- iPhone topik
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
interstate76
addikt
válasz
lanszelot #9033 üzenetére
"Annyira sok a változó, hogy kiszámolhatatlan.
Ezért a kalória számolás egyenlő az éheztetessel. Ennyi, semmi tudomány nincs mögötte (már). Ezért nem használják.
A lusták ajánlják. Egyél x kalóriát és fogyni fogsz. Kész, következő."Én többször írtam itt arról, hogy a fogyás nem szimpla matek, és hogy figyelembe kell venni azt is, hogy miből és mikor viszed be az adott kalóriamennyiséget, az egyéni eltérésekről nem is beszélve. Kisebb-nagyobb vitáim is voltak itt ez ügyben (visszakereshető). DE: nem igaz, hogy a kalóriaszámlálás egyenlő az éheztetéssel. A kalóriaszámlálás egy jó alap, amit követve az ember megfigyelheti az egyéni sajátosságait, személyre szabhatja az étrendjét, és már magától a számolástól fegyelmezettebbé válhat. Persze csak akkor, ha nem kúraszerűen csinálja, hanem hajlandó életmódot váltani. Én pl. azt figyeltem meg magamon, hogy rendszeres edzés nélkül maximum a súlyom szinten tartására tudom használni, ergo ha fogyni akarok, akkor edzenem kell.
"Nincs szuper fogyás. Rengeteg féle módszer van. Ezt a személyhez kell igazítani. Rengeteg dolgot kell figyelembe venni.
A klienseimnel van hogy 1 órát konzultálok mielőtt mind a ketten rábólintunk."Van, hogy akár 1 egész órát konzultáltok? És ezt komolyabbnak tartod, mint a kalóriaszámlálást? Hát ha azt írtad volna, hogy komplett életmód- és vérképelemzés előzi meg a minimum 5x1 órás, hetente/kéthetente ismétlődő, folyamatos visszacsatolást biztosító konzultációt, akkor elgondolkoztam volna rajta, hogy tényleg komolyan lehet-e venni az általad írtakat, de így esélytelen. Mire bólintatok rá 1 óra alatt, ami jobb, mint a kalóriabevitelre történő odafigyelés? És ha 1 óra alatt EGYÉRTELMŰEN többet tudsz adni a klienseidnek, mint a kalóriaszámlálás módszere, akkor vajon mi akadályoz meg abban, hogy ezt meggyőző formában elénk tárd? Az autószerelős példát ne ismételd meg, kérlek... Arra vagyok kíváncsi, hogy mire/mikre tértek ki ebben a 60 perces időkeretben, és hogy a kapott infók alapján milyen tanácsokat adsz a hozzád fordulóknak: edzésterv, étkezési tanácsadás, egyéb?
-
interstate76
addikt
válasz
inf3rno #8968 üzenetére
Pontosan ugyanezen okból (gyulladáscsökkentés) kifolyólag gondolkoztam el a ketogén diétán. Jelenleg úgy néz ki, hogy 2 héten belül lesz 1-2 olyan napom, amikor tudok magamnak kajákat csinálni és ki tudom próbálni a különféle, alacsony(abb) CH-tartalmú lisztekből készült ételeket - majd írok, hogy mire jutottam.
#8967 Fred23 Ez így első olvasásra kifejezetten jónak tűnik. És igen, a túró egy jó alap, sok mindenhez. Csak abból is nehéz összehozni annyi kalóriát, hogy ne legyen túl nagy a kalóriadeficit (én pl. max heti fél kg-t adnék le, többet nem, és ehhez kb. napi 2000-es kalóriabevitel szükségeltetik még akkor is, ha nem sportolok). Szeretem a főtt tojást és a sült bacont is, sajt jöhet minden mennyiségben, szóval a reggeliket és a vacsorákat meg tudnám oldani
, de főétkezésre pl. kicsit karcsúnak tűnik, amit írtál. Mármint a szokásos ebédjeimhez képest. Most látom, hogy 1 dl olajjal indítottál - így mondjuk már megvan a szükséges kalóriabevitel! -
interstate76
addikt
"Nem ilyen csodákat kell kergetni..."
Nem kergetek csodákat, csak össze akartam állítani egy számomra fenntartható keto étrendet. Egyelőre nem sikerült, de talán a kókusz- és/vagy a lenmagliszt bevetése majd segít benne.
Ha rákeresel a keto diétára, különös tekintettel a köretekre (főétkezéseknél általában köretként fogyasztjuk el a legtöbb CH-t), akkor a net tele van karfiolrizs-receptekkel, meg karfiol-sajt alapú tészta receptekkel, keto-pizzával, meg azzal, hogy a "felhőkenyér" még hamburgerhez is jó. És arról szó nincs, hogy mindez mekkora ámítás, szóval inkább az megy csodaszámba, amiről én írtam. A felhőkenyér pl. egy könnyű tojáslepény, ami nem illik a hamburger húspogácsához. Nagyon nem. De sokak által követett youtuberek mosolyogva közlik a keto diéta kifejezésre rákereső emberekkel, hogy olyan, mint a zsemle. Pofátlan kamu.
"...hanem egyszerűen kevesebbet enni. És arányaiban nem körettel kell jóllakni hanem hússal. És köretként is a tészta meg kenyér nagy részét ki lehet váltani salátával, sült vagy nyers zöldségekkel."
Tényleg hülyének tűnök, vagy miért írtál nekem közhelyeket?
30 kg-ot fogytam sporttal és a táplálkozásra való odafigyeléssel, tisztában vagyok vele, hogy nem célszerű minden nap rántott húst enni fél kg sült krumplival.
A keto étrendről volt szó, és azért szóltam hozzá, hogy eloszlassak egy csomó, ezzel kapcsolatos ámítást. És könnyű képernyőre vetni, hogy nem körettel kell jóllakni, igenis nehéz olyan étrendet összeállítani, amiben 50g alatt van a napi CH, mégis beviszel annyi kalóriát, hogy ne fogyj heti 1 kg-nál többet, maradjon energiád sportolni, és mindemellett van annyira ízletes és változatos, hogy ne akard a kajádat annak a hajára kenni, aki kitalálta a receptjét.
-
interstate76
addikt
válasz
inf3rno #8963 üzenetére
Én ki akartam próbálni, de egyelőre nem jöttem rá, mi az az étrend, ami mellett tartani tudnám, anélkül meg nem vágok bele. A neten sokan megpróbálják elhitetni veled, hogy tudsz liszt/rizs/krumpli felhasználása nélkül is ehető köreteket készíteni, pl. sajtból és karfiolból, de sztem nem mondanak igazat.
Először a karfiol&sajt alapú pizzatésztát teszteltem, és direkt erőteljes ízvilágú feltétet használtam, hogy elnyomja a "tészta" ízét, de alig bírtam megenni. Pedig elszánt voltam, és úgy álltam neki, hogy igenis finomat fogok sütni. Nem sikerült. Utána kipróbáltam a "karfiol-rizst" (komolyan mondom, egész jó vagyok a konyhában, de nincs az a fűszerezés, ami heti többször elfogyasztható köretté teszi az aprított/párolt/pirított karfiolt), majd az ún. "felhő-kenyeret" (ez meg nem kenyér, hanem felvert tojásfehérjével készített tojáslepény, aminek - "meglepő" módon - tojás íze van, bármit állítsanak is róla idióta youtuberek, szóval köze nincs a kenyérhez), de nem találtam meg az ehető köretet, illetve kenyérhelyettesítőt. A legjobb próbálkozásom tojás, reszelt sajt és reszelt cukkini keverékéből készült tócsiszerűség volt, de az első adag kisütését követően inkább tettem a masszába egy kis lisztet, és utána egészen ehető dolgot kaptam. Ha ez utóbbit mondjuk lenmagliszttel készítem el, akkor tudok 1, azaz egy finom ételt, ami beilleszthető a ketogén diétába.
Egyetlen járható utat látok, mégpedig azt, amit már érintettem is, azaz hogy kókusz- vagy lenmagliszt felhasználásával készítek a szokásosnál jóval alacsonyabb CH-tartalmú pizzatésztát/kenyeret/tócsit/egyebet, amivel talán meg tudom közelíteni a hagyományos ízvilágot, de még nem jutottam el az összetevők megrendeléséig, illetve receptek próbálgatásáig.
Tényleg nem zavar, ha a pizzám tésztája nem pont olyan, mint amilyet sütni szoktam. De amikor a kamerába mosolygó, csak és kizárólag a követők számát maximalizálni akaró arcok belekamuzzák a nagyvilágba, hogy tudnak liszt nélkül kenyeret sütni és az még hamburger zsemle helyett is tuti, akkor legszívesebben letolnék a torkukon 20 kg felhőkenyeret, hogy fulladjanak bele.
-
interstate76
addikt
válasz
adr0001 #8941 üzenetére
Először is köszi a tippeket!
Cukrot közvetlenül nem fogyasztok (persze a vásárolt termékekben nyilván van), viszont lenmagot néhány napja rendszeresen (remélem, 1-2 hetet követően lesz pozitív hatása), szóval az Omega-3 zsírsavak bevitele - elvileg - megoldva. A glükozamin-szulfáttal az a bajom, hogy van 3000-féle termék, és fogalmam sincs, melyikből mennyi hasznosul, így eddig nem vettem semmilyet.
Közben olvasgattam a ketogén diétáról és egyre inkább hajlok rá. Helyrejöhet tőle a vállam + ledobhatom a maradék súlyfelesleget - ez számomra verhetetlen kombónak tűnik. Holnap lesz időm foglalkozni a témával, meg átgondolni, hogy milyen módon tudom megoldani ezt a fajta étkezést.
-
interstate76
addikt
válasz
adr0001 #8938 üzenetére
Értem.
Egyébként nem szeretnék sokat fogyni. A vállaim fájnak (az egyik csak akkor, ha megerőltetem, a másik már alapjáraton is), és szeretném gyógyszer nélkül megszűntetni az ízületi gyulladást - még utánajárok a témának, de jelenleg egy néhány hetes ketogén diéta tűnik a legjobb opciónak (pár kg ledobása további bónusz lenne, mert azért van még némi lefaragnivaló is
).
Ha már diéta, mint téma: a legkiegyensúlyozottabb/legszimpatikusabb módszer - számomra - a mediterrán diéta. Talán a ketogén után sem feltétlenül hülyeség ezzel visszatérni a normál kerékvágásba.
-
interstate76
addikt
válasz
adr0001 #8934 üzenetére
Ha napok alatt el tudod engedni, akkor nincs komolyabb gond. Viszont eszembe jutott egy kérdés (ha már írtál róla, akkor sorry): amikor befejeztél egy ketogén diétát, akkor hogy állsz vissza a CH-fogyasztásra? Csak szép lassan, vagy azonnal úgy kezdesz el táplálkozni, mint előtte? Nem okoz jojó-effektust?
-
interstate76
addikt
válasz
adr0001 #8932 üzenetére
Nem vagyunk egyformák (ez nem kritika vagy beszólás, csak ténymegállapítás).
Nálam a sport legnagyobb hozadéka (a kalóriaégetés mellett) az, hogy fegyelmezettebbé tesz étkezés terén. Azaz ha lenyomok egy jó kis edzést, akkor nem fogom kidobni az ablakon az eredményt egy zacskó chipsszel vagy 1-2 szelet csokival, illetve nem edzek tovább azért, hogy "bűnözhessek".
-
interstate76
addikt
válasz
inf3rno #8881 üzenetére
Én soha nem edzettem annyit. Mármint ilyen másfél órás etapokat, közepes/magas intenzitás mellett. Viszont az a tapasztalatom, hogy - a bemelegítést és a nyújtást leszámítva - napi 10 perccel is lehet látható eredményt elérni. 6x1,5 perces intervallumokat szoktam csinálni, az pedig edzésformától függ, hogy a másfél perceken belül hogyan oszlik meg a magas intenzitású és a pihenőszakaszok aránya. Emellett az esti tusolás előtt lenyomok annyi fekvőtámaszt, amennyi épp kifér a csövön, és ennyi. Ezzel heti 1kg fogyás is kivitelezhető (saját tapasztalat), persze nyilván oda kell figyelni mellette az étkezésre is.
Nekem az edzés a kalóriaégetéshez képest legalább ugyanannyit, vagy még többet segít abban, hogy ilyenkor a kalóriabevitelem is fegyelmezettebb.
-
interstate76
addikt
válasz
inf3rno #8876 üzenetére
10-15 perc HIIT edzés többet hoz a konyhára, mint 40-60 perc alacsony intenzitású kardió. És nemcsak annak jó, akinek nincs ideje.
Jól kell megválasztani az edzésformát, és semmivel nem lesz veszélyesebb, mint pl. lassan kocogni. Nyilván nem célszerű betonon sprintelgetni, pláne akkor, ha az ember 150 kg, de nyugodtan lehet pl. szobabicón tekerni.
Nem atomfizika a fogyás, "csak" kitartás kell hozzá.
#8877 Dorian
A 40 perc HIIT-et én sem értem. Bemelegítéssel és nyújtással együtt érteném, de így nem. -
interstate76
addikt
válasz
Szakbarbár #8849 üzenetére
A betegség jótékony hatása!
Amúgy én is csak tegnapelőtt váltottam túlevő üzemmódba, tegnap már moderáltam magam. Ma is így teszek, aztán a kísértés szintje lassan visszaáll a hétköznapi, átlagos szintre.
-
interstate76
addikt
Gyorsan megnéztem ezt a kalkulátort: ha a BMR alá állítanám be a napi kalóriaszükségletemet, akkor az több, mint heti 1 kg-os fogyást eredményezne, tehát alapból túlkapás (hacsak nem muszáj hirtelen sokat fogyni vmi extrém okból kifolyólag).
Amúgy nálam is 110 kg környékén volt a "plafon". Ha jól emlékszem, egyszer 112 kg-ot láttam megjelenni a mérlegen (mondjuk az nem sokkal ebéd után volt, teljesen felöltözve, de akkor is rossz volt látni).
-
interstate76
addikt
Nekem akkor működik a fogyás, ha sportolok is (legalább egy keveset) + kalóriát is számolok. Sztem mindkettő fegyelmezettebbé teszi az embert étkezés terén, és hát végső soron úgyis ott dőlnek el a dolgok. Próbáltam sport nélkül, csak a kalóriákat számolva, de pont annyival léptem túl a napi limitet, hogy nem fogytam semmit.
Hajrá!
-
interstate76
addikt
Nálam a heti fél kg mínusz az ideális (ennél gyorsabb ütemben csak akkor tudtam fogyni, amikor szinte minden nap futottam). Napi szintű, komolyabb fizikai megerőltetés nélkül, heti 4x20-30 perc aktív mozgás mellett nekem ez az, ami erőlködés nélkül megy. Kb. 2100 kalóriát fogyaszthatok naponta (181 cm / 88 kg), amibe még 1-2 sör is belefér, ha épp adódik egy családi összejövetel/meccsnézős program/akármi - sztem ez tartható, ha odafigyel az ember.
-
interstate76
addikt
válasz
#76500480 #8599 üzenetére
További mellékhatás: enyhe vagy komolyabb májkárosodás.
Aki elhiszi, hogy lehet bátran túl sok zsírt fogyasztani, majd annak felszívódását gyógyszeres kezeléssel megakadályozni, mindezt komoly hátulütők nélkül, arra nekem nincsenek nyomdafestéket tűrő kifejezéseim.
Ez olyan, mint amikor valaki - készülve a túl nagy zabálásra - előre beveszi a gyomorégés elleni tablettácskáját. Nem, azt nem bírja ki, hogy kevesebbet egyen. Előre tudja, hogy túl sokat fog zabálni, és gyógyszerrel előzi meg/csillapítja az ismert, negatív következményeket.
Ti vagytok a gyógyszergyártók kedvencei.
-
interstate76
addikt
Te korábban sikerrel fogytál egy csomót, ugye? Akkor a fogyási módszer megvan, "csak" a szinten tartással van probléma.
Az én (teljesen egyedi, szubjektív) tapasztalatom az, hogy a kalóriaszámlálás a súlyom szinten tartásához elég, ha mozgok (is), akkor tudok fogyni. Változó, hogy épp milyen mozgásformát tolok, egy biztos: ha épp nem sportolok rendszeresen, akkor nagyon kell figyelnem a kalóriabevitelre, különben pár hónap alatt el tudnék szúrni több évnyi odafigyelést.
Tudom, hogy egy kis edzés nem éget el kismillió kalóriát, de azt vettem észre, hogy ha rendszeresen sportolok, akkor még kalóriaszámolgatás nélkül is sokkal jobban odafigyelek az étkezésre, mert nem akarom elszúrni a befektetett munkát.
Nálam (évekkel ezelőtt) 112 kg volt a maximum (181 cm mellé). Április elején kezdtem újra sportolni, mert már régóta 92 kg voltam és lejjebb szeretnék menni, ami egyrészt kalóriaszámlálással nem sikerült (mindig kicsit túlléptem a beállított értéket), másrészt pedig kicsit formába is akartam rázni magam. A gyerekek a mai napig játszanak kinectes játékokkal, és van pár fitneszprogim is. Kipróbáltam egy párat és végül 2 maradt fenn a rostán: a The Biggest Loser és az EA Sport Active 2. Az előbbivel belekezdtem egy 3 hónapos programba, heti 4 alkalommal, moderate szinten, hogy ne ész nélkül ugorjak neki, a másikat pedig heti 2-3 alkalommal tolom, ha épp van kedvem mozogni a szünnapokon is. Napi 150-200 kalóriánál nem égetek el többet, de egyrészt ez is segít a fogyásban, másrészt van némi alakformáló hatása, harmadrészt pedig - engem legalábbis - fegyelmezettebbé tesz a kalóriabevitel tekintetében is. Összhatás: 1 hónap alatt lement 2 kg, de legalább 3-4 mínusznak látszik és sokkal jobb formában vagyok, ill. annyival jobban mennek a gyakorlatok, hogy gondolkozom a moderate-ről a hard nehézségi fokozatra váltáson.
Rövidebben: tudod te, hogy kell lefogyni, semmi másra nincs szükség, mint hogy megmaradjon az odafigyelés, amikor újra sikerrel jársz!
-
interstate76
addikt
válasz
ForRedGlory #8530 üzenetére
Szép munka, sínen vagy!
-
interstate76
addikt
Értelek, de nemcsak futva lehet intervallumozni. Négyütemű fekvőtámasz pl. tökéletes és abszolút nem megterhelő az ízületeknek. Annyira sem, mint egy laza kocogás.
Csak azért írom, mert sztem jó, ha ez is megjelenik a topikban, amúgy mki csinálja azt, ami jólesik neki és amit hosszú távon is fenn tud tartani.
-
interstate76
addikt
Én nem tudom, mennyire lehet hinni ezekben a pulzustartományokban. Amikor a legintenzívebben fogytam, akkor magas intenzitású intervallum tréninget toltam: sokkal rövidebb az edzésidő és nálam fogyasztásra is jobban bevált, mint a zsírégető tartományos kocogás. Ja, és az izomvesztést is sikerült elkerülni, pedig nem fektettem sok energiát a dologba, csak esténként, tusolás előtt lenyomtam annyi fekvőtámaszt, amennyi épp kifért a csövön.
-
interstate76
addikt
-
interstate76
addikt
Ha jól láttam, akkor kb. heti fél kg-ot szeretnél leadni. Ez - extra mozgás nélkül - esetedben kb. napi 2150 Kcal bevitelével hozható - ha ezt próbálod, akkor nehezen megy, nincs elég energiád nap közben, vagy hogy érted, amit írtál?
Egyébként a legsimábban én is akkor fogytam, amikor sokat mozogtam (hosszabb távon is ment a -1 kg/hét).
-
interstate76
addikt
válasz
woodworm #8487 üzenetére
A tepsiben sült krumpli glikémiás indexe sokkal kisebb az olajban sült krumpliénál (60 vs 75).
Amúgy csak egy hirtelen példa volt, a valóságban én kb. 15 dkg köretet fogyasztok 20 dkg hús mellé. Lehet, hogy ez is több az ideálisnál, de így esik jól.
Tudom, hogy nem egy szuperkaja a rántott hús + sült krumpli, de én egyáltalán nem éhezek meg hamar, ha ilyet fogyasztok. Lehet, hogy ez teljesen egyedi, de ez a tapasztalatom.
-
interstate76
addikt
válasz
woodworm #8484 üzenetére
A főtt, ill. a tepsiben, zsíradék nélkül sült krumplinak olyan kicsi a szénhidrát- és kalóriatartalma, hogy elbírja a magas glikémiás indexet. 30 dkg tartalmaz kb. 250 Kcal-t és 50 g CH-t, és ez a mennyiség egy nagy étvágyú embernek is bőven elég köretként. Ha eszel mellé 30 dkg rántott csirkemellet, akkor nagyon durván jól laksz, és még mindig csak 900 kalóriánál és kb. 100g CH-nál tartasz. Hogy mire szeretnék kilyukadni? Csak arra, hogy egy kicsit odafigyelve az ételek elkészítési módjára egyáltalán nem olyan nehéz fogyni, továbbá arra, hogy a krumpli messze nem olyan ördögtől való dolog, mint ahogy sokan tartják.
Ja, és fentiekből 20-20 dkg is bőven elég ebédre, szóval 600 kalóriával is lazán jól lehet lakni, mindenféle feszülés/koplalás nélkül, krumplit és olajban sült rántott húst fogyasztva.
-
interstate76
addikt
-
interstate76
addikt
Hát, én meg azt mondom, hogy kizárt dolog, hogy ha ugyanaz az egyén hosszú távon egyeske étrendjét fogyasztja, akkor pontosan ugyanúgy alakul a súlya, mintha ketteskéét fogyasztaná (és ezzel akkor kizártuk az egyének különbözőségéből fakadó eltéréseket).
Te nem azt állítod, hogy ideális egyszer sokat enni, azt is pl. fehérjebevitel nélkül, azt viszont igen, hogy a testsúly alakulását kizárólag a kalóriabevitel mértéke határozza meg. Szerintem pedig egyeske étrendje közel szuper, és ha ugyanő ehelyett napi szinten csak és kizárólag 800g fehérkenyeret fogyaszt el, aminek a többségét este tolja be az arcába, akkor nemcsak testkompozíció terén alakul másképp.
-
interstate76
addikt
Amit állítasz, az alapján a következő 2 étrend közül az első, szigorúan súlyvesztés szempontjából nézve egy hajszálnyival rosszabb:
1.1.: Reggeli: 50g karát csemege szalámi + 200g körözött + 100g lenmaglisztből készült zsemle = 800 kcal
1.2.: Tízórai: 1 banán = 150Kcal
1.3.: Ebéd: 200g sült csirkemell felkockázva + 75g pirított kenyérkocka (szintén lenmaglisztből) + 150g vegyes zöldség + 150 ml natúr joghurt alapú öntet = 600 kcal
1.4.: Uzsonna: 1 banán = 150 Kcal
1.5.: Vacsora: 6 szelet abonett + 18g light majonéz + 150g olivaolajban (1 evőkanál) sült szeletelt pulykamell + 2 paradicsom = 400 Kcal2100 Kcal
2.1.: Reggeli: kávé
2.2.: Ebéd: 3 db fehérlisztből készült virslis táska = 740 Kcal
2.3.: Vacsora: 200g privát hús füstölt angolszalonna + 150g fehér kenyér + egy szörp ásványvízzel = 1330 Kcal2070 Kcal
Szerk.: egyeske és ketteske napi kb. 2100 Kcal elfogyasztával tartja a súlyát.
Egyeske egész nap jóllakott és energikus, és ha egész nap lót-fut, akkor jórészt a nap közben értelmesen elosztott, többségében lassú felszívódású szénhidrátot elégetve jut energiához, amiből így nem lesz zsírtartalék. Ha kritizálni kell, akkor egy hajszálnyival több fehérjét fogyaszthatna a zsírbevitel kárára, de így is rendben van.
Ketteske ezzel szemben egész nap éhezik, csak délben érzi jobban magát, de azt is maximum 1-1,5 óra erejéig, fogalmam sincs, honnan nyer energiát a nap közbeni lótáshoz-futáshoz, de hogy nem a zsír olvad le róla egetverő ütemben, az atomfix, este pedig full éhesen, gyors felszívódású szénhidráttal és zsírral tömi magát, aminek egy jó részéből éjszaka zsírtartalék lesz.
Te azt állítod, hogy ketteske reggeltől a vacsora megkezdéséig pontosan annyi súlyt veszít, mint amennyit a nem túl egészséges vacsorája "felszalaszt" az úszógumijára. Meg azt is, hogy ha egyeske nem 5-ször enne, hanem vacsorára tolná be az egész napi, teljes fogyasztását, akkor is ugyanúgy alakulna a súlya.
Én meg azt állítom, hogy ez számomra elfogadhatatlanul illogikus (nemcsak alkatilag látom különbözőnek egyeskét és ketteskét, hanem súly tekintetében is), ugyanis nem gépek vagyunk, akik kalóriát fogyasztanak és ürítenek, aminek az egyenlege - összetételtől, a makrók arányától, a felszívódás sebességétől és a fogyasztás időzítésétől függetlenül - ugyanannyi, de még ha igaz LENNE, az általad is jól ismert, egyéb negatív hatásai miatt akkor sem lenne szerencsés egy fogyókúrás topikban hangoztatni.
Ui.: ha valamelyik számadat nem stimmel, akkor sorry, meccset nézek közben.
-
interstate76
addikt
"A súlyod alakulása szempontjából mindegy, hogy mit eszel, azt az befolyásolja, hogy mennyit (kalória)."
Nem szeretném újraéleszteni a vitánkat, de szerintem ez téves és félrevezető. Egyszerűen nem igaz, hogy mindegy, miből viszed be az adott kalóriamennyiséget! Ez nem egyszerű matek, hogy a kiindulási állapothoz hozzáadod az inputot és levonod az outputot, aztán megkapod a pontos végeredményt! Továbbmegyek: teljesen egyértelmű, hogy még a fogyasztás időbeli eloszlása sem mindegy.
A többivel egyetértek.
-
interstate76
addikt
Netes cikkekből pro és kontra rengeteg van, ne kezdjünk linkháborút. Mindenki nyugodtan tesztelheti mindkettőnk álláspontját. Én számtalanszor megtettem és a fentebb írtakra jutottam, de te egyél nyugodtan sok fehér lisztet, ha úgy látod, hogy nincs értelme helyettesítő terméket keresni. Peace.
-
interstate76
addikt
1. Pontosan arról beszélek, hogy nagyon nem mindegy, hogy hova kerül, és ezt fogyókúránál nem figyelembe venni szerintem öngól. Nem is kicsi. 2 kg zsír vs 2 kg izom, nagyon nem mindegy. És az sem, hogy mennyi időd van izomépítésre, mielőtt zsírtartalékká válna, amit megettél. Igen, ehhez mozogni is kell kicsit, de ez nem változtat azon, amit írtam.
Amúgy te most tényleg arról próbálsz meggyőzni, hogy nem oszt, nem szoroz, hogy fehér vagy lenmaglisztből készült ételeket fogyaszt valaki? Hát könyörgöm, már csak azért is sokkal jobb az utóbbi, mert később leszel újra éhes!
Amit mellé fogyasztasz, az lassítHATja a felszívódást, de az életben nem fogja kiegyenlíteni azt.
2. Várj, ne keverjük: a kettes pontban egy szóval nem említettem az egyest. Hoztam egy szélsőséges példát arra, hogy a fogyás nem matek, mert nagyon nem mindegy, hogy miből viszed be az aznapi kalóriamennyiséget.
Elhiszem, hogy ilyen a szervezeted, az enyémből kiindulva hihetetlen, de nyilván nem kérdőjelezem meg, amit írsz. Szerintem éppen azt támasztja alá az írásod, amiről írtam: ez nem szimpla matek, hogy ha 2500 helyett 2200 kalóriát fogyasztok naponta, akkor ledobok heti 0,5kg-ot, ha 2800-at, akkor pedig hízni fogok ugyanennyit. Ez egy nagyon jól használható mankó, nem több. De persze nem is kevesebb.
Szerintem kimerítettük a témát, szóval részemről over.
-
interstate76
addikt
1. A szénhidrát felszívódási sebessége valóban nem befolyásolja a súlygyarapodást - már amennyiben felszívódik. Nagyon, de nagyon nem mindegy, hogy az elfogyasztott, fehér lisztből készült termék felszívódott és megy szépen beépülni a zsírpárnáidba, mire este kosarazol egyet, vagy még felszívódás előtt elégeted a belőle származó energiát, ugyanis lenmaglisztból készítettél magadnak pékárut, ami még nem kezdett zsírtartalékká alakulni, amikor sportolni kezdesz. Nem is értem, hogy lehet amellett érvelni, hogy felesleges figyelni az elfogyasztott termékek glikémiás indexét.
2. Nem mondtam, hogy a CICO-elv téves, de azt határozottan állítom, hogy ez nem egyszerű matek, aminek feltétlenül hinni kell a mindenhatóságában. Amit önmagaddal kapcsolatban írtál, az ugyanerről szól: egy 700-as sávban mozogva sem hízás, sem fogyás nem tapasztalható nálad? Ez egyrészt hihetetlen (mármint önmagamból kiindulva: nálam 4-500 kalória/per nap olyan fél kg-ot jelent heti szinten, amikor fogyasztás terén épp nem térek el a "szokásos" dolgoktól), másrészt pedig pont azt támasztja alá, amit írtam, jelesül: "azt szerettem volna érzékeltetni, hogy mankónak megfelelő a kalóriaszámlálás, de nagyon nem mindenható".
-
interstate76
addikt
válasz
fecaga21 #8361 üzenetére
Többször is volt már szó a topikban a kalóriaszámláló programokról, minimális erőfeszítést igényel a használatuk és nagyon komoly a hozzáadott értékük, pláne akkor, ha valaki - hozzád hasonlóan - bizonytalan abban, hogy mit egyen.
2 fenntartásom van a kalóriaszámlálással kapcsolatban:
1. Már írtam róla, hogy nem veszi figyelembe a glikémiás indexet. Nagyon nem mindegy, hogy fehér vagy lenmaglisztből készült zsemlét majszolsz, ugyanis utóbbi energiatartalmának felhasználására sokkal több időd van, kalóriatartalmuk pedig kb. azonos, ezért sem a kalóriabázis, sem a Yazio nem tesz köztük különbséget. Pedig a fehér lisztből készült zsemle fel nem használt szénhidrát-tartalma már javában épül be a zsípárnákba, amikor a lenmaglisztből készített hasonló élelmiszerrel bevitt energiát még javában égeted.
2. Kalóriatartalom ide, kalóriatartalom oda, óriási különbség van a különféle élelmiszerek szervezetre gyakorolt hatása között. Én pl. a foci EB kezdete óta napi egy meccset biztos megnézek, de előfordult már olyan nap is, hogy kettőt. Ez olyan 3 sört és 100g szotyit, azaz közel 1000 kalóriát jelent pluszban, naponta, ahhoz a mennyiséghez képest, amivel tartom a súlyom. Ergo híznom kellene, a súlyom mégis változatlan. Tegyük oda ezen tény mellé, hogy szoktam házilag pizzát készíteni (200g kelt tésztát nyújtok ki vékonyra, dobok rá pl. 150g bolognai szószt és 30-40g sajtot), az is kb. 1000 kalória. Senki ne mondja nekem, hogy ha az EB kezdete óta minden este betoltam volna egy ilyen pizzát, akkor nem ugrott volna fel némi túlsúly, mert nem hiszem el. Továbbmegyek: ha ezt háromszor eljátszanám, már biztosan látszana a mérlegen a hatása. Nem oda akarok kilyukadni, hogy lehet inni és olajos magvakat zabálni nyugodtan
, mert az hülyeség, csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy mankónak megfelelő a kalóriaszámlálás, de nagyon nem mindenható.
Végigolvastam, amit írtam, és az jön le belőle, mintha le akarnálak beszélni a kalóriaszámlálásról, pedig erről szó sincs! Csináld, nagyon sokat tud segíteni, márcsak amiatt is, mert ha odafigyelsz rá, hogy hol tartasz adott napon, akkor fegyelmezettebb leszel. Én is használom a Yaziot, szuper kis program és gyakorlatilag minden élelmiszer benne van.
-
interstate76
addikt
válasz
fecaga21 #8355 üzenetére
Egy kérdés: milyen magas vagy a 93 kg-od mellé? Azért nagyon nem mindegy, hogy mekkora súlyfeleslegből próbálsz fogyni.
A másik, ami a hsz-eidet olvasgatva eszembe jutott: sztem nincs olyan, hogy mit szabad és mit nem. Pizzából jobban mértéket kell tartani, mint pulykamellsonkából és abonettből, de lehet enni mindent.
-
interstate76
addikt
Tényleg jó cikk, ráadásul ez a rész - számomra - teljesen új infó:
"...a zsírmolekulák nem csupán kicsapódnak az ember hasán-combján, hanem kifejezetten zsírtárolási célra szolgáló sejtekbe (ún. adipocitákba) kerülnek. Ezek először megtelítődnek a felesleges energiabevitel során, majd ha még további tárolási lehetőségre is szükség lenne, osztódni kezdenek.
Ezzel az a probléma, hogy az adipociták szívós, hosszú életű sejtek. Nem csupán addig élnek, míg szükség van zsírtárolási képességeikre. Hűségesen fognak várni minden nassolással, görbe estével felvett pluszenergiára még jóval az után is, hogy egy korábbi fogyókúrával megszabadultunk a bennük levő zsírtól.
Egy nagyobb súlyfeleslegtől megszabadult embernek ezért is sokkal nehezebb megőriznie jó alakját, mint olyasvalakinek, aki sosem volt túlsúlyos."
Ezek szerint - részben legalábbis - ezek az ún. adipociták felelősek a jojo-effektusért is. Kifejezetten érdekelne a pontos élettartamuk, ill. hogy azonos-e ez mindenkinél, vagy teljesen egyénfüggő. Később ráguglizok.
-
interstate76
addikt
válasz
psion2101 #8304 üzenetére
Esetleg a YAZIO jelenthet alternatívát. Én ezt használom, mert egyrészt sokkal jobban néz ki, másrészt az ingyenesben sincsenek tolakodó reklámok, harmadrészt nekem bejön a widget is, ahol látom, mennyi van hátra az aznapi kalóriakeretemből (lehet, hogy ezt tudja a kalóriabázis is - nem tudom).
Arról, hogy miben gyengébb, mint a kalóriabázis, volt szó korábban, de már nem emlékszem. Keress rá!
-
interstate76
addikt
válasz
santakaloz #8294 üzenetére
Nálam csirkemell van lefagyasztva (felkockázva vagy szeletelve), adagonként külön-külön. Ha másnap ebből ennék és otthon ebédelek, akkor este kiveszem a fagyasztóból és átrakom a sima hűtőbe, reggel bepácolom, délben kisütöm. Zöldségekkel együtt tortillában is finom, de mehet mellé bármilyen köret. 1kg csirkemellet max. 20 perc alatt felszeletelek és lefagyasztok, a pácokat 1-2 perc összedobni, a kisütés szintén hamar megvan. Ja, és hidegen/újramelegítve is finomak, szóval nemcsak akkor használhatók, ha otthon ebédelsz.
Hambi húspogácsa - ez sem csak zsemlével fogyasztható, ha nagyon spórolsz a kalóriákkal, akkor pl. fűszeres zöldségkörettel is nagy királyság! Utóbbit fagyasztott zöldségkeverékből szoktam csinálni, spontán fűszerezve. Ezeket (húspogácsa és zöldségköret) is szeretem, hidegen, ill. újramelegítve is.
Nálam ezek a leggyakoribbak, ha én "konyhatündérkedek". Ezeken kívül bolognai szószból és chilis babból szoktam még olyat összehozni, ami többek szerint is nagyon finom.
-
interstate76
addikt
válasz
Visormail #8289 üzenetére
Egy vicc, hogy ilyen terméket egyáltalán gyártanak! Régóta közismert dolog, hogy vigyázni kell az élelmiszeriparral (is), de az nekem új, hogy egy cukrot helyettesítő terméket telenyomnak szénhidráttal.
Nem járok a Tescoba, de hasznos a hsz-ed, mert az ilyen dolgok összetételét nem is szoktam megnézni. Az alap élelmiszerek többségét a Pennyben szerzem be, beleértve az édesítőt is, és utóbbinak most először néztem meg az összetételét. Hála Istennek, ezzel nincs olyan gond, mint az általad linkelttel.
-
interstate76
addikt
válasz
Sirandrish #8272 üzenetére
Köszi!
-
interstate76
addikt
válasz
Sirandrish #8267 üzenetére
Házilag panírozott cuccot is lehet benne sütni? Másképp megfogalmazva: finom lesz a rántott husi olaj nélkül is, vagy inkább félkész, fagyasztott állapotban vásárolt ételek sütésére alkalmas?
-
interstate76
addikt
válasz
salesman #8241 üzenetére
Én eritritet és mézet használok vegyesen. Így ízlik a kávé és a tea is (de ez persze teljesen szubjektív).
A kenyér esetén ne csak a kalóriatartalmat nézd, hanem a glikémiás indexet is! Nagyon nem mindegy, hogy fehérlisztből, vagy kb. azonos kalóriatartalmú lenmaglisztből készült-e a pékáru. Ez a kalóriaszámlálás talán legnagyobb hiányossága, pedig nagyon-nagyon nem mindegy, hogy mennyi idő alatt szívódik fel valami. Én szinte mindent meg tudok enni kenyér nélkül, de azért van pár dolog, amihez nagyon passzol - ilyenkor nagyon jól tud jönni egy lenmaglisztből készült zsemle, vagy 1-2 szelet kenyér! Márkát nem tudok írni, házilag készített pékárut szoktunk lefagyasztani.
-
interstate76
addikt
válasz
Sirandrish #8203 üzenetére
Megtaláltam én is, de azért köszi!
Az 1 kg nekem pont jó, annál több hetente nem is kell, meg most nem is menne, mert még hetekig kímélni kell az egyik bokámat.
Még jó, hogy eddig csak 2 receptet mentettem el a KalóriaBázisba, mert azokat már át is írtam a Yazioba, amivel nálam a KalóriaBázis sorsa ezennel megpecsételődött!
Így jár az, aki 2020-ban nem képes normális designt szabni az applikációjának és körömgomba elleni gyógyszerreklámokat tol az arcomba!
Még egyszer kösz a tippet!
-
interstate76
addikt
válasz
Sirandrish #8201 üzenetére
A kalóriabázis tényleg gagyin néz ki, erre elfelejtettem kitérni. Ráadásul ott vannak a KISDUCK kolléga által említett reklámok, amikkel alapvetően nem lenne baj, csak épp ott, ahol megadod, mit eszel/ettél éppen, szóval ott gyakran ronda visszerek és gombás lábkörmök jelennek meg, ami full gusztustalan.
Amúgy sztem a KalóriaBázisban is 3 ezer Ft/év a prémium verzió. Valahol azt írja, hogy ha elindítod az ingyenes próbahetet, akkor 50%-os kedvezményre leszel jogosult. Nem próbáltam, szóval nem biztos.
Szedem is le a Yazio-t, köszi a tippet!
Meg is van, tényleg sokkal jobban néz ki! Első körben egy kérdés: itt nem adhatom meg, mennyi idő alatt szeretném elérni a célsúlyomat? Heti 0,5 kg fogyást tervezett be, ennél több is menni fog.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #8198 üzenetére
Nah, pár napja használom a KalóriaBázist, és akkor az objektivitás jegyében álljon itt néhány érv mellette is:
- segít tudatosabbá válni (én írkálás nélkül is tudok szénhidrátszegény életmódot folytatni, de azért néhány élelmiszer esetén meglepetten láttam a fehérje-szénhidrát-zsír arányt), és ez önmagában elég ahhoz, hogy kevesebbet egyen az ember
- a tervező is szuper (megadhatod, hogy heti x kg-os fogyással számolva mennyi a célsúlyod, általában mennyit mozogsz, és ehhez kalkulál napi kalóriabeviteli tervet)
- jó, hogy nemcsak a kalóriákra figyel, hanem a fent említett fehérje-szénhidrát-zsír arányra is, és ezt nemcsak étkezésenként, hanem a napi összesítőben is megteszi
- komoly adatbázis (pl. elkezded beírni, hogy "Karát Csemege Szalámi" és jön a találat, pontos adatokkal, szóval könnyen és gyorsan használható)
- recept rögzítésének lehetősége (én pl. szoktam - többek között - házilag hamburger húspogit készíteni, és ma 5 perc alatt rögzítettem a receptet, innentől kezdve pedig 15 másodperc alatt fel tudom vinni, ha ilyet fogyasztok)
- ha a szokásostól eltérő sporttevékenységet folytatsz, azt is pillanatok alatt be tudod rögzíteniTovábbra is hiánycikk egy olyan app, ami az egyes élelmiszerek élettani hatásait, glikémiás indexét is figyelembe veszi, de alapnak/mankónak bőven használható ez is.
-
interstate76
addikt
Bedobnék egy régi témát a közösbe, mégpedig a kalóriaszámlálást.
Én sok sporttal, az étkezésre és a főzés során felhasznált alapanyagokra odafigyelve, de a kalóriákat sosem számolva fogytam 13 hét alatt 13 kg-ot. Ért egy sajnálatos baleset, aminek köszönhetően egy jó darabig nem tudom űzni azt a sportot, ami nálam bevált, és próbálok másik utat keresni. Egyelőre nincs meg az a mozgásforma, amit hosszú távon is van kedvem csinálni és a részlegesen elszakadt szalagjaim sem akadályoznak benne, szóval próbálok máshogy tovább fogyni. Gondoltam, kipróbálom a kalóriaszámlálósdit, de meglepve tapasztaltam, hogy a fehér és a lenmagliszt kalóriatartalma kb. ugyanakkora. A lenmagliszt szénhidrát-tartalma (töredéke) és glikémiás indexe (kb. a fele) a közelében sincs a fehér lisztének, de ha csak kalóriát számolsz, akkor kb. "egykutya" a 2 dolog. Ez most hogy?
A matekot értem, szóval elfogadom, hogy a kalóriadeficites életmód fogyáshoz vezet. Azt nem értem, amit fentebb írtam (és tudnék még hozni jópár összevetést).
-
interstate76
addikt
válasz
KISDUCK #8179 üzenetére
Hát igen, nem minden szempontból szerencsés dolog túl sokat otthon lenni, na!
Én egy darabig a rendszeres mozgást is hanyagoltam, de ennek vége: heti 3 intervallum edzés és 1 vagy 2 nap egy kis kondi (nem viszem túlzásba, néhány gyakorlat saját súllyal), plusz figyelek a kajára (kalóriaszámolás nélkül, kevés szénhidrát, sok folyadék, fehérje és zöldség/gyümölcs).
-
interstate76
addikt
Hogy bírjátok/bírtátok a sok otthontartózkodást? Nekem betett egy kicsit: ha van időm, akkor szeretek összedobni ezt-azt, és nem feltétlenül csak grillezett halat, ill. szívesen vagyok a gyerekekkel, akik nem csokifalók, de azért nyilván szeretik a hasukat, és amikor nekik készítek valami fogukra valót, akkor nem mindig bírom ki, hogy ne egyek belőle!
Szándékosan nem írtam konkrét kajákat, nem akarok kísértésbe vinni senkit. A mondandóm lényege az, hogy megtapasztaltam: a homeoffice - esetemben - a fogyókúra ellensége. Ti hogy vagytok ezzel?
-
interstate76
addikt
válasz
TheBikerider #8147 üzenetére
Öööö, nem hiszem, hogy bárki házi túróról beszélt volna. Fred23 étrendje kapcsán került szóba, arra írtad, hogy a túró=zsír, ami konkrétan nem igaz.
-
interstate76
addikt
válasz
TheBikerider #8144 üzenetére
Én viszont úgy tudom, hogy a túró emésztése során annyi energiát használ a szervezet, hogy nem kell aggódni a zsírtartalma miatt. De majd még utánaolvasok.
-
interstate76
addikt
válasz
TheBikerider #8140 üzenetére
"Túró=zsír, hanyagold."
Ebben biztos vagy? Tudtommal teljesen jó a túró, mint táplálék, akár este is. Nyilván célszerű soványat vásárolni, de amúgy teljesen rendben van.
-
interstate76
addikt
válasz
KISDUCK #8098 üzenetére
Nekem egy Mi Note 5-öm és egy Amazfit Bip-em van. A telón fent van a Mi Fit és a Mi Bandage is. Utóbbi küld értesítést a bejövő üzenetekről (mail, Viber, Messenger) és tudja azt is, hogy rezeg az órám, ha megszakad a kapcsolat. Már legalább 5-6 alkalommal megmentett attól, hogy otthon felejtsem a telefonomat, és egyszer attól, hogy elhagyjam. De jelez akkor is, ha merül a telóm, ill. ha töltés közben eléri az általam beállított szintet. Szóval elképesztően sokoldalú.
(#8099) PreikeStoleN A Mi Fit-ről nem tudok nyilatkozni, mert nem tud figyelmeztetni, ha a karkötőm/órám lecsatlakozik a telóról, szóval kezdettől fogva a Mi Bandage a nyerő nálam.
Ha a pulcsid hozzáér a karkötődön lévő érintő gombhoz, akkor aktiválja? Ez fura. Mondjuk én futás közben a felsőmön kívül hordom az órám, mert a pulzusfigyelés nem izgat, viszont az, hogy lássam a kijelzőt, az fontos, szóval nem csúszik rá semmi. De nap közben egy csomószor hozzáér a ruhám, mégsem történik semmi.
-
interstate76
addikt
Isten ments, hogy tovább nyújtsam a vitát, csak egy - a tiéddel ellentétes - tapasztalatot szeretnék megosztani: 3 hónap (13 hét) alatt 13 kg-ot fogytam, mindenféle számolgatás nélkül, HIIT és természetesen a táplálkozásom megváltoztatásának segítségével. Utóbbi úgy nézett ki, hogy kenyér helyett ráálltam az abonettre, reggelire müzlivel feltuningolt gyümölcsjoghurtot ettem, ebédre sovány húst zöldségkörettel vagy rizzsel (néha rántott vagy bundás húst köret nélkül), uzsonnára szintén müzlis joghurtot, végül vacsorára, edzés után minőségi felvágottat zöldséggel, sajttal, abonettel. 107-ről mentem le 94-re úgy, hogy nem éheztem (a müzlis joghurt meglepően laktató) és jól estek az edzések is. Hetente legalább 4-5 alkalommal toltam az interval tréninget, a többi napon pedig fekvőtámaszokat nyomtam, hogy ne veszítsek izmot. Tudom, hogy papíron kell pihenőnap, de nem éreztem szükségét, ezért nem is tartottam. 90 napon keresztül egyet sem. Utána is csak egy baleset miatt.
Nyilván kijött volna a matek is, mert egyértelműen kalóriadeficites volt minden egyes napom, de nem volt rá szükség, mégis hatékony voltam.
-
interstate76
addikt
válasz
TheBikerider #8044 üzenetére
Ja, értem, az más - remélem, minden rendben lesz!
-
interstate76
addikt
válasz
TheBikerider #8042 üzenetére
Én úgy tudom, hogy mértékkel fogyasztva (naponta 2 presszókávét szoktam legurítani) többet használ, mint árt - tévhit?
-
interstate76
addikt
válasz
TheBikerider #8040 üzenetére
Hardcore spíler vagy!
Én ezt a 2 dolgot nem szeretem cukor nélkül. Esetleg a teát úgy, hogy egy teáskanál eritrit és ugyanennyi méz. A kávét még nem próbáltam mézzel, de holnap sort kerítek rá!
-
interstate76
addikt
válasz
TheBikerider #8038 üzenetére
Így van, főleg az, ami gyorsan felszívódik, mert amit nem tudunk felhasználni belőle, az megy szépen a zsírpárnácskákba! Magyarán egy cukros üccsi ezerszer rosszabb, mint pl. a krumpli, amit oly sokan szidnak.
Eritrit nekem elég szépen bejött (felesben használom cukorral a kávémba és teába, így észre sem veszem a különbséget).
-
interstate76
addikt
válasz
TheBikerider #8035 üzenetére
"Ráadásul tanult emberek, egyetemi tanárok, tanulmány írók tényközlése."
Nem a cikk ellen írom, mert alapvetően egyetértek vele (én sem számolgatok). De amit fent idéztem tőled, az sajnos semmire nem biztosíték. A legjobb példa erre az általad linkelt cikkben szereplő tanulmány, amit a cukorlobby szponzorált. Senkinek nem lehet feltétel nélkül elhinni semmit. Az információ gyorsabban áramlik, mint eddig bármikor, de ugyanúgy tudják manipulálni, ahogy mindig is. Az elhízás elleni küzdelem pedig sokmilliárdos üzlet, szóval itt aztán tényleg nehéz kiszűrni a hiteles infókat a sok, profitvezérelt maszlag közül.
-
interstate76
addikt
-
interstate76
addikt
válasz
samujózsi #8008 üzenetére
De, ilyen egyszerű. Azt senki nem mondta, hogy könnyű, de nem bonyolult, és MINDENKI meg tudja/tudná csinálni. Lehet, hogy számodra még nehezebb, mint az átlag számára, de választási lehetőség mindig van: vagy feladod az egészet, vagy kideríted, mitől ég a gyomrod, emellett pedig összeállítasz magadnak egy olyan étrendet és életmódot, ami mellett nincs gyomorégésed és kalóriadeficitessé válnak a mindennapjaid. A többi csak finomítás és részletkérdés - az egyénen múlik, kinek mi a legjobb.
Másképpen: szerintem egy kicsit túl van misztifikálva a történet, és nem egetverően bonyolult dolog egészségesen étkezni. Vannak olyan megoldások, amik időigényesebbek (amikor magadnak főzöl), és vannak olyanok, amikor kicsit drágábban, de kevesebb idő ráfordításával úszod meg a dolgot (előfizetsz egy egészséges menüre, vagy eljársz valahová ebédelni, de mindig úgy választasz, hogy ne nőjön tovább a fejed
). Én az egyik évben úgy fogytam 3 hónap alatt 13 kg-ot, hogy a család/munka/sport/barátok kvartett mellett semmi időm nem volt másra, de tényleg semmi, és ebédet szinte mindig egy, az akkori munkahelyemhez közeli kajáldában ettem, extra időbeli/anyagi ráfordítás nélkül, de ésszel választva a napi ajánlatok közül, plusz természetesen reggel és este sem zabáltam be. Most több időm van, és tele a mélyhűtő felszeletelt, adagokra osztott csirkemellel, és ha másnap ebből lesz az ebéd, akkor este kiveszek a mélyhűtőből egy adagot, átrakom a "sima" hűtőbe, reggel bepácolom és dél körül kisütöm. Nagyon finom, tápláló, fehérjedús és nem hízlal. 5 perc alatt össze tudok dobni legalább 4-5 féle pácot, amit szeretek, pedig nem vagyok egy nagy varázsló a konyhában, csak amikor eldöntöttem, hogy lefogyok, akkor szántam pár órát receptek keresésére. 2 lányom van, és ha látják, hogy este a mélyhűtőben kotorászok, akkor rendszeresen rámszólnak, hogy ne csak 1 adagot vegyek ki, mert ők is olyat szeretnének enni, mint én.
Részemről over, mert - bocs, de - amíg nem változtatsz a gondolkodásmódodon, addig minden képernyőre vetett szó felesleges időpocsékolás.
-
interstate76
addikt
válasz
samujózsi #7992 üzenetére
Nehéz lehet cukorbetegség mellett fogyni, még nehezebb, mint egyébként. Pláne, ha nem hiszel benne. És bocs, de az írásaidat olvasva nekem az jön át, hogy az első nekibuzdulást követően szembejövő nehézség miatt egyből el is engeded a dolgot, mondván: esélytelen. NEM AZ!
Miért ugrasz neki olyan sportnak, amit nem bírsz? Nekiállsz ész nélkül futni, gyakorlatilag törvényszerű módon nem megy, és feladod? Ahelyett, hogy tanácsot kérnél, hogy miket egyél, ill. milyen sportot űzz, majd elszántan és kitartóan csinálnád a dolgot?
Közhely, de igaz: minden fejben dől el. Amíg nem változtatsz a gondolkodásodon, addig próbálhatnak neked akármekkora jószándékkal segíteni a többiek, semmi értelme, semmilyen pozitív következménye nem lesz. Nem az a lényeg, hogy barnarizs vagy kuszkusz! Az a lényeg, hogy tudsz-e céltudatosan tenni önmagadért, minden nap. Ha igen, akkor nem egyre nehezebb lesz, hanem egyre könnyebb: megszokod a mozgást és hiányzik, ha nem mész, ill. összeszűkül egy kicsit a gyomrod és nem kívász majd annyi kaját, mint korábban. A többi pedig jön magától. De csak akkor, ha eldöntötted, hogy lefogysz és pont.
Nem beolvasni vagy észt osztani akartam, pláne nem megsérteni, de úgy látom, hogy téged egy kicsit fenéken kellene billenteni!
(#8004) PreikeStoleN Most látom ezt az írásod, teljesen jól látod. Nem is fogja hagyni, amíg nem tudja átírni a saját "szoftverét", mert addig minden jótanács csak falra hányt borsó marad, akkor is, ha te beleadod minden jószándékodat és tapasztalatodat.
-
interstate76
addikt
A lényeg, hogy megtaláltad, amiben hiszel és amit hosszú távon is tudsz tartani. Viszont nem vagyunk egyformák: próbálkoztam edzőteremmel én is, de semmit nem tett hozzá az életemhez. Ha terem és sport, akkor az nálam foci, kosár vagy squash.
Ha edzés, akkor pedig szabadtéri futás vagy - mostanában - Tabata tréning. Ja, és jókat eszek, de csak ésszel és napi 8 órában (intermittent fasting). Semmi megerőltető nincs a dologban, egyedül az időszakos diétát szoktam néha megszegni, mert ha este futok, akkor utána eszek valami fehérjedúsat, és ezzel ki szoktam lógni a 8 órás időintervallumból.
Na jó, az ünnepek alatt lazítottam egy kicsit, de a bejgli, a méteres kalács, a töltött káposzta és a kocsonya nagy kedvenceim - hoztak is plusz 2 kilót, de ennél nagyobb baj ne történjen!
(#7924) PreikeStoleN
Próbálkozz a bátyádnál a Tabatával! Az edzéstől húzódozók számára döntő érv lehet, hogy kevés időt kell ráfordítani, ill. ha elkezdi, akkor az étkezésére is automatikusan oda fog figyelni, hogy ne dobja ki az ablakon a befektetett munkát. 2-3 hét után látni fogja az eredményét!
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #7916 üzenetére
300 ezrest meg pláne. Miben tud többet? Gép nélkül is tudsz hatékony intervallum-tréninget csinálni és fogyni, akkor milyen gondolat mentén éri meg 300 ezret tolni egy elliptikus trénerbe?
Tényleg itt tartunk? Tényleg hisz abban valaki, hogy ha sokat költ valamire, akkor az jobban fog menni?
Napi fél óra HIIT és a zabálás mellőzése. Ennyi. Nem kell csodagép százezrekért, ill. feldughatod a csodagépet az előbbiek nélkül. Pont.
-
interstate76
addikt
Hajrá!
Elliptikus-témához: 100 ezrest sztem pont nem szabad venni. Menyecske használ 6 éve (!!!) egy Tescoban vásárolt, 30e Ft-os, mágnesfékes elliptikust, napi rendszerességgel - ki merem jelenteni, hogy semmivel nem rosszabb, mint a 100e Ft körüli áron kapható versenytársak, sőt! Utóbbi kategóriát próbáltuk először, de 3 napon belüli visszavétel lett a vége. Lehet, hogy rossz példányt fogtunk ki, de ha jó lett volna, akkor sem ért volna 3-szor annyit.
A fejedben dől el minden, nem a gép minőségén múlik! Vehetsz elliptikust 800 ezerért is, akkor sem biztos, hogy lefogysz, és végezhetsz edzéseket gép nélkül is, heti 1 kg-ot ledobva.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #7840 üzenetére
Én továbbra is az interval tréninget nyomom és keveset kajálok. Reggel eszek egy gyümölcsös joghurtot, amibe öntök egy csomó müzlit, délben sült/rántott/bundás hús rizzsel/zöldségkörettel/köret nélkül, este pedig újra joghurt+müzli. Ha futok és/vagy edzek (ez heti 5-6 alkalmat jelent), akkor utána 10 dkg fehérjedús felvágott, kenyér nélkül, paprikával vagy paradicsommal. Június eleje óta 11 kg-ot fogytam, különösebb erőlködés nélkül (a futás jól esik, a fekvőtámaszok és a hasizom-gyakorlatok kevésbé, de kell dolgozni kicsit felsőtestre is).
Az egész történetben egy határozott döntés a legfontosabb, nem a módszer.
-
interstate76
addikt
válasz
#73820095 #7837 üzenetére
"Az intervallumedzesben 60mp az intenziv, es 30mp a pihenos mozgas."
Bocs, de ezt honnan? 30 mp alatt úgy felmegy a pulzusom, hogy - egyelőre legalábbis - értelmetlen lenne tovább erőltetni az intenzív mozgást, és 15 mp messze nem lenne elég arra, hogy rápihenjek a következő ciklusra. Másképp: 1 perc tiszta erőből történő sprint után kellene fél perc laza futást/sétát beiktatnom? Ez biztos nem okés.
"a terhelési szakasz soha nem lehet hosszabb, mint a pihenőidő" (forrás)
-
interstate76
addikt
válasz
raziel01 #7834 üzenetére
Bocs, nem voltam erre mostanában. Szerintem teljesen mindegy, milyen bicón kezdesz el egy intervallum tréninget. Az a lényeg, hogy 1-2 perc bemelegítő tempót követően 30-45 mp-en keresztül szakadj meg, de tényleg, tiszta izomból, max. tempón, aztán 1 percig mehet a laza tekerés, és csinálj 6 ilyen ciklust, majd a végén tekerj még 1-2 percet laza tempóban. Negyed óra sem kell hozzá, hogy megmozgasd magad és a kilóidat. Az első naptól kezdődően lesz eredménye. Ha más nem, akkor annyi, hogy jobban odafigyelsz a kajára.
-
interstate76
addikt
válasz
Malibutomi #7833 üzenetére
+1000
-
interstate76
addikt
válasz
raziel01 #7830 üzenetére
Egyetértek Doriennel. Sport nélkül sokkal nehezebb fogyni, sokkal könnyebben elcsábulsz a kaják felé is. Engem sokszor az tart vissza attól, hogy betoljak pl. egy zacskó pörkölt mogyit, hogy voltam aznap futni/bringázni, és kárba vészne a befektett munka - így lesz müzlis joghurt a mogyiból!
Ráadásul jobban is nézel ki, ha sportolsz.
Ja, és bocs, de a legtöbb ember esetén önámítás, hogy nincs rá ideje. 15-20 perc alatt olyan intervallum tréninget tudsz tolni (akár otthon is), hogy heti 3-4 alkalomtól biztosan hamar elindulnak lefelé a kilók. Csak figyelj rá, hogy olyan sporttal kezdj, ami nem terhel túl (pl. szobabicó).
Írtam már korábban itt: nem kevés túlsúlyos embert láttam már, de olyat még egyet sem, aki befektetett munka (edzés és/vagy sport) nélkül lefogyott volna. Biztos van ilyen, de szerintem az a nehezebb út.
-
interstate76
addikt
válasz
bandi0000 #7821 üzenetére
Szerintem rá kell állni egy olyan rendszeres mozgásra, amit hosszú távon is be tudsz építeni az életedbe. Ha ezt megteszed, akkor önkéntelenül is jobban oda fogsz figyelni rá, hogy mit eszel, különben kárba vész a befektetett munka. Én bringázok. És akkor is elmegyek tekerni hetente legalább 3 alkalommal, ha mondjuk szerda este valami máshoz több kedvem lenne. Enélkül nem megy - meg kell erőltetned magad, különben csak a halogatás és az önsajnálat marad.
Én legalábbis még nem láttam olyat, aki rendszeres mozgás nélkül tartósan lefogyott volna. Biztosan létezik ilyen, de sem nekem nem ment, sem a környezetemben élőknek.
-
interstate76
addikt
-
interstate76
addikt
Én még a kardiózásba is belekötnék egy kicsit: ha valaki fogyni szeretne, jobban jár, ha intervallum-edzést csinál. Egyrészt rövidebb edzésidő elég a fogyáshoz, másrészt pedig később sem kell növelni az edzésidőt. Ja, és bár a kolléga futást javasolt, nekem meggyőződésem, hogy nem futni kell, mert azzal még egy nem túlsúlyos ember is odaver az izületeinek, hanem bicajozni/elliptikus trainerezni/bármi olyat tenni, ami végezhető intervallum-edzésként és közben nem okoz több kárt, mint hasznot.
-
interstate76
addikt
Nem vagyok szakértő, de nekem az vált be, hogy többnyire Abonett-tel helyettesítem a kenyeret. Tehát pl. uzsonnára 2 szelet Abonett, szépen megpakolva felvágottal/szalámival (lekvárral és mézzel nem jött be - ha 10-et ettem, akkor is éhes voltam utána
), ill. ha nagyon éhes vagyok, akkor egy kis sajttal. Mellé betolok mondjuk 1 paprikát vagy 1 paradicsomot, és már kezdetben azt vettem észre, hogy ugyanannyi ideig (vagy tovább) elég, mintha ettem volna 2 zsemlét, mostanra pedig - kis túlzással - feleannyi étellel jóllakottnak érzem magam, mint korábban. Abszolút szenvedés nélkül. Ha valamilyen főzeléket eszem, akkor amellé kenyér "dukál", de abból is kevesebbet fogyasztok, mint korábban, és nem kell erőltetni a dolgot - ráállt a szervezetem a kevesebb kenyérre/szénhidrátra.
Emellett heti 2-3 alkalommal bicajozok erdőben, dimbes-dombos terepen kb. 30-40 percet, így heti kb. 0,5 kg mínuszom van (110-ről indultam, most 103 vagyok). Ha nem megyek bicajozni (vagy csak egyszer), mert estére fáradt/lusta vagyok, vagy rossz idő van hozzá, akkor is simán megvan a szinten tartás, nem kezdek el hízni.
Vacsorára szoktam még Corn Flakes-et is enni, tejjel, legkésőbb este 6-kor. Tudom, hogy nem a legajánlottabb párosítás, de számomra ez volt az első olyan, relatíve "könnyű" vacsora, amitől nem voltam éhes már este 10-kor.
Nem csodaszer az Abonett (a Corn Flakes meg pláne!), de én a segítségével durván lecsökkentettem a szénhidrát-bevitelemet és még a szemem sem kopogott. Tudom, hogy lehetne ennél gyorsabban is fogyni, de én ennek is örülök.
A sporttal kapcsolatban kellene fegyelmezettebbnek lennem, és akkor simán meglehetne a heti 1 kg mínusz, de munka és gyerekek mellett nem olyan egyszerű.
-
interstate76
addikt
válasz
Alpachino #7562 üzenetére
Már megbocsáss, de te szóltál le nagy hangon valakit, aki a csirkemellsonkát, mint relatíve normális kaját merte említeni, én csak annyit tettem hozzá, hogy ennyi erővel mindenbe bele lehet kötni. A piacon történő vásárlást amúgy én is támogatom.
(#7563) koxx Mire gondolsz? A cukros vízre az aszalt gyümölcsökben? Megszokott élelmiszeripari eljárás. Nem közismert dolog, de nem is egy gyártó alkalmazza.
Nem szeretném szétoffolni a topikot, csak nem bírom, amikor valaki nagy hangon megmondóemberkedik, mert valaminek látja egy kis szeletkéjét (pl. most az élelmiszeriparon belül tudja, hogy egy bizonyos helyen hogy készül a csirkemellsonka).
Részemről over, mki egyen, ami jól esik neki!
-
interstate76
addikt
válasz
Alpachino #7560 üzenetére
Szinte lehetetlen. Szerintem nincs az élelmiszeriparnak olyan ága, ahol ne követnének el komoly galádságokat a szervezetünk ellen.
Pl. azt hiszed, ehetsz egy kis aszalt gyümölcsöt, közben a legszebbnek tűnő portéka azért szép, mert cukros vizet fecskendeztek belé, ami belül kikristályosodva széppé teszi. Nincs ráírva a termékre. 10-20 évvel azután, hogy elkezdték csinálni, kizárják a kereskedelmi forgalomból. És ez csak 1 kis példa. Szóval szerintem sem kell leugatni azt, aki bolti csirkemellsonkát fogyaszt, ugyanis ha megfeszülsz, akkor sem tudsz kizárni minden rosszat. Maximum akkor, ha önellátásra váltasz - erről írtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Kék, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Vision RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest