- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Hát amit régen sokat csináltam az 15 guggolás, 10 fekvő, 5 húzódzkodás 1 perc alatt 30x. Ezek neked nem feltétlen működnek, de ki tudsz találni valami hasonló mini köredzést magadnak olyan gyakorlatokból, amik működnek. Ha tudsz futni, kocogni, akkor azt is tudom javasolni napi 3-5km már látszik 2-3 hónap után.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Kolondrum #9278 üzenetére
Edzéssel hogy állsz? Azon kéne tolni és közben kalóriát növelni szerintem. Gyaloglás vagy spinning esetleg evezőpad, ha 95kg vagy nem tudom jól emlékszem e, akkor a futás az erős lenne a térdednek, még a kocogás is valszeg.
A fémes íz lehet covid szövődmény vagy más vírus is tud ilyet okozni. Esetleg menj el orvoshoz, hogy mit mond rá.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
palateto13 #9267 üzenetére
Mozognod kell, főleg ha gyorsan fogysz sokat, akkor ereszkedik meg így a bőr. Ha adsz időt neki, kb. 1 évet és mozogsz mellette, akkor javulni fog szerintem. Végső esetben lehet műttetni is, ha olyan mértékű volt a fogyás, de mindig fennáll a veszélye, hogy visszahízod, úgyhogy szerintem csak évek után van értelme, amikor már biztosan beállt az új súlyod.
-
-
inf3rno
nagyúr
Nem igazán tervezek. CH terén most sok bevitel van, mert gyümölcsöt és tésztát eszek szinte állandóan. A pulzus 150-170 környéke, a táv 3-4km, a tempó 4:30-6:00 min/km között átlag talán 5:15-5:30. A gyógyszer miatt nekem erősen be van szűkülve, hogy mennyit tudok futni és milyen pulzuson, nagyjából ez most a max. Ami jobban zavar most, hogy kezd bedőlni az intermittent fasting, sokszor este 10 és reggel 10 körül is eszek és állandóan éhes vagyok. Nem értem, hogy miért. Két hete még tök jól tartható volt. Talán most, hogy áttértem a gyümölcsre állandóan cukrot akarok, passz.
-
inf3rno
nagyúr
Alig futottam az elmúlt időszakban. Tegnap voltam kocogni egy rövid távot. Azt hiszem újra nekiállok, mert úgy látom kezdenek felkúszni a kilók. Egyébként úgy vagyok, ahogy eddig, kicsit roggyant a térdem, ami szokott akadályozni, de most nyáron alig fájt, most csak lusta voltam.
-
inf3rno
nagyúr
Lehet, hogy működne. Az szokott a gond lenni, hogy már beedzettem az 4:15-5:45min/km tartományt, és az ennél lassabb futást nem tudom hatékonyan csinálni, robotmozgás nélkül. Valahogy nem is esik jól, azért elsődlegesen az volt a cél, hogy 5:30min/km körül tudjak normálisan futni. Az most megy, viszont csak 3km-re, 5km még egyelőre sok a térdemnek, attól már másnap elkezd fájni. Az 5km feletti távokat meg a gyógyszerem fogja vissza, valahogy nulla közelre csökkent az állóképességem. Olyan cucc, ami kiüríti a dopamint bizonyos agyterületekről, úgyhogy érthető, hogy egy idő után miért esik le a motivációm. Ez van sajna. Így is lehet fogyni. Illetve csináltam pár napig 2x3km-t reggel és este, és az működött.
Azt mondják, hogy genetika, hogy honnan fogyunk. Azért annyi beleszólásunk van, hogy amire edzünk, hajlamos oda vándorolni a zsír, hogy azonnal rendelkezésre álljon az izmoknak.
-
-
inf3rno
nagyúr
A szuperkompenzáció nem elavult, legalábbis most is oktatják. Én is az alapján edzettem régen és elég rendesen nőtt tőle az izomtömegem és a teljesítményem. Mondjuk most nem kínoznám meg magam annyira, mint akkor. Heti 3x voltak 1-1.5 órás magas intenzitású edzések, meg kb. folyamatos volt az izomláz, mindig valami be volt durranva. Azt hiszem nem mindig gond az állandó izomláz, legalábbis nálam az első három hónapban folyamatos vádli izomláz volt, aztán utána valahogy megszokta és teljesen elmúlt. Szóval előfordul azért az is, hogy hozzáerősödik az izom a terheléshez. Ugyanakkor extrém túledzésnél izomvesztés van, és nehéz eltalálni, hogy hol válik el a kettő.
-
inf3rno
nagyúr
Én igyekszem visszafogni magam, és nem megenni egy fél disznót az első órában. Utána már jóval könnyebb. Az utolsó óra szokott olyan lenni, hogy akkor még egy csokit gyorsan mielőtt 8 lesz.
Sokszor volt már, hogy kifutottam az időből és kénytelen voltam másnapra hagyni vagy más ette meg. Valahol még szórakoztató is.
-
inf3rno
nagyúr
Én két hete kezdtem, de nem méricskélem. Barátnőm nem akar itthonra mérleget, én meg annyira nem erőltetem. Ránézésre azt mondja fogytam. Szerintem ez az időablakos dolog tartható élethosszig vagy legalábbis nagyon sokáig. Az edzés már nehezebb kérdés, a tegnapot pl. kihagytam, de ma menni fogok. Sajnos az ízületeim nagyon gyengék és nem bírják, pedig tényleg a minimumot kapják most már. Plusz porc szakadásos a jobb térdem, úgyhogy annál meg kb. kiszámíthatatlan, hogy mikor mennyire terhelhető.
-
inf3rno
nagyúr
Ma például egy kávét ittam eddig és egy sonkás szendvicset ettem (olivás kenyér, 2 szelet milánói sonka, 2 apró paradicsom, majonéz, 1 főtt tojás). Tegnap csirkés szendvics volt, ahhoz sütöttem ki csirkemell csíkokat, plusz majonéz és paradicsom. Volt már húsleves is vagy sült hús krumplival és savanyúsággal vagy garnéla leves vagy bolognai spagetti, ilyesmik. Néha étterembe megyek vagy rendelek. A kaják általában nem túl zsírosak, inkább a keményítő és a fehérje dominál (kivéve a csokit). Ritka a hús mentes nap. Az eddigiek alapján 3 étkezés fér bele ebbe a 8 órás időablakba.
-
inf3rno
nagyúr
Most nem számolom, csak ez az intermittent fasting és a futás van. Kíváncsi vagyok mennyire működik. Amit eddig észrevettem, hogy jobb az emésztésem tőle és kevesebb időm van enni, emiatt csökken a kalória bevitel. Minimálisan habzsolok csak dél körül, sőt van, hogy addigra elmúlik az éhség, és inkább még később eszem. Egy fokkal nehezebben tartható, mint a kalória számlálás szerintem. Ahogy nézem csodát ettől sem kell várni, de azért bizonyos körülmények között működik: [link]
-
inf3rno
nagyúr
Nekem a delet kivárni nem mindig egyszerű. Pl. tegnap könnyedén ment, ma viszont rohadt éhes vagyok, és még 3 óra visszavan.
A gyaloglás hangoskönyvvel tök jó lehet. Sajnos nekem olyan 500 méter után általában megfájdul a térdem. A futást viszont bírja. Fene se érti ezt a porc szakadást.
-
inf3rno
nagyúr
Lehet, hogy egészségtelen, de finom. És a fogyás és egészséges életmód együtt már túl nagy megterhelést jelentett volna akkor. Sokan szerintem ebbe buknak bele, hogy gyökeresen próbálnak meg változtatni az étrendjükön, aztán elég hamar feladják, mert megkívánják a régi kajákat. Nálam pont az ellenkezője volt, egy darabig dőzsöltem már amennyire alacsony kalórián lehet, aztán meguntam az édességet, és visszatértem a normális kajákhoz. Akkor talán heti 2x10k-t futottam, úgyhogy ennyi edzés mellett bőven tartható volt.
Azért is értek egyet az előző hozzászólóval, mert nem érdemes halmozni a célokat. Ha a fogyás a cél, akkor a kalória számlálás, időszakos böjt, stb. komolyabb étrend változtatás nélkül is működnek. Ha a jó kinézet a cél, akkor meg lehet mellé edzeni is, de nem kimondottan fontos, vagy elég csak akkor, amikor már nem 120kg az ember és megy rá a szíve. De láttunk olyat is az évek során, hogy valaki sok óra gyaloglással fogyott, szóval akár még úgy is meg lehet közelíteni a dolgot. A lényeg, hogy az extrém magas testsúly egészségtelen, szóval ha valaki abból le tud adni bármilyen módon, akkor az már egészségesebb, és itt lényegtelen, hogy sporttal vagy kalória számlálással fogyott. Szerintem.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem ment, pusztán kalóriára figyeltem, minden szemetet összeettem, de csak napi 1400-1600kcal volt. Az volt a legboldogabb fogyásom, mert szinte erőfeszítés nélkül ment. Volt, hogy egy doboz eper fagyi volt szinte az egész napi kaja. Én amúgy könnyen fogyok alap esetben, most gyógyszer mellékhatás miatt szedtem fel jelentős túlsúlyt, azért kell valami komolyabb diéta. Időszakos böjt 12:00-20:00-ig eszek és napi 3-6km futás, amit tolok, eddig úgy néz ki beválik.
-
inf3rno
nagyúr
Én nem vagyok ezen az állásponton. Szerintem külön-külön is működhetnek, igaz egyszerre alkalmazva sokkal látványosabb eredmény érhető el. Én fogytam már napi 5km (25 perc) futással is, és fogytam már időszakos böjttel és kalória számlálással is. A legutolsó, ami a legdurvábban jól működött nálam, de el tudom képzelni, hogy másnak pont az nem vált be, és valami más működik jól. Nem teljesen egyforma a bélflóránk és az anyagcserénk, azért lehetnek különbségek.
-
inf3rno
nagyúr
Egyelőre a másik gyulladásos problémával foglalkozok, hátha találok megoldást rá. Ha utána sem múlik a térd panaszom, akkor megfontolom a műtétet. Egyelőre keret sincs rá, hogy valami szaktekintélyhez elmenjek műttetni, az alá meg nem adom.
Vízzel hogy állsz? Próbálj meg folyadékot bevinni, ha már nagyon éhes vagy, az csillapítja valamennyire.
Lipidből az omega-3-as, omega-9-es olajok kombinációját tudom ajánlani. Az omega-3 pl. lenolaj, halolaj mehet salátára. Az omega-9 pl. olivaolaj mehet főzésre. Sütésre közepes láncú zsírsavas olajok a jók pl. kókuszolaj, bár annyival nem adnak többet, mint a sima zsír. Jobb amúgy hanyagolni a sütést, vagy max 180°C körülig felmenni.
A 900 kcal az olyan 1.5 óra futás vagy 3+ óra gyaloglás, azt azért már nehéz hozni minden nap. Ott már inkább keresztedzések lennének jók. Egyik nap súlyzó, másnap futás, harmadnap bringa, aztán evezés, stb.
-
inf3rno
nagyúr
Köszi! Egyelőre lövésem sincs hogyan. A gyaloglásból 1km sem megy, a futásnál 5km a max, az valahogy javít a térdemen. De ez csak a térdem, végső esetben megműttetem. A fő gond, hogy minden más is fáj meg ropog attól függően, hogy milyen napom van. Na erre a részére még egy orvos sem mondott semmi értelmeset, pedig most már fél tucatnál voltam.
Jó az a 15%.
-
inf3rno
nagyúr
Jól mondták, nekem sikerült régebben, de nagyon nehezen. Most tippre 25% körül lehetek, de olyan gyógyszerrel, ami növeli az étvágyat meg félig lerokkanva, úgyhogy alig tudok hozzá sportolni. Olyan 18-20%-on szoktam lenni amúgy normál esetben. Azt sajnálom, hogy nem rajtam múlik, mármint simán sportolnék napi 1-2 órát is, hogy ne legyen gond még a zabálásból sem, de nem jók az ízületeim hozzá.
