- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #90562 üzenetére
Kivetel amikor bugos a tap. Az egyik ilyen bug, hogy elfelejti visszallitani 5V-ra magat es akkor egy pillanatig nagyobb feszt kap az eszkoz amig le nem kommunikalja a feszultseget/aramot ujra. Ez a bug altalanos volt a dugasztapoknal, volt is kisebb botrany belole.
Amugy usb 3.2 PD-nel lehet valoban tolto a dugasztap is, mert a szabvany nem kotelezo tudaskent CV/CC uzemmod programozasat is lehetove teszi. Ezekbol szokas is faek egyszeru "labor"tapot epiteni.
-
balazs1956
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90559 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
-
Travelos
őstag
válasz
Dr. Szilikát #90560 üzenetére
Köszi, akkor a Xiaomi telómhoz tartozó 33W-os töltő jó lehet ide. Ezen van egy 5V/3A jelölés ugyan, de van ezen egy csomó más volt/amper kombináció is. Ilyenkor az akkut tartalmazó eszköz 5V-ra szabályoz automatikusan ezek szerint?
-
balazs1956
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90548 üzenetére
Azt hiszem elengedem a fényerőszabályozást,úgyis mindenki maxon használja.
Szeretném házilag megoldani, ezért ez a MOSFET, meg a többi számomra kínaiul íródott valamiket elengedném.
Még ha annyi türelmed lenne hozzám, hogy szerinted ha ezt a forgószabályozós Prodaxot, egy sima váltókapcsolóra cserélném, annak működnie kell, akár led, akár halogén, vagy bármi? -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #90523 üzenetére
Igen, én is kétoldalú táplálást terveztem, de tegnap este tudtam meg, hogy RGB szalag lesz, nyilván ahoz nincs 4 eres vezetékem (a lapos színes vezeték). Van viszont ipari 4 eres, szerintem jó lesz erre a célra.
-
[w]
őstag
válasz
Dr. Szilikát #90520 üzenetére
köszönöm!
éppenséggel van ebből a szofisztikáltabb (földelt) verzió is, akkor inkább azt választom! -
zazahoho
őstag
válasz
Dr. Szilikát #90513 üzenetére
Én voltam az elkövető, tiltott hirdetésnek minősítették a kérdésemet
Köszönöm a válaszodat. -
válasz
Dr. Szilikát #90480 üzenetére
Egyszer már én is megjártam egy Energizer 3V elemmel. 🤔
-
válasz
Dr. Szilikát #90465 üzenetére
Az alsókategóriásoknál ma is fix 12V a venti
-
Truman
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90449 üzenetére
Köszönöm a rajzot. Beforrasztottam direktbe, kikerülve a csatlakozót. Tökéletesen működik.
-
Janos250
őstag
válasz
Dr. Szilikát #90435 üzenetére
Köszi Neked is, és a többieknek is.
A bajom az, hogy a + - között ha mérek, az induláskor közel van a jelenlegi töltöttséghez (24.3), de a multimeter rárakásakor elkezd csökkenni, lemegy egészen 12 V-ig.
A 24.3-at a + és a T között tudom mérni. Ezen a töltöttségen egyébként már leállt a fűnyíró, nem volt elég neki.
Ha újra elindítottam, fordult párat, és leállt, ezek szerint nem bírta a terhelést. Majd lemérem külön a cellákat, csak most másfelé kell mennem.
A termisztoron még töprengek.
CC/CV-vel fogom tölteni, van egy szatyornyi ilyen töltőm, bár lehet, hogy áramkorlát nélkülivel fogom tölteni, mert ilyen 29V -ot már a DC/DC-im közül kevés bír. -
PHM
addikt
válasz
Dr. Szilikát #90435 üzenetére
Az osztáspontokat szerintem az akkuban lévő elektronika figyeli.
-
válasz
Dr. Szilikát #90418 üzenetére
LED izzókban találkozok inkább ilyennel, azokban meg általában valami nulla cucc van. A TV-s valóban lehet intelligensebb.
-
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #90411 üzenetére
Nem szedtem még szét a méréshez, most csak fali mérővel mértem a fogyasztását és kevésnek tűnt, mert a gyári leírásban ha 145W fogyasztást írnak, ami a 82-höz elég nagy eltérés.
-
válasz
Dr. Szilikát #90410 üzenetére
"Kinyírja", ha zárlatos lesz, megnő az átfolyó áram, amitől hamar elég a következő :S
Ez a csík valami Toshiba koppintás, ez sorosEzért sem értem, hogy ha a TV már úgy jött, hogy nincs kép, de van hang, akkor hogy villanhatott a 2. csík is egyet, amikor próbálgattam? Ha szakadt, akkor szakadt.
És nincsenek égésnyomok, amennyire a prizmán át látszik. Ez fura, amit eddig láttam, ott azért tisztességesen meg szoktak feketedni -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #90397 üzenetére
Ja, pwm, oké. Valahogy nem esett le.
Akkor viszont vibrálást/villogást lehet majd érzékelni, mint az ilyen háttérvilágítású monitoroknál?
(Azért kérdem, mert monitor esetén is zavaró volt és fejfájást okoz nálam)Vagy annyira magas freki, hogy nem jelent gondot?
Van ezzel a típussal ilyen jellegű tapasztalat? -
bim
veterán
válasz
Dr. Szilikát #90372 üzenetére
Kb. semmit nem értettem az egészből.
Nagyon paraszti észjárással úgy gondolom hogy áram csak akkor jön oda amikor centrifuga program jön mert csak akkor zárja be az ajtót a bimetál felmelegedésével. És akkor kapja csak meg a segédfázist. Tehát csak akkor van ott áram hiába zártam össze a két érintkezőt. (gondolom) Igen egy kicsit ránt a gép amikor beindul a magasabb fokozat de elnéző vagyok, már csak a kora miatt is. Én is nehezebben mozgok már.
Köszönöm a választ.
Még egy kérdésem lenne. Van egy nagy flex aminek a kapcsolója után volt egy ilyen [kép]
dobozka. kiszakadt a lába és azóta nem használtam a gépet. Mi célt szolgál, és mennyire kell pótolnom? -
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90387 üzenetére
Nos, hát az USB teszterrel is azt mutatja, hogy lemegy 0mA-re a töltés, tehát megáll úgymond jóval 4,2V alatt (a multiméter szerint is)
Ebben a kis gyári gagyi cellájában talán 300mAh van a Liitokala töltőm szerint.
A fejlámpa pikantériája még, hogy csak a gyári kis vékony, rövid fehér USB kábelével akar tölteni, másik kábellel kb olyan, mintha zárlatos lenne.
Most benne hagytam egy normális Liitokala cellát -
bagarol
tag
válasz
Dr. Szilikát #90387 üzenetére
Valószínűleg ilyen ic van benne [link] .
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90382 üzenetére
Akkor jövő héten tudok venni, mert itthon perpill csak a Ponthegesztő kondim van
1000 µF 35V gondolom megfelel a célraés akkor pozitívat a pozitívra...
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90383 üzenetére
Elfelejtettem belinkelni a termék linkjét >>> [link] <<<
Elvileg a GREEN opció volt az enyém -
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90376 üzenetére
Sajnos nincs felirat az IC-n, teljesen csupasz
Milyen Kondenzátorral próbáljam? -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90369 üzenetére
pedig mi gyerekkent mennyit jatszottunk a forgo hajdu centrifugaba nyulkalassal, a tobbi hujeseget mar nem is mondom, belelogatni a vizes ruhat, lefogni a dobot stb
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #90352 üzenetére
Köszönöm!
Netet bújva később olvastam, hogy 555 is megfelelő ahogy gondoltam. Csak a magas frekvencia miatt kérdeztem.
Az átalakításról majd elolvasom amit linkeltél, én egyszerű kivezetésekre gondoltam, de YT feldobott néhány videót (valóban egyszerű művelet ). -
Thunderace
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #90331 üzenetére
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #90331 üzenetére
Csak aki még tanult oroszt!
B -> V
-
Zsolt1
tag
válasz
Dr. Szilikát #90298 üzenetére
#90297 mezis és #90298 Dr. Szilikát
Köszönöm a segítséget! Végül a sarukra raktam vissza, mert a #90298-at nem olvastam még, amikor csináltam és nem gondoltam bele, hogy hosszútávon (nem csak tesztelés érdekében 1 percre bekapcsolva) valóban más lesz a hűtése.Azért is tűnt szimpatikusabbnak a sarukra rakni, mert a hőbiztosítéknak nem túl hosszú a szára és féltem, hogy a csőszegecsen nem tudom rendesen megfogatni (az egyik oldalán nem érne le az aljáig, a sarura pedig viszonylag jól rá tudtam hajtani/feszíteni, de még ott is csak az egyik oldalán tudtam rajta körbehajtani).
Megpróbálom átrakni, szerencsére vettem egy tartalékot is, így ha eltörne nem kell újra boltba menni
Köszönöm a segítséget
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #90284 üzenetére
Inkabb: 5.2mm x 16mm x 30mm
-
válasz
Dr. Szilikát #90284 üzenetére
-
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #90267 üzenetére
itt ugye épület elektronikáról van szó, nem várhatjuk el egy építkezésen a villanyszerelőktől, hogy félvezetős áramköröket tervezzenek és építsenek. Felraknak egy műanyag dobozt a falra és egy csavarhúzóval meg egy krimpelővel kell megoldani, hogy kapcsoljanak a dolgok. Nyilván nem tökéletes, de borzasztó egyszerű a hibát kiszűrni, javítani meg nagyon olcsó és egyszerű, egy csavarhúzó kell hozzá. Logikailag pedig faék és egy kis agyalással elég komplex logikák rakhatóak össze vele, mindössze egy csavarhúzóval.
Az összes kazán, szellőztető, klíma, thermosztát stb azon az elven működik, hogy valami kiad 24V-ot mint vezérfeszültséget és az valahol kapcsol egy relét vagy egy kontaktort.
Megvan a félvezetők helye, de az nem az építőipar -
leweegee
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #90267 üzenetére
Én szívesebben bízom az életemet egy relére mint egy félvezetőre, és szerencsére nem csak én.
Van egy hatalmas előnye, ha első osztályú relét használsz (nem mint minőségi osztály, hanem egyéb besorolás) akkor az csak úgy mehet tönkre, hogy szakítanak az erintkezők ( robusztus felépítés, erintkezők nem tudnak összeégni, a fegyverzet kialakításánál fogva nem tud megragadni, stb.) míg egy felvezető vagy zárlatos lesz vagy szakadt. Szóval egy megfelelő relé nagyságrendekkel megbízhatóbb mint bármilyen félvezető.
-
leweegee
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #90256 üzenetére
"Nem szokás az elektronika világában relézni, ha nem szükséges."
Ehhez képest a mai napig reléket használnak biztonsági elemként és végrehajtó egységként, ott is ahol emberéletek vannak rábízva. Van egy tulajdonsága a relék reléknek amit a félvezetők soha nem fognak tudni, szóval szerintem nem kell azokat kerülni.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #90254 üzenetére
Miért?
Működik, led világít buzzer sípol. Potméterrel nem teszteltem.
A kérdésem a forrasztásra irányult. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90234 üzenetére
koszi a kondis valaszokat, emesztem.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #90185 üzenetére
Köszönöm.
Ahogy látom valóban lehet egyszerűbben is megépíteni.
Ha hosszabb vezeték szakaszt szeretnék kicsengetni az befolyásol valamit? Pl 40 méteres kábel egyik végén két eret összekötök, másik végén szeretném beazonosítani (80 m) ? A vezeték ellenállására gondolok. Vagy egy trafó tekercs mérése... -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #90188 üzenetére
Dioda azert kell oda, hogy a 33k-n kereszul ne legyen meghajtva a dioda mogotti tranyo akkor, amikor nincs a bemeneten semmi.
Ki kell probalni ,hogy a bemenetre nem kapcsolot teszel, hanem ellenallast es mekkora erteknel lesz a billenespontja. Ebben lehet meg szerepe ennek a megoldasnak.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90170 üzenetére
erdekes bar nem teljesen ertem minek bele ez a hatter ami erosebb lesz mint a rajzolmany.
off: nekunk az egyik legjobb vetelunk volt egy auchanban vett magneses rajztabla, mai napig hasznaljak, lassan 15 eve es teljesen jo, 2e ft-ert vettem. de ez tok sima nincs olyan racsos ize (tavtarto?) benne mint a tobbiben (nem tom az minek bele mert csak elrontja az egeszet). egyik (de talan a legjobb) jatek volt amit vettunk, iszonyat sokat rajzoltak ra, mai napig eloveszik. ez az lcd ehhez hasonlit.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #90170 üzenetére
Az eredeti cikk megfogalmazása kicsit félrevitt engem is, rezisztívnek nevezi, mert részben hasonlít a rezisztív érintőpanelok felépítéséhez, ahol két felület között levegőréteg van, szigetelő távtartókkal. Ezeknél van jelentősége a felület ellenállásának, mert abból kalkulálják az érintés helyét, több irányból mérve.
De ennél a folyadékkristályos "dolognál" csak annyi a lényeg, hogy adott két vezetőfelület. Működés szempontjából nincs jelentősége a rezisztivitásnak, ha van is neki valamennyi.
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #90159 üzenetére
Igen, emiatt nagyon sasolok is, nekem valódi neonnal töltött lámpa kéne a szép vonalas spektruma miatt, mindenféle bevonat/tuningcucc nélkül.
#90157: igen, glimmlámpa lesz ránézésre.
jó lenne 12V-ról etethető variáns, de úgy tűnik ezeknek jóval nagyobb fesz kell, kényelmesebb 230-ra dugni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #90137 üzenetére
koszi nektek.
nagyjabol ertem mirol szol a dolog, itt mivel alternalo a kapcsolas igy az egyik megszakit addig a masik zar aztan forditva. nem tom huz e barmit 20W a teljesitmeny csak hat az amper viszonylag sok. kapcsolas nem lesz rajta nagy szamossagu, sztem eves szinten napi 1 (neha naponta nehanyaszor aztan napokig/hetekig semmi, elektronika van mogotte nem motor, futes, izzo vagy hasonlo cucc).
fet azert nem jatszik mert nem nagyon ertek hozza, na meg nem hiszem hogy 4A-ra kisebbet meg tudnek epiteni mint ez a rele. plane, hogy ez keszen van, gyakorlatilag madzagolni kell, hely meg alig alig, a meglevo muszerhazba fogom belevarazsolni.
-
válasz
Dr. Szilikát #90118 üzenetére
És ezt szakközépben így nem bírta kinyögni az elektronikatanárunk.
Mi se értettük.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #90118 üzenetére
Kozos kollektoros akar az lenni szerintem, marmint common-collector.
Nem foldelt. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #90110 üzenetére
Valamelyik forumban mintha velem is jott volna szembe a diodas megoldas. Koszi, ez egy altalanos vedelemnek megjegyezve.
Ez a femforgacs pakagegy tisztito a HQ-ban miert ilyen draga? [link]
Malaj bikinis csajok is jarnak hozza?@Pötyi:
En alpakka talcan szoktam lecsapni a felesleget. Arrol szepen lejon 1mp mulva, amint kihult. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #90107 üzenetére
Tapasztalatból mondom, hogy nekem sikerült már hazavágnom egyet, hogy kikapcsolt állapotában megfogtam egy rca csatlakozót az audio kábelen (video/audio csati->erősítő), hogy az erősítőbe dugjam.
A középső részéhez is hozzáértem és éreztem egy nagyon kicsi statikus kisülést.
Na, ezután teljesen torzan szolt onnéttól a chip.
De fórumokon elég szerteágazó a hibák köre.Ezért gondoltam arra, hogy most abba a gépbe, amit éppen próbálok életre kelteni, pakolnék valami extra védelmet.
Amúgy esetemben egy 8580 a chip: [link]Más:
Pákahegyről a szivacs nekem nem szedi le rendesen a forraszanyag felesleget. Mivel lehetne használat közben kényelmesen eltávolítani a felesleges 1-1 cseppet?
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #90085 üzenetére
De ha jó a kapcsolás, akkor miért látom kb csak az egyik felét a “szinusznak”, és miért nem megy le (szkópon) negatívba?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #90085 üzenetére
köszönöm szépen!
-
válasz
Dr. Szilikát #90075 üzenetére
Volt ilyen is, aki otthon CMOS IC-ket készít
De neki komplett labor van a pincében
-
válasz
Dr. Szilikát #90055 üzenetére
Na ez az, ezek is így haltak meg, és érdemesebb lenne javítani (a 328 olcsóbb, íróm van, csak fw kéne, és kideríteni, mi döglik meg
)
-
válasz
Dr. Szilikát #90048 üzenetére
Nekem is eszembe jutott .
De ha feltornázom pár 1000 mikrofaradra a szekunder elkót, akkor diódahidat is kéne cserélni a hatalmas kezdeti töltőáram miatt, és fizikailag teljesen szét kéne bombázni, átalakítani az adapter házát, nem lógathatom mellé a puffert érintésvédemi okokból.
Egy őskövület smps tápról megy amúgy a pc meg a monitor, valami 12V/3,5A, 40W körüli. -
válasz
Dr. Szilikát #90007 üzenetére
Egyből mikrokontrollerrel...?
Háát...Marad a 2 ohm, egy nyomógomb meg egy régi guberált magnó kivezérlésmérő+ egy előtétellenállás. Ha már profi kivitel kell
ha nem akkor elég a 2ohm is magába meg egy multiméter.
Sztem. lényegesen egyszerűbb mint fet meg felprogramozni egy Attiny-t +külön 3,3V tápot is kér.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89974 üzenetére
Nem tiszta szinusz, bár valójában a felbontástól függ, mármint hogy hány részre szabtad fel a szinuszt amikor PWM jellé alakítottad (SPWM).
Azt hiszem 10kHz-es kapcsolást említett a szerző, ott a 220uF kondi reaktanciaja 0,07 Ohm.
Azért kell oda frekvenciára tervezett kondi, mert ha nagy értékű ellenállásokat használna az osztásra az lekorlátozná a rendszer kimenő áramát? -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89967 üzenetére
Tehát ha azt a pontot kinevezem nullának, akkor mondjuk akár kisebb feszültségekre is tudok így alternáló szinuszt generálni?
Mennyire stabil ez a nulla pont, nem mászik el ha terhelés a kimeneti szinuszt?
Ha például +-X Volt DC-t szeretnék a a kimenetre szinusz helyett az így nem megoldható igaz, mert akkor a félhíd tagjainak folyton nyitva kellene lenniük, ami nem lehet? -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89952 üzenetére
Mi a véleményed, érdemes lehet akkor mégis egy próbát tennem 1-1 ellenállás sorba forrasztásával az rgb vonalakra?
Érezhetően (monitor beállítás értékek alapján) valahogy magasabb kicsit a fényereje szerintem ezeknek a gépeknek, mint más rgb gépeimnek. Vagy éppen a pc-n szokásos vga kártyáknak.
De ismétlen, nagyon kicsit zavaró ez a fekete-fekete közötti árnyalat különbség csupán egy ötlet, hogy esetleg lehetne javítani rajta.Megjegyzen netes rajzok esetén sincs semmi ellenállás, direktben vannak kötve a vga bemenetre, ezért csináltam anno én is így a kábeleimet.
Valahogy nem lehetne megmérni a kimenet feszültségét?
Ugye az elméleti szintek, ha jól tudom, 0-0.7Vpp között vannak 75ohm impedanciával.
(Multim és mini szkópom van csak) -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89950 üzenetére
Hat akkor lehet hagyom a fenebe.
Mint emlitettem nem kulonosebben zavaro es alacsony fenyero hasznalattal az amugy szerintem valamelyest tul vilagos kep korlatozhato. Kontrasztot viszont 50% fole nem erdemes vinnem, mert minden esetben reszletek tunnek el.
Ez a fekete-fekete kozotti kulonbseg is csak sotet szobaban erzekelheto. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89948 üzenetére
Ez a monitor amiről most szó van (de talán a másik is amit említettem) egy flickerfree led monitor.
Teljes bizonyossággal nem tudom állítani, de megfigyeléseim alapján a fényerő valamennyire a háttérvilágítás fényerejét is változtatja (szűk tartományban, fekete háttérnél sötétben észrevehető), de alapvetően a pixelek fényerejét állítja digitálisan.
Jelen esetben a teljesen levett fényerő mellett is nagyon jól látható a tartalom.
Ennél fogva ez sincs hatással a normál fekete/magas jelszint fekete értékre. Kontraszt szintén nincs.
(Ezek a gépek nem pc-k, így nincs win driver amiben bármit állítani lehetne)Ha mondjuk az rgb vonalakra sorban bepróbálgatok 75-120-220 ohm ellenállásokat azzal nagy gond nem lehet, igaz?
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89923 üzenetére
Köszönöm.
Gondoltam, hogy így lesz, de inkább kérdezek.
Így egyszerű lesz keresgélni. -
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89633 üzenetére
Köszi a sok segítséget itt a topikban
Végre elkészült a reflektor, felújítva 4db párhuzamos 18650 cellával
PowerBank modullal működtetveamit innen vettem
(Aliexpressről --> IP5328P charging bidirectional fast charge switch module)
Egyedüli probléma a nem túl szép hátlap(most néztem, hogy
lehet kapni fekete színben is ragasztórudat)
és az elejénél a LED Driver és az alu borda között melegedő folyékony takony... illata -
MuFFo
tag
válasz
Dr. Szilikát #89891 üzenetére
Köszönöm, ezeket megnézem.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89891 üzenetére
ilyen ponthegesztőt én is építettem
tényleg jó cucc
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89875 üzenetére
Fújható gyantát találtam, de azt írja csak átmenetileg jó hogy a szerelésig lefújd vele a nyákot, ha nem forrasztod azonnal.
‘Védi az áramköri kártyákat a korrózió ellen az átmeneti tárolás ideje alatt.’A kémiai ónozóval kezelt lap hogyan viselkedik SMD forrasztás közben az ahhoz való pasztával?
Szépen összeforr a kettő? -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89856 üzenetére
Először is köszönöm szépen a válaszokat.
Igen ez az a board. És én is ezt gondoltam, hogy így működik ahogy le van írva.
De amikor rádugom pc-re semmi se történik.
Nem érzékeli. Áramot kap, de ennyi.
Azt hittem kell még valami.
De felraktam az Attiny85-re a bootloader-t és a blink -et arduino nano-val. És így se érzékeli a windows10.Gondolom hibás a board.
Vagy valamit nem jól csinálok.
Gondoltam hogy hátha hibásan forrasztották a foglalatot, de nem merem fordítva berakni az attiny85-t és áramot adni, nehogy az is tönkre menjen. -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89856 üzenetére
To make ATtiny work, you will need:
Arduino UNO or AVR ISP (in-system programmer)Magyarul ehhez plusz kell egy olyan programozo amit linkeltem a hestore-bol, vagy egy Arduino UNO, igy magaban nem eleg.
-
mikk2000
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89850 üzenetére
Na igen, a kép alapján elég üresnek tűnik... csak egy üres IC foglalat látszik tulajdonképpen...
-
HUNited
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89836 üzenetére
Maga az eszköz nem fogja engedni, hogy ennyire lemenjen (nem fogja kiadni az impulzusokat, ha egyáltalán bekapcsol). De amúgy igen, jó lenne hozzá egy BMS, de olyannal még sosem volt dolgom.
-
mikk2000
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89836 üzenetére
Tehát itt alapból 6 x 1,5 = 9 V-os készülékről van szó, aminek 6 x 1,2 = 7,2 már problémás, ami elég baj, mert akkunál 1,2 V a névleges feszültség. Feltöltés után pihentetve 1,3 V körül áll meg egy cella és 1V-ig legalább érdemes lenne kihasználni a benne lévő töltést.
Ezt írtam én is, hogy 1,2V aksinál normál feszültségnek tekinthető, de persze már nem a csúcstöltöttség állapotában. Tehát nem is kell annyira rossznak lenni az aksinak hogy a készülék már ne kapcsoljon be.
Sorosan az Ah-kapacitás nem adódik össze, tehát nálad 2 Ah az eredő (névlegesen)
Ezt valószínű viszont te írod jól.Cellánként 3 V alatt már egyre gyengül és 2,5 V alá nem szabad meríteni, ezért szükséges ilyenkor egy BMS-modul is.
Maga az aksi nem tartalmaz túlmerítés védelmet?
-
HUNited
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89819 üzenetére
Köszi. Fogalmam sincs, hogy mivel tudnám nagyobb árammal tesztelni. Az viszont elgondolkodtató, hogy ez a töltés kisütés töltés ciklus ez kb. 10 óra volt (annyi sem). 2000 mAh lemerítése 300 mA-el, önmagában közel 7 óra... Ha végig tudott 1000 mA-el tölteni (de nem, amíg néztem 250 és 500 mA között töltött) az 4 óra. Nekem nem jön ki a matek.
-
HUNited
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89814 üzenetére
Aham akkor tehát a töltőben kisütés közben (300 mAh) kellene megmérnem? Azt hogy hány volt?
-
HUNited
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89811 üzenetére
Köszönöm.
A mA mAh pontosítást is, azt ott elírtam, bocsánat (és ezt még értem is a leírtakból) . Ritkán írok ilyen mértékegységeket.
Elengedem szerintem ezt a dolgot, túl bonyolult egy halandónak. Fogyasztói társadalom, ha nincs komplett felszerelésed és képzettséged, nem tudod megállapítani melyik akku a vacak, cseréld hát le mindet.
-
HUNited
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89804 üzenetére
Szia. Tehát akkor a multiméter alkalmatlan erre. Bocsánat, de mi az a kapocsfeszültség? És hogy mérem meg terhelés alatt? Csatlakoztassam rá az eszközre amihez használni szeretném, és úgy mérjek? Egyesével vagy egyben a hatot? Ez az eszköz nem terheli nagy áramfelvétellel az elemeket (orvostechnikai cucc, egy kicsit komolyabb sportoláshoz való 4 csatornás EMS-ről beszélünk, úgy 15 órát megy egy akkucsomagról, amit ha a 2000-el elosztom, úgy nagyjából 130 mAh-val terhel). Próbáljak rátenni valami nagyobb fogyasztót? Illetve a multiméter elemteszter állásában (1,5v és 9v van rajta) kell csinálni a mérést, vagy egyenáram V mérés 20-as állásában? Meg gondolom ilyenkor a piros mérővezetéket is át kell tenni a V feliratú aljzatba.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89795 üzenetére
A 358-cal próbapanelen gyönyörűen működik a dolog, ugyanolyan felállással, azaz 1M és 100k poti az osztás.
Ha jól látom a 358 tranzisztoros bemenetű, az MCP602 FET (legalábbis az adatlap CMOS-t ír).
Ebből ered a probléma?A miértet el tudná valaki magyarázni?
-
mikk2000
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89766 üzenetére
Erre mondják, hogy szervizcélra tökéletes, hobbira nem?
Fordítva...
-
mikk2000
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89744 üzenetére
Értem, köszönöm. Hát ha egy kondi púpos akkor a kondi biztos rossz, de való igaz, más hibás áramkör túlfeszét ha megkapja, a kicserélt kondi is nyilván tönkremegy.
Igen, érdemes lehet a lehető legnagyobb méretűt (feszültségűt) venni ami még befér.Mik az ajánlott kondimárkák ha egyáltalán lehetőség van választani?
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89711 üzenetére
Oké. Ez most pont nem laptopba kerülne, hanem egy Arduino (STM32, szenzorok, kijelző) táplálására használnám.
Kapna a kimenetre egy 5V StepDown-t. A két cella foglalatban lenne egy külön dobozkában a BMS-el a kimeneten egy USB-A csatlakozóval. A bemeneten, a töltő felé pedig egy 2.5mm belső átmérős DC tápcsatlakozót.Ha jól értem akkor alapvetően nem kell arra számítanom, hogy problémát jelentsen?
(Amúgy ezen a videón megemlítik azt is, hogy a kimenet ~0.4V-al alcsonyabb a cellák feszültségénél.)
-
Armagedown
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89701 üzenetére
Egy ilyen csomagot rendeltem Aliról, remélem jó lesz valamire.
Érdemes volna kipróbálni a tömör rézhegyet is?
A Kraft&Dele KB850 gyári pákahegye nagyon ergya.
A régi forrasztópisztolyomra szerelt rézkábel az elég hamar oxidálódott, mondjuk azt nagyon régen használtam és nem is túl szakszerűen. -
mezis
félisten
válasz
Dr. Szilikát #89698 üzenetére
Jól tudom, hogy csak a réz pákahegyet szabad "csiszolni", az ötvözötteket meg csak nedves szivaccsal szabad tisztogatni ?
-
User_2
tag
válasz
Dr. Szilikát #89653 üzenetére
kicseréltem az egyszem nagy méretű kondit - 16V-2200mikroF,
elmúlt a durva búgás, maradt még valami zaj, ezzel együttélekkorábban is néztem, hátha van látszó jel, akkor még nem volt púpos a kondi,
most már az volt -
mezis
félisten
válasz
Dr. Szilikát #89656 üzenetére
-
válasz
Dr. Szilikát #89643 üzenetére
Kolléga szó szerint trafót írt, az nálam a transzformátor és nem fojtótekercs.
Igaz kompakt fénycsüvet is írt, én meg elsőre ezen átsiklottam mivel a trafó meghajthat izzót is akár.
Ha viszont kompakt fénycső valóbsn ahhoz nem lehet trafó se fojtó.
50W trafót írt, ilyen meg sehol sincs hagyományos fénycsőfojtóba, 40 ill. 38W.
Vagyis igazad van hirtelen válaszoltam de most már teljesen összazavarodtam.
Kolléga pontosítson mert ha valóban egy picike 7W mezei fénycső, akkor ahhoz csak a 7W fojtó jó. -
User_2
tag
válasz
Dr. Szilikát #89653 üzenetére
nagyon köszönöm
-
mezis
félisten
válasz
Dr. Szilikát #89643 üzenetére
Jól számolok? : 46V * 175mA = 8W
A maradék 184V * 175mA = 32W
A cos φ mennyi lehet? Mer így a 7W-os kompakt fénycső 230V-on használva ha 40W-ot nem is, de akár 20W-ot is zabálhat? -
User_2
tag
válasz
Dr. Szilikát #89650 üzenetére
trafó van benne igen,
tudom hogy nem értek hozzá, elnézést, de mi az a puffer?
hogy veszem észre, ha szembejön velem és köszön?google-ből:
"Pufferkondenzátoros egyenirányítók" a szakszó amit keresnem kell? -
User_2
tag
válasz
Dr. Szilikát #89647 üzenetére
erősítő búgását is okozhatja kondi kiszáradás?
van egy pc hangszórópárom, mélynyomóval, ami egyszercsak elkezdett búgni, már rég nem használom annyira búg,
újkorában szép tiszta hangja volt. -
Upo
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89623 üzenetére
A digitálisban elég sokban már mikrokontrolleres PID szabályzás van. Bár annak szerintem pákánál nagyobb jelentősége van, mivel ott a környezeti behatás nagyobb a hőfokra, mikor a hegyet hozzáérintem valamihez.
Nálunk a melóhelyen hozzáférek egy hasonló analóg gordak-hoz, de ott a levegő és a hőfok állítás is egy 1-8-ig tartó skála, nem lehet tudni hány fokos szeretne lenni az a levegő. Az általad linkeltnél legalább valami fokok oda vannak írva, de kérdéses hogy mennyire közelít a valósághoz. Szívesen látnám, ha legalább egy hőfok mérő lenne benne.
A digitálisnál meg beállítom a fokot, és remélhetőleg az közel annyi is lesz.
A három programozható hőfok nem rossz, valamelyiknél olyant is olvastam, hogy tud olyant is, hogy a három értéket külön-külön beállított ideig tudja egymás után kapcsolni.De igazán
a hőlégfúvónak még nincs is akkora jelentősége, szinte bármelyikkel lehet kisebb javításokat csinálni. Ami fontos, az az előmelegítő asztal. Ha csatlakozót cserélnél, vagy hűtőfelületes alkatrészt vagy BGA-t kell forrasztani, ott szinte elengedhetetlen, a szép, probléma/sérülés mentes munkához. Néha öröm nézni, hogy csak a hőlégfúvóval melegítve hogy csavarodik a panel, olvad az alkatrész...
Olyant mondjuk külön is lehet kapni, páka/légfúvó nélkül, de egybe szettek is vannak.
Kicsiben ilyesmi, amihez saját szabályzást lehet építeni: [link]
Van egyszerű szabályozott: [link]
Méretesebb: [link]
Árakat nem válogattam, csak gyors keresés volt, nyilván esetleg lehet alkalmasabbat találni. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89617 üzenetére
Jaja, persze, kezdeskent ahhoz probalt viszonyitani.
Most olyan 12.1V korul lekapcsolt az egesz gep.
Ez gondolom vagy azt jelenti, h 3V-ig engedi merulni a cellakat vagy az egyik cella villamgyorsan merult a tobbihez kepest.
Viszont most elkezdtem ujra tolteni es pontosabb:
Elhasznalodas 17%
Ez pontos is, mert az eredeti 3600mAh cella kapacitasnak a 83%-a a jelenlegi 3000mAh.
A teljes kapacitas is jobban kozelit az elmeleti 44400mWh.
Szoval alakul ez.Gondolom melymerulesig a BMS tarolja ezt igaz?
Ergo ha kiveszem az akkut majd visszateszem nem kell majd ujra kalibralnom? -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89615 üzenetére
Hat 44400mAh lenne pontos, mert 3000mAh egy cella. De lesz ez majd pontosabb. Ekkor az elhasznalodas erteke is megugrik majd.
Kicsit megterheltem, h hamarabb meruljon.
Most par perce mar 0%-ot mutat, de meg tartja magat.
Szerintem lekapcsolas utan a kovetkezo teljes feltoltes lesz erdekes meg. Remelem kalibralja magat, mert semmi program nem erheto el hozza ami megtenne. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89596 üzenetére
Koszi az infokat.
Ezek alapjan visszatettem tolteni es figyeltem mi tortenik.
Nagyjabol 75-78% szazalek korul (38xxx mAh) az akku feszultseg 16.70-16.75V korul jatszott. Hol le, hol fel, de vegul nem lepte at a 16.8V hatart.
Aztan olyan 80% korul lehetett amikor hirtelen felugrott 100% jelzesre es 47774mAh kapacitasra. Szerintem rajott, hogy nem megy bele tobb.Vicces a toltes merteke resz, vegig ilyen volt. Most vagy egy Tesla van elrejtve a gepben es a toltom rejtett tartalekokkal bir, vagy kicsit nagykepu es hazudos az Aida64
Most elkezdtem meriteni, minden energia figyelo, leallito reszt kikapcsoltam. Lemegyek vele akar 2.9V cella szintre, ha kell.
Aztan ujra feltoltom. Hatha magaratalal a BMS. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89589 üzenetére
nekem az volt a bajom hogy nem vilagitott, kifeszegettem a kapcsolot de olyan rovid kanocokkal van beleteve (nyilvan hatulrol szerelik), hogy nem lehet hozzaferni a labaihoz, nemhogy arrol le meg vissza forrasztani. persze meg lehet hosszitani a drotokat de hat az mar eleg igenytelen. a kapcsolo billenoreszet is szet lehet feszegetni de nekem volt hogy letort az a kis ful amin ket oldalt billeg, igy lett belole fixen kapcsolo nelkuli.
rutin nelkul biztos nem javasolnam senkinek, razos elmeny tud lenni ha nem sikerul. -
válasz
Dr. Szilikát #89601 üzenetére
Köszi!
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89587 üzenetére
"Nem tudom, hogyan oldottad meg, de Ni-Cd akkuhoz való töltést nem lehet használni Li-ion akkuhoz."
Nem tudom miért gondolod, hogy NiCd töltővel töltök LiIon akkut?
Van ugyan egy laptopom aminek NiMh akkuja van, de azt a pakkot még szét sem szedtem, mert 10db cellát kellene cserélni és túl drága lenne, értelmetlen ennyit beleölni.
Lehet arra gondoltál, mert volt amikor arról írtam itt. Az egy öreg pentium1 laptop volt.
Ez most egy pentium3 laptop, ez már LiIon 18650 cellákkal 4s2p elrendezéssel. [kép]Ez az akkupakk eredetileg 8db LiIon cellát tartalmazott (8db 3.7V/1800mAh). Ebből 2-2 párban volt és négy ilyen pár sorban. Most nincsen párhuzamosan semmi, a két darab 1800mAh helyett egy darab 3000mAh van. Szóval annyi történt, hogy a kapacitás csökkent kicsit, a darabszám feleződött és nincs párhuzamosan cella.
A lényeg tehát az, hogy az eredetileg 4db sorbakötött cella miatt az akkupakk névleges feszültsége 4x3.7V = 14.8V
Ha töltésnél alapul veszem a max 4.2V cellafeszültséget, akkor 4x4.2V = 16.8V töltés közben maximum.
Ez nem változott. Az eredeti kapacitás cellánként 2x1800mAh = 3600mAh volt, most az 1x3000mAh = 3000mAh értékre csökkent.A program alaphelyzetben egy "elhasználódás mértéke: 10%" üzenetet ad, ami nem pontos, de látja, hogy nincs teljes kapacitás. Gondolom pár töltés/merítés után ez pontosabb lenne.
1. program: "töltés, alacsony energia szint" szakaszában gyorsan emelkedik a feszültség. Gondolom ez a szakasz a fix árammal, mondjuk 1A való töltési szakasz.
Itt pörög felfelé a töltési százalék visszajelzés.2. program: "töltés, magas energia szint" szakaszában lelassul a feszültség emelkedés.
Ez lehet a második szakasz a töltőáramot nézve, amikor az szépen csökkenni kezd.
Ekkor már 16V környékén van a pakk a program szerint és és a tized voltok emelkednek láthatóan. Itt már lassabb a töltési százalék emelkedése is.A problémám pedig az, hogy bármennyire is lassan emelkedik itt már az akkupakk feszültsége miközben a töltőáram csökken vagy jó fene tudja mit csinál a "töltés, magas energiaszint" szakaszban, a lényeg az, hogy a kijelzés szerint egyszer csak eléri a 16.8V-ot, de ekkor még ~75%-on van a töltöttség szerinte. Vagyis esze ágában sincs leállni a töltéssel.
Ilyenkor inkább kiveszem az akkut, mert félek, hogy túltölti és 4.2V (kijelzés szerint a pakk 16.8V) fölé megy.És ez itt a gondom, hogy nem tudom mikor akar leállni. Az eredetileg is az akkuban lévő elektronikát használom most is és a balansz is jól van bekötve.
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89553 üzenetére
Hello,
Az alapokat tudom még csak.
Kondenzátorokat, ellenállásokat, biztosítékot kimértem.
Nem találtam más forrasztási problémát, így amikor írtam kiszedtem a dolgokat belőle, és kukáztam.
Van még egy másik konyhai eszköz ami ugyanerre vár.
[kép]
Kb 20 perc után error -al elszáll. Túlmelegedés címen.
Pedig van benne víz rengeteg.
Azt is szét fogom kapni ha lesz időm, hátha találok valamit és meg tudom javítani.
Nincs szívem kidobni, mert drága jószág és tuti javítható lenne.
Itt sajnos nincs semmilyen szervíz, itt mindent kukáznak.
Mivel 20 percig működik, így azt se tudom merre induljak. De hátha lesz egy lötyögő alkatrész -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89501 üzenetére
Hello,
No, volt most egy kis időm.
Szét kaptam, kiforrasztottam a kondenzátorokat.
Mindegyik kondenzátor jó.
Fuse (F1) jó.
Eddig terjedt a tudásom, így jó kis szórakozás voltDe találtam egy érdekességet: [kép]
Ez soha se volt beforrasztva. Nem feladta a forrasztás, lehet látni, hogy soha sem érte forrasz anyag [kép] a nyák-ot.
Ez a fűtő szál vezetéke.
Nem ez okozta a hibát, mert beforrasztottam, és semmi.
Lehet valahol valami más sincs rendesen beforrasztva és az adta meg magát. (Nem valószínű)
De utána néztem és a visszajelzésekben íratták mások, hogy 1 év es ugyanez a hiba van náluk is.
Kiszedem az elektronikát és kukaNagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89538 üzenetére
Megpróbálkoztam a forrasztással a döglött cellákon.
Felcsiszoltam 600-as vászonnal, kapott kis TK83-at.
Nagyjából 3-3mp forrasztást kapott.
Ilyen lett: [kép] , [kép]
A pozitív fele nem túl szép, de arról macerásabb leszedni a ponthegesztés maradványait, azért olyan fura kicsit. Viszont mindegyik jól tart, nem sikerül felszednem a forrasztást.Ez így vállalható szerinted új cella esetében?
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #89536 üzenetére
Van egy ilyen kiforrasztóm: [link]
Illetve ilyen anyagom: [link] , [link]Ezzel a kiforrasztóval szoktam az olyan dolgokat forrasztani, amelyek nem túl aprók, de gyorsan elviszik a hőt egy pákától.
Például pcb-be forrasztós lemez érintkezőket elem/akku foglalatnak.
Ez szerinted itt is használható lenne? -
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89527 üzenetére
Na és akkor párhuzamos cellák(4 v 6db) esetén is elég lenne akár egyetlen 1S 5A BMS?
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89522 üzenetére
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89520 üzenetére
Nos, akkor jobban járok a
AMC7135 modullal ami 700mA-rel szolgál a LEDnek
És így tovább tart az akksi kapacitása is -
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89517 üzenetére
De ha csak 800mA-t venne fel a LED, akkor is használhatom ezt? Nem lesz belőle probléma?
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89515 üzenetére
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89515 üzenetére
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89508 üzenetére
igen, arra gondoltam, hogy párhuzamosan kötnék 18650 cellákat, 4-et vagy akár 6db is befér a régi helyére
Tehát most az is lenne a kérdésem, hogy oldjam meg a cellák töltését, hogy lenne a legjobb?
Ez lett a próba/mérés eredménye:
3,1V körül kb 0,5 Ampert vesz fel
3,2V-tól feljebb nem is engedi a CC CV konverter a feszt neki, ekkor eléri a max fényerejét a LED 0,82A körülaz egész gyári hűtőborda érezhetően forró lett!
Ebből ahányat párhuzamosítanak, annyiszor 350 mA áramot tol a LED-re:
https://vi.aliexpress.com/item/32806189975.html
Akkor ebből az AMC7135 modulból elég lenne a LED-hez 3db, jól számolom az Amper alapján?Vagy ha jobbat akarok
Jobb hatásfokhoz kapcsolóüzemű driver szükséges, amit zseblámpákhoz forgalmaznak, alábbiak közül a tekercsekről ismerhető fel:
https://vi.aliexpress.com/w/wholesale-flashlight-driver.html
Ez az eladó [link] már sokat eladott belőle, de nekem akkor ezek alapján melyik lenne a megfelelő választás? a 3 közül valamelyik amin tekercs van?
A több mód a világítás fokozataira utal?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Üzleti vita és megbeszélés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Linux kezdőknek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Futás, futópályák
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Eladó Karcmentes Xiaomi Mi 14T Pro 12/512GB / 12 hó jótállással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R5 5600X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 12GB Zalman N5 MF Be Quiet 650W
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Bomba ár! HP ProBook 650 G4 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 512GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest