Hirdetés
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
- A mérleg nyelve nem a Honor Magic 8 Air felé dől
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
Aktív témák
-
Wyll
őstag
válasz
Dluinet
üzenetére
Nem kötözködés, de ha csak 50GB-ot particionálok, akkor nem csak azon az 50GB-on garázdálkodik?
Vagy ez meg van oldva, hogy ha akár csak 10GB-ot particionálnék, akkor is egyenletesen használódjon el az egész ssd? Magyarul a wear leveling független a partícióktól?
Ez esetben tehát az említett Kingston SSDNow V Gen2 lesz a megoldás, ugye?
Azt honnan látom itt például vagy majd a boltban hogy tényleg Gen2-es a kicsike? Mert ez volna a lényeg ugye. -
goodboy007
senior tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Ú, ezt nem tudtam, mondjuk logikus, hogy a több NAND miatt drágább, hiába látja a user kisebbnek.
Viszont nem éri meg ezek szerint, mivel a formázott kapacitás 10GB-al kisebb és ha a wear levelingnek elég szabad helyet hagysz a 60GB-oson, akkor kb ugyanott vagy, 45GB-nál és a nagyobb változat esetén, vész esetén még mindig ki tudod használni a több helyet.
A laikusoknak viszont jó lehet, akik azt se tudják, mi az a wear leveling és egyáltalán nem finomhangolják az SSD-jüket, csak beszerelik (vagy beszereltetik) és használják. Az ilyen userek meg általában az "olcsón jót" elvhez ragaszkodnak, ez esetben nehéz megmagyarázni nekik, hogy az 50GB-os modell jobban megfelel az igényeiknek, mint a 60GB-os. -
Nordic
Közösségépítő
válasz
Dluinet
üzenetére
De csak mert több memóriát építenek bele, mint egy simába. A 60as SSD-ből látsz 54gigát és ennyi, az 50esből meg 44-et, de 60 gigához elegendő a tárhely, viszont több hely marad wear leveling-hez, ezért az 50eset teleírhatod, nem kell szabad helyet hagyni, mint a 60asnál. Számold ki a 60as-nál az 54ből kb 6-8 gigát meg kell hagyni, az 50esnél semmit. Jó nem sok ez a 2-4 giga plusz, de nagyobb SSD-nél már számíthat(128-256giga vagy az fölött).
-
AirBooms
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Az első linked nekem nem nyílik meg, a másodikban pedig azt látom, hogy a 120-as Callisto Deluxe lényegében ugyanazt tudja, mint a 80 gigás X25-M. Hmm, akkor most nehéz lesz a döntés. Mert azért a plusz kb. 15-16k-ért kapok 20 GB-vel több helyet, meg állítólagosan nagyibb megbízhatóságot.
Köszi!
-
AndrewTdi
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Vettem mégegy 80Gb-s X25-M-t pont azért, mert a vertex2-vel sokan nyűglődnek. Szerintem is megbízhatóbb az intel, arra sosem panaszkodott senki.
Semmi gond vele, játékokat tettem rá. tesztben pedig pár MB eltéréssel mindkettő ugyanazt tudja. ráadásul a 2 tesztet egyidőben futtattam.Lajtorja:
Szerintem elég egy 60-as SSD rendszrenek. Nekem a 64bites win7, full office-al, pár utillal essentials, security, stb (tényleg jópár cuccal) eszik 22Gb-t. Szerintem elég a 60Gb. Abból monyuk szabadon kell hagynod max 15Gb-t. még mindig marad kb 45Gb-d. Pár játék is simán ráfér. -
AirBooms
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Nem, nem próbáltam, mert még egyik sincs meg, választanom kellene. Az X-25V kicsi, ezért szeretnék egy nagyobbat, meg akkor már gyorsabbat.
Jakuu: azért nem jó ez a teszt, mert ebben a sima, nem Deluxe Callisto van, s az Intelből pedig a 160 gigás.

szóval: Mushkin Callisto Deluxe 60 GB vs. Intel X25-M G2 80 GB (méret és ár nem összahsonlítási alap csak a megbízhatóság, gyorsaság, stb.)
-
Bodor
veterán
válasz
Dluinet
üzenetére
Örülök, hogy végre nem csak én látom ezt így

Más téma: Tudom, mondtátok, hogy kevés lesz a 120 gb-os vertex 2-höz az asus Eee pc (Az Eee PC-ben és a Windben is a szokásos Intel Centrino Atom platform dolgozik az 1,6 GHz-es Atom N270 processzorral, integrált GMA 950 grafikus magos 945GSE északi és ICH7-M déli híddal. Hozzájuk 10,2”-os, 1024x600 pixeles, LED háttérvilágítású LCD és 1 GB DDR2 memória csatlakozik) mégis van valami ötletetek, hogyan lehetne javítani ezen az értékeken?
Legalul az látható, hogyan megy ez a saját gépen...

-
cszn
őstag
-
Jakuu
őstag
válasz
Dluinet
üzenetére
Hat mit mondjak nem valami impressivek az adataik, raadasul az a 220$ a 64GB-s model nem kicsit draga, annak a fenyeben, hogy a 64GB-s Vertex 2 jobb mutatokkal rendelkezik olcsobban.
Meg ez a MTBF – 1,000,000 Hrs se valami nagy eresztes, a konkurensek dupla ennyit tudnak es a Trim funkciot se latom a leirasok kozott.
-
Intel fan11
őstag
válasz
Dluinet
üzenetére
ha azt nézem a mostani vinyómon a rendszer partícióm 30 gb-s ebből 10 giga a szabad!40 giga ssd esetén ez 20 giga maradna ebből 12 lenne még felhasználható!A mai új játrékokat nézve maffia 2 ,Medal of honor ,fifa 11, max 1 játék férne el!Ha mondjuk uninstallálgatok játékot és felteszek újakat azzal nagyon megrövidítem az ssd-m életét?
Vennék szívesen nagyobbat 64 gigás kingstont de az már 30 felett kapható és azt sajnos most nem fér bele a keretembe

-
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dluinet
üzenetére
Az a gáz hogy hazudnak mint állat az SSD fogyasztásról.
Egy nagyobb SSD simán eszik annyit mit egy noti winyó.
Van olyan ami simán eszik 2-5W-ot. Legtöbb azért elvan 2W alatt. Szerencsére.
Intel se csak 75mW-ot eszik. Egy 0-t simán lehagynak a végéről.
Teszt legalján van a fogyi mérés. -
Colos1
őstag
válasz
Dluinet
üzenetére
De ha jól tudom, az SSD esetében nem úgy történik a kondíció számítás, mint egy HDD esetében, és itt teljesen normális egy 95..99% -os kondíció.
Viszont megszokásból lehet én is rosszul lennék, 3X szállt el HDD -m (ebből 2 esetben a munkahelyi gépemben), és mindnél úgy kezdődött, hogy a HDSentinel szerinti kondíció 100% -ról 93...97 -re csökkent.
-
szacsee
nagyúr
válasz
Dluinet
üzenetére
Nem sok mindent találni R5-ről Intel oldalán.
Mind a 2 verzióhoz adnak keretet nyugi.
Itt megnézed a képeket és látod, hogy adnak hozzá.
Newegg pedig le is lövi a poént, hogy mi a különbség a 2 között.
A K5 újabb széria, mivel már az újabb firm figyel rajta.
Ezt lehet következtetni a Newegg-en található R5-nél leírt szövegből:
"New K-series also available, item 20-167-030"R5 és K5 felülről... firmware-t nézd.
R5-ön 02HB, K5-ön 02HD van, de lehet magán a meghajtón is van változás.
Ezért volt az valószínű, hogy az R5 mint régebbi beragadt készlet még 2 napja iponon 34K volt, most meg 27... bár lehet van még intelnél pár raklap belőle.
-
-
Matamata
aktív tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Kösz!
Egy anglisztikás srácnak is megmutogattam mi lehet, de nem tudtuk kitalálni mi lehet magyarul. Aztán i betűs webáruház mai cikkei között van egy amiben egész részletesen kifejtik "teljesítésre váró I/O lekérdezések mennyisége"
Amúgy az SLC is lassul de megfelelő programokkal karbantartható TRIM nélkül is.Érdekes még senki nem írt a SandForce vezérlő azon képességéről, hogy menet közben képes tömöríteni a rá kerülő adatokat. Ez azért lenne fontos mert akkor akár egy 40GB-os is elég lenne, ami kb csak 100$. Igaz, hogy még most se tudtam meg lenne-e érezhető sebességnövekedés ha váltanák egy C300-as vagy SandForce-os SSD-re.
-
kisza25
félisten
válasz
Dluinet
üzenetére
igen működik, gondolom ezen átsiklottál
DV:nekem vagy 3 napom bánta
(ennyi idő alatt tudtam megvalósítani)
hú egy linket elcsesztem AHCI beállítása -
-
kisza25
félisten
válasz
Dluinet
üzenetére
ezt olvastam, de pont ez miatt nem értem, hogy XP alatt mit befolyásol az AHCI?
ugye XP alatt nem működik a trim, de többször teleírtam, letöröltem és leteszteltem és nem változott a sebesség, tehát vagy még is csak működik a trim XP alatt is, vagy ez a toshiba vezérlő saját programjának tudható be,
viszont, ha annak akkor ez esetben felesleges az AHCI-mód ennél az SSD-nél, mert csak lassít (pl. késleltetés 0,4ms-ről 0,5ms re növekszik) és átlagos olvasás is 140-ről 130ra csökkent
amúgy intel 9.6-os AHCI drivere van fent
és XP home/prof és win7 64bit alatt is ue. az eredményeket kaptam
-
cszn
őstag
válasz
Dluinet
üzenetére
"Egyedüli vonzereje,az Intel X25-V-nek, az alacsony ár+Trim funkció, gép és programindításra tökéletes, ennél többet ne akarjunk tőle."
Pont ezért veszi mindenki az ssdket.
Egyelőre ez az amit elérhető áron nyújtani tudnak. A sandforce vezérlősek előre vetítik, hogy mi lesz az ssd-k közeli jövője. Ha egy 128-256 gigás olyan elérhető áron lesz mint most az x25-v és meglesz az a frankó 250-280 szekv. írás meg a 4k értékekben is hozzák mondjuk az x25-m értékeit akkor értelme lesz továbblépni. Egyelőre ha a pénztárcádat is figyeled és a hétköznapi igényeidet is figyelembe veszed (itt biztos vannak kivételek) az x25-v és társai a legjobb vétel. -
válasz
Dluinet
üzenetére
Még mindig nem érted miről írtam. Össze vissza hivatkozgatsz. Igen az Anandtech megbízható teszteket készít.
A te általad írt teszt végülis csak annyit állított, hogy egy mechanikus hagyományos 7200RPM vinyó, véleltenszerű írás / olvasásban 15X gyorsabb mint egy X25-V. Ez nem igaz ehelyett a valóságban ebben a paraméterben az Intel X25-V kb. 30X gyorsabb mint a linkben említett vinyó.
A Samsung tol 4KB kis fájlok esetén kb. 1MB/sec-et, míg az SSD kb. 30-35MB/sec körül.
Nézd meg ugyanebben a kategóriában az anand tesztjeit.Érted olyan ez mintha egy villamosmérnök nem értené, hogy miért nem tetszik valakinek amikor azt mondja hogy 230KV van a konnektorban nem 230V.
-
válasz
Dluinet
üzenetére
Nem ártana tisztában lenni a grafikonokkal amelyeket beteszel.
2MB szekvenciális írás / olvasás: nagyméretű fájlok kezelésének sebességét mérik vele, hagyományos vinyók azért érnek el jó eredményeket, mert nem kell állandóan újrapozicionálnia a fejnek, a 15-16ms-os keresési idejével, ha nagyméretű fájlokat filmek, videószerkesztés, ISO-k mozgatsz rendszeresen akkor érdemes erre a paraméterre figyelni
4KB véletlenszerű írás / olvasás: Általában oprendszer meghajtók tesztelésére használják, jó képet adnak arról, hogy mennyire jól kezeli az adott meghajtó a sok apró fájlt, ebben a tesztben hagyományos vinyó nem igazán jó eredményt elérni, még a 10000rpm raptorok sem, hiszen ezernyi apró fájlra kell rápozicionálniuk, míg egy SSD 0,1ms alatt bármilyen fájlt elér a tárterületén. (oprendszer vinyók tesztelése, kapró fájlok kezelése, vezérlő processzor erőssége, párhuzamos többszálú terhelés közben várható viselkedéshez ad támpontot ez a paraméter)Enélkül elég vicces, amikor néha random írásra reagálunk és szekvenciális írásra vonatkozó mérési eredményeket linkelsz erre válaszul.
Azt a teszoldalt meg feljetsd el nyugodtan, komolytalanok a témában ha ilyet kiadnak a kezük közül.
-
válasz
Dluinet
üzenetére
Szerintem kár linkelgetni ezt a fotót, mert valamilyen mérési hiba alapján születhetett.
SSD témában mondjuk az Anandtech tesztjeit tekinthetjük etalonnak.
4KB Random Write-ban:
Sandforce-1200 vezérlős SSD pl. a Vertex 2: 44MB / sec
X25-V: 35,4 MB/sec
Momentus XT hdd: 0,7MB/secEbből a fenti tesztben nagyjából semmi sincs a helyén, sőt nagyságrendi különbségek vannak
-A Sandforce vezérlő pl. valósidejű tömörítő algoritmusokat alkalmaz, így megfelelően nagy számban nyomkodva a teszt ismétlését növelhetőek a kiírt számok.

-A Samsung 1TB vinyó eredménye a 15-16ms elérési idejével szintén irreális. Valahol 1MB/sec körül tudhat.
-Az Intel X25-V-nek pont erőssége a véleltlenszerű írás. 2,2MB/sec írási eredmény elképzelhető, ha mellette még filmet másoltak rá a háttérben.
-
Sea Edge
tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Ez a grafikon szerintem meresi hibas, vagy csak felcsereltek az also ket eredmenyt a folotte levo kettovel.

Ugyanez a teszt program az X25-V-nel 512 byte-os random write tesztben 9.1 MB/s-t mert.
Az 1 MB-os random writeban pedig 40.6 MB/s-t.
Minel kisebb a keres nagysaga annal kevesebb lesz a MB/s is.
Ha veletlenszeruen valtoztatjuk a keres nagysagat is akkor hogyan hozol ki az 512 byte-os random writenal kisebbet, ha attol csak nagyobb keresek lehetnek? -
gg72
veterán
válasz
Dluinet
üzenetére
A Random Write gyorsasága, ill. lassúsága a gyakorlatban mikor, milyen alkalmazásoknál érzékelhető?
Párhuzamos feladatoknak számít pl. az, ha egy négymagos gépen egyszerre tömörítek videót, internetezek és nyitok meg egy Excel-táblát? A videótömörítés mondjuk nálam úgy zajlik jelenleg, hogy maga a program (pl. BD Rebuilder) a rendszervinyón van, a videófájlok pedig két külön normál vinyón, az egyiken a kiindulási fájl, a másikon pedig a cél, ill. a temp mappa.
-
Khelben
nagyúr
-
-
FoBCRaistlin
őstag
válasz
Dluinet
üzenetére
Azért vannak értelmes húzásai is az MS-nek.
Nagyon szemezgetek azzal a C300-as Crucial SSD-vel
Saw:
Kingston 64GB SSD 2,5" SATA2 SNVP325/S2
58,112 HUF
Kapacitás:64GB, Méret:2,5", Csatolófelület:SATA2, Olvasási sebesség:230MB/s, Írási sebesség:180MB/sSNV425-S2:
Olvasási átlagsebesség 200 Mbps Adatmásolási sebesség 110 Mbps -
DV
senior tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Akarhanyszor tettem meg eddig fel az SSD-mre a win7-et mindig be volt nalam kapcsolva az utemezett toredezettseg-mentesito. Azt, hogy ennek ellenere lefuttatja-e vagy nem, azt nem tudom, de a biztonsag kedveert ki szoktam kapcsolni.
Vegulis ha nalatok alapbol kikapcsolja az csak jo!
Aktív témák
- Gumi és felni topik
- Sofabaton (logitech harmony alternatíva)
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- Renault, Dacia topik
- Milyen routert?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- További aktív témák...
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 512GB FHD 1 év garancia
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3846
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ennyire zavar ez a 3-4 sec??