-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #48302 üzenetére
Szia,
Köszi szépen a válaszod. Sajnos ezek az értékek teljesen össze vissza lehetnek. De elképzelhető, hogy filterre sorba tudom rendezni és akkor egymás után lesznek.
Szerk.
Köszönöm szépen a formulát, kipróbáltam és a filteres rendezés után tökéletes.
Fire/SOUL/CD:Köszönöm szépen, a megoldásod. Hihetetlen mennyire profik vagytok.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni excel formulával kapcsolatban. VBA scripttel lehet könnyebb lenne a megoldás, de most sajnos nem használhatok ilyesmit.
Véleményetek szerint milyen formulás megoldással lehetne a legkönnyebben kivitelezni a sorszámozást?
Az "A" oszlopban ismétlődő karakterek vannak, de nincs megszabott sorrendjük. A "B" oszlopban megszeretném sorszámozni, hogy hányadjára ismétlődik az adott érték.
Csatolok egy képet hogy kicsit érthetőbb legyen, magyarázni annyira nem tudok
[link] -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Lehetséges azt megadni excel, hogy melyik kép legyen felül?
Van két képem excelben. Kép1 és Kép2. Először Kép1-et helyeztem a munkalapra és utána Kép2-öt. Ekkor az történik, hogy Kép2 fogja takarni Kép1-et, szóval mintha egy feljebb lévő "layeren" helyezkedne el.
Kép1-et módosítani szeretnék, de ehhez újra be kell illesztenem. Sajnos ha beillesztem Kép1 lesz felül és Kép2 alul. Lehetséges ezt beállítani valahol hogy melyik kép melyiket fedje? -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Arra esetleg van megoldás, hogy a Combo Box képes legyen formulából is kiírni a szöveget? Ha a cella érték simán a cellában van, és kiválasztom a legördülő menüből akkor a cella értéke a combo boxban marad, de ha az értéket formulával nyerem ki, akkor a kiválasztás után a combo boxból eltűnik az érték. Ez mitől lehet?
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Lehetséges olyat megoldani excelben, hogy egy legördülő menüből egy értéket csak egyszer lehessen választani?
A cellák A1-től A10-ig vannak, ezekre tettem list data validationt. Azt szeretném megoldani, hogy ha kiválasztok egy értéket a legördülő listából mondjuk A1 cellában, akkor azt ne lehessen kiválasztani már a többi 9-ben.
És van egy extra kérdésem. A legördülő listának a méretét lehet változtatni? Ha kicsit ki zoomolok a munkalapról eléggé picik lesznek és alig látni a legördülő listát. -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Van egy test vizsga kérdésem, amire van pár ötletem már, de szeretném itt megkérdezni.
Mi a legelegánsabb megoldás feldarabolni egy szót betűkre excel VBA-val és leírni visszafelé dinamikus tömbbel?Pl:
PROHARDVER
Eredmény:
REVDRAHORPÚgy szeretném megoldani, hogy a tömb mérete dinamikus, szóval különböző hosszúságú szavakkal is működik és a szó kiíratása a legnagyobb tömbtől indul a legkisebb felé.
-
zsolti_20
senior tag
Szia, a probléma az, hogy egy másik lapon szeretnél keresni, ehhez az indirect-et kell használnod, ha változó lapnevet szeretnél a függvényedbe tenni.
Ez a függvény a B cellából kapja a sheet nevet, A1-től keres A4-ig. És az érték amit keres az a C2-ben van.
=HOL.VAN(C2,INDIREKT(B2&"!A1:A4"),0)
Szerk.:
Mire a végére értem, látom kaptál segítséget. -
zsolti_20
senior tag
Szia,
Ugy tunik elsore mintha lenne egy rejtett ures karakter a munkalap neveben.
Mi tortenik ha beirod a munkalap nevet A2 cellaba? Ekkor ugye a B2 fog hivatkozni ra es a C2-ben latod ha van egyezes.
Ha ez igy mukodik akkor a munkalap nevnel van valami problema.
Mi a munkalap neve?
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Nem vagyok biztos benne, hogy lehetséges ilyesmit megoldani excelben, de szeretném itt megkérdezni mielőtt más alternatívát keresnék. És persze több szám többet lát.
Van egy skálám megadva excelben ami órákat jelöl. "08:00-tól 18:00-ig". Ez egy teljes napi munkaidőt jelent. Ez egy idősáv ha ez jobb megnevezés.
Megkapom az adatokat hogy pl "08:11-09:15", ekkor szeretném kiszínezni azt a részt amit lefed ez az érték a teljes idősávból.Ezután ha kapok egy értéket "09:24-10:16", szeretném ezt a részt beszínezni. A kieső részt pedig szürkével jelölni, ebben az esetben az ugye 09:16-09:23 lesz.
Kép:
[link]A problémám az hogy minél pontosabban szeretnék színezni annál több cellát kell felhasználnom. Ugyanis az értékeket percben kapom meg, szóval a 10 óra lebontva percre, 600 cellát jelent. Ez megjelenítés szempontjából igencsak húzós.
Van ötletetek, hogy oldható ez meg? Van erre kitalálva valami? Vagy inkább nézelődjek a webes megoldások felé? -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Lehetséges Excel VBA kóddal, egy stringet splitelni az összes karakterre?
Pl a string értéke "343,fsdf.5434"fdsa$fg;bbb". Egyszerűen nem jövök rá, hogyan tudnám egyesével szétválasztani.Próbáltam a sima split funkciót használni, de ott a probléma az hogy egy előre megadott karakterrel splitel és meg sem tartja az értéket. Szóval 175.258-ből lesz 175 és 258. A pont eltűnik.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Azt lehet esetleg tudni, hogy kijelentkezett windows alatt miert nem lehet hasznalni copy pastet excel VBA kodban?
Csupan egy szimpla cella masolasrol lenne szo egyik wokrbookbol a masikba. A kod le is fut szepen miko be vagyok jelentkezve, de ha nyomok egy windows + L-t akkor a kod mindig megakad a paste-nal.
Lehetseges, hogy mikor kijelentkezek, akkor pauseolja a windowst?
Bar a fura dolgo az egeszben, hogy a masik filet megnyitja, de a cella tartalom nem kerul at csak egy hibat ir.
"Run-time error '1004':
PasteSpecial method of Worksheet class failed.
ActiveSheet.PasteSpecial Format:="HTML", Link:=False, DisplayAsIcon:= _
False, NoHTMLFormatting:=True
Elkepzelheto hogy ez valami vedelem reszben? Amint belepek a windowsba ujra es emgnezem, semmi nincs a vagolapon. Szoval ugy tunik a masolas sem tortenik meg. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #47000 üzenetére
Köszönöm szépen a jobbnál jobb kódokat.
Linkelek ide egy képet, az A oszlopban vannak az értékek, B oszlop Delila_1 gyártott kód eredménye C oszlop Fferi50 kódjának eredménye.Ahogy látom a Fferi50 a te kódodnál végülis mindegy mennyi elválasztás történik, az utolsó tömb értéke elé lesz beszúrva a "." aztán össze fűzzük a maradékot. Így a forrás lehet bármekkora, működni fog.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Véleményetek szerint lehetséges splitelni az alábbi értékeket VBA macroval?
198 876.433
198 876,433
198,876.433
198.876,433Az elválasztó értékek azok lehetnek {" ", ".", ","} . Tehát lehet szóköz,pont,vessző és ezek bármikor bárhol lehetnek.
Azt szeretném megoldani, hogy a macro jöjjön rá, hol van a legutolsó elválasztó. Ha ez megvan, alakítsa át pontra, a többi elválasztót pedig törölje.
Nagyjából a logika úgy lett felállítva, hogy egy tömbbe megadnám az elválasztókat.
Majd bedobnám neki az értéket, és ezek alapján elkezdené splitelni.
Az utolsó splites érték elé egy pontot tenni, majd az első két értéket hozzá adnám.
Ez a fenti példa alapján így nézne ki:
198 876.433
split[0]:198
split[1]:876
split[2]:433valtozo = .433
Teljes összes:
split[0] & split[1] & valtozo
És így jön ki a 198876.433
Viszont a probléma itt, hogy nem tudjuk hány tagú lesz a splitelni kívánt összeg.
Lehetséges hogy az érték csak 366.54 vagy 366 esetleg 9,878,454.566.
Eléggé megakadtam ennél a résznél és nem tudom, hogyan tovább. Ráadásul VBA- ban soha nem csináltam hasonlót. Az ötlet is C#-ból jött, így nem tuti hogy VBA képes erre. -
zsolti_20
senior tag
válasz
anonymus89 #46822 üzenetére
-
zsolti_20
senior tag
Talan ez a kep segit valamit:
A bal oldali ami nem okes a jobb oldali ami okes:
[link]Szerk:
Ha az osszeget atszerkesztem wordben 10.080-rol 10.08-ra akkor hibatlanul mukodik. Tehat a hibaforras a 3 tizedesjegy.
Lehetseges ezt figyelmen kivul hagyni masolaskor?
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #46776 üzenetére
Szia, sajnos meg nem sikerult rajonnom a megoldasra, de kicsit melyebbre astam es latom hogy a problema a konvertalasbol szarmazik, ahol PDF-bol csinalok XLSX-et word segitsegevel.
Megnyitom a PDF filet word segitsegevel, majd kijelolom az osszes cellat es atmasolom egy excel fileba.
Ha az osszeg 100000 (1millio) alatt van, akkor a megfelelo tagolas nelkul kerul at az excel fileba.
Ha az osszeg 100000 (1millio) felett van, abban az esetben megfelelo a tagolas.
1 millio folott a tagolas amit a cellaban latok:
1,305.920
Es ha ra kattintok fennt ezt latom:
1,305.920
A cella formatuma pedig:
General
Ha 1 millio allatt a tagolas amit a cellaban latok:
689.700
Es ha ra kattintok fennt ezt latom:
689700
A cella formatuma pedig:
NumberSzocal az egesz hibaforras onnan jon, amikor wordbol copy pastelek excelbe es az osszeg 1 millio alatt van.
A fura az egeszban hogy van egy masik oszlopom is teljesen ugyan ezzel a felepitessel, viszont ott minden rendben van.
A 34.62 is ugy kerul at hogy 34.62 es nem hibasan 3462 formatumban. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #46769 üzenetére
Koszonom szepen mindkettotoknek.
A keplet szepen mukodik, a problema csak annyi hogy ha az osszeg "30,700" akkor "307.720" lesz belole.Az alabbiak szerint alakul ezzel a formazas:
3,072 - 307.720
30,720 - 307.720
307,200 - 307.200Es igen angol officet hasznalok, bar jo lenne ha magyar officeban is mukodne a dolog.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Elakadtam egy nagyon egyszeru de megis iszonat bonyolultnak tuno dolognal.
Van egy cella aminek az erteke "307200", de a cellan latszik hogy az valojaban "307,200".
Szeretnem az alabbi fuggvennyel ezt az erteket megjeleniteni mashol:
=IF(A1 <> "",AJ5,"")
De a roblema az hogy ekkor igy jelenik meg:
[link]Lehetseges valahogy ugy megoldani hogy a formatumot megtartva a vesszo az pont legyen?
Tehat "307,200" helyett "307.200". Es ezt mind ugy hogy formulaval. -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy 1 excel file hogyan modosítható 2 user által?
A munkahelyen van egy excel file a hálózati meghajtón. Több user is megtudja nyitni egyszerre de csak 1 tudja módosítani. Van arra lehetőség, hogy bárki aki megnyitja és módosítja, az megjelenjen a másiknál is ha az nyitva van nála? Mint pl egy adatbázis, folyamatos frissítéssel. -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Nem teljesen excel tema, de talan kapok segitseget.
Business Object Reportot hasznalok ahol az idot szamkent irja ki. pl 13:50:00 az 135000.
Szeretnek ket idot kivonni egymasbol, hogy lassam a kulonbseget masodpercben. Pl 14:00:00 - 13:50:00 es az eredmeny 10 perc ami 600mp.
Sajnos mivel szamokkal dolgozok, ezert az eredmeny 5000 lesz, 600 helyett. A kerdesem az, hogy letezik erre valami megoldas?
A problemat az okozza hogy 1p erc az 60mp es nem 100.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #45744 üzenetére
Ezer hála, ezzel hibátlanul működik minden.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #45742 üzenetére
Itt még két csillag szerepel de a kódomban már csak egyet hagytam. Az ismeretlen file névnek az értékét ez venné fel.
Monitoroztam közben a változó értékét és igen csak a file neve került bele. De nem tudom miért.
Ideiglenesen úgy oldottam meg,. hogy a mappában lévő file neveket kilistázom egy új lapra és onnan töltöm be a változóba. Ebben az esetben működik a kód, de ha a "Dir()" részt szeretném használni akkor egyszerűen elveszik a mappa és csak a file neve marad meg.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Szeretnék egy txt filet megnyitni aminek mindig random neve lenne, így *.txt-vel szeretnék egyesével sorban behívni. Az alábbi kódot használom de valamiért a változó nem kapja meg a helyes értéket és azt írja hogy a file nem található. Pedig a még a file neve is bele kerül a változóba.
Dim FilePath As String
Dim fName As String
Dim srcFldr As String
Dim dstFldr As String
Dim FileName As String
srcFldr = ActiveWorkbook.Path & "\asd"
FilePath = Dir(srcFldr & "\**102020.txt")
MsgBox FilePath
Open FilePath For Input As #1 <-- itt kapom a hibát
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #45568 üzenetére
Szia
Kiderítettem a probléma az, hogy a cellaváltozás saját magának kezdte el generálni a makró futást. Mivel alapból egy Worksheet-Change-ben volt benne az egész. Ezzel tudtam megoldani a dolgot:
Application.EnableEvents = False
r8.Value = "Double"
Application.EnableEvents = True
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Írtam egy makrót ami lefut minden egyes cella tartalom megváltoztatásakor. A problémám, az hogy ha szöveget szeretnék egy cellába íratni, olyan mintha túlcsordulna az excel. Szimplán befagy pár mp-re majd bezáródik és újra megnyitja. Ezzel a sorral van problémám:
If (r1.Value = "YES" Or r1.Value = "NO") And r5.Value = "Double" Then Cells(7, i - 1).Value = "doublee"
Nem tudok rájönni mi lehet a probléma. A cella színezés szépen működik, de a cella tartalom változtatása se hogy sem akar sikerülni.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Szeretnék adatot átmásolni egy másik excel fileből, filterezéssel, de valamiért nem akar működni. Hiába állítom be neki az összes kritériát valamirét az összes adatot átmásolja mintha nem is lenne filterezve. Hol lehet a probléma a kódban?
Sub CopyFilteredValuesToActiveWorkbook()
Dim wbSource As Workbook, wbDest As Workbook
Dim wsSource As Worksheet, wsDest As Worksheet
Dim rngSource As Range, rngDest As Range
Set wbSource = Workbooks.Open("D:\KyLe\Desktop\ASD.xlsx", , True) 'Readonly = True
Set wsSource = wbSource.Worksheets("ASD")
wsSource.Range("A2:Z40000").AutoFilter Field:=8, Criteria1:="3"
Set rngSource = wsSource.Range("B3:Z40000")
Set wbDest = ThisWorkbook
Set wsDest = wbDest.Worksheets("Sheet5")
Set rngDest = wsDest.Range("A1:Z40000")
rngDest.Value = rngSource.Value 'Copies values over only, if you need formatting etc we'll need to use something else
MsgBox "kecske"
wbSource.Close (False) 'Close without saving changes
End Sub
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok,
Lehetseges VBA scriptben felugro ablakot krealni amiben bizonzos cellatartalmak jelennek meg legordulo menuben?
-
zsolti_20
senior tag
Udv emberek,
Excel 2013-ban power queryt hasznalok. Van 3 tablam, ebbol 2 Connection onlyra van allitva. Szeretnek meg hozza adni plussz egy oszlopot de valamirt nem jeleniti meg, sot miutan hozza problamtam adni, jobb oldalt mar meg sem jelenik a power query tablazat listam kattintaskor mint elotte. Ha egy table connection onlyra van allitva onnantol kezdve nem lehet szerkeszteni?
Valami megoldas csak van erre, eleg bosszanto igy. -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok. Segitseget szeretnek kerni konvertalassal kapcsolabtan. Mar megprobaltam mindent de egyszeruen nem tudok szovegbol szamot generalni.
Power Queryt hasznalok hogy adatokat osszegezzek. A tablazathoz ez a sor van megadva: ""Group " & Text.From([Index])". Elvileg itt konvertalja nekem textre.
Ezt az oszlopot szeretnem hasznalni VBA scripthez ami kepes keresest csinalni ezzel a sorral : "Application.Match(csoport, Columns(1), 0)"
De itt mindig megakad Run time error "13": Type mismatchra hivatkozva. Probaltam hasznalni seged oszlopot ahol levagom a Group reszt es csak a szam marad meg belole, szoval pl Group 1,Group 2, Group 3, ez levagva 1,2,3 de ugyan ugy hibat dob ki. Probaltam ezt =VALUE-val megadni, de ezt sem akarja, sot ha levagom a text reszet es csak a szamok maradnak es azt masolom at manualisan azt sem fogadja el. Csak azt hajlando elfogadni ha kezzel manualisan adom meg a szamozast.
Mar vegig probaltam mindent de itt elakadtam sajnos. -
zsolti_20
senior tag
válasz
the radish #45193 üzenetére
Kicsit utana olvastam, probaltam tesztelni, de azt irjak hogy ilyen formaban megoldani nem lehet. Erre egy valtozo kell csinalnod.
De az en tudasom is meg all itt. Majd a tobbiek kisegitenek. -
zsolti_20
senior tag
válasz
the radish #45193 üzenetére
Public Const burnKey = Worksheets("KEY").Cells(1).Value
-
zsolti_20
senior tag
válasz
the radish #45189 üzenetére
Szia,
Esetleg probald meg ezt:
Sub lol()
var1 = Worksheets("Sheet2").Cells(1).Value
MsgBox var1
End Sub
-
zsolti_20
senior tag
Szép reggelt emberek. Épp egy filterezésen dolgozok de elakadtam a megvalósításában.
Van 3 táblázatom. Lista,Szűrő és Eredmény.
A listában felvannak sorolva szavak számozással ellátva, úgy is felfoghatjuk mintha csoportok,halmazok lennének.
A szűrőben megadom ayokat a kulcs szavakat amiket az eredménybe szeretnék átvinni. De csak akkor kell átvinnie ha annak a csoportnak az összes szava megegyeik a listában felsorolttal.
Kép:
[link]Van valakinek ötlete hogyan lehetne megoldani? legjobb egy VBA script lenne rá, sajnos sima filterezés nem működik mert akkor megtart néhány csoportot aminél nincs meg a teljes egyezés.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Nyomon szeretném követni a munkámat, ezért elkezdtem rögzíteni egy excel munkafüzetben hogy mikor mit és meddig csináltam. Amikor számolni szerettem volna akkor elég furcsa dolgot tapasztaltam. Ha Pl dolgozok 23:00-tól reggel 4:00-ig akkor úgy kell megadnom az excel számára hogy 23:00-tól dolgoztam 27:00-ig, mert ha 04:00 adok meg neki akkor az az napra számol és kijön hogy minusz 19 óra.
Nem lehet rávenni valahogy az excel hogy ne kelljen 24 órán túl számolni? Akár úgy hogy a teljes dátumot beírom pl 2020.10.01 23:00:00 -tól 2020.11.02 4:00-ig. Próbáltam megoldani ezzel, de az excel 1900-tól számol. -
zsolti_20
senior tag
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Delila_1 #44995 üzenetére
A legjobb lesz ha bedobom ide a telejs kódrészletet ami a másolásért felel.
Dim xlApp As Application
Dim xlBook As Workbook
Dim Sh As Object
Set xlApp = CreateObject("Excel.Application")
Set xlBook = xlApp.Workbooks.Open(sFileName)
xlBook.Sheets(6).Range("H4").Copy
xlApp.DisplayAlerts = False
xlBook.Close
xlApp.Quit
Set xlBook = Nothing
Set xlApp = Nothing
Set xlBook = ActiveWorkbook
Set Sh = xlBook.Sheets("Transactions")
Sh.Activate
Range("C339").Select
Sh.Paste
Range("C339").Select
Set xlApp = CreateObject("Excel.Application")
xlBook.Sheets(6).Range("J5:K20").Copy
xlBook.Close
xlApp.Quit
Set xlBook = Nothing
Set xlApp = Nothing
Sh.Activate
Range("A342").Select
Sh.Paste
Range("A342").Select
-
zsolti_20
senior tag
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Delila_1 #44977 üzenetére
Köszönöm sikerült megoldani.
És hirtelen lett is egy másik problémám.
A cella tartalma mondjuk "kecske: 550". Ha ezt átiratom egy másik cellába a "=SUBSTITUTE(A1;"kecske";"")" hogy csak a szám maradjon meg belőle, valami oknál fogva nem tudok vele számolni =SUM-al.
Ennek mi lehet az oka? -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! A fentebbi problémát sajnos még nem sikerült megoldanom, de arra gondoltam hogy nem lehet úgy kijelölni a cellákat mintha CTRL tartanám lenyomva? Pl egérrel kitudjétok jelölni simán a B1 : C10-et, de utána ha a CTRL lenyomom még kitudom jelölni mondjuk az A1-e. Ez megoldható valahogy VBA-val?
Ez a sor felel nálam a másolásért:
És ez a beillesztésért:
Sh.Activate
Range("A342").Select
Sh.Paste
Range("A342").Select
Nem lehet úgy megoldani hogy:
xlBook.Sheets(6).Range("H4:H4").Copy
Sh.Activate
Range("A342").Select
Sh.Paste
Range("A342").Select
De gondolom így csk a H4 cela lesz másolva. Nem tudom mennyire érthető amit írtam.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok,
Ti hogyan modositanatok ezt a VBA kodot uhgy hogy egy H4 cella tartalmat kepes legyen atmasolni? Mivel ez a kod picit lassu gondolom a megnyitas es bezaras miatt, szeretnek beszurni meg egy sort hogy a H4 cella tartalmat is atmasolja. De nem jovok ra hogyan lehet.
xlBook.Close
xlApp.Quit
Set xlBook = Nothing
Set xlApp = Nothing
Sh.Activate
Range("A342").Select
Sh.Paste
Range("A342").Select
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Sprite75 #44897 üzenetére
Sikerült közben VBA-val megoldanom.
Bemásolom ide hátha valakinek hasznos lesz még.
Sub kecske()
Dim i As Integer
Dim x As Long
Dim counter As Integer
counter = 10
For i = 9 To 20
x = Range("E" & i & ":J" & i).SpecialCells(xlCellTypeBlanks).Count
Cells(i, 1).Value = x
If x < 6 Then
Range("D" & i & ":J" & i).Copy
Range("AA" & counter).PasteSpecial Paste:=xlPasteValues
counter = counter + 1
End If
Next i
End Sub
-
zsolti_20
senior tag
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Segitseget szeretnek kerni, excel VBA-val kapcsolatban. Kicsit elakadtam es nem igazan talalom ra megoldast. Van ket csoportom ami 1-6 tart es 7-12-ig.
Az adatok vegyesen jonnek mixelve. Ezeket szeretnem szetvalogatni a kepen lathato modon. Lehetseges hogy ezutan kapok meg adatokat es ha bekerul egy extra sor mondjuk b es c koze akkor azt vala hogyan be kellene illeszteni ugy hogy az elozo adatokat ne vesszenek el vagy ne irja felul.Kep:
[link] -
zsolti_20
senior tag
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Szeretnék pár cellát átmásolni a függvénnyel együtt, de úgy hogy kövesse a cella mozgásokat. Kicsit bonyolult dologról van szó, de megcsinálni manuálisan kb 10 óra lenne. Gondoltam hátha van rá valami egyszerűbb módszer.
Ha lefelé húzom akkor nagyon szépen leköveti az I171-et és tudja emelni ahogy én szeretném I172-re. BJ-nél is nagyon szépen működik a dolog.
Mondjuk A1 cellából indulva az A2 cellára húzva már problémásabb, mivel csak a $CJ-nek kellene emelkednie 20-ról 21-re és 21-ről 22-re. Ezt egészen Az A8 celláig és ott már a $CJ-nek 27-nek és 28-nak kellene lennie.A9 cellához érve szeretném a $CJ értékét újra 20-ra és 21-re beállítani, de az I172-nek változnia kellene J172-re és a BJ171-nek BK171-re. Ezt tartva egészen A16 celláig.
ÉS így tovább. Van összesen 20 oszlopom, eléggé meredek így egyesével megoldani.=(IF(AND('Task'!I172>=$CJ$20;'Task'!I172<=$CJ$21);IF($BJ171<$CJ$21;$BJ171-'Task'!I172;$CJ$21-'Task'!I172);IF(AND('Task'!I172<$CJ$20;$BJ171>=$CJ$21);$CJ$21-$CJ$20;IF(AND('Task'!I172<$CJ$20;$BJ171<$CJ$21;$BJ171>$CJ$20);$BJ171-$CJ$20;"0"))))*24
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Írtam egy egyszerűbb kódot, excel VBA-ban amivel soros porton tudok fogadni adatok és küldeni. A problémám az, hogy minden alkalommal amikor adatot küldök, a kapcsolatot automatikus felépíti, így az utasítások késnek kb 1mp-et. Lehetséges ezt kicsit felgyorsítani? Arduinohoz szeretném használni a kódot. A fejlesztőkörnyezetében ha kiküldöm az adatot azonnal végre hajtja az utasítást, de VBA-ból 1mp késéssel.
Nem találtam az elmúlt napokban egyéb alternatívákat sajnos.
Itt elérhető a file:
[link] -
zsolti_20
senior tag
Próbáltam körül nézni találtam is valamit.
Sub TestCOMPort
Const ForWriting = 2, TriStateFalse = 0
Dim fso, f
Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
Set f = fso.OpenTextFile("COM1:", ForWriting, False, TriStateFalse)
' Write data to the port
f.Write Chr(26)
f.Write Chr(32)
f.Write Chr(27)
f.Close
End Sub
Megadtam neki hogy COM6:9600, illetve f.Write Chr(49), felprogramoztam az arduinot hogy figyelje a serial portot és ha kap egy 1-est akkor kapcsolja fel a ledet de semmi nem történik. Amikor futtatom a kódot, akkor felvillan a led, de aztán nem tudok rá küldeni semmit sem. -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Egy nem mindennapi dolog jutott eszembe. Van egy célhardverem egy arduino ami egy bizonyos USB porton, mondjuk COM6 és bizonyos bitrateval mondjuk 9600baudrateval kommunikál.
Felvetődött az ötlet hogy lehetséges vezérelni az arduinot egy excel fileból egy USB-UART átalakítóval, de a topikban felvilágosítottak, hogy nem is lenne szükségem rá, ha sikerülne egy Excel VBA-t gy megírni hogy adatokat küldjön ki COM6-on 9600bitrátával.
Lehetséges ilyesmit megoldani VBA-ban, mondjuk hogy az A1 cella értékét küldje folyamatosan? Ha lenne még valami menü vagy akármi ahol az aktív COM portok kiválaszthatóak lennének mellette a bitrátával az lenne a legjobb.Még nem hallottam ilyesmi megoldásról de lehet van valakinek tapasztalata ebben.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Delila_1 #44672 üzenetére
Kifutottam szerkesztesi idobol.
Szoval a lenyeg az hogy az error 2042 kb annyit jelent hogy a visza kapott eredmeny az N/A amit valamiert ne mtud valtozokent kezelni. Erre talaltam megoldast ezzel a par sorral.Dim vreturn as variant
vreturn = Application.Match(CurrentShipment, Range("A1:A5"), 0) '
this could be anyfunction like a vlookup for example as well
If IsError(vreturn) Then '
handle error
Else
CurrentRow = cint(vreturn)
End If
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Delila_1 #44672 üzenetére
Sajnos megsem oldotta meg a problemat. Ha eltero a cellak mennyisege akkor mindig ugyan azt a hibat kapom. Sajnos kijatszani sem tudok ezt mivel egy masik excel filebol masolom at az infot igy ures cellat fogok kapni es errort fog vissza dobni. Az a furcsa hogy magaban viszont mukodik dolog.
-
zsolti_20
senior tag
Udv emberek! Szeretnek segitseget kerni, par adat atmasolasaval kapcsolatban. Van nehany file amibol az adatokat szeretnem atmasolni egy excel filba. A group A,B,C lenne a masik 3 file tartalma. Jobb felso sarokban pedig lathato hogy melyiket hova kellene tenni. Azt mar megoldottam hogy atmasoljam egy masik excel filebol a tartalmat VBA segitsegevel bizonyos cellaba, most mar csak rendeznem kellene.
Valami olyasmit szeretnek, hogy ahol a header megegyzeik oda masolja at az alatta levo ertekeket. Pl Group A gyomulcs, zoldseg,varos. A gyumolcs az A1-nel talalhato tehat oda dobja be a 2,4,7 ertekeket, zoldseg a B1 varos pedig az E1.
Egyszerre csa kegy ilyen fileom van, szoval nem szukseges a kovetkezo ures cellat kivalasztani masolashoz. Eleg ha csak kepes megtalalni a megfelelo headert es ha meg egyezik akkor masolja at az alatta levo cellakat.
kep:
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Delila_1 #44636 üzenetére
Koszonom ez igy mukodhet. Csak lekell kerdeznem a jelenlegi idot, illetve a file krealasi idejet es ha meg egyezik akkor varjon mondjuk 2 percet mielott lekeri az adatokat. Lehetseges ugy lekerdezni a jelenlegi idot es a krealas idejet hogy masodperc nelkul kapjam meg?
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #44634 üzenetére
Szia! Sajnos a filenak maradnia kell a mappában, mert bárki más lekérdezheti a későbbiekben automatizálás nélkül is.
Egy FTP szervert indítottam a PC-n és egy mappát adtam meg FTP mappának. Erről a PC-ről tudja majd mindenki lekérdezni a file tartalmát amikor akarja.
Arra gondoltam, hogy lenne mondjuk TEST1 és TEST2 file. A TEST1 file a 10 percenként beérkező file a TEST2 pedig a beérkezés után 2 perccel automatikus létrehozott másolat.
A TEST2 fileból kérdezni le mindenki, mert lehet másolás közben nem esik szét a file annyira mint amikor a letöltéskor jön létre.
Vagy van egy másik ötletem, az egész file formátumát átalakítom .csv-re ami szinte már csak TEXT file és lehet ott nem lesz semmi probléma. -
zsolti_20
senior tag
Szép estét emberek! Olyan feladaton dolgozok, hogy zárt fileból átmásoljam az adatokat egy másik excel fileba. Működik rendesen minden 5 percenként lekérdezi az adatokat. A file kb 10 percenkent újra és újra letöltődik. Amikor a letöltés folyamatban van, és a lekérdezés megtörténik akkor össze omlik az egész. Lehetséges figyelni hogy mikor kerül a mappába az új file, aztán várjon mondjuk 2 percet és utána emelje át az infokat? Jelenleg ezzel a sorral van megoldva az auto macrom:
"Application.OnTime Now + TimeValue("00:00:10"), "macro"" -
zsolti_20
senior tag
Szép napot emberek! Úgy érzem a következő feladatokhoz már kevés vagyok, mert a VBA tudásom nem elég hozzá. 3 problémával állok szemben remélhetőleg van valaki aki tud ezekben segíteni, mert sajnos én itt elakadtam.
1. Van két excel fájlom, szeretném az egyikből átemelni az információkat a másikba, aztán ha még törlődne a fájl az lenne a legjobb. Pl A1:A10 cellák másolása sheet2 lapról a másik excel file sheet4 lapjára a B2 : B11 cellába.
2.Sheet1 oldalon van 4 oszlopban es kb 2-3 ezer sorban információ. Szeretném törölni azokat a sorokat amik tartalmazzák a sheet2 A1 cellától lefelé található információkat. Itt akár lehet 30 sornyi adat is.
3. Szeretnék .txt fájlt importálni excel fileba. A .txt fileban vesszővel (,) vannak elválasztva az adatok.
1 sor 4 oszlopból áll.
Itt lehetséges olyat, hogy ha az adott sor már letzik akkor ne emelje át?
Illetve a másolás végén törlődjön a file.
Tudom elég sok minden, valószínűleg több adatra is lesz szükség ezekkel kapcsolatban, de azokat bármikor tudom pótolni ha kellene még. Aki tud ezekben segíteni szivesen meghálálnám egy kis sör vagy kávé pénzzel. Ki, mit szeret. -
zsolti_20
senior tag
Szep reggelt emberek. Ebben valaki tudna segiteni nekem?
[link] -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni, hogyan olvashatok ki adatot egy zart excel filebol, ugy hogy automatikus update legyen.
"='C:\Users\marks\Documents\[LinkedFile.xlsx]Sheet1'!$A$1"
Ezzel mukodik a dolog, de minden egyes alkalommal bekell talloznom a filet. Lehetseges ezt valahogy automatikus frissitesre allitani? -
zsolti_20
senior tag
Udv emberek. Mar rengetegszer kaptam itt segitseget amit nagyon szepek koszonok. Ha nem problema egy ujabb kerdessel fordulnek hozzatok.
Lehetseges azt megoldani, hogy excelben a sheet1 lapon az A1 cellaba irva kiadja az adatokat a B : B cellakba amik azon a neveu lapon szerepelnek amit az A1-be irtam?
Pl az excelben van 3 lapom, sheet1,kecske,kutya
A kecske lapon az A1:A10-ben talalhato 10 ertek,szam,betu,akarmi.
A kutya lapon az A1:A32 cellakban talalhato 32 ertek,sza,betu,szo akarmi.
Ha beirom a sheet1 A1 cellaba hogy kecske akkor irja a B oszlopba a kecske lapon szereplo adatokat amik az A oszlopban szerepelnek. -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Segítséget syeretnék kérnni, igay most Microsoft Wordel kapcsolatban de részben excel is.
Szeretnék átvinni címeket excelből wordbe a formázás miatt, majd ezt kinyomtatni egy speciális papírra amin lehúzható matricák vannak. Úgy van az egész megoldva, hogy Wordben a mailings fül alatt, a start mail merget választva step by step mail merge wizardra kattintva lehet beállítani mindent. De egy valamit nem tudok sajnos. Jelenleg 14 cím fér rá egy A4-es lapra.
Azt syeretném megoldani, hogy ha több mint 14 cím van, akkor hozza létre a következő oldalt. Lehetséges ilyesmi? vagy 10ezer cím esetén az egészet szeparálva kell felvinnem? -
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #43712 üzenetére
Szia,
Arra gondoltam, hogy pl vannak csomagok amiben csak 1 sata kábel van, vagy 1 egérpad, vagy 1 csomag A4 papír. Ugye ezek mind különböző csomagok.
De vannak olyan csomagok amiben van pl 1db RAM, 1db VGA, 1db CPU. És ezekből jóval több van.
Így hogy ne kelljen átnézni mondjuk 150 megrendelést, mire rábukkanok mondjuk 10 ugyan olyan megrendelésre, így sorba szeretném állítani őket.
Pl. 10 csomag van ami ugyan azt tartalmazza
9 csomag van ami ugyan azt tartalmazza
8 csomag ami ugyan azt tartalmazza.
Ezekből amiket kiszeretnék listázni jóval kevesebb fog eredményt adni, mint az 1 db-os csomagok.
Így ha elöl van 150 különböző megrendelés, akkor azokat fölösleges szétválogatni,mert úgyis mind különböző lesz.De ha van közte mondjuk 5 csoport és csoportonként 15 megrendelés, akkor ott már van értelme a szétválogatásnak.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #43707 üzenetére
Szia, ez nagyon jól működik, és több adattal is elbír.
Köszönöm szépen a segítséget!
Erre a megoldásra soha nem gondoltam volna. Az még megoldható esetleg, hogy tudjam melyik csoportból/groupból van a legtöbb? Mert lehet van a szűrő szerint 150 olyan megrendelés ahol csak 1 tétel van, de lehet van mondjuk 2 olyan ahol 100 egyforma csomag van, és hogy ne kelljen átnézni mind a 150-et, így egyszerűbb lenne. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50 #43700 üzenetére
Szia! Köszönöm szépen a gyors választ!
Sajnos nem tudom, hogyan lehetne kivitelezni a 2 hatványainak hozzá rendelését az alkatrészekhez, abban az esetben ha van pl 2000db különböző alkatrész, és mondjuk minden héten változik az alkatrészek listája. Pl jövőhéttől nem elérhető az egyik típusú RAM és helyette hoznak másikat.
Ebben az esetben ha jól gondolom a 2ezer alkatrészen végig kellene mennem, és hetente frissítenem is. -
zsolti_20
senior tag
Kellemes Vasárnap délután kívánok emberek.
Segítséget szeretnék kérni, egy bonyolultabb feladat megoldásában, mert teljesen elvesztem már. Hasonló a feladat mint pár hete, amikor power query sikerült megoldani nagyon szépen, de ezt most nem tudom hogyan lehetne használni.Van egy excel file, ahol az első oszlopban vannak a megrendelés számok, a második oszlopban, hogy mi van a megrendelésekben, a harmadikban, hogy mennyi van belőlük, a negyedik oszlopban pedig, hogy hol található meg az adott csomaghoz tartozó alkatrész.
Pl a 100-as számú megrendeléshez, a CPU-ból 2 db kell, amit az A helyen találok meg.
A - CPU, B - RAM,C - VGA, D - GPU,E - motherboard.
Szeretném úgy megoldani , hogy lehetséges legyen csoportokra (groupokra) bontani a megrendeléseket, a csomagon belüli alkatrészek alapján.
Ahogy látszik az I,J,K,L oszlopban
Az első csoport/group a 100 és 105 számú csomag, mert ugyan azok az alkatrészek találhatóak meg benne. Így ezt a két csomagszámot össze lehet fűzni mert ugyan azok a dolgok kellenek bele. Az L oszlopban pedig az látható, hogy az összes csomaghoz mekkora mennyiségű alkatrész szükséges.Így tulajdonképen külön lettek válogatva úgy csomagok, hogy azok ugyan azokat az alkatrészeket tartalmazzák, így pedig jobban rendezhetőek.
Nem igazán tudom, hol kezdhetném el az egészet, jó lenne power queryben megoldani ezt, és a groupot talán új munkalapon létrehozni.
Próbálkoztam neki állni, több módon is de nem akar össze jönni. Az is előfordulhat, hogy van mondjuk 300 különböző csomagszám, ebben az esetben a 300 külön munkalap lehet nem a legjobb megoldás.
Test file link:
[link] -
zsolti_20
senior tag
Szia, Azta... Ez valahol az excel istenszint környékén van. Az én megoldásommal kb 40-50 perc volt 30 ezer sor közül kikeresni a dolgokat. Ezzel pedig kevesebb mint 1 perc. Rettentő gyors, rugalmas a megoldás amit kitaláltál. Minden tiszteletem ezért.
Ha bármi változó van, akár egy új lista vagy másra kell szűrőt használni, mindenhogy megfelel. Ez az amit szerettem volna kezdetek óta. Eddig fogalmam sem volt, hogy lehetséges ilyesmi.
Fferi50:
Neked is nagyon szépen köszönöm a segítséget. Még nem volt időm tesztelni amit kaptam tőled, de este megnézem és össze hasonlítom melyik megoldást lenne a megfelelőbb ehhez a dologhoz.
Köszönöm szépen a sok segítséget! Hihetetlen hogy milyen magas szinten álltok ebben. -
zsolti_20
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest