- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Poco X6 Pro - ötös alá
- iPhone topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dagidög
senior tag
válasz
Tonyka 2 #145486 üzenetére
Nekem 607-em és 818-am volt, egyikkel sem volt gond, a 818 még most is hibátlanul megy nálam. A 607-et még WaterWave-től vettem (úgyhogy sajnos ketten csak egy vasig javítottuk a 607 statisztikát), bár hozzá kell fűznöm, hogy ijesztően melegedett, érintésre kellemetlenül forró volt, míg a 818 még nagy hangerőn is langyos marad.
Biztos vagyok benne, hogy a nagy hő nyírja ki a hdmi boardokat. A hdmi majdnem mindig az erősítő tetején van, többnyire a végfokok felett, amik frankón befűtenek alá. Ezen felül rengetegen tartják az erősítőjüket (részben) zárt szekrényben, ami a hőelvezetést - és idővel az erősítőt - teljesen kinyírja. -
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Tonyka 2 #144792 üzenetére
Azért ne hidd azt, hogy nincs haszna a fejlesztőnek belőle, nyilván rengeteg támogatást kap, ezen túl a REW olyan referencia, hogy lényegében ott dolgozik, ahol akar. Én is azért adom teljesen ingyen a saját "Atmosom" (illetve minden más fejlesztésem), hogy megismerjenek, és teljesen megérte, folyamatosan stúdiókba és mozikba járkálhatok játszani, ezen túl heti szinten jönnek nagyon szép állásajánlatok egészen az Amazonig. Ha pénzért lenne a REW, senki nem ismerné, mert nincs reklámja, ugyanez lenne a helyzet velem is.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Tonyka 2 #144783 üzenetére
Az egyetlen szolgáltatás, amit nem tud, az Atmos és társai dekódolása. Ezen kívül minden rendelkezésre áll bármilyen PC-n, a létező legjobb minőségben, a végtelenségig frissülve, ingyen. "Bármilyen PC" pedig valószínűleg mindenkinek van, a zajjal kell csak egy kicsit foglalkozni.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Tonyka 2 #144763 üzenetére
Nem tehetségtelenek, de a hifis és házimozis a legundorítóbban túlárazott és marketinggel megvezetett iparág. Nincs még egy olyan termékkategória, ahol a profi eszközök olcsóbbak a konzumereknél, csak ez. Például egy minőségi mozis végfok vagy ötször olcsóbb egy neki megfelelő házimozisnál, az otthoni lézerprojektoroknál van olcsóbb mozis (nyilván fényévekkel jobb), stb. A PC-s értékesítés ennek szöges ellentéte, ott nagyon komolyan arra mennek, hogy az ár/érték arány a lehető legjobb legyen, mert különben senki nem fogja kifizetni, lásd a mostani videokártyás és memóriás balhét.
(#144773) Tamoo: Nem kell hozzá sok idő, hogy a referencia Atmos procival (aminek jelenleg a legkomolyabb önbemérője van a világon) összevethetően jó szobakorrekciód, mélykezelésed, és EQ-d legyen, le is írtam a hogyanját ide. Egyszer menj rajt végig, aztán lehet, hogy átgondolod, mit is kell fejleszteni.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Tonyka 2 #144772 üzenetére
Tonyka ez már csak azért sem egyszerű dolog, mert az alaplap és a táp minősége, illetve a hangkártya árnyékolása is mind befolyásol a szoftveres dogokba bele se menjünk!
Példának okáért, igaz gamer számítógépem volt bő 3 évvel ezelőtt: Volt egy samu céges vinyóm amit ha rákötöttem a gépre a hangkártyán mindig megjelent egy bizonyos ciripelő hang - ne kérdezd miért lövésem nincsen.
Ami tuti, hogy elég nagy utánajárás és tudás kell hozzá és még a normális perifériák sem adnak 100%-os garanciát.
-
BBéci
legenda
-
törölt tag
válasz
Tonyka 2 #144653 üzenetére
"Bármilyen hihetetlen a vetítés élményéért tartunk projit. Bekapcsolod, leereszted a vásznad, szépen felsejlik a kép. Igazi rituálé, semmihez sem fogható, pláne nem egy tévénézéshez."
Na ez biztos, hogy így van....
Nyílván sokkal különlegesebb dolog mint egy hagyományos tv-t nézni..." Csak hát te ezt nem értheted, de talán így már látod mi miért hozzunk egy olyan döntést ami számodra meglepő, és értelmetlen."
Túl tolod..., Nem írtam, hogy értelmetlen, ne aggasd rám amit nem gondolok..
Megértelek, de nekem akkor sem tetszik a vetített kép, és pont... -
törölt tag
válasz
Tonyka 2 #144648 üzenetére
" Nem arról van szó, h nem volt rá való. Szóval érdekes lenne ezen elgondolkodnod, mivel nem vagyok elme roggyant, talán reálisabban lehet hinni a szavamnak, mint annak aki pusztán technikai adatokkal takaródzik.. "
Na álljunk meg egy szóra....
Először is visszább az agarakkal, mert egyáltalán nem adtam okot a kirohanásodra, csupán a személyes véleményemet írtam le, és eszem ágában sem volt megítélni semmit.
Nyílván igazad van, de nekem akkor sem ad maga a kép méret többet mint a minőség.Továbbá nem neveztelek "elmerogyantnak", és nagy ívben teszek az anyagi helyzetedre, szóval sem tettem utalást arra, hogy neked mire telik, vagy mire nem...
Elgondolkodnom pedig semmin nem kell, mivel csupán egy személyes észrevétel volt...
-
törölt tag
válasz
Tonyka 2 #144645 üzenetére
Sokaknál a méret a lényeg, és ezt a jelenséget számos tv gyártó is felismerte...
Szerintem egy projektornak messze nincs olyan képe mint a tv-nek...Vagy ha mégis, az már keményen a megfizethetetlen kategória.
Azoknál lehet nyerő akik a méretet részesítik előnyben a minőséggel szemben...Laci: A Szolnoki Cinema City nekem pl semmit nem nyújt... Ezerszer több élvezetet ad itthon megnézni egy filmet, kép, és hang tekintetében is.
Moziba max csajjal, vagy baráti társasággal megyek, a feeling kedvéért.... -
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143647 üzenetére
+hm15
Értem hogy neked a projektor képe és főleg feelingje tetszik, de akkor azt magyarázzátok meg, hogy miért van szükség egy LED-es mozira? Voltál már ilyen moziban? Nincs rá igény? Vagy csak hülyék az emberek és ilyen képet akarnak nézni? Én pl azonnal száműzném a 24p-t, van akinek meg tetszik hogy szaggat a kép. Van akinek tetszik a HDR, van aki csak egy fényes foltot lát. Azt kell megérteni hogy nem vagyunk egyformák, de főleg hogy máig semmi más nem volt lehetséges csak a vetítés. Egyébként is innen indult az egész vita, mármint hogy a mozi is kezd ilyen irányba menni. Amúgy sokszor olvasom, hogy a hazai mozik minősége botrányosan sz@r.
-
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143641 üzenetére
Én egy komoly projektort néznék meg hogy mit tud, de ugye még egy 1 millás proji se a legfrankóbb. Azért nem ennyire drasztikus a HDR, pont azért kérdeztem hogy néztél-e így filmet otthoni környezetben. Hidd el a HDR nem csak a fényerőről szól sőt, az OLED pont ebből a szempontból hátrányos az LCD-vel szemben. Nem tudom miért vagy ennyire arrogáns, szerintem többen moziznak még a haladók között is tévén mint projektoron. Vagy a házimozi fixen a vetítést jelenti? Csak azért kérdezem mert itt több tévés otthoni moziszobát láttam már. Akkor ők mindannyian idióták?
-
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143623 üzenetére
A fiatalember nem is annyira fiatal, meg aztán te ne találd ki hogy én mit láttam és mit nem. A másik pedig a mondandód lényege, mert ugye nem csak én kardoskodok valami mellett. Csak szólok hogy sokkal több ember használ tévét mint projektort. Egyébként tudom hogy milyen a mozi feeling, csak engem meg a 24p zavar de piszkosul. Hozzáteszem semmilyen interpolációt nem használok, de az is zavar hogy oldalpásztázásnál nem folyamatos a kép hanem szaggat. Mondjuk egy HDR után a gyűrűk ura olyan semmilyen, fakó élettelen. Persze egy idő után megszokja az ember, de valahogy hiányérzete lesz. Nem tudom hány HDR filmet láttál elejétől a végéig otthoni környezetben, de gondolom semennyit. A te projid is újonnan 1 milla és bőven kompromisszumos, és akkor még nem beszéltem a vászonról és egyéb lakberendezési munkálatokról. Szóval nem vagyok olyan kirívó az 1 millás tévémmel.
Különben meg nem én kezdtem fikázni a projektort/projektorosokat hanem pontosan ti a tévéseket. Nem én illettem másokat különböző jelzőkkel hogy mekkora idióta hogy 1 millás tévét vett. Én csak ellenpéldaként felhoztam hogy én miért döntöttem így. Csak olvass utána hogy is volt ez.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Tonyka 2 #143619 üzenetére
3D-vel vitatkozom, nem krepált be mert moziban azért még jönnek 3D filmek, projektorok tudják, más kérdés hogy a tv gyártók kidobták mert nincs rá magas igény, kellett a hely a hdr-nek.
Nyilván a legtöbb film esetében nemkívánatos, de vannak olyan tartalmak amihez képes hozzáadni, mint mondjuk animációs filmek. -
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143598 üzenetére
Még egy kis infó hogy képben legyél. A filmstúdiók referencia kijelzője a Panasonic VIERA EZ1000 OLED tévé. Azért ne csüggedj, nagyon jó projektorod van.
ui.: még a VR is a képben van, ha egy OLED kijelzős Pimax 8K létezne amivel megjeleníthetsz egy mozitermet, akkor nincs is szükség projektorra. Talán ez is egy opció lesz. Nekem csak egy Oculus DK2 van(egyelőre), de látok benne fantáziát ha a technológia eléri a kívánt minőséget.
-
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143598 üzenetére
Én egy szóval se mondtam hogy sz@r a vetítés, te valamit nagyon félre akarsz érteni. Egyébként is arra reagáltam hogy te azt állítottad, hogy elég az LCD-k kontrasztja. Hát nem elég, de amúgy se lehet általánosítani, mert LCD-ből is van IPS és VA. Mindegyiknek meg van az előnye és hátránya. Jelenleg az OLED-nek nem nagyon van hátránya a konkurenciához képest. Vagyis van, a képátló amiben a projektorok az elsők. De ugye egy valamire való proji is drága. Akkor most hol van az igazság? Szerintem mi eldöntöttük és nem kell harcolnunk ez miatt. Te a projit választottad én meg egy 4K HDR-es OLED-t. Ennyi.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Tonyka 2 #143579 üzenetére
A hátsó is szép, nagyon hangulatos.
Es nincs azzal semmi baj hogy megszállott vagy
Ez a topik is erről szól.
Igazából mindenkinek van vagy kell egy hobbi
A megjelenito meg tényleg egy olyan kérdés hogy ki mit szeretne.
Persze, vannak érvek a tv es a proji mellett, ellen.
Az meg hogy kinek mire van pénze, lehetősége, igénye, az egyén függő.
De tény hogy én magam is gondolkodok egy 3D-s projin, mert az említett utazók c. film, igazi élménye valóban projektorert kiáltAz hogy sokunknak tv van/volt - valahol el kell kezdeni
- , az talán azért van mert ugy gondoljuk elegendő.
De abban is van igazság, az igazi mozielmeny a projektoros megjelenés.
Persze egy megfelelő projival. -
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143563 üzenetére
A panel nappali alkalmatlan vetítésre, ahogy írtam ~3,2m-ről kellett volna 120"-os méretet vetíteni úgy, hogy ráadásul pont a fejem fölött lett volna a zajos projektor. Ezen okok miatt és persze a drága minőségi projektorok miatt is, inkább elengedtem a témát. A méretből adódó áll leejtés csak néhány napig/hétig tart, aztán megszokja az ember. Nagyon tartottam attól, hogy a képminőség sehol nem lesz egy OLED-hez képest. Ugye projinál felejtős lett volna a 4K HDR, a kíváncsiságom inkább ez irányba terelt, és persze az előbb leírtak is.
Azért nem lesz soha olcsó egy minőségi nagyméretű tévé, mert annak az előállítása sokkal költségesebb. De egy igazán komoly projektor se két fillér azt azért tegyük hozzá. Azért elárulhatnád hogy milyen projektorod van.
-
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143560 üzenetére
Pedig én a képminőséget néztem elsősorban, hogy aztán kinek melyik a nagyobb élmény az megint csak egyén függő. Nyilván a kiváló képminőség és a nagy képátló lenne az ideális, de még ez se feltétlenül.
Még mindig nem tudom mit akarsz mondani a képátló növekedésével, nem is kérdés hogy van rá igény. Ha 1 milláért kaptam volna egy Sony 77A1-et akkor azt vettem volna nem is gondolkodtam volna rajta sokáig. -
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143557 üzenetére
Még most is a legnagyobb előnye a vetítésnek az a nagy képméret, de vetítésnél se beszélhetünk olcsó megoldásról, mert a minőségi vetítés is piszok drága tud lenni. Kb ez olyan mint hogy vehetek egy 65"-os OLED tévét 1 milláért, de kompromisszummal vehetek egy 65"-os Sony XE93-as tévét is ~600k-ért. Ugyan ez a különbség ugyan úgy meg van projektoroknál is, a jobb drágább. Szerintem a minőségi projektorozás nagyon drága és egyáltalán nem egyszerű a kivitelezése sem. Ha a feltekerhető OLED panelre gondolok az tényleg praktikus lenne, de az csak találgatás hogy mikor és hogy lesz-e egyáltalán belőle valami.
Egyébként miért ne lehetne összehasonlítani, mindkettő mozizásra való.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Tonyka 2 #143553 üzenetére
Az átlag csak akkor nézi a méretet, amikor TV-t akar venni. Tehát hiába van ma nagyobb annyiért, nem fog cserélni. Viszont ha eljön a csere ideje (úgy gondolja), akkor viszont nagyobbat fog venni. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy aki "integet az Iphone X-el a kezében", menj vissza öt év múlva, és csekkold le, másik TV-je van-e, ha igen, nagyobb-e.
De felesleges szaporítani a szót, jelenleg azt állítod, hogy 32"-55", ami kell az embereknek. 5 év múlva kereslek ezzel kapcsolatban (vagy előveszünk eladási statisztikákat). -
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143551 üzenetére
Oké, de az simán látható hogy igenis növekszik a képméret még ha évtizedes léptékben is. Az meg hogy egy fiatalt nem érdekli a mozi az természetes, fiatalon engem is a haverok csajok buli érdekelt. A mobil meg egy saját szféra amire szüksége van egy tinédzsernek, ugyan ez régen a bandázás volt mert nem volt mobil.
(#143553) Tonyka 2 Szimplán méretről beszélünk, az már egy másik kérdés, h adott méreten belül kinek milyen kategória van otthon. Nem árulok el nagy titkot, a legtöbb a belépő, a közép már ritkább, a csúcs meg még ritkább.
Te meg azt értsd meg, hogy ez nem feltétlenül azért van mert nincs igénye nagyobb kijelzőre. Ismét ajánlom nézz szét az árukeresőn. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Tonyka 2 #143551 üzenetére
Azért a kísérleti termék és a rétegigény közt hatalmas különbség van, a feltekerhető OLED és a Samsung Cinema Screen ára is drasztikusan csökkenni fog, például utóbbiból nem készült 5 darab se. Nyilván akkor is egy vagyonba fognak kerülni, ha beállt az áruk, mert bőven túl vannak a szingularitás pontján, de akinek ez a szint kell, ki fogja fizetni, mert egyszerűen nincs más, ami olcsóbban jobb lenne, illetve fedezné az igényt, amire ki vannak találva.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Tonyka 2 #143530 üzenetére
Hosszútávon nézve a dolgot, évtizedekkel ezelőtt 50-70cm-es TV-k (CRT) voltak többségben. Aztán megjelent más technológia, ami lehetővé tette a méretnövekedést, és amiből szintén létezik 50-70cm-es, de az emberek mégsem ezt veszik, hanem a nagyobbakat. Ha rövidebb távra is bontod a "történelmet", szerintem akkor is folyamatosan nő az átlag méret. Úgy gondolod, itt meg fogunk állni? Térjünk vissza erre 5-10 év múlva..
Azért azt beláthatod, hogy egy 40" vs 65" között jelentős árkülönbség van. Természetesen azonos minőségi kategóriát nézve. Hogy ez nem ár kérdése...
Pár éve apóséknak kellett TV, szóltak, hogy mit. Kis szoba, közel ülnek, mondtam ide szerintem elég lesz a 42". Rákérdeztek mennyi és mennyi a nagyobb. Mivel nem volt nagy különbség, 47" lett. Tehát nagyobbat akartak. Pedig HD adásuk sem volt akkor még! És ugyanezt tapasztalom haveri körben is, pedig senki nem "mozis".
Szerk.: Láttam közben írtál. Nem okés más eszközök árát ide hozni, pont azért, amit mondtál, hogy manapság az embereknek nem a legfontosabb a TV. Megveszik 300k-ért a mobilt, de ez nem jelenti azt, hogy akkor a TV-t is. A TV nem fontos, arra fele annyit szánnak. Mi jön ki 150k-ból? És megveszik.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Tonyka 2 #143544 üzenetére
Ennek a topiknak viszont nem ez a célja. Ha valaki jön, hogy megjelenítőt szeretne egymillióból, akkor jöhetnek az érvek-ellenérvek, hogy azért melyik TV, esetleg projektor + objektív + vászon ér többet. Itt ez a vita folyik (oké, a 60 misis linkjeimmel pont nem, hanem a high-end TV vs projektor, de akár ez is lehetne, és akkor is a projektort képviselném), nem pedig az a színvonal, hogy "vegyél Samsung Smart TV-t, mert biztos jót jelent, ha rá van írva, hogy okos, meg amúgy is sokan veszik".
-
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143544 üzenetére
Igazából azt se tudom hogy jött ide az átlagember kérdése, gondolom a Házimozi haladó szinten topikban átlag userek járnak. Én a proji kérdésre reagáltam, aztán ebből alakult ki az hogy melyik jobb. Még mindig fenntartom hogy kontrasztba a proji sehol nincs, azt viszont elfogadom hogy kinek milyen elvárásai vannak az adott technikától.
-
mettek
addikt
válasz
Tonyka 2 #143536 üzenetére
Apósom is most vett black fridayen egy ocska 42 colos philips tv-t 150korul. Es igy van ahogy mondod...nincs jobbra igénye vagyis lenne de nem erre kolti. Egy felso kategorias tv arat nyaralja el horvátban minden évben, a 20 éves ladikjára 100ezreket kolt stb. Simán vehetne batár tv-t es amikor feljön hozzám és megnézi a 65 colosoledet kb csak pislog de akkor se kolt rá. Ez beállítottság kérdése. Én nyaralásra sajnálnék 20ezret, más meg fordítva.
-
Joshi
titán
válasz
Tonyka 2 #143530 üzenetére
Érthető amit mondasz, de nézd meg az 55" fölötti árakat. Addig amíg egy 55"-os tévé 200-500ezer Ft-ba kerül, addig a 65"-os méret szinte a duplája ennek a nagyobbakról nem is beszélve. Szóval még mindig az ár a visszatartó tényező, nem pedig az hogy kinek mekkora kellene. Elég csak a tévés fórumokat olvasni, sokan vennének 65" és fölötti méretet, csak hát nincs rá lóvé.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Tonyka 2 #143518 üzenetére
Én jósolom a vetítés halálát, de visszaszorulását igen.
Persze ez egy lassú folyamat lesz, évtizedek kellenek hozzá. A projektorokkal - szerintem - az a gond, hogy sötétítés kell nekik, nehezen lehet felbontást növelni rajtuk, és zajosak. Na meg persze a vászonnak nagynak kell lennie, mint a TV-nek, nem?
A hozzászólásodban több sarkítás van, ami nem igaz:
"h 3 méter képátlójú tévét már eleve becipelni"
Feltekerhető OLED kijelző (mint a vászon). Már léteznek."A piacot a tömegek mozgatják, azok meg tesznek rá a 32-55 feletti méretekre"
Na ne hülyéskedj! Tegyünk egy körkérdést, ki venne e feletti TV-t, ha ugyanannyiba kerülne, mint a kisebbek?Ennek jelenleg az ár szab gátat egyedül. Én 85"-t szerettem volna, de egyrészt ritka, másrészt az említett ár... 65" lett emiatt belőle, de azonnal cserélném akár 100" is, ha kapható lenne ugyanannyiért!
Én szívesem el tudnám képzelni a nappalimat is úgy, hogy az egyik fal egy nagy kijelző akár fixen. Mehet rajta egész nap valami természet kép, vagy videó, vagy ilyesmi. A fényerőt automatikusan állítaná.. Nem zavarná a besütő napfény, stb. Asszem a Total Recal-ban volt hasonló.
-
BBéci
legenda
válasz
Tonyka 2 #143477 üzenetére
Nem vitaindításnak szánom, csak megjegyzem, hogy az utóbbi években piacra került, csúcsminőségű full HD vetítők képe annyira elképesztően jó, hogy semmi szükség azt turbózó mókusvakításokra, például HDR-re, UHD-ra és egyebekre. Akinek nem eléggé jó egy Barco Optix, SIM2 C3X Lumis, Runco LS-5, hogy csak azokat említsem az általam látottak közül mint hirtelen eszembe jutottak, az kakiljon sünt.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Tonyka 2 #143411 üzenetére
Azt írtad, hogy nincs változtatás, megvannak az alapok, stb., és ezért mért kérnek el annyit, stb. Kapitalizmus van, mindenki annyiért ad el terméket, amennyiért akar. Ha ez akkora biznisz, akkor bele kell vágni, nem? Valaki emlegette az Apple-t, Jobs is egy garázsból indult...
xxlongikaxx : +1.
ctrlaltdel13 : nagyon sokat számít a darabszám! Pl.: egy gyártógép 1m$. Ha 1 terméket gyártasz, akkor az 1m$-al lesz drágább; ha 1000 db-ot, akkor 1000$-al; ha 1m db-ot, akkor csak 1$-al. És ez ugyanúgy igaz az emberekre, fenntartási költségkre, stb..
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
Tonyka 2 #143406 üzenetére
"A mérnökök szeretik maguk körül a misztikus ködöt. Ha nem is a híradástechnikában, de a saját szakmám révén szívesen elbeszélgetnék, pár úgymond tervezőmérnökkel. Néhány extra pipázásnál amit nekem okoznak szívesen belevernék pár fejet az íróasztalba. Ami mögül életében nem mozdult ki, papíron minden más, mint gyakorlatban."
Ehhez csak annyit hogy a te kijelentsedbol latszik hogy te sem ultel meg az iroasztal masik oldalan. En mar ultem mindket oldalon es en tokeltesen megertem mindket oldalt. Teljesen masok a celok.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
Tonyka 2 #143406 üzenetére
Ez is igaz, de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ez leginkább a "kommersz kategóriákra" vonatkozik .... a minőségibb daraboknál az anyaghasználat/egyedi beállítás/jobb alkatrészminőség/finomhangolás/kézi összeszerelés/minőségellenőrzés/stb és az erre fordított plusz idő + selejtarány (mert itt már valóban csak a hibátlan darabok kerülhetnek forgalomba) is megemelik az árat, ill. a felső kategóriákban eladott alacsonyabb darabszám is indokolja a magasabb árat .... "kommersz" cuccott gyártani könnyű, mert ráböksz egy "oem" termékre, feliratoztatod, csomagolod, marketingeled és kész .... a minőségibb (és főként az alacsony darabszámban készülő) daraboknál már egy kicsit más a helyzet a magasabb alkatrészárak (minőség + egyedi megoldások + kisebb mennyiségü "alapanyag" vásárlása) és a /db gyártásra fordított hosszabb idő miatt .... de teljesen felesleges is egy belépő "tucatterméket" egy felső kategóriás darabhoz hasonlítani, mert pl. egy Skoda Fabia-t sem szoktak egy Laborghini Aventador-hoz, pedig mindegyiket ugyanaz a cégcsoport gyártja és funkcióját tekintve mindegyik ugyanarra használható, elvisz A-ból, B-be ....
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Tonyka 2 #143401 üzenetére
persze nem kellenek a könnyek
és az autó példádban is maximálisan igazad van, csak ott a tény hogy autóból mennyit ad el egy gyártó és mennyi hangfalat, hogy a példánál maradjunk
egy egy hangfalon többet akar keresni a gyártó is, ha már nem tud eladni 100 ezres, akár milliós nagyságrendű tételt.
ne értsd félre, nem sajnálom a gyártókat és nem is védem én őket, egyszerűen annyi mindent kell megfizetni, mire oda jut az ember hogy valamit kivesz a dobozából otthon és beüzemeli, hogy azt néha el sem tudja képzelni az ember.
és hangsúlyoznám, nem védek vagy kiállok valami, valaki mellett.
én magam addig ezt nem láttam át, amíg el nem kezdtem a jelenlegi helyemen dolgozni -
Quetz
őstag
válasz
Tonyka 2 #143355 üzenetére
Ez szép meg jó, de bármennyire is "szakmai" e fórum, még sosem tudta senki leírni, hogy elektrotechnika szempontból mi okozza a a különbséget, ami miatt jobb a sztereó erősítő mint az AVR. Mindenki csak általánosságokat mond, meg evidenciákat emleget. És hiába érdekel a tudományos háttere, ha rákérdez erre konkrétan bárki, akkor kikiáltják trollnak.
-
Quetz
őstag
válasz
Tonyka 2 #143210 üzenetére
Szerintem túl sok jelentőséget tulajdonítasz a formának. Az meg felettébb vitatható, hogy láda formája lenne a legfontosabb a hangminőség szempontjából. Rengeteg kiváló hangminőségű mélynyomó létezik, mezei kocka alakkal. De az biztos, hogy a marketing osztályuk mindent megtesz azért, hogy a termékük kitűnjön a tömegből.
-
Nemir Ombe
addikt
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Tonyka 2 #143079 üzenetére
Igen, megvan a 75dB-es állítás (= Canton 1200R digitális távirányítón 78dB). Most újramértem a szobát (kb. 15nm netto, téglafal előtét fallal, berendezési tárgy minimális, akusztikailag kezelt), és ezek jöttek ki:
fl: +4
fr: +2
center: -4
sub: -4,5
sl: -3,5
sr: -3
sbl: -3
sbr: -2,5
tfl: -3
tfr: -2,5
trl: -3,5
trr: -2,5A frontok pre-out sztereó erősítőn vannak, ahol nincs feltekerve max-ra a hangerő, az azért több. Ha jól emlékszem, korábban próbáltam AVR-re rakni őket, akkor a centerhez hasonló értékek jöttek.
Nem érzek amúgy "vékony" hangúságot, úgy érzem rendben vannak a hangok és a tér is (1db sweet spot). Csak kíváncsi vagyok, más hogy állítja be, és miért.
Kipróbálom majd, hogy megemelem az összeset modjuk 4-el. -
BBéci
legenda
válasz
Tonyka 2 #143070 üzenetére
A Concerta érdekes hangdoboz, ha az áránál jóval drágább erősítővel hajtjuk meg, sokkal többet lehet belőle kihozni, mint másokból. Hallottam Lexicon RV-5-tel hajtva, nálam az okozott meglepetést.
Persze nem nevezhető normálisnak az arány ilyenfajta eltolódása.(#143074) VoidXs
Igazad van a frekvenciamenetet illetően, oda valóban nem kell kötőjel, ránéztem a korábbi hozzászólásomra és elcsodálkoztam, véletlenül került oda, amikor összevissza szerkesztgettem a mondatot.
A frekvencia-átvitelre gondoltam, csak azt szoktam használni. Helyesírási szótáram szerint a frekvenciatartományt egybe kell írni, pedig 7 szótagból áll. -
python1
veterán
válasz
Tonyka 2 #143061 üzenetére
Van benne okosság amiket írsz.
Volt van jobb avr a birtokomban és valóban vékonynak ítélem a hangjukat,de lehet,hogy a csatornák erejét kellene csak feljebb vinni.
Viszont processzor/végfok párosnál minden hangsugárzón koherens módon vándorol a hang,és az egész térleképzés is elég dinamikával szól.Azért kipróbálom ezt a + hozzáadott értékes megoldást. -
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
Tonyka 2 #138693 üzenetére
Szerintem már direkt nem akarod érteni .... ha egyedül mozizol, akkor (részben) tökmindegy, ha 3-an/4-en ülnek egy (nagyobb) kanapén, akkor a szélsők a mellettük lévő dobozok hangját "jobban" hallják, mig a másik oldalon lévő hangját "kitakarják" a többiek, aki(k) középen ülnek, azok meg mindkét oldalról "takarásban" vannak .... és szerintem mindenki érti, hogy nálad fülmagasság felett 30cm-rel vannak a magasak, de korábban fülmagasságról volt szó .... ja és a melléd 90-110°-ban rakott hsz-kal, ahogy a képeken is volt ....
És azt is megértette szerintem mi denki, hogy Te egyedül mozizol és (a leírtak alapján) nem túl széles a kanapéd, de vannak akik ezt csoportosan művelik és esetleg szélesebb a kanapéjuk ....stb ....
-
BBéci
legenda
válasz
Tonyka 2 #138685 üzenetére
Ha ván időd és kedved, számold ki, mekkora a hangnyomás, illetve annak különbsége a hangdoboztól 1 és 2 méterre. A kanapé közepén ülve 2 méter a széleken feleannyi a távolság egy átlagos, 4,2-4,2 m széles szobában, ezért létrejöhet a "leüvöltés. Ha magasabbra teszed a hangdobozokat, a hallgatói távolság növekszik és az irányítottság sem eredményez direkt sugárzást. Hacsak nincsenek lefelé döntve a hangdobozok, de az ritka.
Arra nem emlékszem, hogy bárki a plafon alá helyezést tartaná üdvözítő megoldásnak, ezért azt hagyjuk! -
Q
senior tag
válasz
Tonyka 2 #138682 üzenetére
Nekem 60-70cm-rel fülmagasság fölött vannak a hátsó hangszórók. (7.2) Tegnap este megnéztem/hallgattam az ajánlott jeleneteket, de egyáltalán nem "kanyarodik" semmi felfele. Minden hang onnan jön ahonnan várom. Akkor érzem csak magassabbról szólónak az effekteket, ha abba az irányba fordítom a fejem, ahonnan szólnak. Viszont, ha letettem a sorroundokat fülmagasságba, a hátsó rész élvezhetetlenül eltolódott abba az irányba, amelyik oldalra ültem a középvonaltól. Tehát "leordította a fejemet".
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
Tonyka 2 #138675 üzenetére
Szerintem nem kellene ezt tovább "ragozni", nézd meg képeket, amit Te raktál fel és képzelj 1 embert a képeken lévő kanapékra; így igazad van, képzelj 2 embert; még mindig félig igazad van, képzelj 3 embert; már inkább az a helyzet amit BBéci és én is írtam, 4 embernél meg már (kis túlzással) elég lenne egy soundbar is, mert annál több (szinte) minek ....
-
BBéci
legenda
válasz
Tonyka 2 #138667 üzenetére
Írtam, hogy évekbe telt, mire megtaláltam a számomra megfelelő pozíciókat, ahhoz terveztem a könyvespolc-rendszert, benne a háttérsugárzók helyével.
Szerintem is pontosan az lehet a helyzet, amit Ombe írt, a kanapé szélein ülők annyira közel kerülhetnek a fülmagasságba, vagy annak tájékára helyezett hangszórókhoz, hogy "leordítják a fejüket", a túloldaliakból meg alig hallanak valamit. Nálam is előfordult.
7.1 esetén az oldalsók mehetnek magasra, a hátulsók fülmagasságba és máris garantáltan mögötted a padlón fog landolni, amit emlegettél. -
Nemir Ombe
addikt
válasz
Tonyka 2 #138664 üzenetére
Szerintem eggyezzünk ki abban, hogy mindenkinek az egyéni igényei, használati szokásai és a helység adottságai alapján érdemes elhelyezni bármit is, mert egyértelmű igazság nem lesz ebben .... szerintem ....
WP14:
Az is szép helyzet, de elég az is, ha nem egy kika-s/ikea-s "trendi", hanem egy magastámlás kanapét (vagy mozifoteleket) vettél és mindehhez még hozzájön egy átlagos (4x5m) szobaméret.... -
Nemir Ombe
addikt
-
Ear001
addikt
válasz
Tonyka 2 #138649 üzenetére
Ez azért nem ilyen egyszerű dolog, és talán nem véletlen, hogy oda ajánlják az effekt dobozokat, ahova.
Az egyik dolog az lehet, hogy a legtöbb doboz magashang átvitele nem szemből a legjobb, hanem oldalról. Ráadásul feljebb szerelve messzebb is kerülnek, ami szintén jót tehet az egyenletesebb hangtér kialakulásának. A kisebb hibákat pedig könnyebben tudja korrigálni a processzor, a nagyobb távolságok miatt kevésbé kell belenyúlni a fázisba, időkésleltetésbe, vagyis jobb lehet az effekt minősége.
A másik, hogy én úgy tudom (bár simán lehet, hogy tévedek, örömmel fogadok minden erről szóló anyagot) még nincs igazi fiziológiai magyarázata annak, hogy egyes hangokat magasabbról hallunk. A jobb-bal irányhallás már nagyjából tisztázott, de a le-föl még nem, így az ilyen effekteket nem egyformán értékelik a hallgatók.
-
xtremetuning
addikt
válasz
Tonyka 2 #138649 üzenetére
Én is látom a szivárványt és a pana tv-m azért ment, mert látom a villogást. De ezek indifferensek asszem...
Ezért fontos a hátterek jó kábelezése, hogy legalább olyan hangleválásod legyen, mint jó sztereó esetében a frontoknál. És az sem árt, ha a háttér nem egy tejfölösdoboz, mondván 'elég az oda'.
És bár nem láttam még élőben, feltételezem, azért van a thx szabvány (is), mert a stúdióban is olyan elrendezésen (60cm fül felett) keverik a hangot, amit kapunk. Ha ott lepottyan a csavar és alul gurul, akkor nálunk is úgy kell. Ha mégsem, akkor a hiba a mi rendszereinkben keresendő. És igen, ha még sehol nem hallottad rendesen, akkor mindenkinél meg lehetne keresni, hogy mi okozza, hogy mégsem.
-
Kroland25
tag
válasz
Tonyka 2 #138634 üzenetére
Szűkös a mai napom,indulok vissza melózni de lehet nekiesek a fúrásnak..voltak állványon a dobozok ha jól emlékszem 75cm magasan volt a dobozok alja..de a mostani felállás jobban tetszik nekem is,és akik voltak nálam és hallották nálam mind a két verziót ezt a verziót talàlták jobbnak..de egy próbát megér hogy kicsit lentebb hozzam őket..
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- SSD kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Futás, futópályák
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Mozilla Firefox
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest