- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barret001
addikt
válasz
Armagedown #98137 üzenetére
Lehet hogy van,de több ezer féle BMS panelról van szó,amihez külön-külön felszerelés,és szoftver kell. Olcsóbb új akkut venni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #98137 üzenetére
Mondok egy példát, nekem a laptop programja kijelezte (de talán az Everest vagy hasonló más is tudja), hogy az akku 600/300 ciklus.
Azaz 300 ciklus van még hátra, a valószínű tiltásig. Tehát itt a cellák cseréjével célt értem, ment tovább (a számláló is).
-
Barret001
addikt
válasz
Armagedown #98133 üzenetére
Mégis mit vársz tőle? Semmi nem fog változni,ha nem cseréled az elektronikát is. Milyen laptop? 30 éves? Abban még talán segíthet. De a 20 évesek már nem verhetőek át. Számolják a töltési ciklusszámot. Ha letelt a programozott szám,akkor akku:kuka.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #97538 üzenetére
Ezt úgy tudnám körülírni, hogy semmi. Nem képes annyi áramot leadni a CH341 (áramkorlátozott) kimenete, hogy a memória védődiódáit legyűrje. TV alaplapok flash memóriáit írtam többet is, ilyen és hasonló szériákat:
W25Q32
W25Q64
MX25L8006Vagy a korábbi EEPROM-okat is, de soha nem lett baja. Főleg utóbbi tekintetében például, a CH341 SDA / SCL kimenete nyitott kollektoros, belső felhúzó-ellenállássali tipikusan 200 μA-t képes húzni, vicckategória szerintem a védődiódának.
Flash memóriára mennyit tol / húz, pontosan nem tudom, de nem volt gond. Mellesleg, ha adott bináris fájlból dolgozol, esetleg az új, üres memóriának lehetne baja, de az pótolható, nem drága. Sőt, hány esetben előfordult, hogy a TV már nem tudta olvasni a saját alkatrészét, de kiforrasztva és ebbe átrakva, hibátlanul kijött a tartalom és felhasználható lett.
Ahol egy kommentben olyat olvasunk, hogy 3 V-os bemenetre 5 V hűha borzasztó, az már eleve egy laikus megnyilvánulás, hiszen az áram és terhelhetőség számít ebben a kontextusban is, meg még sok más esetben is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #97324 üzenetére
Van nekem is, végzi a dolgát. Neten találhatók hozzá programok, többel is egyformán működik, de keresd például így:
CH341A Mini Programmer Black Edition
...ami a panel színére utal.
-
ViZion
félisten
válasz
a ch341a az a pc felé az usb kapcsolatot adja, azzal nem lesz problémád, a többi IC nekem ismeretlen.
-
válasz
Hcl lesz a te embered de regen lattam itt a topikba.
-
Reggie0
félisten
válasz
Armagedown #97253 üzenetére
Szamomra sima FPC csatlakozonak tunik. A labak tavolsagat kene megmerni es megszamolni, ugy lehetne nezni csatit hozza. A trukk egyedul a szalagkabelen levo tesztcsatlakozosor, aminek hely kell maradjon a csatlakozo hazan belul, azaz a tuskek nem nyulhatnak melyre.
-
Reggie0
félisten
válasz
Armagedown #97215 üzenetére
A linkelt kepen nem latszik melyik csatlakozorol van szo.
-
Barret001
addikt
válasz
Armagedown #97205 üzenetére
Az a kapacitás mérő nagyon fapados,sokkal jobbak is léteznek. A powerbankba nem kell kiegyenlítő,mert a cellák párhuzamosan lesznek bekötve.
-
j.bravo
addikt
válasz
Armagedown #97121 üzenetére
15-20 éve slave vaku kioldóhoz használtuk többen a fő vaku villanásérzékelőjének; pár filléres alkatrésszel kiegészítve, így jóval érzékenyebb volt mint a készen kapható kioldós talpak; de ma már nem nagyon lenne értelme ilyesminek.
-
Reggie0
félisten
válasz
Az atlatszo bura alatt keresztben hozzarogzitesz egy fejsze nyelet, akkor esetleg hasznalhatod jegcsakanynak.
-
ViZion
félisten
válasz
asszonynak akartam egyet javítani, de minden többe kerül, mint egy új kínai bármi. szal hacsak nem vmi extrém különleges cucc, akkor a rosszak e hulladékba, kész. ami akku cserével menthető, azt mentsd esetleg.
-
laed
aktív tag
válasz
Nem sok mindent. Értelmes dolgot nem, szerintem.
Ennél még 1 nagyobb méretű is csak elhanyagolható hasznot tud termelni. Gondolok itt a napelemes USB-s (mobil)töltőkre.
Esetleg valami barkácsolt akkus elemlámpához jó lehet, bár ez is elég erőltetett. Pl. hogy fog a cucc ezután kinézni?? -
Reggie0
félisten
válasz
Armagedown #90307 üzenetére
Ha van a kozelben alkatresz azokat azert konnyu elfujni.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Armagedown #90307 üzenetére
gondolom mert DIY körökben gyakoribb hogy az embereknek van pákája mintsem hot air gun.
-
válasz
Armagedown #89776 üzenetére
Én egy graetz hídra tippelek de bármi lehet. 4 láb, a fene tudja.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #89704 üzenetére
Próbálkoztam néhány tartós heggyel, még olyat is rendeltem, ami eredeti japán állítólag és hihetőnek látszó HAKKO csomagolásban érkezett. De nekem az sem vált be, pedig nem égettem túl, nem töröltem szivaccsal sem.
Ami legbiztosabb, a rézhegy, noha nem olyan tartós, de ha valaki nem használja napi szinten, nem is olyan vészes a kopás / fogyás:
https://vi.aliexpress.com/item/4000801534987.html
AliExpress Saver Shipping választható, a postai sarc elkerülése érdekében. Érdemes a csőtoldattal együtt rendelni, mert az biztosan jó hozzá.
Előzőleg olyan rézhegyet kaptam, ami valamivel kisebb átmérője folytán átcsúszott a páka eredeti csövén, így nem volt jó. De a linkről kapott toldat rendesen megfogja. Továbbá ezekből nem hiányzott az acél csőbetét, ezt kell figyelni:
A pillanatpáka velejárója a folyton elfogyó rézhegy (beoldódik az ónba), ezzel sajnos együtt kell élni, cserébe még mindig a világ legjobb pákája szerintem a TRP 2-73 / 75W. A huzalátmérő és hossz változtatásával még a feladathoz is szabható, igény szerint.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #89691 üzenetére
Ezt a fajtát szoktam használni, teszi a dolgát:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_88077-88077.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #89466 üzenetére
Mivel ezek elektronikai célú forrasztóállomások, alkalmas páka is van hozzá, tehát hőfokra stabilizált, hőérzékelős konstrukciók.
Légcsöves fúvó nem rossz állítólag, de nem próbáltam. Alábbi fajtát szokták kritizálni, hogy vagy túléget, vagy nem olvaszt rendesen, nehezen tudják beállítani vagy sehogy. De erre még nem jöttem rá, pontosan mi a baj vele, nekem működik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #89437 üzenetére
Labortápról javít, az mutatja az áramot.
#89436 hasman
Akkor tovább kell követni a tápvonalat, csatlakozó is szokott korrodálni, de nem ismerem belülről, hogy mik vannak ott. A LED-panel teljes nyitófeszültségét is meg lehet állapítani, teszt vagy a kötések feltérképezése alapján (mennyi soros, mennyi párhuzamos).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #87074 üzenetére
Célnak megfelel, de abból is létezik elvileg ez a fajta, ami csövön tolja a levegőt:
https://www.gordakelec.com/product/gordak-952b-single-digital-soldering-and-rework-station.html
Vagy forgalmazzák ilyennel is, ami egyben tartalmazza a ventilátort:
https://www.aliexpress.com/item/32595761749.html
Utóbbit rendeltem (akkoriban még féláron), építettem hozzá vezérlést, működik. A fűtés 230 V, ventilátor 24 V és van benne egy K-típusú hőelem, ami a kilépő levegő hőmérsékletet figyeli.
A ventilátort lehet fix 24 V-ra is kötni, vagy lehet szabályozható fordulatúra is megoldani, ha valakinek úgy jobb.
A fűtést pedig lehet szabályozni triac kapcsolóval, a hőfok függvényében. Nem komplikált, ehhez hasonlóan szokás megoldani:
https://robot.lk/viewtopic.php?t=4583
Van egy műveleti erősítő, ami a hőelem feszültségét nagyjából 100-szorosra erősíti, utána egy másik fokozat komparál egy változtatható referenciához képest, ennyi a lényege.
Csak a linken páka szerepel, de ilyen elven szabályozható a hőlégfúvó fűtése is. Igaz, hogy ilyeneket lehet kapni komplett is, nem drága, de mivel elég egyszerű a vezérlése, én inkább összeraktam magam, már az érdekesség miatt is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest