- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lizsó
csendes tag
válasz
kabar #109128 üzenetére
De biztos hogy ugyanaz a zúgás. Volt már "szak"szervizben is, és nem találtak semmit
Ha nincs egyetlen bemeneti forrás sem rákötve, akkor is hallani sajnos.Igen, ez a füles másik lehetősége...
Van optikai bemenetes füles pl. Sennheiser RS 175, de 80 ezer egy fejhallgatóért nem olcsó... -
Termi16
őstag
válasz
kabar #109074 üzenetére
A kezdettől messze vagyunk, volt már itt 3-as Yami, 508-as Onkyo, HK AVR 255, és az előző 2311-es Denon is. Ha nem megy tönkre, akkor ez most egy jó ideig megfelelő lesz mindenre
Már "csak" a hangfalszettet kéne cserélni, ha úgy alakul...
Norbi 72:
Köszi!spiky03:
Nem tudom, mérges lettem pénteken, hogy az avx-es srác nem érti meg, hogy max 200-at adok az erősitőért, ezért elkezdtem nézelődni, és jófogáson találtam kb 2 perc alatt. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
kabar #108940 üzenetére
ja a felreertesek elkerulese vegett: egy akciofigyelo topikbol jott az otlet es par ora alatt elkapkodtak a keszletet, enyem az egyik utolso volt este 8kor. egyebkent 740 euronal olcsobb ez a modell meg nem volt, a kifuto 830as elodmodell uj aron meg mindig dragabb, mint amennyiert vettem.
igazabol ami miatt nagyon kivancsi vagyok, hogy nem nagyon talaltam teszteket a nemet lite-magazin kivetelevel, ok viszont ugy nez ki imadtak az eredeti araert is. ugy nez ki jol is szol.
-
proci985
MODERÁTOR
-
dunkel
őstag
válasz
kabar #108919 üzenetére
hallottam olyan itt szeretett hangfalat, ami külsőre nem keltett gagyi hatást, de meglehetősen sokolként szólt
Azzal, hogy ebbe a topikba beírtál, már te is az "itt"-hez tartozol - ójaj. Írd le szépen mi nem tetszett, nem fog senki megharagudni. Ezzel együtt azt is írd le lécci abból a pénzből mi az ami szerinted jó hangú - csak, hogy tudjuk hova tenni "magunkat".
(#108880) BBéci
A kérdés arra irányult miért nem kapható már a 600-as sorozat, és tűnt el az elac honlapjáról is? (Nem mintha fenyegetne a veszély...) -
lemmy9
őstag
válasz
kabar #108892 üzenetére
Nekem is volt ES100, nagy térben, de nem győzött meg. Az egésznek van egy gagyi hatása, a magasai bántóak, a mélyei meg pontatlan terjengős. Amikor megjött az Elac , ami ráadásul nem egy nagy durranás a gyártótól, egész más dimenzióba lépett a rendszer. Jó értelemben. Aki egyszer megkóstolja az Elacot, nem felejti.
-
Termi16
őstag
válasz
kabar #108843 üzenetére
Teljesen egyetértek, viszont a kezdeti hozzászólásban leirt garanciához ragaszkodom.
Megjártam az előző Denon 2311-es erősitőmmel a dolgot, 150 000Ft-ot dobtam ki az ablakon, mivel kb 1 év után meghibásodott a hdmi-panel. Megvitattuk a párommal, és inkább fizetünk akár jóval többet, de legyen hivatalos gari az erősitőre. Ez pl egy 809-es Onkyo-nál biztos hiányzik, egyébként már találtam volna 130-140 körül megfelelő erősitőt.
Akit esetleg zavar az ékezetek hiánya, attól elnézést kérek, elég speciális billentyüzetről irok. -
-
-
BBéci
legenda
válasz
kabar #108654 üzenetére
Tudat alatt talán befolyásol, de szándékosan, tudatosan biztosan nem. És nem is erről volt szó.
Ha valami kedvenccé válik, az nem véletlen, ahogy az ellenkezője sem. Számomra tök mindegy, milyen név szerepel a terméken, kizárólag a tudása és kis részben a kinézete számít.
Például Panasonic plazmatévét is a képminősége miatt választottam úgy, hogy előtte nálam járt több tucatnyi egyéb TV. -
BBéci
legenda
válasz
kabar #108518 üzenetére
"egy alapvetően szubjektív dologról (tetszik a hangja vagy nem) kellene objektívan (gyártótól függetlenül) nyilatkoznod"
Minden erőmmel azért küzdök, hogy ez így legyen, szerintem sikerrel.
A szóban forgó cikkről is szubjektív véleményt alkottam, nem szentírás, lehet vele vitatkozni. -
BBéci
legenda
válasz
kabar #108514 üzenetére
Amiket én írok, azok is egyértelműen szubjektívek, nem is lehetne más, de bő 15 éves tapasztalat áll mögöttük. Aki sok effélét olvas, az észreveszi, ha valami erősen marketingszagú. Amikor egy belépő, vagy alsó középkategóriás erősítőről ódákat zengenek, az több, mint gyanús.
A függetlenséget, függőséget nem értem. -
-
Norbi 72
veterán
válasz
kabar #107039 üzenetére
A 636-osban valami új elektronika van,sztereóban javult állítólag.És nagyon jó mozira,18 évig csak Onkyo vasam volt.És nyugodtan ajánljad a Yamahát,a nagyok(Aventage széria) nagyon jók!
(#107043) TeDe Akkor igyekezz meghallgatni,jó áron adják,szvsz kis alku,és hamar el fog kellni.
-
BBéci
legenda
válasz
kabar #107038 üzenetére
Egyértelmű, hogy új árra gondoltam, másképp nem lehet kategorizálni, sem viszonyítani.
A linkelt erősítő lista nem meghallgatás, hanem gyári adatlapok összehasonlítása alapján készült. Szolgáltatásokat, csatlakozókat tekintve van értelme, hasznos, de a teljesítményt belevenni az értékelésbe, meglehetősen félrevezető.
-
törölt tag
válasz
kabar #106887 üzenetére
Miért ne lehetne??? Szerinted min alapszik pl. az ólomkötény a röntgeneseknél??
Csak hogy megértsd: 0 fok felett minden anyag ellenáll a rezgésnek a saját frekvenciájával éspedig minél nagyobb a tehetetlen tömege és a hőmérséklete annál nagyobb mértékben. Ez általános iskolai tananyag tehát nem kell mélyebbre ásnod. De mindenre nem elég, nem nagymértékű, Ólomból-iridiumbol se lehet mindent gyártani.... így bizony kell a plusz rezgéscsillapítás természetesen.
-
Patice
nagyúr
válasz
kabar #106879 üzenetére
Saját hangja nem lesz az alátétnek, de beleszólhat a hangképbe.
pl. képzelj el egy mélynyomót, vagy kisebb monitor dobozt, aminél viszonylag könnyű a doboz, de erős, nagy mágneses mélyközép, vagy mélyhangszóró van a dobozban. Nagyobb terhelésnél csak tüskéket használva simán el tudnának mászni a dobozok a helyükről, ha pl. kemény kövön, vagy kő/gránit lapon vannak.
Szerintem.
Ha a kemény, edzett fém tüske alá beraksz egy puhább fémet, amibe minimálisan bele tud fúródni, vagy előre kialakított furata van, akkor adsz a rezgő rendszernek egy még stabilabb alátámasztást.
Persze, ha van kellő tömeg, akkor nincs ilyen jelenség.
De én olvastam már itt a fórumon, hogy valakinek szépen arrébb táncolt a tüskéken álló mélynyomója a metlakin. Erre pl. (megint csak szerintem) jó megoldás lett volna a tüskék alá alátét.
A tömeg szerintem nem fog lomhává tenni egy hangsugárzót. A lomhaságot inkább a doboz kialakításában, gyenge mágnesben, (viszonylag) nagy tömegű membránban, gyenge erősítőben, stb. kell keresni.
(#106884) kabar:
"...tömeggel csillapítani nem nagyon lehet..."
De, lehet, csak sokan csak erre akarnak alapozni, holott van még sok egyéb módszer erre.
De igaza van Doiannak, lapozzunk.
(#106877) Dorian:
Ha tudod próbáld ki. Nem biztos, hogy rossz lenne az eredmény.
-
BBéci
legenda
válasz
kabar #106879 üzenetére
A hangba minden beleszólhat, miért éppen az alátét lenne kivétel?
A nagy doboztömeg nem teszi lomhábbá a hangot, mert akkor a Focal Grande Utopia (és még pár száz hatalmas társa) eléggé vacakul szólna.(#106880) adodaniel
Inkább olyan tüskét választanék, amihez tartozik alátét. Sőt, ha most kellene tüskét vennem, az csakis a Patice által linkelt lenne. -
-
Dorian
félisten
válasz
kabar #106799 üzenetére
Természetesen vannak olyan hangszerek, amik akár lemennek ebbe a tartományba is.
De mivel az élet csupa kompromisszum, a hifi még inkább, így hangszeres zene hallgatásánál jobb döntésnek gondolom ha ez a ritkán előforduló néhány mély frekvencia marad el, cserébe az egész hangzás jobb.
Elektromos zenénél pedig fordított a logika. -
z123456789
addikt
-
válasz
kabar #106513 üzenetére
"Azért érthetetlen, mert nincs ott semmi, ami ezt indokolná."
Dehogy nincs. A hátsó fal.
Az pont elég, hogy hátul feldúsítsa a mélyeket. De azt írod, hallgatói pozícióban jó, ez a lényeg. Nekem is szörnyen dús hátul a mély, hát ha még elindul hátul a folyosón, akkor ott brutális.
-
-
Dorian
félisten
válasz
kabar #106507 üzenetére
A sűrű anyagoknak jóval magasabb a rezonanciafrekvenciájuk, így az kívül eshet azon, ahol ez már a hangba bezavarhat.
"inhomogén anyagok kevéssé hajlamosak erre a jelenségre, jobb a csillapításuk"
Ezzel a kijelentéssel vigyázzunk, nem minden inhomogén anyagra érvényes, csak azokra, amelyek épp "úgy inhomogének"Hogy a tömegtől lomhább lesz a hangfal? Ez megint érthetetlen. Épp ellenkezőleg, a tehetetlensége lesz nagyobb, így maga a hang pontosabb lesz.
-
Patice
nagyúr
válasz
kabar #106507 üzenetére
Hasonlóan gondolkodom én is.
És most mit gondolsz a tüskékkel kapcsolatban? Változott valamit az elméleted? (Mert szerintem helytálló gondolatok.)
Ezt én is tapasztaltam, amikor állványra kerültek az RX1-es dobozaim, feltöltöttem az állványt "homokkal", döglött lett tőle, majd amikor az állvány alá kerültek sima, kihegyezett csavarok helyett normális tüskék, na akkor jött a "hűha" + "na ezt hiányoltam a hangból" érzet.
Ezután vettem észre, hogy a tüskézés után a membránok nagyobbat mozognak előre-hátra, alacsony hangerőn is. Mert jobban meg volt támasztva a doboz és a tekercsek, mágnesek így jobban meg tudták lendíteni őket. Jobbak lettek a mélyek, intenzívebb lett alul és a magasak is kitisztultak.
-
Patice
nagyúr
válasz
kabar #106407 üzenetére
Nem csak a tömör fa hajlamos rezonálni, hanem bármi, amit megrezegtetsz (mondjuk egy hangszóróval), csak a rezonancia mértéke lesz más, ill. a frekvencia, ahol rezonálni kezd az anyag (sajátfrekvencia...).
Én úgy tudom, hogy valódi fát azért nem szoktak használni, amiért előttem írták: vetemedhet, repedhet, ha nem megfelelően lett kiszárítva feldolgozás előtt + a környezeti hatások is jobban hatnak rá, mint mesterségesen előállított társaira.
Az MDF azért lett (szerintem) általánosan használt hangdoboz alapanyag, mert könnyen megmunkálható és kellő stabilitás érhető el vele. Itt is a hangsúly a kellő mennyiségen van. Vékony MDF-ből is ugyan olyan szar dobozt lehet csinálni, mint vékony fából.
Egy megfelelő kompromisszum (szerintem) az MDF és az eredeti fa helyett a rétegelt lemez, ami vékony falapokból készítenek csak az egyes rétegeket (talán 90 fokkal) elforgatják, így a fa lemezek alakváltozásai kiegyenlítik egymást kb. minden irányban, így egy nagyon merev szerkezet érhető el vele.
Hangdobozoknál is alkalmazzák a belső merevítőket, hogy a doboz rezonanciáit csökkentsék és/vagy elhangolják olyan irányba, ami kevésbé zavaró a felhasználás közben, vagy más, egyéb anyaggal tovább csökkenthető (pl. bitumen bevonat, bitumenes kartonlapok).
Minden ilyen dobozmerevítő, rezonancia csillapító eljárással csak növekszik egy doboz tömege, ami a tehetetlenség növekedésével szintén jótékony hatással lesz a kapott hangra. Más szavakkal: minél jobb az adott doboz mozgó tömeg/nyugvó tömeg aránya, annál jobb eredményre számíthatunk.
De a doboz (tömege) nem minden. Hallottam már viszonylag könnyű dobozból is jó hangot. De általánosságban véve igen, a nagyobb tömegnek csillapító hatása van (a tehetetlensége révén).
Ha az állvány anyagának a tömör fát választjuk, akkor ott a tömör fa tömegét használjuk inkább ki, és valószínűleg olcsóbban jövünk ki, mintha pl. rétegelt lemezből lenne az állvány. De ennek nem néztem utána, lehet hülyeséget mondtam.
A másik lényeges dolog mellé a tüskézés. A viszonylag nagy tömeget a tüskékkel pár kis pontba koncentráljuk, ami közvetve megint csak a stabilizálást szolgálja, akár csak a dobozok esetében.
Itt egyet értek/gondolok veled, hogy a tüskézés azért kell, hogy a rezonanciák ne terjedjenek át se a tartó felületbe, se onnan más készülékek felé.Hogy miért lesz jobb hangja egy készüléknek csak attól, mert egy rezgés csillapított állványra helyezzük? Szerintem pontosan attól, hogy rezgés csillapított felületen van. Egy zenével megtöltött szobában ezernyi frekvencia kering, verődik, csapódik össze-vissza és ezek a rezgések számomra egyértelműen interakcióba léphetnek az elektronikával is. Nem tudom a pontos tudományos hátterét hogyan, de abban biztos vagyok, hogy igen.
És ha ezen - hangminőségre káros - frekvenciák egy részét sikerül kizárnunk, sikerül izolálnunk legalább egy kicsit ezektől a forrás készüléket, az erősítőt (vagy uram bocsá' a kábeleket is), akkor jobb hangot kaphatunk.
Ehhez persze a lánc egészének rendelkeznie kell egy bizonyos felbontással. Hogy mi ez a szint, azt nem tudom definiálni, se pénzben, se komponensek felsorolásában, de ott van dunkel példája. Nála már jelentett valamit az állvány és kitartó próbálgatással meg is lett, hogy mi az, amivel ezt elérheti.
Természetesen minél feljebb lépkedünk hangminőségben, rendszer felbontóképességében, annál jobban fog számítani minden apró részlet.
De ez csak az én elméletem. Lehet, hogy egyes részei tudományosan is alátámaszthatóak, de nem vagyok szakember (ezen a területen) és nem tudok referenciákat linkelni hozzá, csak egy lelkes amatőr lennék.
(#106414) dualcore:
Minden anyagnak más a saját frekvenciája, és másként vezeti, másként adja át a környezete rezgéseit is. Talán ezért.
-
válasz
kabar #106407 üzenetére
A nagyobb tömeg növeli a stabilitást, ezáltal a káros rezgések létrejöttét.
Tömör fát használnak hangsugárzó építésben. Azért nem használják olyan nagy mértékben, mert a forgácslapok (köztük az MDF) olcsóbbak ipari méretekben (fa feldolgozásból maradt melléktermékből és kötőanyagból áll), jól megmunkálhatók.
A tömör fa idővel vetemedhet, helyezkedhet. Valahogy úgy fogalmaznak, hogy együtt él a környezettel, nedvességet képes leadni ill. felvenni a környezetből, hiába a felületkezelés. -
SoulReaver
veterán
válasz
kabar #106066 üzenetére
Már az elején írtam, hogy most egy pioneer vxs-417-em van.
8 évig elvoltam vele.
Van 4 SAL dobozos SAL hangszórós hangfalam és 2 ősrégi, de felújított Orion HS 280-am.
Ezekhez, hiába veszek régebbi 400ezres erősítőt, ha nem tudja kihozni rajta amit tud...
Ezekhez pont elég volt anno is az újonnan vett pioneer erősítő, de mivel nincs rajta még egy optikai bemenet, hogy a tv-t is rákössem, ezért gondoltam, hogy újítok.
Nincsenek nagy igényeim egyáltalán, nem ez az életem, csak amikor gép elé kerülök, akkor szeretném ,ha az a kis igényem a gép előtt ki legyen elégítve.
Tudom, hogy mindenki a saját kárán tanul, és mindenki okos meg nevet, ha egy "hozzá nemértő" jön egy ilyen kérdéssel, de azt is fel kellene fogni, hogy nem mindenki egyforma.
Tehát, ha nekem eddig jó volt a pioneer akkor egy olcsóbb Denon vagy Yamaha is örömet fog szerezni.
köszi a segítséget.
-
Bennedek
tag
válasz
kabar #106078 üzenetére
Én csak azt nem értem meg, hogyha valaki egy bizonyos árkategóriában akar választani miért nem segítenek neki? Igen, lehet sokunknak lenne igénye a drágábbra, de egyszerűen van aki nem teheti meg. Én is megvenném a drágábbat, de egyetemistaként elég nehéz összekuporgatni 100 rugót. Ehelyett jön a fikázás, hogy az olcsó az szar stb. pedig biztos van a belépő szintnél is olyan hangfalszett ami már belenyúlik a jobb kategóriába. Nem akarok senkit sem megbántani, de sajnos nagyon sokszor ez jön le az írásokból. Ahelyett, hogy mindenki logikusan az adott árkategória ár/érték arányát nézné és abban ajánlana.
u.i.:bocsi mindenkitől, tudom, hogy most a használttal ez jó segítség volt, de ez már régóta ért bennem
-
válasz
kabar #106056 üzenetére
Igen arra is gondoltam. Pont a hang a lényeg a házimoziban - nem azt mondom, hogy a nagy kép nem az - így arra nem áldozni egy kicsit furán veszi ki magát. Kb olyan, hogy sportautót szeretnék, de jó a dízel is és nem kell, hogy jól tapadjon az úton, meg gyorsan se kell, hogy menjen...
értesz már? A viszonlyag jó már rég elérhető áron van, igaz használtan, egy kicsit régebbi technológia, de az élményben már megüti azt a szintet, ami fülig Jimmy hatást kelt a tulajnak. Az ilyen X500-as kaliberek majdnem hogy bögreszett...
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
kabar #105982 üzenetére
kabar (#105982: Persze nem csak a csatlakozókat néztem, csupán azok szúrtak szemet elsőre.
Nézegettem itt is a használt kínálatot, de nem nagyon tudom rászánni magam olyan használt műszaki cucc vásárlására, aminél nem tudom, hogy pontosan mit kell leellenőrizni ahhoz, hogy kiderüljön, tényleg nincs semmi baja. Az hogy körbenézem, bekapcsolom, megszagolgatom, nem hiszem, hogy elégséges. Szóval maradnék egyenlőre a bolti vásárlásnál, annak ellenére, hogy anyagilag jobban megéri a használt.(#105983) Csabroncka: Na ez egy olyan funkció, amit érdekelhet, mert az 5.1 mellett van egy 2.0 is amit meg zenehallgatásra használok. Nem lenne hátrány ha azt is rá tudnám kötni az erősítőre, igaz nem egyszerre szólna a két hangrendszer, hanem hol az egyik, hol a másik. Ebben az esetben tényleg megválhatnék a hangkártyámtól, mert semmit nem kötnék rá...
Az anyagi lélektani határ 150k, így pl az akciós Yamaha 775-öt még lehet hogy bevállalnám (pont 150k)
Annyiban sűrget a dolog, hogy a tv-t most vettem meg, de a fali konzol nincs meg hozzá (magam csinálok egyet, szerencsére szakmába vág a dolog. :-) ) de örültem volna, hogy mire a helyére kerül, addigra meglenne az erősítő... De persze elkapkodni nem fogom.(#105984) Norbi 72: És az ilyen rendszerek alkalmasak egy egyszerűbb 2.0 igényes megszólaltatására is (az 5.1 mellé lehet, hogy ez is rá lenne kötve)? Vagy az ilyen erősítőknek tök mindegy, hogy hány hangfalat kötök rá, ugyanolyan minőségben megy rajta minden?
-
blakey
titán
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen videókártyát?
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest