- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Poco F7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple Watch
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Pixel 10 minden színben és oldalról
Hirdetés
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dorian #168930 üzenetére
Falfelületre a HD akár jobb is lehet annak függvényében mi a cél, bár hatalmas különbség nincs, de valószínűleg egyfélét veszek. Alsó tartományban viszont jobb az ND mint az XD 100mm-től, hacsak nem a 20Hz alatti tartományról van szó, de ott úgysem csillapít egyik sem eleget.
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #168927 üzenetére
A Fischernek vannak (papíron) elmebeteg értékeket tudó ragasztói, és ők nem viccelnek a rögzítéssel. Ez pl. 140 kg/m2 kezdeti tapadás: Prémium szerelőragasztó MK
Az ajtó jelenleg egy íróasztal mögé csúszik be, amin a HTPC van de eléképzelhető hogy ott átalaítások lesznek és akkor ezt meg tudom oldani.
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #168925 üzenetére
Ja és mérésekből ugyan nem látom, de a mennyezeti első visszaverődéssel is jó lenne kezdeni vmit, csak menyóra furkálni elég macerás, lusta vagyok.
Ne is mondd, én szinte csak oda tudnék, mert bal oldali első visszaverődési pont tolóajtó, jobb oldali 340x240 cm ablakfelület (vastag blackout függönnyel), a mennyezet pedig monolit vasbeton, alsó vasra rögzített fűtés/hűtéscsővel tehát nagyon rizikós fúrni. A paneleket szerkezetragasztóval lehetne stabilan rögzíteni, viszont akkor meg a hűtés/fűtésnek adtam egy pofont. Olyasnmin gondolkozok hogy 10-15cm távtartóval függesztve, talán...
-
denesdr
addikt
válasz
Dorian #168918 üzenetére
Azért a 200Hz alatti torzításokat (csakúgy mint a többi frekvencián) is érdemes leelenőrizni, hogy nem-e a hangsugárzóból ered. Ha a sugárzókból ered és nem akar az ember komolyabban belepiszkálni (persze ennek a kimenetele is lehet könnyen kétséges), akkor csak a csere segíthet vagy más keresztváltás, végső esetben a belenyugvás.
-
denesdr
addikt
válasz
Dorian #168643 üzenetére
Abszolút értéket nem tudok mondani a mért hangnyomással kapcsolatban, de fülre hangos volt, ahogy emlékszem.Ha meg nálad tényleg nincs szobai nyereség (amit kétlek), akkor ott a Dolby szub kifújna 30Hz kürül ahogy a gyári adatlapja is írja. De fölötte nagyot alkot az tuti és kárpótol bőven, szvsz.
Az alsóbb sávban még egy süketszoba sem szokott nyereség nélküli működni, annyira nehéz elnyeletni azokat a hullámhosszokat.
-
denesdr
addikt
válasz
Dorian #168641 üzenetére
Ha van a dobozok mögött fal, akkor lesz nyereség is. Mérted már közvetlen közelről a szubodat?
A main mode 50Hz-nél van. Csak azért raktam be képet, mert ebből jól látszik hogy a modenál nincs semmiféle extra torzítás, sőt mivel a mode DSP-vel ki van simítva, ott a hangszórónak jóval kevesebbet kell dolgoznia ezért majdnem ott a legalacsonyabb a torzítás.
-
denesdr
addikt
válasz
Dorian #168630 üzenetére
A szoba módusai is nyereség, de nem feltétlen arra kell gondolni. A módusok többnyire szűksávú csúcsokat okoznak, amiket végülis ugyanúgy hasznunkra lehet fordítani. Egy nagyobb helyiség fő módusa simán lehet a 20-30Hz tartományban, ezzel rengeteg terhet le tud venni a szubok mélytartományú átviteléről. Ha van anechoic módon 20Hz-en -3dB értéket (valóban)tudó szubunk, akkor kapunk egy jókora kiemelést a szobai átvitelben, ez szinte garantált. De ha a módusnál már jónéhány dB-t esik szub átvitele, akkor akár el is tűnhet a kiemelés a hallgatói pozícióban mérve/hallgatva, mintha ott sem lenne.
-
arcitec
addikt
válasz
Dorian #168576 üzenetére
No,azt nem értem mi az, hogy nem megítélhető. Onnantól nem is az a lényeg( mi a kettő vs. de azért az is), hogy ha vált és feljebb, mindegy is. Jobb lett, vagy sem. Végül is az számítana.
Az viszont tény, hogy Pure Audióban hallgattam koncertet, amin nem igazán volt jó a Dolby 5.1. 2.1-ben tökéletesen kitisztult és hát ott a szub is ment(zenén).
-
-KP-
addikt
válasz
Dorian #168576 üzenetére
Hát igen, ha valami, akkor ebben jók a gyártók. Fragmentálni a termékpalettát. Az egyik sorozatot y hangszóróval szerelni, a másikat z-vel, a harmadikat x-el. Sokszor még ráadásul ahogy haladsz feljebb, úgy kapnak nagyobb erősítést is. Aztán ebből vonj le valamilyen következtetést
-
bteebi
veterán
-
-
BBéci
legenda
válasz
Dorian #168481 üzenetére
Hallottad XT Ricsinél a zárt Fathomokat és ha jól tudom, nagyon tetszett a hangjuk. Én is hallottam, nem egyszer és nem kétszer, hanem sokszor, nálam az a referencia szubbasszus hang.
Ezek után lehet kérdéses, hogy milyen szubládát vegyél?
Nyilván nem Fathomot, mert az iszonyúan drága, bár megérik az árukat, de hogy zártat, az egyértelmű. -
Tamoo
nagyúr
válasz
Dorian #168481 üzenetére
Két zárt 15"-os Ultimax.
Ha nem akarsz külön DSP-t venni és szívni az összehangolással (mivel szabad csatornád már nincs PC-ről kifelé) akkor pedig egy zárt 18"-os Ultimax. Árban is olcsóbb. Bár most egyik sincs.De nincs még saját tapasztalatom gyors reflexessel, hogy az valójában milyen az Ultimaxhoz képest...
Azon vergődök, hogy belevágjak-e, rohadtul nem illik ide, az tart vissza.De nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit nyújtana, úgyhogy lehet a hülyeség győz nem a racionalitás.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Dorian #168481 üzenetére
Ezt senki nem fogja.😉.
Amit Tamoo ír teljesen igaz.
Minden teli van kompromisszummal.
Valamelyik oltáron mindig adózni kell.Te is nappalis vagy, nem hiszem hogy jó szemmel néznél egy monstrum reflexest, a zárt meg nem adja vissza amit mozin kellene.
Minél jobb driver, annál jobban közelít,de az igazi sose lesz. -
Quetz
őstag
válasz
Dorian #168435 üzenetére
Mindkettőtöknek igaza van! A felületre érkező hang egy része elnyelődik, egy része visszapattan, egy része pedig átjut rajta. Hogy ezen részek hogyan oszlanak meg, azt pedig méréssel lehet megállapítani. Valószínűleg az akusztikai mérnökök ezernyi táblázattal rendelkeznek, ami ezeket a paramétereket tartalmazza.
-
python1
veterán
válasz
Dorian #168242 üzenetére
Nem egyértelmű a dolog, mert a frontok is a vászon mellett kapnak majd helyet a vászonnal egysíkban, tehát nem a padlón fognak állni hanem on wall megoldásban. Tulajdonképpen nekem is idegen lenne a felső elhelyezés, de eléggé sok helyen láttam ilyen megoldást, viszont ha felső elhelyezést kapna a center akkor a vásznat kellene a padlóhoz közel elhelyezni.
Az biztos, hogy most így beépítve rengeteget dobott a megjelenésen, legalább 40cm-t spóroltam, így a frontoldalon a kábelek látványa nélkül teljesen más dimenzióba emelte a mozi élményfaktorát, ha azt vesszük még családosoknak is előny ahol pici gyerek van, takarításról már nem is beszélve. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Dorian #167980 üzenetére
Drasztikus különbséget akkor hallanál, ha mondjuk a front lenne ellenfázisban. Kevés átúszó hang van surroundokon, inkább csak atmoszféra, és az egyik oldal visszaverődései ki tudják egészíteni a másik oldal fázishibáit. Ha arra vagy kíváncsi, hogy önmagában milyen kárt okoz a jelenség, sztereó zene közben cserélgesd az egyik oldal polaritását (tudod ki-be kapcsolni a szűrőt), és el fog tűnni minden átmenet a két hangszóró között, amennyiben ellentétes.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dorian #167977 üzenetére
Általában a műszakilag tökéletes hangot hívják hidegnek. Aminek nincs semmi karaktere, és a lecsengések olyan gyorsak, hogy például süketszobában felvett dobhangok mintha eltűnnének. Az ilyenek miatt sokan nem szeretik, de szerencsére a mozit ezekhez tervezték. A "neutrális", amit gyakran a világban is hallasz (a környezet hibáihoz hasonló hibákkal), ezért hangzik szépnek, de a valóságot ettől még nem adja vissza. Ezért nincs a hideg hangképű (főleg amerikai) gyártóknak túl nagy támogatottsága, hiába tudnak a megfelelő környezetben ezek teljesíteni a legjobban.
Olyan ez, mint a fehéregyensúly, a valóság nem az, amit neutrálisnak hívunk, a Nap fehéregyensúlya 5200 K, míg a neutrálisként meghatározott 6500 (néhol 6300) K ennél sokkal melegebb.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dorian #167959 üzenetére
Tudod, ki mit ért neutrális alatt.
Ez is csak egy jelző. Amp4me-t használtam huzamosabb ideig, az én koordináta rendszeremben az közelebb áll a melegebb tónusú hanghoz mint a neutrálishoz. Az pl. nekem is kellemesebb, hosszan hallgathatóbb zenére mint a Crown XLS. Utóbbi magas tartományban harsányabb hozzá képest.
Ami valakinek szépen csilingel az másnak bántóan visít. -
-
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dorian #167817 üzenetére
Két külön fázis van. A késleltetésből adódó pontatlanságokat is hívjuk fáziskülönbségnek, de amiket te nézel, egy hangszóró matematikai fázisát írják le (domináns komplex jelvektor tangense), amit bárhogy késleltetsz, ugyanaz marad. Az látszik, hogy az RL és RR alig tér el 90 fokot, szóval az SR és a SUB lenne invertálandó, azzal tennék egy próbát.
#167820 alphamooncam: Ilyet csak akusztika okozhat. A Cavern fáziskalkulátor nem otthoni környezetre készült, hanem azt mutatja meg, hogy ha egy színházban vagy moziban egy erősítő hajtja például az összes surroundot, akkor hogyan kell bekötni a polaritásukat, hogy egymás hangját minél kevésbé verjék szét azáltal, hogy nincsenek egyenként késleltetve, de ilyen otthon nincs, nagyon kevesen kötnek egy végfokra akár két surroundot is.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dorian #167817 üzenetére
Basszus elhelyezése előtt célszerű lenne a REW-ben szimulálni a jövendőbeli helyét.
Lehet mozgatni a virtuális szobában a szubot, és ahogy mozgatod, párhuzamosan látod a grafikonon hogyan alakul a frekvenciaválasz.
Tudom, hogy kapcsolt helyiséged van ( konyha ? ) , de ha az oldal fal mellé tervezed tenni lehet ez nem fogja annyira befolyásolni ( tipp, ki kell próbálni, több mint a semmi )
Más.
Cavernben, ahogy vittem be a szoba és a hangsugárzók elhelyezkedésének az adatait és mellette még be volt kapcsolva a fázishelyzet mutatása ( piros csík ) egészen kis hangsugárzó mozgatással polaritást lehetett váltani.
Figyelem, különbség van a rendszereink között a beállításokban mert amíg Nálad az AVR full alapon áll, addig nálam a távolságok (késleltetés) és a hangnyomás egyszintre hozása, a processzoron van beállítva, ezért nálam a fázis eredmények (az LFE-n kívül) 0-n állt.
A Te fázisértékeid kaotikusnak tűnhetnek, de szerintem ez a normális. Ezt a késleltetések, mikrofontól mért távolságok okozzák.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dorian #167817 üzenetére
Fázis témát én skippelem, írjon olyan aki ért hozzá.
Két zárt UM15 500x500x500-as méretben jó lenne Neked.
Azzal biztos nem lősz mellé.
#167818 Jigsaw04: Múlthéten kísérletezgettem az EQ kikapcsolgatásával. Késleltetés, csatorna jelszint maradt, csak kizárólag az EQ-t kapcsolgattam úgy hogy szubbal hallgattam zenét. 100Hz-es váltás. Ha a frontokról lekapcsolgattam az EQ-t, akkor igazából zenéje válogatta, hogy melyik hogy tetszik jobban. Ha a szubról lekapcsoltam, akkor azonnal ugrott a tökéletes illesztés, azonnal szétesett. Amikor rajta van a szubon az EQ, zenén egyszerűen nem lehet megmondani, hogy az szól. Én aki ismeri is elvéreznék, annyira be tud simulni. Persze ki/bekapcsolva hallani hogy hozzátesz alul, de ha csak leülök és random ki vagy be van kapcsolva, kicsit bizonytalan lennék (Úgy hogy a frontok is lemennek 30Hz-ig). Szóval arra akarok kilyukadni, hogy a jó szub is csak "DSP-zve" igazán jó, kiemelések azonnal hazavágják a balanszt. Kiemelések nélkül meg kell a nagy tányér+teljesítmény.
Sokkal jobb mélykiemelésen ülni mint beszakadáson.Egyik alapelv. Előbbit könnyen javítot EQ-val, utóbbit nem.
-
Quetz
őstag
válasz
Dorian #167662 üzenetére
Gondolom azért, mert ez volt 2013-ban a csúcs Denon AVR. Az utána következők már nem rendelkeztek ezzel a tulajdonsággal. Azoknál a modelleknél jött vissza a lehetőség a lekapcsolásra, ahol több csatornát tudott dekódolni az AVR, mint amennyi végfokkal rendelkezett. Azonban még akkor is csak a front jobb/ball volt normális választási lehetőség.
A 3700/4700 viszont középkategóriás cucc, ezért is tartom nagy jelentőségünk, hogy a funkció megjelent ebben az ár kategóriában. A 8500 azért jobb, ott külön külön csatornánként állítható, a többinél meg mindent vagy semmit alapon működik.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dorian #167641 üzenetére
Jó kérdés. Én nagyon kíváncsi vagyok a refis verzióra, de hallani kellene...
Attól függetlenül, hogy a zártnak ilyen fosul néz ki itt az impulzusválasza, még baromi feszes, jó a hangja.
Refisből most ahogy volt időm 12"-os hangszóróra méretezgettem dobozt, hát az kb. úgy nézett ki, hogy 450x600x500mm (széles x magas x mély), ez kb. a 15"-os zárt mérete. Viszont ha a nagyobb hangszórót akarja az ember reflexes dobozba akkor az már elég méretes.
Nekem az jött le, hogy mi elég hasonló hangnyomással mozizhatunk, meg nálatok is nyitott a légtér hátrafelé. Ha csak a hangnyomást nézzük én azt mondanám vagy egy zárt 18" ami tovább hajtható (árban ez jön ki a legjobban) vagy 2db zárt 15" vagy 2db 12" reflex.
Lehet megalománnak tűnik a T12 után és úgy gondolod fölösleges lenne, de egyáltalán nem az. Én nem mozizok durva hangerőn és nincs is túlhúzva a mélyem, így az 1db zárt 15" elég a filmek 80%-ához, a 20%-nál ahol nem fukarkodtak az LFE csatornával pedig nagyon határon van. Nem koppan fel, de a max lineáris kitérés fölött is dolgozik.Polaritást passzolom. Még egyszer sem pipáltam be.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dorian #167638 üzenetére
Vízszintes tengely idő lenne.
Enyém is ilyen gyászosan néz ki. Betudtam a zárt ládának ... ezért néznék meg egy reflexeset, annak tuti nem ilyen az impulzusválasza.
Polaritást nálam is van hogy össze-vissza írja, de van hogy csak a bipólnál "téved". Utóbbin persze nem csodálkozok. -
alphamooncam
őstag
válasz
Dorian #167520 üzenetére
Azon buktam, ki hogy általánosít, meg elavult az S/PDIF.
Nem, nem avult el, és még mindíg jobb hangja van, mint az USB-nek, de legalább pariban van.Ha ez igaz, márpedig így van, akkor nem lehet elavult.
Hozd át a cumód, oszt meglátjuk...
(Tudom nálad még kicsibaba van, én meg már igazoltan túl vagyok a víruson)
-
robi-k
őstag
válasz
Dorian #167369 üzenetére
Így igaz
És akkor még jön ráadásként a driverekkel, programokkal való szívás a telepítés/frissítések után, hogy végre működjön is úgy, ahogy szeretnénk. De van ebben is öröm, ha már végre működik és tudsz rajta filmet nézni vagy zenét hallgatni az elvárt kényelemmel és minőséggel
Sok évvel ezelőtt volt próbálkozás arra, hogy PC-re épülő, a végfelhasználónak valóban csak plug and play lejátszókat gyártsanak, de mindannyian ismerjük a történet végét
-
Khaosz55
addikt
válasz
Dorian #167287 üzenetére
Én erre tuti építenék egy szép HTPC-t. A másik meg az ilyen készgépekben szvsz a lehető legsilányabb pc-s cuccok vannak benne. Ne gondoljunk itt minőségi tápra vagy alaplapra. Ha meg egyszer bele ássa magát és tényleg kell madvr-t akar normálisan használni, akkor meg az egészet kukázhatja. Mert a házba semmi nem megy bele a táp nem bír el semmit az alaplap nem bővíthető. Max rádughat egy külső vinyót. Nekem a madvr elzabál 30-40%-ot a RTX2080super kártyából és lehetne még bőven tolni neki.
-
spiky03
veterán
válasz
Dorian #167254 üzenetére
Köszi.
Csak akkor lehet egy ilyet szeretnék be mert kb ennyi a miniDSP HD is, és azzal csak a szubot tudnám managelni.
Egy pcvel meg akkor mindent, árban meg a miniDSP alatt lennék.Persze kell majd hozzá egy segítő kéz is aki mindent beállít hozzá az Eqban meg mindenhol, mert az nekem negatív.
Meg kell fogni minden garazst a 2.gyerek előtt
Jól gondolom?
-
spiky03
veterán
válasz
Dorian #167231 üzenetére
Ugye milyenek ezek?
Engem is ők löktek bele.De kb úgy jön ki a matek amit Tamoo is írt.
Az Ultimax most €299,95 ha majd lesz raktáron.
Láda kb 80tol indul, erősítő meg amilyet szeretnél rakni. Crown van 100ert 1502es használtan. Behringer 3000 új 100 körül van a 6000 meg 160 körül.
Plusz még a csatlakozó meg a hangszórókabelek, de elvileg nem kell aranyáron venni őket jó sima is ide.Én ezeket néztem, ezekről tudok nyilatkozni ár ügyben.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dorian #167129 üzenetére
Ha megvan REW szerint az elégséges hangnyomása a sweep-nek és nem klippel akkor a függőleges skála szempontjából minden mindegy, csak esetleg a dB értéknél nem helyes eredményt látunk, de ez a frekimenetre nincs szinte semmi hatással. Ezért mindegy.
Én ezzel a részével abszolút nem foglalkoztam, hogy milyen pontos, úgyis 1-100-ig állítom a volume-t és nem érdekel az hány dB. Szóval itt nem tudom mi a tökéletes eljárás.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dorian #167061 üzenetére
Azért volt már épp elég vita itt-ott ezzel kapcsolatban hogy "ha úgy is lesz sub-om akkor minek az álló mozira", erre céloztam, lehet hogy inkább a belépő témája szokott ez lenni párszor.Az átmérő egyezéssel eddig is tisztában voltam, épp ezért utaltam arra hogy ez elég sokszor nem áll össze ennyire ideálisan, sokszor még az előre összeállított szetteknél sem, illetve sokszor a centerből adott hangfalcsaládon belül nincs is lehetőség megválasztani ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2192, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3027
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest