Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Aktív témák
-
WiZARD
veterán
4 giga ram mellett kell swap file? (win7)
-
fLeSs
nagyúr
-
Joe100
csendes tag
Elég jó kis cucc lehet 4 ssd-vel raid-ben:
http://prohardver.hu/hir/negy_ssd_egy_gepben.html
kíváncsi lennék 1 teszt-re. -
C64
őstag
már a patriot is dolgozik gőzerővel az új ps-100-as ssd trim supportján, de késnek vele. remélhetőleg hamarosn elérhető lesz!
-
WiZARD
veterán
na végül sikerült klónoznom úgy particiót, hogy eltolva maradjon

diskparral megcsináltam az eltolt particiót, vmi ghost bootcd-vel átmásoltam a létrehozott particiora, majd windows install lemezzel alkottam bootsectort.van bármi extra win beállítás, vagy akármi amit kell/érdemes csinálni?
defrag progit érdemes bármit használni, vagy tök felesleges? -
fagy53
nagyúr
Egyelőre a fordítottját tapasztalom és ezért is kapcsoltam ki. Feltűnt, hogy elég gyorsan romlik az írás, mintha a Trim nem működne...Megnéztem ilyenkor a Diskeeper Hyperfast-tel és eléggé "töredezett" volt, az optimalizálás után újra magasabb volt az írás sebessége.
Most, hogy kikapcsoltam, még nem volt szükség a Diskeeper-re, mert nem csökkent semmit az írási seb. A jövő héten megnézem ezt a bizonyos "törezedettséget", kíváncsi vagyok hogyan néz ki most.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Jelenleg az SSD területének a 64%-a szabad, tehát könnyen ugrálok!
-
Matamata
aktív tag
Én a Sandforce vezérlős ssd-k valós élettartamára leszek majd kíváncsi. Ugye ezeknél elhagyták a cache chipet és helyette az ssd tárterületének a 28% használja ilyen célra.. Gondolom az mlc chipeknek jót tesz ez az igénybevétel.
Találtam egy elég jó SSD összehasonlító táblázatot.
-
fLeSs
nagyúr
btw azzal, hogy kikapcsoltad a trimet eléggé megszivatod magadat is és az SSD-t is, ugyanis a trim parancs elküldése után a vezérlő gondoskodik arról, hogy minél több legyen az írható, teljes értékű blokk, amik ezek után a "spare area" részét képezik. minél jobban feltöredezik (vagy hogyan lehetne ezt mondani) az SSD, tehát minél több a "szennyezett" blokk, annál lassabb lesz az írás, ráadásul annál jobban fognak használódni a cellák is, mert egyre kevesebb lesz a "tiszta" blokk ami a pótterületbe beolvadhat.
remélem érhető
-
WiZARD
veterán
na acronissal sikerült klónoznom a rendszert ssd-re, miután a többi particiót eltűntettem a vinyóról. bár a particioeltolás nincs meg

elsőre csalódás, többet vártam ssd-től. jó, meg gyorsabb, de közel se annyival mint amit vártam.
-
fagy53
nagyúr
-
radi8tor
MODERÁTOR
Köszönjük fLeSs, hogy vagy nekünk, de tényleg! Sok hasznos infót osztasz meg velünk.
-
fLeSs
nagyúr
mondok egy példát.
a legrosszabb ami történhet egy SSD-vel, hogy majdnem teljesen megtelítjük.
pl. a 40 GB-oson alig 2 GB szabad helyet hagyunk.feltételezzük, hogy ez a 2 GB arra elég, hogy a windows és a böngésző szemete elférjen rajta, de ez is folyamatosan frissül/cserélődik.
a statikus wear-leveling nem hagyhatja, hogy a 2 GB-nyi adat alatt lévő cellák gyorsabban használódjanak el, mint a többi 38 GB hely, ezért a háttérben elkezdi eltolni az adatokat, és gyakorlatilag emiatt majdnem egy teljes SSD-nyi, azaz 38 GB adatot fog áthelyezni.
1. ezzel ahelyett, hogy kitolná az élettartamot, csak lerövidíti. tény, hogy egyszerre fog kinyiffanni az összes cella, de gyorsabban, mintha több lenne a szabad hely
2. ez az "overhead". 2 GB-nyi adat kerül az SSD-re, de valójában 40 GB-nyi írás keletkezik, emiatt pedig baromira belassul minden az állandó cellavédelem miattez egy szélsőséges példa, de nem lehetetlen, és könnyen lehet, hogy a többségnek erről fogalma sincs.
éppen ezért én azon a véleményen vagyok, hogy jelenlegi formájában az SSD-ből sosem lesz adattárolásra használt hardver, arra a vinyó jobb. az SLC-nek ez nem olyan nagy gond, de az SLC SSD-ket (a komolyakat, most nem az elsőgenerációs 32 GB-os Samsungokról
beszélek) elsősorban szerverekbe veszik.az SSD-re egy fejlesztési lehetőségként kell tekinteni, mintha egy processzorról vagy +2 GB ramról lenne szó, a rendszer+programok alá betéve jelentős gyorsulást tapasztalhatunk, többet mintha egy 2 magos procit 4magosra cserélnénk.
-
fLeSs
nagyúr
bakker, ne legyetek már gyerekesek.

fogalmunk sincs róla, hogy az SSD vezérlője mit csinál a háttérben.
a statikus wear-leveling olyankor rendezi át a fájlokat amikor nem csinálunk semmit a gépen, értelemszerű mivel amikor csinálunk vmit olyankor ezzel csak belassítaná az IO-műveleteket.
a vezérlő folyamatosan próbálja egyensúlyba hozni a cellák kihasználtságát hogy nagyjából egyidőben váljanak írhatatlanná és mivel egy csomó adat statikus (windows, programok, swapfájl) ezért ezeket át kell helyezni máshova hogy az eddigiek során ezek tárolását végző cellák "fáradtsága" azokkal legyen egy szinten amiket dinamikus adatokkal telítünk-aztán töröljük - ezt neveztem úgy a múltkor, hogy a wear-leveling "overhead"-je.ezért lényeges szempont az, hogy mennyi a szabad hely és hogy mekkora az SSD, mert a nagyobb SSD-ken több a pótterület (spare area). ha több a szabad hely, akkor lassabban jutunk el a cellák következő írási ciklusáig, vagyis ritkábban kell a wear-levelingnek közbelépnie és így abszolúte kevesebb írást kell elszenvednie a celláknak is.
-
fagy53
nagyúr
Nálam, ezt írtam már korábban, a magárahagyott gép 6 óra alatt 900MB-ot ír.
Az átlagos napi írás 25GB, de csökken az idő haladtával..
Ja, a kikapcsolt Trim ellenére eddig nem csökkent semmilyen bench eredményem, sőt jobban tartja magát mint amikor "0" volt a registry-ben az idevonatkozó érték, most "1".
-
C64
őstag
ez a cystaldiskinfo nem ad ki pontos adatokat a host writes-nál
egyszer 150 giga, újraindítás után meg már sak 149 giga
ezt már többször is észrevettem! -
-
fLeSs
nagyúr
most vettem észre, hogy van ilyen funkció a cystaldiskinfóban

senki sem mondhatja, hogy nem teszteltem le rendesen a RAID tömböt.
szegény tesztre kapott X25-V, azon kétszer ennyi teszt futott. 
ezalapján nálam a napi írás átlag ~5,83 GB.
-
Windy07
csendes tag
Sziasztok!
Vásárlási tanács kellene.
OCZ Vertex 60GB 50k-ért
Intel X-25M 80GB 55k-ért
Esetleg Supertalentek közül hasonló árú 64GB-os?Köszi!
-
fLeSs
nagyúr
én 800 GB-nál tartok 2 hónap után, de ennek kb. a fele tegnap és tegnapelőtt ment rá amikor az X25-V RAID 0-t teszteltem

800 GB-tal számolva kb. 13 GB/nap.
450 GB-tal már csak 6,5 GB/nap. -
radi8tor
MODERÁTOR
Én azt vettem észre, hogy amikor a TEMP fájlok a HDDn voltak, akkor napi 1 GB-ot sem érte el a host writes

Nem fogom ennyire kímélni akkor a jövőben. Igaz a RAID-es tesztjeim (3 db Win7 telepítéssel) rányomtak 150 GB-ot..chaplin: nálad mennyinél jár a host writes értéke? (Crystal DiskInfo pl.)
-
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
már megtaláltam a forrást
"SSD lifespans are usually quantified in the number of erase/program cycles a block can go through before it is unusable, as I mentioned earlier it's generally 10,000 cycles for MLC flash and 100,000 cycles for SLC. Neither of these numbers are particularly user friendly since only the SSD itself is aware of how many blocks it has programmed. Intel wanted to represent its SSD lifespan as a function of the amount of data written per day, so Intel met with a number of OEMs and collectively they came up with a target figure: 20GB per day. OEMs wanted assurances that a user could write 20GB of data per day to these drives and still have them last, guaranteed, for five years. Intel had no problems with that.
Intel went one step further and delivered 5x what the OEMs requested. Thus Intel will guarantee that you can write 100GB of data to one of its MLC SSDs every day, for the next five years, and your data will remain intact. The drives only ship with a 3 year warranty but I suspect that there'd be some recourse if you could prove that Intel's 100GB/day promise was false."
szal alapvetően ez az OEM-ek feltétele volt az Intel felé, ami az Intelnek meg is felelt, sőt, a napi 100 GB-ot is bevállalta.
az egy napi 20 GB/5000-szer írható SSD-nek felelne meg, ami éppen az aranyközépút.

-
fagy53
nagyúr
Írtam, hogy min., de nálad ez 1000 ciklust feltételez a számolásod alapján és ha ez igaz, akkor az Intel beismeri, hogy az átlagos 10000 ciklusnak lehet, hogy a tizedét bírják a meghajtói, azaz 5 év után tönkremennek. Ennyit biztos kibírnak, de létezik, hogy egy nagyságrendű szórás legyen a meghajtók között? Nem hinném.

Azt kellene megtudni, hogy az Intelnek hogyan jött ki ez az 5 év 20GB/nap és a ciklus 10.000! -
fagy53
nagyúr
Valami nem stimmel, miért ír akkor az Intel min. 5 évet 20GB/nap írás/törlés esetén az X25-M-nél? white paper
Nem hinném, hogy csak 1000 ciklust bírna pl a Te Kingston-od, ami hasonló belsővel rendelkezik...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fLeSs
nagyúr
utánanéztem a dolognak, és kiderült, hogy az SSD-k élettartamával kapcsolatban eddig rosszul számoltam. én eddig azt vettem, hogy 1 cella bír 10 000 írást, ráadásul úgy számoltam mintha egy cella egyenlő lenne 1 byte-tal (ami totális fasság
).
holott egy blokk bír 10 000-et. egy blokk 128 page, 1 page = 4KB. tehát egy blokk = 512 KB.
vegyünk egy 40 GB-os SSD-t.40 GB = 41 943 040 KB.
egy 40 GB-os SSD = 81920 db blokkvegyünk napi 10 GB írást = 10 485 760 KB
4 nap alatt íródik újra az összes blokk, tehát egy év alatt 91,25 írási ciklus használódik el.
10 000 / 91,25 = 109 év
csak" 109.
ez azt is jelenti, hogy minél nagyobb az SSD, annál tovább fog élni, elvileg.
sztem egy átlagjúzer nem ír napi 10 GB-ot az SSD-re, de mind1, vegyük úgy, hogy a wear-leveling "overhead" miatt annyi.
vagy vegyünk inkább napi 20 GB-ot.
tegyük fel, hogy véletlenül olyan SSD-t vettünk, aminek a blokkjai 10 000 helyett csak 5 000 írást képesek elviselni.
még így is 27 év a várható élettartam.
ha véletlenül csak 1 000 írást bírnának ki (ez már a 10 000 tizede), akkor 5,5 évig bírja napi 20 GB írással.
remélem most jól számoltam mindent.

-
DBob
őstag
Két kérdés.
Megvan a 325ös Kingston. De a táp és sata csati mellett van egy 4-es jumperre hajazó valami. Az micsoda vajon? faq, kis könyv, honlap nem segített.
Másik.
Ha felrakom rá a win7emet...tehát szűz ssd, felrak win7, örül. Mellé az ubuntut mellédobom partició másolással, akkor ubuntu is aligned lesz vajon?
-
Rover623
félisten

Mondom: GHOST!
Azt copyzol amit akarsz (komplett disk, partició), oda, ahova akarod...ha akarod, ugyanakkora méretben...ha akarod átméretezed, ha nem akarsz vele foglalkozni, akkor meg automatikusan átméretezi...ha a cél nagyobb, egyértelmű...ha a cél kisebb, akkor természetesen csak addig tudja, amig a cél nagyobb, mint a forrás(ok)on lévő adatok mennyisége...
-
WiZARD
veterán
fLeSs: particioeltolásban kezdek kételkedni, hogy akkor hogy is kell...
http://www.techpowerup.com/articles/other/157 ez elvileg kiszámolja, hogy jó-e.
a techpowerupos leírás szerint csináltam meg, úgy 65536 bytes lett az offset, de a számláló szerint így nem jó a Partition Offset ÷ NAND Erase Block Size
ha 0-át írok be offsetnek, akkor viszont jónak írja.
-
-
Bagira01
veterán
Ha vennék pci-os sata bővítőkártyát akkor az lehet h megoldaná a gondot? Erre gondoltam, akkor legalább már van sata 3 is.
-
fLeSs
nagyúr
"drive snapshotot próbáltam, de vmiért nem lett jó. átraktam azzal mindent, de nem tudtam az ssd-ről bootolni. windows telepítő lemezzel konzolból próbáltam rá mbr-t alkotni, de mindig kiírta hogy nem talál rajta windowst...
"erre jó amit lentebb írtam
bootsect /nt60 x: /mbr
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
WiZARD
veterán
vinyón több partició van....
(bár lehet hogy azokat megszüntetem, úgyis szét akarom szedni a raidet, mert csak egyik vinyó marad meg, és akkor menni fog már)
Gorneck: de elvileg lehet még tökéletesebb

drive snapshotot próbáltam, de vmiért nem lett jó. átraktam azzal mindent, de nem tudtam az ssd-ről bootolni. windows telepítő lemezzel konzolból próbáltam rá mbr-t alkotni, de mindig kiírta hogy nem talál rajta windowst...

-
fLeSs
nagyúr
ha a vinyódon csak egy partíció van és az összes adat ráfér az SSD-re, akkor csináld azt, hogy
1. win7 alatt az SSD-t partícionáld fel újra+formázás, ezzel 2048 szektorral fogja eltolni az első partíciót
2. acronis-szal "backup my disk", lemented a régi vinyó tartalmát
3. acronis-szal "recover my disk", a cél az SSD lesz, de csak a fájlrendszert jelöld be, az MBR-t ne
4. ha kész van, akkor bootsect /nt60 x: /mbr (az x az SSD meghajtó betűjele)én így csinálom, és működik
ha a vinyódon több partíció van akkor szívás.
-
Gorneck
legenda
válasz
Gorneck
üzenetére
Ez pl nálam simán müxik...anno 36os raptorrol ghosttoltam a Vistát SSDre és simán ment...pedig nagyobb méretű HDDről toltam...semmilyen keveredésem nem volt belőle...igaz megkapta az ssd a hide partíciót is, de az most is meg van...semmi hátrányát nem látom annak a 100 megának, hogy ott van...
-
Gorneck
legenda
Ha a Cn csak az os van és azt küldi át (ghost, hirens boot cd vagy épp a belső win7es paírtíció mentővel), akkor nincs más dolga, mint lehúzni az aktuális C meghajtóját és már bootol is az SSD. Vagy ha 1 vinya van felosztva és abból az egyik a C, akkor biosba kell beállítani miről is szeretne első körben bootolni...utána max más betűjeleket kapnak a partíciói...
Vagy én nem értem mit akartok?
Aktív témák
- ÁRESÉS! ÚJ! BONTATLAN! Külsők SSD 500GB,T5-T7Samsung,SandiscExtreme,Seagate,Adata480GB
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Sandisk Extreme Portable SSD 2TB!
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- AKCIÓ! 500GB HDD -K (WD) 16MB cache
- Dell Latitude 3420 - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., számla, 6 hó gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4248,100% Akksi
- Macbook Pro M3 Max 16" - 64 GB/4TB/ AJÁNDÉK MAGIC KEYBOARD 3/ 27% ÁFÁS!
- Lenovo ThinkPad P14s Gen 2 i7-1165G7 32 GB Ram 512 GB SSD 1 év garancia
- 173 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

De ez a Kingston se rossz ahhoz képest.
Én szivesen segítek csak mondd miben

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Raptor -> SSD. Mármint, hogy mit tolt hova arról fogalmam sincs, de hibátlanul működött és ez nekem megfelelt.