Hirdetés
Aktív témák
-
válasz
Picur65
üzenetére
Érdekes dolgok, most sajnos nem a saját gépemnél vagyok, de kipróbálom holnap este, hogy az én lapomon ez hogy néz ki. Nekem BIOS-ban mindkét opció disabled-re van téve, de a win simán felülbírálja, és visszaveszi a feszt és a szorzót, a CPU-Z pedig meg is mutatja mindezt. Egyébként Gornecknek is überelte a win a BIOS-t, neki meg DS3-as lapja van.
-
Picur65
csendes tag
C1E, EIST összefoglaló:
Remélem, hogy viszonylag teljes képet tudok adni a témáról régi és új olvasóknak egyaránt. Utánaolvastam, és kipróbáltam a következőket:
C1E: enhanced halt state. csak a szorzót állítgatja - windows power sémától függetlenül.
EIST: enhanced intel speedstep technology: a szorzót és a cpu feszt is állítgatja, HA a windows power sémáinál a megfelelő van kiválasztva (pl. minimal power management, v. portable/laptop). Abit-es kollégák jelezték, hogy a biosban kikapcsolt eist esetén is a windows leszabályozta a cpu-t, nálam nem.
Úgy néz ki, hogyha az EIST be van kapcsolva, akkor a C1E tulképpen nem csinál semmit.
CPU-Z (1.38): EIST: off, C1E: on, akkor a szorzó állítását NEM mutatja, mindig a default szorzón áll. (Asusnál az AI-suite ekkor is mutatja a szorzó váltást).
EIST: on, akkor mutatja a szorzó váltást és a fesz visszavételt is (ekkor mutat 1.05V-ot).
SUPER_PI: Ha EIST: on, akkor nagyon lomhán és esetlegesen megy fel a szorzó max-ra, ezért lényegesen rosszabb és nagyon nagy szórású eredményeket ad (16 sec helyett 18-20 sec).
Ha ESIT: off, C1E: on, akkor rögtön felmegy a szorzó, nincs hatása a benchmark eredményre.
[Szerkesztve] -
hemo
tag
Nagyon kedves és rendes vagy, hogy válaszoltál, igazából rajtad kivül senki sem törődik másokkal, mindenki csak saját magával van elfoglalva. Sokat segitettem, és okosabb lettem.
Azért óriásit fejlődött a technika, 2 éves alaplapom gyerek volt ehhez képest, minden tekintetben...
Irtam neki, remélem válaszol... -
-
C.Brigante
veterán
hali,
legyen szives valaki mondjon már nekem egy olyan boltot, címet ahol a telefonba azt a választ fogom kapni, hogy: ''igen, nálunk van Cooler master hyper TX''!!
kb. 40 boltot kérdeztem, benne nagykert is és mindenhol ezt mondják, hááááááááát nagyon ritka, nem nagyon van ilyen nálunk..... de hulladékkal azzal tele vannak rendesen a hiénák!
ha valaki tud pls írja be, köszi -
hemo
tag
Köszönöm a választ, sajnos az alaplapom topikjában nem történik semmi. Amúgy kommandó lapom van 965 chip és geil 800-as ultra ramom.
A ramommal akkor 400-ig nem kell foglalkozni, gondolom elmegy a 2.1V alapfeszen.
Ez azok az állitások amiket irtam azok micsodák?
Melyik az alaplap fesz állitója? -
Az alapfesz az alapfesz, nem auto.
Ha CPU ranglistára gondolsz, ott a CPU fesz a lényeg, tehát mindegy, hogy a chipsetnek mien feszt adsz (alapfeszt, vagy többet). Persze ahány lista, annyi követelmény, de általánosságban így van.
C2D-knél az átütési feszültség 1.65V valós fesz körül van. Mivel minden kap dropol vmennyit - főleg terhelés alatt - így azt lehet mondani, hogy egy jobb hűtővel 1.6V BIOS feszig lehet elmenni különösebb stressz nélkül. A hőfokokat érdemes figyelni, de mivel a proci tud magára vigyázni, emiatt sem kell különösebben aggódni. Ha eléri a 85 fokot a maghőmérséklet, akkor belassítja a magot, hogy hűtse magát, majd valahol 100 fok környékén lekapcsol.
PCI, PCI-E frekiket tuning előtt fixálni kell 33/100-ra. Vannak lapok, ahol ez automatikus, és vannak olyan lapok is, amelyeik az FSB emelése mellett a PCI-E freki emelését is igénylik a magasabb órajelen való stabil működéshez.
965-ös lapoknál minimum 1:1-ben tudod csak hajtani a memókat, tehát egy 3.2GHz-es proci órajelhez 800MHz-es RAM órajel fog tartozni egy 6400 esetén. 800-as modulokkal értelemszerűen nem lesz gond 800MHz-ig, utána ráérsz feszt emelni, illetve, ha csökkented a késleltetéseket, akkor is kellhet nekik némi plusz fesz. Késleltetést célszerű manualra rakni, és kézzel beállítani, ezek persze először lehetnek akár az SPD szerinti időzítések is.
Mivel a konfigod leírása cseppet hiányos, így nem tudjuk mien lapod, memóriád van, de ha pontos feszeket szeretnél tudni, akkor a lapod topicját célszerű átolvasni, illetve ott kérdezni.
[Szerkesztve] -
hemo
tag
Sziasztok, pár kérdésem lenne!
Most ahogy olvastam megnézem everesten vagy cpuz-n, hogy mennyin megy alapből a 6400-es procim.
Most amit ti alapból mértek ott csak a procifeszt nem emelitek vagy semmit?
se alaplap sem pci, cpiex-t sem legyen elállitva, maradjon minden autón?
Megnézem mennyin megy igy stabilan a gép.
Most ha stabil gyorsat szeretnék akkor a procim dobozára az van irva, hogy max 1.35V.
Meddig emelhetem a proci feszét károsodás nélkül?
Alaplapi feszt?
pci-t állitsam 33.3
pciex-t 100-ra?
Nekem nem lehet osztani a memót, mert ha a proci fsb-t emelem az is emelkedik. 400-on 800DDR2-őt ir, meg van 1000-es 1200-es állitás.
de 400-on menni kellene 2.1V alapvesszel a mamónak, és utána kell csak emelnem?
késleltetéseit hagyjam autón?
Most melyik az alaplap fesz? Most arra adhatok 0.2V-ot? De itt nincs is olyan kis szám?
Ezeket hagyjam autón vagy melyiken állitsak?
NB VCore 1.250V-2.025V
FSB Termination Voltage 1.200V-1.550V
SB Vcore Sata, PCIE 1.50V-1.85V
SB Chipset Voltage 1.050V-1.225V -
válasz
lazydog
üzenetére
Úgy értettem, hogy ha vki a 4300 mellett dönt, akkor nyilván fontos neki az ár/érték arány, tehát nem logikus egy drágább, 975-ös lapot vennie alá, ami az időzítésre van kihegyezve, tehát, ha tuning is szerepel a tervek között, akkor drága, cl3-at tudó RAM-okat kell vennie bele. Ha pedig drága lap, drága RAM, akkor már nem olyan jó választás a 4300. Persze nem tudjuk mire szeretné a kolléga használni a gépet, így csak általánosságban beszélhetünk a kérdésről.

-
válasz
animatrix11
üzenetére
6300 vagy 4300 alá nem ajánlott 975-öt venni, a 965 magasabbra megy FSB-ben, olcsóbb, és az olcsóbb RAM-okat szereti. 1066-os RAM-t teljesen felesleges venni. Egy cl5-ös 800-as kit jó eséllyel megy 900 fölött is, ami már 3GHz fölötti CPU órajelet jelent. Ha cl4-es 800-ast veszel, azok meg jó eséllyel mennek 1000 fölött is cl5-ben, amit már csak nagy szerencsével tudsz követni a procival.
Ja, P5B-Deluxe király lap!
[Szerkesztve] -
animatrix11
őstag
p5b deluxra van csak lóvém... az ugy 965-s ha jóltom
gondolom az 1066mhzos ramok nagyon drágák
tahát érdemesebb venni egy e4300at? ha iszonyú tuning is van akkor is max 400-as fsb tehát 800as ram elég neki, de hofy 6300-ast hajtsak akkor kell egy nagyon tuningram vagy 1066os annyit meg nekem ne ér meg -
válasz
animatrix11
üzenetére
4300 vs. 6300 témában pont most írtak jónéhány postot, ha azokat végigrágod, tudni fogod, hogy neked meik lesz megfelelőbb.
Minden DDR (I vagy II, mindegy) memóriára jellemző, hogy egy órajelcsúcs le és felmenő szárán is tud adatot küldeni, tehát simán duplázódik itt is a valós órajel, és ez adja az effektivet. Ergo 800MHz-es RAM órajelhez 400-as FSB kell. A 6300 alap FSB-je 266MHz, így a külső órajel ugye 1066MHz (P4-nél és 4300-nál ugye 200 és 800MHz). RAM-ot visszaosztani csak a 975-ös lapok többségénél tudsz, 965-nél nem.
[Szerkesztve] -
ROBERTOH
őstag
válasz
animatrix11
üzenetére
Ha visszaolvasol kb 1 napot, akkor erre mind megkapod a választ!
Egyébként, ha olcsón akarod megúszni, akkor: e4300+667MHz-s DDR2-es memó.
DDR2: fsb*2 a memó órajel 1:1-ben. -
animatrix11
őstag
sziasztok
most váltok konfigot 939-ről c2d-ra
tuningra melyik procit érdemesebb venni? az e4300-at vgy az e6300-at? ddr2 memórákat még nem ismerem hogy jön ki az fsb? mert a ddr1nél 2x kell venni a beállitott mhznél, a ddr2nél ez hogy van 800mhz fsb hogy jön ki? -
Gorneck
legenda
válasz
Yushchenko
üzenetére
Csatlakozom...

-
törölt tag
válasz
Yushchenko
üzenetére
Királyság?

Izlések és pofonok. Nekem nem kell jobb a QuadGT-nél. Majd a köv. generációs alaplapi chipek piacra dobásakor lesz esetleg szó alaplapcseréről. No meg a DDR3 ramokra.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Hah... a régi szép idők... az IC7max3 de jó is volt..... -
törölt tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Értem. Akkor nem is kinlódok vele, marad a biosból állítás.
-
-
törölt tag
válasz
Yushchenko
üzenetére
Az Abit is működik.
Csak mivel kell a raid, a P5B-n nem volt, A deluxe pedig akkor marha drága volt, lett az Abit. Most szintén egy Abitra cseréltem az Abitot. Érdekes módon ez is működik, bármennyire furcsa
Sőt még a tuningra is rádobtak jónéhány lapáttal. Nem túl sok alaplap van, amiben ennyi minden dolog állítható a tuning érdekében.
Meg amúgy is rühellem az ami-biost.
[Szerkesztve] -
frizso
senior tag
Leszedtem az 1.38-ast az már azt írja ki, hogy conroe

Sajna ezen a lapon nem tudsz arányt állítani, csak 533/667/1066-ot lehet variálni és hát ezzel igen szar arányokat lehet kihozni!
És mivel a proci alap FSB-je 266 ezért 1:1-et csak itt ajánl fel
Vágom ki a lapot, nem értem 400FSB mellet miért nem megy a ram 2*400-on alapban?!
Ezt a beállítást fel sem ajánlja, sírok az MSI után!
400FSB mellett
ram DDR533 --->felszorozva DDr800 ? 2*533 =Busz1066
Miért nem megy? DDR800 2*400 v 2*800-on? -
Muréna
őstag
nyugi nekem gyári hűtővel volt már 80 is és stabil volt

nincs olyan beállitás véletlenül a biosba hogy FSB : RAM és akkor 1:1 vagy valami ilyesmi..
nincs valami billentyükombinácio ami elöhoz valami rejtett beállitásokat és akkor ott lehetne babrálni esetleg.(gondolom én mert gigabyte nél van ilyen
)
mondjuk nekem nem volt eddig abit lapom, de lehet h nem is lesz ezek után meg a hallottak után...
#3952: töltsd le azt az everestet amit linkeltem
lol most látom hogy a cpu-z 1.37 es neked.. van már 1.38 as is www.cpuid.com ;)
[Szerkesztve] -
frizso
senior tag
1066/533-at állított be a bios
azaz a memó 533-on ketyeg és azt szorozza fel 840-re!
533-as ddr alapból 3.3.3.10.-15-ős beállítást bír!
Az a gáz ezzel a lappal, hogy nem én határozom meg az arányt, (azaz én állítom be, de ez a lap igen szűkmarkú a felkínálás terén
) nagyon kicsi mozgásteret ad!
De lazítok, és megprószálom úgy is!
A gond még az is, hogy ezen a 3360-on már 20 perc Orthos után 70 fokot üti mindkét mag és ez kicsit sok
-
frizso
senior tag
memeó:
4.3.3.10...
Na a feszekkel van egy kis gond sz@r ez az Abit lap csak 0.25 és 0.5-ős ugrás van a fesz állításnál
Ezt nevezem én durva tuningnak! 
A ramok jók, de nem ilyen lapban! Alig lehet valami időzítést beállítani ebben az abit lapban, és ha véletlen nem defaultot nyomom neki hanem én állítom be akkor tutti nem indul a masina
Az cpu/ram beállítás osztója is igen sz@r szal ilyen lapot senki se vegyen!!! Az MSI platinum lapomhoz képest ez a kőkorszak!

De lehet csk én vagyok BÉNA, ez az első intel lapom és procim,vannak némi nehézségeim![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Muréna
őstag
Hali!
nincs olyan hogy allendale vagy conroe 6400. legalábbis amennyire én vagyok informált..
lehet h a 6400 as conroe letiltott cache-s 6600.. ez gyárilag 4mb caches de ebböl le van tiltva 2mb
de lehet h a 6400 as allendale normál cache-s azaz gyárilag 2mb caches..
én már nemtom
ha van ilyen akkor szerintem egyforma...
de lehet h hülyeségeket beszélek
[Szerkesztve] -
frizso
senior tag
Üdv!
Melyik a jobb? e6400 conroe vagy Allendale? -
Soak
veterán
válasz
masterful87
üzenetére
azért az e6xxx sorozat kicsit erős , inkább csak az e6400 és e6300

-
masterful87
senior tag
Aham... tehát akkor a Microsoft Virtual PC-hez hasonló programok tökéletes működését segíti?
Mert ha igen, akkor tudom, hogy a fősulin lévő gépekben olyan Intel CPU lehet ami támogatja a VT-t, nekem viszont nem volt türelmem egy Turion X2-esre feltenni ilyen Virtual Machint, azért mert sehogysem akarta vinni a proci a dolgokat, szaggatott.
És köszönöm a választ!
[Szerkesztve] -
válasz
masterful87
üzenetére
[link] Találsz a lap alján, jobb oldalt egy kis demora mutató linket. Na, az a VT.
A hiánya meg az, amikor nincs.
A lényege elvileg annyi, hogy ha ezt nem tudja a proci, akkor nem tucc ien szépen és elegánsan több oprencert egyszerre, egymás mellett futtatni.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Magyarul ugyanott vagyok, mint ha biosból emelném?
-
-
törölt tag
Az mennyiben számít tuning esetén, ha a CPU-t átmoddolom 1333FSB-re? [link]
-
masterful87
senior tag
Igen... a zongorázás megvolt, és ugyanezt az eredményt kaptam

Szóval amit ramon, és procin, és még talán cooleren is megspórolok, mehet egy drágább vidkariba
Ki hitte volna, hogy még jobb dolgok is legördülnek az Intel gyártósoráról, mint a E6xxx sorozat, dehát itt az ''élő'' példa :
Apropó... ez a Virtulizációs Technológia hiánya miben mutatkozik meg? -
laci06
senior tag
válasz
Achill3uS
üzenetére
szerintem nem a mhz-k, hanem pontosan az olcsóbb ram dönti el egyértelműen...
zongorázzd végig, kell egy lap ami stabilan bírja az 500as fsb-t, az pedig legalább egy p5b, ehhez kell egy olyan ram, ami bírja az 1000mhz-t, ilyen pedig tényleg csak drágán van, legjobb esetben is egy geil value 800, és azok közül sem mind megy 1000-t...
ugyanehhez az e4300al elég egy lap 390es fsb-vel, amit majdnem mindegyik tud, és elég egy mezei 667es ram, akár samsung..
de ez csak egy vélemény, valamit rosszul gondolok? -
Achill3uS
nagyúr
válasz
masterful87
üzenetére
e4300 vs e6300 sztem nem kérdés.. 60mhz kül vagy kapsz még 2 szorzót felfele.. nagyon nem mind1.. és az e4300 mellé nem kell drága ramot venned, és tuning szempontjából mind2ből u.azt lehet kihozni kb. valahol 2.8-3.5ghz között..
-
lazydog
addikt
válasz
masterful87
üzenetére
Már most is megvehető bőven 40.000 alatt, 37.xxx környékén, itt a P.H.-n.
Az enyém is majdnem hideg. Miért változna ez a kellemes tulajdonsága?
-
masterful87
senior tag
Már vagy egy hónapja szemezek az E6400-zal, azelőtt meg egy hónapig az E6300-zal szemeztem, de most meg itt az E4300!
Elnézve a tuning eredményeket, gondban vagyok hogy melyik lenne a jobb választás? E4300 vs. E6400 :S
Habár ha a híreknek megfelelően lemegy majd bőven 40E alá az E4300 ára... mondjuk olyan 35 környékére, akkor aszem már nem lesz kérdéses
Csudajó az a 9-es szorzó
Hát ha még mindegyik ilyen ''langyos'' is maradna
-
ROBERTOH
őstag
Tényleg, nincs valahol egy gyári hűtős c2d wr ranglista? Mondjuk a gyári hűtő bizonyítása kicsit problémás lenne, de kíváncsi lennék, mennyivel van előttem a legjobb

-
ROBERTOH
őstag
Nem akarok kötözködni (de azt fogok
). A cpu-z (legalábbis az 1.38-as nekem) nem mutatja a szorzó változást (csak ha visszavéve boot-oltam). Az orthos, ahogy laragirl83 is mondta, pedig a max szorzóval szorozza be az aktuális fsb-t. Tehát ha lejjebb is veszed a szorzót, és úgy boot-olsz vbe, akkor is úgy mutatja, mint ha max szorzón lenne a proci. Természetesen ez igaz akkor is, ha a proci visszaveszi a szorzót ''energia-gazdálkodás'' miatt.
Ami viszont mutatja a proci szorzó változását, az az everest!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Achill3uS
nagyúr
válasz
kicsivocsok
üzenetére
a 2x annyi L2 nagyon sokat számit Pi-ben (cirka 3mp 1M-ben)
[Szerkesztve] -
Achill3uS
nagyúr

úgy néz ki fsb limites a proci még kompival is.. 440fsb fölé nem birom vinni (6-os szorzón se).. 39xx mhz a vége igy
hát még megnézem a P5W DH-ban hátha kicsit tovább megy de érdekes, ezek az E4xxx-resek az fsb-t nem birják annyira.. de ettől függetlenül is jobb mint egy e6300 sztem.. -
Nem akarom bizonygatni, aki nem hiszi, járjon utána!
Egyébként nem értem miért olyan hihetetlen, hogy a procit nem terheli le különösebben egy 1M-es SuperPi? 
-
Soak
veterán
válasz
laragirl83
üzenetére
De mivel épp azt magyarázza ,hogy nem volt levéve a szorzó ,hanem az energia gazdálkodás vette le ezért a BOOT frekit irja ki ,vagyis a valósat, a szorzó boot után változott
-
-
válasz
Picur65
üzenetére
Tehát azt mondod, hogy beállítottam fix 6-ra a szorzót, majd belinkelem azzal, hogy ezt a win veszi vissza? Köszi.
Na de bebizonyítom. Van ugye az Orthos, amiről tudjuk, hogy sosem az aktuális proci órajelet mutatja, hanem azt, amin bebootolt a winbe. A linkelt képen, az Orthoson látszik, hogy ~3600MHz-en ketyegő procival bootoltam, ami ugye 9*400MHz. A CPU-Z-n pedig látod, hogy az FSB maradt 400-on, a szorzót viszont visszavette 6*-ra. (A CPU-Z mindig kiírja a szorzóváltást egyébként.) Mellette éppen fut a SuperPi, és látható, hogy a szorzó marad szépen 6*-on, nem gondolja úgy, hogy fel kellene pakolnia. Az Orthos egyébként azért nem fut, mert akkor ugye egyből leterheli a procit, és felmegy 9*-re. A fesz meg úgy lehet ennyi, hogy a rendszer azt gondolja, hogy 2400MHz-hez elegendő neki ennyi fesz. 1.296-on megy 3.4-et a proci, tehát ez akár még valós is lehet.
Kép: [link]
Aktív témák
- Apple asztali gépek
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Tanuljunk angolul!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- TCL LCD és LED TV-k
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Bontatlan! Mega AKCIÓ! 2028.12.11 Gari! Apple Macbook Air 15.3 M4! 10C/16GB/256GB
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3940, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB DeepCool CC560 Thermaltake 730W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Fractal Design Pop Air RGB 850W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

de ettől függetlenül igazad van, aki ilyen procit vesz nem túl valószinű h vmi high-end lapot vesz alá..

Bár nem valószínű, hogy vki ien lapot venne egy 4300 alá.

)... De attól még az ab9 egy nagy...
Csak mivel kell a raid, a P5B-n nem volt, A deluxe pedig akkor marha drága volt, lett az Abit. Most szintén egy Abitra cseréltem az Abitot. Érdekes módon ez is működik, bármennyire furcsa

) nagyon kicsi mozgásteret ad!
Ezt nevezem én durva tuningnak!
Az cpu/ram beállítás osztója is igen sz@r szal ilyen lapot senki se vegyen!!! Az MSI platinum lapomhoz képest ez a kőkorszak!