- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fererencz89
őstag
válasz
kokoasd06 #6469 üzenetére
Szia!
Nekem egy Heritage 130P van, és nagyon szeretem. Sokak szemében ez egy kis fing, és nagyobb/jobb/drágább kell, ha igazán jót akarsz magadnak (amit megértek, miért), de én mégis örülök, hogy ezt vettem, nem nagyobbat/jobbat/drágábbat, mert ha nincs kedvem kitelepülni, házon belül is egy csomó, állvánnyal lehetetlen helyre le tudom tenni. Elég a lépcsőfordulóban egy kis zug, egy asztalka, doboz, le tudom tenni egy masszívabb kanapéra is, ha az van az ablak előtt. Továbbá bárhová gyorsan el tudom pakolni, majd ugyanolyan gyorsan előszedni és használni. Tehát, többször tudom használni, mint egy "komolyabb" eszközt. Az alap tartozékokon túl persze kell pár dolog hozzá (kb mindhez mondjuk). Fotózásra nyilván nem való, meg arra, amire itt sokan használják, de nem mindenkinek ugyanazok a szempontjai.
-
fererencz89
őstag
Mint asztrofotó nem kiemelkedő, de mindösszesen a Heritage 130p, és egy Honor 8A volt az eszköz egy Skywatcher Plössl okuláron keresztül, tegnap este (semmi szűrő, vagy spéci program, csupan "single shot"):
-
fererencz89
őstag
válasz
fererencz89 #6358 üzenetére
Azért adok még neki esélyt... Ma a Jupitert lekéstem (most nem látok rá), de az M42/43 környékén jól elidőztem ezzel az okulárral.
-
fererencz89
őstag
Vettem a Skywatcher 130/650 dobson-hoz okulárokat. Skywatcher 17mm Plöss, és 4mm planetary uwa. Utóbbi nem varázsolt el. Ma sötétedéskor (Heves megye falu) első dolgom a Jupiterre állás volt vele, de egyáltalán nem tudtam befókuszálni.
Elgondolkodtam, mi lehet az oka. Ugyan bentről vizsgálódtam, nem mentem ki, de az összes többi oksival érzékeltem a bolygó sávjait, tehát a 10mm Kellner, gyári vacak is szebb képet adott, persze sokkal kisebb méretben . Jobb híján egy utcai lámpát is néztem, azt be tudtam nehezen fókuszálni, de nagyon pontosnak kellett lennem.
Ez a jelentősen nagyobb nagyításnak tudható be? A légköri körülmények miatt lehet? Kollimáció? Kupakkal szemre jó, fura, hogy kisebb nagyítással jó volt a kép.
Talán csak szoknom kell az új, másabb kialakítású oksit? Lehet hibás?
TMB néven futó változat értékelése alatt valaki ilyen csővel az egekig magasztalta ezt a 4mm-est. Külföldi fórumon olvastam ezt a kis dobson-t 3,2-, de még 2,5mm-es hasonló planetary-val is használni, elégedetten.Ilyen: [link]
-
fererencz89
őstag
Úgy gondoltam, bolygókhoz vennék lencséket a Skywatcher 130/650P-mhez, cél a 150-200X-os nagyítás. Szimpatikus a skywatcher és a TMB planetary okulár 4mm környékén, de valahol azt olvastam, ezek f6 felett ajánlottak, az enyém pedig f5. Érdemesebb inkább egy 2x barlow + egy 6mm okulár? Ez esetben egy sima Plössl, vagy valami ultra wide csoda az ajánlott? Celestron Omni és SVbony Red line cuccokat néztem, messze keletről.
Ismét bocsi a béna kérdésekért, de dzsungel van már előttem, és nincs lehetőségem kipróbálni dolgokat vásárlás nélkül.
-
fererencz89
őstag
Wow!
Első, szinte ködmentes este a Heritage 130p-vel. Felbukkant egy fényes valami az enyhén ködös, fátyolos égen. Fogalmam nem volt, mi lehet. Bevetettem mind a 65X-ös nagyítást, és szabad szemmel kivehetően megjelent a Jupiter és holdjai. Bentről, enyhe háttérfénnyel, szigetelt ablakon keresztül.
Az asszonykámat is sikerült nem lenyűgözni.
-
fererencz89
őstag
Newton távcső segédtükrét kellene talán beállítanom. A "problémám" az vele, hogy szemre is el van kicsit tekeredve, vagyis 3 csavarral lehet állítani a dőlését, és középen van egy nagyobb (fixáló, rugós?), e körül van pár fokkal elfordulva. Remélem érthetően írtam le.
Ez normális, kell vele foglalkozni? Ha igen, hogyan tudom forgatni? Gondolom utána a 3 kis csavarral majd hangolnom kell. Adtak eszközt a kollimáláshoz, ami egy kupak, a közepén egy kicsi lyukkal. Ezen a hibán túl egyébként jónak tűnik a beállítás.
-
fererencz89
őstag
Tisztában vagyok vele, milyen egy technikai hobbi. Nem az első lesz már ez nekem. A legfontosabb tanulság a józan észnél maradás (megelégedés) volt eddig. Aztán, majd meglásssuk.
#6192t72killer
Az átmérő RENGETEGET számít...
Erre már hallottam valami jó angilali kifejezést, talán appetite for apperture? Elég leíró és egyben vészjósló.
Így is, 100mm alól indultam, látatlanban nem emelném tovább. -
fererencz89
őstag
válasz
t72killer #6189 üzenetére
A racionális énem azt mondja, hogy már ez is több, mint amire nekem, 2 kisgyerek mellett "szükségem" van.
Az alternatíva az a Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO lenne, csak aggaszt a ragasztott tükör (azon túl, hogy bonyolultabb eltárolni). A hozzászólásoknál keresve nem találtam álláspontot (meg túl sok hsz-t sem) a témában. Talán mégis marad a 130-as Dobson. Vadászni nem kívánok, ünnepek előtt szeretném, csalódásmentesen.
-
fererencz89
őstag
130-as Skywatcher reflektorokat nézem már...
Az, hogy a főtükör gyárilag fixált, az hátrány az állíthatóval szemben? A 130P Dobson flex szimpatikus, érdemes lehet olyat venni? -
fererencz89
őstag
válasz
fererencz89 #6163 üzenetére
Bocsi, hogy béna, vagy unalmas volt a kérdésem...
Azóta is böngészem a kínálatot, most ezen akadt meg a szemem: Zoomion Gravity 150 EQ ebay-en 150 júró + szállítás. Itthon csak az emag kínálatában találtam meg, jóval drágábban: [link]
Néhány külföldi oldalon lehúzták (mihez képest???), pedig a felhasználók fotói alapján minőségibbnek tűnik, mint az itthoni 100eFt alatti kínálat bármelyik darabja.Esetleg, valakinek véleménye erről a Zoomion-ról, magáról a külföldi beszerzésről?
Érdemesebb a külföldi 150mm-es helyett inkább itthonról, 114mm átmérővel venni pl Skywatcher/Bresser/Levenhuk/... izét? -
fererencz89
őstag
Sziasztok!
Kezd érdekelni a téma, tervezem, hogy veszek a gyerekeknek (magamnak
) egy kezdő csövet. Ezt néztem most ki: [link] 50eFt máshol. Ez mennyire ajánlott, illetve mit lenne érdemes venni hasonló árban?
Még nem alakult ki, hogyan szeretném és mire használni (mélyég, vagy bolygók), szóval vegyes felhasználásra kellene. Esetleg refraktort kellene néznem? A linkelt csodával is lehetne a Napot kémlelni valami kiegészítővel?Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Asus ROG Strix G713QE - 17"3FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 5600H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11
- Bomba ár! Microsoft Surface Laptop 4 - i7-11G I 16GB I 256SSD I 15" Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Új Asus F16 TUF WQXGA 165Hz G-Sync i7-14650HX 16mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 5050 8GB Win11 Garancia
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest