- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone 17 Pro prototípus a vadonban
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz
ClayMore #9361 üzenetére
Futást nyugodtam elfelejtheted izomépítési- de még megtartási cél miatt is.
Súlyzós edzést minél előbb kezd el, mert a fogyás alatt is segít az izommegtartásban. És amit megtartasz, nem kell újraépíteni. Mienk várnál bármeddig?
A bevitt kalória legyen a fő lényeg, második fő lényeg az összetétele, szóval sok fehérje, kevés ch és zsír, és a ch minél nagyobb része legyen rostos táplálék és minél kisebb része gyors cukor.
Intermittent meg egyéb dolgok közvetlenül nem segítenek a fogyásban, max a deficit megtartásában segíthetnek. -
Dorian
félisten
válasz
palateto13 #9267 üzenetére
Nem mindenkinek ugyanolyan minőségűek a kötőszövetei, vannak akiknek rugalmasabbak.
Ill. minden egyes lefogyás-visszahízással ezt a rugalmasságot rombolod is. -
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
Ilyenkor mindig az anyai dédpapámra gondolok, akit gyerekként meg ismertem.
1900-ban született, vitték az I. vh-ba, harcolt a másodikban, aztán az 50-es években jöttek hozzá a vörösök padlást söpörni, megis élt 89-ig, és az utolsó egy évet kivéve full egészségben, tevékenyen, szőlőt művelt, hordót gyartott, stb.
Szóval az én testem meg életem kihívasai a fasorban sincsenek ahhoz kepest. -
Dorian
félisten
válasz
Szakbarbár #9216 üzenetére
Nem ártana pedig izmosodnod, mert az a hosszú élet egyik titka
-
Dorian
félisten
Már sokkal 80% alatt is magasabb a kockázat.
Több statisztika szerint is a magas derék / magasság érték magas rizikó IR és más metabolikus betegségek okán.
Mérd le a derék körfogatod egy szabócentivel, normál kilégzés (nem mindent izomból kipréselve) után. Majd ezt oszd el a magasságoddal. Ha ez magasabb, mint 0.5, statisztikailag elkezd nőni a kockázata, hogy idővel IR-os leszel.
Nalam ez 0,44 -
Dorian
félisten
válasz
Szakbarbár #9207 üzenetére
Még kérhetsz, messzemégakarácsony
-
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #9078 üzenetére
Igen, a nagy túlsúly önmagában egészségtelen. Ugyanakkor érdekes, hogyha a túlsúlyos sportolók (nyilván itt már nem extrém túlsúlyra kell gondolni) és a nemtúlsúlyos nemsportolók életkilátásait hasonlítják össze, akkor azok előbbieknek jobbak. (természetesen a legjobbak a sportoló nemtúlsúlyosaké)
-
Dorian
félisten
Nyugodtan egyél a taplálkozásodban arányosan minél több zöldséget (és ezen belül minél többet nyersen) teljesen hülyeseg, h hízlal. Persze nem a krumplit meg ilyesmit ertek zöldség alatt.
Gyümölcsök már más kérdés azokban nagyon sok az egyszerű cukor, úgyh azt csak desszertnek, ízesítésnek. -
Dorian
félisten
válasz
lanszelot #9059 üzenetére
Itt pont te vagy az, aki még semmit nem tett le az asztalra, csak kinyilatkoztatsz, hogy mindenki más nem ért hozzá és csak nálad van az igazság, persze "szívesen segítek, privátban keress"
sztem mindenki aki nem most jött le a falvédőről, tudja mire utal ez.
Egyrészt a futás meglepő módon a sportok közt elég sérülésveszélyes, amiben erősen közrejátszik, hogy a legtöbben csak úgy minden alap nélkül kezdenek el futni. Kiemelten igaz ez a nagyobb túlsúlyt cipelőkre, 10 kiló plusz felet egyáltalán nem ajánlott a futás.
Másrészt ha valaki formás testet akar (márpedig az izom az, ami a kontúrt megadja a testednek) , a helyzet az, hogy ha a fenti esztétikai céloknak a alacsony intenzitású kardió - legyen az a szabadban vagy a teremben valamelyik kardió csodagépen - azért nem visz közelebb, mert egy sajátságos üzenetet küld a szervezetnek, és ez nem az, hogy építs izmot. A sajátságosan az alacsony intenzitású kardió azt üzeni a szervezetnek, hogy nem lehet túl sok az izom, mert az izom egy ponton túl felesleges súly, amit magadon kell cipelned.Márpedig az izom olyan metabolikusan aktív szövet, ami ész nélkül szippantja fel a cukrot és akkor is energiát éget, ha csak úgy van.
Újabb probléma, hogy a alacsony intenzitású kardió edzés hossza és jellege miatt a tesztoszteron és a növekedési hormon termelése gátolt, hiszen a kortizol szintje emelkedik majd. A kortizol megint csak segít abban, hogy izomtömegtől szabadul meg. És ha ez nem lenne elég, az ilyen edzések többsége során a domináns energiaforrás a zsír, és ezt a szervezet úgy értékeli, hogy mindig maradjon is elegendő zsír tartalék, hogy a munka során legyen mihez nyúlni.
Szóval, ha a alacsony intenzitású kardió edzés nézzük, sem időben, sem hatásában, sem biomechanikai kockázatában nem optimális módja az edzésnek, viszont sokak szerint olcsó és egyszerű - lévén futni mindenki tud. És ezzel vissza is érkeztünk az első pontra.
-
Dorian
félisten
válasz
lanszelot #9056 üzenetére
"A súlyzó ugyanolyan jó mint a futás. "
Hát azértnemegészen. Mindkettőtől lehet fogyni, de hosszú távon nagyon nem mindegy, h a testsúly csökkenés milyen arányban történik zsírból és izomból. A futás nagyon pusztítja az izmot is.
És mivel az energiafelhasználás 3/4-e nem a sport során történik, hanem a hétköznapi tevékenységek során, így nem mindegy mennyi izom van az emberen, mert az alapállapotban is energiát igényel.
+ a jó alakot is az izomzat adja meg, ezért sem csak a tömeg számít. -
Dorian
félisten
válasz
lanszelot #9010 üzenetére
Te sem igazoltad semmivel sem, h neked bármilyen valós ismereted lenne. Ellenben nagy téttel merném lefogadni, hogy az én testzsírszázalek és vázizomtömeg parametereim sokkal jobbak a tiednél, szóval én legalább gyakorlati tapasztalatok akkor is a birtokában vagyok.
Te is csak egy nick vagy a fórumon, mint én, akiket linkeltem viszont elismert szakemberek, úgyhogy a magas lóról kéretik leugrani és velük szállni vitába. -
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #9008 üzenetére
A mitől egészségesebbre ha rákeresel a neten, akkor nálam hivatottabbak, azaz szakemberek: gasztroenterológusok, belgyógyászok sokkal precízebben el fogják magyarázni.
8/16 órát javasolnak ideálisan átlagos embernek (aki sportol, ott lehet kicsit tágabb , ezért tartom a 10-14-et), de persze az sem mindegy, hogy utolsó étkezésnél pacalt ettél, vagy vmi könnyen emészthető dolgot.Itt egy beszélgetés Duda Ernővel, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnökével: [link]
Itt egy beszélgetés Dr Schwab Richárddal: [link]
Itt egy kísérlet Dr Satchin Panda PhD-vezetésével:
“100 napra két egércsoportot helyeztünk a különböző étkezési eljárásra. Mindkét csoport magas zsírtartalmú, magas kalóriatartalmú étrendet fogyasztott. Az első csoportotban lévő állatok ettek, amikor csak akartak, legyen az nappal vagy éjszaka. A többi egér csak este nyolc órán keresztül férhetett hozzá az ételhez, mivel az egerek éjszakai állatok. Az eredmények meglepőek voltak.Annak ellenére, hogy mindennap ugyanolyan mennyiségű kalóriát fogyasztottak a csoport tagjai, azon egerek, amelyek egy korlátozott nyolc órában ehettek csak, közel 40 százalékak kevesebb testzsír halmoztak fel, mint a másik csoportban. Továbbá nem mutatták gyulladásos vagy májbetegség jeleit, és egészséges koleszterinszintjük és vércukorszintjük volt.Azon csoportba tartozó egerek, melyek korlátlanul fértek hozzá az ételhez elhíztak, és magas koleszterint, magas vércukorszintet, zsírmájat és anyagcsere-problémákkal rendelkeztek.”
A kutatás eredménye annyira megdöbbentő volt, hogy kétszer megismételték más laborban és stábbal. -
-
Dorian
félisten
válasz
lanszelot #9003 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy ettől elhízol. De az egyéni példád amúgy sem egy érv.
Én pedig 14 órán keresztül nem eszem egy nap és én is egészséges vagyok és nem vagyok elhízva (sőt i merem jelenteni, hogy kifejezetten alacsony testzsír és jó izomzat jellemez), heti 3x sportolok.Az időben korlátozott étkezési ablaknak nem ez az előnye, hanem az, hogy hosszútávon sokkal egészségesebb az ilyen életmód, nagyon sok betegség megelőzhető.
Van egy kupac(!) szakirodalom erről, itt egy példa.
[link] -
-
Dorian
félisten
Vettem 1 hete lazacolajat. Fajlagosan ugyanannyi mennyiség van benne, mint az O3 kapszulákban, szóval sztem abban is simán csak ez van. 2g egy napi adag, ez egy kiskanál, és 2,5 deci volt haromezer-valahany Ft. Meglepően kevés lazacszaga van, vmi új szűrési eljárást írtak róla, simán iható akár magában is, de én salátára szoktam, már amelyik nap nem eszem halat.
-
Dorian
félisten
Az mind, egytől egyig elbszott diéta, amit nem lehet kb élethosszig csinálni. meg az is, ami démonizalja az egyik makrotapanyagot
-
Dorian
félisten
válasz
interstate76 #8964 üzenetére
Nem ilyen csodákat kell kergetni, hanem egyszerűen kevesebbet enni. És arányaiban nem körettel kell jóllakni hanem hússal. És köretként is a tészta meg kenyér nagy részét ki lehet váltani salátával, sült vagy nyers zöldségekkel.
-
Dorian
félisten
válasz
interstate76 #8942 üzenetére
Halat egyél v halolajat szedj. Magokból az O3 hasznosulási arány elég rossz.
Veszel zacskós kiszerelésű glükozamint, kondroitint, msm-et, kollagént, és tizedgrammos mérleggel kiméred. így nagyságrenddel olcsóbb, mint kapszulákkal.
-
Dorian
félisten
válasz
adr0001 #8919 üzenetére
Amit csinálsz, annak nem sok értelme van. Alapvetően azért akar vki lefogyni, hogy egészségesebb legyen, ezt a szempontot kell előtérbe helyezni.
Baromi hülyeség pusztán azért lefogyni, hogy kevesebbet mutasson a mérleg, de közben eszed az egészségtelen kajákat, tömöd a cukrot, és nem sportolsz. Valójában aki túlsúlyos, de sportol, annak jobban az életkilátásai még annál is, mint akin nincs felesleg, de nem sportol. Így lefogyva még jobban sem nézel ki. / Ugyanez fordítva is, hogy az izmosodás jó egészség szempontjából, de amit a kodis elborultak csinálnak, h mindet a nagyobb izmokért -és itt nem a koxra gondolok- hanem az egyfajta terhelésre és a szűk spektromú étrendre, az megint nem egészséges/ -
Dorian
félisten
Nem feltétlenül erőltetném a 7/17-et. Kapásból semmiképpen sem, hanem szépen fokozatosan, hetek alatt növelve teljesre az időablakot, de általánosan elmondható, hogy a 7-8/16-7 az nemsportolóknak való. 10/14 sportolóknak, de pl. versenysportolóknak simán a 12/12.
Magam heti 2-3x sportolok, így a 14-15 órás időablakot tartom.De ez sem szentírás, mert esti edzés után fél 8-kor simán megiszok egy nagy adag fehérjeturmixot. Az kell is és amúgy gyorsan felszívódik.
Ugyanazt eszem, mint egyébként. Ami nem egyenlő azzal, hogy ugyanazt, mint az átlagember. Ahhoz képest nagyon sok zöldséget és kevés édességet eszem, sokkal több halat és arányaiban több fehérjét. -
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #8878 üzenetére
A 40 perc végig intervall, amiben vannak HIIT szakaszok, pl. tabata, stb. Igen, krv fárasztó. Tegnap ketten voltunk az edzővel, egy hozzám hasonló korú nő, aki jobban bírta mint én. Kiderült , h edző és egész életében sportolt
Kettlebellnel nehéz izomcsoportokról beszélni, mert lehetőség szerint mindig a teljes test dolgozik, de a tegnapiban volt láb, has és kar, amik közül a comb volt brutálisan kiemelt. Alig tudtam hazamenni, várható ma estére, holnapra üt be a brutal izomláz. Este még otthon kicsit nyújtottam meg hemgereztem a combom. -
Dorian
félisten
válasz
Hannibhál #8857 üzenetére
Korlátozd azt az időszakot amikor eszel. Időben korlátozott étkezés: naponta legalább 12-14 óra szünet, korai vacsora, késői reggeli. Egyrészt jobban is alszol, ami egy másik fontos dolog, másrészt a nyugalmi vércukorszinted alacsonyabb és sokkal stabilabb lesz: sokkal kevésbé leszel éhes.
Szénhidrátforrásoknál a sok krumpi, rizs, tészta nagy részét váltsd ki zöldségekre, amikből minél több legyen nyers. Édességek helyett gyümölcs.
sok mozgás, főleg intervall jellegű
elég alvás (igen, aki keveset alszik, az tipikusan hízik, mert ez stresszforrás, és azt, ill az energiahiányt egyszerű cukrokkal kompenzálja az ember)
-
Dorian
félisten
Esetemben a 20%-ot úgy tudtam hozni, hogy szó szerint semmit nem kellett tennem és bármit (t)ehettem. 15 év alatti nulla mozgás és akár későesti tészta-édesség durván-bezabálással is itt voltam. Most kis életmódváltással: heti 2 ütirugis edzés és kajálás zöldségtúlsúllyal, napi 14 óra kajaszünettel van ez, ami. Sokkal többet én nem akarok erre fordítani, mert feleslegesnek érzem, az egészséges életmód a szempont. Tervben van azért, ha belefér az életembe, hogy hétvégén egy otthoni kettlebelles edzést toljak, de mindig van bőven más dolgom. Múlt hétvégén pl. fát hasogattam
Mondjuk a tegnapi edzést elég keményen toltam, utána nem sok híja volt, h elhányjam magam
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple MacBook
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- iPhone topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen processzort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy topik
- Commodore 64
- További aktív témák...
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!