et leíró html-t, és azt kapom a végeredmény stringben, vagy végrehajtja a redirect-et? Ha végrehajtja a redirect-et, mi történik a payload-dal? Csak a redirect-ben adott új címet fogja tölteni, vagy a payload-ot automatán hozzárakja? (Fogalmam sincs, redirect-be tudok-e úgy címet rakni, hogy a beérkezett payload-ot hozzáillesztem szerver oldalon, ha arra lenne szükség.)
Azért írok kérdést kísérletezés helyett, mert nem egy konkrét webböngésző esetében érdekel a kérdés, hanem az elvi teljességnek szeretné utána nézni, mit mond a fenti esetről bármiféle RFC, ha létezik rá?
Ha valaki küzdött már meg a problémával, iránymutatásnak örülnék.
Előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
Köszönöm a válaszokat, ennyiből már össze tudom legózni, ami kell

-
coco2
őstag
Ami példát w3-on találtam childnodes-ra, nem id stringeket adott vissza, amit használni tudnék, hanem a típusaikat írta ki, meg node-oknak nézi a whitespace-t meg hasonlókat művel. Egy id string tömb lenne jó. Mondjuk legyűjteni csak azokat a node-okat, amiknek null stringtől eltérő hosszúságú id-jaik vannak. Ha van egy referenciám valami element-re, le tudom kérdezni az id-ját?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Létezik div-re valami inventory szerűség?
Van egy konténer div-em, tudom az id-ját. Van a konténerben halom másik div (van id-ja mindegyiknek). Szeretnék egy listát a konténerben lévő div-ekről. Bármi nyomravezetés jól jönne.
Előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Szöveget szeretnék kirakni valamiben weblapra, amit js-ből átírnék. Környezet: desktop chrome utolsó verzió.
A leegyszerűsített példa így néz ki. Az első alert megérkezik, a második már nem, és nem írja át a szöveget. Mi a baj a <span> innerHTML-jével? Miért crashel az átíró script?
Köszönöm
-
coco2
őstag
A redirect-ek környékén kotorásztam anno, hogy js-ből megállapíthassam a szerver címét, ahova egy redirect küldött (terhelés osztáshoz kellett). Az régebben működött, aztán letiltották. Akkor találtam stackoverflow-n anchorra vonatkozó tippet adni egy srácnak (#-t rakni a cím végére), hogy az legalább lekérdezhető. És kapta az a tanács a lehurrogást, hogy az is egyszer működik, egyszer nem. Aztán félre raktam a témát a magam részéről, és azóta nem foglalkoztam vele.
-
coco2
őstag
Erről a search dologról anno azt találtam, tökéletesen megbízhatatlan. És letettem róla. Te látod ezt a search-ot működni napi szinten saját magad mindenféle böngészővel?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Furcsa kérdést akarok feltenni, egyelőre elméleti alapokon.
Vegyünk alapul egy HTML Weboldalt, ID-kkel ellátott DIV-ekkel, CSS-ből eltűntetve.
A továbbiakban vannak itt gombok melyek megnyomásával a hozzájuk rendelt DIV JS-en keresztül láthatóvá válik.Van mellette egy másik HTML Weboldal, ami rámutató linket tartalmaz az imént említett felépítéssel rendelkező oldalra. A feladat annyi lenne, hogy mikor erről az oldalról átnavigál a böngésző a Linknek köszönhetően a másik oldalra, akkor azon az oldalon már a betöltés során aktiválja az egyik gombot. Vagyis, amennyiben azzal az adott Linkkel nyitják meg az adott oldalt, ne érvényesüljön a CSS elrejtés, vagy legyen felülírva.
Ez így létező jelenség?
A példa kedvéért, ez a végeredmény oldal, ez pedig a rámutató oldal.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Lehetőségek:
-Két külön oldal, és akkor statikus html ráhívásként betölthető.
-Php-ből úgy írod ki az oldalt a kapott get paraméterek alapján. -
coco2
őstag
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
A form submit eleme jelenleg ez:
<input type="image" src="login_button.png" name="submit_0"> -
coco2
őstag
Köszönöm a tippeket mindenkinek, de a jelek szerint kommunikációs hibát véthettem, amikor nem hangsúlyoztam ki eléggé, hogy az a form egy login form, és a submit-nak újra _kell_ töltenie az oldalt. Van pár login paraméter, azokat raknám inkább post paraméterbe az oldal újratöltéshez, ahogy form submit-nál is volt. De az oldalnak újra kell töltenie (index page helyett application page kell login után, de csak utána).
Form submit gomb-on nem lehet képet cserélni. A submit elemet lehet image-re lecserélni. De akkor meg nincs gombnyomás anim. Ezért ne engem szidjatok, a html5-be a halom marhaság belefért, de egy normális form submit a jelek szerint meghaladta a tervezők képzelőerejét. Vagy csak simán sza*tak rá, nem tudom.
Xhr-ben el tudom kérni az új html-t stringben, igaz. Azt tudom háttérben intézni. Viszont akkor meg azzal lesz egy olyan problémám, hogyan cserélem le a megjelenített oldalt (az oldal egészét) egy változóban lévő stringre? Ilyet még nem csináltam. Lehet egyáltalán?
-
coco2
őstag
Az miért nem jó, hogy fetch-el (vagy ha szélesebb támogatás kell, akkor a jóöreg XMLHttpRequest) csinálsz egy POST requestet a click eseményre? Miért kell ehhez a location?
nevemfel
okosabb-tapasztaltabb
Hát akkor sajnos rossz helyen kopogtatsz
egyébként kb 2 évig használtam TS-t Angularral (ez már lassan egy éve, most egy pure JS-React projekten dolgozom), én szerettem. Az, hogy muszáj minden változóhoz/konstanshoz típusdeklarációt írni sztem csomót javit a kódon (vagy pl a generikusok, az is segített nekem egy csomószor). Bár az tény, hogy nem csodaszer ez se, TS-ben is lehet szar kódot írni ahogy a JS kód se feltétlenül rossz.illetve amit még nagyon szeretek: nekem a VSCode a bevált editor, kb mindenhol azt használom. Ez ugye beépítetten hozza a TS-t, szóval pl ha van egy npm package-ben .d.ts, akkor az IntelliSense auto felismeri és az alapján segít.
Mert természetesen megtartanám az eredeti funkcionalitást. A <form> submit esemény lapot tölt újra.
Csúnya volt az eredeti gomb a form submit-hoz, lecseréltem image-re (a form elem bármi image-et is elfogad submit elemként). Viszont így nincs gombmegnyomás anim, ami bénán néz ki. Azért akarok nyomógombot.
Viszont akkor meg form submit nem lesz
Szóval marad a window.location.assign(). De ehhez meg POST paramétert adni nem tudok.GET paramétert tuti adni tudok hozzá, azt megnéztem. De ha tudok POST paramétereket adni hozzá valahogyan, jobban nézne ki, hogy a megjelenített oldal címbe nem kerülnek bele a get paraméterek. Nem mintha jelenleg túl sok lenne, de akkor is randa
-
coco2
őstag
Jelenleg van egy <form> a weblapon, submit post-al küldi az adatokat. Leszedném a form-ot a lapról, és submit helyett button onclick-et használnék. Azon gondolkodom, hogy a location-el tudok-e post paramétereket küldeni (hogy a szerver oldal ugyan az maradhasson), vagy muszáj lesz a post-ot get-re cserélnem? A location-re post támogatást eddig nem találtam. Ha véletlenül van rá valami trükk, felvilágosításnak örülnék.
-
coco2
őstag
Nekem erről egyből a Modernizr jutott eszembe, de nem tudom, hogy mennyire divatos még használni.
Más.
Ugyan csak lassacskán, de ismerkedem a TypeScripttel és van valami ami nem tudom, hogy miért nem működik. Az MS Authentication Libraryban adott egy type definition:export declare type AccountInfo = {
homeAccountId: string;
environment: string;
tenantId: string;
username: string;
localAccountId: string;
name?: string;
idTokenClaims?: object;
};AzA React komponensemben szeretnék hozzáférni egy custom idTokenClaimshez:
const { accounts } = useMsal();
const account = useAccount(accounts[0] || {});
const customProp: IAccount = account?.idTokenClaims?.extension_customProp;Az account definíciója az AccountInfo. Az IAccount egy általam létrehozott interface, ahol az AccountInfo-t próbálom kibővíteni, lovasítom alapján ennek működnie kellene:
interface IAccount extends AccountInfo {
idTokenClaims: {
extension_customProp: string;
};
}De akárhogy csavarom a dolgot az
.extension_customProp-ra mindig azt kapom, hogy
TS2339: Property 'extension_customProp' does not exist on type 'object'.
Hol rontom el?TS/ES - a magam részéről nem erőltetném. ES6-nak anno örültem, de csak addig, míg le nem esett róla, mekkora egy fail. Kb olyan fejlettségi szinten van, mint anno a php3. Pihentetni kellene legalább fél évtizedet, és majd megnézni utána.
-
coco2
őstag
Postcss, postcss-preset-env-el lehet, ez is a fentebb emlitett caniuse-bol dolgozik.
Ha nem tamogatja a HTML5-ot a bongeszo akkor lehet mondeni hogy igy jart"szétesve inkább ne jelenítse meg az oldalt sehogy, helyette egy információs lap, hogy használd ezt vagy azt a böngészőt."
<noscript> - HTML: HyperText Markup Language | MDN (mozilla.org)"Javascriptek futását letiltja teljesen. Na erre is fel akarom készíteni"
Ugy lehet felkesziteni hogy nem irsz egy sor JS kodot semUgy lehet felkesziteni hogy nem irsz egy sor JS kodot sem
Azt nem különösebben nagy ügy elintézni, hogy legyen nagyon kevés számú legfelső szintű div, azokon alapból display: none, és az js-ből legyen átállítva block / inline vagy akármire. Ha js nem fut, nem fog látszani semmi, csak egy üzenet, hogy kedves felhasználó, leszel szíves engedélyezni a js-t.
De különben csatlakoznék azokhoz, akik tojnak rá. Aki letiltja a js-t, csak ignore, és nem foglalkozni vele, mi lesz az oldallal. Aki egy hulladék vacakot akar böngészőnek hívni, had büfögjön, amit csak akar, de ha az oldalt is akarja, lesz szíves letölteni egy böngészőt - chrome.
Én például bele írtam a user guide-ba, hogy figyi felhasználó, nincs itt semmi ördöngösség, de ha valami mégsem megy, légyszi töltsd le ezt a böngészőt, és oda adtam egy chrome linket.
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
A #8640-et megtaláltam. Feltételezem, arról van szó.
Amit a #8649-ben írtam, arra vonatkozó célzás, hogy találkoztam már ügyfél igénnyel, amikor valaki nagy sebbel-lobbal nekiállt nagyon tutit alkotni, és akkor derült ki, igazából fogalma sincs, hogy mit akar, vagy hogy egyáltalán mire hasonlítson? A #8646 + #8647 kísértetiesen arra hajaz.
De ha nagyon félre értettem volna valamit, gondolom, majd felvilágosítasz.
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
&martonx
Köszönöm a válaszokat, utána nézek a dolognak. Csak egy apró dolog még:
Ha nem egyezik a kimenet a bemenettel, akkor elírtad a függvény nevet
Ha egyezik, de a bemenet nem stimmel, akkor a programot írtad el.Mint említettem, ugyan azt a fájlt hívják be pontosan ugyan azzal az include kóddal.
Ne vegyél rá mérget, hogy az ugyan az az tényleg ugyan az. Website-on ugyan azt a path-ot használod file behívásra, épp csak egy régebbi file verziót raktál oda, máris kész a "nem ugyan az" esete. Mikrokód-hibás-ez-a-vacak-CPU-filozofálás helyett már rég teleszórhattad volna az egész kódot console.log()-al orrvérzésig, és első nekifutásra kiderülne, mi sikerül félre.
-
coco2
őstag
Ahogy @martonx említette, az ilyesmivel már mindenki maga szenved. Valami elírás lesz.
Az írás áll abból, hogy ráhívsz a local storage függvényre kulcs és adat párossal. Azokat logba tudod dobni. Debug jelleggel beraksz oda azonnal egy visszaolvasást is. Ha nem egyezik a kimenet a bemenettel, akkor elírtad a függvény nevet
Ha egyezik, de a bemenet nem stimmel, akkor a programot írtad el. -
coco2
őstag
A js/php kommunikációt ha jsonokkal oldottad meg, én ellenőrizném a típus konverziót. Futottam már bele, hogy tömbnek hittem valamit, de a php objektumra fordította végül, és a js tömbként semmit sem látott belőle (gyakorlatilag nem ment át adat).
-
coco2
őstag
Kérdés
display: none / block-hoz,visibility: hidden / visible-t használni helyette fog felvetni problémákat?@Silεncε:
Köszönöm a tippet. Ezeken a marketing vicceken én folyton elámulok
-
coco2
őstag
Sziasztok,
nem kimondottan JS téma, de azért kapcsolódik. 2 React app között szeretnék valós idejű kapcsolatot létrehozni. Az egyik egy kliens app, a másik egy manager app.
Leegyszerűsítve chat és szavazás lebonyolítása a cél. A manager appból kellene indítani a szavazást ami a kliensen jelenik meg egy modal ablakban, illetve amikor kezdődik az esemény akkor átirányítani a usert a megfelelő oldalra.Mivel Azure környezetben vagyunk így adta volna magát a SignalR és mivel a consumption plan a cél, abból is a serverless változat upstreammel megfűszerezve...de itt teljesen összekuszálódik minden. MS doksik meglehetősen foghíjasak.
Most gyakorlatilag ott tartok, hogy azt sem tudom, hogy mit lehet megcsinálni és mit nem ebben a felállásban.Van aki foglalkozott signalR-el és valamelyest nyomonköveti a fejlesztését? Érdemes tovább erőltetni a serverless megközelítést, ki tudja váltani a 'default' signalR-t?
Ami most lelőtte a biztosítékot, hogy a manager appban tudni kellene ki csatlakoztak. Simán a serverless nem tudja, de az upstream tud onConnected eventet küldeni, dokisk írják is, hogy hogyan lehet az upstreamet 'beállítani'. De itt el is fogy a segítség, a function appban lehet egyáltalán ilyenkor JS-t használni vagy ez még CSHARP kiváltság? Ráadásul a serverless példák sima POST-ok, de úgy tűnik, hogy külön vannak bind-ok is az upstreamhez...
Ha kesze-kuszának tűnik amit írtam, akkor elnézést, de jól tükrözi a jelenlegi állapotomat.
Az upstream szerver irányú kapcsolat. Hogy mit nevezel serverless-nek egy webes alkalmazás esetében, ahol létezik upstream, na azon kicsit vakarom a buksit. Valami zavart érzek az erőben
Minimum egy tracker biztosan kell, és az már szerver. A "POST" tipikusan szerver irányba küldött http kérés, és nem csak dotnetc kiváltság. Js esetében xhr van kommunikációra, és abszolút alkalmas post kérések küldésére. A react meg signalr nem az én világom, abban talán a többiek segítenek. -
coco2
őstag
"A "php" a javascript szerver oldali párja."
Azért az megvan, hogy böngészőben javascript mellett csak webassembly létezik, míg szerver oldalon kismillió nyelven ki tudsz szolgálni egy oldalt?
Ne tegyünk úgy, mintha a PHP lenne az egyetlen nyelv szerver oldalon. Ráadásul neki a családfához lehet, hogy tényleg nem is fog kelleni szerver oldal, csak egy statikus oldal.Aki abszolút kezdő, és keres egy gyorstalpalót webszerver építésből, windows-on úgyis összetalálkozik a wamp-al. Tenni nem kell sehogyan. Aki próbálkozik, majd mindenki rájön saját maga, mivel tud könnyen boldogulni, és mivel nem.
-
coco2
őstag
18GBP-ért tudok udemin venni órát, és az a tudás megmarad, másra is tudom használni.
Tehát a tanulas inkabb.
De nem biztos, hogy php/utána nézek mi az/. Nem tudom mit kellene, amiben meg lehet pl ezt is csinálni /kotlin sztem abban is meg lehet, utána nézek mit érdemes tanulnom, amit több mindenre is használhatok/A "php" a javascript szerver oldali párja.
Az udemy most 20 usd per hónap. A skillshare 19 usd per hónap, és 99 per év.
Az önképzés egy vicces játék. Megosztanék róla egy személyes észrevételt. Szó sincs róla, hogy lehetetlen lenne tanulni, de vannak, akiknek túl nehéz a fejük az absztrakt tanuláshoz. Túl sok türelem kell túl sok részletet belegyömöszölni a buksiba. Nem mindenkinek fér bele. Meg aztán, a tanulás nem csak pénzbe kerül, hanem emberéletbe is. Megy vele az idő és a figyelem. Az idő alatt nem nagyon fér el mellette semmi más. Amikor azt a népek felfogják, átlag hátra arc, és futááááás
Utólag hencegnek mindenféle marhasággal. Onnét lehet tudni, hogy nagyon pofára estek. Kompenzálódás nélkül ki sem bírják. És arra aztán tényleg menni tud a pénz. Az az after math, nem a tudás özöne. Körbenézel a világban, te tényleg bölcs embereket látsz mindenütt? Vagy marhaságokkal hencegő idiótákat? Vagy esetleg csukott szemmel élsz?
De ha tényleg érdekel a tanulás, nosza, vágj bele.
-
coco2
őstag
Igen, gondoltam rá, de a js nem fér hozzá helyi file-okhoz. /ezt ti írtátok/
Illetve nem tudom, hogy hogyan tudnám elkülöníteni a sorokat, mert nincsenek elválasztva
itt van sample fileHát ilyesmihez legalább php kellene. Ha dotnetezni nem is akarsz (azt még meg tudom érteni), de a php ugyanúgy script, és nem rakéta tudomány. Szöveg file olvasás, sortördelés, első két oszlop index, maradék adat, arra menjen base64, eredményt sorrend helyesen json-be küldöd. Aztán még második körben értelmezni kell. Nem lesz kevés munka, de 18k gbp-be azért nem kellene kerüljön. Szerintem század annyiért is lesz jelentkeződ. Vagy rászánod te az idődet, ha tényleg olyan fontos az a családfa stuff. Vagy simán leírod a "veszteséget". 300 user még nem a világ vége kidobni, és gedcom helyett normális db-vel indítani újra az alkalmazást. "Sajnos hekker támadás történt és töröltek mindent".
-
coco2
őstag
Sziasztok,
Próbálok rájönni mit rontok el, de nem tudom
Ezt szeretném elérni:
1. Ha az input mező nem üres, akkor a checkbox le legyen tiltva.
2. Ha a checkbox be van jelölve, akkor az input mező legyen letiltva.
A 2-es sikerül, de az 1-es csak akkor aktiválódik, ha elkattintok, majd visszakattintok a input mezőbe.
Ránézne valaki, előre is köszi
Én timerrel csinálnám pollozva. Úgy a legegyszerűbb és úgysem múlik rajta semmi.
-
coco2
őstag
Igen.
Van egy most már 300 feletti személyből álló családfám. Offline alkalmazásban. Azzal kigeneráltam több féle honlapot, az van az interneten.
Egy része flash, ami megszűnt, az nem lett frissítve, ki lett szedve. De arra szükségem van.
Azért kezdtem a js-be, hogy megcsináljam.
Ennyit nem fogok újra bepötyögni json-ba.
Ezért kell vmi ami átkonvertálja.
Van sok gedcom to json, de python, meg fogalmam sincs mi.
Vannak alkalmazások is, de iszonyat áron, viszont nekem csak a xml, vagy json kimenet érdekelne belőle, semmi több. Pl egyik cég potom 18000GBP-ért adja ami nekem kellene.
A régi progik pedig nem kezelik az új gedcom file-t. Azokat irtam is.Gondolom megfontoltad már azt a lehetőséget, hogy te magad írj egy konvertert. A gedcom nem extrém bonyolult szerkezet. Mezei szöveg file számozott és sorrendi indexxel. Legalábbis wikin az van róla.
-
coco2
őstag
Használja valaki napi szinten webes facebook login-ra a facebook-os js sdk-t?
A folyamat eltérései érdekelnének a custom web login flow-tól. Emennek a részleteit ismerem, amazt nem. Ha valaki annak a részleteiről is képben van, egy jelzést had kérjek. Pár kérdésem lenne priviben.
Köszönöm
-
coco2
őstag
És te azokhoz akarsz építeni valamit, vagy azokat akarod újraépíteni?
-
coco2
őstag
Akkor bizonyára vicces hírek lesz neked, hogy ráadásul semmi-közeli győzelemre számíthatsz. Az a gedcom vagy mi a szösz sosem terjedt el, azért van zéró supportja. Egy mezei json normálisabb formátum családi kapcsolatokat leírni. Családi gráfokhoz pedig nem kapsz jobb supportot, mint amit magad is összerakhatsz. Ha valami file-ban nagy méretű anyagod van, arra az eredeti gyártótól érdemes keresni egyszeri konvertáláshoz támogatást, és aztán maradni a json-nál.
-
coco2
őstag
Az alert()-nek annyi a lényege a hibaüzeneten túl, hogy megállítja a js végrehajtást. Ha arra nincs szükséged, nem az alert()-et kellene használni. Persze Z indexen külön ablakot dobni fel kb 200x lesz bonyolultabb, az alert() meg csak egyetlen sor, de akkor sem kellene elcsábulni. Le kell nyelni a békát és leszkriptelni, amit szeretnél. Bocsi a rossz hírekért
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
Neten annyit megtalaltam, hogy
npm install -g parse-gedcomezt meg így telepíteni kell, de így se működik még.
Se OS X alatt se Windows alatt.
Tehát még kell valami.coco2: nincs linuxom
nem az input szót nem értettem, hanem miféle input?
Input az is amit most csinálok, azaz billentyűn begépelek.
Vagy az az input, hogy parancssorba beírom? Vagy írnom kell inputot?
Fogalmam sincs node js -ről. Sose hallottam róla.Tipikus adat feldolgozó programok működtek úgy, hogy konzolra beírtad <program_név> <első_paraméteren_input> <második_paraméteren_output>, és a bemeneti adatokból előállította a kimeneti adatokat. Aztán fejlődtek az elvárások, és most már működést szabályozó kapcsolókat is beírsz paraméterként, sőt a be és kimenet is az egyik kapcsolóhoz tartozó paraméter. De fentebb a "parse-gedcom input.ged output.json"-ban szerintem elég alaposan felismerhető a hagyományos szerkezet.
Ha node js-ről sose hallottál még, azért én nem foglak összeszidni. Ha ezután sem akarsz róla hallani sosem, még azért sem foglak összeszidni. De hogy elejét vegyem a hitvitáknak, nem reklámozom túl a saját véleményemet, miszerint a javascript-et böngészőre korlátozott script nyelvnek találták ki, és azon túl a világon semmire sem jó. Mert mindez csak privát vélemény, és ugye itt nem állunk neki hitvitatkozni
-
coco2
őstag
ad1-hez linux esetében http://www.linfo.org/path_env_var.html
(viszont angolra szükséged lesz hozzá)ad2-höz: gyaníthatóan a konzolra írod be. Bár nem követtem az egész beszélgetést. Az "input" bemenetet jelent az "output" pedig kimenetet. Jellemzően egy feldolgozás során bemenetből gyártasz kimenetet.
-
coco2
őstag
Ha elindul egy css animáció (például mert css class csere elindította), kapok arról valami callback-en visszajelzést, hogy mikor végzett? Vagy külön timeren fel kell jegyeznem és magamnak mérni az időt?
-
coco2
őstag
Ha az összes "nagyobb" böngésző gyártóhoz van prefix (és ahogy elnézem, van), akkor a prefix mentes neveket melyik használja
-
coco2
őstag
A csúsztatásnál annyi a skill, hogy simán kipozícionálom nem létező területre?
-
coco2
őstag
Hello,
Simán gombnyomásra cseréled, css fade efektet ráhúzod
/* Fading animation */.fade { -webkit-animation-name: fade; -webkit-animation-duration: 2.5s; animation-name: fade; animation-duration: 2.5s;}
@-webkit-keyframes fade { from { opacity: 0.2; } to { opacity: 1; }}
@keyframes fade { from { opacity: 0.2; } to { opacity: 1; }}A tördelést elrontja a forum, bocsi érte Ja, html-ben természetesen egy osztályt /.fade/ hozzá kell adni, vagy id-t , de akkor modosítsd /#fade/
Köszönöm a tippet, mezei class csere tényleg esztétikusabb eredményt ad, mint js timerrel durva lépésekben cserélni.
Edit: Apropó az a -webkit melyik böngészőhöz kompatibilitás?
-
coco2
őstag
Animációhoz szeretnék segítséget / tanácsot kérni.
Van egy div, és van kettő kép (image erőforrás memóriaváltozóban). Egyszerre csak az egyik fér bele. Animációval cserélném őket (tipikusan gombnyomás, pld). A problémám az animációs folyamat kivitelezésével van.
Tudok olyat csinálni, hogy z-index-en egymás fölé pakolom őket, és javascript időzítőn opacity átprogramozásával cserélem le a képet (a látványt). Aki látott már ilyet a gyakorlatban, valami tippet had kérjek, esztétikailag mennyire megszokható / elfogadható? Esetleg idegesítő vagy olyasmi?
Kotorásztam képet div-ből ki/becsúsztatós példák után, de nem sikerült egyszerű példát lelnem, ami tisztán mutatja a húst a levesben és nem framework-öket hajigál egymásra számolatlanul. Ha valaki tud normális tan-példáról, egy linknek örülnék. A csúsztatós példáknak van annyi előnyük, hogy a mobil világ már bevezette, a világ hozzászokott. Hogy esetleg a jelen gyakorlat elavultnak tekinti-e, arról nem vagyok képben. Tanácsnak örülnék.
A tippeket előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
A linkelt codepennél az a probléma, hogy egyetlen root node-ból (parent) indul az egész, miközben ugyebár minden (normális) embernek két szülője szokott lenni, emellett oldalágon beházasodást is kezelni kell és akkor jönnek még ilyen buktatók, mikor rokoni szálon házasodnak emberek és úgy lesz gyerekük, meg egyéb finomságok...
Ezért nem lehet fa-struktúrát használni, hanem általánosabb gráf kell ide, amiben a körmentességet biztosítani kell, hiszen az nem fordulhat elő, hogy a nagyapa fiának a fia a nagyapa apja is legyen. 
Fel kell állítani dummy adatokkal egy példa-családfát 20-30 emberrel, leképezni az egészet egy szomszédossági listába (adjacency list), ez alapján már ki lehet generálni rekurzívan valami otromba gráfot belőle, aztán lehet gondolkodni a formázáson. Szerintem ez utóbbi a nagyobb challenge benne, hogy miként lehet ezt átláthatóan prezentálni.
Sőt, egyik szülő meghalt, a másik újraházasodott, aztán válás után a gyerek a nevelőszülőnél maradt, aki újraházasodott - tud az élet mókásat produkálni.
-
coco2
őstag
Van valahol szabálygyűjtemény arról, hogy a javascript mikor konvertál automatikusan változó típust (pld numeric/string/boolean) ? Böngésző motoros js a kérdés, ha eltérő szabályok lennének.
-
coco2
őstag
Mondjuk azért töltenéd fel, hogy tesztelni tudj. Ha helyi könyvtárban össze is barkácsolsz valamit, utána felrakod szerverre, és azt fogod tapasztalni, se kép, se hang, semmi. Úgy szokott kinézni az elérési utak problémája. Neked nem csak annyi van a nyakadban, hogy helyi mappából működjön valami, hanem még a szerverbeállítás ezernyi nyűge is. Ha el nem kezdesz hozzáedződni, nagyon hideg zuhany lesz utólag.
Hobby webszervert win10-hez találsz pld itt: https://www.wampserver.com/en/
-
coco2
őstag
Idegesítő dolog, amibe js alatt folyton belefutok: json-ban érkezik változó php alól numeric 30 -> lesz belőle "30", js alatt i1-be bekerül, de nem numerikusan, hanem stringesen, aztán i1+=5; csinál belőle "305"-öt. Van valami általános módja megmondani a js-nek, hogy legyen szíves egy változót kizárólag numerikus változóként kezelni? Vagy a window.parseInt(i1,10) az egyetlen, amit tehetek?
-
coco2
őstag
Elég csak letöltés után dolgozni rajta (1),vagy szeretnéd ezt a letöltött json-t session-ök között is tárolni (2)?
(1) - XHR-rel lekéred egy változóba (vagy akár egy rejtett textarea-ba) és dolgozol rajta
(2) - local storage - az (1)-ben letöltött adatot nem csak egy változóba teszed, hanem larakod local storage-ba is.Ha jól rémlik 105 MB/origin (szerver) a max tárolható adatmennyiség, ami böngészőfüggetlen. Illetve még ott van az IndexedDB.Itt valami félreértés volt, én mezei local stringet ollóztam, json, xhr meg hasonlókat belekeverni ilyet nem tudom hol írtam. Ha számít bármit, a stringet a php innerHTML-be írta bele alapból, arra gyártottam nagyítóüveg effektet loading indikátornak (tudom, béna, viszont böngészőkompatibilis
). A javaslatot elfogadtam, daraboltam, ragasztottam, probléma megoldódott. -
coco2
őstag
Stringet kellene megollóznom. Kivágnom pld 20 karakter hosszú stringből a 10.-edik karaktert, és stringet illesztenem a helyébe. A pozíciót nem tudom egyedi string minta alapján meghatározni. Karakter pozícióm van helyette. Néztem a string replace-t, de az nem pont ilyesmire van kitalálva. Mit szokás használni rá?
-
coco2
őstag
Milyen környezetben fut a javascripted? Mi a vm ami futtatja?
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
Hello,
Tudna nekem vki segiteni?
Sehol se találom hogyan kell json file-t olvasni/írni javascript-tel (pl: valami.json file-t, ami "./json/valami.json" elérhetségen van).
Nem node-val, nem jquery-vel, ezek nem tudom mik, és nem is érdekelnek, javascript-tel érdekelne.cstomee: Köszönöm szépen, sajnos nálam nem jól működik, de átszerkesztem a css-t, és külön adok háttteret mindennek, úgy remélem jó lesz.

Van egy bejövő json-od, így szeded szét:
javascript.object= window.JSON.parse(message_str);Van egy js objected, és json-t készítenél, így csinálod:
message_str= window.JSON.stringify(javascript.object); -
coco2
őstag
Ennek alapján még nem kellene baj legyen.
Van egy parent div, azt z-index 0-n tartom. Azon belul vannak a rétegek egymás alatt fölött ugyan annak a parent div-nek a kontextusában. Azok között már nincs alá/fölé rendelés, egyenrangúak. Elvileg.
Azt látom, hogy a főciklus végén kidobom konzol logba egy adott div-hez tartozó z index-et, folyamatosan 1-et lát a javascript, de 5-öt a dev tools (bármikor megállítom, 5-öt ír vissza). Ha a megjelenítés lehet is trükkös, az a változó egy számszerűsített érték. Az hogy térhet el annyira? Kb olyasminek tűnik, mintha a z-index read-only lenne, és hiába írom át a zIndex-et, az nincsen hatással a z-index-re. A linkelt blog ilyesmire nem tér ki
-
coco2
őstag
Z-index hibanyomozásnak van valami trükkje, amit kezdőként jó lenne tudnom? Nyomozok egy layer problémát, és nem tudom, mit nem veszek észre.
A dom úgy néz ki, hogy réteg szerint vannak rendezve div-ek egymáson. A rétegek sorrendjét időnként megváltoztatom js-ből. Van egy olyan hibám, hogy mást látok megjelenítve, mint aminek lennie kellene az átírt értékek szerint.
Futó kódot megállítok (desktop chrome, dev tools), az elements tabot szétnyitogatom, jobb oldalt arra a div-re kiír z-index 5-öt. A html-ben inline css-t használok, az állítja be 5-re. Lehetséges lenne, hogy ott az eredeti forrást látom, és nem az aktuális értéket? Js-ből ugyanis átírtam 1-re. Üzenetben (console.log) visszajelzésem van róla, hogy az értéke 1. De a dev tools akkor is 5-öt jelez vissza róla. És a megjelenített kép szerint is 5 az értéke.
Külön gyártottam egy önálló példát, abban a z-index átállítás működik js-ből, mint a kisangyal ( https://jsfiddle.net/fLxkv6q3/ ). Sajnos ugyan ez az éles verzióba bepakolva nem működik. Szóval nem értem.
Hogyan szokás ilyesmi glitch-et nyomozni?
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
A PIC kapcsán csak annyit, hogy nem fogok áttérni C-re. Hogy miért? Mert ha lehet, akkor a bugos blokkprogramozást meghagyom annak, akinek nincs ideje egy jól átgondolt, letisztult, célorientált programot megírni - vagy csak szimplán nem képes rá.
Az viszont, hogy milyen PIC-et használ az ember, nagyban függ attól, hogy mi a feladat. PIC10 és PIC18-as szériák a külön kedvenceim. A DIP foglalat pedig mellékes, többször dolgozom SMD éretben, mint másban.
Úgyhogy erről igazán kár is vitatkozni, ez ízlések és pofonok.Nem mellékesen egyébként, áttértem egy HMI programozói platformra. Régen elég sokat dolgoztam a Nextion HMI-vel és úgy látom, hogy a szimulátora egyfelől kiválóan fut a gépen, másfelől képes kommunikálni a portokkal. Így végül ebben a formában fogom kivitelezni a programot. Bár ez már félig-meddig C...
nevemfel: Így akartam fogalmazni én is. Bár mostmár mindegy is.
Attól függ, milyen stack-et használsz. Amíg bitgépekkel gpio-zól, meg elég egy uart, azzal el lehet szórakozni asm-ben. Nem vagyok én ellene a gyakorlatnak. Ha nagyon az a kedvenced, játszadozz fpga-kkal is. Abban a környezetben aztán lehet bármit órajel élváltásonként számolni. Még hogy asm? Az már egy egész processzor! Azt a kényelmesen dőzsölős mindenségit..
Viszont ha tovább lépsz az uart-ról usb vagy ethernet felé, akkor az asm kispolcra fog kerülni. Asm programok egészében a 4 kb-ot nem szokták átlépni. A 8 kbyte asm-ben már nagyon sok. Usb és ethernet stack önmagukban 30-30 kbyte-ok. Csak egy példa volt. -
coco2
őstag
Ne érts felére, nem ellenkezni akartam és most sem azt akarok, mindent megértettem amit mondtatok. Csak fáj belegondolni, hogy egy látott "valami" alapján megkísérel az ember megvalósítani egy projektet, mert meg van győződve róla, hogy működik, mert látott ilyet valahol és a vége az, hogy koppen egyet, mert mégsem lehetséges.
Egyébként nem foglalkozom ArduIno-val, PIC-es vagyok, Assembly-ben.
Szóval igen,
csak az fáj, hogy 3 napig dolgoztam valamin, amit ha utána járok, előbb is megtudhattam volna, hogy felesleges időt ölni bele.Nem az elvesztegetett órákkal van itt a baj, hanem azzal, hogy mindezt megúszhattam volna, ha előbb kérdezek. Persze erre mondják, hogy van, aki mások kárán tanul és van, aki még a sajátján se. Nos, én most a kettő között érzem magamat, félúton
Egyetlen dolgot tudok most csinálni, ami nem más, mint megköszönöm nektek az oktatást és nézek magamnak egy új irányt. Tehát: Köszönöm!
Szerk.: Utólagosan módosítok egy kicsit: Nem létezik a programozásban elvesztegetett idő. Hiszen a gyakorlás mindig új tapasztalatokkal gazdagít és ez most sem volt másként.
A dolgok természetét kellene megérteni és észben tartani. Minden, ami böngésző weblapon fut, még a file rendszertől is el van tiltva. Külön böngésző libek vannak arra, hogy ilyen 5 megabyte-nyi területet megkaphass automatizálásra, amikor terabyte-os tárhelyek vannak a mai világban. Minden máshoz egyesével felhasználói engedély kell. És akkor te elektronikai erőforrást akartál elérni? Pluginnal meg lehetne éppen csinálni, ha a google nem akarná a chrome os-ét erőszakolni. Így ugyanis még a plugin sem járható út. Keresztbe tesznek azoknak a projecteknek a legkülönfélébb módokon. Azért nincsen belőlük.
Pic-en igazán áttérhetsz C fordítóra, amíg legacy vonalon maradsz. Csak az X fordító borzalmas, de például a c32 még normális volt. A 8 bites pic-ekkel vacakolni szerintem csak extreme low power vonalon van értelme, minden máshoz ott vannak a 32mx-ek. Ha dip foglalatos kell breadboardba, van 32mx1,2 családokból dip foglalatos is. És akkor nem kell órajeleket számolgatni, mert van bőven
Drágának sem nagyon mondanám őket, ilyen ezres környékén vannak. A 8 bitesen sem sokkal olcsóbbak, azok is 400-tól kezdődnek, és kb semmire sem jó utólag a kód, amit kiteszteltél. A 32mx-ekkel legalább hordozható és újrafelhasználható kódod lesz. Persze ahogy érzed. -
coco2
őstag
Ebben az a furcsa, hogy írtam már JavaScript programot USB-UART kommunikációra, ami .exe kiterjesztésben lett elmentve és ahhoz semmilyen illesztőprogram nem kellett, minden Windows-t futtató gépen azonnal indult. Most azért gondolkodtam HTML+JS párosban, hogy minden rendszeren elfusson, ráadásul offline.
+ Ebbe a projektbe már benne van vagy 20 munkaórám, amit nem akarok, hogy kárba vesszen.Esetleg arra gondoltam még, hogy egy plusz program Win alá megírva JS-ben, ami felel a kommunikációért és valahogy azt összekötni a jelenlegi szoftverrel. Windows.localStorage vagy ilyesmi.
Egyébként azért is gondoltam, hogy nem okozhat gondot ez a feladat HTML+JS megoldásban külső szoftverek nélkül, mert itt is megoldották valahogyan.
@martonx már leírta előttem, ha a javascript-et .exe-re fordítod, hozzáférsz minden rendszer szolgáltatáshoz, mint bármelyik bináris program.
A linkelt libed chrome book-on fut. Az egy amolyan eeepc koncepció chrome os-el, és szintén a design-error-ok mérföldköve. Asszem egy pamkutya paródiában hallottam "hogy hol is van az alsó határ, engem mindig elámít". Vagy Majka volt? Most nem emlékszem biztosan.
Ami a 20 "munkaórát" illeti, nem biztos, hogy értem. Az ilyesmi nem céges komolyságú, hanem hobby.
Ami a 20 órányi hobby-ra szánt idődet illeti, azt most szépen elereszted. Nem szorongatod. Nem sajnálod. Ha nagyon akarod, integess neki egy piros pöttyös zsebkendővel. Lazán, és könnyedén. És készülj rá, hogy másik 200-at is el fogsz még ereszteni, ha nagyon makacs vagy megérteni, hogy az arduinos webprojectekkel egy sötétben kivilágítatlanul közlekedő pofont sikerült megtalálnod. Ami tech stack-et végül felépítesz majd, azt a tanácsot tapasztalatból adtam. Persze hobbyból nem tilos az utólagos statisztika tapasztalata ellen hadakozni. Kellemes szórakozást hozzá.
-
coco2
őstag
Azokkal a kísérleti cuccokkal alaposan meg fog gyűlni a bajod. Remélem, erős idegeid vannak. Akkora design-error az összes olyan cucc, hogy nem a semmiért nem terjednek a gyakorlatban. Ha épp csak begolyózni nem akarsz, ágyúval kell lőni a verebet. Az uart fölé kell egy nt service, amellé egy db szerver, afölé egy webszerver, a webszerverre egy megírt xhr api. És utána tud neked a mikrovezérlős cucc javascript-ben erőforrás lenni.
Az utólagos statisztika azt mondja, hogy 200 emberből - hasonló ötletekkel, mint a tiéd - legalább 199 úgy döntött, inkább leül, és megvárja, míg elmúlik.
-
coco2
őstag
Tudok olyat csinálni, hogy a cache-t csak adott domain-re kapcsoljam ki? Fejlesztéshez okés, hogy útban van, de teljesen kikapcsolni egy kicsit problémás általános célokra is használni a böngészőt. Cache nélkül halál lassú minden
-
coco2
őstag
Desktop chrome, szivat a cache
Betöltöm az oldalt, forrásként bele van illesztve js file is. Nézem dev tools-al a js forrást, hát az a kód valami régi verzió. Szerver filesystem nálam fel van csatolva. Notepaddal belenézek, a szerveren a friss kód van. Böngészőben nyomogatom az f5-öt, chrome dev tools frissíti a tartalmat - ugyan úgy a régi kódot látom ott.
Ezmiez? És mit tudok tenni vele
-
coco2
őstag
Még mielőtt nagyon eltévedne a történet, ellenőrző kérdésként had tegyem fel, konkrétan hogyan használnád az usb-s eszközt? Például kliens oldalon usb-s eszközről töltenél fel szerverre? Vagy szerverként használnád, és ahhoz jelentkeznél be? Valami más?
-
coco2
őstag
Igen, köszönöm, ez a megoldás egy része lehetne az elejének, hogy minden felhasználó megkapja a kisebb felbontású képet.
Viszont utána a lassú kapcsolaton lévőknél annak nem lenne értelme, hogy még azoknak a képeknek a nagy változatát töltse, amiken már rég túlpörgetett, miközben az újak, amik már szem előtt vannak, már töltődni kellene, de még mindig a korábban már túlpörgetettek nagyobb változatát tölti.
Ezért gondoltam egy szétválasztásnak sebesség szerint.
Hát pedig akkor sebességmérned kellene. És ahhoz nem jók a statikus linkek, xhr-t kellene indítanod. Amikor elindítasz egy letöltést, rakd el az időpontot. Amikor végeztél vele, összehasonlítod. A Date.now() millisec alapon mér.
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
Kellene teljes html. Például ha <input type="text" .. >, akkor rakd vissza ".value"-ra, de akkor működnie kellett volna egyébként is.
-
coco2
őstag
Google chrome, desktop, leguccsó verzió, localStorage kérdésbe ütköztem:
A local storage-nek egy vadiúj domain esetén nem kellene üresnek lennie?
Az alkalmazásom init-je arra számított, és csak log-ból látom, hogy kitörölt egy kulcsot, amin nem alkalmazás-specifikus adatot talált. Utólag csak a kulcs nevét látom ("
NavigationWidth") az egykori tartalmat nem. Most belenéztem chrome dev tools-al a domain-hez tartozó local storage-ba, és ott egy ilyen kulcs: "Console", tartalom:AlwaysExpand: falseCurrentQuery: trueDarkTheme: falseEnterExecutes: falseGroupQueries: falseHeight: 92Mode: "collapse"Order: "asc"OrderBy: "exec"StartHistory: falseNa ez sem az enyém. És nem találtam erről doksit. Mi a hócipő ez? A világon semmi framework nincs a webcuccban. Még jquery sem. Direkt teljesen üres. Azokat a kulcsokat maximum valami plugin rakhatta oda, vagy a chrome. A chrome saját maga használja a local storage-et?
Valami tapasztalatnak / blog url-nek örülnék.
-
coco2
őstag
Üdvözlet!
Ez miért nem akar működni? Elvileg kellene neki:
function lineok() {
document.getElementById("first").value = document.getElementById("second").value;
}Két numerikus változó van. Egyet nem lehet átírni, a másik input. Gombnyomásra kellene, hogy a két érték egyenlő legyen, de a fentebb látható kód valamiért nem működik.
.value->.innerHTML -
coco2
őstag
Sziasztok!
Datatables js-el kapcsolatban lenne kérdésem.... ajax használatakor lefut minden, visszajön a generált json, rendben vannak az adatok, de folyton ezt a hibát kapom:
Uncaught TypeError: Cannot read property 'length' of undefined
jquery.dataTables.min.js:62
Próbáltam utánanézni, mi a baj, de nem sokat találtam, és nekem eleve zavaros az ajax használata datatables-ben....szeretnék rá átállni mert gyorsítanom kell a betöltést, de az egyik helyen azt írja a dokumentáció hogy így kell hivatkozni rá: "ajax:{}" a másik helyen meg csak simán ajax:{} ....akkor most melyik a jó? Bizots vagyok benne hogy ez a hiba, csak nem tudom hol....mert ha kiszedem ezt a sort lefut minden rendben.
ajax: {
"url": "../tools/php/ajax_datatables.php",
"data":{table:"client"},
"type": "GET"
}Próbáltad már értelmezni azt a hibaüzenetet? Valami egy gyűjteményt használna, ami nincs ott. Talán db hiba php oldalon, nem tudom. Ha nem lehetetlen kibogarászni azt a forrást, kotord fel a hibás részletet. Amit bekoppantottál, nem hivatkozik hosszúságra.
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
Rosszul írtam /változó hívja meg nem én/:
A js vm hívja meg, nem te
létrejön mindenképpen a változó
Amire szükséged van, futás elején külön init-ben létrehozod, default értékkel feltöltöd.
-
coco2
őstag
Na tanuljuk azokat az alapokat még egy kicsit: precizitás.
Ha az a kérdés, milyen környezetben futtatod, és mondjuk egy google chrome-ot használsz, akkor leírod, hogy google chrome, megnézed a névjegynél az adatot, hogy "Version 89.0.4389.82 (Official Build) (64-bit)", és linket dobsz rá, honnét töltötted le, pld: Innét tölthető le.
Ha az a kérdés, mi a forrás egészben, és mondjuk egy weblapba írod be a cuccot, úgy futtatod, akkor vagy a'la sparta ilyesmit koppantasz be:
<!DOCTYPE html><html><body><script>valtozo= 23;alert(valtozo);</script></body></html>
Vagy a népek mostanában favorizálják a jsfiddle-t, és akkor linket dobsz rá.Ha nem így csinálod, nem lesz ismételhető és ellenőrizhető, miről beszélsz.
Fuss neki újra.
És még valami:
Azért mert lenézel, azzal nem tanítasz.
Itt valami hatalmas nagy tévedés történt. Mi nem azért vagyunk itt, hogy tanítsunk. Ha tanulni akarsz, és csak egy kicsi segítség kell hozzá, amit egyszerűen, könnyen, és nagyon kevés erőfeszítéssel - ami belefér a grátisz kategóriába - meg lehet neked adni, akkor _talán_ kapsz segítséget. De ez nem tanóra, te nem az iskolában vagy, nekünk nem kötelességünk tanítani. Az olyasmi fizetésköteles szolgáltatás. Érted?
-
coco2
őstag
Szerintem ez zsákutca, így vissza térnék az alap kérdésemhez.
Valahogy ki lehet olvasni egy változót function-ból?
Egy functionban lévő változó értékét szeretném functionon kivül használni, már oldal betöltésénél azonnal. /nem csak újra rendereléskor/Az is jó, ha kint elkészítem a változót, és a függvényben adom meg, vagy megváltoztatom az értékét. Mindegy mi módon, csak kiszedni a függvényből már oldal betöltésnél.
Egy kicsike gubanc van. Nem sokat lehet abból kihámozni, amit írsz. Szóval kezdjük az alapokkal:
-Milyen környezetben futtatsz javascript kódot?
-Forrás egészben
-Mit szeretnél tapasztalni annak a forrásnak a futása során? -
coco2
őstag
console.log(változó);
Oldal betöltésre undefined
De bármit csinálok, akkor megkapja az értéket
Ha egy elem felé viszem amire van beállítva figyelés, vagy gombot nyomok, bármire, akkor már meg van a változó.Nincs a valtozora semmi beállítva. Se gomb, se figyelés se semmi.
Mégis csak oldal újra renderelésnél kap csak értéket.Amúgy sok minden nem tölt be mikor megnyitsz egy oldalt a böngészőben, és csak újra rendereléskor tölt be.
Minden betölt első töltéskor. Amit figyelmen kívül hagytál, az a betöltés sorfolytonos rendjének és következményeinek a hatása. Ha az a változó a sciptben előrébb már szerepelt bal oldalon, akkor van értéke. Ha nem, akkor nincs.
Ez itt null érték hibára fut:
alert(valtozo);valtozo= 23;Ez itt kiírja, hogy 23:
valtozo= 23;alert(valtozo); -
coco2
őstag
Nem sikerült elmagyaráznod.
amikor megnyitsz egy oldalt a böngészőben akkor betölt az oldal.
No, ekkor még nincs meg a változó.A javascript nem program, hanem script. Ahogy tölt az oldal sorfolytonos karakterekkel, úgy jön létre folyamatosan. Szóval az állításod false.
De ha az oldalon pl megnyomok egy gombot, akkor már megvan.
Ha akarod, létrehozhatsz egy változót gombnyomásra is.
De nekekm már a betöltéskor kellene a változó.
Hiszen írtam. Php scripttel amit írsz ki, a html-el együtt létrejön a script.
Olvasgatni kellene a francos piros könyvet.
-
coco2
őstag
oldal betöltésre már ott legyen
Nem tudom biztosan, jól értem-e, amit szeretnél, de az "oldal betöltés" kliens oldalon olyasmi, amit a php kimenete ad. Egyszerűen csak írod a kimenetre a <script> tagot, írod a javascript változót, az értékadást, stb.
-
coco2
őstag
az semmit sem ér ma már, sajnos azok már lejártak.
azóta igen sok változott 2004-es a könyv, Windows7, és internet explorer dicsőítése az első jó pár oldal.
Azóta nem hogy win7, de ie sincs, sőt flash sincs már és sorolhatnám.
Illetve írtam, hogy amit olvasni kell az nekem nem jó.
Pont azért tanulok abból amiket írtam.
Minegyik rátért a példákra, de azt egyik se mondja, hogy a terv honnan jön.
Ilyen projekt, olyan projekt, néztem vagy 30 teljes projektet, de egyik se mondja az egész honnan indul.
Mikor szakmát tanultam anno, azzal kezdtük: előkészítés
Hogyan kell előkészülni. Na ez sehol sincs. Pedig ez az alap után azonnal az első tégla.Jössz itt a téglákkal, meg hogy alapozás, aztán minden csak elavult, rohannál előre eszetlenül, és nyafogsz, hogy nem érted
Akarsz egy alapozót? Tessék: Antikvár könyv - A Világháló lehetőségei - 2001
Az ott alapozó. Azt kellene elsőként elolvasni. Elejétől a végéig minden egyes oldalt. 520 oldalt egyesével. (Ott ér véget a még hasznos függelék.) És ha elavult, hát akkor elavult, de akkor is azt kellene elolvasni.
-
coco2
őstag
Elször is köszönöm a válaszokat.
Igen js, fentebb irtam és igen azért ide irtam

W3 az alap, akár a stackoverflow
Nem elakadtam, mert ezt senki se mondja el.
Vettem udemy-t, magán órát, youtube, grashopper, edabit..stb
De mindenütt az van, hogy ott ülök, és ezt hogy kellene program nyelven kivitelezni.példánál maradva:
Nincsenek lépések, csak az hogy szomjas vagy.
Ez csak akkor lehetséges, ha már tudod a lépéseket /nem azt hogyan kell lépni, az ok, a terv nincs meg/ , de azokat honnan tudom meg?
Mert, ha elmondja valaki akkor: "jaaaa, tényleg"Tehát nem az elkésztés a tervezés nem esik le. Valami tervet tuti csináltok , de mivel én az elején vagyok, nekem az apró dolgokhoz is meg kellene csinálni, hogy később nagyobb tervet készthessek.
Az elakadtam, utána nézek, sem működik, mert fogalmam sincs minek nézzek utána, hisz nincs terv, nincs lépés, csak üres képernyő van.
pl edabit: very easy ment, uncsi volt, rengeteget megcsináltam, borzasztó egyszerű volt. Viszont az easy meg borzasztó nehéz, az nem ment, ott ültem, fehér képernyő, mert nincs lépés, nincs terv. Azokat tudom, hogy ha ez a lépés, akkor hogy irom le, de mi a lépés arra nem jövök rá.
Anno linkeltem neked egy könyvet javascript 24 óra alatt - azt végigolvastad?
-
coco2
őstag
Hello,
Hogy kell megtervezni egy programot?
Ez nagyon nem világos számomra.
Megvan az ötlet mit szeretnék.
Honnan tudom, hogy kell majd 7 változó, 3 konstans, 4 függvény...stb
Ez ez ehhez úgy viszonyul, hogy akkor majd ez, ezzel, és ez nem, közben....
Ezek honnan jönnek?
Hogy kezdődik?
Nem tudom érthető-e mit nem értek.
Egy pohár viz pl úgy kezdődik: keresek egy poharat, oda viszem a csaphoz, megengedem a csapot, hagyom folyni kicsit, elöbltem a poharat, megtöltöm.
Persze értem, hogy ez később már jön magától, de először mindenki megtervezi, ez érdekelne, hogy hogyan kell.A pokol kapuján dörömbölsz éppen. Egészen biztos vagy benne?
Úgy kezdődik, hogy számodra teljesen értelmetlen példákat fogsz gyakorolni.
Attól függően, hogy mennyi tehetséged van absztrakt részletek megfigyelésére, korlátos, hogy mit tudsz megtanulni, és milyen sebességgel. Valakinek 1-2 példát megmutat a tankönyv, és megértette. Valaki a 100. után sem érti. Egyszer csak elszakad a cérna, és hagytad a fenébe - az a gyakorlati korlátod.
Jó szerencsét.
-
coco2
őstag
Van egy még viccesebb lehetőség, csak az extra kódolás. Z indexben legfelülre kiraksz egy cudar nagy div-et beállított háttér színnel (akár fehér akár fekete). Html-ből csinálod, nem kell hozzá script akasztani a betöltést. Töltés közben bármi is kerül ki nem nagyon fog látszani semmi, mert takarva lesz. Én a magam részéről a fehér színt választanám, mert az az alapértelmezett, míg tölt a böngésző (leszámítva mobil platformon, ahol fekete az alapszín). Onload-on elintézed, amit kell, aztán a takaró div-et átrakod display none-re. És hirtelen oda került a kész eredmény egyben.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, mert kezdek belezavarodni. Összeszámolni nem tudom, hány kódot probáltam ma le, eredménytelenül, semmi sem működik.
Adott a következő szituáció:
<HTML>
<link href="styles1.css" rel="stylesheet">
<link href="styles2.css" rel="stylesheet">
<div id="kiskacsa">Szöveg</div>
<button onclick="change()">Változz át CSS2-re</button>
</HTML>CSS1
#kiskacsa {font-size: 20px; color: black; background-color: red;}CSS2
#kiskacsa {font-size: 30px; color: white; background-color: green;}És itt jön a feketeleves. Mi kell a JS file-ba, hogy alapértelmezett CSS1 helyett CSS2 lépjen érvénybe? Annyi mindent kipróbáltam már, de mindhiába.
Class kellene annak a div-nek, és a class-ra írni a css-t, nem az id-ra. Aztán lesz ilyen lehetőség: How can I change an element's class with JavaScript?
-
coco2
őstag
Ahogy látom a JSCompress Uglify3-at használ maga alatt, ami ES5-re fordít. Ha te ES5 felett írtad a kódodat, akkor belefordíthat egy csomó polyfil-t. Használj normális webpack, rollup akármilyen js task runnert, amiknek van beépített js bundle - minifikátora is. Azok valószínűleg valamivel kisebb js-t fognak tudni csinálni, bár csodák nincsenek, a 41kbyte-ból sosem lesz mondjuk 5kbyte

ES5-re nem kell fordítani, alapból úgy írtam. Nincs semmi kliens extra érintve (jquery sincs pld), móricka-egyszerűen építkeztem. Ha behúzzak bármi extrát, gyanítom, az önmagában +kbyte. Most 41 a kbyte számláló vége, és "buta" minifyer abból csinált 18-at. Ha behúzzak egy keretet abból esetleg 9-et csinálni, 9-et nyertem, de a keret +30, hogyan jön ki a matek?
Jelenleg egy szem js állapotgép halmazom van kliens oldalon ilyen hosszú nevekkel mint:
ksr.localstorage_state_machine.process_incoming_removeés társaik. Fejlesztéshez így célszerűbb, de futtatáshoz elég lennek.l.pés hasonlók. Jó pár kbyte lenne megspórolható csak ismert struktúra útvonalon a forrás saját hivatkozási neveit átírni.Ha mást nem, írok rá saját programot ismert stringeket 1:1 lecserélni, és adok neki listát, mit mire cseréljen. Megadom a rövid neveket én magam. Épp csak furcsa, hogy ne létezne már automata tool ilyesmire? Ha létezik, nem szándékoztam én a kereket újra feltalálni.
-
coco2
őstag
JScompress le tudta szedni a 41kb scriptet 18 kb-ig. Ahogy elnézem a végeredményt, még benne vannak a cefet hosszú objektum nevek, amik simán lecserélhetőek lennének. Van valami paraméterezhetőbb verzió belőle valahol, aminek megmondhatom, hogy eridjen nyugodtan mélyebbre is az objektum struktúrában, és cserélgessen ott is rövidebbekre?
-
coco2
őstag
Pontosvessző szintaktikai kérdésen vakarom a buksit. Példák:
var o1= {};o1.x1= function() { return 3; }o1.x1= function() { return 3 };o1.x1= function() { return 3; };
Mi az előírt, és mi a megengedhető szintaktika a 3 közül ?Időnként kiröhögöm magam, amilyen kezdő vagyok
-
coco2
őstag
Ami konkrétan az én esetemet illeti, had kérdezzem meg, eddig hány sikeres facebook app review van a hátad mögött, amiben üzleti azonosítás-köteles hozzáférést is kértél?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- BestBuy topik
- Nintendo Switch 2
- Arc Raiders
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Samsung kuponkunyeráló
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- További aktív témák...
- 24 magos AMD Threadripper alapú munkára kiváló félgép, 128GB RAM-mal
- HP ZBook Fury 15 G7 i7-10850H 32GB 512GB SSD Quadro T2000 4GB FHD HUN bill, szép állapotban eladó
- Eladó MacBook Pro 16,1 2019 CTO
- új 0 km es garanciás lenovo loq rtx 5050 8gb
- Eladó teljesen újszerű karcmentes Samsung Galaxy Watch Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Vision OC RTX 3070 8GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L13 Gen.2,FHD,TOUCH,i3-1115G4,8GB DDR4,256GB NVMe SSD,WIN11
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Pacific Blue -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4533
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

csak egy kis érdekesség, ami nem tudom, hogy fejlesztői hiba-e, vagy régóta fennálló probléma, minden esetre érdekes, de megkerülhető.