-
inf3rno
nagyúr
Számolni sem muszáj, elég kihagyni egy étkezést, és egyből meglátszik. Én pl. simán le tudok mondani a reggeliről, és amikor úgy étkezem, akkor általában fogyni kezdek, ha még van miből. Most pl. van. Még azért is jó ötlet, mert intermittent fasting-ra is tűrhető 10 órás ablakot csinál, bár ahhoz a kávét is ki kéne hagyni és csak vizet inni. :S
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lanszelot #9012 üzenetére
Nem igazán értem miről szól ez a vita. Mindkettőtöknek igaza van, a tudományos folyóiratok az új dolgok bemutatására vannak, a könyvek meg a már kiforrott dolgokat mutatják be, amikről már ezren írtak folyóiratokba, és ezzel igazolták őket. Szakértőket belinkelni is ér, nem hiszem, hogy ettől kevesebb lenne a topik. Hasznos lenne, ha te is linkelnél könyvet vagy cikket, ami alátámasztja a mondandódat, nem utolsó sorban azért is, mert ott biztosan bővebben ki van fejtve a dolog, és jobban utána tudunk olvasni.
-
inf3rno
nagyúr
Mitől egészségesebb így étkezni? Mi a javasolt arány? 12:12, 10:14, 8:16? Esetleg lehet olyan szabályt hozni, hogy minél szűkebb az időablak, annál jobb? Vagy számít az is, hogy egyszerre mennyit zabál be az ember és persze, hogy mit? Azért még biztosan van mit kutatni a témában...
-
inf3rno
nagyúr
Én anno heti 5-7x 1 óra edzéssel értem el. Jó lett volna róla fotót csinálni így utólag. Nem feltétlen kell fogyózni hozzá, bár én alapból keveset eszek, csak a gyógyszer dobja most meg a súlyom.
Az ALA önmagában kevés, nem elég gyors az enzimrendszer, ami átalakítja. Egyébként jó, én a lenmagot szoktam régebben emiatt enni. Jó lenne találni valami olcsó omega-3 forrást, de csak kapszulás van, ami simán lehet avas, vagy nagyon drága a palackos.
-
inf3rno
nagyúr
Ami nekem érdekes az a közepes hosszúságú zsírsavas triglicerid (MCT) alapú diéta. Úgy néz ki, hogy azzal jóval egyszerűbb ketogén diétát csinálni, mint normál hosszú láncú zsírsavakkal. Itt MCT diéta néven írják: [link] Ezen is módosítanék, mert a fehérje nagyon kevés benne, de kiindulási alapnak jónak tűnik. Ilyen MCT például a kókuszzsír, de gondolom külön kell venni hozzá finomítottat. Szerintem még egy hét olvasgatás biztos lesz, mire kidolgozok erre valami diétát legalább alapanyagok szintjén.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
interstate76 #8970 üzenetére
Köszi!
-
inf3rno
nagyúr
A ketogén étrend pont nem erről szól, hogy kevesebbet kell enni, hanem a makrók aránya más. Egyébként pont azért kértem az étrendes topikba, mert nem a fogyás a célom, hanem bélgyulladásra próbálnám ki. Állítólag a ketogén étrend egy csomó gyulladásos betegségnél megoldás lehet, mert kiéhezteti a cukrokkal táplálkozó mikrobákat. Nekem még annyi szívás van ennek kapcsán, hogy tejet nem tudok fogyasztani, sajtból is csak a parmezán, amitől nem émelygek, és úgy tudom sokan tejtermékeket használnak nagy mennyiségben ketogén diétában.
-
inf3rno
nagyúr
Tudnátok a diétás topikba írni a ketogén diétáról? [link]
Gondolkodom rajta, hogy kipróbálom, de van néhány dolog, ami aggaszt. Az egyik, hogy viszonylag alacsonyan tudjam tartani a fehérjét, mert a vese nem díjazza a fehérje bomlástermékeket. A másik, hogy tudom e tartani ennyire alacsonyan a szénhidrátot úgy, hogy nem bolondulok bele, és hogy receptek terén valami normálisat egyek. Inkább az utóbbi a nagy kérdés, hogy mit érdemes enni akár étteremben, akár otthon, hogyan érdemes bevásárolni rá, stb. Igazából minden tippet szívesen fogadok! -
inf3rno
nagyúr
Amit esetleg meg lehet próbálni, hogy egy bizonyos időszakra korlátozod az evést. A többiek ebben tapasztaltabbak, hogy milyen felosztás az ajánlott. Én csak akkor csináltam ilyet pár évig, amikor nem volt kedvem reggelizni, mert nem éreztem éhesnek magam, de úgy kimondottan terv szerűen sosem csináltam.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
interstate76 #8935 üzenetére
Én olvastam olyat, hogy a túl gyors visszaállás károsítja a májat. Nem tudom mennyi benne az igazság, de talán jobb óvatosan.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
adr0001 #8908 üzenetére
Szerintem ez az 1200kcal erős túlzás, a kalkulátorok 1650kcal körül írják 70kg-os férfira súly tartásra. Akinek meg nagyobb a testtömege annak még magasabb, mert a zsírsejtek is fogyasztják az energiát. Ezt a saját tapasztalatom is megerősíti 1400-1500kcal-al is fogytam, volt olyan nap, hogy egy doboz fagyi volt az aznapi kaja, de mivel az is csak 1400kcal volt plusz a hőt is meg kellett termelni a felolvasztásához, ezért csak fogytam tőle. Én úgy látom, hogy nincs egy igaz út, sokféleképpen lehet fogyni. A legkönnyebben nekem úgy ment, hogy nem foglalkoztam vele, hogy mikor és mit eszek, csak azzal, hogy mennyit. De fogytam már rendszeres sporttal is, azt nehezebb volt tartani. Aztán persze csináltam ezer féle diétát. Egyedül még erre a ketogénre nem vettem rá magam. Aki csinálta ismerőseim között, azoknál megszűnt a gyulladás, sokkal szebb a bőrük, sokat fogytak, de van olyan, aki abbahagyta, aztán ugyanúgy visszahízott vagy még rosszabbul néz ki, mint előtte. Szóval nekem úgy tűnik, hogy ez elköteleződés egy életre, én viszont csak néhány hónapra szoktam egy-egy diétát kipróbálni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
interstate76 #8879 üzenetére
Én közepes intenzitásút szoktam, pont a laktát küszöb alá lövöm be. Úgy napi 30 perc futás heti 7x elég szokott lenni az izmosodáshoz, fogyáshoz. Csináltam olyasmi atlétikai edzést 2 évig 1-1.5 óra heti 3x, mint Dorian, így utólag a francnak sem hiányzik az állandó izomláz, bár tömegeléshez remek volt, akkor voltam a legizmosabb. Zsírt nem fogyasztott annyira nagyon, ami nem is meglepő, mert 2a, 2b izomrostok dolgoznak anaerob edzésnél, amik jobb szeretik a cukrot. Igazán HIIT-et nem csináltam még, mármint amit én annak tartok, mert az izomszakadás és 100% intenzitás közeli, azt meg nem bírja hosszú távon a szervezet, legalábbis az enyém. Most viszont el vagyok fostosodva, gyógyszer mellékhatás, de most inkább az étkezés felől fogom meg a dolgot, mint a sport felől.
-
inf3rno
nagyúr
Hány izomcsoportot mozgatsz meg 40 perc alatt? Mármint egy izomcsoport biztosan nem bír ki ennyi időt vagy nem HIIT, amit csinálsz. Szerintem. :-)
Amúgy jók az erősen anaerob edzések is, ha pl. köredzésre van megszervezve, aztán percenként váltasz izomcsoportot. Az oda tud *szni, de én heti 3-nál többet nem bírtam belőle, annyira durva izomlázat okoz. És akkor még az sem volt feltétlen HIIT, amit mi csináltunk, inkább csak egy erősebb interval, köredzés, stb. A HIIT-nél kimondottan izomlázra törekednek, hogy legyen afterburn.
-
inf3rno
nagyúr
A HIIT inkább akkor ajánlott, ha valakinek nagyon kevés ideje, pl. 15 perce van edzeni, aztán mégis akar valami hatékonyabbat csinálni, de mint már írtam megvannak a maga veszélyei szemben a hosszú aerob kardio edzéssel, ami veszélytelen, bár legalább napi 30 percet igényel.
-
inf3rno
nagyúr
Csináltam egy étrendes topikot, az életmód topik nem volt igazán látogatott. [link]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Hannibhál #8857 üzenetére
Próbáld azt, hogy sokszor eszel keveset, és nincs kötött étkezés, mint pl. közös ebéd, stb. Ilyenkor a kisebb mennyiségektől nem tágul ki úgy a gyomor, és egy idő után csökken az étvágy. Fontos még, hogy nem kell teltségérzetig enni, akkor sem fogsz éhen halni. Én nagyjából ezekkel fogytam a leghatékonyabban eddig minden erőlködés nélkül. Mondjuk kalória számlálással érdemes kombinálni. Aztán vannak berögzült dolgok, hogy nem dobunk ki semmit meg nem hagyunk semmit a tányéron meg ilyesmik. Ezeket is érdemes elengedni vagy ha nem megy, akkor eleve fél adagot szedni csak, aztán repetázni. Szóval ez részben fejben dől el, megszokás kérdése is.
-
inf3rno
nagyúr
Amúgy nem ezért írok, hanem hogy van e külön étrend topik vagy az egybe lett vonva ezzel a fogyós topikkal? Nem találom sehol, de ha így van, akkor létrehozom, mert messze nem csak fogyásról szól az étrend készítés.
-
inf3rno
nagyúr
Én kitolnám ezt 20 kilóra saját tapasztalat alapján, de ha valaki nulláról kezdi, akkor lehetőleg ne fusson intenzíven max kocogjon vagy sétáljon. Fontos a pulzus kontrollos edzés, és ha a fogyás a cél, akkor kimondottan a lassabb mennyiségi munka ami fogyasztja a kalóriákat, nem a gyors mozgás, aminél 5 perc után kifulladunk.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
mrszitya #7698 üzenetére
Nem vagy te egy kicsit érzékeny? Egyáltalán nem volt célom a kioktatás, csak a véleményemet írtam le a témában. Egyébként a gyúrás nem feltétlen az a sport, ami kedvez a fogyásnak, anaerob, inkább a glikogént égeti, mint a zsírt és az izmot növeszti. Az aerob edzések (bringa, futás, úszás, talán még részben a crossfit is) hatékonyabbak, ha zsírból szeretnél leadni, de az izom növekedésnek annyira nem kedveznek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
mrszitya #7696 üzenetére
"A gyümölcslevek és üdítőitalok nyersanyagául felhasznált gyümölcsök pH-ja a nagy szervessav-tartalomnak köszönhetően általában 2,2–4,5 (8.5. táblázat). Az üdítőitalok átlagos pH-tartománya 2,5–3,0, a tea alapúaké a 3,2–4,2 pH-tartományba esik. A gyümölcslevek átlagos cukortartalma 10% (fruktóz, glükóz és szacharóz). Az üdítőitalok hasonló mennyiségű, átlagosan 7–12% cukrot tartalmaznak, amelyet Brix-fokban (w/w%) adnak meg. Az üdítőitalok jellegzetes ízének kialakításában az édes íz és a szerves savak által okozott savasság egyensúlya a döntő. Hozzáadott savként az adott gyümölcsre jellemző savakkal – citromsav, almasav, borkősav – találkozunk. A foszforsavat a kóla-féléknél alkalmazzák."
Nincs nagy különbség savasság terén a gyümölcslevek és a kóla, egyéb üdítők között. Nyilván a savas cukros italok nem egészségesek úgy általában. A gyümölcsleveket csak a gyümölcsökben lévő antioxidánsok, egyebek teszik egy fokkal jobb kategóriába. Én nagyon ritkán iszok csak ilyesmit, és sokszor a gyümölcslevet is felvizezem, mert nekem túl tömény. Egyébként is a bolti gyümölcslevek nagy része almalé, és talán 5% olyan gyümölcs van benne, amit a dobozra nyomtatnak. Ritka a kivétel ez alól. A csapvíz nálunk is jó, én is amellett tettem le a voksom, esetleg néha valami jobb ásványvizet veszek. Persze beleférnek a cukros lötyik meg gyümölcslevek is egy diétába, de jobb, ha a víz/leves teszi ki a folyadék nagy részét, max napi 1 pohár gyümölcslé/szörp/üdítő befigyelhet mellé, ha valaki nem tudja megállni. Ha már így szóba került a folyadék, én úgy tapasztaltam, hogy nagyban függ az éhség érzet meg az emésztés hatékonysága is a folyadék beviteltől. Csináltam most egy darabig orvos tanácsára, hogy napi 3-5L vizet ittam, és valahogy minden jobb lett tőle. Leginkább a bőröm tisztult ki tőle, de az emésztésem is jobb volt, meg talán kevesebbet is ettem. Én úgy tudom, hogy a fáradtság érzet is nagyban függ a kiszáradástól, én már 5+ éve leszoktam a kávéról, és néhány hónapig az átállásban sokat segített, hogy egy csomó vizet ittam.
Az édesítőszereket szerintem nem lehet egy kalap alá venni, mindegyiknek más a mellékíze. A tisztítatlan stevia pl kesernyés utóízű kávéba jó, a xilit és eritrit mentolos utóízűek, fahéjjal kombinálva szinte olyanok ízre mint a cukor, az ipari édeskéknek is van valamilyen utóízük, amit nem tudok mihez hasonlítani, de azt is meg lehet szokni, ha muszáj szerintem. Én amúgy pont most csináltam xilit+eritrit+fahéj édesítéssel baracklekvárt, pár hónapja meg cseresznyét. Nyilván nem teljesen ugyanaz az íze, mint a hagyományosnak, de nem mondanám rossznak ezt sem. További előnye, hogy nem gyullad be tőle az ínyem a bölcsességfogamnál ellentétben a cukros dolgokkal. Natúr joghurtba szoktam rakni ilyen lekvárokat, zabbal együtt tök jó reggelire.
Abban egyetértek, hogy nincs értelme túl szigorúan venni az ilyen diétákat, mert élethosszig tartanak, legalábbis ha életmód váltás a cél, nem pedig jojó effektus. Zéró toleranciánál ugye jön az, hogy este felkel az ember, kómásan odamegy a hűtőhöz, aztán jól bezabál az olyasmiből, amiből nem kéne, utána meg jön a lelkiismeret furdalás, aztán így elölről. A függőségek nagyjából így szoktak kialakulni. A csalónap is megoldás lehet, vagy az is, ha tudjuk tartani a mértéket, és csak akkor eszünk ilyesmit, ha nagy ritkán megkívánjuk, de akkor sem sokat. Én mondjuk annak idején sporttal fogytam le, nem kajálással, de persze kinek a pap, kinek a papné.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
mrszitya #7430 üzenetére
A kólával nem (csak) a cukor a baj, hanem hogy foszforsavat tartalmat, ami egyrészt szétmarja a fogakat, másrészt meg ha nem viszel be elég kalciumot mellette, akkor gyengülnek a fogaid, csontjaid tőle, mert a szervezet kivonja belőlük a kalciumot. A cukor sem akkora probléma, ha megfelelő módon viszi be az ember, a normál cukor fele részt fruktózra, fele részt glükózra bomlik, ha nem vagy cukorbeteg, akkor a glükózzal nincs baj, max egy kicsit megdobja a vércukrod. A nagyobb gond a fruktózzal van, mert az így magában károsíthatja a májat, ami hosszú távon cukorbetegséghez vezet. A gyümölcsökben, mézben vannak olyan polifenolok, amik védik a májat az ilyesmitől, ezért azoknál nem gond a fruktóz tartalom. A gyümölcslé határeset, talán a 100%-os hozzáadott cukor nélküli még elmegy, minden másnál jobb az édesítőszer. Ezeknél is inkább a stevia, xilit, eritrit a jó, kevésbé az aszpartám, aceszulfám-K, stb. , mert az utóbbiak inkább hízásra hajlamosító irányba tolják el a bélflórát. Igazából ezeknek annyira szerintem nincs köze a fogyáshoz, inkább csak az egészséges életmódhoz. A fogyáshoz elég annyi, ha valaki eleget mozog és nem zabálja tele magát hányásig. Van valami testépítő fazon youtube-on, aki junkfood-on él, és szétedzi magát, hogy ne hízzon el. Ha neki megy, akkor szerintem másnak is...
Új hozzászólás Aktív témák
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Kék, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Dell P2419H / P2419HC Full HD LED IPS 24" LCD monitorok
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 12GB 512GB 14" FHD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest