- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
válasz
Khaosz55 #163637 üzenetére
Csacskaság, mert zárthoz körülbelül feleakkora nettó térfogat kell, mint reflexeshez. A ládában lévő levegő fékezi a membránt, attól jönnek elő az említett jó tulajdonságok. Ahogy előttem írták, a dugózás valóban parasztvakítás.
Azt elfogadom, hogy akkora légtérbe kevés az NSD. Nálam, 22 négyzetméteres szobában nagyjából elegendő volt, de ha már SVS, akkor inkább SB-3000. Vagy valami hasonló méretű és erejű. -
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Khaosz55 #163637 üzenetére
Én is teszteltem egy 30-as zárt ellenében.
Nagyon nem hallottál még akkor gyors pontos mélyeket.
Ezt nem csak én állítom, a tulaj is így gondolta.
A szivacs dugdosás, meg egy nagy paraszt vakítás.
Úgy el cseszi a hangot mint az állat.
Mindezt rew-el eq apoval küldtük a hallgatási pozba. -
-KP-
addikt
válasz
Khaosz55 #163603 üzenetére
Magánszemély. Pedig többször is írt a fórumba, és hozzá látogatók is írtak. B verzió, hogy berendeled és kipróbálod, max. visszaküldöd, ha nem tetszik.
Szerintem várhatsz a következő akcióra, mert ilyet nem szoktak
Ez most ilyen koronavírusos készlet kisöprő akció volt. 2 szub akciós a többi visszatért normál árra.
-
mettek
addikt
válasz
Khaosz55 #163279 üzenetére
Részvét. Én még itthon is így jártam. Egy használtan vett Yamaha avr-t szervizeltettem 3szor mire kiállítottak egy javíthatatlan, jóváírást igazoló jegyzőkönyvet. Ezt vittem az eladó céghez de lepattintottak hogy ezt a forgalmazó kell kifizesse meg nem is én vagyok a számlán. A forgalmazó meg erőltette hogy a kereskedő kell kezdeményezze a visszafizetést. Ha nem lennék jogász szerintem soha nem kapom vissza az árát. Egy kálvária volt. Úgyhogy óvatosan a használt termékekkel mert jöhetnek meglepetések hiába garis.
A Yamaha nagykert és szervízt nem is minősíteném kommuninkácio és együttműködés terén.
-
Quetz
őstag
válasz
Khaosz55 #163243 üzenetére
A mélytartomány-t teljesen másképp érzékeljük, mint a magasakat. Amíg a 75dB 500-2000Hz közötti pink noise-el mérve már jól hallható, addig ugyanaz a hangnyomás 20-80Hz mérőhanggal jóval halkabb. Lásd: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0019_Merestechnika/ch18.html
-
Quetz
őstag
válasz
Khaosz55 #163197 üzenetére
A 18000W a végfokra vonatkozik, bridge módban. Nyilvánvalóan overkill, de ezzel biztosította magát, hogy a végfok nem lesz szűk keresztmetszet.
Amit linkeltél cikk, az a PB13 ultra, nem az SB13. Szerintem hozza az elvárt teljesítményt, viszonylag sík grafikon a tuning frekvenciáig, ahol azután beszakad. Én hasonló képet látok a data-bass méréseken is.
A pro audio mélynyomók azért használhatóak, mert a szoba megtolja a mélyeket. Az ökölszabály, hogy a határfrekvencia alatt 12dB/oktáv kiemelése van a szobának.
A képlet: C/(2*L)
- C: hang sebesség
- L: a szoba leghoszabb oldala.Nálam ez: 343/(2 * 4.9) = 35Hz.
Elvileg a zárt láda 12dB/oktáv eséssel rendelkezik, amit 35Hz-től 12dB/oktáv kiemeléssel kompenzál a szoba. Szüret
-
Quetz
őstag
válasz
Khaosz55 #163195 üzenetére
A mért értékei jobbak 30Hz alatt, mint az SVS SB13 ultra, fej fej mellett halad a PB13 ultra-val és 50Hz-től pedig köröket ver rájuk. Ezek a számok a mezőn lettek mérve, kvázi visszaverődés mentes környezetben.
A mi kis szobáinkban jócskán van room-gain, ami megtolja a 30Hz alatti teljesítményt. Ezen felül mondhatni stackelve vannak, előtétfalba berakva, ami szintén ad 9-12dB pluszt a mély tartománynak. Csak azért nem ajánlott kategória, mert a data-bass amerikai és a szállítási költségek megdobják az árat.Másik oldala a dolognak, hogy nekem a célom az volt, hogy mellbe vágjon a basszus, az pedig 50-60Hz környékén kezdődik, pont ott, ahol a BMS erős. Gyakorlatilag így is többen kérdezték már, hogy van bass-shaker beépítve a kanapé alá?
-
Quetz
őstag
válasz
Khaosz55 #163097 üzenetére
A hangnyomás a bejövő jelszint + hangerő beállításából jön össze. két példa:
1.
- Bejövö jelszint a center csatornán = 0dB
- Hangerő beállítás = 0dB
- Eredmény hangnyomás = 105dB2.
- Bejövö jelszint a center csatornán = -30dB
- Hangerő beállítás = -10dB
- Eredmény hangnyomás = 65dB -
spiky03
veterán
válasz
Khaosz55 #163085 üzenetére
Nálunk még csak 1,5 éves lesz szeptemberben.
Mi még nem nézünk együtt semmit sem.De gondolom lassan eljön a mesék ideje.
Mondjuk még azok sem nagyon kötik le, nézi egy darabig majd megy játszani vagy pakolni.
De a zene az érdekli, ha megy valami muzsika már ropja is rá, mindegy milyen. -
BBéci
legenda
válasz
Khaosz55 #163002 üzenetére
Két Synthesis rendszert ismerek közelről, mindkettőt több helyiségben, többféle felállásban hallottam.
Az 1500 Array zárt, ezért az minden műfajon tetszett.
A One Array sokáig dobogós volt nálam, annak a szubládái basszreflex felépítésűek, ezért semmiféle zenével nem tartottam igazán jónak a hangjukat. Akciófilmekkel döbbenetesen nagyot alakítottak. -
Tamoo
nagyúr
válasz
Khaosz55 #163002 üzenetére
Szubhoz óriási fegyver egy mikrofon. Egy AQ Boxer ára.
Első körben a legjobbnak ítélt helyre raktam (ha nem lenne dsp ott is maradt volna), ott volt a legegyenletesebb, viszont volt pár nem kívánatos beszakadás. Ehelyett átraktam egy olyan helyre ahol a több a kiemelés, de nincs az a két beszakadás, a kiemelést pedig lehúztam dsp-vel. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Khaosz55 #162809 üzenetére
Igen, mert egy ultra high-end pro hangszóró hatékonysága van 1% körül, a házimozis cuccok tipikusan 0.01-0.1% közt (inkább az alsó részén) a bögrék meg valahol 0.0001%-nál. Bármilyen más limitált hangkeltőnek adsz energiát, az bőven túlszárnyalja. Ezért tud egy 10 W-os bass shaker úgy kanapét rázni, ahogy lényegében egy sub sem, mert ott nem alakul tovább a mechanikai munka, és lecsapódik a 100%-a.
-
-KP-
addikt
válasz
Khaosz55 #162803 üzenetére
A súly egy dolog. Ne a kínai CAV-ból indulj ki. Egy jó modern D osztályú végfok ennek töredéke.
https://www.alteadomotica.it/wp-content/uploads/2019/03/MRX-1120-720-520_Datasheet.pdf
Találtam datasheetet. Tipikus terhelést írnak, nem maximumot. Viszont a maximumot nem adják meg. Az ilyentől agyfrászt kapok. Nem igaz, hogy ezt nem lehetne valamilyen jogszabályban szabályozni már...
-
-KP-
addikt
válasz
Khaosz55 #162799 üzenetére
Akkor elnézést. Én azt hittem, még mindig a 1120-ról van szó.
Egy ismerősömnek van MRX720-asa nem túl érzékeny hangfalakkal. Eladta a 7*100W audiolab végfokát, mert elmondása szerint nem hozott pluszt az Anthem 720 mellett, míg a Pio LX avr-e mellett meg használta és kellett neki. Most akkor mi van??? Szóval én továbbra is kétkedve fogadom ezt az 5*25Watt mért értéket. Még a korábbi MRX500-as erősítőm is tudott olyan hangerőt, amit elég sokan már a kellemetlen kategóriának élnének meg. De lényegtelen. Ha tényleg ennyi, akkor nyaljanak sót.
-
VoidXs
nagyúr
-
-KP-
addikt
válasz
Khaosz55 #162788 üzenetére
Hát én ezt valahogy nehezen hiszem el.
ASR is lemérte, igaz csak szteróban. 2*143W 8 Ohmon. Nem hiszem el, hogy 5 csatornára váltva hirtelen eltűnik a teljesítmény 60%-a. 2*143W szteróban, majd összesen 125W 5 csatornán? Számomra ez így minimum megkérdőjelezi a teszt eredményét.
-
Quetz
őstag
válasz
Khaosz55 #162778 üzenetére
Elnézést, szerintem elbeszéltünk egymás mellett. Én a 1120-ra néztem teszt eredményeket, mert azért az jobban illik az Arcamhoz. A videón elmondja az ember, hogy a surround back kimenetek 60W-t tudnak, vagy 60W-al kevesebbet mint a többi - sajnos nem olyan jó a németem - és utána nem egyértelmű, hogy melyik csatornákat méri.
-
Quetz
őstag
válasz
Khaosz55 #162726 üzenetére
Szövegértelmezési hibába futottál. A feltüntetett érték "typical load", ami az áltagos felhasználás esetén-nek fordítandó, nem pedig maximális teljesítménynek. A dokumentációban feltüntetett értékekkel ezek a problémák szoktak előfordulni:
- Nem tudni, hogy átlagos vagy maximális értékről van-e szó
- Mekkora torzítás tartozik hozzá
- Milyen időtartamra vonatkozikAz egyetlen módja, hogy megtudd, mire képes az AVR, ha megméred. 7 csatorna esetén 0.1%-os THD mellett az Arcam 86.1W, az Anthem 69.6W leadására képes. Ez egy átlagos házimozis hangfal esetén 0.9dB hangnyomás különbséget jelent, ami a békafing kategória. Nem mellesleg mindkét AVR teljesítménye szegényes egy haladó házimoziba, mert ~ 97dB-t tudnak kihozni magukból, ami messze van az elvárható 105dB-től.
-
drdr
senior tag
-
Szabi_82
tag
válasz
Khaosz55 #161633 üzenetére
Hát jó lenne tudni hogy mennyit tesz le az asztalra a 20 hz-ból. Sajnos Semmilyen videót nem találtam amin szétszednék, hogy lehetne látni a motort, hogy milyen benne. Az erősítő lényegtelen, van saját. Most azon vacillálok hogy DIY-lesz a mozi mély láda, vagy vegyek gyárit, ami pár év s megadja magát. Saját tapasztalat Jamo 550.
-
robi-k
őstag
válasz
Khaosz55 #161610 üzenetére
Pff, kicserélik a teljes procit és DSP-t tartalmazó nyákot. Ez a mai "szervizelés"...
Még ha teljesen tönkre is menne a DSP (egy FW írási hiba nem okozhat ilyet), pl. az aliexpressen lehet venni új üres DSP IC-t, amit a megfelelő programozóban felprogramozva csak be kell forrasztani a régi helyére. Utána jöhet a szerviz csatlakozón (általában RS232) végzett FW feltöltés. -
-
exception
aktív tag
-
mandju
senior tag
válasz
Khaosz55 #161216 üzenetére
ha teheted, szerintem 4 atmos sugárzót tegyél fel... a régi moziszobámban nekem 4 volt és sokkal jobb burokhatást értem el, mint a 2 atmos sugárzós felállásnál. Ha olyan procit, avr-t veszel ahol elegendő a csatornaszám, akkor ne ezen múljon. A plusz 2 hangsugárzó nem jelent akkora plusz terhet szerintem...
Az új mozimban már 6 atmos van... ez persze még jobb... de ide már kell olyan proci/avr ami kezel is ennyi csatornát...
-
-KP-
addikt
válasz
Khaosz55 #161203 üzenetére
Ezt a videót linkeld be pls. Korábban a kis MRX500-at használtam és még a sztatikus Martin Loganeket is meg tudta hajtani elég kellemetlen hangerőszintig.
A 1120-ast kimérték, LCR szekció 77W a surround szekció meg 50W 1% thd mellett a csatornákat egyszerre terhelve. Nem valami veretes de átlag embernek elég. Főleg szubládák mellett.
-
mandju
senior tag
válasz
Khaosz55 #161203 üzenetére
Nálam is anthem van. Előtte rengeteg minden megfordult nálam. Az arc a piacon az egyik legjobb kalibráló rendszer a még megfizethető kategóriában. Az anthem mind mozin, mind zenén átlagon felül teljesít. Igaz meg is kérik az árát... ennek a 1120-nak viszont nagyon jó ára van... én nem sokat gondolkoznék rajta...
-
mettek
addikt
válasz
Khaosz55 #159553 üzenetére
Az a 8802 volt nálam. 1 millió alatt nem nagyon találsz jobbat. Én egy primare a30.7 elé kötottembe minőségi hangfalakkal. Nagyon jól szólt de megmondom őszintén hogy hatalmas különbséget nem éreztem a marantz 7013-hoz képest. Valószínűleg komolyabb mozis, sok hangfalas (9.x) igénybevételnél elhasalna a 7013 de 5 hangfalig sztem bőven jó.
-
BBéci
legenda
válasz
Khaosz55 #159374 üzenetére
Az LFE csatornára 120 Hz-ig kevernek jelet, bár a szabvány magasabb frekvenciát is megenged. Ha a szubládán 70-80 hertzen vágsz, akkor hasznos hanginformációt vesztesz. Annak ellenére, hogy meglehetősen kevés jel fordul elő 80 és 120 Hz között.
80 hertzet az erősítőn kell (erősen ajánlott) beállítani. -
mettek
addikt
válasz
Khaosz55 #159357 üzenetére
De a mély minősége lényegesen jobb a zártnak. Svs pb2000-em volt amit elac 2070-re cseréltem ugy hogy egy ideig mindkettő megvolt. Egyszerre hajtva a kettőt nem éreztem semmi extrát talán kicsit egységesebb volt a mély.
Aztán ahogy kikapcsolatm a pb2000-et azonnal feszes, ütős lett a mély és kitisztult az egész hangzás....a reflexszel mintha a mély ráült volna a hangképre.
-
BBéci
legenda
válasz
Khaosz55 #159337 üzenetére
Két hónap híján 3 évig volt a rendszerem része egy SPL 1200 Ultra, nagyon szerettem. 2000 wattja ellenére nem tűnt soknak, pont illett a nappalimba, ami 22 négyzetméteres. Nagy hodályba akkor sem tenném, ha lenne még 3 társa. Leginkább azért, mert csúcs hangminősége nem tudna érvényesülni.
Tegyél előre két PB-4000-et, az NSD-k mehetnek a kanapé mögé. -
Quetz
őstag
válasz
Khaosz55 #159087 üzenetére
Az Arena plázában és az Alleban van atmos kiépítésű moziterem. Ott, vagy esetleg egy fórumtársnál ki kellene próbálnod, hogy tetszik a dolog.
Nekem nem nyújtott akkora élményt, hogy elgondolkodjak rajta, de több embert is ismerek, akik imádják. Ezért hangsúlyozom a kipróbálást, mert senki sem fogja tudni helyetted eldönteni. Ugyanakkor nem olcsó mulatság kiépíteni, mert vacak hangsugárzókat nem érdemes felrakni, csak hogy legyenek... -
dhcodoki
senior tag
válasz
Khaosz55 #134102 üzenetére
A két oszlop közötti részt merev gipszkartonnal (vagy tégla, ytong, stb...) befalaznám. Fix vásznat tennék rá. A fal elé építenék OSB-ből egy dobogót úgy, hogy figyelembe venném az alsó lépcsőfokok trapéz alakú letörését. Ugyanolyan kővel burkolnám, mint amivel a lépcsőid vannak, vagy azokkal harmonizáló lapokkal. A dobogó két szélére (esetleg félig a lépcsőre, félig a dobogóra.. úgyis egy szintbe lenne hozva) menne a front. A vászon lehet szélesebb is, mint a rajzon. Ahogy adja.
A fal hátulját lebegő polcokkal dekorálnám.A mellékelt képeidből ez egy élhető, dekoratív nappalinak tűnhetne. De lehet a valóság mást kíván.
*a vásznat lehoznám amennyire csak lehet. Hogy minél közelebb legyen a kép közepe a szem magassághoz.
-
patroly61
tag
válasz
Szia!
1. kitenném a frontokat a két oszlopon kívülre így az oszlopok külső széléig érhet a vászon.
2. csinálnék a két oszlop felénk néző oldalára valami erős polc félét és arra helyezném a frontokat így magasabban is lenne a jelenlegihez képest kb. a vászon függőleges középvonalánál és nem a vászon alól szólna a hang. Ahogy látom a reflex port is elöl van így nem gond ha közel van a hangsugárzó doboz hátulja az oszlophoz.
3. hangáteresztő vászon -
válasz
Én ebben a térben, ilyen elhelyezéssel nem próbálkoznék nagyobb vászonnal, vagy ha igen, akkor hangáteresztőnek kellene lennie. Amúgy a vetítőnek is nem jobb a fényereje, ha kisebb felületre kell vetítenie (kisebb felületen koncentrálódhat a tudása)? Így kontrasztosabb kép érhető el - legalábbis a logikám szerint. De javítsatok ki ha tévedek.
Engem jobban zavarna az, hogy nem lehet a mostanit elég mélyre engedni. Állványt én is inkább cserélném valami nagyon alacsonyra, vagy akár két alátétre csak, és a centert saját állványra raknám.
Meg lehet gipszkartonnal eltakarnám a másik oldalról a két oszlop közötti részt és sötétebb árnyalatúra festeném.
A "mozigödröt" is burkolnám sötét padlószőnyeggel.
Vagy körbe függönyözés is játszhat mozizáshoz...
-
válasz
A bajod az a kis fa állvány, ami túl magas, előnyösebb lenne az elektronikát a földön és egy kisebb dohányzóasztalra rakni a centert például, és úgy tuti nyers 50-60 centit ami meg már jó is lenne. A vásznadat lejjebb tudod még engedni a tokból? És azokat a kemény felületeket vmi szőnyegfélével jó lenne lefedni.
-
DJMDJM
tag
válasz
Khaosz55 #132683 üzenetére
Sajnos nálam is hasonló a gond. Pedig nekem csak egy normál szobában van 1db. A mellette lévő helyiségben, a folyosón, de még a 2-vel arébb lévő heliységben is brutális mély van, csak ott halovány, ahol kellene. Hallgatói pozició picivel több mint 3méter, van mély, de a korábbi "filléres" logitech z 5500 nyomába sem ér. 1 és2 méter között olyan lyuk van, hogy nem is hallani , csak látom, hogy majd kiszakad a hangszóró. 😯 Egyelőre ötletem sincs, hová kellene tennem a sub-ot, hogyan is találjam meg az ideális helyet. Eddig a helycserés dologra gondoltam, de pont neked írta BBéci, hogy nem biztos, hogy az a legjobb hely, ahol a leghangosabb. Egyébként hány hertzes anyagot kellene lejátszani, mikor keresem az ideális helyet?
-
Ear001
addikt
válasz
Khaosz55 #132684 üzenetére
Jaj, ne már. A zárt láda sokal egyenletesebb frekvenciaátvitelű. A reflexnek egy elönye van, érzékenyebb, ezért kisebb erősítőteljesítmény elég neki. Cserében a reflexnyílás hangolási frekvenciája körül kiemel, és a hangszóró rezonancia frekije körül csillapítatlanabb.
Az pedig, hogy autóban a szubon muszáj lenne fázist fordítani, az marhaság.
-
python1
veterán
válasz
Khaosz55 #132684 üzenetére
Rádásul kocsiba fordítva kell bekötni a subot,hogy kapj értelmes hangot,ne csak puffogást.
Nálam is az a probléma mint nálad,kb az én nappalim is akkora mint a tiéd,de még társul hozzá 4m belmagasság. Viszont 2db Pistiféle zárt sub 40cm-es membránnal helyrehozta a dolgot,de reflexes tönkrevágja,sajnos én érzékeny vagyok a reflexes subokra,kihallom azonnal,hogy zúg,búg brummog.
Van itthon 2db zárt subra való anyagom,de egyelőre lusta vagyok megcsinálni,inkább szenvedek a lyukas subbal. -
Tonyka 2
tag
válasz
Khaosz55 #132441 üzenetére
Miért kéne, ha Large-ra rakod akkor full band-re rakja a frontokat, és ki is szűrkézi, tehát nem enged hozzányúlni. Mivel fullra rakja gondolom feltételezi, h megfelelő mélyeket produkál a front, így nem duplázza azt még a subbal is. Nekem ez logikusnak is tűnik, és a 7702-n így is van. Akkor enged a subra mélyet ha small-on van a front szekció.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple MacBook Air 13 2017 A1466 512Gb SSD / i7 / 8GB RAM / 12 hó jótállás
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3039, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest