- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
- Telekom mobilszolgáltatások
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Honor Magic V2 - origami
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Erős hardverrel érkezik a Honor 10 000 mAh-s mobilja
Hirdetés
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
A színátmenetes formázás mindig a kijelölt területen belüli viszonyokat veszi figyelembe a formázásnál. Ezért úgy gondolom, képlet használatakor nem működik a kijelölésen belüli cellákra való hivatkozás.
Szerintem próbáld ki a következőt:
A tipus képlet.
A minimumhoz írd be: =MA()-3*30,5
A középponthoz =MA()-2*30,5
A maximumhoz =MA()-30,5
Így minden dátum, ami nem régebbi, mint egy hónap, zöld lesz.Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
-
EmberXY
veterán
Szia!
Lehet, hogy én fogalmaztam rosszul. Szóval, a SZUMHA függvényt (is) szeretném megtartani, mert az adatok úgy vannak összegezve, hogy a táblázat soraiban egy bizonyos feltétel szerint (cella tartalma) 3 csoportra vannak osztva, majd végül ez a 3 csoport van összeadva, az a tényleges összeg.
Namármost, ha az autoszűrővel szűröm a táblázatot, azt szeretném látni, hogy az említett csoport összegek csak a látható sorok alapján számolódjanak.
A RÉSZÖSSZEG függvénnyel hogyan tudom figyelni a sorokban lévő feltételt is? Eddig erre nem találtam megoldást. A SZUMHA pedig csak a teljes táblázatot veszi figyelembe, az autoszűrő eredményét nem. Ezt a kettőt szeretném valahogy összegyúrni, ha egyáltalán lehet. -
Ideg
aktív tag
Ezt nem teljesen értem, hogy kellene csinálnom.
Nekem van egy sheetem amiben van 1400 sor és kb 30 oszlop amit használok jelenleg. Ennek kb most csak 30% van kitöltve csak adatokkal. 1400 soron belül nem akarok semmit törölni, utána meg nincs semmilyen adat, mégis le tudom görgetni ~1millió sorig. Ezeket ki se tudom törölni, de elvileg nem is kell mert állítólag nem foglal helyet ha nincs a cellákban adat. (egyébként azt sem értem miért látom én az összes sort, lehet, hogy valaki egyszer lement az aljára valamiért? a görgetőm is olyan picike, hogy azzal már nem is tudok navigálni rendesen, mert tizezresével ugrál ha picit megmozditom.
)
mod.: sztanozs
Pivotom nincs jelenleg a fájlban, továbbra sem tudom mi foglal ennyi helyet. :S
-
alfa20
senior tag
csak azért kérdeztem, mert ha azt fel tételezem, hogy minden nap le lett dolgozva a teljes munka óra, akkor azt meg lehet oldani, hogy minden napot adjon össze kivétel az utolsó napot. Azt meg ha mondjuk a munkakezdés egységesen 8 óra, akkor csak ki kell vonni a munkaidő végéből a 8 órát (vagy a munka kezdés idejét, ha az nem egységes) a maradékot meg hozzá lehet adni az összes munkaórához, de itt is figyelembe kellene venni, hogy az adott nap milyen napra esik H-CS vagy P, mert a maradék nem lehet több a munkaidőnél.
Szerintem az utolsó nap munkaidő kezdete minden képen kellene pontos adatok miatt.ezt most csak elméletben gondoltam végig, nem néztem utána excelben, de majd megnézem kb. 1 óra.
-
alfa20
senior tag
szerintem ezt a képletet próbáld beépíteni:
=ÖSSZ.MUNKANAP.INTL(C2;D2;"0000111" )
ez most csak a hét első négy napját tekinti munkanapnak (H-CS)
így meg csak a pénteket:
=ÖSSZ.MUNKANAP.INTL(C2;D2;"1111011" )amit érdemes tudni, hogy az idézőjelben lévő 7 db szám ami vagy 0 vagy 1, azzal tudod a munkanapok számát állítani, a 0 munkanapot jelől, az 1-es munkaszünetit.
A 7 szám a 7 napot jelöli sorrendeben:0 0 0 0 0 0 0
HKSzCSPSzoV -
alfa20
senior tag
én értettelek félre, de már értem.
Próbáld meg az alábbit:
C1=ÖSSZ.MUNKANAP(A1;B1)
ez kiszámítja neked, hogy hány munkanap telt el két dátum közt (ezt az értéket szorozhatód is 8 órával)D1=ÖSSZ.MUNKANAP.INTL(A1;B1;11)
ez a vasárnapot veszi csak munkaszüneti napnak + az ünnepeket (azt hiszem), ha ebből kivonod a C1 értéket és szorzód 6-al, akkor elvileg jónak kell lennie.E1=C1*8+(D1-C1)*6
-
Sasos
senior tag
Azért nem, mert táblázatnak formázod, és olyankor a címsor automatikusan szöveg formátumot kap. A keresési adatnál is állítsd át a cellát szöveg formátumra és menni fog (remélem, mert nálam megy).
=VKERES(A1;Táblázat4[#Mind];DARAB2(Táblázat4[[#Mind];[1]]);HAMIS)
Ezzel a függvénnyel dolgozik. Munka1 1. sor szöveg formátum. Másodikba jön a képlet. -
Sasos
senior tag
Semmilyenből, mert nincs olyan.
FKERES (VLOOKUP) és VKERES (HLOOKUP) van.
Ez meg a megoldás: =VKERES(A1;Munka2!$A$1:$G$12;12;HAMIS)
Ez megy a Munka1 B1-be elé A1-be a sorszám (1-8), mivel a mellékelt képen úgy láttam, hogy a szum-ok a 12. sorban vannak ehhez csináltam meg, ha nem így van akkor a VKERES tábla, és sorszám értékén kell variálnod.Szerk: Értelem szerűen a függvényt lefelé elhúzod 8-ig, és megkapod az összesítést mind a 8 értékre.
-
rekid
addikt
Szia, közben tárgytalan. De köszönöm szépen.
Azonost én is megtaláltam, csak nem működik mert rengeteg az eltérés. Így bukott az az elképzelés hogy majd kézzel átírom az eltérést.
Plusz most nézem, hogy mégsem teljesen egyeznek a sorok. (Adott lekérdezés nem ugyan abban a sorrendben kérdezte le az adatokat. ) -
Mutt
senior tag
Hello,
Ha a forrás- és eredménytáblában ugyanazok az oszlopnevek, akkor akár a HOL.VAN függvény is segíthet a kívánt oszlopszám meghatározásban.
Itt egy példa a http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_onp001.html oldalon elérhető adatsoron.
Az évet és a kategóriát legördülő listából lehet kiválasztani, és ezek alapján keresi ki a megfelelő értéket a C3-ban lévő FKERES.
üdv.
-
Mutt
senior tag
Hello,
A [<117642]0;[=117642] "szöveg" részben a 0 azt jelenti, hogy szám formátumot írjon ki ha a cella értéke 117642-nél (2222. február 2-ánál) kisebb. A 0 helyett éééé.hh.nn -ot adj meg.
2222. február 2-ára pedig csak azt írja ki, hogy "szöveg"A formátum képlet 4 részből áll, a részeket pontos vesszővel tudod elválasztani. Ezek az alábbiak:
1. pozitív számok megjelenítésének beállítása
2. negatív számok beállítása
3. 0 esetén megjelenítés
4. szöveges cellák megjelenítéseA négy részben lehet használni pár feltételt is ahogy a példádban is van szögletes zárójelek között kisebb, nagyobb vagy egyenlő műkődik.
Ezek alapján vmi ilyenre lenne célszerű bővíteni a formátumot : [<117642]éééé.hh.nn;[=117642] "szöveg";Normál;"Nem szám"
Ekkor dátum lesz minden 117642-nél kisebb szám (a negítvokra hülyeséget ír ki majd), 117642-re "szöveg",
szöveg esetén pedig "Nem szám"-ot ír ki.üdv.
-
Zola007
veterán
Még egy kérdés. Ha egy cellához hozzá akarok adni egy szövegrészletet, de úgy hogy ne adatként jelenjen meg, tehát rendezésnél ne számítson, azt hogyan kell megoldani?
pl.
to compound i tsiúgy szeretném, hogy az egészet tudja rendezni a "compound" alapján, tehát majd a a C-betűhöz rakja ne a T-hez
-
Mutt
senior tag
Hello,
INDIREKT nélkül próbáld ki. Tehát:
=HIPERHIVATKOZÁS("[Excel fájl neve]"&B2&"!A1";B2&" megnyitasa")A fájlnevet pedig így tudod függvénnyel kinyerni:
=KÖZÉP(CELLA("filenév");SZÖVEG.KERES("[";CELLA("filenév"));SZÖVEG.KERES("]";CELLA("filenév"))-SZÖVEG.KERES("[";CELLA("filenév"))+1)üdv
-
Delila_1
veterán
Ez a függvény nálam sosem jött be.
A helyedben egy nyúlfarknyi makróval oldanám meg. Az első lap A oszlopába beírnám az egyes lapok nevét, a makró meg melléjük tenné a B oszlopba a hiperhivatkozást.Sub hiper()
Dim i As Integer
For i = 2 To Worksheets.Count
Cells(i - 1, 2).Select
ActiveSheet.Hyperlinks.Add Anchor:=Selection, _
Address:="", SubAddress:=Sheets(i).Name & "!A1"
Next
End Sub -
Agostino
addikt
üdv
mind a kettő oszolpot átraktam számformátumra, semmi sem változott, továbbra is azt mondja, #hiányzik. viszont amint szerkeszteni akarom, tehát bele sem nyúlok, csak nyomok az adott cellán egy F2-t, megjavul. azt vettem észre viszont képletszerkesztőben a jó szám önmagában áll, míg ami nem megfelelő, idézőjelbe van téve.
-
nimmy001
csendes tag
A képleteknél nem az a fontos, hogy ne lássák, hanem, hogy ne tudjanak beleírni. Ez lapvédelemmel megoldott volt, amíg nem volt igény a szűrésre is, amíg nincs más megoldás, addig vagy szűrés nincs, vagy lapvédelem nincs. Most egyelőre a szűrést nélkülözzük, a lapvédelem a fontosabb, mert más-más felhasználóknak más-más részekhez kell tudni hozzáférni, de nem szabad mindenhez.
-
nimmy001
csendes tag
Az oké, csak ez több gépen megosztva lenne használva, és nem mindenhol 2010-es office van (egyébként nekem a 2010-esben se engedi, akkor se, ha ezeket nem zárolom, még az ikonja is inaktívra vált), ráadásul van, ahol magyar, van, ahol angol. Még ha a szűrőt engedem is, hogy hozzáférjenek, nem akarom, hogy véletlenül átírják a fejléc szövegét, mert annak maradnia kell, azt nem engedhetem meg, csak azt, hogy le tudjanak szűrni.
-
Tomi13
senior tag
Szia
A kivonás azért nem jó, mert az pozitív értéket mutat. Nekem valahogy úgy kéne, hogy ha a B oszlopban kevesebb van mint az A-ban, akkor azt negatívnak mutassa.
Talán szöveges példával jobban le tudom írni mire gondolok!
Mondjuk van egy kis boltom aminek 5000 ft a reggeli induló tőkéje(A oszlop) és estére mondjuk 3000ft marad a kasszába (B oszlop) akkor aznap -2000ft-al (C oszlop) csökkent a bolt tőkéje. Ha viszont nem költök a pénzből és mondjuk délután jön be egy vevő és vásárol 4000ft-ért akkor a C oszlopban a +4000-et mutassa (ide nem kell előjel).
Az már csak hab lenne a tortán, ha a következő sor A oszlopára odaírná a végső összeget ( a következő napi induló tőkét) , de nem tudom ilyenre képes-e az excel. -
Mutt
senior tag
Hello,
Tehát akkor D4-ba megy az induló érték, akkor D5-be mehet ez a képlet:
=HAHIBA($D$4-HÉT.NAPJA($D$4;2)+(INDIREKT("C"&SOR()-MARADÉK(SOR()-4;7))-1)*7+HOL.VAN(E5;NapokListája;0);"")
A függvény azon elven működik, hogy a dátumok is számok, vagyis lehet kivonni és összeadni bennük.
Tehát D4-ben az induló érték, a C-oszlopban pedig van a sorszám (egyesített mezőkben, ami miatt kell az INDIREKT képletet), E4-ben a kívánt nap és NapokListája-ban felsorolás):1. Első lépésként a D3-ból lévő dátumnak a napját nézzük meg, HÉT.NAPJA rész és levonjuk a dátumból a számot. Ekkor a hét 0. napját kapjuk meg.
2. A 0. naphoz hozzáadjuk a hetek szerint eltelt napok számát, vagyis 1*7, 2*7, 3*7 stb. (mivel az első hét a 0. hét, ezért valójában 0, 7, 14 kerül hozzáadásra). A sorszám a C-oszlopban egyesített cellákban van, vagyis nem C4, C5, C6 stb, hanem csak C4, C11, C18-ban. Ezt az INDIREKT képlet számolja ki.
3. A végén már csak a hét napjának sorszámát kell hozzáadni, vagyis hétfő esetén 1-et, vasárnap esetén 7-et.
4. Az egész képlet egy HAHIBA függvényben van, vagyis csak akkor ír ki vmit, ha ki van választva egy nap az E-oszlopban.Javítva: D3 helyett D4-ben kezdesz.
üdv.
-
-
Caipi
tag
Közben csinálgattam és eddig jutottam:
A táblázatban hetek jelennek meg blokkokban. Mindegyik blokk 7 sorból áll, 7 nap.
Az E oszlopban kiválasztom a nap nevét és a D 4 -be beírt kezdődátumhoz viszonyítva kiszámolja nekem a dátumot.
Ha nem sorban választom ki a napokat, hanem pl csak az 1., 3. sorban választok (kedd, csütörtök), akkor -gondolom egy darabüres() fgv-el kell bővítenem az eltolást.
Ugyanezt szeretném továbbvinni a többi hetekre is, azaz a 2., 3. héten is számolja ki, hogy az előző legutolsó beírt dátumhoz képest a kiválasztott nap melyik dátumra esik.Megoldható függvénnyel?
Köszönöm
-
Mutt
senior tag
Hello,
...Egy másik cellában szeretnék létrehozni egy érvényesítést ebből, de úgy, hogy a többszörözött elemek csak egyszer látszódjanak...
CSE képlettel megoldható, ha az eredeti dinamikus listád "Lista" névvel van akkor a C2-be ezen képlet kell:
{=HAHIBA(INDEX(Lista;HOL.VAN(0;DARABTELI($C$1:C1;Lista);0));"")}Húzd le a fenti képletet legalább addig amennyi nevet vársz és a C-oszlopra mehet egy újabb dinamikus lista
=ELTOLÁS($C$2;0;0;DARABTELI(C:C;">""")-1)üdv.
-
lappy
őstag
Szia!
ezt olvasd el!! -
nimmy001
csendes tag
-
nimmy001
csendes tag
A képletet már régóta használjuk ebben a formában, nem változtattunk rajta, eddig működött, a korábbi adatbázisbővítéseket is elmentettem biztonsági másolatként, azokban is működik, a háttéradatbázis mostani bővítése óta nem, nincs max. sor megadva, tehát még az se lehet, hogy az adatbázison kívüli adatot szeretnénk. Van adat, és azt mondja, hogy nincs.
kieg.:
Egy ilyen képletről van szó: =HAHIBA(FKERES(C6;Munka2!A;6;HAMIS)*D6;"")
-
amaps
csendes tag
Kicsit korán lelkesedtem
A példám nyilván egyszerűsített volt, és amikor a valós adatokkal kipróbáltam, kiderült, hogy ilyen hosszú feltételt nem tudok beírni odaKözben arra gondoltam, hogy esetleg az első munkalapon kijelölném a lista egyik elemét (pl. A1 legyen gyümölcs), és az Adatok/Érvényesítés/Lista/Forrás mezőjébe ezt írnám:
="A1-nél_megadott_érték_nevű_munkalap"!$A$2:$A$21
Csak nem jöttem rá, hogy ez egyáltalán kivitelezhető-e?
Köszi!
-
bozsozso
őstag
Köszi, de szerintem ez nem lesz jó mivel itt meg kell határoznom, hogy hányadik oszlopot adja vissza. Pont az lenne a lényeg, hogy egyszer C1-A8 metszéspontja kell van amikor meg D1-A3. Lehet félreérthetően foglamaztam. Tehát keressen meg egy adott szöveget, értéket egy adott cellatartományban, ha ez megvan akkor tudni kell melyik cella ez(Pl.
1) Keres mégegy szöveget, értéket aminek szintén kapok egy cellát(Pl.:A8) és ezek metszéspontjában található értékre lenne szükségem, mert ezzel kellene tovább számolnom.
-
stupid user
tag
köszi, tényleg működ, de belefutottam a következőbe:
HA függvényt szeretnék beilleszteni, ami egy cella értéke alapján ad értéket egy másik cellába.
Konkrétan, amennyiben a vizsgált cellában + jel van akkor kéne véletlenszerű számot generálnia 0 és 20 között, de nem tudom bevinni a képletet, mert hibát jelez: "a megadott név érvénytelen"ezzel próbálkoztam:
=HA(AO10="+";([=VÉLETLEN.KÖZÖTT(1;AN10)]);([=VÉLETLEN.KÖZÖTT(AN10;20)])
előre is köszönöm ha valaki megpróbál segíteni
-
Jofi81
őstag
D2 VAGY F2 VAGY H2 NEM "soha" ÉS K2,M2,Q2,S2 "soha", akkor a függvény értéke legyen "áldozat"
D2,F2,H2 "soha" ÉS K2 VAGY M2 VAGY Q2 VAGY S2 NEM "soha", akkor a függvény értéke legyen "támadó"
D2 VAGY F2 VAGY H2 NEM "soha" ÉS K2 VAGY M2 VAGY Q2 VAGY S2 NEM "soha", akkor a függvény értéke legyen "agresszív áldozat"
D2,F2,H2 "soha" ÉS K2,M2,Q2,S2 "soha", akkor a függvény értéke legyen "szemlélő"
-
Attys01
csendes tag
"Ha minden értéked összevont cellában van az A oszlopban, akkor kettesével mindig a felső cellát nézi."
Sajnos "A" oszlopban vannak 2-3-4-5 cellából egyesítetett cellák, és vannak nem egyesített cellák is.
"A" és "B" oszlop cellái ugyanúgy vannak egyesítve és nem egyesítve. "C" oszlopban meg minden cellában van érték. Ha "A" oszlopban 4 cella egyesítve egy cellaként, akkor hozzá tartozó 4 db cella "C" oszlopban...
Én is próbálkozom, és remélem lesz vkinek mentő ötlete, de mindenféleképpen köszönöm a segítő szándékot.
Üdv
-
Attys01
csendes tag
sajnos a "C" oszlopban így sem mutatja a többi értéket...
Én is az utóbbi válaszod szerint próbálkoztam, de nem tudtam normálisan megcsinálni.
Rákerestem a szövegre, leszűrtem a cégnévre,és az új oszlopban tettem egy "r" betűt, ekkor még ugyanúgy csak az első cellák vannak meg a „C” oszlopban”
Ki kell nyitni az egész táblázatot, végigmenni újra az összes soron, és ahol a "C" oszlopban több érték volt ott megint”r” betűket kellett tennem.Leszűrtem az új oszlopot "r" betúre, oké megy, megvolt mind, de tekintettel arra, hogy óriási táblázatról van szó, rengeteg adattal, ez a manuális módszer nem nagyon működne.
-
Caipi
tag
Megcsináltam, tényleg nem jó ez, mivel az összevont cellák miatt csak az elsőt sort szűri.
Megoldás lehet, hogy felveszel még egy oszlopot, ahol fügvénnyel megnézed a keresni kívánt szövegrészt és eredményként egy értéket iratsz minden sorba, majd ezekre szűrsz. Így az összevont cellák mindkét sora megjelenik
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen autót vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Silver - Használt, karcmentes, 100% akku
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3009
- Eladó 2db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest