-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
botond187
csendes tag
válasz
Fferi50 #47591 üzenetére
Szia,
Kipróbáltam, valamiért nem működött, valószínűleg én voltam a béna.
Feltöltök egy mintafájlt, úgy valószínűleg egyszerűbb lesz, illetve kicsit módosítanék is az eredmény kiszámításán:2 féle számolási módot képzeltem el, viszont mindkettő más-más megközelítést, számolást követel meg, ezért csak az egyiket írom le:
Erre a fülre igazából nincs szükség ebben a számolási formában, így csak információként van jelen:(Szóval úgy képzeltem el, hogy adott az excel "Raktárkészlet" fülén a "C" oszloptól kezdődően, hogy milyen készletmozgások voltak az adott napon.1 oszlop 1 nap.Ebben benne van az eladás és a beérkezett termékmennyiség is.)Adott a "Beszerzések" fül, ahol látni, hogy milyen dátummal melyik azonosítójú termékből mennyi érkezett és milyen áron.
Adott még az "Eladások" fül, ahol látni, hogy 1 termékből melyik napon mennyi ment el.
Itt a "KISZÁMLÁZÁS DÁTUMA" oszlopát nézze, hogy mikor lett kiszámlázva az adott termék, és vesse össze, hogy legalább aznap vagy azt megelőzően milyen áron érkezett a rendelésben lévő adott termék (magyarul mennyiért vettük) a "Beszerzések" fül alapján.
- Szóval itt többszörös feltételes keresésre lenne szükség, amivel meggyűlt a bajom. -
Ha ez is megvan, vonja ki belőle a beszerzési árat, így megkapjuk, hogy mennyi árrés maradt azon a terméken.Az "Eladások" fül végén az "Árrés" oszlopba kellene kerüljön a számolt adat, akkor egyből látszódna az eredmény.
A mintafájl: [link]
Remélem, így jobb a leírásom.
Köszönöm a segítséget.
Üdv,
Botond -
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Magyar Office 2019 Professional Plus
Olyan problémám lenne, abban kérném a segítségeteket, hogy egy jó nagy adathalmazból úgy szeretnék kinyerni egy cella értékét, hogy az egyik fülből kellene kinyerni az adatot bizonyos feltétellel, melyek az eredeti fülön találhatóak.
Viszont - és ahol elakadtam -, hogy egyfelől kellene keresnie egy másik fülön lévő adathalmazból az eredeti fülön lévő azonosító szerint és dátum értéke szerint is(a dátumot átalakítom értékké).
Tehát szerepel az eredeti fülön az A3 oszlopban az azonosító, az AH 3 oszlopban meg a dátum értéke szerepel.
Meg kellene keresnie az azonosítót a másik fülön, úgy, hogy vele párhuzamosan a dátum értéke ne legyen nagyobb (tehát kisebb, vagyis korábbi legyen).
Az FKERES-el csak megtalálom, de ha tovább akarom, hogy menjen a keresés, azt nem tudom melyikkel lehetne.Hogy (remélhetőleg) érthetőbb legyen:
Azt szeretném megtudni ezzel, ahol az azonosító egy terméknek az azonosítószáma, ID-ja, és ezt szeretném megkeresni a másik fülön lévő beszerzési árát (amit úgy lehetne kinyerni, hogy korábbi, mint az eredeti fülön lévő dátumérték).
A termék többször is szerepel a másik fülön, olykor eltérő árral, eltárő dátummal, emiatt szeretném kikeresni, hogy az eredeti fülön lévő dátumhoz legközelebb eső korábbi beszerzési ára mi lehet.
Tehát pl az eredeti fülön lévő június 3.-i dátumértéknél az ennél korábbi beszerzési árat nézze, ne az utánit.Ezt milyen megoldással csinálnátok meg?
Köszönöm a segítséget előre is.
Üdv,
Bálint -
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, 2013-as angol excelben.
A feladat az lenne, hogy nevek szerepelnek 2 oszlopban, van hogy ugyanaz, van, hogy fel van cserélve a vezetéknév a keresztnévvel, van, hogy egyik oszlopban ekezettel szerepel, másikban nem, és van, hogy 2 eltérő név van.
Azt kellene ha eltérő név szerepel, azt jelölje meg (mondjuk beszinezi), ahol még fel van cserélve a vezetek-keresztnev vagy ékezet eltérés van, azt vegye úgy, hogy ugyanaz, így azt ne szinezze.Biztos van rá valami képlet, vagy feltételes formázás, de nem találtam..
Köszi a segítséget előre is.
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy, hogyan lehetne leszűrni egy sok soros táblázatban, hogy soronként keresse ki a legalacsonyabb értéket és színezze be mondjuk.
Az értékeket bizonyos oszlopokból kell néznie és színeznie, tehát nem az egész táblázatból, hanem az utolsó 5 oszlopból.
Ha nincs érték, akkor azt ne vegye a legalacsonyabbnak, ha annak venné.Köszönöm a segítséget előre is.
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Egy oszlopban időpontok szerepelnek (pl.: 2018.08.21 7:21:58 )
Azt szeretném, hogy csak azt lássam, ami az elmúlt 28 napban benne van.
Elég lenne a dátumot nézni, tehát nem kell az óra,perc, másodpercet sem figyelembe venni.
Erre tudtok megoldást?
Próbáltam a szűrésnél a dátumokat állítani, de valamiért nem sikerült...Köszönöm a segítséget.
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Az alábbi problémára keresném a megoldást:
Rendelt termékek utánpótlásának beszerzését szeretném megállapítani.Makróba lenne jó megcsinálni.
Egy webshopból lehúzok egy rendelési listát, amiből azt szeretném megtudni, hogy az elmúlt 28 nap alatt mennyi fogyott 1-1 termékből és ennek a figyelembevételével mennyi fog fogyni várhatóan a következő 14 napban (a fele az elmúlt 28napi fogyásnak). Szerepel dátum is, hogy mikor adtak le egy rendelést, abból lehetne kiolvasni az elmúlt 28 napot.
- Ha az könnyebb, megadnám egy mezőbe a mai(aznapi) dátumot a számoláshoz.
Az lenne a jó, ha egy külön fülön vezetné az egyes rendelt termékeket és mellé a rendelt db számot az elmúlt 28 nap alatt, majd mellé a számolt 2 hetes fogyást, így ez lenne a javaslat, hogy mennyit kellene még rendelni az adott termékből (lejjebb a számolása).Lenne egy raktárkészlet is (külön fülön kezelve, hogy átláthatóbb legyen), amiben 3 adat szerepel,
1. Mennyi a szabad/eladható mennyiség
2. Mennyi a fizikai készlet
3. Mennyi a rendelt mennyiségLenne egy negyedik fül is, amiben szerepelne, hogy milyen termékből mennyi szerepel beszerzésen (ez csökkenti a rendelni való db számot) és ezt is figyelembevéve tudna számolni egy beszerzendő termékmennyiség javaslatot.
A közös pont a termék megnevezés lenne, az lenne egyedi azonosító.
A 4. raktárkészlet fülön a "szabad/eladható mennyiségből" + a "fizikai készletből" és a rendelést leadott mennyiségből tudna kalkulálni termékekre lebontva egy javaslatot.1. Tehát lenne egy fül, amiben a rendelések szerepelnének (ezt belemásolnám kézzel)
2. Lenne egy másik fül, amibe összegyűjtené, hogy az 1. fülből 1-1 termékből hány db rendelés jött, plusz mellé oszlopban a felét a 28 napi fogyásnak
3. Harmadik fülön lenne az aktuális raktárkészletinfó (ezt szintén kézzel másolnám be, változik mindig)
4. Negyedik fülön szerepelne, hogy 1-1 termékből mi szerepel már úton, beszerzésenLegjobb lenne egy 5. fül, amiben összesítne minden adatot a fentiek alapján, így 1 helyen lenne minden adat
Egy mintafájl:
https://drive.google.com/file/d/1LEScZ0n94LFCK14PzPnl2DoHAQbPr5oi/view?usp=sharing
Nagy segítség lenne ha tudnátok rá megoldást.
Segítséget előre is köszönöm. -
-
botond187
csendes tag
válasz
Fferi50 #38346 üzenetére
Nagyon szépen, köszi.
Tökéletes.Esetleg ha azt meg lehetne oldani még, hogy ha 1 oszlopba rendezem a 2x4 oszlopot és ne legyen közötte üres rész, akkor meg lehetne egybe írni a makrót.
Most úgy csináltam, - nem tudom, hogy ebből kiindulva az egyszerűbb, vagy van rá más, jobb módszer - hogy a második 4 oszlopot kimásoltam és bőven az első 4 oszlop alá beillesztettem. Így ha bővül a lista, még be fog férni alá, nem fogja felülírni.
Ennél kellene, hogy ha betette alulra, a kettő közötti üres sorokat törölje ki és így kapnák egy egybeföggő oszlopot.Ez kivitelezhető?
-
botond187
csendes tag
válasz
Fferi50 #38339 üzenetére
Szia,
Igen, ez nem is annyira égető, mert ezt meg lehetne csinálni, csak hátha van rá valami megoldás, hogy ennyit se kelljen csinálni.
Itt tudod letölteni a fájlt:
https://fil.email/NhMLV3QK
Az aljára tettem egy kis magyarázatot, meg hogy hogy nézzen ki.
Kipróbálom, hogy nekem sikerül-e a cella tartalmat szétszedni.
Köszi.
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Szeretnék segítséget kérni az alábbi problémára:
Win 8.1 64bites
office 2013 hunEgy árlistáról lenne szó, ami pdf-ben van meg, ezt átalakítok excellé egy másik programmal, ez eddig nem probléma.
Makrót szeretnék létrehozni amivel az alábbi problémákat szeretném áthidalni:Első probléma:
2x4 oszlopot kapok, amiből szeretnék 1x4 oszlopot, de folytatólagosan, hogy az első 4 oszlop vége után tegye be a második 4 oszlopot. Erre nem tudom, hogy van-e valami képlet.
A probléma, hogy változik az oszlop hossza, így van, hogy 130 soros, van hogy 200 soros.Második probléma:
B oszlopban szerepel a termék neve, mellette levő (C) oszlopban az elérhető színvariáció / -jellel elválasztva, így: sárga/fekete/zöld
Nem mindenhol szerepel színvariáció, olyankor üres ez a cella.
A D oszlopban az ár szerepel szintén / -jellel elválasztva, ahol van színvariáció, így:
1500/1600/1700
Ahol nincs színvariáció, akkor az ár vagy egy valamilyen szám vagy 0.Ebből úgy lenne jó, ha egy ilyet talál, másolja le ezt a sort a következő sorba (a többit meg tolja le egy sorral értelemszerűen, hogy ne írja felül) annyiszor, ahány / jelet talál a C oszlopban, hogy minden egyes színvariációról legyen külön sor, ugyanígy az árakat is tegye a megfelelő sorba.
Ennek a lényege az lenne, hogy így különválogatná, hogy nem 1 sorban lenne ömlesztve, hanem külön-külön sorban a megfelelő színvariációval és árral.
Harmadik probléma:
Van, hogy az ár 0, nem elérhető éppen, ilyenkor ezt be kellene színezni.
(Ezt egy feltételes formázással meg tudom csinálni, de ha a / jel is szerepel benne, akkor már fogós a kérdés, bár a cél az lenne, hogy csak szám szerepeljen benne, tehát ha a második problémára lenne megoldás, akkor már nem lenne ez a harmadik)Van erre megoldás szerintetek?
A második probléma a fő probléma, az elsőt még akár kézzel is át lehet hidalni, hogy a kettő közötti üres területet kitörölni.A segítséget előre is köszönöm.
-
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #33977 üzenetére
Köszi.
Lenne egy másik kérdésem, próbáltam a vlookup függvényt, de valamiért nem akar működni.
A képlettel szerintem nincs probléma, valami más lesz a hiba.Felkiáltójelet jelez, de nem tudom, mire gondol pontosan.
Azt szeretném elérni, hogy a sheet2-ben a "C" oszlopban ott legyen a megfelelő kód a sheet1 "C" oszlopából.
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, hogy melyik képlettel lehet egy cella tartalmának az elejét megtartani?
Kb. 25 karakterből áll a cella, de csak az első 13-ra lenne szükségem.
Köszi a segítésget előre is. -
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #33488 üzenetére
Szóval, fkeres függvénnyel végigmegyek egy oszlopon és van olyan találat, aminél nem talál értéket, így oda 0-t ír, vagy ha benne sincs a keresett érték, arra #HIV értéket ír (ezzel nincs is baj).
Ha lefuttatom az fkeres függvényt, akkor ahol nincs találat, ott ki kellene törölni, hogy üres legyen az a cella értéke.
Ezt az egészet betenném egy makróba, így egy parancsal végig tudnék menni. -
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #23204 üzenetére
B oszlopba gyűjtse össze az AH-AI-AJ-AK-AL-AM oszlopból kiválogatva 6 cikkszámot, elsődlegesen 1-1-1-1-1-1 cikkszámot, ha nincs ezen 6 oszlop (AH-AI-AJ-AK-AL-AM) valamelyikében cikkszám, szedje össze a többiből ha tudja(szintén AH-AI-AJ-AK-AL-AM oszlopokból).
B1-be az AH1-AI1-AJ1-AK1-AL1-AM1-ből
B2-be az AH2-AI2-AJ2-AK2-AL2-AM2-ből
stb. szedje össze a cikkszámokat addíg, amíg van A oszlopban cikkszám.A lényeg az lenne, hogy ha van mondjuk 24 találat valahol (pl A240), szűkítse le 6-ra, de továbbra is úgy, hogy szedjen össze legalább 1-1-et a ( példánál maradva az AH240-AI240-AJ240-AK240-AL240-AM240)- oszlopokból.
-
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #23202 üzenetére
Ugyanaz, csak B2-B7-ig futttatja le, pedig addig kéne, amíg van az A oszlopban cikkszám.
B6-így kéne csinálni a többinél is. Érdekesség, hogy a B5-be ugyanannak kéne lenni, mint B6-nál, mégis csak 3 eredményt hoz.
A vizsgált oszlopoknak ezeknek kéne lenni: AH-AI-AJ-AK-AL-AM. -
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #23189 üzenetére
Szia,
Valami nem stimmel, nálad lefutott, és kihozott az egész B oszlopba eredményt? (ameddig az A oszlopban van cikkszám)
Nekem csak a B-oszlop első 6 sorába hoz ki valamilyen eredményt. Ez is furcsa, hogy a B6-ba jön ki úgy az eredmény ahogy kellene, a B5-be amibe ugyanúgy 6 cikkszámot kéne kihozznia, csak 3-at ad ki. -
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #23183 üzenetére
Lefuttatom a makrókat 1-6-ig (8-ig van megcsinálva, de elég a 6.-ig), mindet egyesével, mert ha csak a modul 3-at futtatom le, akkor a 3. oszlopba futtatja le.
modulkieg1-et ha lefuttatom csak az AH oszlopba dobja ki az eredményeket
kieg2-nél az AI oszlopba dobja ki
modulkieg3-nál csak az AJ oszlopba hozza ki az eredményeket
és így tovább.
Ezzel így nincs is gond, 6-szor lefuttatom, bár ha le lehetne egybe futtatni az se lenne baj, így legalább külön-külön is tudom futtatni.
Azt szeretném, hogy az AH-AI-AJ-AK-AL-AM oszlopból szedjen össze 6-ot, és mondjuk a B oszlopba tegye ki mint végeredmény.
Úgy gyűjtse össze, hogy ha az AH-AI-AJ-AK-AL-AM oszlopban mindegyikben van eredmény, akkor mindegyikből 1-1-et szedjen ki.
Ha nincs mindegyikbe oszlopban eredmény, akkor a többiből gyűjtse össze a 6-ot.
Elsődleges az lenne, hogy mindegyikből összejöjjön legalább 1. -
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #23172 üzenetére
Szuper, működik.
Olyan segítség kellene még, hogy csináltál egy cikkszám kiolvasós makrót nekem, amiben pár hozzászólással feljebb Fferi50 segített egy-két dologban már. (A füzetet ferakom IDE)
Ezt 6-oszlopba lefutattam külön-külön, más értékekkel beállítva, mert 6 különböző értékeket kellett kiolvasnia.
Ezzel kapcsolatba lenne olyan kérdésem, hogy miután kihozta az eredményeket 6 oszlopba, oszloponként van hogy 1-2, van hogy 0 találat van, van hogy 6 találatot is kidob.
Ebből szeretném azt kihozni, hogy egy másik oszlopba gyúrjon össze 6 találatot úgy, hogy mind a 6 oszlopból kerüljön bele legalább 1. Ha nincs mind a 6 oszlopba találat, akkor a többiből szedjen össze 6-ot.Ez megoldható?
Köszönöm a választ előre is
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Arra keresek képletet, hogy a cellákban lenne egy random szám, és azt a számot kerekítse fel úgy, hogy az utolsó 2 számjegye 90-ra végződjön. A kerekítés képlet valamiért nem működött.
Köszönöm a segítséget előre is
-
botond187
csendes tag
Köszönöm a gyors választ, nemsokára kipróbálom.
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy milyen képlettel lehet beilleszteni 2 karaktert már létező cellákba úgy, hogy mindegyiknél a legelejére kerüljön ez a két karakter?
Köszönöm a válaszokat
-
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #22872 üzenetére
Szia,
tanácsodat megfogadva, kialakult a végleges verzió.
Nagyjából maradt ugyanaz, csak hogy mit, hogy olvasson ki, az tisztázódott.
Tehát, azt szeretném elérni, hogy a B oszlop ki legyen töltve.(6 cikkszámmal "I" jellel elválasztva)Az xls fájlból jól lehet látni amit feltettem: IDE
A cikkszám így áll össze: főkategória - alkategória - 2.alkategória - sorszám (3 jegy)
Tehát 4 részből áll.
Ha nincs mondjuk 2.alkategória, akkor ott "00" szám áll.A-oszlopban vannak a cikkszámok.
B-oszlopba kellene tenni a találatokat.
D-oszlopban lenne a lépcsőköz.Csoportok:
E-oszlop kiolvasás alsó határa
F-oszlop kiolvasás felső határaG-oszlop kiolvasás alsó határa
H-oszlop kiolvasás felső határaI-oszlop kiolvasás alsó határa
J-oszlop kiolvasás felső határaK-oszlop kiolvasás alsó határa
L-oszlop kiolvasás felső határaM-oszlop kiolvasás alsó határa
N-oszlop kiolvasás felső határaO-oszlop kiolvasás alsó határa
P-oszlop kiolvasás felső határaB oszlopba úgy szedje össze az eredményt, hogy A oszlop bármely eleme ha beleesik D oszlop egymás alatti értékébe (D2-D3, D3-D4 D4-D5 stb stb), akkor az E-F, G-H, I-J, K-L, M-N, O-P csoportok oszlopaiba eső cikkszámot/okat adja ki eredményül.
Ha több találat is lenne csoporton belül, véletlenszerűen válasszon ki 1-et.
Kis csavar, ha ez is megoldható: ha nincs olyan feltétel, hogy mind a 6 csoportból tudjon választani 1-1 cikkszámot, akkor, a meglévőből válasszon ki annyit, hogy elérje a 6 cikkszámot.
Tehát a cél, hogy a B-oszlopba 6 cikkszám kerüljön.Remélem érthető
Köszönöm a segítséget előre is
-
botond187
csendes tag
válasz
Fferi50 #22859 üzenetére
Igen, csak gondoltam egybe megírni egyszerűbb, bár most így belegondolva, lehet jobb külön-külön, és akkor akárhányat is betehetek.
Viszont lenne még egy olyan kérdés, hogy azt be lehet állítani, hogy a találatok közül csak 1-et tegyen be feltételenként?
Tehát a T és U oszlopban levő értékhez talál mondjuk 5 feltételt ami megfelel, de ebből csak 1-et emeljen ki, majd nézze meg a következő 2 oszlopot, ebből is válasszon ki 1 értéket (ha több lenne), és így tovább. -
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #22854 üzenetére
Úgy értem, hogy egymásba nem kell hogy passzoljon.
S oszlopot nézze alapul mindig.
Nézze meg, hogy a T és az U oszlop közé esik-e, ha igen, tegye be a B oszlopba. (amit már megcsináltál)
Ezután nézze meg, hogy V és W oszlopot (más értékekkel), és ha igen, tegye be a B oszlopba a másik mellé ha van ilyen. És így tovább még 3x így.Meg lehetne ezt úgy is csinálni, hogy 5x leírni, ezért gondoltam, hogy betenni egymás mellé, így egyből kiolvasná.
-
botond187
csendes tag
-
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #22796 üzenetére
Szia,
Amit csináltál táblázatot nekem, azzal a táblázattal kapcsolatba lenne még egy olyan kiegészítés, hogy ezt ki lehetne egészíteni még további -tól -ig altáblákkal?
Az a baj, hogy valamelyiknél nem lenne semmi, valamelyiknél 1, valamelyiknél akár 4-5 kiegészítés is lenne.
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Olyan képletet keresek, amivel egy oszlop azon sorába kéne beírnia egy fix számot, amelyik utána levő oszlopok soraiban szerepel egy szám. Az utána levő oszlopok számát én adnám meg, mert valahol 1 valahol 10 oszlopból is kéne keresnie.
Minden oszlopnak van egy fix száma.Pl:
K oszlop azon sorába írja be a 233-at, ahol az M,N,O,P,Q,R,S,T,U bármely oszlop bármely sorában szerepel szám.
Ha nem szerepel szám, ne írjon semmit, hagyja üressen a cellát.Egy kép a jobb átláthatóság kedvéért:
Válaszokat előre is köszönöm.
-
botond187
csendes tag
Pont kérdezni akartam, de ebben a táblázatban már látom, hogy hogy is gondoltátok.
Nagyon köszönöm a segítséget mindkettőtöknek, ilyenre gondoltam pont. -
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #22793 üzenetére
Azt kéne változtatni, hogy amit csináltál, ott az alap oszlopon belűl is egy -tól-ig részt kéne létrehozzni.
Amit küldtél táblázatot úgy kéne módosítani, hogy:Alap oszlop ezt kéne két részre szedni, szintén egy -tól - ig részre, és ami ezen értékek közé esik azokhoz rendelje a jelenleg is meglévő -tól és az -ig oszlopban levő termékeket
010100000-tól 010100099-ig levő termékekhez rendelje aTól oszlop (ezen nem kell változtatni)
010504000-tól termékeketIg oszlop (ezen sem kell változtatni)
010504099-ig termékeket -
botond187
csendes tag
válasz
Fferi50 #22787 üzenetére
Jól hangzik, hogy meg lehet csinálni, viszont lenne nekem szerintem több száz ilyen makrós megoldás.
Akkor mindegyikre külön makrót kéne írni, ugye?
Mármint csak az értékeket változtatni rajtuk.
Az is probléma, hogy ez bővülni fog, szóval, akkor mindig kell írni rá egy makrót. -
botond187
csendes tag
válasz
slashing #22781 üzenetére
A cikkszámok ezek:
G-010100014
G-010100102
G-010500578
G-010501010
G-010502019
G-010503031
G-010504042
G-010504006
G-010504123Ezekből figyelmen kívűl kell hagyni ezt, mert ez mindenhol ugyanaz: G-
Ezután jön egy 6 számjegy, amik kategóriáknak a kódszámai, pl: 010100
Ezután jönne maga a termék azonosító száma 3 számjegy pl: 102Legyen a fenti cikkszám az A oszlopban. A mellette levő oszlopban kellene másolni az A oszlop cikkszámait úgy, hogy a számokból olvassa ki, hogy mit.
Pl. ha a kategóriakód 010100 és a termékazonosító 000 és 099 közé esik, akkor rendelje hozzá a következő cikkszámokat: ami G-010504-el kezdődik, és az utolsó 3 szám 000 és 099 közé esik.
Igazából kiegészítő termékek lennének, ezért szeretném ezt létrehozzni, mert így autómata lenne.
Tehát a példa alapján így kéne kinéznie:
A-oszlop
G-010100014B oszlopba ez kerüljön a példa alapján
G-010504006IG-010504042 -
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Azt szeretném megoldani, hogy adva lennének cikkszámok, ilyenek:
G-010100014
G-010200002
G-010300034
G-010400179
G-010500578
G-010501010
G-010502019
G-010503031
G-010504042
G-010504006
G-010504123
G-010600058Egy másik cellába kellene úgy hozzárendelni szintén ezeket a cikkszámokat, hogy a bennük levő kód alapján másolja hozzá.
Az első 6 számjegy kategóriakód, az utolsó 3 számjegy meg termékazonosító. A "G-" minden cikkszám előtt ott lenne.
Pl. ha az első 6 számjegy(a kategóriakód): 010100 és az utolsó 3 számjegy(a termékazonosító): 000 és 099 közé esik, akkor rendelje hozzá a következő cikkszámokat: ami G-010504-el kezdődik, és az utolsó 3 szám 000 és 099 közé esik.
Nem tudom megoldható-e ez így, főleg, hogy nem egy cikkszámot kéne bemásolni egy cellába. És a cikkszámokat egy ilyen jellel kéne elválasztani egymástól: ITehát a példa alapján így kéne kinéznie:
A-oszlop B-oszlop
G-010100014 G-010504006IG-010504042
G-010100102
G-010300034
G-010400179
G-010500578
G-010501010
G-010502019
G-010503031
G-010504042
G-010504006
G-010504123
G-010600058 -
botond187
csendes tag
-
botond187
csendes tag
Sziasztok.
Arra keresek képletet, hogy adva lenne egy oszlopban termékeknek a cikkszámai. Egy másik oszlopba úgy szeretnék számokat létrehozni(1,2,3 jegyű), hogy a termékcikkszámból olvassa ki és rendelje hozzá az általam megadott számot. A cikkszám első 8 számjegyből kéne kiolvasni. A cikkszám mondjuk úgy lenne kialakítva, hogy így kezdene: A- majd ezután lenne egy 3-szor 2-jegyű számsor (amik kategóriák megkülönböztetése miatt van), majd ezután lenne még karakterek.
Tehát mondjuk a cikkszám A-030502ytg25sfh, akkor rendelje a 030502-höz a 130-at.
Ha a cikkszám A-010905gjb4ghk67g, akkor rendelje a 010905-höz a 167-et.
Stb stb. -
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #22377 üzenetére
Makró nélkül is sikerült végül. Irányított beillesztéssel.
Szerk.:
"Ezután belementem a programba, ott importálás, és a kódok helyett a képletet másolta/importálta be."
Ezt a mondatot nem értem.Úgy értettem, hogy utolsó lépésként a programon belül (egy önálló program) próbáltam beimportálni azt az xls fájlt, amiben a kódot létrehoztam.
Úgyhogy végül sikerült, köszi a segítséget.
-
botond187
csendes tag
válasz
Delila_1 #22372 üzenetére
Ezt írtad te:
=KARAKTER(RANDBETWEEN(65;90)) & KARAKTER(RANDBETWEEN(65;90))& RANDBETWEEN(10000;99999) & KARAKTER(RANDBETWEEN(65;90))randbetween -t átírtam : véletlen.között -re
Gondolom neked angol nyelvű.
Fejlécben leentereztem, de így is a képletet importálja be.
Így csináltam:
1. B2 cellára ráálltam
2. Beírtam ezt: =KARAKTER(VÉLETLEN.KÖZÖTT(65;90)) & KARAKTER(VÉLETLEN.KÖZÖTT(65;90))& VÉLETLEN.KÖZÖTT(10000;99999) & KARAKTER(VÉLETLEN.KÖZÖTT(65;90))
Ekkor létrehozott egy 8 jegyű kódot ugye3. Lehúztam ahány sornyi kell nekem
Minden sorban véletlen kódok vannak4. Mentés
Ezután belementem a programba, ott importálás, és a kódok helyett a képletet másolta/importálta be.
-
botond187
csendes tag
-
botond187
csendes tag
válasz
johnny82 #22241 üzenetére
Sziasztok,
Egy oszlopban lenne egy betű-szám kombináció (mindegyik különböző). Ezt szeretném átkódolni úgy, hogy kicserélném a betűket egy másikra.
Angol betűk vannak benne, tehát magyar ékezet nem.
Én adnám meg hogy melyik betűt mire cseréli ki. Számokat hagyja, azt ne alakítsa át.
Tehát mondjuk "a" helyett legyen "d", "b" helyett legyen "t" stb stb.Ezt meg lehet oldani?
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy excel-ben szeretném megoldani azt, hogy egy oszlop elemeit (betűk, számok keveréke) lemásolnék egy másik oszlopba, és kiegészítenék egy szöveggel.
Érthetőbben:
Az oszlop egyik cellája mondjuk így néz ki: tbh3456-23m
Ezt a cellát szeretném lemásolni egy másik oszlopba, úgy hogy beleillesztem még az elejére hogy: alma/
Így nézzen ki végeredménybe: alma/tbh3456-23mErre van lehetőség a programban?
Köszi a válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Linux kezdőknek
- Autós topik
- Milyen monitort vegyek?
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Xbox Series X|S
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Óra topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged