- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Hirdetés
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Slowman
aktív tag
válasz
Fferi50 #47813 üzenetére
Szia,
Lehet nem jól fogalmaztam. Nagyobb mennyiségű adatot tartalmazó állományból kell kiszedni az alább említett feltételekből a mai és holnapi szállításokat egy dasboardszerű fülre (managementnek one pager), hogy ne kelljen bogarászni/szűrni a komlett listát.
Készítettem egy On Pager munkalapot több más paraméterrel. A forrásfileokat az érintett részlegek csak bemásolják abban a formában ahogy ők azt kezelik a megfelelő munkalapra, a One Pageren pedig a kért feltételeknek/formátumnak megfelelően megjeleníti az információt. Így sajnos szűréssel nem megoldható... -
eszgé100
őstag
válasz
Fferi50 #47752 üzenetére
köszönöm szépen, az első megoldás a befutó egyelőre, viszont még gondolkozok fire/SOUL/CD formuláin is.
fire/SOUL/CD: köszönöm neked is, adtál egy extra ötletet, a "nem hétfő van éppen" kiegészítéssel. A feladat, hogy egy, a korábbi hsz-emben található munkalap variációi minden 4. hétfő reggelre ki legyenek nyomtatva, a megfelelő dátumokkal és hét számozással. Ez a valóságban leggyakrabban úgy néz ki, hogy valamelyik korábbi hét folyamán ki vannak nyomtatva (ez általában a közvetlen korábbi hét, de lehet, hogy 2 vagy akár 3 héttel korábbi is) és aztán a péntek éjjeles mikor teljesen kitöltötte az összes mezőt az aktuális lapon, bekészít egy új lapot hogy a hétfő reggeles már tudja használni, a régit pedig archiválja. A nem hétfő van éppen kifejezés akkor jönne jól, ha valami oknál fogva csak hétfő kora reggel lennének kinyomtatva, és az már a nagyon sürgős pillanat, mert addigra már mindenkinek kell egy friss.
Tehát a cella értéke, amit keresek, ha pl 01/01/2022-től indulok, akkor az év első hétfője, majd az azt követő minden 4. hétfő. Ha a dátum már túlment rajta, akkor a cella frissüljön a következő 4. hétfő dátumára.
-
eszgé100
őstag
válasz
Fferi50 #47747 üzenetére
köszönöm, eddig jutottam a dologgal:
A következő 4. hétfőt egy egyszerű makróval számoltam ki:Sub weekcomupdate()
Dim start As Date
Dim weekcom As Date
Dim today As Date
start = Range("C2").Value
today = Range("D2").Value
weekcom = start + 28
Do While weekcom < today
weekcom = weekcom + 28
Loop
Range("E2").Value = weekcom
End SubA hét számát pedig isoweeknum-mal. Meg lehetne oldani, hogy a makró tartalmát formulává tudjam konvertálni és beilleszteni az E2-es cellába?
-
-
-
botond187
csendes tag
válasz
Fferi50 #47591 üzenetére
Szia,
Kipróbáltam, valamiért nem működött, valószínűleg én voltam a béna.
Feltöltök egy mintafájlt, úgy valószínűleg egyszerűbb lesz, illetve kicsit módosítanék is az eredmény kiszámításán:2 féle számolási módot képzeltem el, viszont mindkettő más-más megközelítést, számolást követel meg, ezért csak az egyiket írom le:
Erre a fülre igazából nincs szükség ebben a számolási formában, így csak információként van jelen:(Szóval úgy képzeltem el, hogy adott az excel "Raktárkészlet" fülén a "C" oszloptól kezdődően, hogy milyen készletmozgások voltak az adott napon.1 oszlop 1 nap.Ebben benne van az eladás és a beérkezett termékmennyiség is.)Adott a "Beszerzések" fül, ahol látni, hogy milyen dátummal melyik azonosítójú termékből mennyi érkezett és milyen áron.
Adott még az "Eladások" fül, ahol látni, hogy 1 termékből melyik napon mennyi ment el.
Itt a "KISZÁMLÁZÁS DÁTUMA" oszlopát nézze, hogy mikor lett kiszámlázva az adott termék, és vesse össze, hogy legalább aznap vagy azt megelőzően milyen áron érkezett a rendelésben lévő adott termék (magyarul mennyiért vettük) a "Beszerzések" fül alapján.
- Szóval itt többszörös feltételes keresésre lenne szükség, amivel meggyűlt a bajom. -
Ha ez is megvan, vonja ki belőle a beszerzési árat, így megkapjuk, hogy mennyi árrés maradt azon a terméken.Az "Eladások" fül végén az "Árrés" oszlopba kellene kerüljön a számolt adat, akkor egyből látszódna az eredmény.
A mintafájl: [link]
Remélem, így jobb a leírásom.
Köszönöm a segítséget.
Üdv,
Botond -
ReSeTer
senior tag
válasz
Fferi50 #47642 üzenetére
Köszönöm, eszközölnöm kellett kisebb módosítást, de működik a Range Find metódusával.
Másik:
Szeretnék beilleszteni egy Word dokumentumban lévő táblázat celláiba értékeket. A cellák üresek.
Egyszerűen nem találok rá egyszerű megoldást a google-ben.
Hogyan tudom meghatározni, hogy hova illesszen be? Van valami azonosító?Eddigi kód:
Sub openword()
Set wordalkalmazas = CreateObject("word.Application")
wordalkalmazas.documents.Open "elérésiút\probasablon.doc"
wordalkalmazas.Visible = True
End Sub
-
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Fferi50 #47588 üzenetére
Botond187-nek a korábbi üzenet folytatása:
Az eredeti adathalmazt alakítsd át táblázattá, az első sor a fejléc.
Ezután a tömbképlet a következő:=INDEX(Táblázat1[[#Mind];[ár]];MAX((Táblázat1[[#Mind];[azon]]=$A$3)*(Táblázat1[[#Mind];[dátum]]<$AH$3)*SOR(Táblázat1[[#Mind];[azon]])))
Táblázat1: az átalakított halmaz neve.
ár: a táblázat árakat tartalmazó oszlopának felirata
azon: a táblázat azonosítókat tartalmazó oszlopának felirata
dátum: a táblázat dátumokat tartalmazó oszlopának felirata
A3 cella tartalmazza az azonosítót
AH3 cella tartalmazza a dátumot, aminél korábbit keresel
A tömbképletet Shift+Ctrl+Enter kombóval kell lezárni, az Excel kapcsos zárójelbe teszi.
Remélem, jól értelmeztem a kérdésed.
Üdv. -
lenkei83
tag
válasz
Fferi50 #47571 üzenetére
Szia Feri!
A youtube csatornájukon kerestem volna, de az nem működik. Köszi a tippet, az instán nem néztem, de ott volt a megoldás. Excel\VBA-ban van megírva.
Gyorsan felvertem VBA-ba, működik, a lenti linkről le lehet tölteni. Próbálom értelmezni...
[https://1drv.ms/x/s!Ans3TmRiC9RGhaMx1z_INz4zg7X91Q?e=lSc26r]Üdv.:
P. -
-
LostData
csendes tag
válasz
Fferi50 #47378 üzenetére
Köszi szépen, már majdnem jó minden!
Most abba a problémába futottam bele, hogy néhány dátumot rendben megcsinál, de a nagy részénél #HIÁNYZIK hibaüzenetet ír a cellákba.
Nem tudom ennek köze lehet-e ahhoz, hogy mivel az angol dátumok nem rövidítve, hanem teljesen kiírva szerepelnek az excelben, én a segédoszlopban az angol hónapok teljes nevét tüntettem fel.
Szerk: Igen, ha a "Közép" függvény "hány_karakter" részét úgy módosítom, hogy az pontosan megegyezzen az adott hónap karaktereinek számával, akkor rendben kiírja a dátumot.
Így viszont aszerint kéne manuálisan módosítgatnom a képletet, ahány karakterű az adott hónap? Vagy megadható a képletben mondjuk egy -tól -ig érték is, hogy a legrövidebb és leghosszabb karaktereket egyaránt tudja kezelni?Emellett úgy csináltam a "hónapok" segédoszlopot, hogy kijelöltem a 12 cellát, és úgy mentem a képletek>névkezelő>új név részhez.
Egy másik, talán kisebb probléma, hogy nem minden cellában szerepelnek dátumok, így ezeknél #ÉRTÉK hibaüzenetet kapok, de ezeket maximum kitörölgetem egyesével.
Csodálom egyébként, hogy még mindig nem adtad fel a nekem való segítést, dacára annak hogy milyen problémás vagyok..
-
LostData
csendes tag
-
LostData
csendes tag
válasz
Fferi50 #47372 üzenetére
Az eredeti csv fájl egy részletét képkivágással tudnám megmutatni, bár az csak néhány excel cella lenne mindenféle értékkel (pl.: azonosító szám, név, születési hely, a hibásan megjelenő születési dátum, plusz még jó néhány adat), szóval nem tudom hogy ez mennyire lenne segítség..
Ugyanígy az összefűzött sorokat is úgy tudnám elküldeni, hogy minden adatot kivágok ami a dátum előtt és után van, szóval gyakorlatilag a képen csak maga a dátum, és az előtte-utána lévő pontosvesszők maradnának, ami szintén nem tudom mennyire lehet hasznos
-
LostData
csendes tag
válasz
Fferi50 #47362 üzenetére
Pontosítanád esetleg ezt a részt?
"Ezután a segédoszlopon Ctrl+C - irányított beillesztés értéket."
A ctrl+c után az irányított beillesztésen belül mit választok ki?
Egyébként megcsináltam a segédoszlopot a képlettel, össze is rakta egy cellába az egy sorban lévő adatokat, de a szövegdaraboló előnézete így néz ki, szóval szerintem valamit rosszul csinálok:
itt már nem a tényleges értékeket kéne látnom?
-
LostData
csendes tag
válasz
Fferi50 #47358 üzenetére
Ismét köszi a segítséget!
A 3. verzió szerintem azért nem lenne jó, mert nekem a rossz dátumok nem egymás mellett egy sorban, hanem egymás alatt vannak egy oszlopban.
Egyébként sajnos nem igazán sikerül a dolog, túl béna vagyok még a legegyszerűbb műveletekhez is, de majd még próbálkozom..
-
LostData
csendes tag
válasz
Fferi50 #47356 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Mivel az első megoldás tűnt elsőre a legegyszerűbbnek, ezért azzal próbálkozom most, de a VB-n belül hogy adom meg, hogy melyik adat milyen formátumban kerüljön be?
Most használok először VB-t, szóval gondolom Google a barátom, de azért gondoltam megkérdezem..
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #47285 üzenetére
Valóban, csak akkor meg némelyiknél annyi tizedesértéket mutat, hogy felesleges és átláthatatlan.
Úgy akartam volna beállítani, hogyha tört az érték, akkor egy tizedesig jelenítse meg, ha nem, akkor ne jelenítsen meg tizedesértéket.
Durva volna, ha ezt nem lehetne benne beállítani, bár lehet.
-
andreas49
senior tag
válasz
Fferi50 #47242 üzenetére
Szia,
A keres/cserél (Ctrl+F) -hez hasonló bevitel és kezelés lenne az ideális. Valószínűleg ez egy nagy és bonyolult makró lenne. Lehet, hogy meg kellene barátkoznom a 'Kutools' féle megoldással. Az a baj, hogy ahhoz elég kevés az angol nyelvtudásom. A részcserélés elhanyagolható végül is. -
andreas49
senior tag
válasz
Fferi50 #47240 üzenetére
Szia,
Több olyan Excel fájlom van ami neveket tartalmaz. Ebben kellene keresnem az egységesítéshez és cserélni. Ez minden esetben cellatartalom, néha csak egy része.
pl. egyik mező jk istván, itt csak a jk-t kell valamire cserélni. A legtöbb esetben cellatartalom.
Egyszerre kellene a megnyitott munkafüzetekben keresni és cserélni.
'Mosta Pista': azt ismerem, de fizetős (Kutools) -
válasz
Fferi50 #47180 üzenetére
Köszi a reszletes infokat.
Akkor majd a pontot pontra cseret fogom beirni a VB-be
(igy nem kell attol tartani, hogy esetleg a szovegek tartalmat megvaltoztatja).
Az zavart meg, hogy alapbol datum cella tulajdonsagu az adott cella, aztan csak kesobb esett le, hogy nem tartozik hozza "ertelmetlen" szam, igy igazabol nem is lehet datum ...
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Fferi50 #47124 üzenetére
Kiegészítés a 41721-re adott válaszhoz.
Bocs, a második sor képlete más egy kicsit.
A2 cella képlete:
=INDEX(Munka1!$A$1:$J$8;SOR()+SOR(A1);OSZLOP()+1)
A B2 cella képlete:
=INDEX(Munka1!$A$1:$J$8;SOR()+SOR(A2);OSZLOP())
Ezt együtt lehet jobbra húzni és utána a sort lefelé is.
Túl gyorsan válaszoltam. -
MostaPista
tag
válasz
Fferi50 #47119 üzenetére
Szia,
angol exc 2003, hogy ne legyen tipus kodolasi problema, ugye pont es vesszo a szamoknal, datum, stb.Koszonom a valaszokat, majd holnap megnezem oket, csinaltam egy gyors kepet a publikussa teheto reszerol, igy nez ki, lenyegeben a fejlec is ket soros es ket soronkent vannak az adatok is minden masodik oszlopban, ezekbol kellene egy sort csinalnom valahogy.
A szamok jobbra vannak utkoztetve, es azt irja, hogy szamok, de amikor alul sum-ot beirok, mindig nulla a vegeredmeny.
Furcsa.:-( -
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #47107 üzenetére
Köszi, sejtettem. Bonyolódik, akkor a helyzetem rendesen.
Csináltam egy képletet, ami megmutatja melyik az első üres sor. Makróval akarok beilleszteni alá egy sort, de nem megy. Ezzel próbálkozom. Ki tudnátok javítani? A7 cellában van az érték, ami megmutatja az első üres sort.
Sub Makró2()
'
' Makró2 Makró
'
'
Rows("indirect(a7):indirect(a7)").Select
Selection.Insert Shift:=xlDown
Selection.ClearFormats
End Sub
-
EroSennin79
újonc
válasz
Fferi50 #47032 üzenetére
Hihetetlen vagy, nagyon szépen köszönöm. Hatalmas segitség volt. El sem hiszem már készen is vagyok
Póbálom magamat képezni de egyedül kissé nehézkes.
Még egy kérdésem lenne. Ha a formula eredménye 0 akkor az excel mindig #DIV/0 hibát ir. Ezt IF funkcióval szoktam nullázni. Van valami más egyszerübb módja hogy ne legyen a nullától rosszul ? Például ennél a formulánál?
=Statistic!W41/Statistic!Z41 -
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #47000 üzenetére
Köszönöm szépen a jobbnál jobb kódokat.
Linkelek ide egy képet, az A oszlopban vannak az értékek, B oszlop Delila_1 gyártott kód eredménye C oszlop Fferi50 kódjának eredménye.Ahogy látom a Fferi50 a te kódodnál végülis mindegy mennyi elválasztás történik, az utolsó tömb értéke elé lesz beszúrva a "." aztán össze fűzzük a maradékot. Így a forrás lehet bármekkora, működni fog.
-
MostaPista
tag
válasz
Fferi50 #46990 üzenetére
Amit irtal, az van a bal oldalon, az az indulo.
A jobb oldalit kellene elernem, de nem sikerul ezzel a modszerrel.
Talan ugy kellene, hogy ossze kellene vonni az elso kettot, hogy "fajlnev es konyvtar" szerint rendezzen?Privatban kuldom a peldat.
PS:
Barki mas, akit erdekel, kuldon neki privatban, ide csak kepet tudok feltolteni.Kilove, privatban is csak kepet enged kuldeni.
-
csferke
senior tag
válasz
Fferi50 #46955 üzenetére
Szia!
Az volt az alap feltételezésem, hogy a Vlookup nem is ad találatot akkor is az Excel úgy tekint a cellára, hogy nem üres hiszen benne van a képlet.
Hosszas próbálkozás folyamán jött ez a képlet
=IF(VLOOKUP(I5;Vevok!A:Q;17;0)="";"";VLOOKUP(I5;Vevok!A:Q;17;0))
Amikor az első Vlookup nem ad eredményt akkor kitölti a cellát "üressel" ha viszont van találat akkor a második Vlookup beírja a találatot. Erre már működik a feltételes formázás.Ki fogom próbálni a te képleted is. Mindig tanul valamit az ember.
köszönöm
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Fferi50 #46968 üzenetére
Nah, úgy néz ki, sikerült. Köszönöm a tippeket.
Leválasztottam az összes szeletelőt a pivotokról, utána a pivot forrását módosítottam, majd visszacsatoltam a szeletelőket. Most megnyitva a fájlt már nem dobja a biztonsági üzenetet.
Viszont a jövőre nézve nem tudom, milyen módszerrel lehetne hatékonyan azonosítani ezeket a hibás kapcsolatokat, mivel ezek nem cellákban vannak tárolva, tehát a [Ctrl] + [F] nem működik. Esetleg - ha a mostani után lesz még hozzá kedvem
- próbálok keresni vmilyen makrót a neten, ami a fájlban szereplő pivotok adatforrásait listázza, mert abból lehetne látni a hibát.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Fferi50 #46968 üzenetére
Szia! Azt hiszem, megtalálttam a probléma forrását, pontosabban forrásait. Valamiért a pivot táblák hivatkoznak egy másik fájlra. Az a gond, hogy a pivotok forrását nem tudom szimplán átírni, mert ezekere épülő chartokat és szeletelőket készítettem. Azt írja, hogy ezeket előbb le kell választanom.
Atyaég... Remélem, leválasztás után vissza is tudom majd őket kapcsolni.
-
csferke
senior tag
válasz
Fferi50 #46947 üzenetére
Szia!
=NOT(ISERROR($P$4))
Ez így nem kóser.
Eddig jutottam a P4 cella képletével=IF(VLOOKUP(I5;Vevok!A:Q;17;0)="";"";VLOOKUP(I5;Vevok!A:Q;17;0))
Csak ez pont a fordítottját csinálja mint ami én szeretnék. Akkor színez amikor nincs találat, vagyis üres a cella.
Valamit változtatni kellene az " " üres értékkel vagy valahová beékelni egy NOT-otüdv
-
Anonymus23
veterán
válasz
Fferi50 #46830 üzenetére
Átolvastam többször is, és össz mennyiséget írtam, nem darabszámot, de a lényeg, hogy kaptam segítséget
Biztos bejátszik, közben gondolkoztam, hogy lehet jobb lenne egy kis excelt bevágni, hogy 100%-ra egyértelmű legyen, de legközelebb
Az már más tészta, hogy közben bejött még egy változó a dologba és így "kénytelen" vagyok kimutatást berakni a munkalapraDe máshol a SZUMHA-t fogom tudni még használni, igazából pár éve használtam sűrűbben, csak mostanában nem kellett
-
Anonymus23
veterán
válasz
Fferi50 #46827 üzenetére
A DARABTELI ha jól értelmezem megnézi nekem, hogy az adott tartományban mennyi pl T1 cella van, de nekem nem ez kell, hanem, hogy ha pl az A10 cellában T1 van, akkor a B10 cellában lévő mennyiséget adja össze az összes "A" oszlopban lévő T1 tartalmú cella "B" oszlopban hozzá tartozó mennyiségével.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #46776 üzenetére
Szia, sajnos meg nem sikerult rajonnom a megoldasra, de kicsit melyebbre astam es latom hogy a problema a konvertalasbol szarmazik, ahol PDF-bol csinalok XLSX-et word segitsegevel.
Megnyitom a PDF filet word segitsegevel, majd kijelolom az osszes cellat es atmasolom egy excel fileba.
Ha az osszeg 100000 (1millio) alatt van, akkor a megfelelo tagolas nelkul kerul at az excel fileba.
Ha az osszeg 100000 (1millio) felett van, abban az esetben megfelelo a tagolas.
1 millio folott a tagolas amit a cellaban latok:
1,305.920
Es ha ra kattintok fennt ezt latom:
1,305.920
A cella formatuma pedig:
General
Ha 1 millio allatt a tagolas amit a cellaban latok:
689.700
Es ha ra kattintok fennt ezt latom:
689700
A cella formatuma pedig:
NumberSzocal az egesz hibaforras onnan jon, amikor wordbol copy pastelek excelbe es az osszeg 1 millio alatt van.
A fura az egeszban hogy van egy masik oszlopom is teljesen ugyan ezzel a felepitessel, viszont ott minden rendben van.
A 34.62 is ugy kerul at hogy 34.62 es nem hibasan 3462 formatumban. -
Santino
aktív tag
válasz
Fferi50 #46806 üzenetére
Szia!
Igen, a szövegfüggvénnyel történő formátumbeállítás működik. Viszont ha ezt használnám, akkor nem abba a cellába kellene beírnom a számsorozatot, ahol tárolni szeretném, hanem egy másikba, aztán egy további művelettel kerülne a helyére. Így is megoldható, kétségtelen.
Csakhogy én (pontosabban a felhasználó, de ez most mindegy is) abba a cellába írnám be a számsort, ahol tárolva is lenne, ezért keresek olyan megoldást, ami ott "helyben" működik, minden további művelet nélkül.
Ha nem találok megfelelő megoldást, akkor lehet ezt kell majd használni, de ennek a folyamatát még ki kell dolgozni.
Egyenlőre kutatom tovább a legmegfelelőbb megoldást.
Mindenesetre köszönöm a segítségedet!
-
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #46769 üzenetére
Koszonom szepen mindkettotoknek.
A keplet szepen mukodik, a problema csak annyi hogy ha az osszeg "30,700" akkor "307.720" lesz belole.Az alabbiak szerint alakul ezzel a formazas:
3,072 - 307.720
30,720 - 307.720
307,200 - 307.200Es igen angol officet hasznalok, bar jo lenne ha magyar officeban is mukodne a dolog.
-
rovgab
csendes újonc
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Battlefield 6
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó karcmentes Xiaomi Redmi Note 10 5G 4/128GB / 12 hó jótállással
- Xiaomi 12T Pro 8/256 GB kék / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3044
- GeForce RTX 3060Ti (OEM HP)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest