- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- OnePlus Nord 2 5G - észak-északkelet
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pötyi
őstag
válasz
rednifegnar #101019 üzenetére
A helyedben az első utamba kerülő barkácsboltban vennék egy olyan átmérőjű köldökcsapot, ami megfelel a pótlandó elem átmérőjének (nem tudom, hogy AA vagy AAA cerkaelemet akarsz helyettesíteni), majd vágnék a fa rúdból egy kívánt hosszúságú darabot és megpatkolnám a két végét valami fémdarabbal, vagy szöggel, amikre rákötném az áramot. Olcsóbb és gyorsabb megoldás, mint Kínából rendelni.
(Azt hiszem, talán 2 mm-enként lépked, létezik 6, 8, 10, 12, 16 mm-es, egy méteres rúd.)
-
Pötyi
őstag
válasz
rednifegnar #101017 üzenetére
Csak hely-kitöltésre kellenek, vagy rá is akarsz kötni kábelt a két pólusra?
-
-
Pötyi
őstag
válasz
btraven #100403 üzenetére
Nem _feltétlenül_ szükséges. A különböző színeknek köztudottan más és más a nyitófeszültsége.
A CR2032-es gombelem 3 Voltos, vagyis ha egy piros LEDet hajtasz meg vele, aminek kábé 2V elég, akkor annak a 3V az 150%, oda indokolt az előtét-ellenállás. De ha egy fehéret, annak meg pont jó. Szóval ez az előtét-ellenállás nem általános minden színre, hanem kifejezetten színfüggő.
Ahogy Vladi kolléga írta, hamarabb kiég, hamarabb tönkremegy.
Mondok egy hasonlatot: Még a nullás években olvastam egy tudományos értekezést arról, hogy mi a helyzet, ha egy processzort hajtasz a hivatalosan előírtnál nagyobb feszkóval? A tudomány jelenlegi állása szerint a proci átlagos éllettartalma kábé 6000 év. De ha túhajtod, akkor ez az élettertam drasztikusan lecsökken 4000 évre. Ééérted, először is te egyiket se éled meg, másodszor meg olyan gyors az avulás ebben az iparban, hogy az eszközt se használod ennek az élettartamnak egy századrészéig se.
Egy LED, ha kiég, akkor meg vesztesz kábé 20-50 Forintot...
-
Pötyi
őstag
válasz
Donki Hóte #100293 üzenetére
Ezek szerint a 14-es villamos vonalán laksz...
-
Pötyi
őstag
válasz
Vladi #100131 üzenetére
Talán a HQ Elektronika ?
-
Pötyi
őstag
válasz
Donki Hóte #99969 üzenetére
Urak!
Nem hiszem el, hogy itt vagyunk több ezren a fórumon és nincs egy önkéntes, aki elballagna [CS]Blade2 kollégának venni egy pàr száz Ft-os szutyok 3 KOhmos trimmer potmétert a Lomexbe, vagy a HQElektronikába...
Eljuttatni neki meg ugyanígy, leszervezve, hátha megy arra valaki...
-
Pötyi
őstag
válasz
plömplöm #99447 üzenetére
Nabasszameg... Még 2010-ben vittem be egy handycamet egy itthoni Sony szervizbe, mert kihullott a karosszériából egy icipici fekete, nem mágnesezhető ferrit csavar. Nem lobogott emiatt az a kasztni-elem, csak engem zavart a hiánya. Aszondja a pult mögötti csóka: három-négyezer Ft lesz! Kissé tágra nyílt a szemem, hogy milyen drágán mérnek egy kb. 3 miliméteres csavart, megköszöntem, majd seggel távoztam a boltból. Még abban az évben elevett a fene Barcelonába. Mit tesz Isten, akarom mondani hogy-hogy, hogy-hogy nem elvtársak, közvetlenül a Sagrada Familia mellett is találok egy Sony szervizt! Gondoltam poénból megpróbálom itt is! Bemegyek, kirakom a pultra. (Mármint a kamerát!
) Mutatom a csavarhiányt. A spanyol caballero elővesz egy ilyen kis csavart, óráscsavarhúzóval behajtja, majd visszaadja - és mosolyogva integet! Adios! Ott állok döbbenten: fizetnem nem kell?!? Legyint egyet. Ezért a kis szarért? Ugyammá! Szép napot, használja boldogan! Na, hát az ilyen eljárások miatt van a spanyol gazdaság a béka feneke alatt.
-
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #98689 üzenetére
Mondjuk egy TO220-asnak jobb a hőleadása. Ééérted, 12V-ból 5V-ot csinálni? A feszültségnek több, mint a felét gyakorlatilag elfűti. Ezért ajánlanám inkább azt a tokozást, ami hűtőbordára illeszthető.
Kiegészítés:
Bár abban igazad van, hogy ez már nem igazán férne be egy szerelhető USB aljzatba...
-
Pötyi
őstag
válasz
Steve_Brown #98226 üzenetére
Jah... Ezt az új számozást nem ismertem...
-
Pötyi
őstag
válasz
Steve_Brown #98224 üzenetére
-
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #98147 üzenetére
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #98004 üzenetére
Especiel arra én is rájöttem a fémjelzésből, hogy ez valami ballaszt-súly kell, hogy legyen.
A kérdés inkább az, hogy mi rossebet keres egy USB töltőben???
-
Pötyi
őstag
-
Pötyi
őstag
A boltos is hülye/nemtörődöm (nem kívánt törlendő), ha ilyen szarul dokumentált árut átvesz értékesítésre. Hogy még csak annyi sincs ráírva, hogy max. hány Ampert tud átvinni... Aztán meg majd csodálkozik, ha ha tízből tizet visszahoznak minőségi reklamációval, hogy a szutyok, túl vékony tyúkbél miatt nem tölt annyival a töltő, mint ahány Amper rá van írva. Aztán majd elmaradnak a vevők, ha ilyen lutri minőséget árul. Kéne, hogy legyen ilyen visszacsatolt információs lánc, akkor talán ebből tanulnának a boltosok is és a minőségi igény visszacsapódna egészen a gyártóig, akinek talán nem törne le a keze annyitól, ha néhány információt rábiggyesztene a kábelre. Ééérted!
-
Pötyi
őstag
-
Pötyi
őstag
válasz
gyáliSanyi #96486 üzenetére
Majdnem azt mondtam, hogy fúrj egy lukat az ajtóra, azon keresztül látszik, hogy ég-e bent a lámpa.
Legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás...
-
Pötyi
őstag
válasz
gyáliSanyi #96489 üzenetére
De őőő... Kihangsúlyoztad, hogy nem akarsz vastag falat fúrni. De akkor hogy akarod kivezetni falfúrás nélkül a bent-égő-fényt-kívül-visszajelző-led vezetékét?
Konkrétan valami drótnélküli megoldásra gondolsz?
-
Pötyi
őstag
válasz
gyáliSanyi #96486 üzenetére
Ha a helységen _kívül_ van a kapcsoló, akkor lehet kapni led-visszajelzős kapcsolókat:
-
Pötyi
őstag
válasz
Rodzser Mór #96372 üzenetére
Aha, tehát a ravasz, a gomb "nyomásérzékeny" és a benyomás mértéke határozza meg a fordulatszámot?
-
Pötyi
őstag
-
Pötyi
őstag
válasz
rednifegnar #95744 üzenetére
Én érzem magam agyilag terheltnek... What do you mean terhelve mérés alatt? Ha úgy érted, hogy működő áramkörben alkalmas-e mérésre, hát azt a franc se tudja. Én nem próbálnám úgy. Ez egy simple elemteszter. Nem mérőműszer. Kell bele egy tripla Ás elem.
Ez a Varta:
Ha jól tudom, ez a Varta 2 db LR44-es gombelemmel működik.
-
Pötyi
őstag
válasz
rednifegnar #95737 üzenetére
Esetleg ilyen?
A Lidliben vettem...
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #95537 üzenetére
Az LM7833-as létezik úgynevezett "TO-220" -as tokozásban:
Ahhoz meg van fasza gyári hűtőborda:
(Hiszen köztudott, hogy ez egyszerűen elfűti a felesleges áramot...)
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #95459 üzenetére
Emlékszem, a '00-ás évek elején volt egy olyan akció a Media Marktban, hogy egy X típusú nyomtató került 9900,- játékpénzbe, és járt hozzá egy induló toner. Viszont egy új toner ára 15 000,- játékpénz volt. Szóval jobban megérte venni egy új nyomtatót, mint egy új tonert...
Kiegészítés:
Az idevonatkozó vicc megvan?
Két milliomos beszélget:
- Látom, megint új kocsid van!
- Igen, sajnos kénytelen voltam venni egy újat, mert az előzőnek megtelt a hamutartója... -
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #95400 üzenetére
Európai Uniós irányelv a Right to Repair
-
Pötyi
őstag
-
-
Pötyi
őstag
-
Pötyi
őstag
válasz
ecaddsell #94970 üzenetére
De egy netes fórum nem feltétlenül így működik! Ott nem feltétlenül fogja mindenki felvállalni, hogy ő Szabó Ferenc, Debrecen, Monostorpályi út 17. III/2 szám alatti lakos! Legfeljebb annyit rögzítesz be, hogy ecaddsell becenévre hallgatsz. Na és ha egy fórumban van száz ilyen anonimizált becenév, akkor te mind a száz júzernek írsz egy üzit, hogy küldj egy fotót az állítólagosan defektes ledsorod gyári számáról, különben nem hiszünk neked? Úgy, hogy esetleg egy ilyen kisértékű szaron nem feltétlenül van gyári szám? Úgy, hogy mondjuk te nem a fórum adminja vagy, hanem csak egy másik olvasója fórumnak és nem látod a nem publikus e-mail címét a másiknak? Na és ha mégis minden megvan, van gyári szám, van száz igazinak tűnő név, száz különböző e-mail cím, hogy ne derüljön ki a koholt állítás és feltölt száz fotót a konkurrense száz eltérő gyári számú ledsoráról, akkor se fogod látni a statikus fotón, hogy az tényleg kiégett, vagy csak egy fotó egy amúgy működő ledsorról, amiről ő azt állítja, hogy nem jó.
No offense, én a te oldaladon állok, mert úgy _általában_ jó ötletnek tartom a felvetésed egy ilyen minőség-megosztó fórumról, DE száz egyéb fórumot láttam már és tisztában vagyok az esetleges hiányosságokkal. -
Pötyi
őstag
válasz
ecaddsell #94962 üzenetére
A bárki által hozzáférhető, közösségi minőségi nyilvántartás önmagában jó ötlet, de mi van akkor, ha az egyik cég üzleti okokból le akar járatni egy másikat és felvisz száz hamis minőségi kifogást a másik rovására? Ki fogja ezeket a bejelentéseket, minőségi kifogásokat ellenőrizni hitelesség szempontjából? Hogy tényleg igaz-e?
Vagy mi van akkor, ha te veszel egy tényleg szar minőségű ledsort a jól csengő nevű kínai Jincseng cégtől, a led tönkremegy három nap alat, te bejelented, lesz nyoma, hogy szar. A cég meg másnapra nevet vált és árulja ugyanazt a szart negatív komment nélkül, csak most már Kanton néven.
Egy jó nyilvántartás felkészül ezekre az esetleges működési porblémákra is.
Szóval bonyolultabb dolog ez, mint elsőre hangzik az ötlet.
-
Pötyi
őstag
válasz
MasterDeeJay #94534 üzenetére
Vigyázz, az ellenség hallja!
-
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #94515 üzenetére
Óbakker! Ilyet utoljára egy DeLoreanban láttam, fluxuskondenzátornak hívják...
-
Pötyi
őstag
válasz
mindenes24 #94224 üzenetére
Nylon?!? Ugye nem sima nááájlonra gondolsz? Tudod, pont elektronikai alkatrészek tárolásához, szállításához találták ki az _ántisztatikus_ zacsit.
-
Pötyi
őstag
78 KHz?!? Nemrég építettem házilag infra áramkört (igaz, én NE555-össel), de rohadjak meg papírzsákban, ha nem mindenhol azt írták volna, hogy a szabvány távirányító vivőfreki 38 KHz!
Kiegészítés:
-
Pötyi
őstag
válasz
MasterDeeJay #93463 üzenetére
-
Pötyi
őstag
válasz
leweegee #93370 üzenetére
Ez az áramkör meg tudja védeni a gépet az úgynevezett USB killertől?
-
Pötyi
őstag
A nagykörúti Azúr vegyszerboltban alig két hónapja vettem 15 %-os hidrogén-peroxidot egy literes kiszerelésben. Én Lego alkatrészek felületéről maratom le vele a kivált brómot, amitől megsárgulnak az elemek. (Ha minden igaz, égésgátló-égéslassító adaléknak keverik bele a Lego kockák anyagába.)
-
Pötyi
őstag
válasz
Salex1 #91563 üzenetére
Valami filléres aliexpress cucc nem lenne megfelelő?
-
Pötyi
őstag
válasz
czundermák #91529 üzenetére
Évekkel ezelőtt láttam már ilyen dupla tekerőgombot, az egyik egy külső gyűrű/gallér volt a másikon. Elképzelhető az, hogy a "koaxiális" (co-axial) szóval kéne kiegészíteni a keresést?
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 5414 RUGGED Core i5-6300 Touch "katonai" kivitel 6 Hónap garancia, áfás számla
- PS4 Slim 11.00 GoldHEN 500GB - Telepített játékokkal
- Samsung Galaxy S23 128Gb Phantom Black SM-S911B/DS
- Macbook Air M1 98%-os akksi, makulátlan állapot
- Lenovo T480S Touch (érintő képernyő) Intel Core i5-8350, 16Gb ddr4, 12 hónap garancia, áfás számla
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470m - i5-3GEN I 8GB I 480GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest