- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
nincs mit fejleszteni: profi tubus, kamera, mechanika, szürökészlet. sőt még jópár minőségi okulárom is van. mit fejlesszek és hova?
a mecha simán birja az új tubust/ főként azért, mert csak 6,5 kilo/.
a 120mm optika pont az a méret ami még akár kitelepülős is lehet, nagyobbnak nincs értelme./ amugy a 140mm-est akartam megvenni, de lebeszéltek róla-új mecha kellett volna alá és az a 2 centi nem hoz annyit amibe került volna a HEQ-6 Pro Go-to/.
amugy meg nagyon keskenysávon fotozom: 3nm. a sima 120-as akromátom is megfelelt volna, de jött az apo szembe és nem birtam kihagyni. -
5150head
senior tag
Ugye-ugye.
Az összecsukható széket én is a hatásó ülésre szoktam bedobni amúgy
Az MC is jó, de az bolygózós, korlátozottan lehet mélyegezni vele és nyilván érdemes nagyobbat venné, de azok drágábbak.
Nem tudom, hogy volt-e arról szó, hogy mit szeretnél észlelni. Mélyég, bolygó? Ehhez érdemes választani a távcsövet.
A felx dobson jó lehet amit t72 killer is linkelt, de kérdés, hogy ezek mennyire érzékenyek a jusztírra?Asszem Oppenheimer valami hasonló kis flexet vitt repcsiútra, ő teljesen meg volt vele elégedve.
A 90/900 lencséset amit írtak az alá meg -azt mondják-, hogy érdemes EQ3at venni h ne remegjen.
Elég sok info van fent erről a kardinális kérdésről: [link] [link] [link]
Továbbá van egy 2 órás MCSE kerekasztal beszégetés is [link] -
t72killer
titán
-
Jim-X
őstag
90mm-es makszutov az tenyleg nagyon kicsi, a holdat tudod vele nezegetni kb. Ha MC vagy SC tavcso akkor en 150mm ala nem mennek aperturaban (en is azt vettem) de az meg mar sokkal dragabb.
Tesomeknal van egy 90/900-as refraktor azt megneztem valami 100k huf es azzal sokkal jobban jarnal mint amit linkeltel.
-
5150head
senior tag
Oksa, csak gondoltam, nyomatékosítom egy kicsit.
Meg ilyenkor az ember csak a műszerre gondol, de mellé lesz még szék, esetleg asztal, egy láda tele a kiegészitő cuccokkal lámpával, térképpel, okulárokkal, stb. Másrészről az se mindegy, hogy a hetredikről lecipelve kell a kocsiba berakni, a motyót, vagy csak egy ajtón kell kivinni az udvarban parkoló járgányhoz.
Nekem is kombim van, zenekaroztam 10+ évig, én már utálok pakolni... -
5150head
senior tag
Gondolom utánanéztél, de azért kitelepülősnek nem kicsi vödör
[How Big Is A Skywatcher Skyliner 200P Dobsonian Telescope?] -
Jim-X
őstag
A fenyekepezo vagy telefon adapterrel tudsz loni nehany fotot, de ha tenyleg komolyan szeretned, akkor kell go-to mount.
En is most kezdtem, es a vilag osszes penzet el lehet locsolni ra, az tutiEn a hordozhatosag miatt SC-t vettem, aztan egy kis CMOS kamerat es egesz jokat tudok vele fotozni (bolygok, Hold) de ez igy osszesen 1500-2000eur.
-
udash
csendes tag
Kezdesnek? Akar veglegesnek is
Bar, ha hordozni szeretned, lehet, hogy erdemesebb olyasmit venni ( MC/SC/Klassic Cassegrain ). Ha pedig fotozni is szeretnel, akkor ahhoz mar oragep/go-to/akarmi is kellhet. Bar egy ismerosom 30k korul vett egy univerzalis mobil telefon adaptert ilyen belefotozunk a tavcsobe celra, a holdrol egesz pofas kepket csinalt, de hosszu expokhoz azert az ilyesmi nem alkalmas.
-
Astroboy
őstag
Nekem a kis hurcolászós 1.25-ös Plössl SW szettem emlékszem 50 alatt kijött, belépőszint, de már ezek is 100x jobbak mint a gyári báriumok.
Ezen részén ugyanúgy nem szabad spórolni mint az autózásban a gumin, lehet szép és pontos egy cső leképezése, ha a szemedig/kameráig tartó utolsó pár milliméteren elcseszi az egészet egy gagyi oklulár. -
4580693
senior tag
Én pl. a japán optikákat szeretem. Pentax, Takahashi, Ohi.
De ezek tényleg drágák.
Amit alap oklinka adnak, azok 3 tagú, Kellner rendszerű okulárok. Nem használhatatlanok, de nem ezek a csúcsok.
Ha megnézed a Makszutov vagy BTC kínálatát, ott találsz egész jókat.
1,25"-es átmérőben Baader Plössl 32mm, Celestron Omni Plössl sorozat. Ezek standard 50 fokos látómezővel rendelkeznek. De ott van a kínai RedLine sorozat, valamivel nagyobb látómezővel és kényelmes pupillatávolsággal.
A 2"-es okulárok közül a GSO WideField okulárjai Erfle rendszerűek, nagyjából 68-70 fokos látómezővel.
A Tele Vue egy külön kategória. Mind árban, mind minőségben az egyik csúcs. Akárcsak a másik amerikai cég, a VernonScope. Az előbbinek több fajta okulárja is van, a klasszikus Plössl, a szuper Nagler, a Panoptik, a DeLite, az Ethos. Az utóbbi 100 fokos látómezővel bír, sajnos rettenet drágán. A DeLite ugyan olyan designnal rendelkezik, csak 68 fokos látómezőt tud. A Naglerek 82 fokos látómezőt tudnak, viszont F/4.5-nél is pontszerűek a csillagok az egész látómezőben.
A VernonScope csak egy fajta okulártípust gyárt, a Brandont. Ezek is az okulárgyártás csúcsát képviselik. Ráadásul ez utóbbi szinte manufakturális gyártású (akárcsak a japán Ohi (Fujiyama, Masuyama).
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Apple iPhone 12 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest