Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zedz
    addikt

Hú micsoda flame-et indítottam el a js kritikámmal :D

Szerintem egyébként két irány van jelenleg js fejlesztésben, és szemmel láthatóan az újabb irány kerekedett felül a régin. Azaz js-el eddig jellemzően frontenden fejlesztett az ember egyszerűbb, kisebb cuccokat. Az új irány pedig a js backenden használata akár nodejs-el, akár cross-platform app-ok írásával.

Fordfairlane és én nehezményezzük, hogy frontend vonalon kb. semmit nem javult a js, amivel jobban kézre állna, mint mondjuk 2 évvel ezelőtt. Viszont Zedznek is igaza van a nyelv tagadhatatlanul fejlődik, csak éppen backend felhasználási irányba. Ha frontend felől nézzük kb. éppen leszarósak az osztályok, generátorok, ellenben hány éve várja az ember, hogy ne kelljen kiírni, hogy document.getElementById("akármi"), hanem csak kb. $("#akármi"). Vagy ne 4 sort kelljen írni egy minimalista ajax-os get híváshoz.

Nyilván változik a világ, és a nyelvek próbálják lekövetni az új trendeket.

"és szemmel láthatóan az újabb irány kerekedett felül a régin."

Igen, ezzel teljesen egyet tudok érteni, hogy a régóta használt kvázi egyedüli frontendes programozási nyelvből már egy teljesen más irányt vett az egész JS dolog. Bár a backend és nodejs tényleg szépen lassan egyre nagyobb teret nyer, de az új irány szerintem inkább a minél nagyobb, robosztusabb alkalmazások készítese JS alapokon, és ez lehet web frontenden, desktopon, mobilokon (konkrétan vastag kliens készítés JS-ben), és lehet a már említett backend is. Az ehhez tartozó komplexitáshoz szerintem szükség van/lehet olyan dolgokra, amik segíthetik a fejlesztők munkáját. Ez persze nem mindenkinek tetszik, nem mindenki ért egyet ezzel az iránnyal, de egyik programozási nyelv sem mondhatja el magáról, hogy mindig mindenki 100%-ig meg van elégedve vele.

Új hozzászólás Aktív témák