- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kezünkben a Honor Magic V5
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zyrius
aktív tag
válasz
5150head #6831 üzenetére
Én bár ASIAir-t használók polusra álláshoz a javaslatom, hogy tölts le egy bármilyen telefonos alkalmazást (nekem a Sky Guide van lent, ingyenes).
- Állítsd be rajta a polarist.
- kapcsold be a girot.
- Emeld fel a telefont, keresd meg a csillagot, ez után látni fogod vizuálisan is, hogy melyik az a csillag amihez nézni kell.
- Először szemre állítsd be a vertikálisan (balra és jobbra mözgasd amíg nincs középen.
- Utána állítsd be a magasságot fel le (ehhez én a prizmasínt szoktam szemre használni.
- Utána a telefont a hátlapjával illeszd a pólustávcsőre úgy, hogy szépen ráfeküdjön.
- Állítgasd egy kicsit, hogy pont középen legyen a csillag. (nekem az elejétől eddig a pontig kb 3 perc szokott lenni)
- Végül (nekem itt jön be a képbe az ASIAir), a pólustávcsőn keresztül állj rá a csillagra. -
Zyrius
aktív tag
válasz
5150head #6793 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek ! Jelenleg van egy Apex28mm ami a teleszkóp hoz járt, de ezt el fogom adni a távcsővel együtt (SW evostar 80ed). A FoV kalkulátort nyomkodom én is egy ideje
Ez alapján jött ki, hogy mekkora fókusz és látószög lenne ideális.
Most rendelés alatt van egy baader morpheus 9mm, jön majd egy 6,5 mm a 9mm mellé ( majd ha akciós lesz) ezzel 78x 108x 155x 215x nagyítás lesz lefedve egy ED barlow segítségével (ez már megvan). Ezen felül keresek egy minőségi alacsony nagyítású okulást még. Amiről meg jókat olvastam az az APM 30mm ultra flat. Ezt nem tudom ismeri-e valaki. -
Zyrius
aktív tag
25-30 mm között kinek milyen okulár vált be? TeleVue egyáltalán nem játszik sajnos, azt ne is ajánljátok
.
700mm focal lenght-hez keresek valami alacsonyabb nagyítású okulárt. Nem kell extréém széles kép 70fok körül már teljesen ok. Néztem a Lacerta 30mm ED-t illetve a Sky-Watcher PanaView-t. Kinek mi vált be? -
Zyrius
aktív tag
Szombaton esős idő lesz Budapest környékén. Tervezi esetleg valaki megtámadni a János hegy Hármashatárhegy betámadását?
Szombat dél magasságában lesz a részleges napfogyatkozás, készül erre valaki rajtam kívül? -
Zyrius
aktív tag
válasz
popey37 #6433 üzenetére
Gti tokeletesen elbir minimum 5kg-ot, nem teszteltem nagyobb terhelessel de szerintem tobbet is. Ez nem csak az én személyes tapasztalatom, nem egyszer láttam már 80mm esprit + guiding felszereléssel megbirkózni. Az összes fotóm SW evostar 80ED +gti mechanikával készült. Nem díjnyertes fotók de az látszik h a mechanikaval semmi gond nincs. Én bátran ajánlom mindenkinek.
edit: a gyári ellensúly nem elég hozza! Nekem is venni kellett hozza pluszba.
-
Zyrius
aktív tag
válasz
popey37 #6336 üzenetére
Na de pontosan mit néztél ki az érdekelne. Én is el vagyok a 80ed-vél, de vágyom egy erősebb tavcsőre. TS CF102-őt nézegettem, ami alapból F7 és van hozzá 0,8 reducer amivel már csak f5,6. Ott van meg az esprit100ed, de ezzel az a bajom h drágább mint a TS és alapból F5 ami fotózáshoz jó, de bolygozashoz már kevésbé. A harmadik amit fent van a listán az Explorer scientific 102cf fcd-100 lencsével. Számomra ennek az előnye, hogy nagyon könnyű (3,3kg) és nem kellene cserélni hozza vagy legalábbis csak egy későbbi körben a mechanikat SW SA GTi.
Szóval fejlesztések terén nekem ezek járnak a fejemben. Könnyebb lenne ha nem lakásban laknánk és lenne hely külön naptávcsőre + bolygó + mély ég, a pénzről már nem is beszélve, de marad az egy távcső mind felett. Ehhez meg az kell h ne legyen túl nagy de lehessen fotózni, legyen majd lehetőség Herschel Wedge-re (petzval kilőve) és ne legyen túl drága … haha … na hát van baj
-
Zyrius
aktív tag
Mai hír h nagyon erős napkitörést észlelt a NASA ezért holnap (vasárnap) nagy a valószínűsége a sarki fénynek!
-
Zyrius
aktív tag
Nem mondanám, hogy értek a témához, kb fél éve tűntem fel itt és laikusként én is úgy voltam vele, hogy 50k max 100 lesz valami jó távcső amivel látok mindent és meg fotózni is fogok ha rászerelem a telefont a végére ( én naiv).
-csak lencsés vonal érdekelt ennek néztem utána, ami ez után jön azt így olvassatok, indokolatlan és irreálisan sok időt töltöttem el ezzel a témával-
hasznalt 72-80mm ed lencses távcső + egy stabil az állvány 250-300 között kijön 1-2 okularral és prizmával.
Ez alatt ha egyáltalán nincs ambíció fotózásra ( előbb utóbb lesz szóval ez beugratos kérdés) akkor 200 alatt is kijön egy elfogadható stabil lencses távcső az alap felszerelésekkel, az allvannyal használtan.
HA, már fotózás is bejön akkor durván felszaladnak az árak, akkor az 500 már semmire sem elég, főleg ha bejön a kényelem és a vezetés is a képbe.
A végére még annyit írnék hogy a szkajvacsor egy igenis jó márka és ha az evostar szeriarol beszélünk akkor kevés ennél megbízhatóbban jól teljesítő rendszer van a piacon. Főleg magyar piacon, főleg ennyi ideje, nem véletlenül árulják meg mindig és szerintem tovább lesz a piacon mint az utódjának szánt evolux.
szerintem -
Zyrius
aktív tag
válasz
Astroboy #5296 üzenetére
@popey, azt hiszem erre mondjak, hogy háromból semmi, nem fogok lottózni@f.lorand huhh ezek komoly műszereknek tűnnek, de néztem az oldaladat, a fotókon is látszik, h nem telefonnal lett lőve.
Mi lenne az a távcső amit már ajanlanal 700 euróig? Ha van megosztható kuponod valamelyik partnerhez ne tartsd vissza
Egy jó 10-20% már jó kedvezmény lenne.edit, látom, h kamerára vonatkozott a 700 euro, azt meg nem téma amíg nincs meg a távcső
-
Zyrius
aktív tag
@popey jól gondolom, hogy azért valtottal a 80ed-ről, mert az mindenes volt de bolygóra nem volt az igazi? Így van egy bolygós tubusod ami nem jó mély ég fotózásra és van egy refraktor ami nem olyan jó, mint a 80d pontossagban de elég jó a látó mező és elég gyors a fotózáshoz?
@f.lorand te milyen tubust használsz most?
-
Zyrius
aktív tag
Koszi mindenkinek a visszajelzest, varom a kovetkezo alkalmat, h csatlakozhassak!
72 ed-t is neztem, nem tudom, h mennyibe került korabban, jobb is ez így. Most a 82ed(Evolux) es a 80ed kozott van nags dilemma nálam. Az ujabb ismeretlen lencsvel szerelt cserebe kompaktabb (elony) elvileg kevesebb gond van a fokuszerrel, a 80ed viszont már bizonyítottan jó marha jó lencsével.
Nehéz ez mert minél mélyebbre ások annál inkább elbizonytaladok.
Próbálok türelmet eröltetni magamnak, de azért az üstököst nem lenne rossz látni már a saját eszközzel. -
Zyrius
aktív tag
Jól látom, hogy ez egy SW80ed az5 acél lábon ? Ha igen mondanál róla véleményt ezen a kombon gondolkozol nagyon. Az elmúlt 15 évben sokszor a közelében voltam annak hogy vegyek egy jó távcsovet de nem tettem meg. Most úgy alakult hogy a munkahelyemen és otthon is komoly panorámával találkozok minden nap így a csillagaszkodas melle már van egy másik apropom is a vásárlásra
Meg egy kérdés ez igazából mindenkihez szól, van Budapesten olyan klub ( vagy környéken ) ahol össze szoktatok jönni egy kis közös megfigyelésre? Van autóm elég mobilis vagyok és arra gondoltam hogy talán jó lenne egy csapat mellé szegődni akit szinten érdekel a téma és tanácsot is kérhetek hogy me vegyek hülyeséget.
koszi
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Trek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G5 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia