- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Mobil flották
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Fred23
nagyúr
válasz
lanszelot #9123 üzenetére
"nem minden szteroid dopping, és nem minden dopping szteroid."
Ezzel kapcsolatban hol állítottam bármit is?A 100%-os regenerálódás egy edzésből meg szuperkompenzációval jár, mikor megtörtént a regeneráció, jobb állapotba kerültél. Te csak játszanál a szavakkal fölöslegesen.
Dubecz József 1950-ben szüketett, ha jól tudom, és kábé egész életében tanított; őszintén szólva nem igazán érdekelnek a művei, tippre ő már nincs képben arról, mi történt a tudomány világában az elmúlt 10-15 évben. A tudása jelentős része elavulhatott, korszerűtlenné válhatott. Inkább olvasok külföldi szerzőktől 2015 utáni cikkeket mondjuk a PubMed-en. De persze nem zárom ki itt a tévedés esélyét teljesen, ha egyszer lesz hozzá kedvem, majd elolvasom az említett könyvet, és talán megéri majd.
Kalóriadeficites diétáról beszéltem. Aki fogyókúrát és éhezést emleget, általában hülye. Elmondtam már párszor, hogy nem szabad éhezni még kalóriadeficites diétán sem.
-
-
Fred23
nagyúr
válasz
lanszelot #9114 üzenetére
Az anabolikus szteroidokkal kitömött profi testépítők világával nem nagyon érdemes szerintem foglalkoznunk, még akkor se, ha annyira se ismered azt a világot, mint akár azok, akik évek óta hobbigyúrósok.
A másik meg, amit már említettem, de -szokás szerint- fel sem fogtad, hogy az izomépítés diéta mellett valóban nem egy optimális út, és így tényleg elkerülik a testépítők úgy általában. Nem azért, mert nem lehet zsírvesztés mellett izmot is építeni, hanem azért, mert sokkal gyorsabban szedsz fel sokkal több izmot, ha kalóriatöbblet mellett szeded fel a zsírt és az izmot (bulking), majd ha már elégedett vagy az eredménnyel, csinálsz egy izomvesztéssel is járó gyorsabb zsírvesztést (cutting). Egységnyi időre vetítve több marad a felszedett nettó izom cutting és bulking esetén, mintha mondjuk testkompozíciós étrenden lennél, és pláne annál, mintha enyhe kalóriadeficiten.
Szerk.: inf3rno azt kérdezte, nálam hogy megy ez a dolog. Nálam így megy. Másnál valóban lehet, hogy más az optimális. A 100%-os regenerálódásban pedig benne van a szuperkompenzáció, ez szerintem egyértelmű.
-
Dorian
félisten
-
Fred23
nagyúr
válasz
lanszelot #9107 üzenetére
Izmot építeni és közben zsírból fogyni lehetséges. Tudja ezt ma már a legtöbb testépítő, van köztük egyetemi tanár is, aki a téma szakértője. (Úgy 10 éve még valóban azt hitték ők is, hogy ilyen tényleg nem létezik, és anno én is így tanultam.) Az más kérdés, hogy általában véve ez nem optimális út, mert gyorsabb izomvesztéssel lediétázni, majd azt követően visszaszerezni és növelni az izomtömeget. Ha ezt nem tudod, nem valami friss a tudásod ebben a témában. Egyébként a saját példám is egyértelműen bizonyítja az elméletet, mert mással az nem magyarázható, hogy 105 kilósan egyetlen húzódzkodásra voltam képes -azt is csak alsó madárfogással-, most pedig 75 kilósan 46 kiló extra súllyal tudok egyet húzódzkodni, ami ugye összesen 121 kiló. Abszolút értéken erősödtem 16 kilót diéta alatt csak ebben a gyakorlatban. Gondolod, közben izmot vesztettem? Felőlem nyugodtan, viszont abban biztos vagyok, hogy jó úton haladok a céljaim felé, és noha mindig tanulok új dolgokat is, Tőled biztosan nem szeretnék tanulni, már csak azért sem, mert biztosan nem tudsz eleget a témának arról a részéről, ami engem jobban érdekel, illetve kissé irritáló is az a magabiztosságod, ami mögött sok esetben nincs valódi, korszerű tudás.
-
Fred23
nagyúr
válasz
lanszelot #9104 üzenetére
Reménytelen már, annyi jegyzetem meg linkem van, át se látom őket perpill. Egy halom dolgot tudtam eddig is, ma meg tanultam még párat. De ez egy olyan folyamat, aminek sosincs vége.
Annyi biztos, hogy megint bevezetem a csaló napot, de mértékkel, nem ennyire túltolva. Olyan havi 2 alkalommal csinálok majd egy-egy +500 kcal-os napot, amiken elsősorban a ch-t fogom nagyon megtolni.Nekem elég összetett célom van, mert nem csak lefogyni akarok, hanem mellette még egy izmos beach body-t is összehozni, ráadásul az egészségem érdekeit is nézve. Viszont így ez az összetett cél és bonyolultabb út tán több tudást is ad majd nekem.
OPiiPO: Kár, hogy nem fényképeztem le. Nem csak 1,5 kiló készült el, annyi csak az én részem volt az egészből.
Lesz még azért hasonló. Tudok enni, ahogy -legalább ebben a topikban- talán más is.
-
boost
veterán
-
carl18
addikt
válasz
lanszelot #9059 üzenetére
Fogytam én már régebben is sokat szóval van egy fajta stratégia, de nincs idő limit hogy 2 hét alatt menjen le az a 10 kg. Havi 2-3 kg lemenne már bőven jó vagyok.
Oké mondjuk azért az ember megesz 20 deka zöldséget még mindig jobb mint egy tábla csoki.
Most 31 éves vagyok és jó lenne ki alakítani valami étrend/edzés rendet ami hosszú távon is tartani lehet és mondjuk még egészségre is hatással van.Azért ismerek jó pár embert felmentek 45-50% körüli test zsíra és ott beragadtak.
Persze vannak esetek mikor betegség áll a hízás mögött, de én valahogy úgy állok hozzá amit tudok még változtatok. A testem mozgással és étrendel formálható, ez is egy fajta hobbi.Szerintem most a fő gond azzal van az ember sok hatást kap az internet felől, mennyivel könyebb egy hétvégén film/sorozat nézéssel tölteni mint sem aktívan mozogni?
De majd írok pár hét után még is milyen fajta fejlődést írtam el, naponta nem mérem magam nincs értelme heti 2X alkalom és jó vagyok.Meg a dolgokra vissza térni a zsírral nem feltétlen csak az a baj nem esztétíkus, mikor 96 kg voltam és csinálni kellet valamit éreztem nagy lomba zsíros lettem. Biciklizés mellet is szenvedés volt bárhova elmeni. Meg csinálom a tartás javító izmok erősitését is, mert ott sincs minden rendbe.
-
válasz
"Amit Dorian írt az nagy butaság. Ezt a kondisok terjesztik egymás között." - fogsz végre tényeket is írni, amikkel lehet kulturáltan vitába szállni, vagy továbbra is csak személyeskedsz mindennemű érdemi tartalom nélkül
Azt hiszem eddig is mindenki azon az állásponton volt, hogy mozgás + étrend együttesen vezet eredményre. Szóval nem igazán értem, miért írsz trivialitásokat?
"Az egyél zöldséget és gyümölcsöt is a 90es évek közepéig volt. Utána rájöttek, hogy mégsem úgy van." - Érdekelne hogy miért, kifejtenéd légyszives? Pár hivatkozás is jól jönne.
-
Dorian
félisten
válasz
Itt pont te vagy az, aki még semmit nem tett le az asztalra, csak kinyilatkoztatsz, hogy mindenki más nem ért hozzá és csak nálad van az igazság, persze "szívesen segítek, privátban keress"
sztem mindenki aki nem most jött le a falvédőről, tudja mire utal ez.
Egyrészt a futás meglepő módon a sportok közt elég sérülésveszélyes, amiben erősen közrejátszik, hogy a legtöbben csak úgy minden alap nélkül kezdenek el futni. Kiemelten igaz ez a nagyobb túlsúlyt cipelőkre, 10 kiló plusz felet egyáltalán nem ajánlott a futás.
Másrészt ha valaki formás testet akar (márpedig az izom az, ami a kontúrt megadja a testednek) , a helyzet az, hogy ha a fenti esztétikai céloknak a alacsony intenzitású kardió - legyen az a szabadban vagy a teremben valamelyik kardió csodagépen - azért nem visz közelebb, mert egy sajátságos üzenetet küld a szervezetnek, és ez nem az, hogy építs izmot. A sajátságosan az alacsony intenzitású kardió azt üzeni a szervezetnek, hogy nem lehet túl sok az izom, mert az izom egy ponton túl felesleges súly, amit magadon kell cipelned.Márpedig az izom olyan metabolikusan aktív szövet, ami ész nélkül szippantja fel a cukrot és akkor is energiát éget, ha csak úgy van.
Újabb probléma, hogy a alacsony intenzitású kardió edzés hossza és jellege miatt a tesztoszteron és a növekedési hormon termelése gátolt, hiszen a kortizol szintje emelkedik majd. A kortizol megint csak segít abban, hogy izomtömegtől szabadul meg. És ha ez nem lenne elég, az ilyen edzések többsége során a domináns energiaforrás a zsír, és ezt a szervezet úgy értékeli, hogy mindig maradjon is elegendő zsír tartalék, hogy a munka során legyen mihez nyúlni.
Szóval, ha a alacsony intenzitású kardió edzés nézzük, sem időben, sem hatásában, sem biomechanikai kockázatában nem optimális módja az edzésnek, viszont sokak szerint olcsó és egyszerű - lévén futni mindenki tud. És ezzel vissza is érkeztünk az első pontra.
-
Dorian
félisten
válasz
lanszelot #9056 üzenetére
"A súlyzó ugyanolyan jó mint a futás. "
Hát azértnemegészen. Mindkettőtől lehet fogyni, de hosszú távon nagyon nem mindegy, h a testsúly csökkenés milyen arányban történik zsírból és izomból. A futás nagyon pusztítja az izmot is.
És mivel az energiafelhasználás 3/4-e nem a sport során történik, hanem a hétköznapi tevékenységek során, így nem mindegy mennyi izom van az emberen, mert az alapállapotban is energiát igényel.
+ a jó alakot is az izomzat adja meg, ezért sem csak a tömeg számít. -
carl18
addikt
válasz
lanszelot #9052 üzenetére
Dehogy vagyok nő xd (Lesz másik avatar idő kérdése)
Van egy Huawei okos mérleg és azon tudom nézni pontosan hol is áll a testzsír.
Néha kerékpározok is és az a plusz 10 kg miatt igen érezni sok a túlsúly.
1 éve kb januárba majd nem voltam 100kg is tavaly nyáron le tudtam menni 85 kg-ra de sajnos visszajött 6 kg pedig pár hónapra engedtem el magam.
Köszönöm a választ!
Persze a mai szabványok mellet értettem azt a 15%-ot, ahol már mondhatni lehet látszana a kocka hasam. Így amin tudok szeretnék változtatni, ha 80 kg-ra le tudok menni és azt megtartani elégedett lennék. -
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #9052 üzenetére
Kiegészítés:
Valamit változtattak a testzsír százaléknál.
90es évek óta nem néztem testzsír százalékot.
Akkor a Guinness rekord 2.4% volt.
Ma már úgy beszélnek a 2-5% -rol mint egészséges.
Gondolom az új alapján szeretnél 15% -ot.Az én módszerem szerint nincs mérleg, vagy mérő eszköz. Ezért nem vagyok tisztában az új százalékkal.
Nálam a mentális egészség és annak erősítése a mérce. Az nem mérhető, érezhető. -
interstate76
addikt
válasz
lanszelot #9033 üzenetére
"Annyira sok a változó, hogy kiszámolhatatlan.
Ezért a kalória számolás egyenlő az éheztetessel. Ennyi, semmi tudomány nincs mögötte (már). Ezért nem használják.
A lusták ajánlják. Egyél x kalóriát és fogyni fogsz. Kész, következő."Én többször írtam itt arról, hogy a fogyás nem szimpla matek, és hogy figyelembe kell venni azt is, hogy miből és mikor viszed be az adott kalóriamennyiséget, az egyéni eltérésekről nem is beszélve. Kisebb-nagyobb vitáim is voltak itt ez ügyben (visszakereshető). DE: nem igaz, hogy a kalóriaszámlálás egyenlő az éheztetéssel. A kalóriaszámlálás egy jó alap, amit követve az ember megfigyelheti az egyéni sajátosságait, személyre szabhatja az étrendjét, és már magától a számolástól fegyelmezettebbé válhat. Persze csak akkor, ha nem kúraszerűen csinálja, hanem hajlandó életmódot váltani. Én pl. azt figyeltem meg magamon, hogy rendszeres edzés nélkül maximum a súlyom szinten tartására tudom használni, ergo ha fogyni akarok, akkor edzenem kell.
"Nincs szuper fogyás. Rengeteg féle módszer van. Ezt a személyhez kell igazítani. Rengeteg dolgot kell figyelembe venni.
A klienseimnel van hogy 1 órát konzultálok mielőtt mind a ketten rábólintunk."Van, hogy akár 1 egész órát konzultáltok? És ezt komolyabbnak tartod, mint a kalóriaszámlálást? Hát ha azt írtad volna, hogy komplett életmód- és vérképelemzés előzi meg a minimum 5x1 órás, hetente/kéthetente ismétlődő, folyamatos visszacsatolást biztosító konzultációt, akkor elgondolkoztam volna rajta, hogy tényleg komolyan lehet-e venni az általad írtakat, de így esélytelen. Mire bólintatok rá 1 óra alatt, ami jobb, mint a kalóriabevitelre történő odafigyelés? És ha 1 óra alatt EGYÉRTELMŰEN többet tudsz adni a klienseidnek, mint a kalóriaszámlálás módszere, akkor vajon mi akadályoz meg abban, hogy ezt meggyőző formában elénk tárd? Az autószerelős példát ne ismételd meg, kérlek... Arra vagyok kíváncsi, hogy mire/mikre tértek ki ebben a 60 perces időkeretben, és hogy a kapott infók alapján milyen tanácsokat adsz a hozzád fordulóknak: edzésterv, étkezési tanácsadás, egyéb?
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
lanszelot #9033 üzenetére
Nem gondoltam, hogy ekkora darázsfészekbe nyúlok a kalóriaszámlálással. Nem volt célom egymásnak ugrasztani senkit.
A kalóriaszámlálás nekem is segített fogyni tavaly, szóval én ebből indultam ki. Mivel csak a saját tapasztaltomat tudom megosztani, ez másnak persze nem biztos, hogy bejön. Persze ezt is lehet ész nélkül csinálni ahogy az összes fogyókúrát. Igazából a bevitel számolását látom a legfontosabbnak a számlálásban. Sokan szerintem nincsenek tudatában mennyi energiát tartalmaznak az ételek és mennyire lenne szükségük. Igen, tisztában vagyok vele, hogy nem pontosak a táblázatok és az emberi test sem egyforma. Nekem pl. 1500-1600 kcal körül van a BMR, így az 1800-1900 környéki bevitellel tudom tartani a súlyomat ha nem sportolok semmit. Az első pár héten csak hiteles ételnaplót csináltam, hogy lássam mennyit eszem. Sokan szerintem itt rontják el, hogy nem írnak be mindent. A zacskó M&M is 0 kalória ha szemenként mérem mert 5 g alatt nem mér a mérleg.
“A mérleg mutatója nem cél.” Lehet az is, de ha elérik, nem szabad abbahagyni. Nekem a célom az volt, hogy beleférjek a Covid előtti nadrágjaimba, mert nagyon utálok ruhát vásárolni -
Fred23
nagyúr
válasz
lanszelot #9027 üzenetére
Tán nem látnád hülyeségnek, ha értelmeznéd is, amiket írtam, de azzal mintha gondjaid lennének. Egyébként meg milliók fogynak le napjainkban is a kalóriák és makrók számolásával, köztük én is így dobtam le sok kiló zsírt az átlagnál sokkal sikeresebben, és lettem kövérből fitt.
Ha nem vagy elég okos ahhoz, hogy nekünk itt a topikban leegyszerűsítve elmagyarázd ezt az összetett kérdést, akkor azt szeretnéd, hogy a prófétai kinyilatkoztatásaidat egyszerűen csak fogadjuk el, mer' Te mondod?
-
Fred23
nagyúr
válasz
lanszelot #9025 üzenetére
Nem bukott be, és van értelme, ha az ember amúgy képben van eléggé a témában.
Lehet jönni olyanokkal, hogy makrók eltérő energiát igénylő emésztése, hormonok, cirkadián ritmus, anyagcsere változó sebessége meg satöbbi kutyafüle, de nem érdemes: aki nagyjából képben van, annak a kalóriák számolása nagyon hasznos lehet ma is; megjegyezve mondjuk, hogy az egyén életmódjához és diétájához kiszámolt kalóriákat azonnal váltsuk is át makrókra, és számoljuk inkább csak azokat.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lanszelot #9012 üzenetére
Nem igazán értem miről szól ez a vita. Mindkettőtöknek igaza van, a tudományos folyóiratok az új dolgok bemutatására vannak, a könyvek meg a már kiforrott dolgokat mutatják be, amikről már ezren írtak folyóiratokba, és ezzel igazolták őket. Szakértőket belinkelni is ér, nem hiszem, hogy ettől kevesebb lenne a topik. Hasznos lenne, ha te is linkelnél könyvet vagy cikket, ami alátámasztja a mondandódat, nem utolsó sorban azért is, mert ott biztosan bővebben ki van fejtve a dolog, és jobban utána tudunk olvasni.
-
Dorian
félisten
válasz
lanszelot #9010 üzenetére
Te sem igazoltad semmivel sem, h neked bármilyen valós ismereted lenne. Ellenben nagy téttel merném lefogadni, hogy az én testzsírszázalek és vázizomtömeg parametereim sokkal jobbak a tiednél, szóval én legalább gyakorlati tapasztalatok akkor is a birtokában vagyok.
Te is csak egy nick vagy a fórumon, mint én, akiket linkeltem viszont elismert szakemberek, úgyhogy a magas lóról kéretik leugrani és velük szállni vitába. -
-
Dorian
félisten
válasz
lanszelot #9003 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy ettől elhízol. De az egyéni példád amúgy sem egy érv.
Én pedig 14 órán keresztül nem eszem egy nap és én is egészséges vagyok és nem vagyok elhízva (sőt i merem jelenteni, hogy kifejezetten alacsony testzsír és jó izomzat jellemez), heti 3x sportolok.Az időben korlátozott étkezési ablaknak nem ez az előnye, hanem az, hogy hosszútávon sokkal egészségesebb az ilyen életmód, nagyon sok betegség megelőzhető.
Van egy kupac(!) szakirodalom erről, itt egy példa.
[link] -
Reggie0
félisten
válasz
lanszelot #9001 üzenetére
Dietetologusok mondjak. Az a baj, hogy ha folyamatosan eszel, akkor folyamatosan termelodik az epe es hasnyal. Igy nem tudnak pihenni ezek a szervek, nem tudnak rendesen kiurulni es tisztulni a csovek, ami azert baj, mert ezek igen aggressziv anyagok, a sajat szovetet is tamadjak.
-
válasz
lanszelot #8992 üzenetére
Igen, ebben biztos vagyok és ami durva, hogy 4 héten át ezek szerint jól használtam, mert semmi bajom nem volt. Tegnap újra próbáltam, más fokozat, nagyobb odafigyelés. 10p és este megint nagyon fájt. Ilyenkor 1-2 nap és helyre jön. Most egyelőre teljesen félre raktam, tényleg látni kellene valakinek.
fjudors: Tegnap rápróbáltunk párommal erre a rakott cuccra, nagyon jól sikerült. Köszi a tippet.
Reggie0: Az brutálisan sok fogyás 2,5 hétre. Pont ezt a sali-csirke kombót nyomom most ebédre pár napja.
lanszelot: "Klienseim 8szor esznek naponta. 8 a minimum, többször ehetnek, kevesebbszer nem." - Ez szerintem nem ok. [link]
Ha tudsz rá valamilyen (lehetőleg friss) evidenciát, hogy mégis, kérlek linkeld be, szívesen olvasok/hallgatok/tanulok a témában.
Új hozzászólás Aktív témák
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Kék, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R9 3900X / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest