Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ár-érték bajnokkal indította GT-hetét a Honor
- Elkalapálták az Ulefone új strapamobilját
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- iPhone topik
Aktív témák
-
redstar16
tag
-
fLeSs
nagyúr
válasz
redstar16 #5798 üzenetére
ha teli van az SSD attól a trim még működik.
a wear-leveling miatt lassul le, mert az algoritmus megpróbál minden egyes cellát azonosan terhelni, hogy egyszerre váljanak írhatatlanná, viszont ha kevés a hely, akkor a statikus adatok állandó mozgatása miatt az általad kiadott másolási parancson felül is rendezgetnie kell az adatokat (overhead).btw intel ssd-khez az intel ssd toolboxot kéne használni ha kikapcsolod a trim-et (mondjuk ha IDE módban használnod az ssd-t vagy ha a win7 trim parancsküldését kikapcsoltad), az konszolidálja és trimmeli az üres blokkokat.
a trim és a garbage collection (az ssd toolbox is ezt csinálja) között az a különbség, hogy a trim valós időben megtisztítja a felszabadult a helyet (ahogy letörölsz egy fájlt, azonnal), a garbage collectiont viszont egy alkalommal kell futtatni (bizonyos időközönként) de akkor az összes blokkot megtisztítja.
még azon el kell gondolkodnom, hogy a trim csökkenti-e az ssd élettartamát, de mostmár fexem le, majd holnap.
-
redstar16
tag
Értem. Nem tudtam, hogy a Trim nem megy rendesen ha tele van...
Igazad volt, javult a helyzet de még mindig a közelben sincs a többiek eredményeihez.
A 4k read is nőhetne még, főleg a write mondjuk duplájára.
Az access time is javult, de még mindig sok a többiek által mért 0,0xxx értékekhez képest.Nincs valami optimalizáló amit ha rászabadítok az SSD-re akkor rendbe hozza?
Csak mert szerintem kb. 1 hónapig Trim nélkül használtam az tuti (nem volt időm foglalkozni vele és a megfelelő driverrel hajtani).Mivel tudnék segíteni rajta?
-
-
redstar16
tag
-
asci
tag
Érdekelne 8/16 GB PATA SSD laptopba (Thinkpad T21). Lehet ilyet kapni? Ha igen, hol, mennyiért?
-
C64
őstag
olyankor mi van a trim-mel, ha egy ssd-n két particio van, az egyik win7, a másik xp? az xp-s particiót lekezeli valami??
-
-
djculture
félisten
-
djculture
félisten
jó esetbe talán 1 évet kihuznak ezek a mai ssd-k ,havernál az ocz már 73% nál jár 150napos működés idővel initial bad block count hegyek.Kuka egy technológia hiába gyors.
-
Mankó
veterán
-
-
WiZARD
addikt
válasz
james008bond #5757 üzenetére
mi romlik a smartban, amitől csökken a kondíció?
-
WiZARD
addikt
-
james008bond
őstag
Sziasztok! Adott egy kb 2 hónapos 64GB-os OCZ Agility. Win7 64 bit rátelepítve. Kb 2 hét használat után a gépem váratlan időben lefagyott, majd újraindult. Különféle hardverteszteket lefuttatva, maximálisan járatva mindent, megy a gép. Aztán van olyan, hogy a magára hagyott gép újraindul. Ha az újraindítást kikapcsolom ( hiba esetén ), akkor meg kék képernyő fogad egy csomó számmal...A hibanaplókat elküldtem Gates bácsinak, azt írta, hogy a winyó olvasásával van gond, de pontosabban ő se tudta megállapítani a hibát, az általa javasoltakat megcsináltam, hibát nem talált sem a win7 chkdisk, / azon kívül, hogy az MFT-ben lefoglaltnak jelzett szabad területeket talált/. Everest, HDD Sentinel olvasás-írás-olvasás tesztek simán lefutottak, meg BurnIn Performance is. Most rendszer hagyományos winyón van ( k****va lassú ) és MŰKÖDIK!!! Lehet mégis SSD a ludas, de hogyan lehetne ezt igazolni, hogy pl a vezérlő adja be menet közben a kulcsot vagy mi lehet még a hiba??? Mert mondjuk visszaviszem a boltba, lefuttatják nagy valószínűség szerint a fenti tesztprogramokat és visszaadják, hogy semmi baja, az egész gépet meg nincs kedvem elvinni, hogy hátha kijön a hiba---volt, mikor kb 2 hétig simán működött, aztán egy nap 3-4x eldobta magát...Amúgy az normális jelenség ssd-nél, hogy HDD Sentinel szerint kb 7 naponta 1 %-ot csökken a kondíció????Most épp 93%-on áll és 43 napja használom....217 napja használt hagyományos winyó meg 100 %-os...
-
Mankó
veterán
Na igen, 27.5ért akkor már best buy lenne a kis 40es. Trimmel meg főleg.
Na ennek utánajárok.
1 kérdés: Mennyire igaz az, hogy csak 60-70%-ra szabad teletenni a MLC-s SSD-ket. Mi van akkor ha pl csak 2gb marad szabadon. Akkora lassulás következik be, hogy elveszti az addigi sebességtöbbletét? -
cszn
őstag
Ja meg még akartam kérdezni! Az OCZ Vertex 30GB, egész pontosan ez. Erről vélemény? Kisebb mint az x25-v de sebességben jobbnak tűnik. Vagy ez nem számít annyit? Ja és ennek mennyi a valós kapacitása?
Csak mert árban nincs nagy különbség. De azé' ezen sztem már nehezen férnék el -
bsh
addikt
hát ez mondjuk pont nem jó példa a webszerverrel. amit leírtál, ott 1x fog olvasni lemezről, és a többi kérés már cache-ből fog menni.
a jó példa az lenne, ha sok felhasználó, egyszerre, mind más-más oldalt kérne le, de olyat, ami nincs benne a cache-ben. na akkor lenne aztán lemezre várás! -
-
Mankó
veterán
Silicon Power MLC lenne 17be, Samsung SLC 25be. Tudom, hogy kevés az a 32gb, de egy próbára elég lenne nekem. Persze akkor már lehet jobb lenne 30ért az Intel x25-v. De attól meg már csak 4-5 rugó a Kingston 425, vagy a Kingston 225. Ezt a 225öst is V+-osnak írják, de sehol nem tudtam kideríteni, hogy most mi is igazából. S ebben az árban már akkor 425, mert abban van már Trim.
Szóval eléggé meg van kavarva a dolog. Win 7 64bites rendszer menne rá. Az slc azért jött szóba, mert ott írták, hogy nem kell a 60-70% telítettségre vigyázni.
Vagy lehet az lesz, hogy megvárom amíg kijönnek a nagyobb ssd-k a második félévben, s akkor már veszek egy 64eset olcsóbban. -
fLeSs
nagyúr
az igaz, csak ezzel egy otthoni PC-ben nem mész sokra
mert ilyen terhelés nem éri az SSD-t.
64-128 egyidejű lekérést úgy képzelhetsz el, ha pl. veszünk egy webszervert, pl. amin a prohardver is működik és ha egyidőben 64 vagy 128 olvasó ugyanazt az oldalt akarja megnyitni (letölteni a szerverről), mondjuk az utolsó prociscikk első oldalát, akkor az megfelel 64 vagy 128 "outstanding i/o"-nak. a 64 és a 128 csak a 4 soxorosa, tesztelésnél ez a "szabvány", egyébként lehet, hogy 243 olvasó akarja lekérni ugyanazt az oldalt, vagy 986, vagy 12379 vagy akármennyi.
szal, ezekben az esetekben jobb az intel SSD-je, az olvasónak kevesebbet kell várni az oldal letöltődésére.ahogy látni a többi SSD nem skálázódik az egyidejű lekérések számának emelésével, ami arra utal, hogy az intel vezérlője jóval fejlettebb, képes jobban kihasználni az NCQ-t.
az intel 4 lekéréssel másodpercenként ~5000 műveletre képes.
8 lekéréssel már ~10000-re, ez lineáris skálázódás (sőt, még jobb). minél jobban terheled, annál gyorsabb mert a vezérlő képes mindet teljesíteni. a többi SSD (nemtom milyen vezérlőkkel) erre nem képes szal ha több egyidejű lekérés érkezik be hozzájuk, akkor lekérésenként alacsonyabb lesz a sávszél.az intel vezérlőjét úgy tűnik szerverekhez fejlesztették, a többi meg bőven jó az asztali PC-kbe.
-
Mankó
veterán
Srácok 32gb MLC, vagy SLC egy 10sel drágábban? Sebesség 160/100 vs. 100/80.
-
P00By
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
A 4K-s lapokat lehet közvetlenül írni, de csak blokkot lehet törölni.
Ha egy lap tartalmaz adatot, akkor az írása egyben egy blokk törlése/visszaírása is.
Ezért kell a TRIM, mert ha a fájl törlése során az SSD azonnal megkapja az utasítást a fizikai törlésre is, akkor a fájl tárolását végző lapok felszabadulnak és később azonnal írhatóak lesznek az új SSD sebességével. Ha nincs TRIM, akkor jöhet a read/cache-ben modify/write az egész blokkra.btw "lassú a random write" SSD-nél? ez gondold át még1szer, mert sokkal gyorsabb, mint egy vinyó. a jmicronos SSD-k voltak lassúak random write-ban, mert azok nem támogatják a TRIM-et + nincs cache-ük
"vagy van olyan okos wear leveling eljárás, ami a ritkán/régóta nem írt blokkokat áthelyezi a már gyakrabban írt blokkok helyére, hogy így is növelje az élettartamot?"
erről írtam vmelyik nap, ez a statikus wear-leveling, a statikus adatokat is áthelyezi hogy a statikus adatok tárolását végző blokkok is öregedjenek.
"én nem azt mondanám, hogy minél nagyobb az ssd, annál tovább élhet, hanem inkább úgy, hogy minél több rajta az üres hely, annál tovább élhet. (a w.l. hatékonyabb lehet)"
én azért írtam, hogy minél nagyobb SSD = tovább él, mert minél nagyobb az SSD, annál több a "spare area" = üres hely.
de az is igaz amit mondasz, ha szándékosan meghagyunk adott %-nyi üres helyet úgy is jó, az hozzáadódik a spare area-hoz.
1ébként most eszembejutott, hogy a TRIM néha akár be is akaszthatja a rendszert.
van egy blokk, és ha folyamatosan ugyanazt a 4K-s page-et töröljük, aztán írjuk, akkor állandó jelleggel lejátszódik a logikai törlés-trim-512 KB fizikai törlése-512 KB visszaírása, +4 KB írása ciklus. mondjuk ez csak akkor fordulhat elő, ha az egész SSD-n nincs több szabad hely ami nem túl vszínű. ha van szabad hely, akkor másodszorra már másik page-be fogja írni azt a 4KB-os adatot.
-
bsh
addikt
szerintem nem így van. mivel nem lehet egy 4k-s lapot közvetlenül írni, csak a teljes blokkot. ezért hiába akarsz 4k-t írni, a teljes blokkot be fogja olvasni az ssd, beleírja a megfelelő lapot, majd visszaírja. (ezért lassú a random write ssd-nél!) törlésnél, trim-nél is ugyanez. tehát akármekkora adatot is írsz,. mindenképpen egy teljes blokkot fog írni és egy teljes blokk fog "öregedni"
azonkívül a wear levelinget sem tudni, hogyan működik. tegyük fel, van egy töküres ssd, amin 1 darab adat van, és ezt folyton újraírjuk/töröljük. a wear leveling szépen végig fogja tologatni a nem használt blokkokon, újra és újra, 10000-szer, aztán csá. de ha mondjuk teljesen tele van az ssd, és mondjuk csak 2 darab üres blokk van, akkor azokon fogja a wear leveling rendezgetni a dolgokat, amik cserébe sokkal hamarabb tönkremennek. vagy van olyan okos wear leveling eljárás, ami a ritkán/régóta nem írt blokkokat áthelyezi a már gyakrabban írt blokkok helyére, hogy így is növelje az élettartamot?
én nem azt mondanám, hogy minél nagyobb az ssd, annál tovább élhet, hanem inkább úgy, hogy minél több rajta az üres hely, annál tovább élhet. (a w.l. hatékonyabb lehet) -
-
bsh
addikt
sziasztok
lenne egy kérdésem. a gépemben egy raid0 tömb van, amit használok (meg mellette más vinyók is, adattárolásra). ez egy elég gyors tömb, jó gyors vinyókkal, úgyhogy ezt szeretném megtartani. de gondolkozom, hogy vennék a rendszernek (win7) egy ssd-t (kingston snv425-s2/64 -re gondoltam, mert errefelé nincs nagyon választék)
a gond a következő: a raid0 tömböt az alaplapi vezérlő biztosítja (nfroce 720d), ehhez ugye a biosban a sata vezérlőt raid módba kell kapcsoljam. az ssd trim parancsot viszont ez nem hiszem, hogy támogatná (ez lenne a kérdés végülis, ha valaki tudja konkrétan)
ha meg ugye ahci vagy ide módba kapcsolom a bios-ban a sata vezérlőt, akkor nem lesz raid tömb. (szoftver raidet nem akarok, mert ez így sokkal jobb nekem, win és linux vegyes használattal, tökéletesen megy)szóval a kérdés, hogy működik-e együtt az alaplapi raid (és ezzel nvraid driver...) és ssd trim parancsa, vagy mindenképp le kell mondjak valamelyikről?
-
cszn
őstag
Halihó!
SSD vételezésen töröm a kobakom egy ideje és most megláttam az intel x25-v milyen kedvező áron van. Jóféle ez? (Én egész jókat olvastam róla.) Rendszernek kéne csak. Szimpatikusabb mint a többi gyártó féle 30 gigások, csak nem tudom sebességben mennyi a különbség a hasonló árúak között. Nem sürgős a dolog, lehet hogy érdemesebb várni még valami olcsó és gyorsat? Vagy van már ilyen?
Plíz help.
-
fLeSs
nagyúr
te dolgod. én kimértem.
az intel ereje akkor jön elő a többi SSD-vel szemben ha egyszerre sok lekérés érkezik a vezérlő felé (QD több mint legalább 10), otthon jó ha az átlag 10-et eléri az ember egy asztali PC-n de már ez is brutálsoknak számít, kb. egyszerre kell hozzá videót vágni, másolni, installálni, programot indítani stb.és akkor 1-1 pillanatra elmegy akár 50-60-ig is a lekérések mélysége, de amúgy általában 1-4 között van.
az Intel vezérlőjének az előnye szerverkörnyezetben jön elő. a bootolás és a programok indítása nem gyorsabb vele. -
pitbull93
tag
[link] ehhez mit szóltok végül is csak rendszerhez kell!
-
pitbull93
tag
[link] ez e?
-
pitbull93
tag
Sziasztok!Érdeklődni szeretnék!Nem sokára összeszeretnék rakni egy ATOMERŐMŰVET
és kéne valami gyors és mégis megfizethető sdd!Rendszernek Windows 7 64bit meg pár programnak,szóval ilyen alap msn,mozilla,stb...A keret maximum 40-45 eft lenne!Köszi előre üdv!Konfig:
ALAPLAP:-Gigabyte GA-X58A-UD7
MEMÓRIA:-60eft 1600mhz 3x2gb CL7 (nem tudom még milyen)
PROCESSZOR:-Intel Core i7-930 2,8GHz
VIDEOKÁRTYA:-Ati Radeon HD-5970
SDD:-???????????????????HDD:-WD 1000Gb 7200rpm 64Mb SATA3 WD1002FAEX
HÁZ:-Zalman GS1000 Plus
TÁP:-Enermax - Modu87+- 600 Watt
OPTIKAI MEGHAJTÓ:-NEC DRU-870S fekete dobozos
PROCESSORHŰTŐ:-Vízhűtés:Intel HF Silent szett (775,1156,1366) (http://www.pcvizhutes.hu/)
Ventillátorok(ház):-120mm:4db Coolink SWIF2120P 12cm ventilátor 800-1700rpm ,92mm:2db Coolink SWIF292P 9.2cm ventilátor 625-1900rpm
Ventilátorszabályzó:Zalman ZM-MFC1 Plus -
fagy53
nagyúr
Az SSD-nél van egy fontos szempont a vásárlásnál, ez különbözik a HDD-től, hogy mindig szabadon kell hagyni a területének kb 15-20%-át. Élettartam növelő ill a lassulását csökkentő sajátosságok miatt. Én 35GB-os rendszerhez nem vennék 40GB-os SSD-t, ajánlatos a 64GB-osok között körülnézni. Ár/GB vonalon a Kingston SSD-k vezetnek, az SNV425 és az SNVP325, ez utóbbi drágább de valamivel gyorsabb is, ajánlott vétel a rendszervinyó kiváltására, árérzékenyen.
-
fagy53
nagyúr
A RAID0 nagyméretű fájlok mozgatásánál előnyös, a rendszerfájlok kicsik ezért alig jelent gyorsulást pl boot-nál a HDD RAID0. Az SSD éppen fordítva fejti ki előnyös hatását, kb felére lecsökken a boot idő és gyorsabbak a rendszeren belüli tevékenységek. Az ár szempontjából persze jobban jársz még egy HDD vásárlásával, de nem lesz olyan gyors a géped, mint az SSD-vel. Dönts!
-
tomic
addikt
Sziasztok!
Délután betojt az egyik hdd-m, ezért gondoltam megkérdezem , érdemes e ssd-t venni vagy a jelenlegi Western Digital Caviar Black WD6401AALS 640GB 7200 RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5"-hez vegyek még egy ugyan ilyet és kössem raid be ha lehet?
Ezen van jelenleg a rendszerem (50gb) a többi tárolásra van.
Azért gondoltam raidbe mert talán ez tünik a legolcsobb megoldásnak, mig le nem megy az áruk az ssd nek.
Vagy vegyek egy 40 vagy60gb os ssd-t?
Szerintetek?
Aktív témák
Hirdetés
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple asztali gépek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Túra és kirándulás topic
- Fujifilm X
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Spotify
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest