- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- LG G8X - kettőn áll a vásár
- LG V40 ThinQ - olajozott gépezet
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
skippper
senior tag
válasz
Vhiktor #189177 üzenetére
Az utóbbi mondatodban leírtakat számítottam ki és tettem bele pár hozzászólással lentebb egy Driveos excel táblába. Illetve mérést is linkeltem, aki szépen bemérte a különböző paraméteres DEQ mérések eredményét -30dB eltolással.
Ha lemásolod saját driveodra az excel táblámat és átírod a célgörbét a B39 és B55 között, akkor ki fogja köpni mellé a 15 és 30dB-el halkabb referenciához tartozó célgörbét.
-
skippper
senior tag
válasz
Vhiktor #189174 üzenetére
Igen és nem. A 75 phonos ISO226:2003 és a 60, illetve 45 phonos ISO226:2003 görbék különbségét toltam el. Ez a gyakorlatban egy jó 21.5dB-es 20Hzes kiemelést jelent, de ez csak olyan környezetben van használva, ahol eleve 30dB-el halkabb jel a "referencia".
Egy X phonos görbe ezek között azt mutatja meg, hogy a különböző frekvenciákat milyen hangnyomásszinten érzékeled ugyanolyan hangosnak, mint az X dB-es 1kHz-es szinuszjelet. Ez nem lineáris egyik irányban sem, például egy 75 dB-es 1kHz-es jel érzékelt hangossága megegyezik egy 102.5dB-es 40 Hz-es jellel, azaz van közöttük 27.5 dB különbség.
A 45 phonos görbe esetén, ami arról mesél nekünk, hogy egy 45 dB-es 1kHzes szinuszjel milyen hangos, ott már a 40 Hz ekvivalense 85.5 dB, azaz 40.5 dB-el hangosabb mély kell.Középfrekvenciákon nem kell eltolás, majd a magas régióban jóval kisebb mértékben, de újra érzéketlenebbé válik az emberi fül.
Ez a jelenség okozza azt, hogy ha halkan hallgatod ugyanazt a tartalmat, akkor úgy érzed, mintha jóval kisebb lenne a dinamikája.
Több AVR gyártó is ad rá funkciót, hogy ezt ellensúlyozd, többnyire azzal a logikával, mint amit fent leírtam (loudness compensation, correction, dynamic eq, stb), de ha pl. egy Denon erősítőn Diracot használok, akkor ezt elveszítem.
Ezt úgy oldom fel, hogy pontosan tudom, hogy milyen hangerőn szoktam este tartalmat fogyasztani (ez a -30dB nálam) és erre elkészítettem az eltolt görbét (az eredeti célgörbém összeszummázva a 75 phonos és 45 phonos kontúrok különbségével). Ha halkan mozizok, akkor ezt a filtert használom, így a halk tartalomnak is megmarad a relatív dinamikája. Pszichoakusztikai mágia, én nagyon szeretem
Itt megnézheted a különböző görbéket, meg egy kis leírást is hozzá:
[link] -
Vhiktor
nagyúr
-
-
powerup2
addikt
válasz
Vhiktor #187933 üzenetére
Nincs meg a mozis érzés az hogy szól a rendszer de az effekteknél nincs meg a kellő sub tartomány nem megy elég mélyre. Rosszabb esetben lehet hallani hogy a sub már a végét járja és egekben a torzulás. Az hogy milyen lesz a mély hang egy szobába nagyban függ a szoba adottságaitól. Egy subbal soha nem lesz jó hangod mert egy ponton még okés de pár centivel odébb már nem. Kérdéses az is maga a szoba milyen frekvenciákat erősit fel , vagy ha az illető pont kioltásban ül. Több kisebb sub is szóba jöhet megfelelően elhelyezve.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Vhiktor #187569 üzenetére
Már neharagudj,de ez fizikai képtelenség,
ha normális munkát csináltak volna.Betonszegély, két végén betonba ágyazva.(Első nap)
Földmunka, geotextil,daráltbeton(döngölés),porosmurva(döngölés),marosi,térkő lerakás(vágások),söprés,döngölés,söprés.Ha viszont a kétpálcikás gyári szegővel csinálták, nulla rétegrendel,lehányva a földre,némi ágyazóval alatta, akkor elhiszem.
De azért elnézést kell kérni,nem pénzt. -
VoidXs
nagyúr
-
Gino20
őstag
válasz
Vhiktor #187565 üzenetére
Az nagyon durva
. Hülyének nézik az embert, de azért manapság a "megrendelő" is utána tud nézni, hogy keményen át akarják-e b@szni vagy nagyjából reális az ajánlat.
Csak annyit írtam google keresőbe, hogy "térkövezés árak".
Első találat [link]. 50m2-nél ha csinál némi földmunkát, majd felületet (tükröt), rétegrendet, szegélyezést, térkövetést, "fugázást" az is messze kevesebb mint 2M munkadíj és ez nyilván csak az első találat, de van itt ilyen is [link] . Persze 200-300e ft-ért senki nem fogja megcsinálni kompletten.Ha azt mondod 1 napos munka, akkor val még nyomokban sem csináltál ilyet vagy ehhez hasonló dolgot. Ha mondjuk ez kocsibeálló, akkor leszed X cm-t (ehhez val kell munkagép), elkészíti a tükröt, visszatölti valami durva pl murvával, lapvibrózza (inkább CKT a jó, ha kocsi lesz rajta), szegélyt épít, homokkal vagy zizivel síkot húz és majd csak ez után jöhet maga a térkő + "fugázás". Ha ez csak egy sík placcon egy terasz, akkor egyszerűsödik a dolog, de akkor sem 1 napos sztoriról van szó, ha korrekten van megcsinálva.
-
Squirrel
őstag
válasz
Vhiktor #187547 üzenetére
Az hagyján, hogy az asztalos annyiert ver be egy szöget, de hallod minden mas is. Otthon félig kesz kis sorhazi lakás befejezéséhez végre találtunk valakit. Teraszhoz 2 lépcsösor, hogy lejusson az ember a 80 centivel lejjebb levő 4x12 meteres kertrészbe, teraszburkolás. Kaptunk egy árajánlatot, már azon is csak sasoltam, azóta már a duplájánál járunk. Kezdem ugy érezni magam, mint egy kibeb..szott malacpersely. Elküldeni meg nem akarom, mert ez a kivitelező volt az egyetlen, aki végre bevállalta és másfél év után hozzá is sikerült kezdenie. Nem értem, hogy miért mennek már ki a szakik külföldre, nekünk itt Svájcban gyakorlatilag ugyanannyiért burkoltak, mint otthon.
-
bonat
senior tag
válasz
Vhiktor #187408 üzenetére
Ez akkor nem vált automatikusan ugye?
Volt olyan gondom az előzővel (Vention), hogy ha csak egy HDMI volt rádugva bemenetre, akkor is random időnként a TV-n feljött a felbontás és csatlakozás ikon, mintha akkor csatlakoztattam volna a bemenetre valamit, pedig már 20perce ment rajta a set top box. -
válasz
Vhiktor #187233 üzenetére
Naja, de abban nincs pénz, és ezt a világot meg az hajtja, tisztelet a kivételnek, pl. te remek munkát végeztél a TVm kalibrálása során. Sok ember, cég vehetne példát rólad, meg az olyanokról, akik ilyen becsületesen dolgoznak. Sajnos egyre több hely "hígul" fel és már az sem számít akin 10kg pircing van meg nincs rendes bőre amin ne lenne tetkófesték.
-
python1
veterán
válasz
Vhiktor #187187 üzenetére
Igen erről szólt a videó lènyege.
VoidXs
Lássuk be, mai világunkban ez 0, 000001 az a rèteg aki dedikált moziban gondolkodik.
A többinek remek megoldások lèteznek mára, akár a PC- lejátszás/ forrás használata.
Most nem linkelem be azt a videót, ahol egy milliárdos a moziját a nappaliban rendezte be, volt vetítője is, de a 16k- s tèvèjèn nèzte inkább a mozit, pedig a legfullosabb vetítő is ott lógott nála, viszont PC- volt a forrása.
Ès mennyire meggyőző volt az egèsz. -
-
lenox
veterán
válasz
Vhiktor #186430 üzenetére
De valóban úgy kellene hogy képernyő lefedettsegtol függetlenül egyforma legyen a fenysuruseg, de sajnos nem ez van.
Egyszerusitene dolgokat, de az elvezheto kephez nem szukseges, meg ugye van ahol a technika nem engedi.Ezért van az, hogy bizonyos jelenetek egy miniled tvn jobbak mint oleden, pl a mátrix fehér szobás jelenete.
Ez azert a "jobb" definiciojan is mulik. Szerintem pl. magaban attol, hogy tobb fenyt ad ki a kijelzo, nem lesz jobb. Tehat egy ilyen full kepernyos (vagy fel kepernyos) vilagos feher az inkabb rossz, mint jo. De amugy egy rendes HDR reportban nem csak MaxCLL, hanem MaxFALL is van, tehat olyan content, ahol az atlagos fenyero 200 nit felett van elvileg nem is lenne szabad kijojjon, tehat nem baj, ha nem tud ennel tobbet full kepernyon egy oled tv, mert normal content nem lesz olyan. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Vhiktor #186423 üzenetére
Még egy pár a tesztjeimből.
Kezdjük az OLED-ekel:
Philips oled 818
Sony A80L
LG C1
Samsung S95B és S90C QD OLED: kalibráltan 1.000 nit
Samsung S95C QD OLED: 1.250 nit körül
Sony A95L: 1.350 nitAztán jöjjön miniled, látható, hogy itt már teljes képernyő lefedettség esetén is 600 nit felett van a fényerő:
TC C835
Samsung QN95B
Aztán abszolút belépő kategória (sima led tv):
Samsung BU8002
Egy kicsit amgasabb kategória:TCL C735
Philips PUS8818
A mostani miniledek 2.000 nit felett is tudnak és az még csak közép kategória pl TCL C845 2200 nit kalibráltan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged