- LG V40 ThinQ - olajozott gépezet
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- iPhone topik
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
HUNited #89886 üzenetére
Igen ez a gondom, hogy ugyan legalább a könyvelő nyugodt lesz, hiszen kap egy magyar áfá-s számlát, amit ért és tud kezelni. Lehet elvileg utánvéttel kiszállításkor fizetni, legalább is még rendelés előtt ezt olvasom a holnapon, szal elvileg nem kockáztatunk ha működik amit kapunk.
Ugyanakkor ha bármi gond adódik, akkor nagyon valószínű hogy nem vagyunk előrébb annál mint ha a bangoodról rendeltünk volna.Pedig tényleg van választékuk a webshop név alapján kitalálhatóan CNC gépek terén, sokféle alkatrész-szerszám, egyéb kiegészítők, egész gépek...stb.
-
User_2
tag
válasz
HUNited #89870 üzenetére
EU adószámot kellett volna feltüntetnie és akkor rendben lenne,
persze akkor is be kellene jelentkeznie a magyar NAV nál.ott van az a lengyel adószám, ahol lennie kell:
https://cncworld.pl/regulamin-pm-11.htmlvalszeg olcsón akarta megúszni a képviselet az adószakértést,
vagy egészen egyszerűen egy ilyenolyan szakértőbe futott bele onnan lengyelből.lehet, hogy jószándékúak egyébként, csak kezdők még ebben a határon túli internetes értékesítés dologban, valószínűleg a nyelvi korlátok miatt hoztak létre nemzeti képviseleteket, ami egy csomó nem várt, HQ-ból nehezen szervezhető nyelvi /nemzeti sajátosságot és gondot is okoz
inkább kezdők:
https://www.cnc-world.it/azienda-pm-18.html
https://www.cncworld.sk/o-firme-pm-18.html
https://cncworld.de/o-firmie-pm-18.htmlegy darabig próbálkoznak, aztán majd ügyesebbek lesznek
-
mikk2000
őstag
válasz
HUNited #89840 üzenetére
Úgy 6600-6800 (gondolom mV) körül írja a készülék akkuinfó pontja azt a feszültséget amivel még optimálisan működik.
Gyárilag is 6 db összezsugorfóliázott 1,2 voltos akku volt hozzá, csak kisebb kapacitásúak.Most volt időm végigolvasni az egész hozzászólást nyugodtan. Na igen, több oldal eszmecsere után derül ki hogy már az kiinduló alapinformáció sem stabil.
De nyugi, hozzá vagyok szokva hogy mindig ez van, de a rosszabb, hogy szakembereknél is sokszor ugyanez van. Tegnap én is írtam egy hülyeséget, de erre jó a fórum hogy valaki észrevette és kijavított.
Mesélj majd hogy a két sorba kapcsolt lítium hogy muzsikált, amit én is javasoltam csak az egyszerűség kedvéért mivel nem tudtam milyen a foglalatod 1.5V-os kiszerelésben. Azóta kiderült hogy a töltőd még lítiumot is tud tölteni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
HUNited #89840 üzenetére
Így van, de ennek logikája, hogy soros kötésnél egy és ugyanazon áram folyik a körben, a paraméter pedig csak amperről és óráról szól. Ez egyébként az elektromos töltésmennyiség egysége:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektromos_töltés
Párhuzamos kötésnél az áram több ágra oszlik.
Megint más az energiamenyiség (Wh), ami már többet rejt: V x A x h. A tárolt energia mindig összeadódik, akár soros, akár párhuzamos kötés.
-
PHM
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
HUNited #89826 üzenetére
Az EMS berendezés érzékeny a 7,2 voltra, az alatt nem nagyon szeret üzemelni (programot elindítani)
Tehát itt alapból 6 x 1,5 = 9 V-os készülékről van szó, aminek 6 x 1,2 = 7,2 már problémás, ami elég baj, mert akkunál 1,2 V a névleges feszültség. Feltöltés után pihentetve 1,3 V körül áll meg egy cella és 1V-ig legalább érdemes lenne kihasználni a benne lévő töltést.
Sorosan az Ah-kapacitás nem adódik össze, tehát nálad 2 Ah az eredő (névlegesen)
Vannak ezek a rózsaszín Samsung 3500 mAh-s 8A-s Li-Ion akkujaim (INR18650-35E), amiket elemlámpákban használok. A minap vettem belőle pár újat. Ebből 2 db is elég lehet a készülék működtetéséhez.
Itt sorosan 3,5 Ah az eredő. Feltöltve 8,4 V és 6 V-ig ki lehet használni. Cellánként 3 V alatt már egyre gyengül és 2,5 V alá nem szabad meríteni, ezért szükséges ilyenkor egy BMS-modul is.
-
mikk2000
őstag
válasz
HUNited #89827 üzenetére
Úgy látom a topikgazda alszik szerencsére, mert amúgy a te problémád és átbeszélése nem igazán hobbielektronika tárgyú, kivéve azt a részt mikor feszt mértél ellenállásmérővel. Mivel a kérdéseid kifejezetten az akkumulátorok használatáról szólnak, szerintem specifikus topik is van rá, ott gyakorlottabb emberek írhatnak talán kevésbé baromságokat.
Azért még erre válaszolok, ha meg tudod oldani vezetékeléssel, hogy a két li aksit rákösd, én rákötném (azért a spec topikban rákérdeznék erre előtte). Kérdés hogy mi a jó franc értelme lenne, mivel a 6 aksid az 2200*6 azaz 12000mA kapacitású, míg a bugyiszínű lítiumod 2x3500 azaz 7000mA kapacitású, tehát a fele. De ezt se tudod kihasználni, mivel a fesz tartománya 2,75-4,2V, te meg írtad hogy 7,2-nél már nem kapcsol be (3.6V).
Egyébként szöget ütött a fejembe ez a 7.2V-nál már nem kapcsol be történet, és hát 7.2/6=1.2V, ami egy NiMH aksinál szerintem még normális üzemi feszültség. Tehát eleve ez a berendezés inkább ceruza elemre készült, és igen határon lehet csak aksival használni, nem véletlenül ajánlottam az AA li aksit megnézni ide.
-
válasz
HUNited #89828 üzenetére
Én elveszítettem a fonalat
de neked NiMh akkujaid vannak.
Egy combosabb dióda+2 méter vékony rézvezeték segítségével le kéne harcolni egyenként a 6 darabot 0,7-0,8voltra.
Mivel nikkel alapú imádja a gyorstöltést, 0,7-0,8C-vel meg kéne kínálni 1óra 15perc, 1óra 20 percig vagy amíg érezhetően nem kezd melegedni.
Az a 200mA csak halottnak a csók jelen esetben.
És ekkor kapacitást mérni a kisütőddel.
Kisebb összeget, pl. egy csomag óriás pöttyös rudit feltennék rá hogy helyrejönnek.
A maszatolást azaz a kisáramú formázgatást már elvégezte a töltő, a nagyáramú töltés egy teljes nullázás után meg kisöpri a memóriaeffektust mert a közhíresztelés dacára van neki.
Ahogyan Te elképzeled értsd meg úgy nem lehet egy multiméterrek egy fesszültségforráson ellenállást mérni. -
mikk2000
őstag
válasz
HUNited #89820 üzenetére
Ha megbízható NiMH aksit keresel, a Sanyo eneloop aksikat szokták ajánlani. Nem véletlenül nem olvastam lemerítési ciklust az aksidnál. Persze ma már egyre jobban elérhetőek az AA méretű lítium aksik is, lehet megérné akár olyanba beruházni már, ott a töltő sem olyan bonyolult, kérdezz rá a megfelelő topikban.
-
mikk2000
őstag
válasz
HUNited #89817 üzenetére
Azt valahol írtad korábban (mert a nyitóban nem) hogy a készülék be se kapcsol?
Én így tettem volna fel a kérdést:
"Skacok, láma vagyok, egyszerűen írjatok, szal' van 6-os NIMH aksi pakkom, és egy készülékbe pont annyi kell. Az aksik fel vannak töltve, de a készülék nem kapcsol be, hogyan állapítsam meg melyik aksi a rossz hogy ne kelljen mindent kidobnom?"A feszültség nyilván számít, de az sokkal jobban, hogy mennyi feszültséget ad a kívánt terhelésen. Tehát az, hogy a testépítő mutogatja az izmait és a lányok sikongatnak egy dolog, de ha segíteni kéne felvinni egy bútort az emeletre és összefossa magát, akkor sok mindenre végülis nem használható. Nézd nem tudom milyen töltőd van, de nagyon szar nem lehet ha meríteni is tud. Na, mondjuk nekem egy alap olcsó 10 ezres van, ami merítéskor (3 féle értékkel tud meríteni) kijelzi a feszt is. Tehát ha egy aksi gyanús, akkor elkezdem a csutira feltöltöttet meríteni, és nézem a feszt, ha az egyik jobban esik mint a többi, akkor kiveszem. De előre megmondom hogy neked az 1600-as terhelhetőségű aksival van gebasz, mert az a fő adata egy aksinak, hogy mennyi teljesítmény vehető ki belőle. Igazán "okos" töltők meg szerintem helyből kivágják az általuk rossznak vélt aksit.
A 2000mA egy általános adat. De már többedjére hozod szóba, ezért válaszolok: minden eszköznek van egy szórása, minden alkatrésznek is, van ahol kifejezetten ezt rá is festik az alkatrészre hogy hány % pontosságú, de technikai paraméterek közt biztos fel van sorolva. 2200mA az mindössze +10% eltérés, inkább örülj neki. Az a szép hogy a 10% nem minuszba van.
Ha nem tud refresh-t a töltő, megcsinálhatod manuálisan, tehát merítés-töltés ciklus vagy 4-5x a gyanús aksira. Közbe néha megfogni nem-e túl forró, hogy a házat esetleg ne gyújtsa fel ha robban, bár az intelligens aksitöltők hőmérsékletet is néznek vagy kéne nézniük.
De még mindig azt mondom amit korábban írtam, hogy túlbonyolítod a dolgot egy talált multiméter miatt.
Mert veszel aksit, (lemeríted)feltöltöd, majd elkezded egyesével cserélgetni a gyanus pakk elemeit, berakod ebbe a kütyübe, bekapcsol-e, és így egyből ki fog jönni hogy melyik aksi (aksik) az, ami megakadályozza a bekapcsolást. Persze méregethetsz halálba, ahogyan a kérésedre a többiek vázolták hogy hogy kéne. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
HUNited #89817 üzenetére
Van regeneráló töltőm (BC-700), ami addig tölt-kisüt, amíg már nem nő tovább a kapacitás. De a javulás nem tartós általában, így túl sok haszna nincs.
A kivehető Ah-érték mérvadó, nem a betöltött. Ha a készülék 300 mA árammal képes kisütni, akkor az van, de jobb lenne nagyobb árammal, úgy jobban érzékelnéd a belső ellenállás okozta problémát, ami miatt kevesebb Ah vehető ki.
-
-
mikk2000
őstag
válasz
HUNited #89808 üzenetére
Nem igazán lehet követni hogy mit szeretnél. Az látszik hogy találtál egy multimétert, elkezdted tekergetni, aztán rájöttél hogy lehet aksin ellenállást mérni, erre írták neked hogy ezt felejtsd el... mivel az ellenállás mérés pont úgy működik hogy feszt ad a multiméter és méri az áramot, tehát ha te ezt egy feszre rakod... adtál a szarnak egy pofont.
Van 6 db aksid. Az egyiket kisebb kapacitásúnak jelzi az intelligens töltő. Attól hogy te elkezdesz feszültséget ellenállásként méregetni, meg esőtáncot járni, meg írni a ph-ra, attól még az aksi technikai paraméterei nem változnak.
Szerintem a töltő által kijelzett kapacitást fogadd el mint az aksi terhelhetőségét, egy aksinál ez a fő paraméter. Esetleg annyit megtehetsz hogy nyomsz egy refresh-t arra az 1600mA-es aksira ha a töltőd tud olyat, hátha "megjavul". Amúgy meg érdemes a pakkból kivenni, mivel így a többiek terhelhetőségét is lerontja, és ugyanattól a gyártótól helyettesíteni egy másik hasonló paraméterű aksival. Szerintem túlbonyolítod a kérdést.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
HUNited #89808 üzenetére
Leginkább nincs sok haszna ezzel szórakozni, de elvben egy ellenállással rá kell terhelni az akkura, mint ahogy a multiméter elemtesztere is lényegében ezt csinálja, illetve az előző rajz is szemlélteti.
A terheléssel létrehozunk valamennyi áramot, ne legyen túl sok vagy túl kevés. Pontosan mérni kell az áramot és az akku kapcsain a feszültséget. Utóbbit terhelés nélkül is.
Ha ismerjük az áram, a terhelőellenállás és a kétféle feszültség értékét, abból az Ohm-törvény alapján számolható a belső ellenállás.
Egyébként:
Ah / h = A
Tehát az említett terhelés 130 mA.A kivehető Ah-mennyiség függ a terhelőáram nagyságától is, épp a belső ellenálláson képződő veszteség, illetve feszültségesés miatt, mint a linkelt példa is mutatta:
-
válasz
HUNited #89809 üzenetére
Ez így nehéz lesz mert semmi alapismereted nincs azon kívül hogy le tudsz olvasni egy multiméterről számokat és tekergetni tudod a méréshatárváltó kapcsolóját.
Ne sértődj meg nem annak szántam hanem realista vagyok.
Fogsz egy terhelést ami pl 1 ampert szed ki a cellából, ehhez eleve állítható stabilizált áramgenerátor kellene mert pillanatonként változik, esik, és megméred a cellát üresjárásba és terheléssel.
A kettő eltérése és a terhelőáram ismeretében számolható a belső ellenállás. Igaz ez statikus mérés egy adott munkapontba de a semminél jobb.
pl. üresbe 1,00V, terhelve 1 amperrel 0,98V akkor R=U/I azaz a cella közelítő belső ellenállása 0,02ohm azaz 20milliohm.
A mérés feltételez bizonyos jártasságot pl. a 4vezetékes mérési elv ismeretét különben beleszámolod a multiméter mérőzsinór meg az Atyaúristenke ellenállását is és durván hamis értéket kapsz.
de ez így nehéz leszhidd el nekem.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
HUNited #89797 üzenetére
16 Ω sok, az már totálkár, 16 mΩ lesz inkább.
Az ideális feszültségforrás belső ellenállása 0 Ω, a valóságban ezt csak megközelíteni szeretnénk. Tehát ezt ott belül kell elképzelni és sorosan értelmezni. De egy multiméterrel nem tudod mérni, hiszen ott van egy "zavaró" feszültség is.
Úgy lehetne, hogy megméred a kapocsfeszültséget üresjárásban és terhelve, majd abból számítani, de közben közben csökkenhet a feszültség is. Értékét befolyásolja még a töltöttségi állapot is.
A teszterek, töltők egyébként belső impedanciát mérnek 1 kHz-en (váltakozóáramú ellenállás), IEC-szabvány szerint. Japán akkukhoz letölthetők ilyen adatlapok, ahol szerepel.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Autós topik
- LG V40 ThinQ - olajozott gépezet
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- iPhone topik
- Xbox Series X|S
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- MSI CYBORG 15 A13V
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged