- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
vicze #115887 üzenetére
Semmi gond, a táblázat viszont baromi hasznos ! Köszi mégegyszer !
Igen a táblázatod alapján 23watt kellene hogy legyen az average, ehelyett 10.
A system update és a lenovo vantage alapján fent van minden driver, és az eszközkezelőben sem látom semmi felkiáltójelet, és ott van a system device-ok között a Lenovo PM Device, Lenovo intelligent Thermal Solution, Lenovo Smart Standby, Lenovo Power and battery. -
válasz
vicze #115880 üzenetére
Köszi neked is! Kipróbáltam ezt a lehúzom visszadugom módszert, és a balanced-re állítást majd vissza best perf-ra, de semmi lényegi változás. ( 1829 cbr20/multi-ban) Restart is volt már számtalanszor. A ram pedig ezekben a T14s amd-kben mindig dual channeles, ebben 2x8gb 3200mhz-es van a lapra forrasztva szóval az nem lehet gond, hacsak nem hibás valami)
A táblázatot köszi ! Nagyon hasznos ! Most néztem a coretemp-ben a proci hőmérsékletét míg futott a cbr20/multi és két másodpercig volt csak 22.3watton a power, utána 5-6mp-ig 16-17 körül, és hamar beállt 10-11 köré. -
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #115873 üzenetére
> mert a gépek 5év után kiesnek a támogatásból.
5 év alap support
+5 év extended supportA proci Q3'15 -ban jelent meg ; +5+5 év = 2025
ami megegyezik a Win10 support végével is.> A támogatott CPU lista továbbra is elsősorban OEM-ekre vonatkozik
és új eszközökre.
"Windows 11 supported Intel processors"
"OEMs may use the following CPUs for new Windows 11 devices. New Windows 11 devices must use modern device drivers which have passed the Windows Hardware Compatibility Program for Windows 11 or the latest available modern device drivers based on Declarative, Componentized, Hardware Support Apps (DCH) design principles. Compatible future generations of CPUs will be added as they become available."
> Gond nélkül fog rajta futni a Windows 11, ahogy teszi most is...
én nem látom ennyire optimistán a támogatást mint te.
de inkább neked legyen igazad!
-
rgeorge
addikt
válasz
vicze #115815 üzenetére
De ezt is nézd meg: 10/4/2021: Page updated to remove Lenovo device from list
-
HSM
félisten
válasz
vicze #115815 üzenetére
Volt erről korábban részletes írás is, de most sajnos nem találom.
Ha jól emlékszem, a VBS működéséhez kell valami utasítás, amit a 7. generációban vezettek be, de ott is megfelelő FW kell mellé, hogy elérhető legyen. Akkor futottam bele, amikor legutóbb előkerült a téma [link] , de sajnos úgy láttom akkor nem linkeltem be ide.
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
vicze #115772 üzenetére
"akkor minek költök 200GBP-t dokkra"
Hogy ne kelljen a töltőt, hálózatot hangot és minden mást is még külön kötögetni.Egyébként kéne egy olyan USB-C dokk 1.4-es kiadásban, mint az én régi HP-m, hogy mind a 4 sávon tud pörögni a DP, máris nem lenne gond az 1.2-es porton a dual WQHD@60, az1.4-esen pedig a dual 4K@60.
Egyébként úgy tűnik, az aktuális G5-ös USB-C dokkjuk is ilyen, eszerint az is tud 4 sávos módot. [link] (Kb. 7. oldal)
Viszont nincs rajta már a 4 sávos (high-speed) mód fizikai kapcsolója, így nem HP laptopon nem tudom, magától bekapcsolja-e, vagy marad az alapértelmezett 2 sávos módjában, mint minden mainstream hulladék. HP-n BIOS alól lehet (kell?) ezt engedélyezni, nekem BIOS-ból nem kellett semmi állítgatnom egyik Thinkpadomon sem a fizikai gombos [link] Elite G3-assal, High-speed módba raktam a dokkot és működött ahogy kell. Egyébként ami érdekes, papírforma szerint ilyenkor 2.0-s sebességre kéne lassuljon az USB, de nálam nem lassult be, pedig közel kimaxolom a sávszélességet a 120Hz WQHD-vel. -
HSM
félisten
válasz
vicze #115770 üzenetére
"T14 G1 (AMD)(DP1.4): dual WQHD@60 (1db 4K ment 30-on)"
Érdekes, nálam ez a gép vidáman meghajtja a 4K@60-at 8biten is az ősrégi HP USB-C dokkommal. Mondjuk inkább WQHD 120Hz-en szoktam hajtani.
Kár, hogy le vannak a legtöbb dokkon butítva az 1.2-es portok, nálam a T480s a HP dokkal tudta TB3 nélkül is a WQHD@120Hz-et, azaz tudta volna a dual 60-at is, hiába 1.2. Ez a max dual FHD korlát ezeknél több, mint nevetséges."a mechanikus USB-C Pro dokk simán viszi a dual 4K-t T14 és felette"
Na jó, de két csatlakozón, semmi mással nem kompatibilisen. Abban is megvolt azért a kompromisszum.Két vezetéken most is megoldható, ott a szabad Type-C port a második (sokadik) monitornak.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #115744 üzenetére
"ami a legtöbbet állt"
Nem kapott "mélymerülést" véletlen az állásban? Ha igen, akkor érthető, hogy kipurcant.Egyetértek egyébként, a ciklusszám csak az egyik fele az egyenletnek, legalább annyira fontos, hogy hogyan volt használva az adott ciklusok alatt. Mindenesetre a többszáz ciklus azért alátámasztja, hogy ott már használat is volt jócskán.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #115742 üzenetére
Kopó-fogyó eszköz az akku, tudni kéne, mit bírtak ki eddig, különben nem sok mindent árul ez el a szériáról...
Az enyém kb. 3,5 éves most, azt sajnos az Ubuntu nem írja, hány ciklussal, de azt igen, hogy jelenleg 91,2%-os az akkum kondíciója, ami 52Wh-t jelent.
Persze, mint írtam, nem használom sokat akkuról, és kímélő limiteket is mindig beállítok.Kb. 2%-ot romlott a két évben, mióta nálam van.
SMP LiPo telepes egyébként. -
-
-
-
qwertly
addikt
-
-
donjohnson
addikt
válasz
vicze #115320 üzenetére
tényleg, most esik le, hogy a p53 miatt kérdezheti zsoltip, amibe 2280-as való.
thinkpad p53 notebookcheck teszt -
Tim82
félisten
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #115232 üzenetére
> USB 4 ... mert a PCI DMA csak
akinek kell - az legalább a BIOS-ban engedélyezhesse, akinek meg nem .. az hagyja kikapcsolva ..
de néha hasznos lehet ..Amit viszont nem teljesen értek ..
Az AMD USB 4.0 megoldása majdnem Thunderbolt ..
legalábbis a sebesség ( 40Gb/s) és sok más képesség terén.
( és mert a sima USB 4 - csak 20Gb/s )De vajon miért nem TB-nak hívja az AMD ?
- mert nincs "még" hitelesítve ?
- nem akarja a TB márkanevet használni?
- vagy mert nem teljesen jól sikerült ez az implementáció?
és nem 100% TB .. és emiatt nem lehet hitelesíteni? -
HSM
félisten
válasz
vicze #115220 üzenetére
Pont ez az érdekes ebben. Látszólag (!!!) a fizikai támadások ellen jobban véd, ugyanakkor pl. a távoli frissíthetőség szvsz újfajta távoli támadásokra adhat lehetőséget, a módosíthatatlan egyedi azonosító pedig adatvédelmi szempontból lehet aggályos.
A memória titkosítás (TSME) egyébként szerintem is nagyon hasznos.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #115217 üzenetére
"A rés ott marad és nem tudtad eddig se kiirtani"
Tökéletesen így van sajnos, éppen ezért a kezdetektől nem örülök neki, hogy kötelezővé és kiirthatatlanná tették a Sandy Bridge generációtól. Ugyanakkor ha "kikapcsolom", azzal jópár támadási vektor lehetőségét elvágom, tehát azért lényegesen jobb a helyzet, mintha nem tenném."Ebben biztos vagy?"
Igen. dTMP-s a T14-esem, az kezeli a kulcsaim, le is ellenőriztem a biztonság kedvéért."nincs a fejemen elég alufólia az ilyen hülyeségekhez"
Van benne egy adag szarkazmus, ettől függetlenül nem szükséges hozzá alu-sisak.
Szerintem hasznos, hogy felvázolja a legrosszabb forgatókönyvet is, minthogy utólag lepődjenek meg az emberek. -
HSM
félisten
válasz
vicze #115215 üzenetére
Ez tény, de én még nem találtam hivatalos, részletes specifikációkat, amiből ez kiderült volna.
"így az ég világon semmi értelmét nem látom a T14 G3 AMD-nek, mert akkor veszek T14s-t és kapok nagyobb aksit és jobb házat"
Kb. így látom én is.Bár elképzelhető, hogy bizonyos felhasználóknál jobban bírja a műanyag ház (kisebb koccanásoktól kevésbé lesz csúnya).
"leginkább egyéni szoc probléma nem valós"
Szerintem ezt elég meredek az eddigi információk alapján kijelenteni.Nem vagyok kifejezetten biztonságtechnikai szakértő, ugyanakkor a saját munkagépem biztonsága tekintetében én leginkább abban bízok, ha én és egy dedikált TPM csip felügyeli a kulcsaim biztonságát, és nem a "felhőből" egy külső cég a processzor egy külön, önálló részén keresztül. Persze, szerencsére kikapcsolhatónak/opcionálisnak mondják, de azért a puszta léte a hardverben is felvet kérdéseket, lásd az előbb linkelt cikk. Halkan jegyzem meg, az eddigi összes gépemen tiltottam a PSP/ME-t is, amennyire csak lehet, nem szeretem a potenciális nyitott hátsó ajtókat az adataim felé.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #115204 üzenetére
> On T14 a 39.3Wh option ... and a 52.5Wh option
a spec alapján a könyebb akkuval ez 1.21kg
és így a T14s -el lesz egy súlyban, ami 1.22kg.
Persze a T14s kapja a legerősebb akut : 57WhAmit még érdekes az a T14 AMD-s verziója forrasztott memóriát kap és nem lehet bővíteni - vagyis érdemes rögtön 32GB-al kérni ...
de ez a spéci LPDDR5-6400 memória miatt is van.Ezekbő nekem most egy könnyű 39.3Wh-os T14 AMD Ryzen 6800u Pro 32GB
lenne az ideális. A dedikált GPU-nak ugyis kell memória és ez a maximum.
Thunderbolt nincs rajta .. de ezzel tudok élni ..
Persze tehetnének egy 35W-os Ryzen 9 6900HS procit is bele .. hátha .. -
-
HSM
félisten
válasz
vicze #115161 üzenetére
Csak monitorral nem próbáltam. De elég idegesítő volt, mert ilyenkor a dokk USB portjait sem látta, így nem tudtam beírni a BitLocker jelszavam...
A már bekapcsolt gép mellett Dokk Power OFF-5s várakozás Power-ON szórakozás minden esetben meggyógyította (kép persze már így sem lett, de az USB billentyűzet visszajött, beírtam a jelszavam, és a win bejelentkezés már képet is adott), de rettentő idegesítő volt minden reggel ezzel bohóckodni.
A T480s-el nálam sem volt amúgy semmi hasonló probléma, ugyanezzel a dokkal és dokk FW-el. Mindenesetre nagyon örülök, hogy találtak rá valami gyógyírt. -
-
HSM
félisten
válasz
vicze #114966 üzenetére
"Megértem amúgy miért nyomják, mivel az ARM ellen kell valami"
Én is értem ezt a részét. A probléma, hogy egy laptop-ból nem lesz okostelefon, akárhogy is erőltetik. Másra való, más a kialakítása és a felhasználása is, és pl. egy fejlesztő is más célok mentén fog optimalizálni az egyikre, mint a másikra, és a legfontosabb, hogy szerintem ez így jó, ahogy van. A felhasználók is a régi rendszert, akiket ismerek, teljesen jól értik, gondolok az XP-s időkre, amikor a kikapcsolás még kikapcsolás, az alvás alvás a hibernálás pedig hibernálás volt. Hasznos kiegészítése lehetne ez is a meglévő módokkal a fast boot-al együtt, de szerintem okosabb lett volna ezeknek külön menüpontot csinálni, hogy egyértelmű legyen, mi mit csinál. A telefonom sem "altatom", mikor lezárom a kijelzőjét.#114959 Tikakukac :
Egyébként a registry kulcs magában nem oldja meg nálad bekapcsolt c-state-ekkel? Elvileg ugyanazt csinálja, mint nálam a BIOS tiltás, csak OS szinten. -
HSM
félisten
válasz
vicze #114960 üzenetére
Pontosan ugyanakkor rakták fel a whitepapert MS-ék is, csak még a leánykori nevén... [link] Ez eléggé közös fejlesztésnek tűnik.
Nem lenne bajom amúgy ezzel, ha normálisan választható működés lenne, nem lenne rejtett módon a felhasználóra erőltetve, ráadásul "alvás" néven, amikor nem véletlen egy S0 verzió. -
-
-
-
-
-
válasz
vicze #114725 üzenetére
Jó pár T480-asassal dolgoztam/dolgozok, és másik modelleknél nem találkoztam ilyennel... simán ki be tudtam kapcsolni a jelszót vagy amit akartam...
Supervisor jelszó van enabled-en meg a power on password. A Hard Disk Password is enabled volt, ezt ki tudtam kapcsolni. A power on passwordot is engedi hogy megváltoztassam/kikapcsoljam. De mikor megadom neki a jelszót, azt mondja addig nem engedi kikapcsolni míg a supervisor jelszó engedélyezve van. De azt már nem tudom kikapcsolni, mert nem enged rámenni -
válasz
vicze #114714 üzenetére
Megnyomom az F1-et. Majd a menük többsége ki van szürkítve... Az összes jelszót tudnám ami a BIOS-al kapcsolatos, de fel sem kínálja hogy akkor ugyanmár adjam meg, hogy állítgathasak bármit is vagy ilyesmi.. nem. BIOS-ba belépek, majd a menük tetemes része szürke.. még az óra is
Boot sorrendet meg pár apróbb dolgot állítgathatok menthetem is...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #114680 üzenetére
> fizikai temper detection ThinkPad-ekben, és megfelelően beállitva
én eléggé bizalmatlan vagyok
.. és az a hiedelmem, hogy a mai biztonsági résekről
csak 5-10 év múlva szerzek tudomást.
( ~ nem minden van publikálva )"... tamper detection mechanism was not triggered in Lenovo ThinkPad "
https://www.cvedetails.com/google-search-results.php?q=+BIOS+tamper+detection+ThinkPad&sa=Searchde ez szubjektív részemről ..
-
MrSealRD
veterán
válasz
vicze #114573 üzenetére
Érdekes ezt olvasni a HO korszakban... Pont, hogy senki nem akar külön eszközzel tökölni, amikor ott van amúgy is a gépben... 720p-t meg 2022-ben tényleg illene már elfelejteni. És egyéb paramétereket még nem kezdtünk vesézni. A lényeg, hogy ne kaputelefon legyen már...
-
HSM
félisten
válasz
vicze #114573 üzenetére
Időközben már azt írják, 720P-re is jár a plecsni: [link] .
Nekem amúgy szimpatikus, hogy talán egy fokkal értelmesebb kamera került be, de ennyire reklámozni erős túlzásnak tűnik... Jobb telefonok ezt már sok-sok éve tudják... Még ha 4K60-as HDR + PDAF esetleg OIS jó nagy szenzorral, akkor legyen kirakva a kirakatba, de így....
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
vicze #114548 üzenetére
mandatoryban települt legutolsó bios még talán nov/decemberben.
@magott Aksi masszívan degradálódik azt érzem 3.5év után kb az eredeti 30%át tudja. Ennyire gyorsan még egyik thinkpad aksija se degradálódott. Hol van már az az idő amikor be lehetett állítani, hogy 90%ra töltse és 5év után még erdeti felét tudta.
Sztem holnap megigénylek egy új notit egyszerűen az ideg kiver attól, hogy egy vasárnapi change közben megtörténik és emiatt kifutok idöből vagy be se tudom fejezni a melót.
szerk: Apósnál még működik a T400am.
-
Picco
addikt
válasz
vicze #114539 üzenetére
oof, elsore ugy ertelmeztem a hszed hogy nem lesz tobbe carbon, aztan rajottem hogy szovegertes -> elegtelen
utobbi idoben atufutott par carbon/extreme a kezeim kozott, nagyon popecek.
x1e g2 forrasztas nelkul cserelheto USB A csatlakozoitol majdnem dobtam egy hatraszaltot...csak nem tudom hogy kellnekem nem gyere be a Z vonal, sot alig lattam a neten pozitiv fogadtatasra utalo kommenteken, nem is ertem miert erolkodnek vele.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #114527 üzenetére
thinkpad Z
> Mondjuk a pöcköt átrakni valami istentelen értelmetlen volt,azért az nem baj .. nálam például számít .. nekem jó pont.
viszont csináltak :-)
"double-click pöcökegér" funkciót -> communications quick menü
https://youtu.be/U8YSDO8dPvM?t=79
( Lenovo Unboxed: ThinkPad Z13 with Hailey MacKay)
viszont "camera shutter" mintha nem lenne .. ami viszont fáj ..
és a "bőr" szerű fedelen -meg a geek stickerrek ( matricák) nem maradnak meg. persze nem ők a célcsoport.Mivel AMD exclusive - és az AMD lehetett a megrendelő is
Nekik fontos volt a dominánsan Intel Thinkpadektől való megkülönböztetés. Majd a piac eldönti, hogy mi lesz a sorsa.
Nekem még egy kicsit bizar és szoknom kell. -
HSM
félisten
válasz
vicze #114529 üzenetére
És már a T440-nél sem működött a recept.
Itt ezt megspékeltél felcserélt FN-CTRL-al, remek elrendezésű nyilakkal... De van még itt más is, forrasztott ram, a 13-ason csak két USB-C port, gép oldalára rakott bekapcsoló gomb (
).... [link]
Ezek általában garanciát jelentenek a hosszútávú elégedett, problémamentes és kényelmes használatra...
Nincs több kérdésem, a legjobban kiemelt dizájnelem a FHD felbontású webkamera és a hozzá tartozó mikrofon tömb...Nem ez lesz az AMD-s T14 G1-em utódja, az is biztos.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #114518 üzenetére
Valóban.
Őszintén szólva nem néztem végig, úgy emlékeztem, a 6. generációban frissült a DP verzió, de ezekszerint már az 5.-be is bekerült. Mondjuk a 6. is erősen küzd pl. egy 4K YT videóval, az lehet már csúnyán megfeküdné a gyomrát egy 5. generációsnak VP9 rásegítés nélkül, arra biztosan emlékszem, hogy a 6. generációban jött be.
Jó észrevétel, hogy a dedikált GPU-s gépeknél más lehet a szituáció, én csak az alapmodellekben (sima és S) gondolkoztam.#114523 ivana : Ezeket a verziókat valamiért szeretik nem rendesen specifikálni a gyártók. Ahogy a Type-C is egy akkora káosz a dokkolókkal, hogy szó nincs rá.
Ott is sokszor a fórumok legmélyéről kell előtúrni, mi mit is fog tudni a gyakorlatban, ha szerencséd van, valaki megírta már....
-
csubuka
addikt
válasz
vicze #114416 üzenetére
Köszönöm a választ!
De akkor a G4-es Zbooknak PD töltésre ugyan nem alkalmas a Type-C csatija, de lehet a 40AF helyett valami Thunderbolt dock kéne, hogy ki lehessen használni a képességeit és nem erre a "virtuális GPU" féle megoldásra épüljön a dock, amire pl ez a cégtől kapott 40AF épülne?
*Mondjuk azt nem értem, hogy miért 135W-os töltővel jön a 40AF dock gyárilag.. nekem ugyan azt elhagyták a cégnél, úgyhogy kukáztam egy 65W-osat.
-
csubuka
addikt
válasz
vicze #114414 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a választ és a részleteket!
Értem. Akkor az abszolút nem PD képes a TB3 eszerint...
Ami érdekes, hogy valami mókányolást a G5 generációnál kitaláltak és ott már kissé korlátozásokkal, de tud PD-t a Zbook...
-
barnam_
nagyúr
válasz
vicze #114388 üzenetére
Félreérthetően fogalmaztam, az USB3-as dokk alatt ezt értettem:
Mondjuk ennek a specifikációjában azt írja hogy a DisplayPort 2560 x 1600-as felbontást támogat.
Viszont a PSREF szerint a laptopnak nem gond a 4k display porton. Próbáltam azt is, de csak egy olcsóbb mDP->HDMI adapterem meg ki tudja milyen HDMI kábelem van itthonÍgy lehet valóban az lesz a gyenge láncszem.
-
válasz
vicze #114343 üzenetére
Hát pont így telepítettem, ahogy írtad, én hiába sóhajtoztam közben.
Beraktam a két NVMe SSD-t, "összefűztem" majd ment rá a win. De már a telepítéskor látszott, h nem a nullásra tette. Szeretem a kihívásokat, de ez már kezdi megülni a gyomrom.
#114341Tikakukac:
Nekem még a kutyámmal szemben is vannak elvárásaim!
#114342azbest:
A problémám csak az, h erre állítólag van megoldás, hevenyészett fordításban a P53-as brossúrában olvasható:
"A számítógép két M.2 szilárdtestalapú meghajtóhoz rendelkezik csatlakozóval. Amikor az UEFI BIOS
menüben beállítja az M.2 szilárdtestalapú meghajtó bővítőhelyét, ellenőrizze, hogy a megfelelő
menüelemet választotta-e.
• 0 csatlakozó: ATA HDD1 vagy NVMe0
• 1 csatlakozó: ATA HDD2 vagy NVMe1"
Na, ez az opció nincs a BIOS-ban!
De arra gondolok, h ez egy utalás arra, h valamit lehet állítani. -
HSM
félisten
válasz
vicze #114256 üzenetére
"5db R7 és mindegyik csinálja, tehát nem lehet egy túl egyedi dolog"
Ezek jó eséllyel egymás után, azonos alkatrészkészlettel jöttek le a gyártósorról, míg az R5-ösök valószínűleg egy külön körben, és akár külön alkatrészekből.Ez viszont érdekes, hogy random csinálja, ilyennel még nem volt dolgom, amiket eddig láttam, vagy mindig csinálta bizonyos terhelésen, vagy mindig nem.
"Én low poweren kell használjam, hogy a venti ne süvítsen mint az állat szünet nélkül, de még így is pörgeti néha."
Ez elég drasztikusan hangzik... Én a közepes fokozatot is csak alkalmanként használom, de úgy már leginkább nem is hallom, pedig itt van tőlem pár centire az asztalon. Megnéztem konkrétan mit művel, 2600rpm, majd 2900, 3200, 3600 és 4100, de utóbbit már csak a 23W-os teljesítménycentrikus módban éri el. Ami a hangerőt illeti, 2900-ig alig hallani valamit, 3200-tól bejön azért egy határozott, de szerintem még nem zavaró enyhébb szélzaj, 3600-on már jól hallani, hogy működik, és számomra 4100, ami már határozottan zavaró mértékű zajongás, de még mindig nem az a porszívó kategória. Adtam neki pár kör Cinebench R20-at, és 23W-os módban az első kört letudta 370rpm-en, majd a második kör első harmadánál felment 4100-ra és ott is maradt, processzor közben olyan 95 fok. Ugyanezt a 15W-os módban letudta max 3600rpm-en, nagyjából bő 70 fokon, ami viszont nagyon érdekes, hogy szűk 10 perc után ledobta a fogyasztást és órajelet 11W-ra, majd onnan kúszott vissza 12,5W-ig. Egyébként a 23W-os módban is csinálja, nagyon hosszú terhelésre visszaveszi olyan 18W-ra. [kép]
Mondjuk sok tapasztalatom nincs ezzel, nálam "burstos" terhelést kap leginkább.
Egy kicsit tényleg lehetne nagyvonalúbb, pl. 60 fokon már van, hogy bekapcsolja magát 3600rpm-re, ott még maradhatna kicsit tovább nyugodtan 3200-on, az zaj/hőfok tekintetében sokkal optimálisabb lenne, de ez már nem olyan lényeges dolog, a napi tapasztalataim igen pozitívak vele. Érdekes egyébként, hogy energiatakarékos módban a ventilátort is jobban kíméli, pl. fixen egy 1080P60FPS VP9 videót lejátszva (~7W, kijelző/GPU/CPU tesztnek sem utolsó [link] ) ha energiatakarékos módra húzom az akku-ikont, akkor 2900rpm és ~59 fok, ha a két feljebb lévő állásba, akkor azonnal feltekeri 3600-ra, és kb. 57 fok.Ez a driver dolog amúgy érdekes, mert "hivatalosan" csak a P14s-ek "certifikáltak" [link] , de ha csak simán ellapozok az R5-4650U támogatási oldalára nagyon szépen felajánlja a Pro drivert hozzá. Telepíteni nem akartam, így is örülök, hogy még működik a win10-em, ez a harmadik vas, amit megélt újratelepítés nélkül...
A Pro drivernél ne lepődj meg, hogy lassabb lehet, ott más a prioritás. Annak pontosnak kell lennie a tervező programok miatt, így van, amikor be van áldozva a teljesítményből a pontosabb képi végeredményért.Persze, a fordítottjára is van példa, amikor a specifikus optimalizálás inkább hoz a konyhára.
"de az is minden kizárólag Lenovo driverrel lesz telepítve."
Megértem, hogy biztosra mész. De azért egy általános VGA drivernek illene elketyegnie rajta.Illetve ott van a T14 G2 support oldala is, hátha elfogadja annak a VGA driverét is, úgyis mindenki azt mondja, ugyanaz a vas.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #114241 üzenetére
Ez a CW nem valami jó hír.
Pedig volt pár review, ami külön kiemelte, hogy nekik nem volt, az R5-ös gépek "jósága" is arra utalhat, hogy egy bizonyos fajta/sorozatú alkatrész lehet a felelős.
"Kiküldhetnék 4000-esekre is, fenének pörög 45C-n???
"
Én a 4000-esek vezérlését nagyon szeretem, kis terhelésen éppen csak annyit pörög, hogy kordában tartja a hőfokokat, de nem hallani, és erős terhelésre is csak mértékkel és nem hangosan reagál. Ami ennél lényegesen kevesebbet pörög, ott már szerintem kellemetlenül égetne az alja, a 4000-esen is határeset.A Pro driver nem a P-széria miatt van? Régebben felment a "Pro" AMD eszközökre a sima driver is, próbáltad külön azt telepíteni? Én a T14 G1-re simán felraktam az akkori legfrissebb 21.8.1-es drivert az AMD oldaláról, és szépen működik vele. Az 5000-es Pro CPU-khoz is felajánlja a sima drivert [link] .
-
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #114239 üzenetére
Igen lehet rendelni mindent, hogy el is lehet-e adni, azt már kevésbé hiszem. Talán néhány L14 E14-et évente, azokat is főleg kisvállalkozások veszik. Komoly Thinkpad eladások a multi cégeknek vannak, teljesen más árakon.
Nem a cégekre értettem hogy csórók, hanem a magyar vásárlóerőre. Míg egy átlag német család lazán megteheti, hogy vegyenek a gyereknek iskolakezdésre egy €3000-es gépet, mert kb 1heti családi bevétel, ez itthon felejtős, mert az emberek 99%-a a 200e forintos gépeket keresi. Amíg ilyenek a Thinkpad eladások itthon addig ne is várjunk mindenhol onsite garanciát. -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #114231 üzenetére
Elméletben igen.
A gyakorlatban pedig semelyik magyar kiskereskedő sem fog lerendelni sok darab magyar cikkszámos gépet, és várni rá 2-3-4hónapot hogy utána olyan áron kirakhassa a webshopjára, amennyiért a kutya sem fogja megvenni, vagy max évi 1-2 darabot.
E helyett külföldi raktáron lévő gépeket listáznak és itthon magyarítják.De visszatérve ennek az eszmecserének a kiindulásához, kis csóró ország vagyunk, nem éri meg a lenovo-nak fenntartani Thinkpad kiskereskedelmi és szerviz hálózatot. Én örülnék a legjobban, ha nem így lenne.
-
válasz
vicze #114140 üzenetére
Csak OEM-ek csinálnak már értelmetlen fix kábeles töltőket.
Lehet, de ha beütöm, hogy Lenovo töltő, csak fix kábeles töltőt lehet venni.Linkeltek töltőt, nem tetszett.
Tetszett, csak elbizonytalanodtam egyetlen vélemény után (más nem írt), mert beírtam a keresőbe, hogy T590 és az a Baseus töltő, és az 1. találat egy reddit topik volt, ahol valakinek a T590-én használva elfüstölt az a töltő.Bármilyen NaGa töltő jobb lesz bármelyik gyárinál.
Rendben, 2 vélemény több mint az egy, akkor meg is rendeltem -
válasz
vicze #114136 üzenetére
Feleslegesen pörögsz
Azért pörgök itt, hogy valaki megmondja, amit nem tudokA Lenovo töltők, kulönösen a kompktak, meg a szarabbak közé tartoznak
Na ez már segít, akkor a Yoga töltőt dobjam?az utángyártott piacon van jobb és tartósabb is
Nevet vagy linket kérek, többet is, az a lényeg, hogy ne madzag-adapter-madzag legyen hanem csak adapter+madzag -
barnam_
nagyúr
válasz
vicze #113966 üzenetére
Ez lehetséges, hogy csak újabb gépekre működik?
Próbáltam a W530-am sorozatszámát (Win7 serial van az akku alatt), ezt írja rá:
"Ez nem egy érvényes Windows-gép a recovery media program. Kérjük, adja meg egy másik gép sorozatszámát, vagy Lépjen kapcsolatba velünk további segítségért."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest